You are on page 1of 70

HUGH LOFTING

Doktor Dolittle s az llatok


MESEREGNY Fordtotta Csnk Endre

Tartalom
I. PUDDLEBY II. AZ LLATOK BESZDE III. JABB PNZGONDOK IV. ZENET AFRIKBL V. A NAGY UTAZS VI. POLINZIA S A KIRLY VII. A MAJOMHD VIII. AZ OROSZLNOK FNKE IX. A MAJMOK NAGYTANCSA X. A VILG LEGRITKBB LLATA XI. A FEKETE HERCEG XII. VARZSLAT S ORVOSTUDOMNY XIII. VRS VITORLK S KK SZRNYAK XIV. A PATKNYOK FIGYELMEZTETIK A DOKTORT XV. BARBRIA SRKNYA XVI. TU-TU, A FLEL XVII. AZ CEN HRVIVI XVIII. SZAGOK XIX. A SZIKLA XX. A HALSZFALU XXI. JRA OTTHON

I. Puddleby
Sok-sok vvel ezeltt, amikor nagyapink is kisgyerekek voltak mg, lt egy doktor. gy hvtk, hogy dr. med. John Dolittle. Ez a dr. med. a neve eltt azt jelentette, hogy igazi orvos volt, s egsz csom tudomnyt hordott a fejben. Ott ldeglt abban a kis vroskban, melynek a neve: Puddleby-on-theMarsh. Dolittle doktort mindenki ismerte, reg, fiatal egyarnt. Ha mskpp nem, legalbb ltsbl. Valahnyszor magas tetej kalapjban vgigstlt az utcn, mindenki azt mondta: Itt megy a doktor! Ez m az okos ember! A gyerekek s a kutyk kiszaladtak a hzakbl, mg csatlakoztak, s mg a templom tornyn l varjak is krogva megbiccentettk a fejket. A hz, amelyben a vros vgn ldeglt, kicsike volt, de a kertje annl nagyobb: hatalmas pzsitos trsg, ds lomb fzfkkal bernykolt kpadok. Hztartst nvre, Sarah Dolittle vezette, a kertet pedig maga tartotta rendben. A doktor nagyon szerette az llatokat, s kis kedvenceit ott tartotta a hzban. Az aranyhalakon kvl, amelyek a kert mlyn szp, nagy medencben laktak, kamrjban nhny nyl, zongorjban sok fehr egr, a fehrnems szekrnyben egy mkuska s a pincben egy kis sndiszn ldeglt. Volt egy borjas tehene is meg egy reg lova, huszont esztends, snta jszg, azonkvl pedig tykjai, galambjai, kt brnykja s mg sok ms llata. De szvhez a legkzelebb Dab-Dab kacsa llt, meg Dzsip kutya meg GbGb, a kismalac meg Polinzia, a papagj, s Tu-tu, a bagoly. Nvre gyakran zsrtldtt a sok llat miatt. Azt lltotta, hogy rendetlensget csinlnak. s egy nap, amikor egy kszvnyes reg nni jtt a doktorhoz, vletlenl rlt a sndisznra, amely a karosszkben szundiklt. Az reg nni soha tbb nem jtt, inkbb minden szombaton elment a tz mrfldnyire fekv Oxenthorpba, egy msik orvoshoz. Sarah Dolittle ekkor odament a doktorhoz, s azt mondta neki: - Hogyan kpzeled, hogy a betegek eljjjenek hozzd, ha ezeket az llatokat mind a hzadban tartod? Szp orvos az, akinek a rendelje tele van egrrel meg sndisznval! Ez a nni mr a negyedik, akit az llatok riasztottak el. Jenkins r s a tiszteletes is kijelentettk, hogy akrmilyen betegek, mg csak kzelbe se jnnek a hzunknak. Naprl napra szegnyebbek lesznk. Ha gy folytatod, egyetlen gazdag ember sem vlaszt orvosnak. - Csakhogy n jobban szeretem az llataimat, mint a jobb embereket felelte a doktor. - Nevetsges vagy - mondta erre a nvre, s kiment a szobbl.

gy trtnt, hogy idvel a doktor llatai egyre szaporodtak, pcienseinek szma pedig egyre fogyott, mg vgl egy sem maradt, kivve a macskaeledelt rul embert, aki semmifle llattl nem irtzott. Csakhogy a macskaeledeles nem volt gazdag, s vente csak egyszer szokott beteg lenni, karcsony tjn. Ilyenkor pr shillinget adott a doktornak egy veg orvossgrt. Pr shillingbl nem lehet egy vig lni - s nem lehetett mr akkor sem, azokban a rg-rg mlt napokban. Isten tudja, mi trtnt volna, ha a doktornak nincs nmi megtakartott pnzecskje, gy ht kitartott az llatai mellett, s minden vben tbbet gyjttt maga kr. Persze, az lelmezsk nagyon sokba kerlt, s gy a pnze egyre jobban fogyott. Ekkor eladta a zongorjt, s a fehr egereket tkltztette az rasztal fikjba. Csakhogy ez a pnz is gyorsan elolvadt. Erre eladta a szp barna ruhjt, amit csak nnepeken meg vasrnap szokott hordani, s naprl napra szegnyebb lett. Ebben az idben, ha magas tetej krtkalapjban vgigstlt az utcn, az emberek gy szltak egymshoz: Itt megy dr. med. John Dolittle. Volt id, amikor volt a legismertebb orvos az egsz nyugaton. s nzz csak r most! Egy fillrje sincs, s csupa lyuk a harisnyja. Hanem a kutyk, macskk meg a gyerekek most is kiszaladtak a hzbl, s vgigksrtk a vroson, mint akkoriban, amikor a doktor mg j mdban lt.

II. Az llatok beszde


Egy szp napon gy esett, hogy a doktor a macskaeledeles emberrel, aki gyomorfjsa miatt jtt el hozz, a konyhban lt s beszlgetett. - Ugyan mirt nem hagy fl az emberek gygytsval, s mirt nem lesz az llatok doktora? - krdezte a macskaeledel-rus. Polinzia, a papagj eddig az ablakprknyon lve nzett ki az esbe, s egy rgi matrzdalt ddolgatott magban. Most abbahagyta a ddolst, s felfigyelt. - Mert ugye - folytatta a macskaeledeles -, doktor r mindent tud az llatokrl, sokkal, de sokkal tbbet, mint az llatorvosok. Az a knyv a macskkrl, ht az valami csodlatos! Igaz, hogy n nem tudok sem rni, sem olvasni, klnben taln magam is knyveket rnk, de a felesgem, Teodzia tbb iskolt jrt, s olvasta fel nekem a doktor r knyvt. Ht az valami csodlatos! Igen, ez a helyes sz: csodlatos! Mintha csak a doktor r maga is macska lett volna! Hogy ismeri az eszk jrst! s figyeljen csak a szavamra: nagy csom pnzt kereshet azzal, ha llatokat gygyt. Higgye el nekem. Mert ltja, n elkldk ide minden regasszonyt, akinek beteg a kutyja vagy a macskja. Meg aztn, ha nem volna elg a beteg llat, tehetek is valamit az telkbe, hogy rosszul legyenek tle. - Nem, nem! - tiltakozott a doktor. - Ilyet nem szabad tenni! Nem volna helyes dolog! - , hiszen nem is olyasmire gondolok, amitl komolyan megbetegszenek! Csak arra gondoltam, hogy hadd legyenek egy kicsit elszontyolodottak. Az regasszonyok mindjrt megijednek. De amint mondja, doktor r, ez tnyleg nem volna rendes dolog. Hanem szegnykk megbetegszenek maguktl is, mert az reg nnik mindig tl sokat adnak nekik enni. s nzze csak, a krnykbeli majoros, akinek snta a lova, meg beteg a birkja, mind ide jr majd. Legyen llatorvos! Amikor az ember elment, a papagj lerplt a fggnyrdrl a doktor asztalra, s gy szlt: - Ennek a ficknak igaza van. Ezt kell tenned, doktor. Lgy llatorvos. Hagyd a mafla embereket, ha nincs elg eszk, hogy belssk: te vagy a legjobb orvos a vilgon. Helyettk inkbb az llatokkal foglalkozz, azok majd rjnnek hamarosan! - Hiszen annyi llatorvos van! - felelte John Dolittle, s kitette a virgcserepeket az ablakprknyra, hogy jobban rje ket az es.

- Van, van - vitatkozott a papagj -, de egy sem r semmit. Figyelj csak rm, doktor, mondok neked valamit. Tudsz rla, hogy az llatok beszlnek? - Tudom, hogy a papagjok beszlnek. - Mi, papagjok kt nyelven is beszlnk: embernyelven meg madrnyelven - felelte bszkn Polinzia. - Ha azt mondom: Polli ktszersltet kr, ezt megrted. De mit szlsz ehhez: Ke-ke oi-i fi-fi? - Te jisten - kiltott fel a doktor -, mit jelentsen ez?! - Madrnyelven ezt jelenti: meleg mg a tejbegrz? - Igazn? De ht eddig sohasem szltl hozzm ezen a nyelven csodlkozott a doktor. - Mit rtl volna vele? - felelte a papagj, s a bal szrnyrl ktszersltmorzskat tisztogatott le. - gysem rtettl volna meg! - Beszlj errl mg tbbet, mg sokat! - mondta a doktor izgatottan. Odarohant a konyhaszekrnyhez, kikapta a fikbl a hentes felrknyvt meg egy ceruzt, s visszasietett. - Beszlj, de ne nagyon gyorsan, majd lerom. rdekes, nagyon rdekes ez a madrnyelv, valami egszen j dolog! Legelszr tants meg az bctekre... csak szp lassan! gy tudta meg a doktor, hogy az llatoknak is van nyelvk, s tudnak egymssal beszlgetni. Polinzia az els dlutnon ott lt a konyhaasztalon, s szavakat diktlt neki, amelyeket azutn feljegyzett a knyvecskjbe. Dzsip jtt be a konyhba. A papagj gy szlt a doktorhoz: - Nzd csak, hozzd beszl. - Nekem gy tnik - felelt a doktor -, mintha a flt vakarn. - Ht hiszen az llatok nem is mindig a szjukkal beszlnek - magyarzta hangosan, felhzott szemldkkel Polinzia -, hanem a flkkel, lbukkal, farkukkal, minden testrszkkel. Nha szndkosan nem adnak hangot, nem akarnak zajt csapni. Most meg felhzza a fl orrt, ltod? - Mit jelentsen ez? - krdezte a doktor. - Ezt: nem veszed szre, hogy mr elllt az es? Krdez, azrt mozgatja az orrt. A kutyk ltalban az orrukkal krdeznek. Rvid id alatt a papagj segtsgvel a doktor olyan jl megtanulta az llatok nyelvt, hogy maga is tudott hozzjuk beszlni, s megrtette, amit mondtak. Ekkor aztn egszen felhagyott az emberek gygytsval. Amint aztn a macskaeledel-rus mindenkinek eljsgolta, hogy John Dolittle llatorvos lesz, az sszes reg nni elkezdte hozz hordani kedvenc kutyuskit, ha tl sok stemnyt ettek, s a majorosok sok-sok mrfldnyirl is elhoztk megmutatni beteg juhaikat s disznaikat.

gy hoztak egyszer hozz egy lovat, amely eddig ekbe fogva dolgozott. A szegny jszg nagyon boldog volt, hogy vgre olyan emberre tallt, aki megrti a szavt. - Tudja, doktor r - mondta a l -, az az llatorvos, ott a dombon tl, nagyon tudatlan frter m! Mr hat hete kezel kszvny ellen! Pedig ht nekem szemveg kellene. Fl szememre lassan-lassan megvakulok. Nem rtem, hogy a lovak mirt ne hordhatnnak ppen gy szemveget, mint az emberek. Hanem az az ostoba ember, ott a dombon tl, mg csak egy pillantst sem vetett a szememre. Mindig csak nagy pirulkat etetett velem. Megprbltam beszlni vele, de nem rt lnyelven. Nekem szemveg kell. - Persze, persze - felelt a doktor -, rgtn szerzek is egyet. - Olyat szeretnk - mondta a l -, mint amilyet n hord, doktor r, csak az vegje legyen zld. Ez majd megvdi a szemem a napsugaraktl, amikor knn dolgozom a mezn. - Rendben van - jelentette ki a doktor -, zld szemveget kapsz. - Tudja, doktor r - mondta a l, amikor a doktor kinyitotta neki az ajtt -, a baj az, hogy mindenki azt hiszi, tud llatot gygytani, mert az llatok nem panaszkodnak. Pedig ht sokkal okosabb embernek kell lenni annak, aki llatokat gygyt, mint aki embereket. Az n gazdm fia is azt hiszi, hogy rt az llatokhoz. Szeretnm, ha ltn. Olyan az arca, hogy a szeme ki sem ltszik a sok hjtl, agyveleje meg legfeljebb akkora lehet, mint egy krumpli. A mlt hten ez a klyk mustrtapaszt akart rm ragasztani. - Hov tette? - krdezte a doktor. - Sehov! Legalbbis az n testemre nem. Megprblta, de olyat rgtam bele, hogy beleesett a kacsasztatba. - Ejnye, ejnye! - n igazn nyugodt termszet vagyok - magyarzkodott a l -, trelmesen viselkedem az emberekkel szemben, nem makacskodom, nem akadkoskodom. Nem szltam akkor sem, amikor az llatorvos rossz orvossgot adott. De amikor az a paprikakp klyk kezdett bosszantani, nem brtam tovbb. - Nagyon megsebestetted a fit? - Dehogyis! - tiltakozott a l. - Ott rgtam meg, ahol a legpuhbb. Most t kezeli az llatorvos. Mikor lesz kszen a szemvegem? - Megcsinlom neked a jv htre - mondta a doktor. - Gyere el kedden. Isten veled! s John Dolittle megcsinlta a szp, nagy zld szemveget a lnak, gyhogy szegny nem volt tbb vaksi, hanem olyan jl ltott, mint azeltt brmikor.

Hamarosan mindenki megszokta, hogy az llatok Puddleby krnykn szemveget hordanak, s a vak l ismeretlen fogalomm vlt. De gy volt a tbbi llattal is. Amint szrevettk, hogy az j doktor rt a nyelvkn, elmondtk neki, hogy hol fj, s mi a panaszuk, gy persze sokkal knnyebb is volt ket gygytani. Aztn ezek az llatok mind elmentek a dolgukra, s elbeszltk a rokonaiknak meg a bartaiknak, hogy abban a nagy kerttel vezett kis hzban van egy doktor, aki igazndi doktor. s valahnyszor valami istenteremtmnye beteg lett - nemcsak lovak, juhok, disznk, hanem akr csak a mez legkisebb llatki is, mint a mezeiegr vagy a vzicickny, a hd vagy a denevr -, mind eljtt a kicsi hzba, gyhogy a nagy kert szinte llandan llatokkal volt tele, amelyek mind arra vrakoztak, hogy a doktor el juthassanak. Annyian jttek, hogy a klnbz fajtk szmra klnbz ajtkat kellett csinltatni. A fbejrat fl ezt rta ki: Lovaknak - az oldalajt fl ezt: Teheneknek - a konyhaajt fl pedig ezt: Juhoknak. Mindenfajta llatnak kln ajtaja volt, mg az egerek szmra is csinlt egy pici alagutat, amely a pincbe vezetett, s a kis llatok nyugodtan ldgltek ott, amg rjuk kerlt a sor, s a doktor lejtt kzjk. Pr rvid esztend leforgsa alatt sok-sok mrfldnyi krzetben minden llat megtudta, hogy ki is az a dr. med. John Dolittle. A madarak, amelyek tlen melegebb vidkre kltztek, ottani bartaiknak is elvittk a csodlatos orvos hrt, aki Puddleby-on-the-Marshban l, rti a nyelvket, s segt a bajaikon. Ilyen mdon a doktor hress lett az llatok kztt az egsz vilgon, sokkal hresebb, mint amilyen az emberek kztt volt fnykorban. A doktor boldog volt, s nagyon lvezte az letet. Egy nyugalmas dlutnon asztalnl lt, s szorgalmasan rogatott egy nagy knyvbe, Polinzia pedig rendes szoksa szerint az ablakprknyon telepedett meg, s onnan nzte, hogy viszi a szl a srga leveleket ide-oda a kertben. Egyszerre csak hangosan flnevetett. - Mi az, Polinzia? - nzett fel rsbl a doktor. - Csak eszembe jutott valami - felelte a papagj, s tovbb nzte a vndorl faleveleket. - Mi jutott eszedbe? - Az emberek jutottak eszembe - mondta Polinzia. - Valsggal betegg tesznek. Azt hiszik magukrl, hogy k egyenesen csodlatra mltk! A vilg sora most mr sok ezer v ta vltozatlanul folyik, nemdebr? s az egyetlen dolog, amit az ember az llatnyelvbl rt, annyi, hogy ha a kutya a farkt csvlja, ezzel azt akarja mondani: jkedvem van! Nem furcsa? Te vagy, doktor, az els ember, aki beszlni tudsz velk. Az emberek nha igazn nagyon bosszantanak. Nagykpen kijelentik, hogy az llatok nmk.

Nma llatok! Juj! n magam is ismertem egy kis makat, ez htflekppen tudta elmondani azt, hogy j reggelt, anlkl hogy a szjt csak egyszer is kinyitotta volna. Minden nyelven beszlt, mg grgl is. Egy reg, szrke szakll professzor vsrolta meg. De a madr nem brta ki nla. Panaszkodott, hogy az reg professzor rosszul beszl grgl, s a lelkiismerete lzadozott ellene, hogy hallgassa, amint msokat is rosszul tant meg erre a gynyr nyelvre. Nha szeretnm tudni, hogy mi lett ebbl a bartombl. Ez a madr tbb fldrajztudomnyt szedett ssze, mint amennyit az emberek valaha is ssze tudnak hordani. Az emberek, istenem! Azt hiszem, ha egyszer megtanulnak majd replni, amit minden kznsges verb tud, holtunk napjig lesz mit hallgatnunk, gy fognak dicsekedni vele! - Okos, reg madr vagy, Polinzia - mondta a doktor. - Mondd csak, hny ves vagy tulajdonkppen? Tudom, hogy az elefntok s a papagjok nha nagyon sok lnek. - Sohasem tudom egsz pontosan a koromat - felelte a papagj -, szznyolcvanhrom ves vagyok vagy szznyolcvankett. De azt tudom, hogy amikor elszr kerltem ide Afrikbl, Kroly kirly mg ott rejtztt a tlgyfban. Tudom, mert lttam. Olyan volt az arca, mint aki hallosan meg van rmlve.

III. jabb pnzgondok


A doktor hamarosan jra sok pnzt keresett, s nvre, Sarah j ruht csinltatott magnak, s boldog volt. Egyik-msik llat tulajdonkppen csak tancsrt jtt a doktorhoz, de olyan beteg volt, hogy ott kellett maradnia a hzban nha egy htig is. Ezek, amikor felgygyultak, karosszkekben ldgltek a kertben, s gy lveztk az enyhe napsugarakat. Sokan kzlk, amikor mr egszen meggygyultak, nem is akartak tbb elmenni, annyira megszerettk a doktort s a hzt. Neki pedig nem volt szve a krsket visszautastani, gy aztn id mltval egyre tbb s tbb kedvence lakott vele. Egyszer, amikor a doktor kertjben ldglt, s esti pipjt szvta, egy olasz verklis jtt arra, ktlen vezetve majmt. A doktor rgtn ltta, hogy a majom nyakrve nagyon szoros, s a szegny llat piszkos s boldogtalan. Ezrt elvette a majmot az embertl, egy shillinget adott neki, s azt mondta, hogy menjen odbb. A verklis szrny dhbe jtt, s visszakvetelte a majmt, de a doktor megfenyegette, hogy ha nem megy azonnal a dolgra, orron vgja. John Dolittle ers ember volt, ha nem is ntt nagyon magasra, gy ht az olasz szitkozdva br, de jnak ltta odbbllni, a majom pedig ott maradt Dolittle-nl, s otthonra tallt a kis hzban. A tbbi llat CsiCsinek nevezte el. Ez a sz majomnyelven gymbrt jelent. Mskor meg cirkusz rkezett Puddlebybe. A krokodilusnak nagyon fjt a foga, ezrt jszaka elszktt, s flkereste a doktort, hogy megkrje: segtsen rajta. A kertben vrakozott, mg a doktor eljtt; John Dolittle krokodilnyelven beszlt vele, s bevitte a hzba. A fogait is hamarosan rendbe hozta. De amikor a krokodil ltta, hogy milyen kellemes a hz, hogy mindenfajta llatnak van benne megfelel hely, is szeretett volna a doktornl maradni. Megkrdezte, hogy nem alhatna-e a halak medencjben a kert vgn, ha meggri, hogy nem eszi meg a halakat. Amikor a cirkuszos ember eljtt rte, hogy magval vigye, a krokodil olyan dhbe gurult, hogy az ember ijedten elszaladt. De a hzbeliekkel szemben olyan szeld volt mindig, mint a brny. Hanem ettl kezdve az reg kisasszonyok mr nem mertk lbli kutycskikat a doktorhoz kldeni, mert fltek a krokodiltl, s a gazdk sem hittk el, hogy a krokodil nem fogja felfalni a beteg brnyokat meg borjakat, gy ht a doktor odament a krokodilhoz, s megmondta neki, hogy vissza kell mennie a cirkuszba. De a krokodil olyan keserves, nagy knnyeket srt, s annyira knyrgtt, hogy maradhasson, hogy a doktornak nem volt szve kidobni.

