You are on page 1of 27

Minggu Pertama 5/4/2010-9/4/2010 Aspek : mengurusan masa

Pada minggu pertama pratikum,tetapi melaksanakan saya masih

pratikum, saya berasa sangat cemas dan rasa tekanan.Semasa pengajaran dan

tekanan,tidur pun tak lenang.Walaupun sudah kali kedua saya menjalankan pembelajaran dijalankan,masa yang saya aturkan tidak dapat saya

.kadang-kala masa tidak mencukupi . Perkara ini

menyebabkan saya tidak dapat menjalankan pengajaran dan pembelajaran dengan baik. Maka Saya akan cuba sedaya upaya mengagihkan masa dengan cukup. Semasa dalam pengajaran dan pembelajaran saya dijalankan,saya didapati sesetengah murid terlalu aktif untuk menjawab soalan cikgu tetapi ada sesetengah murid dia tidak begitu berminat ataupun dia langsug tidak faham apa yang cikgu ajar. Mereka hanya diam sahaja,jadi saya cuba berikan dorongan bagi mereka.Saya akan cuba untuk mendorong murid saya supaya mereka sedia menjawab soalan saya. Dalam kawalan kelas,semasa menjalankan aktiviti,murid-murid saya sedikit sebanyak mempunyai suara yang agak tinggi.saya akan mengarah mereka agar merendahkan suara semasa menjalankan aktiviti.Maka Saya harap aktiviti P&P boleh dijalankan dengan lancar dalam suasana yang selesa tanpa bising.

Akhirnya, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada pihak sekolah ,penolong kanan saya ,guru pembimbing saya, dan rakan sekerja saya yang sudi menberi pendapat dan tunjuk ajar kepada saya.Saya berharap pengajaran dan pembelajaran.Saya berharap pada minggu yang akan datang pengajaran dan pembelajaran saya dapat dijalankan dengan lancar.

Minggu kedua

12/4/10-16/4/10 Aspek : Perbincangan kumpulan


a) Catatan / Isu / Masalah

Semasa menjalankan membahagikan kumpulan,murid saya akan mengambil kesempatan bercakap dengan kawannya,ini menyebabkan keadaan kelas saya menjadi sedikit sebanyak bising. Selain itu,sesetengah murid juga tidak bekerjasama semasa perbincangan kumpulan dijalankan.

b) Punca

saya merenung dan berfikir semula tentang keadaan kelas saya dalam perbincangan kumpulan.Perkara ini berlaku mungkin disebabkan sesetengah murid tidak begitu minat dalam perbincangan.Mereka hanya merenung tunggu murid lain yang memberi jawapan.

c) Cadangan

Saya telah berjumpa dengan guru pembimbing saya dan berbincang dengannya untuk mencari penyelesaian yang sesuai. Cadangan yang saya buat ialah :

Murid tidak dibenarkan bercakap tentang perkara lain semasa aktiviti kumpulan dijalankan.

Murid perlu cuba melibatkan diri dan bekerjasama semasa perbincangan kumpulan dijalankan

Guru perlu kerapkan pengawasan dari semasa ke semasa.

d) Tempoh Saya akan cuba menyelesaikan masalah ini dalam 2 atau 3 hari supaya memastikan pengajaran dan pembelajaran dijalankan dengan lancar. e)Tindakan Dalam kelas ,saya telah memberitahu murid-murid supaya tidak dibenarkan bercakap tentang perkara lain semasa aktiviti kumpulan dijalankan.Guru memberitahu kepada murid mesti melibatkan diri dalam perbincangan kumpulan. Guru juga perlu berjalan dan mengawas dari kumpulan ke kumpulan supaya memberi prihatin kepada muridnya. f)Kesimpulan Melalui tindakan ini , aktiviti kumpulan berjalan dengan lebih berkesan jika berbanding dengan sebelum ini. Saya telah belajar satu perkara yang penting semasa perbincangan kumpulan dijalankan, murid perlu cuba bekerjasama dengan ahli kumpulan untuk menjalankan tugas mereka dan guru memberi perhatian kepada setiap kumpulan.

