You are on page 1of 11

INVELISUL ELECTRONIC AL ATOMULUI

30.09.2012 Cl. VII B

Particulele elementare ce intră în componența particulei sunt electronul. Atomul este cea mai mică particulă care prin procedee chimice obişnuite nu mai poate fi divizată. dar care participă la reacţiile chimice. Atomul este caracterizat prin numărul de masă (A) si numărul atomic (Z). protonul si neutronul.ATOMUL .DEFINITIE  Definitia 1. .

Neutronii . . Protonii .nu au sarcină electrică şi care sunt de aproximativ 1839 ori mai masivi decât electronii.au o sarcină electrică negativă şi sunt cele mai puţin masive particule subatomice.Electronii . Protonii şi neutronii creează un nucleu atomic dens şi masiv.au o sarcină electrică pozitivă şi sunt de aproape 1836 ori mai masive decât electronii. ei fiind numiţi şi nucleoni.

. încărcat negativ Orbital atomic → zona din jurul nucleului în care există probabilitatea maximă de a găsi electronul Mişcarea de spin → mişcarea pe care o efectuează electronul în jurul axei sale Mişcarea de spin → în sensul acelor de ceasornic sau în sens invers.ORBITALI Mişcarea electronului în jurul nucleului poate fi comparată cu un nor electronic.

stationare sau permise care corespund unor energii cuantificate a atomului In cursul miscarii electronului pe o orbita permisa.Miscarea electronului in jurul nucleului se face numai pe anumite orbite. atomul isi conserva energia sa totala. adica nu absoarbe si nu emite energie Absorbtia sau emisia de energie luminoasa are loc numai la salturile electronului de pe orbita inferioara pe una superioara si la revenirea lui inapoi. Exista 4 tipuri de orbitali: Tip s Tip p Tip d Tip f .

Orbital de tip s: Forma sferica 1 orbital / strat Orbital de tip s: Forma complexa 5 orbitali / strat Orbital de tip p: Forma bipolara 3 orbitali / strat Orbital de tip s: Forma complexa 7 orbitali / strat .

Orbitalii se deosebesc: Substrat Formă Energie Orientare spaţială Nr. orbitalii s p d f creşte energia orbitalilor STRATURI .

electronii se plasează în orbitali în ordinea succesivă a creşterii energiei lor. Altfel spus. tinde să ocupe orbitalul . electronul distinctiv vacant cu energia cea mai scăzută. Principiul de excluziune al lui Pauli Un orbital atomic poate fi ocupat cu maximum doi electroni cu spin opus.CONFIGURATIA ELECTRONICA Ocuparea cu electroni a orbitalilor atomici are la bază: principiul stabilităţii principiul de excluziune al lui Pauli regula lui Hund Principiul stabilitatii În atomii multielectronici.

După semiocuparea orbitalilor aceluiaşi substrat urmează cuplarea cu al doilea electron de spin opus.Regula lui Hund Completarea orbitalilor aceluiaşi substrat cu electroni are loc astfel încât numărul de electroni necuplaţi (impari) să fie maxim. Ordinea de ocupare cu electroni a straturilor: .

3 .CONFIGURATIA ELECTRONICA A ATOMILOR DIN PERIOADELE 1. 2.

RELATIA DINTRE STRUCTURA ATOMICA A ELEMENTELOR SI POZITIA IN SISTEMUL PERIODIC Structura învelişului electronic al atomului → poziţia elementului în sistemul periodic Numărul grupei → numărul electronilor de valenţă = electronii de pe ultimul strat în curs de completare Numărul perioadei → numărul de straturi electronice Blocul de elemente → tipul orbitalului în care se află electronul distinctiv Substrat → totalitatea orbitalilor de acelaşi tip .