Nvre persze ms vlemnyen volt: - John, el kell kldened ezt a krokodilt. A gazdk meg az reg hlgyek nem merik az llataikat hozzd kldeni, pp most, mikor a dolgaink mr olyan szpen kezdtek jra rendbe jnni. Most aztn teljesen tnkremegynk. Nem vezetem tovbb a hztartsodat, ha nem kldd el az aligtort. - Nem is aligtor - felelt John Dolittle -, hanem krokodil. - Nekem mindegy, hogy minek hvod - mondta a nvre -, de elfog az utlat, valahnyszor az gy alatt tallom. Nem trm meg a hzban! - De hisz meggrte nekem - vdekezett a doktor -, hogy nem harap meg senkit. A cirkuszt nem szereti, arra pedig, hogy hazakldjem Afrikba, nincsen elg pnzem. Klnben is senkit sem zavar, nagyon jl viselkedik. Ne lgy mr olyan ideges! - Mondtam mr, hogy nem trm magam krl - makacskodott Sarah -, megeszi a linleumot. Ha nem kldd el, de rgtn, mg ebben a percben, akkor itthagylak, s frjhez megyek. - Helyes - felelte a doktor -, eredj, s menj frjhez. n nem ellenzem. Fogta a kalapjt, s kiment a kertbe. Sarah Dolittle pedig sszecsomagolta a holmijt, s eltvozott. A doktor ettl kezdve egyedl maradt llatokbl ll csaldjval. s hamarosan teljesen elszegnyedett, mint mg sosem. Sok szjat kellett etetni, senki nem trdtt a hzzal, senki nem foldozta meg, ami elszakadt, pnz pedig annyi sem folyt be, hogy a mszros szmljt ki lehetett volna belle fizetni. A dolgok egyre remnytelenebbnek ltszottak, de a doktort ez nem bntotta. - A pnz csak teher - mondogatta. - Mindannyiunknak jobb lenne, ha soha ki sem talltk volna. Mit szmt a pnz addig, amg boldogok vagyunk? Hanem nemsokra az llatok is nyugtalankodni kezdtek. Egy este, amikor a doktor nagy karosszkben lve elaludt a konyhban a tzhely eltt, suttogva tancskozni kezdtek, s Tu-Tu, a bagoly, aki j szmol volt, kiszmtotta, hogy mg ppen egy htre elg a pnzk, ha mindannyian csak egyszer esznek napjban, nem tbbszr. A papagj gy szlt: - Azt hiszem, a hzimunkt magunknak kellene elvgezni. Legalbb ennyit megtehetnk. Hiszen vgtre is ez a j regember a mi kedvnkrt lett ilyen szegny s elhagyatott. El is hatroztk, hogy Csi-Csi, a majom fog fzni s foltozni, a kutya sepri fel a padlt, a kacsa majd port trlget, s megveti az gyakat, a bagoly, TuTu vezeti a szmadsokat, s a malac a kerti munkt vllalja magra.

Polinzit, a papagjt hzvezetnnek tettk meg, mert volt a legregebb, s vigyzott a fehrnemre is. Persze, eleinte mindegyik nagyon nehznek tallta a sajt dolgt, kivve Csi-Csit, akinek volt keze, s mindent ppen gy el tudott vgezni, mint egy ember. Ksbb hamarosan hozzszoktak, st mulatsgosnak is talltk, hogy Dzsip, a kutya a farkval, amelyre kendt ktttek, gy sepri a padlt, mintha partvissal csinln. Kis id mlva annyira belejttek a munkba, hogy a doktor hza soha olyan tiszta s ragyog nem volt, mint az llatok gondozsa idejn. gy egy darabig mg elvergdtek, de ht pnz nlkl igazn szrny nehz boldogulni. Az llatok virg- s gymlcsrusbdt nyitottak a kertajt eltt, s zldsgflket meg rzst adtak el a jrkelknek, de mg ezzel sem lehetett elg pnzt keresni, a doktor pedig nem trdtt a dolgokkal. Amikor a papagj azzal a hrrel jtt hozz, hogy a halrus nem hitelez tbb, gy felelt: - Sose bnd! Amg a tykok tojnak, s a tehn tejet ad, mindig ehetnk rntottt meg aludttejet. A kertben is van ppen elg fzelkfle. A tl mg messze van. Klnben se idegeskedj! Sarah-val is ez volt a baj: mindig idegeskedett. Vajon hogy van, mit csinl? Nagyon j testvr volt... bizonyos tekintetben... Hanem a h hamarbb esett le, mint szokott, s br az reg, snta l elegend ft hordott be az erdbl, gyhogy mindig kellemes melegben ldglhettek a konyhban, a kerti vetemnyek egy rsze elpusztult, msik rszt pedig eltemette a h. gy ht az llatok tbbnyire kimondottan heztek.

IV. zenet Afrikbl


Nagyon hideg tl volt. Egy decemberi estn, amikor az egsz trsasg krbelte a kandallt, s a doktor hangosan felolvasott nekik egy knyvbl, amit maga rt llatnyelven, Tu-Tu, a bagoly hirtelen gy szlt: - Pszt! Mi ez a zaj odaknn? Valamennyien odafigyeltek - s csakugyan, lpsek zajt hallottk. A doktor ajtt nyitott, s Csi-Csi esett be lihegve az ajtn. - Doktor! - kiltotta. - ppen most kaptam zenetet Afrikbl, egy unokatestvremtl. Rettenetes betegsg pusztt a majmok kztt. Valamennyien megkapjk, s szzval hullanak el. Hallottak rlad, s arra krnek, hogy menj Afrikba, gtold meg a betegsg puszttst. A doktor levette szemvegt, s letette knyvt. - Ki hozta az zenetet? - krdezte. - Egy fecske. Itt van kinn, az eresz alatt. - Hozd be, hiszen megfagy! A fecskk mr j hat hete elkltztek dlvidkre. gy ht Csi-Csi behozta a diderg, tfzott fecskt. A kis madr eleinte flt, de ksbb, amikor tmelegedett, megnyugodva telepedett le a kandall prknyra, s beszlni kezdett. Amikor befejezte, a doktor gy szlt: - Nagyon szvesen elmennk Afrikba, klnsen ilyen kemny idben. Csak attl tartok, nincs elg pnznk, hogy megvlthassuk a hajjegyeket. Csi-Csi, ide a pnzes dobozt. A majom felmszott a pohrszkre, s a legfels polcrl elhozta a dobozt. Nem volt benne semmi, egyetlen rva penny sem. - Ejnye, ejnye - mondta a doktor -, biztosan emlkeztem r, hogy mg kt penny van benne. - Volt is - felelt a bagoly -, de elklttted, amikor a tacsk kicsinynek kibuktak az els fogai. Csrgt vettl rajta. - Igazn? - mondta a doktor. - Ejnye, ejnye, istenem, milyen ostoba dolog is ez a pnz, mindig csak bajt csinl! Ht ne trdjnk vele. Taln ha lemegyek a tengerpartra, kapok klcsn valami hajt, amivel tjutunk Afrikba. Ismertem egy tengerszt, akinek kezeltem a brnyhimls kislnyt. Taln klcsnadja a brkjt, hiszen a kislnya meggygyult.

gy ht a doktor msnap korn reggel le is ment a tengerpartra, s visszajvet azt mondta az llatoknak, hogy minden rendben van, a tengersz szvesen odaadja a brkjt. A krokodil, a papagj s a majom nagyon megrltek ennek a hrnek. rmkben nekelni s tncolni kezdtek, hogy jra eljutnak Afrikba, igazi hazjukba. s akkor a doktor azt mondta: - Csak hrmtokat tudlak elvinni, meg Dzsip kutyt, Dab-Dab kacst, GbGb malacot s Tu-Tut, a baglyot. A tbbi llat, az egerek, a vakond, a bregr trjen vissza szlfldjre, s ljen ott, mg hazatrek. Mivel a legtbben amgy is talusszk a telet, nem is igen bnjk majd. Klnben sem volna j nekik Afrikba jnni. Erre aztn a papagj, aki mr nagy tengeri utakat tett meg, magyarzni kezdte a doktornak, hogy milyen felszerelst kell magval vinnie a hajra. - Elszr is kell j sok ktszerslt - mondta Polinzia -, aztn nhny tonna szott hs meg egy horgony. - Remlem, hogy a hajnak lesz sajt horgonya. - Mindenesetre nzz utna, mert ez nagyon fontos. Ha nincs horgonyod, nem tudsz megllni. Aztn kell egy nagy kolomp. - Minek a kolomp? - krdezte a doktor. - Hogy mindig tudd az idt - felelte Polinzia. - Ha minden flrban mgy, s megrzod a kolompot, tudod, hogy hnyat ttt az ra. s hozzl egsz csom ktelet, az mindig j, ha utazsnl kznl van. Aztn azon kezdtek tprengeni, hogy honnan vegyk azt a sok pnzt, amibe mindez kerl. - rdg vigye el - bosszankodott a doktor -, mr megint ez a pnz! Boldog vagyok, hogy Afrikba megynk, ott taln nem lesznk rszorulva a pnzre! Most pedig megyek, s megkrdem a fszerest, adna-e hitelbe, amg hazajvk. Vagy inkbb a matrzt kldm el hozz. gy a matrz el is ment, hogy beszljen a szatccsal. Rvidesen visszajtt, s magval hozott mindent, amire csak szksgk volt. Ekkor az llatok csomagoltak, azutn elzrtk a vzcsveket, hogy be ne fagyjanak, s behajtottk az ablakok fatblit, bezrtk a hzat, a kulcsot pedig odaadtk az reg lnak az istllban, hogy rizze meg. Mikor pedig mg arrl is meggyzdtek, hogy az istllban az reg l szmra egsz tlre elegend szna van, levittk a csomagokat a tengerpartra, s hajra szlltak. A macskaeledeles ember eljtt bcsztatni ket a tengerpartra, s a doktornak egy pudingot hozott ajndkba, mert mint mondotta, idegenben nem kapni j angol pudingot.

Alighogy hajra szlltak, Gb-Gb, a malac azt krdezte, hogy merre vannak az gyak, mert mr dlutn ngy ra volt, s nagyon szeretett volna szundtani egyet. Polinzia levezette ht a haj belsejbe, s megmutatta az gyakat, amelyek gy voltak egyms fltt elhelyezve, mint a knyvespolcok a dolgozszoba faln. - Hiszen ez nem is gy - panaszkodott Gb-Gb -, hanem polc! - Minden hajgy ilyen - vigasztalta Polinzia -, hidd el, hogy ez nem polc. Mssz csak fel s aludj. - Mr nem is akarok aludni - felelte Gb-Gb -, inkbb felmegyek a fedlzetre, s nzem, hogy indulunk. - Helyes - felelte Polinzia -, biztosan rdekelni fog, hiszen ez az els tengeri utazsod. Ksbb megszokja az ember. Polinzia is felment a lpcsn, egy rgi tengerszdalt ddolva: Jrtam a Fekete- s Vrs-tengeren, megkerltem a Fehr-szigetet, a Srga-folyt felfedeztem n, s a Narancssznt, mikor este lett. A zld szrazfld jra elmarad, az cen kk tkrn evezek elfradtam a sok szntl, babm, boldog, tudom, csak nlad lehetek. Mr ppen el akartak indulni, amikor a doktornak eszbe jutott, hogy visszamegy, s megkrdezi a hajs embertl: merre is visz az t Afrikba? Hanem a fecske kzbeszlt, hogy mr sokszor megtette ezt az utat, s szvesen kalauzolja ket. gy ht a doktor parancsot adott Csi-Csinek, hogy hzza fel a horgonyt, s az utazs megkezddtt.

V. A nagy utazs
Ettl kezdve hat teljes htig semmi egyebet nem tettek, csak vitorlztak a hullmz tengeren, egyre a fecske nyomban, aki a haj eltt replt, s mutatta az utat. jszaka apr lmpt vitt a madrka a csrben, hogy el ne vesztsk szem ell; ms hajk npe pedig, amikor elhaladva megltta, azt hitte, hogy a kis lmpa hullcsillag. Amint messzebb s messzebb vitorlztak dl fel, egyre melegebb s melegebb lett. Polinzia, Csi-Csi s a krokodil vgtelenl rlt a forr napsugrnak. Nevetve szaladgltak fel-al a fedlzeten, s lestk, mikor ltjk mr meg Afrikt. De a kismalac s Tu-Tu, a bagoly meg Dzsip kutya egszen tehetetlenek voltak ebben az idben. Ott ltek a haj farban, egy nagy hord rnykban, a nyelvk lgott a melegtl, s egsz nap limondt ittak. Dab-Dab kacsa gy httte le magt, hogy idnknt beugrott a tengerbe, s egy darabig szva kvette a hajt. Ha pedig a nap mr nagyon melegen sttt a feje tetejre, almerlt, s a haj tls oldaln bukkant fel ismt. Ilyenkor szokott halszgatni is, mert kedden s pnteken hs helyett mindenki halat evett a hajn, hogy a szott marhahs tovbb tartson. Mikor az Egyenlt kzelbe rtek, lttk, hogy nhny replhal szik feljk. A halak megkrdeztk a papagjtl, hogy vajon ez-e Dolittle doktor hajja. Amikor meghallottk, hogy igen, nagyon boldogok voltak, mert a majmok Afrikban mr azon aggdtak, hogy a hres doktor nem is jn el. Polinzia megkrdezte, hogy hny mrfldnyire vannak mg a parttl, s megtudta, hogy tvent mrfldnyire. Valamivel ksbb egsz delfinsereg tncolt feljk a hullmokon. Ezek is azt krdeztk Polinzitl, hogy vajon ez a haj-e a hres doktor hajja. s amikor meghallottk, hogy igen, azt krdeztk, van-e a doktornak mg tkzben valamire szksge. s Polinzia gy felelt: - Igen. Hagymbl bizony alaposan kifogytunk. - Van itt a kzelben egy sziget - mondtk a delfinek -, ahol a vadhagyma magasra n. Ti csak menjetek egyenesen elre, mi majd hozunk nektek. Ezzel tova is cikztak a kk vzben. A papagj nagyon rvid id mlva ismt megpillantotta ket, amint a haj mgtt sznak, s tengerissbl font hlkban hzzk maguk mgtt a hagymt. Msnap naplementekor a doktor gy szlt:

- Hozd ide a teleszkpomat, Csi-Csi. Utazsunk nemsokra vget r. Nemsokra szabad szemmel is meglthatjuk Afrika partjait. s valban, taln flrval ksbb, mintha lttak volna valamit szemben, ami szrazfld is lehetett. De mieltt meggyzdhettek volna rla, hogy mi az, egszen besttedett. Aztn rettenetes nagy vihar trt ki, villmlssal, mennydrgssel. A szl vlttt, az es patakokban mltt, s a hullmok gy megnttek, hogy tcsaptak a hajn. Egyszerre aztn risi BUMM! A haj megllt, s floldalt elfordult. - Mi trtnt? - krdezte a doktor, aki a zajra feljtt a fedlzetre. - Nem tudom - felelte Polinzia -, de azt hiszem, hajtrst szenvedtnk. Szlj a kacsnak, hogy menjen s nzzen krl. Dab-Dab rgtn bele is merlt a hullmokba. Amikor visszajtt, jelentette, hogy nekimentek egy sziklnak, a haj fenekn nagy rs ttong, a vz gyorsan s ersen folyik be rajta, a haj pedig egyre jobban sllyed. - gy ltszik, nekimentnk Afriknak - mondta a doktor. - Ejnye, ejnye! Nos, nincs ms htra, partra fogunk szni. De Csi-Csi s Gb-Gb nem tudott szni. - Hozztok azt a ktelet! - kiltotta Polinzia. - Ugye megmondtam, hogy annak mg j hasznt fogjuk venni. Hol az a kacsa? Ide gyere, Dab-Dab. Fogd meg a ktl egyik vgt, replj a partra, s kssed oda egy plmafhoz, mi majd a msik vgt idektjk a hajhoz. Akkor aztn azok, akik nem tudnak szni, kikapaszkodhatnak rajta. Ezt hvjk a hajsok letmentsnek. gy ht valamennyien baj nlkl partra jutottak, egyesek szva, msok replve, ismt msok kapaszkodva. Azok, akik a ktlen kapaszkodtak vgig, elhoztk magukkal a doktor ldjt s kzitskjt is. Hanem a haj tnkrement. Nagy lyukkal a fenekn mr fabatkt sem rt, s a hullmok nemsokra darabokra trtk, a roncsokat pedig messzire elvitte a vz. A menekltek egy szp, szraz barlangra akadtak, magasan a szirtek kztt, s ott vrtk be, amg elvonul a vihar. Amikor msnap reggel kisttt a nap, valamennyien lejttek a homokos partra szrtkozni. - Drga, reg Afrika - shajtott fel Polinzia -, milyen j jra itt lenni! Gondoljtok csak meg, ppen holnap lesz szzhatvankilenc esztendeje, hogy nem voltam itthon! s kzben egy cseppet sem vltozott. Ugyanazok az reg plmafk, ugyanaz a vrs fld, ugyanazok a fekete hangyk. Bizony, a legjobb otthon!

A tbbiek szrevettk, hogy knny szktt a szembe, annyira boldog volt, hogy viszontlthatta szlfldjt. A doktor elvesztette a kalapjt. A vihar idejn a szl lefjta a fejrl. DabDab elment, hogy megkeresse. Meg is ltta egy id mlva, messze knn a hullmokon. gy lebegett a vzen, mint valami kis jtk csnak. A kacsa vzre szllt, hogy visszahozza a doktornak, s amikor odart, ltta, hogy egy riadt fehr egerecske l benne. - Mit keresel itt? - krdezte tle. - Neked otthon kellett volna maradnod, Puddlebyben! - Nem akartam otthon maradni - felelt az egr -, n is ltni akartam, hogy milyen Afrika. Vannak itt rokonaim is. Elbjtam a csomagok kztt, s a ktszerslttel engem is felvittek a hajra. Mikor aztn sllyedni kezdtnk, rettenetesen megijedtem, mert nem tudok jl szni. sztam, amg brtam, s azt hittem, hogy mr el kell merlnm. ppen ebben a pillanatban szott felm az reg doktor kalapja. Belemsztam, mert nem akartam megfulladni! gy ht a kacsa a kalapot az egrrel egytt vitte vissza a doktornak. A parton mind sszegyltek, hogy lssk. - A tengerszek potyautasnak nevezik az ilyet - morgott a papagj. ppen helyet kerestek, hogy hov tehetnk a fehr egeret, amikor Csi-Csi gy szlt: - Csend! Lpseket hallok az erdben! Valamennyien elhallgattak s figyeltek. Rvidesen csakugyan egy fekete ember jtt ki a fk kzl, s megkrdezte tlk, hogy mit akarnak. - Az n nevem dr. med. John Dolittle - felelt a doktor. - Megkrtek, hogy jjjek t Afrikba, mert a majmok betegek, s gygytsam meg ket. - Mindannyitoknak a kirly el kell jnni - mondta a fekete ember. - Mifle kirly el? - krdezte a doktor, aki nem szeretett volna idt vesztegetni. - Jolliginki kirlya el - felelte a nger -, ez a fld mind az tulajdona, s minden idegent elje kell vezetni. Kvessetek! Valamennyien felszedtk csomagjaikat, s elindultak az ember nyomban az serdn t.

