You are on page 1of 6

Opdracht Gaming Je gaat een game maken met de GameKit van Het Klokhuis.

Deze gamekit vind je hier: http://gamestudio.hetklokhuis.nl/index/home

Bedoeling van deze opdracht is dat je een soort PacMan spel gaat maken. Als je niet precies weet hoe Pacman gaat dan kun je dat spel hier nog eens spelen: http://www.pacman.nl/pacman.html Kenmerkend bij Pacman zijn de volgende zaken: Doolhofstructuur waar je door heen moet bewegen Monsters die je willen tegenhouden. Punten die je kunt scoren onderweg Onkwetsbaar worden voor de monsters Drie levens om het spel te kunnen winnen

Klik op Start

In 5 stappen maak je je spel. Stap 1 Stap 1 is het bedenken hoe je tegen het spel wilt aankijken (view). Omdat we een Pacman spel gaan maken kies je voor de view Van boven. Stap 2 In stap 2 bedenk je hoe je wint. Bij Pacman gaat het er om dat je alle punten hebt verzameld voordat de monsters je te pakken hebben.

Kies bij stap 2 daarom voor het Leveleinde: haal een vast aantal punten per level. Stap 3 Bij stap 3 mag je je speler opmaken. Je mag hier zelf bedenken hoe die eruit komt te zien. Geef de speler 3 levens. Laat de eigenschappen van de spel voor wat ze zijn.

Stap 4 Nu komt het belangrijkste van alle stappen. Namelijk het bouwen van de Levels. Klik op Voeg Level toe.

En kies daarna voor de optie Bewerk.

In dit scherm zie je links het gamedoel dat we eerder hebben vastgesteld. Je kunt links ook het aantal punten instellen. Dat staat standaard op 5. Dat gaan we straks veranderen. Linksonder zie je de Test Level knop. Die gaan we gebruiken om de gemaakte level te testen. In het midden zie je de level die je straks zelf gaat vullen. Nu staat er alleen nog maar je speler op. Rechts zie je de Bouwstenen die je kunt gebruiken om het spel te vullen. Bekijk deze korte videoinstructie om te zien hoe je die gebruikt: https://vimeo.com/54003242. Bedoeling is dat je eerst het speelveld van Pacman bouwt. Je kunt het veld ook vergroten door aan de pijltjes die aan weerzijden van het veld staan te trekken. Je mag ook een kleinere variant maken van het veld. Zie hieronder voor een schermafbeelding van Pacman.

Als je het veld gebouwd hebt voeg je er Score punten aan toe. Je kunt hierbij kiezen voor de Munt die tien punten waard is. Je spel zal er ongeveer zo uit kunnen zien.

Zorg ervoor dat het aantal punten dat een speler moet halen voor het leveleinde gelijk is aan het aantal punten dat hij moet verzamelen. In bovenstaande voorbeeld moet dat 290 punten zijn. Nu is het tijd om de monsters toe te voegen. Die vind je onder het kopje Levend en Score. Kies bijvoorbeeld voor Stuitercactus of Doodshoofd of de Stamper of Zaag.

Plaats de monster strategisch. Plaats er minimaal drie.

Nu wordt het tijd om de level te testen. Is het spel te makkelijk dan is het namelijk niet leuk. Is het onmogelijk om te winnen dan is het ook niet meer leuk. Als je het spel gespeeld hebt kun je het aantal monsters veranderen of de plek waar ze staan. Je kunt ook Pleisterpak (onder het kopje Score) plaatsen in het spel. Dat helpt je om langer in leven te blijven. Heb je je level gebouwd en getest? Ga dan weer terug naar het hoofdmenu (knop linksboven). Stap 5 Kies voor een titel en een banner voor je spel.

Stap 6 en 7 zijn optioneel. Je mag je spel bewaren. Als je dat wilt doen kun je de inloggegevens vragen aan de docent. Of een eigen inlog aanmaken.

Related Interests