You are on page 1of 2

DISCURS DIRECTE/DISCURS INDIRECTE

1. Canvia les frases segents: les que estiguin en estil directe a indirecte, i les d'estil indirecte a directe. 1. La Nria m'ha dit que dem no vindr. 2. Ens han comentat que portssim roba d'abric. 3. Li van contestar que havia de sortir a les quatre de la tarda. 4. El noi va respondre: "Si en Pere no hi va, jo tampoc". 5. L'altre dia va afirmar: "Aquest any guanyem el campionat". 6. Aleshores ens vas dir: "Calleu, si us plau".

2. Transforma en discurs indirecte el text daquest cmic de Calvin i Hobbes.

3. Passa a estil directe aquest text en discurs indirecte. La tarda est caient. El Josep diu a la Mnica que agafi les claus del cotxe. La Mnica li contesta que ella no les t i que no sap on deuen ser. Aleshores, el Josep regira la calaixera buscant nerviosament les claus que no trobava. De cop i volta, exclama que potser el seu fill petit les havia agafades. La Mnica li contesta que no pot ser, perqu el nen no toca mai aquell calaix. El Josep mira el rellotge i diu que no hi ha ms temps, que han de marxar a la reuni, amb claus o sense. La Mnica, finalment, li diu si ha mirat les butxaques de la caadora, que potser all les trobar.

SOLUCI 1. 1. La Nria m'ha dit que dem no vindr. (estil indirecte) La Nria m'ha dit: "Dem no vindr". (estil directe)

2. Ens han comentat que portssim roba d'abric. (estil indirecte) Ens han comentat: "Porteu roba d'abric". (estil directe) 3. Li van contestar que havia de sortir a les quatre de la tarda. (estil indirecte) Li van contestar: "Has de sortir a les quatre de la tarda". (estil directe)

4. El noi va respondre: "si en Pere no hi va, jo tampoc". (estil directe) El noi va respondre que si en Pere no hi anava, ell tampoc. (estil indirecte)

5. L'altre dia va afirmar: "aquest any guanyem el campionat". (estil directe) L'altre dia va afirmar que aquest any guanyarien el campionat. (estil indirecte) 6. Aleshores ens vas dir: "calleu, si us plau". (estil directe) Aleshores ens vas dir que si us plau callssim. (estil indirecte) 2. Aquesta activitat no t una nica resposta possible. La versi en discurs indirecte del cmic podria ser aix:

En Calvin pregunta a la seva mare si pot conduir cam de tornada. La mare li contesta que s clar que no. En Calvin torna a preguntar si pot conduir si li promet que no s'estrellar. La mare torna a dir-li que no. Ell torna a insistir que podria dur el gas i els frens mentre ella el guia. La mare li respon novament que no. Finalment, en Calvin li diu que mai no el deixa fer res. 3. La tarda est caient. El Josep diu a la Mnica: -Agafa les claus del cotxe. La Mnica li contesta: -Jo no les tinc i no s on deuen ser. Aleshores, el Josep regira la calaixera buscant nerviosament les claus que no troba. De cop i volta, exclama: -Potser el nen les ha agafades! -No pot ser -li contesta la Mnica-. El nen no toca mai aquest calaix. El Josep mira el rellotge i diu : -No hi ha ms temps, hem de marxar a la reuni, amb claus o sense. -Has mirat les butxaques de la caadora? Potser all les trobars- diu la Mnica.