VI. Polinzia s a kirly


Egy darabig sr erdn t haladtak, aztn egy szp tisztsra rkeztek, s elttk llt a kirly srbl plt palotja. Itt lt a kirly felesgvel, Ermintrude kirlynval s fiukkal, Bumpo herceggel. A herceg ppen lazachalszaton volt, de a kirly s a kirlyn egy nagy erny alatt ott lt a palota kapujban. s a kirlyn aludt. Amikor a doktor a palothoz rt, a kirly megkrdezte tle, hogy mi jratban van, s a doktor elmondta neki, mirt jtt Afrikba. - Nem engedem meg - felelte a kirly -, hogy tutazz orszgomon. Sok vvel ezeltt egy fehr ember jtt ezekre a partokra, s n nagyon j voltam hozz. De nagy lyukat sott a fldbe, hogy aranyat leljen, aztn meglt minden elefntot agyaraikrt, majd pedig titokban elutazott hajjn; mg csak annyit se mondott, hogy ksznm. Ezrt fehr ember soha tbb nem utazhat t Jolliginki birodalmn. A kirly ezzel odafordult a feketkhez, akik a kzelben lltak, s gy szlt: - Vigytek ezt az orvossgos embert sszes llatval, s csukjtok be ket a legersebb brtnmbe. gy ht hat fekete ember elvezette a doktort s llatait, s valamennyit kbrtnbe csuktk. A brtnnek csak egy kicsi rcsos ablaka volt, az is magasan a falban, az ajt pedig vastag volt s ers. Ekkor valamennyien nagyon elszomorodtak. Gb-Gb, a malac elsrta magt, de Csi-Csi rszlt, hogy megveri, ha nem hallgat el, mire csndben maradt. - Mind itt vagyunk? - krdezte a doktor, mikor egy kicsit hozzszokott szeme a flhomlyhoz. - Azt hiszem, igen - felelt a kacsa, s hozzltott, hogy szmba vegye a trsasgot. - Hol van Polinzia? - krdezte a krokodil. - Nincs itt. - Biztos vagy benne? - krdezte meglepetten a doktor. - Nzz csak jl krl! Polinzia! Polinzia! Polinzia! - Lehet, hogy megszktt - morgott a krokodil. - Ez ppen re vallana! Csndesen meglpett, elment az serdbe, amint a bartai bajba jutottak. - Igazn nem vagyok olyan jmadr - mondta a papagj, elbjva a doktor hts zsebbl. - Lthatjtok, hogy n olyan kicsi vagyok, hogy kifrek az ablak rcsai kztt. Attl fltem, hogy a feketk is szreveszik ezt, s kalitkba csuknak, gy ht, mialatt a kirly nagyban beszlt, n elbjtam a

doktor zsebben, most pedig itt vagyok. A tengerszek ezt hadicselnek nevezik - fejezte be, lesimtva tollait a csrvel. - Jsgos isten - kiltott fel a doktor -, szerencsd, hogy nem ltem rd! - Most figyeljetek - mondta Polinzia. - Ma este, amint besttedik, tbjok a rcs kztt, s elrplk a palotba. s akkor majd megltjtok, hamarosan tallok utat-mdot arra, hogy a kirly valamennyinket kiengedjen a brtnbl. - , hogyan tudnd ezt megtenni - mondta Gb-Gb, s jra srni kezdett hiszen te csak egy madr vagy! - Igaz, teljesen igaz - felelte Polinzia -, de ne felejtsd el, hogy noha csak madr vagyok, gy tudok beszlni, mint az emberek, s ismerem ezeket a feketket. Eljtt az jszaka. Amikor a hold tsttt a plmafk gai kztt, s a kirly valamennyi embere lefekdt aludni, a papagj kisurrant a brtn rcsai kztt, s treplt a palothoz. Az lstr ablakt egy httel ezeltt betrte egy teniszlabda, s Polinzia ezen a lyukon t belesett a palota belsejbe. Hallotta, hogy Bumpo herceg horkol hlszobjban, amely a hz legtvolabbi zugban volt. Bemszott, lbujjhegyen feltipegett a lpcskn, s eljutott a kirly hlszobjig. Nagy vatosan kinyitotta az ajtt, s belesett. A kirlyn nem volt otthon. Ezen az estn unokatestvrnl tncolt. A kirly mlyen aludt az gyban. Polinzia csndesen bemszott az gy al, aztn elkhintette magt, ppgy, ahogy Dolittle doktor szokta. Polinzia mindenkit kitnen tudott utnozni. A kirly flig kinyitotta a szemt, s lmosan krdezte: - Te vagy, Ermintrude? - Azt hitte ugyanis, hogy a kirlyn rkezett haza a tncmulatsgbl. A papagj most mg egyet khgtt, de hangosan, mint egy frfi. A kirly egszen felbredt, fellt az gyban, s azt krdezte: - Ki az? Ki van itt? - n vagyok itt, doktor Dolittle - felelte a papagj a doktor hangjn. - Mit keresel a hlszobmban?! - kiltott fel a kirly. - Hogyan merszeltl kijnni a brtnbl? s hol vagy? Nem ltlak! A papagj nevetett, hosszan, mlyen, vidman, ahogy a doktor szokott. - Ne nevess - mrgeldtt a kirly -, hanem gyere el, hogy lssalak! - Ostoba kirly! - felelte Polinzia. - Elfelejted, hogy John Dolittle-lel beszlsz, aki dr. med. s a legcsodlatosabb ember a fldn. Persze hogy

nem ltsz. Lthatatlann tettem magam. Nincs semmi, amit n meg ne tudnk tenni. Figyelj! Ma jjel azrt jttem el hozzd, hogy va intselek s figyelmeztesselek. Ha nem engeded meg, hogy sszes llatommal hbortatlanul utazhassam t orszgodon, olyan betegg teszlek tged s egsz npedet, mint amilyen betegek a majmok. Mert betegg vagy egszsgess tudom tenni az embereket, csak fel kell emelnem a kisujjamat. Tstnt kldd a katonidat, hogy nyissk ki a brtn ajtajt, klnben bedagad a torkod, mieltt felkel a nap Jolliginki dombjai fltt. A kirly nagyon megijedt s remegni kezdett. - Doktor r - kiltotta -, minden gy lesz, ahogy parancsolod, csak fel ne emeld a kisujjadat, krlek szpen! Ezzel kiugrott az gybl, s gy, ahogy volt, szaladt parancsot adni a katonknak, hogy nyissk ki a brtn ajtajt. Alighogy kiment a szobbl, Polinzia is kibjt az gy all, letipegett a lpcsn, s az lskamra betrt ablakn t elhagyta a palott. Hanem a kirlyn, aki a sajt kapukulcsval ppen akkor nyitotta ki hazajvet a htuls ajtt, ltta, amint a papagj kibjik a trtt ablakon. s amikor a kirly visszajtt, hogy jra lefekdjk, elmondta neki, amit ltott. A kirly ekkor rjtt, hogy alaposan felltettk, s iszony haragra lobbant. Azonnal visszaszaladt a brtnhz. Csakhogy akkor mr ks volt. Az ajt nyitva llt. A brtn res volt. A doktor s llatai eltntek.

VII. A majomhd
Ermintrude kirlyn mg soha letben nem ltta frjt olyan haragosnak, mint ezen az jszakn. Fogt csikorgatta dhben. Mindenkit leszamarazott. A palota macskjhoz hozzvgta a fogkefjt. Hlingben szaladglt fel-le, felkeltette egsz hadseregt, s elszalajtotta ket az serdbe a doktor utn, hogy fogjk el. Aztn keresskre kldte sszes szolgjt, mg a szakcsokat, a kertszeket, a borblyt meg Bumpo herceg neveljt is. Mg a kirlynnak is, aki pedig fradt volt, mert egsz este szk cipben tncolt, ssze kellett szedelzkdnie, hogy segtsen a katonknak a keressben. Ezalatt a doktor s llatai teljes erejkbl szaladtak az serdn t a majmok orszga fel. Gb-Gb rvid lbaival hamar elfradt, s a doktornak kellett t a karjaiban vinni, ami nem volt knny dolog, ha meggondoljuk, hogy vitte az utazldkat meg a kzitskt is. Jolliginki kirlya azt gondolta, hogy katoninak knny lesz elfogni a meneklket, mert a doktor idegen ezen a fldn, s nem fogja megtallni a legjobb utat. De tvedett, mert a majom, Csi-Csi ismert minden svnyt az serdben, mg sokkal jobban, mint a kirly emberei. s az erd legsrbb rszn t vezette a doktort meg az llatokat, olyan srsgen t, ahol addig soha ember meg nem fordult, s aztn elrejtette ket egy nagy, odvas fban, magas sziklk kztt. - Okosabb lesz, ha itt vrunk - mondta Csi-Csi -, amg a katonk visszamennek lefekdni. Akkor aztn elindulhatunk, egyenesen a majmok orszga fel. gy ht egsz jszaka a fa odvban vrakoztak. Hallottk, ahogy krlttk az serdben a kirly emberei csrtetnek fel-le, keresik ket, s beszlnek egymshoz. Mgis teljes biztonsgban voltak, mert rejtekhelyket az egy Csi-Csin kvl senki sem ismerte, mg a tbbi majom sem. Vgre, amikor a napfny mr kezdett ttrni a fk levelei kzt, Ermintrude kirlyn hangjt hallottk, aki nagy lmosan azt mondta, hogy a tovbbi keressnek semmi rtelme, okosabb, ha hazamennek, s alszanak egyet. Amint valamennyi katona hazatakarodott, Csi-Csi elhozta a doktort s kis bartait a rejtekhelyrl, s elindultak a majmok orszga fel. Hossz-hossz utazs volt, bizony sokszor nagyon elfradtak, klnsen Gb-Gb. De ha srni kezdett, kkusztejet adtak neki, attl megvigasztaldott, mert nagyon szerette.

Enni-, innivaljuk mindig volt bven, mert Polinzia meg Csi-Csi minden ehet nvnyt s gymlcst ismert, ami csak az serdben n, s azt is tudtk, hogy hol tallnak datolyt, fgt, desgykeret meg vaddit. Ha szomjasak voltak, vadnarancs levbl limondt csinltak, s az italt vadmzzel destettk, amit viszont a vadmhek fszkbl, fk regeibl szedtek. Akrkinek akrmi volt is a kvnsga, Csi-Csi meg Polinzia mindig megszerezte, vagy legalbb valami hasonlt hozott. Mg dohnyt is kertettek a doktor szmra, amikor egy szp napon elfogyott a hazai kszlet, s pipzni szeretett volna. jszaka rendesen nagy plmalevelekbl ksztett strakban aludtak, szrtott fbl vetett puha fekhelyeken. s idvel hozzszoktak a gyaloglshoz, nem is fradtak mr el olyan gyorsan, s nagyon lveztk a szp vndorletet. Mgis mindig nagyon rltek, amikor eljtt az este, s vele a pihens ideje. Ilyenkor a doktor letrt gacskkbl tzet rakott, valamennyien kr telepedtek, s miutn elfogyasztottk a vacsort, Polinzia a tengerrl nekelt, vagy Csi-Csi csodlatos trtneteket meslt az serdrl. Csi-Csi nagyon sok rdekes trtnetet tudott. A majmoknak ugyan nem volt rott trtnelmk, amg a doktor el nem jtt, s le nem rta szmukra, de minden nevezetes esemny emlke fennmaradt nluk, mert elbeszltk gyermekeiknek. Csi-Csi sok olyan mest tudott, amelyet mg a nagyanyjtl hallott, rges-rgi, mg znvz eltti trtneteket, azokbl az idkbl, amikor az emberek mg medvebrt viseltek, a hegyoldalak barlangjaiban laktak, s nyersen ettk a hst, mert fzni nem tudtak, hiszen mg sohasem lttak tzet. s beszlt nekik a nagy mammutokrl s az risi shllkrl, amelyek olyan hosszak voltak, mint ma egy vonat; a hegytetkn t vndorolgattak, s ha megheztek, lecsipkedtk egy-egy fa lombkoronjt. Sokszor gy belemlyedtek ezeknek az rdekes dolgoknak a hallgatsba, hogy a trtnet vgn szrevettk: kialudt a tzk. Ilyenkor el kellett menni jra gakat gyjteni, hogy j tzet gyjthassanak. Igen, de amikor a kirly hadserege azzal a hrrel trt haza, hogy nem tallta meg a szkevnyeket, a kirly visszakergette ket az serdbe, azzal a paranccsal, hogy csak kutassanak tovbb, s ne merjenek hazajnni, mg a doktort s llatait el nem fogtk. gy ht az egsz id alatt, amg a doktor s kis bartai a majmok orszga fel utaztak, s teljes biztonsgban hittk magukat, llandan ott voltak a htuk mgtt az ldzk, a kirly emberei. Ha Csi-Csi ezt tudta volna, biztosan megint elbjtatta volna az egsz trsasgot - de ht nem tudta. Csi-Csi egy napon felmszott egy magas sziklra, hogy a fk koronja felett krlnzzen. Amikor visszajtt, kijelentette, hogy mr nagyon kzel jutottak a majmok orszghoz, s rvidesen odarkeznek.

S csakugyan, mr aznap este tallkoztak Csi-Csi egyik unokatestvrvel meg egsz sereg ms majommal, akiket mg nem rt utol a szrny betegsg. gakon ltek, vagy a farkuknl fogva himblztak, s rejuk vrtak. Amikor lttk, hogy a hres doktor valban eljtt, rmkben risi lrmt csaptak, ljeneztek, plmaleveleket lobogtattak, s leugrltak az gakrl, hogy vendgket dvzljk. Nem engedtk, hogy maga cipekedjk tovbb is az tildval, elvettk a kzitskt is, st egyikk a jobban megtermett majmok kzl mg GbGbt is felvette, aki megint elfradt. Aztn kt majom elrerohant, hogy kzlje beteg trsaival: a hres Dolittle doktor vgre mgis megrkezett! Hanem a kirly emberei, akik mg egyre nyomukban voltak, szintn meghallottk a majmok dvrivalgst. Ebbl vgre megtudtk, hogy merre van a doktor, s utnairamodtak, hogy elcspjk. Az a nagy majom, amelyik Gb-Gbt cipelte, lassabban jtt, mint a tbbiek, s el is maradt egy kicsit, ltta meg elsnek az ldzk csapatnak kapitnyt, amint lopdzik a fk kzt. Rgtn a doktor utn szaladt, s rszlt, hogy fusson. Valamennyien szaladni kezdtek, sebesebben, mint valaha is letkben. A kirly emberei pedig szintn szaladtak, de leggyorsabb kzlk mgis a kapitny volt. s ekkor a doktor futs kzben elejtette az orvossgos tskjt, megbotlott benne, s egsz hosszban elterlt. A kapitny most mr biztosra vette, hogy megfogja a doktort. Hanem arra nem gondolt a kapitny, hogy br a haja nagyon rvid, a fle annl hosszabb. Amikor ppen elreugrott, hogy rvesse magt a doktorra, s elfogja, a bal fle beleakadt egy gba, mire az egsz hadseregnek meg kellett llnia, hogy segtsgre siessen. Ezalatt persze a doktor is feltpszkodott, s jra kezddtt az eszeveszett rohans. Csi-Csi kzben egyre kiltozott: - Kitarts! Kitarts! Mr nincs messze! Mieltt azonban elrhettk volna a majmok orszgt, meg kellett llniuk egy mly szakadknl, amelynek fenekn foly folyt. Ez volt a hatr Jolliginki s a majmok orszga kztt - s a majmok birodalma a tls parton terlt el. Dzsip, a kutya lepillantott a mly-mly szakadkba, s gy szlt: - Ejha! Ht itt hogyan jutunk keresztl? - Istenem, istenem! - nyszrgtt Gb-Gb. - A kirly emberei mr a sarkunkban vannak, nzztek csak! Jaj, bizony mg mindnyjunkat visszavisznek a brtnbe!

s srva fakadt. Ekkor a nagy majom, amelyik idig a malacot cipelte, most ledobta a fldre, s odakiltott a tbbi majomnak: - Gyerekek, hidat! Gyorsan! Csinljunk hidat! Csak egy perc idnk van! Kiszabadtottk a kapitnyt, az meg fut, akr a szarvas! Hidat! Hidat! Szaporn! A doktor el nem tudta gondolni, hogy vajon mibl akarnak a majmok ilyen gyorsan hidat pteni, s krlnzett, nem lt-e valahol elrejtett deszkkat. s mire visszapillantott a szakadkra, mr ott volt kszen a hd, csupa l majombl. Mialatt htat fordtott nekik, a majmok gyorsan, mint a villm, kezket-lbukat fogva hidat csinltak. A nagy majom rkiltott a doktorra: - Menjen t rajta! Menjenek t valamennyien! Siessetek! Gb-Gb egy kicsit flt, hogy ilyen keskeny hdon kellett tmennie ilyen szdt mlysg felett, de azrt tjutott is meg a tbbiek is. John Dolittle volt a sorban az utols. s ppen abban a pillanatban, amikor lbt a tls partra tette, a kirly emberei futva a szakadk szlre rkeztek. Rztk az klket s vltttek dhkben, mert lttk, hogy elkstek. A doktor s titrsai mr biztonsgban voltak a majmok orszgban, a tls parton. Ekkor Csi-Csi a doktorhoz fordult, s gy szlt: - Sok nagy kutat s fehr szakllas termszettuds hetekig rejtzkdtt az serdben, hogy meglssa, hogyan csinljk a majmok ezt a trkkt. De mi sohasem mutattuk meg idig fehr embernek. Te vagy az els, aki meglthatta a hres majomhidat. Ennek a doktor nagyon rlt.

