Вы находитесь на странице: 1из 3

Determinarea continutului de apa si a substantei uscate

Apa%+ S.U.%= 100%


Determinarea continutului de apa se face prin urmatoarele metode: -uscare la etuva la temperatura de 103 C, obligatorie in caz de litigiu, -uscare la etuva la temperatura de 150 C, -antrenare cu solventi organici.

Luarea si pregatirea probelor: Proba de laborator formata se trece de doua ori printr-o masina de tocat carne cu gauri de max. 4mm sau se taie marunt cu un cutit. In cazul carnii, proba de 250350g se toaca in intregime; la preparatele de carne se toaca minimum 100g. In cazul preparatelor de carne in membrana, se indeparteaza in prealabil membrana. Proba maruntita si omogenizata se introduce intr-un recipient de sticla cu inchidere etansa. Dozarea apei se executa imediat dupa pregatirea probei pentru analiza.

Metoda prin uscare la etuva la 103C Principiul metodei Determinarea pierderii de masa prin incalzire la (103 2 ) C pana la masa constanta, dupa ce in prealabil s-a format un amestec omogen din proba de analizat, nisip si alcool etilic.

Aparatura - Etuva electrica termoreglabila.

Reactivi - Alcool etilic 96% vol. - Nisip de mare cu granulatia intre 1,5..0,25 mm. Nisipul spalat in prealabil se fierbe cu acid clorhidric (d=1,19) diluat (1+1) timp de 30 minute, agitand continuu. Se repeta operatia cu o noua cantitate de acid pana cand acidul nu se mai ingalbeneste dupa fierbere. Se spala apoi nisipul cu apa distilata, pana la disparitia ionului clor. Se usuca la 150..160 C. Se pastreaza intr-un flacon inchis ermetic. Modul de lucru:

Intr-o fiola de cantarire cu capac si bagheta de sticla se introduc 10..15 g nisip de mare calcinat si se usuca timp de 30 minute in etuva la temperatura de (103 2 ) C . Dupa racire in exsicator pana la temperatura camerei, se cantaresc impreuna fiola si bagheta cu precizie de 0,001 g. Se introduc in fiola circa 5 g din proba pregatita conform pct. 2.2 si se cantareste din nou cu precizie de 0,001g. Dupa cantarire, se toarna in fiola circa 3 5 cm alcool etilic si cu ajutorul baghetei se omogenizeaza bine prin strivirea particulelor de carne aglomerate (bagheta trebuie sa ramana tot timpul in fiola). Se asaza fiola (fara capac) pe o baie de apa reglata la o temperatura cuprinsa intre 60..80 C, unde se mentine agitand cu bagheta din timp in timp, pana ce se evapora alcoolul. Se regleaza temperatura etuvei la (103 2 ) C si se continua incalzirea fiolei si a continutului ei timp de 2 ore la aceasta temperatura. Se acopera fiola cu capacul si se introduce in exsicator. Dupa racire la temperatura ambianta, fiola se cantareste cu precizie de 0,001g. Se repeta operatiile de incalzire in etuva, cate o ora, racire si cantarire, pana cand rezultatele obtinute la doua cantariri consecutive nu difera cu mai mult de 0,1% din masa probei. Se efectueaza doua determinari paralele din aceiasi proba pregatita pentru analiza. Calcul: Continutul in apa se calculeaza cu formula: % Apa= m1

m2 100 m1 m

in care: m masa fiolei cu bagheta si nisip , in g, m1 masa fiolei cu bagheta, nisip si proba , inainte de uscare, in g, m2 masa fiolei cu bagheta, nisip si proba , dupa uscare, in g. Ca rezultat se ia media aritmetica a doua determinari paralele, care nu difera intre ele cu mai mult de 0,5 g apa la 100 g proba de analizat.

Metoda prin uscare la etuva la 150 C

Principiul metodei: Determinarea pierderii de masa prin incalzire la 150 C timp de o ora, dupa ce in prealabil s-a format un amestec omogen din proba de analizat cu nisip si alcool etilic. Aparatura: Idem cu aparatura de la metoda precedenta. Reactivi: Idem cu reactivii de la metoda precedenta.

Modul de lucru: Pregatirea fiolei si cantarirea probei se efectueaza conform alineatului 1 si 2 de la modul de lucru apartinand metodei precedente. 3 Fiola continand nisip, bagheta, proba si circa 5 cm alcool etilic, cu capacul alaturi se introduce in etuva reglata mai intai la temperatura de 7075 C , unde se mentine 30 minute, agitand din timp in timp cu bagheta, pana la evaporarea alcoolului. Se regleaza apoi temperatura etuvei la 150 C si se continua incalzirea exact o ora din momentul cand s-a ajuns la 150 C . Se acopera fiola cu capacul si se introduce in exsicator; dupa 30 minute, fiola racita se cantareste. Se efectueaza doua determinari paralele din aceiasi proba pregatita pentru analiza. Calcul Se utilizeaza formula:

% Apa= m1

m2 100 m1 m

in care: m m1 m2

masa fiolei cu bagheta si nisip , in g, masa fiolei cu bagheta, nisip si proba , inainte de uscare, in g, masa fiolei cu bagheta, nisip si proba , dupa uscare, in g.

Оценить