You are on page 1of 21

Disciplina Activitate Comunitar n Nutriie

Conceptul de comunitate. Sntatea public i nutriia comunitar

Conceptul de Comunitate sursa DEX


COMUNITTE ( fr., lat.) s. f. 1. Faptul de a fi comun mai multor lucruri sau fiine; posesiune n comun. (Dr.) C. de bunuri = regim al bunurilor soilor, n temeiul cruia bunurile dobndite cu titlu oneros n timpul cstoriei aparin, cu excepiile prevzute de lege, ambilor soi, care au deopotriv, dreptul de a le administra i de a dispune de ele. 2. Grup de oameni cu interese, credine sau norme de via comune; totalitatea locuitorilor unei localiti, ai unei ri etc. C. lingvistic = grup de oameni care comunic ntre ei folosind acelai idiom (limb, dialect, grai). 3. Ansamblu de organisme vegetale i animale ntre care se stabilesc relaii de existen i interaciune.

Conceptul de Comunitate
- nu exist un consens privind termenul de comunitate; - concept larg dezbtut de sociologi ncepand cu anul 1879 (Tonnies); - necesitatea definirii clare a conceptului de comunitate pentru o mai bun planificare n programele de sntate;

Cuprinde oameni sau locul care permite interactiunea, iar interaciunea dintre ei conduce la valori comune. Format din mebrii care au n comun valori i norme de comportament Grupuri de oameni care au n comun interese, valori, chiar dac locuiesc n zone diferite- ex. Comunitatea academica, Comunitatea romnilor din Spania etc.

Conceptul de Comunitate - definiii din literatura de specialitate

Conceptul de Comunitate
Comunitatea reprezint un grup de oameni care locuiesc ntr-o anumit localitate i care interacioneaz i sunt conectai printr-o structur sociala cu scopul de a ndeplini o gama larg de nevoi zilnice.

Conceptul de Comunitate
Cele 4 elemente ale unei COMUNITII sunt: Oamenii Spatiul Interaciunea Valorile

Elementele Comunitii
Oamenii- numrul populaiei, caracteristicile demografice, statutul socioeconomic, sferele de influen, sistemul de valori=4 etc. Spaiul- amplasare geografic, limitele teritoriului, factorii de mediu- ap, aer, sol, nivelul dezvoltrii industriale.

Elementele Comunitii
Interaciunea- gradul de educaie general i implicit pentru sntate, religia, orientarea politic, familia, comunicatiile, atitudinea privind timpul liber etc.

Nutriia comunitar
Se bazeaz pe urmtoarele discipline: Epidemiologie Comportamentul uman Nutriie i alimentaie Are ca scop: Imbunatirea strii de sntate, a nutriiei individului/grupului din cadrul unei comuniti, cu ajutorul specialitilor din domeniu. - Se concentreaz pe Oameni, Politici, Programe.

Nutriia comunitar
Oamenii: - Fiecare individ care poate beneficia de programe i servicii ale nutriiei comunitare, indiferent de caracteristicile fiecruia(srac, bogat, mam singura, manager multinaionala etc.) - Specialistul - identific grupurile populaionale care au o nevoie n domeniul nutriiei comunitare ce trebuie satisfacut. - concepe i dezvolt programe ,,mulate pe nevoile comunitii.

Nutriia comunitar
Politici: - Reprezint modul n care autoritile publice locale i centrale aleg metoda de a rezolva o problem prin acte normative. - Important implicarea specialitilor n nutriie!!!!

Nutriia comunitar
Programe: - Reprezint instrumentele pe care le au nutriionitii pentru a mbuntii starea de sntate i nutriie a populaiei; - Populaia targetat (creia i se adreseaz programul) poate fi de la un grup micprecolarii din oraul Reghin- pna la grupuri mari- populaia adult din Romnia cu hipercolesterolemie.

Sntatea Public i Nutriia Comunitar


Snatatea publica- studiaz starea de sntate a populaiei in corelaie cu factorii care o influeneaz. Obiectul sntii publice l reprezint grupurile umane. Scopul sntii publice : mbuntirea strii de sntate.

Sntatea Public i Nutriia Comunitar Principalii determinani ai strii de sntate

Dalhgen i Whitehead, 1991:

Membrii comunitii

Factori individuali ai stilului de via


Influene sociale i comunitare

Condiii de via i munc

Condiii socio-economice, culturale i de med

Sntatea Public i Nutriia Comunitar


Evaluarea nevoilor comunitaii- prioritate pentru reuita unui program n domeniu 4 tipuri de nevoi: 1. Nevoile resimite - ceea ce comunitatea si dorete din partea serviciilor de sntate.

Sntatea Public i Nutriia Comunitar


2. Nevoi normative- sunt definite de experii din sntatea public, bazate pe noiuni tiinifice, norme considerate optime. 3. Nevoi exprimate- cererea de servicii pentru nevoia resimita- se solicit serviciul. Cuantificate prin numrul solicitrilor ctre furnizorii de servicii medicale, tipul solicitrilor. 4. Nevoia relativ-comparaie ntre avantaje i dezavantaje, ntre nevoile diferite n comuniti.

Sntatea Public i Nutriia Comunitar


n literatura se specialitate americancommunity nutrition este uneori considerat sinonim cu public health nutrition, alteori se face diferena ntre termeni: Community nutrition- termen folosit pentru acea parte de intervenii i programe n comunitate, sprijinite i de grupuri private. Public health nutrition- programe de al caror management se ocupa autoritile statului.

Sntatea Public i Nutriia Comunitar


n SUA, ntlnim diverse denumiri pentru specialiti din domeniul nutriiei comunitare: Community nutritionists (community dietitian) Public health nutritionist Nutrition education specialist

Sntatea Public i Nutriia Comunitar


Experiena altor ari n nutriia comunitarbaz de pornire pentru noi Necesar ca specialitii din Romnia s adapteze toate informaiile la condiiile de la noi.

S ncepem S FACEM! Succes!