VIII. Az oroszlnok fnke


John Dolittle-nek ettl kezdve nagyon, de rettenetesen nagyon sok volt a dolga. Szzval meg ezrvel tallt beteg majmokat, gorillkat, orangutnokat, csimpnzokat, kutyakp babunokat, selyemmajmokat, szrkket, vrseket, mindenflt - s nagyon sok mr meg is halt. Els dolga volt, hogy elvlassza egymstl a betegeket s az egszsgeseket. Aztn megparancsolta Csi-Csinek meg az unokatestvrnek, hogy ptsenek neki fbl egy kis hzat. Msodszor meghagyta, hogy jjjn el hozz valamennyi mg egszsges majom, hogy beoltsa ket. Hrom nap s hrom jjel jttek, jttek, egyre jttek a majmok az erdkbl, hegyekbl, vlgyekbl a kis fhzhoz, ahol a doktor reggeltl estig s esttl reggelig egy helyben lt, s egyre oltotta, folyton csak oltotta ket. Aztn msik hzat pttetett, nagyon nagyot, sok-sok ggyal, s ezekbe az gyakba fektette a beteg majmokat. Hanem olyan sok volt a betege, hogy az egszsgesekbl nem telt ki az polszemlyzet. Ezrt kveteket kldtt a tbbi llathoz - az oroszlnokhoz, leoprdokhoz, antilopokhoz, hogy jjjenek segteni. Csakhogy az oroszlnok vezre nagyon ggs volt. Eljtt ugyan a doktor beteggyakkal teli hzhoz, de ltszott rajta, hogy mrges s srtdtt. - Erre merszel engem megkrni - frmedt r a doktorra -, engem, az llatok kirlyt?! Hogy n szolgljak ki egy csom piszkos majmot? Hiszen mg harapfogval sem nylnk hozzjuk! Mg meg se ennm ket! Br az oroszln nagyon ordtott, a doktor azon igyekezett, hogy ne lssk rajta az ijedtsg. - Nem is krtelek arra, hogy megedd ket - felelte nyugodt hangon. Klnben pedig nem is piszkosak! Ma reggel frdettem meg valamennyit. Ezzel szemben a te bunddra ugyancsak rfrne egy kis kikefls. Figyelj rm, mondok neked valamit. Eljhet mg az a nap, amikor az oroszlnok betegednek meg. s ha ti most nem segttek a tbbi llatnak, megeshet, hogy ti is magatokra maradtok, amikor legnagyobb a baj. Ggs emberek gyakran jrnak gy. - Oroszlnoknak sosem eshet bajuk, legfeljebb k csinlnak bajt msoknak felelt az oroszlnok fnke, s ggsen felhzta az orrt. Megfordult s elment. gy rezte, hogy nagyon okos volt, s kellen megrizte mltsgt. Erre persze a leoprdok is felfedeztk magukban a ggt, s kijelentettk, hogy k sem segtenek. Mire az antilopok - br tlsgosan szeldek s

flnkek voltak ahhoz, hogy a nagyragadozk mdjn szembeszlljanak a doktorral - a fldet kapargattk patikkal, s flszegen mosolyogtak, de kijelentettk, hogy soha letkben nem voltak betegpolk, nem is rtenek hozz. A szegny doktor majd megrlt aggodalmban. Trte a fejt, honnan teremtsen el polszemlyzetet a sok ezer beteg majomhoz. Amikor az oroszlnok kirlya hazart, felesge, az oroszlnok kirlynje izgatottan kiltozva szaladt ki el a barlangbl. - Az egyik klyk nem akar enni - mondta a kirlyn izgatottan -, nem tudom, mit csinljak vele. Tegnap este ta egy falatot nem tudok beldiktlni. Idegessgben srni kezdett, egsz testt rzta a zokogs, mert j anya volt, ha oroszln volt is. A vezr besietett a barlangba, s megnzte a kicsinyeit - kt nagyon helyes kis oroszlnklyk fekdt a fldn -, s bizony az egyik igazn rossz sznben volt. A frj ekkor elmeslte felesgnek, hogy mit beszlt a doktorral, s hogy milyen bszkn-ggsen bnt vele. De az oroszlnkirlyn olyan dhs lett, hogy frjt, a kirlyt majdnem kidobta a barlangbl. - Eskszm - kiablta -, hogy nem vagy eszednl! Minden llat errl az emberrl beszl, hogy milyen csodlatosan meg tud gygytani minden betegsget, hogy milyen kedves s jindulat, s hogy az egyetlen ember, aki beszl az llatok nyelvn! s most, ppen most, amikor a kicsinynk beteg, ppen most srted meg ezt az embert! Te ostoba! Hogy lehettl ilyen goromba a j doktorhoz? Te, te!... Haragjban alaposan megrnciglta az oroszlnfnk srnyt. - Azonnal eredj vissza ahhoz a fehr emberhez - rivallt r -, s krj tle bocsnatot. Vidd magaddal a tbbi resfej oroszlnt is meg azokat az ostoba leoprdokat s antilopokat. s tegyl meg mindent, amit csak kvn a doktor. Taln akkor majd eljn, s megnzi a klyknket. Most siess! De siess, ha mondom! Igazn nem rtem, hogy tehettl ilyet! Ezzel beszaladt a szomszd barlangba, ahol egy msik oroszlncsald lakott, s elbeszlte az egsz trtnetet a szomszdasszonynak. Az oroszlnok fnke ht visszaballagott a doktorhoz, s gy szlt: - ppen errefel jrtam, gondoltam, benzek. Kapott mr valami segtsget? - Nem - felelte a doktor -, nem kaptam, s igazn nagy bajban vagyok. - Bizony, bizony, manapsg nagyon nehz j munkaert kapni - mondta az oroszln -, az llatoknak nincs kedvk dolgozni. Bizonyos szempontbl nem is lehet tlk rossz nven venni... Nos, minthogy bajban van, nem bnom,

segtek, amennyire tlem telik, azzal a felttellel, hogy nem nekem kell ezt a mocskos npsget mosdatni. s azt is megmondtam az sszes tbbi ragadoznak, hogy jjjenek ide, s vegyk ki rszket a munkbl. A leoprdok minden pillanatban itt is lehetnek... Aztn igaz is... most jut eszembe... otthon megbetegedett az egyik kicsinynk. Nem hiszem, hogy valami jelentsebb dolog, de az asszony - tudja, milyenek az asszonyok aggdik. Ha ppen arra jr ma este, taln benzhetne egy percre, j? A doktor nagyon boldog volt, mert minden oroszln s leoprd, antilop, zsirf s zebra s a hegyek, erdk s sksgok minden llata eljtt, hogy segtsen neki munkjban. Annyian voltak, hogy mr egsz csapatokat volt knytelen elkldeni, s csak a leggyesebbeket tartotta meg. Ettl kezdve a majmok llapota gyorsan javult. A ht vgn a nagy hzban a fele gy mr res volt. A msodik ht vgre az utols beteg is meggygyult. Ezzel a doktor munkja vget rt. Hanem ekkorra mr olyan fradt volt, hogy hazament, lefekdt, s hrom napig aludt egyfolytban, anlkl hogy akr csak a msik oldalra fordult volna.

IX. A majmok nagytancsa


Csi-Csi ott llt a doktor ajtajban, hogy senki meg ne zavarja az lmt, amg magtl fel nem bred. John Dolittle hrom nap mlva fel is bredt, s azt mondta a majmoknak, hogy most aztn haza kell mennie Puddlebybe. Szegnyek nagyon meglepdtek ettl a hrtl, mert azt hittk, hogy a doktor rkk kztk marad. ppen ezrt mg ugyanazon az jszakn sszegyltek az erdben valamennyien, hogy megbeszljk a dolgot. Felllt a fcsimpnz, s azt krdezte: - Mirt megy el a j ember? Nem rzi jl magt itt kzttnk? De senki sem tudott neki vlaszolni. Aztn felllt a gorillk fnke, s azt mondta: - Azt hiszem, valamennyinknek oda kellene menni hozz, s meg kellene krnnk, hogy maradjon. Taln ha j hzat ptnk neki, s knyelmesebb gyat csinlunk, hogy jobban aludjk benne, s meggrjk, hogy elegend szolgamajom ll majd rendelkezsre, akik minden munkt elvgeznek a hz krl, s kellemess teszik az lett, taln akkor nem akar majd elmenni. Ekkor Csi-Csi llt fel, s a nagy krben suttogs tmadt: - Pszt! Csend! Csi-Csi, a Nagy Utaz beszlni fog! s Csi-Csi gy beszlt a tbbi majomhoz: - Bartaim, attl tartok, hiba kritek a doktort, hogy maradjon. Pnzzel tartozik Puddlebyben, s azt mondja, hogy ezrt kell visszamennie. Meg akarja fizetni az adssgt. A majmok azt krdeztk: - Mi az a pnz? s Csi-Csi elmondta nekik, hogy a Fehr Emberek Orszgban pnz nlkl semmit sem lehet kapni, semmit se lehet csinlni - st lni sem lehet pnz nlkl. Innen is, onnan is csodlkoz hangon krdeztk: - Mg enni-inni sem lehet pnz nlkl, fizets nlkl? Csi-Csi a fejt rzta, s elmeslte, hogy mg t is megtantottk abban az idben, amikor az olasz verklissel jrt, hogy a gyermekektl pnzt krjen. A fcsimpnz odafordult az orangutnok vnhez, s gy szlt: - Kedvenc btym, az ember a legfurcsbb teremtmny a vilgon! Ki a csuda akarna ilyen orszgban lni? Ostoba szoks, mondhatom!

Csi-Csi folytatta: - Amikor hozztok indultunk, nem volt egy igazn ers hajnk, amivel tkeljnk a tengeren, s nem volt pnznk, hogy ennivalt vehessnk az tra. Egy ember ktszersltet adott hitelre, s mi meggrtk, hogy megfizetjk, ha visszamegynk. Brkt is klcsnbe kaptunk egy tengersztl, de a brka tnkrement, amikor elrtk Afrika partjait. A doktor most azt mondja, hogy vissza kell mennie, hogy a hajsnak msik brkt szerezzen, mert az az ember szegny, s a hajja volt minden vagyona. A majmok egy darabig hallgattak, csendben ltek a fldn, s ersen gondolkoztak. Vgre felllt a legnagyobbik babun, s gy szlt: - Azt hiszem, nem volna szabad ezt a j embert addig elengedni az orszgunkbl, amg nem adtunk neki valami nagyszer ajndkot, amit magval vihetne, hogy ebbl is tudja: hlsak vagyunk neki azrt, amit rtnk tett. - gy van! gy van! Ez az n vlemnyem is! - rikoltotta egy icipici majmocska egy fa tetejn. - Helyes, helyes! A legnagyszerbb ajndkot adjuk neki, amit valaha fehr ember kapott! Most azon kezdtek tprengeni, egyms kztt tanakodni, hogy mi is legyen ez az ajndk. Az egyik azt mondta: - tven zsk kkuszdi! A msik: - Szz frt bann! Legalbb a gymlcsre nem kell majd pnzt kltenie abban az orszgban, ahol fizetni kell az telrt! Hanem Csi-Csi figyelmeztette ket, hogy mindezek a holmik tlsgosan nehezek ahhoz, hogy messzi tra vihessk, s a fele meg is romlana, mieltt elfogyasztank. - Ha rmet akartok szerezni neki - folytatta -, ajndkozztok meg egy klnleges llattal. Biztosak lehettek abban, hogy jl bnik majd vele. Valami olyan ritkasgszmba men llatot adjatok neki, ami nincs az llatkertben. A majmok azt krdeztk: - Mi az, hogy llatkert? Csi-Csi megmagyarzta, hogy az llatkertek olyan helyek a Fehr Emberek Orszgban, ahol az llatokat ketrecben tartjk, hogy az emberek eljhessenek, s megnzhessk ket. A majmokat ez a magyarzat megbotrnkoztatta, s gy suttogtak egyms kzt:

- Ezek a fehr emberek olyanok, akr az retlen kis klykk: ostobk, s minden mulatsgos nekik. Cccc! llatkertet mond, de brtnt gondol. Azutn megkrdeztk Csi-Csit, hogy vajon milyen ritka llatot adhatnnak a doktornak, valami olyat, amit a fehr emberek mg nem lttak. A selyemmajmok vezre gy szlt: - Lttak mr odat iguant? - Igen - felelt Csi-Csi -, van egy a londoni llatkertben. - Ht okapi van-e? - krdezte egy msik. - Van - felelte ennek is Csi-Csi. - Belgiumban, ahov a verklis olasz t vvel ezeltt vitt el. Egy nagy vrosban, Antwerpenben lttam egyet. - Ht ktfej huzivoni van-e? - krdezte valaki. - Nincs - vlaszolt Csi-Csi -, az nincs. Fehr ember mg sohasem ltott eleven huzivonit. Ez j ajndk lenne.

X. A vilg legritkbb llata


A ktfej huzivoni ma mr kihalt, ami annyit jelent, hogy nincs tbb belle letben. De a rgi-rgi idkben, amikor Dolittle doktor lt, mg akadt egypr elrejtve Afrika legsrbb serdeiben. Farkuk nem volt, hanem testk mindkt vgn fejet hordtak, s mindegyik fejkn les, hegyes szarvakat. A huzivoni flnk llat volt, szinte nem is lehetett elfogni. A ngerek gy ejtik fogsgba a legtbb llatot, hogy mgjk lopznak olyankor, amikor az llat nem figyel. Ezt azonban nem lehetett megtenni a ktfejvel, mert akrmerrl jttek fel, mindig szembenzett. Klnben pedig az llatnak egyszerre mindig csak az egyik feje aludt, a msik pedig bren volt s figyelt. Ez az oka, hogy soha mg huzivonit el nem fogtak, s nem mutogattak az llatkertben. A legnagyobb vadszok s a leggyesebb llatsereglettulajdonosok esztendket tltttek az serdben, j meg rossz idben, de hiba. Pedig ht mr azokban a rg mlt idkben is ez volt a vilg egyetlen ktfej llata. Nos ht a majmok elindultak, hogy felhajszoljanak egy huzivonit az erdben. Sok-sok mrfldet mentek, amikor vgre klns lbnyomot fedeztek fel a foly partjn, s ebbl tudtk, hogy a ktfej nem lehet messze. Ettl kezdve a vz partjn haladtak tovbb, s nemsokra meglttak egy helyet, ahol a f nagyon magas s sr volt. Kitalltk, hogy a huzivoni ott rejtzik. Most ht valamennyi majom, megfogva egyms kezt, nagy lncot alaktott a sr f krl. A ktfej llat meghallotta, hogy jnnek, s megprblt kitrni a gyrbl, de nem tudott. Amikor ltta, hogy nem meneklhet, lelt s vrt, mg megtudja, hogy mit akarnak tle. A majmok megkrdeztk, nem volna-e kedve elmenni Dolittle doktorral a Fehr Emberek Orszgba, hogy ott ltvnyossg legyen. A huzivoni ersen megrzta mind a kt fejt, s gy felelt: - Sz sem lehet rla! Erre megmagyarztk neki, hogy nem fogjk sem llatseregletbe, sem llatkerti ketrecbe zrni, csak ppen nzni fogjk. Elmondtk, hogy a doktor milyen j ember, csak nincs pnze, az emberek pedig szvesen fizetnek majd neki, hogy ktfej llatot lthassanak. A ktfej makacskodott. - Nem megyek. Tudjtok, hogy nagyon flnk vagyok, s nem szeretem, ha bmulnak. Majdnem elsrta magt.

A majmok hrom napon t prbltk rbeszlni. A harmadik nap estjn vgre azt mondta, hogy elmegy velk, de elszr megnzi, hogy mifle ember az a doktor. gy ht a majmok elindultak visszafel a huzivonival, s amikor a doktor kis fhzhoz rtek, kopogtak az ajtn. A kacsa, aki ppen csomagolt, kiszlt: - Szabad! s Csi-Csi nagy bszkn bevezette a ktfej llatot, s megmutatta a doktornak. - Mi az isten csodja ez? - krdezte John Dolittle, s csodlkozva nzte a klns teremtmnyt. - Naht - kiltotta a kacsa -, hogy tud ez gondolkodni? - Nem is olyan, mintha tudna - morogta Dzsip kutya. - Ez, doktor - felelt a krdsre Csi-Csi -, a huzivoni, a vilg legritkbb llata, a vilg egyetlen ktfej llata! Vidd haza magaddal, s megcsinltad a szerencsdet. Mindenki minden pnzt megad majd, csak hogy lthassa. - De nekem nem kell pnz - mondta a doktor. - Dehogyisnem! - szlt kzbe Dab-Dab, a kacsa. - Nem emlkszel mr, milyen nehezen kapartuk mindig ssze a pnzt a mszrosnak? Meg aztn mibl veszed meg a hajsnak az j brkt, amit annyit emlegetsz, ha nincs pnzed? - Gondoltam, csinlok egyet magam - felelte a doktor. - Hogy gondolod? - krdezte Dab-Dab. - Honnan vennd hozz a ft meg a szgeket? s mibl lnk meg? Szegnyebbek lesznk, mint valaha, ha visszakerlnk. Csi-Csinek teljesen igaza van, vidd magaddal ezt a fura jszgot. - Nos, hiszen van valami abban, amit mondasz - mormogta a doktor -, lenne egy rdekes, jfajta kedvencem. Hanem ht akar-e az iz... hogy is hvjk... eljnne velem tengerentlra? - Elmegyek! - felelte a huzivoni, aki azonnal ltta a doktor arcrl, hogy olyan ember, akiben meg lehet bzni. - n olyan j volt az llatokhoz erre mifelnk, s a majmok azt mondjk, hogy n vagyok az egyetlen, aki segtsgre lehetek. De grje meg, krem, hogy ha nem szeretek a Fehr Emberek Orszgban lni, visszakld a hazmba. - Termszetesen, ez magtl rtetdik - mondta a doktor. - Hanem... ne vegye rossz nven, hogy krdezem, ugye rokonsgban van a szarvasok csaldjval?

- Igen - felelt a huzivoni -, s az abesszniai gazellval meg az zsiai zergvel is, anyai rszrl. Az apm kapja pedig az utols egyszarv volt. - Nagyon rdekes! - kiltott fel a doktor. Knyvet vett el a ldbl, amelybe Dab-Dab csomagolt, s lapozgatni kezdett benne. - Lssuk, hogy ez a lexikon tud-e rla valamit. - gy ltom - szlalt meg Dab-Dab -, hogy csak az egyik szddal beszlsz. A msik fejedet nem tudod ugyangy hasznlni? - Dehogynem - felelt a huzivoni, ezttal a msik szjval -, de ezt a szmat evsre tartom fnn tbbnyire, gy aztn tudok egyszerre enni s beszlni, s mgsem vagyok udvariatlan. A mi csaldunk mindig sokat adott a j modorra. Amikor a csomagolssal vgeztek, s minden kszen volt az utazshoz, a majmok nagy nneplyt rendeztek a doktor tiszteletre. Az serd sszes llata eljtt. Volt mang s mz s anansz s minden elkpzelhet j tel meg ital. Amint az evssel vgeztek, felllt a doktor, s gy szlt: - Bartaim, n nem rtek ahhoz, hogy ebd utn gyes, szp, hossz beszdeket mondjak, mint sok ember; meg klnben is sok gymlcst s mzet ettem. De meg akarom nektek mondani, hogy nagyon szomor vagyok, amirt itt kell hagynom szp orszgotokat. De vissza kell mennem a Fehr Emberek Orszgba, ahol dolgom van. Ha majd elmentem, gondoljatok mindig arra, hogy ne szlljon lgy az teletekre, s ne aludjatok a fldn, amikor az ess idszak kvetkezik. n... iz... iz... remlem, hogy szerencss lesz jvend sorsotok. A doktor elhallgatott, a majmok pedig sszetgettk tenyerket, s sokig tapsoltak. s azt mondtk egymsnak: - Legyen rkk emlkezetes a mi fajtnk kztt, hogy ezen a napon a doktor itt lt velnk a fk alatt, s egytt evett velnk, mert a Legnagyobb l Ember! s a Nagy Gorilla, akinek szrs karjaiban ht l ereje volt, risi sziklt grgetett az asztal fejhez, mondvn: - Ez a k legyen az rk emlk! s a k mai napig is ott ll az serd szvben. A majomanyk, ha csaldjukkal arrafel jrnak, mg most is megmutatjk gyermekeiknek, s gy szlnak az gak kzt: - Pszt! Ott van, oda nzz! Ott van az a hely, ahol a J Fehr Ember lt, s egytt evett velnk a Nagy Betegsg Esztendejben. Amikor az nnepsg vget rt, a doktor s kedvencei elindultak, vissza a tengerpartra. A majmok elksrtk orszguk hatrig, s vittk a csomagjait.

