Наслаждайтесь миллионами электронных книг, аудиокниг, журналов и других видов контента

Только $11.99 в месяц после пробной версии. Можно отменить в любое время.

Karácsonyi levelek: A szerző illusztrációival

Karácsonyi levelek: A szerző illusztrációival

Автор J.R.R. Tolkien

Читать отрывок

Karácsonyi levelek: A szerző illusztrációival

Автор J.R.R. Tolkien

оценки:
3/5 (2 оценки)
Длина:
217 страниц
1 час
Издатель:
Издано:
18 авг. 2020 г.
ISBN:
9789631439304
Формат:
Книга

Описание

J. R. R. Tolkien gyermekei nem csupán az ajándékok miatt várták Karácsony apót: ők ugyanis minden évben képekkel illusztrált levelet is kaptak tőle! Mesélt nekik a házáról, a barátairól és arról, mi történik az Északi-sarkon. Az első levél 1920-ban érkezett, és jöttek húsz éven át, minden egyes karácsonykor. A havas borítékot - amelyen persze északi-sarki postabélyegző díszelgett - néha a házban találták meg a Karácsony apó látogatása utáni reggelen, máskor a postás hozta. Ebben a könyvben bemutatjuk Karácsony apó reszketeg kézírását, és szinte valamennyi képet, amelyeket a levelekhez mellékelt, csakúgy, mint az ábécét, amelyet Jegesmedve szerkesztett a barlangokban látott koboldrajzok alapján, amikor eltévedt; és az a levél sem marad ki, amelyet ezzel a különleges írással küldött a gyerekeknek.

Издатель:
Издано:
18 авг. 2020 г.
ISBN:
9789631439304
Формат:
Книга

Об авторе

John Ronald Reuel Tolkien was born on the 3rd January, 1892 at Bloemfontein in the Orange Free State, but at the age of four he and his brother were taken back to England by their mother. After his father’s death the family moved to Sarehole, on the south-eastern edge of Birmingham. Tolkien spent a happy childhood in the countryside and his sensibility to the rural landscape can clearly be seen in his writing and his pictures.


Предварительный просмотр книги

Karácsonyi levelek - J.R.R. Tolkien

J. R. R.

Tolkien

Karácsonyi levelek

Válogatta és szerkesztette

BAILLIE TOLKIEN

Fordította

M. Szabó Csilla

A versbetéteket fordította

Falcsik Mari

A fordítás az alábbi kiadás alapján készült:

J. R. R. Tolkien: Letters from Father Christmas

HarperCollins Publishers Ltd., London, 2012

Letters from Father Christmas

© The Tolkien Estate Limited, 1976, 1999, 2004, 2009

Hungarian translation © M. Szabó Csilla, Falcsik Mari 2016, 2019

Bevezetés

J. R. R. Tolkien gyermekei számára nem csupán az ajándékok miatt volt fontos és érdekes Karácsony apó,* ők ugyanis minden évben képekkel illusztrált levelet is kaptak tőle: mesélt nekik a házáról, a barátairól és az északi-sarki eseményekről, mulatságosakról és ijesztőekről egyaránt. Az első levél 1920-ban érkezett, amikor John, a legidősebb hároméves volt, és jöttek mindaddig, amíg a három másik gyermek, Michael, Christopher és Priscilla is el nem érte a kamaszkort, vagyis húsz éven keresztül, minden egyes karácsonykor. A havas borítékot – amelyen persze északi-sarki postabélyegző volt – néha a házban találták meg a Karácsony apó látogatása utáni reggelen, máskor a postás hozta. Azok a levelek pedig, amelyeket a gyerekek írtak az apónak, eltűntek a kandallópárkányról, amikor épp senki sem volt a szobában.

Az idő múlásával Karácsony apó háztartása egyre nagyobb lett, és míg eleinte csak a Jegesmedvéről esett szó, később felbukkannak Hómanók, Vörös Törpék, Hóemberek, barlangi medvék és Jegesmedve unokaöccsei, Paksu és Valkotukka, akik látogatóba jöttek, de aztán ott ragadtak. Mindvégig Jegesmedve maradt Karácsony apó legfőbb segítőtársa, ugyanakkor legfőbb okozója is azoknak a szerencsétlen eseteknek, amelyek nyomán olykor némi zűrzavar keletkezett a karácsonyi zoknik tartalma körül; és időnként vaskos, szögletes nagybetűkkel ő is odaírta megjegyzéseit a levelekre.

Végül Karácsony apó maga mellé vett egy Ilbereth nevű manót, aki titkárként sokat segített neki. A későbbi levelekben fontos szerep jut a manóknak, amikor meg kell védeni az apó házát és pinceraktárait a koboldok támadásaitól.

Ebben a kötetben bemutatjuk Karácsony apó reszketeg kézírását, illetve szinte valamennyi képet, amelyeket a levelekhez mellékelt, csakúgy, mint az ábécét, amelyet Jegesmedve szerkesztett az eltévedésekor a barlangokban látott koboldrajzok alapján, és az a levél sem marad ki, amelyet ezzel a különleges írással küldött a gyerekeknek.


*Karácsony apó tulajdonképpen nem más, mint a szegényeket gyámolító Szent Miklós püspök alakja köré szőtt legendák megtestesülése – ahogy a világ egyéb tájain nevezik: Mikulás, Télapó, Fagy apó, Gyed Maróz, Père Noël, Santa Claus, Joulupukki. Az apó az angol gyerekekhez december 24-én késő este látogat el, hogy a kikészített zoknijukat telerakja ajándékokkal.

1920

Karácsony-ház, Északi-sark

1920. december 22.

Kedves John!

Hallottam, hogy azt kérdezed édesapádtól, milyen vagyok és hol élek. Lerajzoltam Neked magamat és a házamat. Aztán vigyázz ám a képre! Épp most indulok Oxfordba, a zsákom tele van játékkal – viszek néhányat Neked is. Remélem, időben odaérek; ma este nagyon mély a hó az Északi-sarkon.

Szeretettel:

Karácsony apó

1923

Északi-sark

1923, Szenteste

Kedves John!

Nagyon hideg van ma, és a kezem remeg – ezerkilencszázhuszonnégy, ó nem is, már ezerkilencszázhuszonhét éves leszek karácsony napján –, sokkal öregebb vagyok, mint a dédapád, így aztán a toll megállíthatatlanul reszket a kezemben, de úgy hallom, már olyan jól olvasol, hogy biztosan elboldogulsz majd a levelemmel. Sok szeretettel üdvözöllek (Michaelt is persze), és viszek Neked Lott-féle építőkockát. (Jövőre kaphatsz még többet belőle, ha időben szólsz.) Szerintem szebb, erősebb és takarosabb, mint a Picabrix építő. Remélem, tetszik Neked is.

Most már indulnom kell, nagyon szép esténk van, és sok száz mérföldet kell megtennem, mielőtt megvirrad. Rengeteg a tennivaló.

Hideg puszit küld:

Karácsony Miklós apó

1924

1924. december 23.

Kedves Michael Hilary!

Idén nagyon sok a dolgom. Nincs időm hosszabb levelet írni. Sok-sok szeretettel üdvözöllek. Remélem, a mozdony jól működik. Vigyázz rá!

Nagy puszit küldök szeretettel:

Karácsony apó

Вы достигли конца предварительного просмотра. Зарегистрируйтесь, чтобы узнать больше!
Страница 1 из 1

Обзоры

Что люди думают о Karácsonyi levelek

3.0
2 оценки / 0 Обзоры
Ваше мнение?
Рейтинг: 0 из 5 звезд

Отзывы читателей