XI. A fekete herceg


A hatrfolynl meglltak, s bcst vettek egymstl. Ez kiss sok tartott, mert a sok ezer majom mind kezet akart szortani a doktorral. kezet is fogott sorban valamennyivel. Ksbb, amikor a doktor s llatai tovbbindultak, Polinzia gy szlt: - Halkan kell lpnnk s halkan kell beszlnnk ezen a vidken, amg csak ki nem rnk Jolliginki birodalmbl. Ha a kirly meghall minket, megint elkldi a katonit, hogy fogjanak el, mert biztosan tudom, hogy mg mindig haragszik rnk, amirt becsaptam. - Csak azt szeretnm tudni - tprengett a doktor -, hogy honnan vesznk hajt a hazautazshoz... Klnben mit trdm vele mr most? Taln akad is a parton valami gazdtlan brka, amely ppen j lesz neknk. Egyszer, amikor ppen az erd egyik nagyon sr rszn haladtak t, CsiCsi elrement, hogy kkuszdit keressen. Mialatt tvol volt, a doktor a tbbi llattal, amelyek nem ismertk olyan jl az serd svnyeit, eltvedt a rengetegben. Ide-oda bolyongtak, de nem leltk meg a tengerpartra vezet utat. Csi-Csi is rettenetesen megijedt, amikor sehol nem ltta a trsait. Felmszott a legmagasabb fa legmagasabb gra, hogy taln megltja valahol a doktor magas tetej kalapjt; integetett s kiltozott, minden llatot a nevn szltott, de hiba. gy ltszott, mintha nyomtalanul eltntek volna. Valban nagyon csnyn eltvedtek. Messzire eltrtek az svnytl, s az serd annyira thatolhatatlan volt, bokrok, ksznvnyek s fk annyira sszesrsdtek benne, hogy a doktornak sokszor bizony el kellett vennie a zsebkst, hogy utat vgjon magnak. Nedves, mocsaras krnyken is barangoltak, belegabalyodtak a vastag linokba, tske szaggatta meg arcukat, ruhjukat, s ktszer majdnem elvesztettk az orvossgos tskt is. gy ltszott, sosem kerlnek ki a bajbl. Vgre aztn, hosszas tvelygs utn, mikzben hallra fradtak, s rongyoss tpte ket a sok ksznvny meg tske, vletlenl ppen a kirly kertjbe tvedtek be. A kirly emberei elrontottak, s megfogtk ket. Hanem Polinzia felreplt egy fra - senki sem ltta -, s elrejtztt. A doktort s titrsait egyenesen a kirly el vezettk. - Hahaha! - nevetett a kirly. - Ht mgis megfogtak! Most mr nem fogsz megszkni! Vigytek vissza ket a brtnbe, s tegyetek ketts zrt az ajtra. Ez a fehr ember lete fogytig a konyhmat fogja siklni!

gy ht a doktort kedvenceivel egytt tvittk a brtnbe, s meghagytk neki, hogy reggel kezdje el a konyha srolst. Valamennyien nagyon szerencstlenek voltak. - Borzaszt dolog ez - panaszkodott a doktor. - Okvetlen vissza kell mennem Puddlebybe! Az a szegny tengersz mg azt fogja hinni, hogy elloptam a hajjt, ha nem kerlk rvidesen haza... Vajon nem laza ez a deszka? Megprblta az ajtt, de az bizony ersen tartott. Nem lttak semmi remnyt a meneklsre. s Gb-Gb megint knnyekre fakadt. Polinzia egsz id alatt a fn hunyorgott. Egy szt sem szlt, csak hunyorgott. s ez mindig rossz jel Polinzinl. Valahnyszor nem beszlt s hunyorgott, az mindig azt jelentette, hogy valaki bajt csinlt, s most ppen azon tri a fejt, hogy a dolgokat hogyan lehetne ismt rendbe hozni. Az ilyen rendbe hozs utn azok, akik Polinzinak vagy bartainak bajt okoztak, rendszerint nagyon rosszul szoktk magukat rezni. Egyszerre szrevette Csi-Csit, aki a fk gai kztt bujklva, mg egyre a doktort s trsait kereste. Csi-Csi is megltta Polinzit, feljtt hozz a fra, s megkrdezte, hogy mi van a tbbiekkel. - A doktort s valamennyi llatot elfogtk a kirly emberei - sgta Polinzia -, s brtnbe csuktk ket. Eltvesztettk az utat, s vletlenl ppen a palota kertjbe jutottunk. - De ht nem tudtad ket vezetni? - krdezte Csi-Csi, s szidta a papagjt, amirt engedte, hogy a trsasg eltvedjen, mialatt , Csi-Csi kkuszdit keresett. - Az az ostoba malac a hibs - felelte Polinzia. - Minden pillanatban elszaladt, hogy gymbrgykeret trjon ki magnak a fldbl, s alig gyztem utnaszaladglni, visszahozni, gy esett, hogy amikor a mocsrhoz rtnk, balra fordultam, holott jobbra kellett volna. Pszt! Oda nzz! Jn Bumpo herceg! Idejn a kertbe! Nem szabad, hogy szrevegyen minket. Ne mozdulj, ha kedves az leted! Csakugyan Bumpo herceg, a kirly fia jtt be a kert kapujn, hna alatt egy tndrmeseknyvvel. Lassan jtt vgig az ton, magban egy szomor kis dalt ddolt, s ppen arra a padra lt le, amelyik a rejtz llatok fja alatt volt. A herceg vgigdlt a kpadon, s olvasgatni kezdett. Csi-Csi s Polinzia meg se mukkantak, csak lestk. Kis id mlva a kirlyfi letette a knyvet, s nagyot, mlyet shajtott. - , brcsak fehr kirlyfi lehetnk! - szlalt meg lmodozn, s merengve bmult a tvolba.

s most megszlalt Polinzia. Olyan vkony hangon beszlt, mint a fiatal lnyok: - Bumpo, lehet, hogy van valaki, aki fehr hercegg tudna tged vltoztatni. A kirlyfi ijedten ugrott fel s krlnzett. - Mit hallok? - krdezte. - gy rzem, mintha egy tndrke ezst hangja csendlt volna felm az rnyas lombok kzl. Klns! - Nemes herceg - felelte Polinzia, meg se mozdulva, gyhogy Bumpo nem lthatta -, az igazsg szrnyas szavai szllnak szdbl. Mert aki hozzd beszl, nem ms, mint n, Tripszitinka, a tndrek kirlynje. Egy rzsabimbban rejtzkdm. - , mondd meg nekem, tndrkirlyn - kiltotta Bumpo rmben tapsolva -, hogy hol az az ember, aki engem fehrr tud vltoztatni?! - Az apd brtnben - felelte a papagj. - Ott van elzrva a vilghr varzsl, Dolittle doktor. Utolrhetetlen mestere a bbjossgnak s az orvostudomnynak, s nagy varzslatokat vitt mr vgbe. Kirlyi atyd akaratbl mgis hossz s knos fogsgban senyved. Menj el hozz, nemes Bumpo, amikor a nap lenyugodott mr, s megltod, a legfehrebb herceg lesz belled, aki csak valaha szke szpsget meghdtott. Eleget mondtam. Vissza kell mennem Tndrorszgba. Isten veled! - Isten veled! - kiltotta a fekete herceg is. - Ezer ksznet, jsgos Tripszitinka! Visszalt a szkre, mosollyal az arcn, hogy megvrja a napnyugtt.

XII. Varzslat s orvostudomny


Nagyon-nagyon vatosan, nehogy valaki is meghallja, meglssa, Polinzia lemszott a fa gai kzl, s elreplt a brtnhz. Gb-Gbt ltta meg elszr. A malac kidugta orrt a rcsok kztt, s gy szimatolta a szagokat, amelyek a palota konyhja fell radtak. Rszlt, hogy keltse fel a doktort, mert beszlni akar vele. gy ht Gb-Gb felkeltette a doktort, aki egy kicsit szundiklt. - Jl figyelj - suttogta a papagj, amikor John Dolittle arca megjelent a rcs mgtt. - Az a bolondos Bumpo herceg mg ma este idejn, hogy megltogasson. A te dolgod az, hogy tallj valami mdot, amivel fehrr vltoztatod. De elbb egszen hatrozottan grtesd meg vele, hogy kinyitja a brtn ajtajt, s szerez neked egy hajt, amivel tkelhetsz a tengeren. - Ez mind nagyon szp - felelte a doktor -, csak ht nem olyan knny a fekete embert fehrr vltoztatni! gy beszlsz rla, mintha egy ruht kellene befesteni. Jl tudod: megvltoztatja-e a leoprd foltjait vagy az etipiai a sznt... - Ez szent igaz - vgott kzbe trelmetlenl a papagj -, de ezt a feketekvherceget mgis muszj fehrr varzsolnod. Csak gondolkozz, trd a fejed! Van mg ppen elg patikaszer a tskdban. A herceg megtesz neked mindent, ha megvltoztatod a sznt. Ez az egyetlen lehetsged arra, hogy kikerlj a brtnbl. - Hm, ht igen... igen... - drmgte a doktor - lehet, hogy igazad van... egy ilyen hbortos kirlyfi... Lssuk csak... Az orvossgos tskban kezdett kotorszni. - Klroldat llati pigmenten... vastagon felkenve taln idlegesen cinkfehr... Bumpo herceg mg azon az jszakn titokban eljtt a doktorhoz, s gy szlt hozz: - Fehr ember, n egy boldogtalan herceg vagyok. Sok vvel ezeltt elindultam, hogy megkeressem a Csipkerzsikt, akirl egy knyvben olvastam. Addig jrtam a vilgot, mg rtalltam. Nagyon finoman, nagyon vatosan megcskoltam, hogy felbresszem, mert gy van lerva a knyvben, hogy ezt kell vele tenni. Igaz is, hogy mindjrt felbredt. De amikor az arcomat megltta, felkiltott: Jaj, hiszen ez az ember fekete! s elszaladt, s nem akart felesgl jnni hozzm, hanem jra lefekdt aludni, valahol msutt, gy ht n is visszajttem szomor szvemmel apm kirlysgba. Most azt hallom rlad, hogy csodlatos varzsl vagy, s sok, hatalmas erej italod van. Segtsgrt jttem hozzd. Ha fehrr vltoztatsz,

hogy megtallhassam Csipkerzsikt, neked adom fele kirlysgomat s azonfell is mindent, amit csak kvnsz. - Szegny Bumpo herceg - szlt a doktor, majd aggodalmasan orvossgos tskja fel pillantott. - Mondd csak, nem volna elegend a boldogsgodhoz, ha csak a hajadat vltoztatnm szkre? - Nem - felelt Bumpo -, az nem elgt ki. Fehr herceg akarok lenni! - Biztosan tudod, hogy nagyon nehz dolog hercegek sznt megvltoztatni mondta a doktor -, ez egyike a legnehezebb dolgoknak, amit egy varzsl egyltaln vghezvihet. Ugye, csak azt akarod, hogy az arcod legyen fehr? - Igen, mert a testemen fnyl pnclt s a kezemen vaskesztyt fogok hordani, mint minden ms fehr herceg. s lhton fogok jrni. - s muszj, hogy az egsz arcod fehr legyen? - Muszj, st azt szeretnm, ha a szemem kk lenne, de ugye, ezt mr nagyon-nagyon nehz megcsinlni? - Ht, bizony nagyon-nagyon nehz - sietett a felelettel a doktor. Megltom, hogy mit tehetek rted. Annyi biztos, hogy trelmesnek kell lenned. Tudod, herceg, vannak bizonyos orvossgok, amikkel az ember sohasem mehet egszen biztosra. Lehet, hogy ktszer-hromszor is meg kell majd prblnom. Ers a brd? Igen? J. Ht majd gyere vissza, ha mr kivilgosodott... Igaz is! Mieltt akrmit tennk, le kell menned a tengerpartra, s el kell ksztened egy hajt lelemmel meg mindennel, hogy tvigyen majd a tengeren. Errl senkinek ne szlj egy szt sem. s ha megtettem, amit kvntl, ki kell, hogy engedj engem s minden llatomat a brtnbl, grd ezt meg nekem. Eskdj Jolliginki koronjra! A herceg meggrte, megeskdtt s elment, hogy a tengerparton elksztse a hajt. Amikor visszajtt, s azt mondta, hogy minden rendben van, a doktor elkldte Dab-Dabot egy tl vzrt. Ebben azutn mindenfle orvossgot oldott fel, s rparancsolt Bumpra, hogy dugja bele a fejt, jl mertse bele az arct. Bumpo bele is mertette, egszen a flig. Olyan sokig tartotta arct a vzben, hogy a doktor mr szrnyen izgatott s ideges lett. Elbb egyik lbra llt, aztn a msikra, majd sorra kzbe vette az sszes veget, amit a keverk sszelltsnl hasznlt, s gondosan jra meg jra elolvasta felirataikat. Kzben az egsz brtnt olyan ers szag tlttte be, mint mikor vastag, barna papr g. A herceg vgre kiemelte fejt a tlbl, s nagyon nagyot, nagyon mlyet shajtott. s az sszes llat felkiltott a meglepetstl.

Mert Bumpo arca olyan fehr volt, mint a h, s a szeme, amely eddig srszn volt, szrkv vltozott. John Dolittle egy kis tkrt nyjtott t neki, hogy nzze meg magt benne. Vgre a doktornak meg kellett krnie t, hogy ne ssn olyan nagy zajt. Aztn a doktor sebtiben sszerakta az orvostskt, s felszltotta a herceget, hogy nyissa ki az ajtt. Bumpo azt krte, hogy a tkrt, amely az egyetlen tkr volt egsz Jolliginkiben, a doktor adja neki, mert egsz nap nzni szeretn magt - de John Dolittle azt felelte, hogy a tkr neki is kell borotvlkozshoz. Ekkor a herceg nagy csom rzkulcsot vett el a zsebbl, s kinyitotta a ketts zrakat, John Dolittle pedig sszes llatval egytt olyan gyorsan rohant ki az ajtn, le a tengerpartra, ahogy csak a lba brta. Bumpo ott maradt. Az res brtn falnak tmaszkodott, s boldogan mosolygott. Nagy arca gy ragyogott az rmtl, akr az elefntcsont. Amikor a doktor a tengerpartra rt, Polinzia s Csi-Csi mr vrt re. - Sajnlom Bumpt - mondta a doktor. - Attl tartok, hogy a szer, amit hasznltam, nem lesz nagyon tarts. Knnyen lehet, hogy holnap reggel, mire felbred, olyan fekete lesz megint, mint amilyen volt. Ez is az egyik ok, amirt nem hagytam nla a tkrt. Klnben... az is lehet, hogy tnyleg fehr marad. Ezt a keverket eddig mg sohasem hasznltam. Az igazat megvallva, magamat is meglepett, hogy ilyen j eredmnyt rtem el vele. De ht, ugye, nem tehettem egyebet. Nem vllalhattam, hogy htralev letemben a kirly konyhjt sroljam. s milyen piszkos volt az a konyha! Lttam a brtn ablakbl. Bizony, bizony... szegny Bumpo. - , biztosan rjn, hogy csak trfltunk vele - mondta a papagj. - Nem volt joguk hozz, hogy becsukjanak - mondta Dab-Dab, haragosan billegetve a farkt -, nem bntottuk ket soha semmivel. gy kell neki, ha megint fekete lesz. Remlem, hogy szurokfekete lesz! - De ht nem tehet rla... - felelte a doktor. - Nem csukott be minket, hanem az apja. Nem Bumpo hibja volt... Nem tudom, ne menjek-e vissza, s ne krjek-e tle bocsnatot... Nem, majd kldk nki cukrot, ha hazarek Puddlebybe. Meg aztn, ki tudja, htha valban fehr marad? - Csipkerzsiknak gy sem fog kelleni - jegyezte meg Dab-Dab. - Sokkal csinosabb volt feketn. A brszn nem fontos. - De j szve van - mondotta a doktor -, kicsit regnyes, de j. s j az, aki jt cselekszik; szp az, aki szp tettet visz vgbe. - Nem hiszem, hogy ez a szegny gyerek valaha is tallkozott Csipkerzsikval - mondta Dzsip kutya. - Inkbb azt tartom valsznnek, hogy valami farmer kvr felesgt cskolta meg, aki egy almafa alatt hortyogott. Hogyne ijedt volna meg, mikor arra bredt, hogy egy vadidegen

ember nekiront s megcskolja? Ugyan kit fog legkzelebb megcskolni? Ostobasg! Ekkor a huzivoni, a fehr egr, Gb-Gb, Dab-Dab, Dzsip s Tu-Tu, a bagoly felszllt a hajra a doktorral. Hanem Csi-Csi, Polinzia s a krokodil a parton maradt, mert az igazi hazjuk Afrika volt, itt szlettek, s itt is akartak maradni. s a doktor, amikor mr ott llt a hajn, s ttekintette a mrhetetlen vizet, egyszerre meghkkent. Ekkor bredt tudatra, hogy nincs velk senki, aki hazavezesse ket Puddlebybe. A tenger rettenetesen nagynak s elhagyatottnak ltszott a holdfnyben. Arra gondolt, hogy biztosan elvtik az utat, amint a szrazfld eltnik a lthatrrl. Mialatt ezen gondolkozott, klns, susog hang tmadt magasan felettk, a levegben. Minden llat abbahagyta a bcszst, s figyelni kezdett. A zaj ersdtt. Mintha kzeledett volna feljk. Olyan volt, mint amikor az szi szl a jegenyefa levelei kztt fut t, vagy amikor ers es veri a hztett. Dzsip orrt, farkt az gnek szegezve felkiltott: - Madarak! Milli madr! Gyorsan replnek, ez az egsz. Most mr valamennyien felnztek. s valban, a hold tnyrja eltt, risi hangyarajknt, ezer meg ezer apr madr vonult el. Hamarosan gy ltszott, hogy az egsz gbolt megtelik velk. Egyre jttek, znlttek, mind tbben s tbben. Lassanknt elfdtk a holdat, az ezsts gitest fnye nem rkezett le a fldre, s olyan sttsg borult a tengerre, mint amikor viharfelh takarja el a napot. s egyszerre a sok-sok madr mind leereszkedett. Gyors, csndes siklreplssel szlltak le szinte a vz sznre. Az jszaka a hold fnytl megint kivilgosodott. A madarak mg mindig nem adtak hangot. Egyetlen rikolts vagy csicsergs sem hallatszott, csak a tollak s szrnyak sustorgsa, amint a levegt kavartk. A madarak elhelyezkedtek. A szrazfldre is jutott bellk, meg a haj kteleire is, csak ppen a fkra nem telepedtek r. A doktor most szrevette, hogy szrnyuk sttkk, mellk fehr, lbacskjuk nagyon rvid, s tollal van bortva. Mire mind elhelyezkedett, ellt minden zaj, csend, nyugalom volt krs-krl. - Nem is gondoltam volna, hogy ilyen sokig voltunk Afrikban. Mire hazarnk, szinte nyr lesz mr. Mert ezek a madarak - hazatr fecskk. Fecskk, kis bartaim, ksznm, hogy megvrtatok. Ez kedves tletek. Most mr nem kell flni, hogy eltvednk. Hzztok fel a horgonyt, s fesztstek ki a vitorlkat. Amikor a haj lassan megindult a mozdulatlan vzen, azok, akik visszamaradtak, Csi-Csi, Polinzia s a krokodil, borzasztan

elszomorodtak. Mert letkben soha nem tallkoztak senkivel, akit annyira szerettek volna, mint a Puddleby-on-the-Marsh vrosba val John Dolittle doktort. s miutn jra istenhozzdot mondtak neki, tzszer, szzszor egyms utn, mg mindig ott lltak a sziklkon, keservesen srva, s addig integettek, amg csak a haj el nem tnt a lthatr ezsts szle alatt.

XIII. Vrs vitorlk s kk szrnyak


tjban hazafel a doktor hajjnak el kellett haladnia Barbria partjai mellett. Ez a partvidk a Nagy Sivatagnak a tengerig nyl rsze, elhagyott, vad vidk, csupa k s homok. s itt ltek abban az idben a barbr kalzok. Ezek a kalzok - nagy csom rossz ember - rendesen arra lestek, hogy a hajsok az vidkkn hajtrst szenvedjenek. Ha lttk, hogy haj halad el elttk, gyors vitorlsaikkal ldzbe vettk. Ha aztn elfogtak egy hajt a tengeren, minden mozdthatt elloptak rla, s miutn az embereket leparancsoltk a fedlzetrl, elsllyesztettk a hajt. Ilyenkor hangosan nekelve vitorlztak vissza Barbriba, s nagyon bszkk voltak a gonosztettre, amit elkvettek. Az elfogott emberekkel leveleket rattak haza bartaikhoz pnzrt, s ha a bartok nem kldtk el a pnzt, a kalzok beledobltk foglyaikat a tengerbe. Egy szp, napstses dlutnon a doktor s Dab-Dab fel s al jrtak a fedlzeten, hogy a ttlensgtl el ne hzzanak. Kellemes, friss szl fjt, s mindenki boldognak rezte magt. Ekkor az g aljn, ahol a tengerrel sszer, vitorla tnt fel, vrs vitorla. - Nem tetszik nekem ez a vitorla - mondta Dab-Dab -, nagyon nem tetszik. Az az rzsem, hogy nem bartsgos haj. Flek, hogy megint bajba keverednk. Dzsip, aki mellettk fekdt, s a meleg napon elszunyklt, most morogni kezdett lmban, s meg is szlalt: - Marhasltet rzek, barna lben. - Jsgos isten! - kiltott fel a doktor. - Mi a baja ennek a kutynak? Ht ez mg szagol is lmban, nemcsak beszl? - Hogyne - felelt Dab-Dab -, minden kutya megrzi lmban is a szagokat. - De ht mit rez? - krdezte a doktor. - A mi hajnkon nem sl marhahs! - Nem is azt rzi - mosolygott Dab-Dab. - Az a marhahs biztosan odat sl, a msik hajn. - Ne beszlj - csodlkozott a doktor. - Az a haj legalbb tz mrfldnyire van tlnk. - Mgis megrzi - felelte a kacsa. - Ha nem hiszed, krdezd meg tle magtl. A kutya most lmban haragosan felmordult, s fogt vicsortotta.

- Hu, hu, hu! Rossz emberek szagt rzem! A legrosszabb emberekt, akikkel valaha tallkoztam! Zavart rzek. Harcot rzek. Hat gonosz csirkefog harcol egy derk ember ellen! Segteni akarok! Hu! Hu! Hu! Hangosan ugatott, s ezzel felbresztette nmagt. Nagyon csodlkoz kpet vgott. - Nzd csak - kiltott fel Dab-Dab -, az a haj kzelebb jtt! Mr meg lehet szmolni hrom nagy, vrs vitorljt. Brkik legyenek is, utnunk jnnek. Ugyan kik lehetnek? - Gonosz hajsok - morgott Dzsip -, s a hajjuk nagyon gyors. Egszen bizonyos, hogy kalzok. - Ht akkor neknk is tbb vitorlt kell felhzni - mondta a doktor -, hogy gyorsabban menjnk, s megszabaduljunk tlk. Dzsip, szaladj csak, s szedd ssze az sszes vitorlt. A kutya lerohant a haj testbe, s egy perc mlva visszatrt, magval cipelve minden vitorlt, amit csak odalenn tallt. De mg amikor ezeket is mind kifesztettk, hogy jl beljk kapaszkodjk a szl, akkor sem haladt hajjuk megkzeltleg sem olyan gyorsan, mint a kalzok, akik egyre kzelebb s kzelebb rtek hozzjuk. - Vacak egy hajt adott neknk a herceg - panaszkodott Gb-Gb, a malac. Azt hiszem, kikereste, hogy melyik a leglassbb. ppen annyi remnynk lehetne arra, hogy leveseskanllal nyerjnk egy evezsversenyt, mint hogy ezzel az cska brkval ezektl megszabaduljunk. Nzztek, milyen kzel vannak mr! Ltom a bajuszukat is: hatan vannak. Most mit csinlunk? Ekkor a doktor azt mondta Dab-Dabnak, hogy repljn fel, s mondja el a fecskknek, hogy kalzok ldzik ket, s krjen tlk tancsot: mitvk legyenek. Amikor a fecskk ezt meghallottk, valamennyien leszlltak a doktor hajjra, s azt tancsoltk neki, hogy gyorsan bontson szt annyi ktelet, amennyit csak tud, vkony szlakra. A kteleket azutn ksse a haj orrra, a msik vgt pedig a fecskk lbra. Amikor ez megtrtnt, a fecskk jra felrepltek, s sebesen magukkal hztk a hajt. s br a fecske nem nagyon ers madr, amikor egymagban van, ha sokan verdnek ssze, egszen ms a helyzet. A doktor hajjhoz legalbb ezer, de mg tbb vkony zsinr volt ktve, s minden egyes zsinrt ktezer fecske hzott, a leggyorsabb replk. Egy perc mlva a doktor rezte, hogy nagyon gyorsan mennek. Olyan gyorsan szeltk a hullmokat, hogy a kalapjt kt kzzel kellett fognia, klnben a szl elvitte volna a fejrl. A haj szinte replt a vzen, s a vz sustorgott s forrt a nagy sebessgtl.

A hajn pedig az llatok tncolni s nevetni kezdtek rmkben a svt szlben, mert amint visszanztek a kalzok a hajjra, lttk, hogy az egyre kisebb lesz, nem pedig - mint az elbb - egyre nagyobb meg nagyobb. A vrs vitorlkat messze-messze maguk mgtt hagytk.

XIV. A patknyok figyelmeztetik a doktort


Nagy hajt vontatni a tengeren kemny munka. Kt vagy hrom ra mlva a fecskk elfradtak s kifulladtak. Kvetet kldtek a doktorhoz, hogy meg kell pihennik; a hajt majd bevontatjk egy kzeli sziget blbe, s ott elrejtik, amg k maguk jra erre kapnak. A doktor hamarosan meg is ltta az emltett szigetet. Szp nagy, zld hegy emelkedett a kzepn. A haj beszott az blbe, ahol a nylt tengerrl nem lthattk, s a doktor azt mondta, hogy partra szll vizet keresni, mert az ivvizk teljesen elfogyott. Az llatoknak pedig azt tancsolta, hogy nyjtsk ki elgmberedett tagjaikat a gyepen. Amikor ppen ki akartak szllni a hajbl, a doktor szrevette, hogy az als helyisgekbl nagy sereg patkny bjik el, s azok is elhagyjk a hajt. Dzsip utnuk ugrott, mert a patknyvadszat mindig kedvenc idtltse volt, de a doktor rszlt, hogy lljon meg. s most egy nagy, fekete patkny, akin ltszott, hogy szeretne valamit mondani a doktornak, vatosan kzeledett fel a korlt mellett, mikzben a szeme sarkbl llandan a kutyt figyelte. A patkny idegesen kettthrmat khintett, megpdrte a bajuszt, megtrlte a szjt, s gy szlt: - Hm, hm... iz... biztosan tudja, doktor r, hogy minden hajn vannak patknyok. - Tudom - felelte a doktor. - s biztosan azt is hallotta, hogy a patknyok otthagyjk a sllyed hajt. - Igen - mondta a doktor -, ezt mr mesltk nekem. - Az emberek - folytatta a patkny - ezt mindig lenz mosollyal szoktk emlegetni, mintha bizony valami szgyellnival volna azon. De n nem hibztat minket rte? Hiszen ha jl meggondoljuk, ugyan ki maradna egy sllyed hajn, ha idejben el tud meneklni? - Termszetes - felelte a doktor -, egszen termszetes, s n is egszen jl megrtem a ti llspontotokat. Van mg valami, amit mondani akartl? - Igen - mondta a patkny -, azrt jttem, hogy megmondjam, mi most elhagyjuk ezt a hajt. De figyelmeztetni akartuk, mieltt vgleg elmegynk: ez a haj nagyon gyenge alkotmny. Nem biztonsgos. Az oldala nem elgg ers, korhadt a bordzata. Holnap napnyugta eltt el fog sllyedni. Leszll a tenger fenekre.

- De ht honnan tudod? - krdezte a doktor. - Mi az ilyet mindig tudjuk - felelte a patkny. - A farkunk hegyben jelentkezik valami bizserget rzs, mint amikor az ember lba elzsibbad. Ma reggel hat rakor, amikor ppen reggeliztem, a farkam egyszerre elkezdett bizseregni. Els pillanatban azt hittem, hogy a rgi reumm jelentkezik megint. Elmentem ht, s megkrdeztem a nnikmet, hogy is rzi-e - biztosan ismeri a nagynnmet, doktor r, az a hossz sovny patkny, aki a mlt tavasszal srgasgba esett, s maghoz jrt kezelsre Puddlebybe -, ht is rezte. Mondta, hogy a farka hegye nagyon bizsereg. Akkor aztn biztosan tudtuk, hogy nem telik bele kt nap, s a haj el fog sllyedni. El is hatroztuk valamennyien, hogy itthagyjuk, amint elgg kzel kerlnk a szrazfldhz. Rossz haj ez, doktor. Ne is utazzanak rajta tovbb, mert biztos, hogy mindnyjan a vzbe vesznek. Ajnlom magam. Mi most valami j helyet keresnk magunknak a szigeten. - Isten veled - mondta a doktor -, nagyon szpen ksznm, hogy szltl. Nagyon-nagyon kedves s figyelmes tled. Add t dvzletemet a nagynndnek. Hogyne emlkeznk r. Dzsip! Hagyd bkben a patknyt! Ide gyere! Fekdj le azonnal! Ezutn a doktor s a haj egsz npe kiszllt a szigetre. Valamennyien kannkat s ednyeket vittek, vizet kerestek, mialatt a fecskk kipihentk magukat. - Vajon mi lehet ennek a szigetnek a neve? - krdezte a doktor. - Nagyon szp hely. s mennyi madr! Lassan msztak felfel a hegyoldalon. - Ht hiszen ezek a Kanri-szigetek! - kiltott fel Dab-Dab. - Nem hallod a kanrimadarak nekt? A doktor megllt s flelt. - Igazad van! - kiltott fel. - Persze! Milyen ostoba is vagyok, hogy nem talltam ki magamtl! Vajon ezek a kanrimadarak meg tudjk-e mondani, hogy merre tallunk vizet? A madarak, akik mr tutaz bartaiktl sok szpet s jt hallottak a hres Dolittle doktorrl, azonnal eljttek, s elvezettk egy hvs, tiszta forrshoz, ahol a kanrik frdni szoktak - s megmutogattk neki a gynyrsges mezket, amiken a madreledel terem, meg minden egyb ltnivalt. Klnsen a huzivoni volt nagyon boldog, hogy partra szlltak, mert a friss, zld fvet sokkal jobban szerette annl az aszalt almnl, amit a hajn kellett ennie. Gb-Gb valsggal nyszrgtt a gynyrsgtl, amikor egy egsz vlgyet tallt tele vadcukornddal.

Valamivel ksbb, amikor mr mind jllakottan a htukon fekdtek a szp, zld fben, a kanrimadarak pedig gynyren nekeltek nekik, kt fecske replt ijedten hozzjuk. Feldltak s izgatottak voltak. - Doktor - kiltottk -, a kalzok betrtek az blbe, s elfoglaltk a hajjt! Most a hajn vannak mind az utols szlig, s keresik, hogy mit lophatnnak el. A sajt hajjukat rizetlenl hagytk. Nincs rajta egy llek sem. Ha siet, s most rgtn leszalad a partra, feljuthat a kalzhajra. Gyors haj, azzal megmeneklhet. De sietnie kell! - Kitn tlet - rvendezett a doktor -, nagyszer gondolat! sszegyjttte az llatait, elbcszott a kanriktl, s lerohant a tengerpartra. Amikor odartek, lttk, hogy a vrs vitorls kalzhaj ott ll az blben, s - mint a fecskk is jelentettk - nincs rajta senki. Minden kalz a doktor hajjn volt, s zskmny utn kutatott. gy ht John Dolittle megparancsolta llatainak, hogy halkan jrjanak, s valamennyien fellopztak a kalzhajra.

XV. Barbria Srknya


Minden jl ment volna, ha a malac nem szerez ntht, mialatt a vlgyben a nedves vadcukorndat ette. gy azonban az trtnt, hogy miutn a horgonyt egyetlen hang nlkl felhztk, s a hajt nagyon-nagyon vatosan az bl kijrata fel irnytottk, Gb-Gb olyan harsnyat tsszentett, hogy a kalzok ijedten felszaladtak a msik haj fedlzetre megnzni, hogy mi volt az a zaj. Persze rgtn meglttk, hogy a doktor szkik az hajjukkal. Azonnal az bl kijrathoz vitorlztak, s a msik hajval gy lltak keresztbe, hogy a doktor nem juthatott ki a nylt tengerre. Akkor ezeknek a rossz embereknek a vezre, Ben Ali, aki Srknynak nevezte magt, klt rzta a doktor fel, s gy kiltott hozz a vzen t: - Ha-ha! Megfogtalak, kedves bartocskm! El akartl szkni a sajt hajmon, mi? De nem vagy te ahhoz elg j tengersz, hogy ki tudjad jtszani Ben Alit, Barbria Srknyt! Add ide a kacst meg a malacodat! Ma este sertskarajt meg kacsapecsenyt vacsorzunk. s addig ugyan haza nem engedlek, mg a hozztartoziddal nem kldesz vltsgdjul egy lda aranyat. Szegny Gb-Gb a kalz szavaira srni kezdett, Dab-Dab pedig mr a szrnyait prblgatta, hogy megmentse lett. De a bagoly, Tu-Tu odasgta a doktornak: - Csak tartsd szval, doktor! Lgy kedves hozz! A rgi hajnk rvidesen gyis elsllyed. A patknyok megmondtk. Holnapra, mg be sem esteledik, s k mr a tenger fenekn lesznek. Csak lgy hozzjuk kedves mindaddig, amg a haj el nem sllyed alattuk. Tartsd szval ket! - Micsoda? Holnap estig tartsam szval ket? - szrnyedt el a doktor. - No j, megprblom... De mirl beszljek velk? - Ugyan, csak hadd jjjenek - mordult fel Dzsip -, csak megvereksznk egypr nyomorult kalzzal! Hatan vannak csak! Szeretnm ugyanis elmeslni a szomszdban annak a szp kis pulinak, ha majd hazartnk, hogy igazi kalzba haraptam. Csak hadd jjjenek! Megvereksznk velk! - De azoknak kardjuk meg pisztolyuk is van - mondta a doktor -, nem brunk velk. Klnben is az erszakot nem szeretem. Beszlgetni fogunk. Ide figyelj, Ben Ali... De mieltt a doktor folytathatta volna, a kalzok mind kzelebbre irnytottk a hajjukat, s nevetglve mondogattk egymsnak: - Ki fogja meg elsnek a malacot?

Szegny Gb-Gb hallra rmlt. A huzivoni az rbochoz fenve lesteni kezdte szarvait a verekedshez. Dzsip pedig a levegben ugrlva, hatalmas csahols kzben, kutyanyelven rettenetes szidalmakkal rasztotta el Ben Alit. Hanem egyszerre gy ltszott, hogy valami nincs rendben a kalzoknl. Mr nem trflkoztak s nem kiabltak. Nyugtalanul nztek egymsra, valami bajt szimatoltak. Aztn Ben Ali, lbai al pillantva, elordtotta magt: - Ezer mennyk s villm! Ez a haj sllyed, emberek! Most mr a tbbi kalz is a vzbe nzett, s megllaptotta, hogy a haj tnyleg egyre mlyebbre s mlyebbre merl. Egyik kalz odakiltotta Ben Alinak: - Mgsem lehet, hiszen nem lttuk, hogy a patknyok menekltek volna! s Dzsip tugatott a msik hajrl: - Nagy mamlaszok, hogy szknnek? Nincs ott mr egy fia patkny sem! Elinaltak mr vagy kt rja! Haha! Most mi fogunk meg titeket, kedves bartocskim! Csakhogy persze a kalzok nem rtettk a szavt. A haj orra hamarosan sllyedni kezdett, s mind mlyebbre merlt, szinte gy ltszott, mintha az reg alkotmny a fejre akarna llni. A kalzok knytelenek voltak ktelekbe, deszkkba, mindenbe belekapaszkodni, hogy le ne cssszanak a ferde fedlzetrl. A tenger vltve trt be minden ajtn s ablakon, mgnem az egsz haj rettenetes gurgulz hangokat hallatva, almerlt a tenger fenekre. A hat gonosz kalz pedig ott evicklt az bl mly viznek felsznn. Egyik-msik megprblt a part fel szni, msok viszont arra a hajra akartak felkapaszkodni, amelyiken a doktor volt. Csakhogy Dzsip az orruk fel kapkodott, gyhogy nem mertek a haj oldaln felkapaszkodni. Egyszerre valamennyien ktsgbeesetten elordtottk magukat: - Cpk! Cpk! Az isten szerelmre, engedjetek fel a hajra, mieltt megesznek! Segtsg! Segtsg! Cpk! A doktor csak most vette szre, hogy az bl tls sarkbl hatalmas halak sznak nagyon gyorsan a vzben vergd emberek fel. Az egyik ilyen hatalmas hal a haj kzelbe szott, kidugta orrt a vzbl, s megszlalt: - John Dolittle, az llatok hres orvosa? - Igen, gy hvnak - felelte a doktor.

- Nos - kezdte beszdt a cpa -, ismerjk ezeket a kalzokat. Nyomorult, elvetemedett gazemberek, klnsen Ben Ali. Ha kellemetlenkednnek, szvesen felfaljuk ket a kedvrt, akkor aztn nem lesz velk tbb baja. - Ksznm - felelt a doktor -, ez igazn nagyon kedves figyelem. De nem hiszem, hogy szksg lesz arra, hogy megegytek ket. ppen csak annyit tegyetek, hogy egyiket se engedjtek ki a partra addig, amg n nem mondom. Hadd szkljanak. Ben Alit pedig irnytstok ide, hadd beszljek vele. A cpa elszott, s odahajtotta Ben Alit a doktor el. - Ide hallgass, Ben Ali - szlalt meg a doktor, thajolva a haj korltjn. Nagyon rossz ember voltl vilgletedben. gy tudom, sok embert megltl. Ezek a kedves cpk felajnlottk, hogy megesznek, s bizony j lenne, ha a tengerek megszabadulnnak tletek. De ha szentl meggred, hogy megteszed, amit mondok, letben maradhattok. - Mit kell ht tennem? - krdezte a kalz, s bizalmatlanul pillantott a hatalmas cpra, amely kvncsi rdekldssel szagolgatta a fl lbt a vz alatt. - Nem szabad tbb embert lnd - felelte a doktor -, nem szabad tbb lopnod, nem szabad tbb hajt elsllyesztened. Abba kell hagynod az egsz kalzmestersget. - Ht akkor mit csinljak? - krdezte Ben Ali. - Mibl ljek? - Te s az sszes embered itt fogtok lakni ezen a szigeten, s madreledelt fogtok termelni a kanrik szmra - hangzott a doktor vlasza. - Ez lesz a dolgotok. Barbria Srknya elspadt dhben. - Madreledelt termelni? - nygte undorral. - Nem lehetnk inkbb hajs? Matrz? - Nem - felelte a doktor -, ezt nem lehet. ppen elg sokig voltl hajs, s ez alatt az id alatt ppen elg szp hajt s becsletes, derk legnyt kldtl a tenger mlysges fenekre. leted htralev rszn bks fldmvel leszel. Ne habozz a vlasszal: a cpa mr trelmetlen. Dnts s felelj! - Ezer villm s mennydrgs - kiltott a kalz -, madreledelt! Lenzett a vzbe, s ltta, hogy a hatalmas hal most a msik lbt szagolgatja. - Ht rendben van - mondta szomoran. - Farmerek lesznk. - s jegyezd meg - mondta mg a doktor -, hogyha nem tartod meg az gretedet, ha jra gyilkolni s rabolni fogtok, n megtudom, mert a kanrik eljnnek, s elmeslik nekem. Biztos lehetsz abban, hogy akkor tallok r mdot, hogy megbntesselek. Mert ha nem is tudok olyan gyesen vezetni

egy vitorls hajt, mint te, mindaddig, amg a halak, a madarak s az llatok a bartaim, nem kell megijednem semmifle kalzvezrtl, mg akkor sem, ha Barbria Srknynak nevezi magt. Most menj, lgy j farmer, s lj bkben! John Dolittle odafordult a hatalmas cphoz, intett a kezvel, s gy szlt: - Minden rendben van. Engedjtek ket partra szni.

XVI. Tu-tu, a flel


Mg egyszer megkszntk a cpknak bartsgos segtsgket, aztn a doktor s llatai elindultak hazafel a hrom vrs vitorlval felszerelt, gyors jrat hajn. Amikor kirtek a nylt tengerre, az llatok lementek a haj belsejbe, hogy megnzzk, milyen is az j otthonuk, a doktor pedig a fedlzeten a korltnak tmaszkodott, pipzott, s nzte, hogyan tnnek el a Kanri-szigetek az est kk homlyban. Amint gy llt, s azon tndtt, mit is csinlnak most a majmok, s milyen llapotban tallja majd a kertjt, mire hazarkezik Puddlebybe, egyszerre Dab-Dab kacszott fel a lpcsn mosolyogva s j hrekkel tele. - Doktor - kiltotta vidman -, ez a kalzhaj valami csodaszp! Az gynem rzsaszn selyem, szzszmra hevernek a pomps, puha prnk, a padln vastag, spped sznyegek, az edny csupa ezstnem, s az lskamra tele van mindenfle finom enni- meg innivalval. Ilyet mg letedben nem lttl, olyan, mint egy csemegsbolt! Kpzeld, ezek a csirkefogk csak szardnibl tflt tartottak raktron!... Igen, aztn egy kis szoba is van lenn, az ajtaja be van zrva. Valamennyien majd meghalunk a kvncsisgtl, hogy megtudjuk, mi lehet benne. Dzsip azt mondja, hogy a kalzok biztosan ott tartottk a kincseket. Gyere le, htha te ki tudod nyitni. A doktor lement ht a haj belsejbe, s ltta, hogy csakugyan nagyon szp a haj. Az llatait egy kis ajt kr gylekezve tallta. Egyszerre beszltek s tallgattk, hogy mi lehet az ajt mgtt. A doktor megforgatta a kilincset, de az nem akart engedni. Akkor valamennyien nekilltak, hogy megkeressk a kulcsot. Benztek a gyknyek meg a sznyegek al, tkutattak minden szekrnyt, minden fikot, mg az ebdl nagy faliszekrnyeit is. Ekzben persze egy egsz sereg j s csodlatos dolgot fedeztek fel. Biztos, hogy a kalzok ezeket ms hajkrl loptk. Kasmrslak, olyan vkonyak, mint a pkhl, aranyvirgokkal kihmezve, legfinomabb jamaicai dohnnyal teli ldk, faragott elefntcsont dobozokban orosztea, egy reg heged, amelyiknek a htra kp volt festve. Egszen j llapotban volt, csak az egyik hrja pattant el. Korallbl s borostynbl faragott sakkjtkot is talltak, meg egy stabotot, amelynek belsejben tr volt elrejtve, meg hat, ezstbl vert, trkizzel dsztett boroskupt, meg egy gynyr, nagy gyngyhz cukortartt - de az egsz hajn nem talltk meg a kis ajt kulcst. Visszamentek ht az ajthoz, s Dzsip benzett a kulcslyukon. Csakhogy a lyukat bellrl elfedte valami, nem ltott semmit.

Mialatt gy lldogltak s tndtek, megszlalt Tu-Tu, a bagoly: - Pszt! Hallgassatok! Azt hiszem, van benn valaki! Egy percig hallgatztak, aztn a doktor megszlalt: - Tvedsz, Tu-Tu, n nem hallok semmit. - Mrpedig n egszen biztos vagyok benne - mondta a bagoly. - Pszt! Most megint! Ezt sem hallotttok? - n nem - felelte a doktor. - Mit hallottl? - Valaki a zsebbe dugta a kezt! - De hiszen ez aligha okoz zajt - vlte a doktor. - Innen kintrl ezt nem hallhattad. - Bocsnatot krek - mltatlankodott Tu-Tu -, de n hallottam. Mondom, hogy van valaki az ajt tls oldaln, aki ppen zsebre dugta a kezt. Minden okoz valami kis zajt, csak az a krds, hogy kinek a fle elg les ahhoz, hogy meg is hallja. A denevrek meghalljk, ha a vakond fld alatti folyosin stl, s dicsekednek, hogy j a flk. Mi, baglyok megmondjuk, ha csak a fl flnket hasznljuk is, egy kiscica sznt abbl, ahogy a sttben hunyorgat. - Igazn meglep - mondta a doktor. - Ez nagyon rdekes. Ht akkor csak hallgatzzl, s mondd meg, hogy mit hallasz. - Nem vagyok mg egszen biztos a dolgomban - felelte Tu-Tu -, azt sem tudom, hogy frfi-e. Lehet, hogy n. Emeljetek fel, hogy a kulcslyuknl hallgatzhassak, akkor hamarosan megmondom. A doktor felemelte Tu-Tut, s a zrhoz tartotta. A bagoly egy perc mlva megszlalt: - Most az arct drzsli meg a bal kezvel. A kz is kicsi, az arc is. Lehet, hogy n. Most pedig a hajt simtja flre a homlokbl... Mgis frfi! - Mirt? Ezt nk is meg szoktk tenni! - Igen, de akkor a hossz, finom szl hajuk egszen ms hangot ad!... Pszt! Fogjtok be annak a malacnak a szjt! Egy pillanatra tartstok vissza valamennyien a llegzeteteket! Ez nagyon nehz feladat, s ez az tkozott ajt nagyon vastag. Pszt! Mindenki legyen csendben, hunyjtok be a szemeteket, s ne vegyetek llegzetet! Tu-Tu lehajtotta fejt, s hosszan, figyelmesen hallgatzott. Vgre aztn felpillantott a doktorra, s gy szlt: - Ez az ember odabenn boldogtalan. Knnyezik. Vigyz, hogy ne szipogjon s ne zokogjon, mert annak a hangjrl idekinn kitallnk, hogy sr. De egszen tisztn hallottam, amint egy knnycsepp a ruhjra esett.

- Honnan tudod, hogy nem a mennyezetrl esett r egy cspp vz? - krdezte Gb-Gb. - Naht, hogy lehet valaki ilyen buta! Hiszen az a csepp vz, amely a mennyezetrl esik le, legalbb tzszer akkora zajt csapott volna! - Nos - mondta a doktor -, ha az a szegny fick odabenn szerencstlen, akkor segtennk kell rajta. Kertsetek nekem valahonnan egy fejszt. Betrm az ajtt.

XVII. Az cen hrvivi


Fejszt hamarosan talltak, s a doktor akkora rst vgott az ajtba, hogy be lehetett mszni rajta. Elszr semmit se ltott, olyan stt volt odabenn. Erre gyuft gyjtott. A szoba nagyon kicsi volt, ablaktalan s alacsony. Egsz berendezse egyetlen szk volt. A falak mellett nagy hordk lltak. Ers borszag terjengett. s a kis szoba kzepn, a fldn, egy nyolcves kisfi lt, s keservesen srt. - Fogadjunk, hogy ez volt a kalzok borpincje - mondta Dzsip suttogva. - Az ht - felelte Gb-Gb. - n mr a szagtl is szinte bergok! A kisfi elszr nagyon megijedt, amikor ltta, hogy egy frfi ll eltte, s a betrt ajtn annyi mindenfle llat nz be, de amikor a gyufa fellobban fnynl megltta John Dolittle arct, abbahagyta a srst, s felllt. - Ti ugye nem vagytok kalzok? - krdezte. s amikor a doktor htravetette a fejt, s hangosan, hosszan felkacagott, a kisfi is elmosolyodott, kzelebb jtt, s megfogta a doktor kezt. - gy nevetsz, mint egy j bart, nem mint egy kalz. Meg tudod mondani azt is, hogy merre van a nagybtym? - Attl tartok, hogy nem tudom - felelte a doktor. - Mikor lttad utoljra? - Tegnapeltt - mondta a kisfi. - Halszni voltunk a btym vitorlsn, amikor a kalzok elfogtak. Elsllyesztettk a csnakot, s mindkettnket felhoztak ide a hajra. R akartk venni a bcsikmat, hogy legyen kalz, mert nagyon jl rt a hajzshoz. De azt felelte, hogy nem ll kzjk, mert embereket lni s rabolni nem becsletes halszembernek val mestersg. Erre a kalzok vezetje, Ben Ali nagyon mrges lett, s fogt vicsorgatva azt mondta, hogy a tengerbe dobjk a btymat, ha nem teszi meg, amit parancsolnak neki. Engem lekldtk a lpcsn, s lentrl hallottam, hogy fenn dulakodnak. Amikor megint megengedtk, hogy feljjjek, a btymat nem lttam sehol. Megkrdeztem a kalzokat, hogy hol van, de nem akartak felelni. Nagyon flek, hogy tnyleg beledobtk a tengerbe. A kisfi jra srni kezdett. - Ugyan, ugyan, vrj egy percig - mondta a doktor -, ne srj. Menjnk le, s igyuk meg a tenkat. Majd aztn megbeszljk a dolgot. Lehet, hogy a btyd biztonsgban van. Ugye nincs rla biztos tudomsod, hogy a

tengerbe fulladt? Nem? Ez is valami! Taln megtalljuk. De elszr menjnk tezni. Eperdzsem lesz hozz. Aztn majd megltjuk, mit tehetnk. Az llatok ott lltak krlttk, s nagy rdekldssel figyeltek. Amikor lementek a haj ebdljbe, s megteztak, Dab-Dab odalopzott a doktor szke mg, s a flbe suttogta: - Krdezd meg a delfineket, hogy megfulladt-e a kisfi btyja, k biztosan tudjk. - Igazad van - felelte a doktor, s mg egy darab dzsemes kenyeret vett magnak. - Mirt csettintgetsz olyan furcsn a nyelveddel? - krdezte a kisfi. - , csak kacsanyelven mondtam pr szt - magyarzta a doktor. - Ez DabDab, egyik kedvencem. - Sohasem tudtam, hogy a kacsk is beszlnek - mondta a fi. - s a tbbi llat is mind a kedvenced? s mi az a furcsa llat? Kt feje van? - Pszt - figyelmeztette a doktor -, beszlj halkan! Ez a huzivoni. szre ne vegye, hogy rla beszlnk, mert szrny zavarba jn. Inkbb azt mesld el, hogyan zrtak be a kalzok abba a kis szobba. - A kalzok bezrtak, valahnyszor ms hajra mentek rabolni. Amikor hallottam, hogy valaki belevg az ajtba, nem tudtam elkpzelni, hogy ki lehet. Nagyon boldog voltam, amikor lttam, hogy te vagy az, doktor bcsi. Mondd, gondolod, hogy meg tudod tallni a btymat? - Legalbbis megprbljuk - vlaszolt a doktor -, s mindent meg fogunk tenni, ami csak tlnk telik. Milyen klsej ember a btyd? - Vrs a haja - magyarzta a fi -, nagyon vrs, s a karjra horgony van tetovlva. Ers ember volt, kedves nagybcsi, s a legjobb hajs az Atlanticen dli feln. Mersz Marcsnak hvtk a hajjt. Fedett kutter volt. - Mi az, hogy fedett kutter? - krdezte Dzsiptl suttogva Gb-Gb. - Pszt! Ez annak a hajfajtnak a neve, amin a fi bcsikja jrt - felelte a kutya. - De maradj veszteg, lgy szves! - - mondta csaldottan a malac -, csak az?! Azt hittem a neve utn, hogy valami innival. A doktor most otthagyta a fit, hadd jtsszk az llatokkal, maga pedig felment a fedlzetre, hogy delfinek utn nzzen. Rvidesen egy egsz delfiniskola ugrndozott, tncolt arrafel a hullmokon. ppen ton voltak Brazliba. Amikor lttk, hogy a doktor kihajol hajja korltjn, odajttek, hogy dvzljk.

A doktor megkrdezte, hogy nem tudnak-e valamit egy vrs haj emberrl, akinek horgony van a karjra tetovlva. - Csak nem a Mersz Marcsa gazdjt gondolod? - krdeztk a delfinek. - De igen, t - felelte a doktor. - A tengerbe fulladt? - A hajja elsllyedt, mert lttuk a tenger fenekn. De az ember nem volt benne, megnztk. - A kis ccse itt van velem a hajn. Nagyon fl, hogy a kalzok a tengerbe dobtk a bcsikjt. Taln megteszitek nekem azt a szvessget, hogy utnanztek: vzbe flt-e vagy sem? - , ha elpusztult volna, mi mr tudnnk! - feleltk a delfinek. - Hallottuk volna a mly tengerben l kagylcsigktl. Mi tlk rteslnk minden jsgrl, ami a tengerben trtnik, azrt is hvnak minket a cethalak az cen hrvivinek. Mondd meg a kisfinak, hogy br sajnos nem tudjuk, hol van a bcsikja, de azt biztos, hogy a tengerbe nem fulladt. A doktor leszaladt a lpcsn, s a kisfi a hr hallatn tapsolt rmben. A huzivoni htra vette a gyereket, s krllovagoltatta az ebdlben, mialatt a tbbi llat, fedkn dobolva kanllal, csatlakozott hozzjuk. Dszmenetet jtszottak.

XVIII. Szagok
- Meg kell tallnunk a btydat - mondta a doktor -, hiszen biztosan tudjuk, hogy nem fulladt a tengerbe. Dab-Dab megint suttogott valamit a doktornak. - Krd meg a sasokat, hogy nzzenek krl. Nincs llny, amelyiknek lesebb szeme volna, mint a sasnak. Mrfld magasan lebeg az gben, s megltja a fldn ksz hernyt. Krdezd meg a sasokat. A doktor elkldtt ht egy fecskt, hogy keresse meg a sasokat. Egy ra mlva a kis madr hat klnbz fajta sassal trt vissza. Volt ott fekete sas meg kopasz, sas meg halszsas meg saskesely meg fehr fark tengeri sas. Mindegyik legalbb ktszer akkora volt, mint a kisfi. Ott lltak a haj farban, mint gmbly vll katonk, egy sorban, komolyan, csndesen s mereven; csak nagy, g fekete szemk villogott. Gb-Gb meg is ijedt tlk, s elbjt egy hord mg. gy rezte, hogy azok a rettenetes szemek csak t nzik. Belepillantanak a vesjbe, s mindjrt, jaj, mindjrt elruljk, hogy elcsent valamit az lskamrbl. A doktor gy szlt a sasokhoz: - Elveszett egy ember, vrs haj halsz, a karjra horgony van tetovlva. Volntok olyan szvesek megkeresni? Ennek a kisfinak a bcsikja. A sasok nem beszlnek sokat. Most is csak annyit mondtak rekedt hangjukon: - Nyugodt lehet, John Dolittle, a kedvrt mindent megtesznk, ami tlnk telik. Elrepltek, s Gb-Gb is kibjt a hord mgl. A sasok egyre magasabbra szlltak, mg magasabbra, s mg annl is magasabbra. Abban a pillanatban, amikor a doktor mr szinte elvesztette ket szem ell, sztvltak, s valamennyien ms-ms irnyban indultak el - szakra, dlre, keletre, nyugatra, mint apr szrke pontok a vgtelen kk gen. - , , - muldozott Gb-Gb -, milyen magasan vannak! Csodlom, hogy nem getik meg a tollaikat, olyan kzel a naphoz! A sasok sokig voltak tvol. Mire visszajttek, szinte beesteledett. s a sasok gy szltak a doktorhoz: - tkutattuk az sszes tengert s az sszes szrazfldet, az sszes szigetet, vrosokat s falvakat a fldnek ezen a feln. Nem talltuk meg, akit kerestnk. Gibraltr futcjn, a pk boltja eltt fekszik ugyan a fldn

hrom vrs hajszl, de nem annak az embernek a haja; bundbl val szrszlak. Sem gen, sem fldn nem lttuk a fi nagybtyjnak nyomt. s ha mi nem ltjuk, nem lthatja t senki. Mert mi, John Dolittle, mindent megtettnk, ami tlnk telik. A hat risi madr meglebbentette nagy szrnyt, s visszareplt otthonba, a hegyek s sziklk kz. - No, mi lesz most? - krdezte Dab-Dab. - A fi btyjt mindenron meg kell tallni, mert a gyerek mg nem elg nagy ahhoz, hogy egyedl bolyonghasson a vilgban. A fik nem olyanok, mint a kiskacsk, sokkal tovbb kell rjuk vigyzni, egszen addig, amg meg nem nslnek. Brcsak Csi-Csi itt volna! hamar megtalln azt az embert. J reg Csi-Csi! Vajon hogyan megy a sora? - Vagy ha legalbb Polinzia itt volna - mondta a fehr egr. - is hamar kieszelne valamit. Emlkeztek, hogyan szabadtott ki minket a fogsgbl msodszor? Hej, de okos madr ez a Polinzia! - Nekem nincs olyan nagy vlemnyem ezekrl a sasfickkrl - drmgte Dzsip. - nhittek, mint a puli Puddlebyben. Lehet, hogy nagyon les a szemk, de ha arra kred, hogy talljanak meg egy embert, valamennyi felsl. s mg van pofjuk visszajnni s azt mondani, hogy akkor senki sem tallja meg azt az embert! Nincs tlsgosan nagy vlemnyem azokrl a pletyks, vn delfinekrl sem. ppen csak annyit tudtak, hogy az az ember nincs a tengerben. Mi pedig nem azt akarjuk tudni, hogy hol nincs, hanem azt, hogy hol van. - Ne beszlj olyan sokat - torkolta le Gb-Gb -, beszlni knny. Sokkal nehezebb megtallni egy embert, ha az egsz vilgon kell keresned! Lehet, hogy a halsz haja egszen megfehredett azta, olyan nagyon aggdik a firt. s akkor a sasok hiba kerestk. Te sem tudsz mindent. Csak beszlsz. Nem teszel semmit, hogy segts. Te sem tudnd megtallni a fi nagybtyjt, ppen olyan kevss, mint a sasok. - Mg hogy n nem tudnm megtallni?! - horkant fel a kutya. - Mit beszlsz, te ostoba, lbon jr szalonna! Kerestem mr? Megprbltam mr? Csak vrj, majd megltod! Dzsip odament a doktorhoz, s gy szlt: - Krdezd meg a fitl, hogy van-e a zsebben valami, ami a bcsikj volt. A doktor megkrdezte. A fi megmutatta azt az aranygyrt, amelyet zsinron viselt a nyakban, mert tlsgosan b volt ahhoz, hogy az ujjra hzza. Azt mondta, hogy ezt a gyrt akkor adta oda neki a nagybtyja, amikor ltta, hogy jnnek a kalzok. Dzsip megszimatolta s visszaadta.

- Ez nem j. Taln valami mst. A fi erre nagy, vrs zsebkendt vett el a zsebbl, s azt mondta: - Ez is a btym volt. Alighogy a fi elhzta a zsebkendt, Dzsip nagyot vakkantott. - Tubk! Szavamra, ez tubk! Nem rzed? A bcsi tubkolt, krdezd csak meg tle! A doktor kikrdezte a fit, aki gy felelt: - Valban, a bcsikm nagyon ersen tubkolt. - Remek - mondta erre a kutya. - Olyan, mintha mr meg is volna! Olyan knny lesz, mint kiscictl tejet lopni. Mondd meg a finak, hogy egy hten bell megtallom a btyjt. Most pedig menjnk fel, s nzzk meg, hogy merrl fj a szl. - De hiszen stt van - vetette ellen a doktor. - Hogyan akarod azt az embert a sttben megtallni? - Nem kell nekem ahhoz vilgossg, hogy megtalljak valakit, aki fekete Rappee tubkot tubkol - mondta Dzsip, amg felfel ugrlt a lpcsn. - Ha mg valami nehezebb szaga lenne, mint pldul a fonl vagy a meleg vz, nem mondom. De tubk! Phh! - Ht van a meleg vznek szaga? - krdezte a doktor. - Persze hogy van - mondta a kutya. - A meleg vznek egszen ms szaga van, mint a hidegnek. Igazn nehz szaga csak a meleg vznek van meg a jgnek. Egyszer tz mrfldn t kvettem egy embert stt jszaka, annak a meleg vznek a szaga utn, amit borotvlkozshoz hasznlt. Szegnynek szappanra nem tellett... Lssuk csak, merrl fj a szl. A szl nagyon fontos a szaglsnl. Ne legyen nagyon ers, s persze j irnybl fjjon. Enyhe, lland, egyenletes kis fuvallat, az a legjobb... Nicsak! Ez a szl szakrl fj. Dzsip a haj orrba ment, petrleum, nedves eskabt, trtt babrlevl, g gumi, kimosott csipkefggny, rkk szzval... a klykeik... meg... - Igazn rzed mindezt a sok szagot ebben a szlben? - krdezte a doktor. - Ht hogyne! - felelte Dzsip. - s ezek csak knny szagok, amik nagyon ersen terjednek. Minden nths vizsla megrezn. Csak vrjatok egy kicsit, majd mondok egyprat a nehezebbek kzl, amelyeket erre hoz a szl... nhny knyesebbet... A kutya szorosan behunyta a szemt, orrt feltartotta a levegbe, s a szjt flig kinyitotta.

Sokig nem szlt semmit. Olyan mozdulatlan volt, mintha kv vlt volna. gy ltszott, hogy nem is llegzik. Mikor megszlalt, mintha lmban beszlt volna. - Tgla - mondta halkan -, reg, srga tgla. Egy kert falban porladnak. Fiatal tehenek de llegzete... hegyi folyban llnak. Egy galambdc lomteteje... vagy taln egy magtr. Dli nap st r. Fekete brkeszty difa asztalfikban. Poros t. Szikamorfk alatt litat. Kis gombk korhad levelek alatt... s... - Kelbimb? - krdezte Gb-Gb. - Nem - mondta Dzsip. - Neked mindig csak ennivaln jr az eszed. Semmifle kelbimb. s semmifle tubk. Pipa, cigaretta, rengeteg szivar. De tubk nincs. Meg kell vrnunk, amg a szl dl fel fordul. - Igen, ez nagyon tehetsgtelen szl - mondta Gb-Gb. - Azt hiszem, Dzsip, hogy te csalsz. Ki hallott mr olyat, hogy az cen kzeprl csak a szag utn meg lehessen tallni egy embert? n mondom, hogy nem tudod megtallni. - Ide hallgass! - mondta Dzsip, s komolyan dhbe gurult. - Ha nem fogod be a szd, beleharapok az orrodba. Ne gondold, hogy amirt a doktor nem engedi, hogy gy bnjak el veled, ahogy rdemelnd, annyit szemtelenkedhetsz, amennyit csak akarsz! - Ne veszekedjetek! - szlt rjuk a doktor. - Az let gyis olyan rvid. Mondd csak, Dzsip, mit gondolsz, honnan jnnek ezek a szagok? - Devonbl s Walesbl - felelte a kutya. - Legalbbis onnan jn a legtbb. A szl is onnan fj. - Tudod-e - mondta a doktor -, hogy ez egszen figyelemre mlt dolog? Fel kell jegyeznem az egszet az j knyvem szmra. Vajon engem is meg tudnl tantani ilyen jl szagolni? Nem hiszem, tehetsg kell hozz. Gyernk le vacsorzni. hes vagyok. - n is! - kiltott boldogan Gb-Gb.

XIX. A szikla
Msnap reggel valamennyien izgatottan ugrottak ki a selyemgyakbl. Lttk, hogy a nap fnyesen st, s a szl dl fell fj. Dzsip j flrig szaglldott, aztn odament a doktorhoz. - Nem rzek tubkot ebben sem - mondta fejcsvlva. - Vrnunk kell, amg a szl keletire vltozik. Hanem dlutn hrom rakor, amikor a keleti szl megjtt, a kutya abban sem tallta meg a dohnyszagot. A kisfi nagyon elszomorodott. Csaldottsgban srva fakadt, s azt mondta, hogy gy ltszik, senki sem tallja meg a btyjt. Hanem a kutya a doktorhoz fordult, s gy szlt: - Mondd meg neki, hogy amint a szl nyugatnak fordul, megtallom a bcsikjt, mg ha Knban volna is, feltve, hogy mg mindig a fekete tubkot tubkolja. Hrom napig kellett a nyugati szlre vrni. Vgre mgis megjtt, egy pnteki nap hajnaln, amikor mg ppen csak szrklni kezdett az g alja. Finom, nedves kdftyol fekdt a tengeren. A szl is nedves volt, lgy s meleg. Dzsip azonnal felszaladt a fedlzetre, amint felbredt, s orrt mereven feltartotta. Aztn borzaszt izgatott lett, s leszaladt, hogy felbressze a doktort. - Doktor! - kiltotta. - Megvan! Doktor! Doktor! bredj fel! Ide figyelj! Megtalltam! A szl nyugatrl fj, s nincs is benne egyb szag, csak csupa tubk. Gyere azonnal, s fordtsd meg a hajt! A doktor ht kiugrott az gybl, s a kormnykerkhez szaladt. - n most odallok a haj orrba - mondta Dzsip. - Te pedig csak az orromat figyeld. Amerre fordtom, te is arra fordtsd a hajt! Az az ember nem is lehet messze, ha a szag ilyen ers. A szl kedvez s nedves. Ht csak rm figyelj! A kutya gy egsz dleltt ott llt a haj orrban, gondosan szimatolva a szelet, s orrval jelezte a doktornak, hogy merre kormnyozzon. Az sszes llat s a kisfi tgra nylt szemmel llottak krlttk, s bmulva figyeltk. Ebdidben Dzsip szlt Dab-Dabnak, hogy hvja oda a doktort. Aggasztja valami, beszlni szeretne vele. Dab-Dab el is hozta a doktort a haj tls vgrl, s a kutya gy szlt hozz:

- A fi nagybtyja hezik. Siettetnnk kell a hajt, amennyire csak lehet. - Honnan tudod, hogy hezik? - krdezte a doktor. - Mert a nyugati szlben nincs semmi ms szag, csak a tubk. Ha fzne, vagy brmifle telt enne, azt is megreznm. De mg friss ivvize sincs. Csak tubkja van, s abbl nagyon sokat hasznl. Kzelednk hozz, mert a szag percenknt ersebb s ersebb, de siettesd a hajt, amennyire csak tudod, mert a szerencstlen mg hen hal. - Rendben van - mondta a doktor, s elkldte Dab-Dabot, hogy krje meg a fecskket: vontassk a hajt ugyangy, mint amikor a kalzok ldztk ket. A derk kis madarak leszlltak, s megint befogtk magukat a haj el. s a haj rettenetes sebessggel kezdett rohanni a hullmokon t. Olyan gyorsan suhant, hogy a halaknak a tengerben flre kellett ugraniuk elle, ha kedves volt az letk, nehogy kettszelje ket. Valamennyi llat rettenetesen izgatott lett. Mr nem Dzsipet nztk, hanem a lthatrt kmleltk, nem ltnak-e szrazfldet vagy szigetet, ahol a kisfi btyja meghzdhatott, s most az hhalllal kzd. Teltek-mltak az rk, a haj vltozatlan sebessggel replt elre a vgelthatatlan tengeren, amelybl semerre sem bukkant fel szrazfld. Az llatok most mr nem is beszlgettek. Csndesen, aggdva s leverten ldgltek. A kisfi jra elszomorodott. Dzsipen is megltszott, hogy nyugtalankodik. Vgre ks dlutn, amikor a nap mr lenyugodni kszlt, Tu-Tu, aki fenn lt az rboc cscsn, egyszerre felriasztotta ket. Nagy hangon lekiltott: - Dzsip! Dzsip! risi sziklt ltok, nzd csak! Ott, szemben! Ltod? A nap sugaraiban gy csillog, mint az arany! Onnan jn a szag? s Dzsip visszakiltott: - Onnan! Megvan! Ott az ember! Vgre! Vgre! s amikor kzelebb rtek, lttk, hogy a szikla nagyon nagy, olyan nagy, mint egy nagy mez. Nem ntt rajta egyetlen fa, egyetlen szl f sem. A nagy szikla olyan kopr volt, mint valami hatalmas teknsbka hta. A doktor krlvitorlzta a szigetet, de embert sehol sem lttak rajta. Az llatok majd kinztk a szemket, s John Dolittle felhozatta a messzeltjt. Azzal sem tudott llnyt felfedezni. Mg egy sirlyt vagy egy tengeri csillagot sem. Mly csndben, feszlten figyeltek; lestk, nem hallatszik-e valami hang. De csak apr hullmok halk csobbansa hallatszott, amint csendesen megtrtek a haj oldaln. Akkor kiltozni kezdtek. Hall, hall! - ordtottk, amg valamennyien be nem rekedtek. De csak a visszhang felelt nekik a sziklrl.

s a kisfi megint srni kezdett. - Flek, hogy mr sohasem ltom a bcsikmat. Jaj, jaj! Mit mondok az otthoniaknak, ha nlkle kerlk haza? De Dzsip azt mondta a doktornak: - Itt kell lennie, ha mondom! A szag itt mr nem rezhet. Menjnk egszen kzel a sziklhoz, n majd kiugrom. A doktor egszen kzel hajzott a szigethez, s horgonyt vetett, aztn a kutyval egytt kiszllt. Dzsip rgtn a fldre szegezte az orrt, s fel-al kezdett rohanni. Ide-oda szaladglt cikcakkban, forgoldva. A doktor mindentt a nyomban, amg csak brta szusszal. Vgre Dzsip harsnyan felugrott, s lelt a fldre. Mikor a doktor odart, ltta, hogy egy nagy fekete lyukba bmul bele, a szikla kzepn. - A fi nagybtyja itt van lenn - mondta csndesen Dzsip. - Nem csoda, hogy azok a buta sasok nem talltk meg. Egy embert megkeresni mgiscsak kutya dolga. A doktor azonnal leereszkedett az regbe. Valami barlang- vagy pincefle volt, s messze futott a szikla alatt. Gyuft gyjtott s nekiindult, Dzsippel a sarkban. A gyufa gyorsan elaludt, s folyton jat meg jat kellett gyjtani. Vgre azonban az t vget rt, s a doktor kis, teremszer helyen tallta magt, sziklafalak kztt. s ott, a terem kzepn, karjra hajtott vrs fejvel, lomba merlve, ott volt az ember. Mlyen, nagyon mlyen aludt. Dzsip odaszaladt, s megszaglszott valamit, ami az alv ember mellett fekdt. A doktor lehajolt s felvette. Hatalmas burntszelence volt, tele fekete tubkkal.

XX. A halszfalu
Gyengden, nagyon gyengden keltegette a doktor a halszt. Hanem a gyufa abban a pillanatban ismt kialudt, s a halsz azt hitte a sttben, hogy Ben Ali jtt vissza, s klzni kezdte a doktort. Amikor aztn John Dolittle megmondta neki, hogy kicsoda, s hogy a kis ccse is ott van biztonsgban a hajjn, az ember borzaszt boldog volt, s bocsnatot krt, amirt nekiment. Nem is igen tehetett krt benne, mert nagyon stt volt ahhoz, hogy rendesen lehetett volna bokszolni. Aztn egy csipet tubkkal knlta meg megmentjt. Majd az ember elmeslte, hogy Ben Ali hogyan tette ki t erre a puszta szigetre, amikor nem akart kalz lenni, s hogyan hzdott mindig ide a sziklaregbe aludni, mert az egsz szigeten nem volt sem egy hz, sem ms, ami a hidegtl megvdte volna. s hozztette: - Mr ngy napja, hogy nem ettem s nem ittam semmit. Kizrlag a tubkbl ltem. - No tessk! - vakkantott Dzsip. - Mit mondtam! jabb gyufk fnye mellett kijutottak a napvilgra, s a doktor sietve a hajra vitte a halszt, hogy mielbb levest adhasson neki. Amikor az llatok meg a kisfi lttk, hogy jn visszafel a doktor s a kutya, s hogy velk van egy vrs haj ember, rmkben valamennyien ljenezni s tncolni, ugrlni kezdtek a haj fedlzetn. A fecskk - milli s milli fecske - ktelen csicsergst csaptak, annyira boldogok voltak, hogy a derk embert megtalltk. Olyan nagy volt a madrzsivaj, hogy a hajsok a messze cenon azt hittk, hogy vihar jn. - Halljtok csak, hogy sivt a szl keleten - mondogattk egymsnak. Dzsip szrnyen meg volt magval elgedve, de iparkodott leplezni, nehogy nhittnek nzzk. Amikor Dab-Dab odament hozz, s azt mondta: - Dzsip, fogalmam sem volt rla, hogy te milyen okos s gyes vagy felvetette a fejt, s csak ennyit felelt: - , szt sem rdemel! De ember nyomra jnni, tudod, ahhoz kutya kell. Madr ehhez a sporthoz teljessggel alkalmatlan. Aztn a doktor megkrdezte a vrs haj halszt, hogy merre van a hazja. Amikor megmondta, a doktor megkrte a fecskket, hogy legelszr is vigyk oda a hajt. Amikor odartek, kis halszfalut lttak egy nagy hegy lbnl, s az ember megmutatta a hzat, amelyben lakik.

Mialatt a horgonyt lebocstottk, a kisfi anyja, aki a halsz testvre volt, mr futva kzeledett a parton. Az asszony egyszerre srt s nevetett. Hsz napja lt mr egy dombon, a tengert leste, s vrta vi visszatrtt. gy sszecskolta a doktort, hogy az zavarban elpirult, mint egy iskols lny. Aztn meg akarta cskolni Dzsipet is, de a kutya elszaladt, s elbjt a haj belsejben. - Ostoba dolog ez a cskolzs - morogta -, nem szeretem. Ha az az asszony mindenron ragaszkodik hozz, cskolja meg Gb-Gbt. A halsz meg a testvre melegen marasztottk a doktort. Krtk, hogy tltsn pr napot nluk. gy ht John Dolittle s az llatok knytelenek voltak ott maradni szombaton-vasrnap, s mg a htf felt is ott tltttk, mert nem akartk a derk embereket megbntani. A halszfalu sszes gyereke lement a partra, a hajra mutogattak, s gy sugdostk egyms kzt: - Nzztek! Ez kalzhaj volt, Ben Ali, a legrettenetesebb kalz, aki valaha a ht tengeren hajzott. s az a magas kalapos bcsi, aki Trevelyanknl lakik, az vette el a hajt Barbria Srknytl, s a kalzbl bks farmert csinlt. Ki nzn ki belle? Hiszen olyan szeldnek ltszik! Jaj, milyen rmes az a haj! Nzztek csak a nagy vrs vitorlkat! s milyen gyors! A kt s fl nap alatt, amit a doktor a vroskban tlttt, llandan ebdre, vacsorra meg uzsonnra voltak hivatalosak. A nk elhalmoztk virggal, cukorkval, a helybeli zenekar pedig szp darabokat jtszott estnknt az ablaka alatt. Vgre a doktor gy szlt: - J emberek, nekem most mr haza kell mennem. Mindannyian nagyon kedvesek voltatok hozzm. Sohasem fogom elfelejteni, de mgis haza kell mennem, mert otthon dolgom van. s ppen, amikor a doktor mr indulflben volt, felvonult az ton a vroska polgrmestere s vele sok ms, dszruhba ltztt ember. A polgrmester megllt a hz eltt, ahol a doktor lakott. A vroska egsz npe odagylt, hogy lssa, mi trtnik. Hat aprd belefjt a harsonkba, hogy az emberek elhallgassanak. A doktor kijtt a lpcsre, s a polgrmester beszlni kezdett: - Doktor John Dolittle - mondta -, nagy tisztessg szmomra, hogy nemes vrosunk nevben egy kis emlket nyjthatok t annak az embernek, aki megszabadtotta a tengereket Barbria Srknytl.

Ezzel a polgrmester egy kis selyempaprba gngylt csomagot vett el a zsebbl. Valdi gymntokkal kirakott, gynyr aranyrt nyjtott t a doktornak. Aztn egy nagyobb csomagot szedett el, s azt krdezte: - Hol a kutya? Erre mindenki elszaladt megkeresni Dzsipet. Vgre Dab-Dab megtallta a vroska tls feln, egy istlludvarban, ahol a krnyk sszes kutyi ott lltak krltte, sztlanul, hangtalan tisztelettel bmulva t. Amikor Dzsipet odahoztk, s a doktor mell lltottk, a polgrmester felnyitotta a nagyobbik csomagot. Tmr aranybl kszlt nyakrv volt benne. s a polgrmester az egsz vros lmlkod moraja kzben lehajolt, s sajt kezleg erstette az rvt Dzsip nyakra. Ezen a nyakravaln pedig nagy betkkel ez a felrs dszlett: DZSIP, A VILG LEGOKOSABB KUTYJA Aztn az egsz tmeg leksrte ket a tengerpartra. A vrs haj halsz, a testvre meg a kisfi jra meg jra megksznte a doktornak s a kutynak, amit tettek, azutn a gyors, nagy haj, hrom vrs vitorljval, megint Puddleby fel fordult, s kivitorlzott a nylt tengerre, mikzben a parton a vroska zenekara jtszott.

XXI. jra otthon


Mrcius szelei jttek s elmentek. Elvonultak az prilisi esk is. Mjus bimbi is virgg nyltak, s mr a jniusi nap sttt a vidm fldekre, amikor John Dolittle vgre visszarkezett a hazjba. De mg ekkor sem ment haza Puddlebybe. Elbb a huzivonival mutatvnyoskocsin krlutazta az orszgot, s minden vsron megllt vele. s itt, mikzben jobbra az akrobatk, balra a paprikajancsi csbtgattk a kznsget, nagy tblt akasztottak ki, amelyre vrs betkkel ez volt rva: JJJETEK S NZZTEK MEG A CSODLATOS KTFEJ LLATOT AFRIKA SERDEIBL! BELPDJ HAT PENNY A huzivoni ott llt a kocsiban, a tbbi llat pedig krltte heverszett a kocsi aljn. A doktor ell lt egy szkben, beszedte a pnzt, s rmosolygott a betdul kznsgre. Dab-Dab pedig egsz id alatt a doktort korholta, mert a gyermekeket mindig ingyen engedte be, ha nem nzett oda. s llatseregletesek meg cirkuszosok is flkerestk a doktort, s rettenetes sok pnzt knltak fel a klns llatrt. De a doktor ilyenkor csak a fejt rzta, s gy szlt: - Nem. A huzivonit sohasem fogjk ketrecbe zrni. Hadd jrhassonkelhessen mindig szabadon, mint maga vagy n. Sok furcst s rdekeset lttak ez alatt a vndorlet alatt, de mindez egszen termszetesnek tnt fel elttk azok utn a nagy lmnyek utn, amikben idegen orszgokban rszk volt. Eleinte rdekes volt, hogy k maguk is olyan cirkuszflk voltak, de pr ht mlva beleuntak, s a doktor is meg az llatok is hazavgyakoztak. Annyi ember tolongott a kis kocsihoz, s fizette be a maga hat pennyjt a huzivoni kedvrt, hogy a doktor hamarosan bcst mondhatott a mutatvnyosplynak. Egy szp napon, amikor a rzsk mg teljes szpsgkben virgoztak, John Dolittle mint gazdag ember rkezett vissza Puddlebybe, hogy jra ott ljen a kis hzban, a nagy kert kzepn. s az reg, snta l az istllban boldog volt, hogy jra ltja, s boldogok voltak a fecskk, amelyek ott fszkeltek az eresz alatt, s mr kicsinyeik is voltak. s Dab-Dab is boldog volt, hogy visszakerlt a hzba, amelyet olyan jl ismert, br nagyon sokat kellett tisztogatni, mert nagy volt a por, s minden sarokban pkhlk lgtak.

Dzsip elment, s megmutatta arany nyakravaljt a szomszdban a bekpzelt kis pulinak, aztn hazajtt, s bolondos jkedvben krlnyargalta a kertet, megkereste a csontokat, amiket elsott rgen, s kikergette a patknyokat a szerszmkamrbl. Gb-Gb meg kiment a kertbe, s kitrta a gyomot, ami tvolltk alatt mter magasra ntt. A doktor felkereste a hajst, aki a brkjt klcsnadta neki, s kt j nagy hajt vett a derk embernek, meg egy gumibabt a kislnynak; s kifizette a fszerest is, aki afrikai tjra az lelmiszereket ellegezte; aztn vett egy j zongort, s visszateleptette bel a fehr egereket, mert arrl panaszkodtak, hogy az rasztalfik huzatos. S mg azutn is, hogy megtlttte rgi pnzes dobozt, annyi pnze maradt, hogy hrom j pnzes dobozt kellett vennie - egyenknt akkort, mint a rgi - s azokba tenni a maradkot. - A pnz - mondta - tulajdonkppen terhes dolog. De j, ha van, mert akkor az embernek nincs gondja. - gy van! - felelte Dab-Dab, aki kenyeret pirtott a dlutni tehoz. - De mg milyen j, ha van! s amikor jra eljtt a tl, s nagy hpelyhek szllongtak, s rtapadtak a konyhaablakra, a doktor meg az llatok krlltk vacsora utn a kandallt, amelyben lobogott a tz, s a doktor hangosan felolvasott nekik a knyveibl. Messze Afrikban pedig a majmok a nagy plmafk gain, a nagy, srga hold alatt, elalvs eltt beszlgetve gy szltak egymshoz: - Vajon mit csinl most a J Ember, ott messze-messze, a Fehr Emberek Orszgban? Vajon visszajn-e mg valaha hozznk? s Polinzia gy szlt a lombok kztt: - Taln visszajn, lehet, hogy visszajn, remlem, hogy visszajn... s a krokodil drmgve szlt fel hozzjuk a foly fekete iszapjbl: - Az az egy biztos, hogy ... hm, most szpen lefekszik aludni. .oOo.