Minggu keempat 28/9/09-2/10/09 Aspek : Buat bina ayat


a) Catatan / Isu / Masalah

Masalah yang dihadapi ialah murid tidak begitu pandai dalam membuat bina ayat.Ayat yang diberi oleh murid ada sesetengah adalah tidak faham ataupun salah faham perkataan tersebut menyebabkan mereka tidak dapat bina satu ayat yang bagus. b) Punca Saya merenung dan berfikir semula tentang ayat yang dibina oleh murid. Adakan murid perkataan yang cikgu sampaikan adalah susah nak faham? Adakan murid tidak begitu minat dalam pengajaran cikgu? C) Cadangan Saya telah berjumpa dengan guru pembimbing dan berbincang dengannya untuk mencari penyelesaian yang sesuai. Cadangan yang saya buat ialah : mula mula cuba bagi ayat yang mudah supaya murid faham ayat tersebut. suruh murid cakap berulang-ulang kali sehingga mereka ingat. Kemudian suruh murid tukarkan beberapa perkataan dan cakap semula ayat tersebut.

d) Tempoh

Saya akan cuba menyelesaikan masalah ini dalam 2 atau 3 hari supaya memastikan pengajaran dan pembelajaran dijalankan dengan lancar.
e) Tindakan

Dalam kelas ,saya telah banyak menggunakan cara ini untuk ajar murid buat bina ayat sehingga mereka ingat dan faham maksud perkataan dan ayat yang dibina. Kesimpulan Melalui tindakan ini ,cara ini berjalan dengan lebih berkesan jika

berbanding dengan sebelum ini. Murid faham dan mereka akan berasa gembira kerana ayat yang dibuat adalah betul dan akan dipuji oleh guru.Mereka akan cuba sedaya upaya atas apa yang mereka belajar daripada guru.

Jurnal Minggu kelima


2/5/10-7/5/10

Aspek: murid yang suka bercakap


a) Catatan / Isu / Masalah Kelas saya terdapat 27 orang murid dalam kelas.Selama mengajar kelas saya,saya didapati bahawa ada beberapa orang murid kurang bertumpu kepada pelajaran dan suka bercakap. b) Punca Daripada ini saya dapati bahawa masalah ini berpunca daripada pengaruh kawan-kawan dan mereka juga memerlukan lebih sikit aktiviti yang bertanya. c) Cadangan Berdasarkan kepada masalah itu, saya telah membuat beberapa cadangan iaitu:

Melebihi pengawasan kelas semasa mengajar di dalam kelas Menasihat murid agar menumpukan perhatian kepada pelajaran semasa cikgu mengajar.

d) Tempoh Saya akan cuba menyelesaikan masalah ini dalam 3 hari supaya memastikan pengajaran dan pembelajaran dijalankan dengan lancar. e) Tindakan Saya telah mengambil keputusan untuk menasihati murid tersebut agar menumpukan perhatian kepada pelajaran dan juga melebihkan banyak pengawasan kelas dengan mengelilingi kelas dari semasa ke semasa.Lebih menyediahkan aktiviti yang menarik untuk menarik perhatian murid supaya mereka tumpu perhatian kepada pengajaran cikgu.

f) Kesimpulan Saya telah belajar satu perkara yang baru ialah menyediakan aktiviti yang boleh menarik perhatian murid dalam pengajaran. saya juga perlu pastikan murid dapat melihat segala aktiviti yang dijalankan di dalam kelas.

Jurnal Minggu keempat

26/4/10-30/4/10

Aspek : murid kurang tumpu perhatian


a) Catatan / Isu / Masalah Kelas saya terdapat 27 orang murid dalam kelas ini. Selama mengajar, saya dapati bahawa beberapa murid kurang bertumpu terutama tempat duduk di belakang,semasa pengajaran dijalankan,murid tersebut buat kerja sendiri,ada juga mengantuk,mungkin sebab pengajaran itu kurang berminat ataupun cikgu kurang memberi perhatian terhadap mereka. b) Punca Selepas itu ,saya telah berjumpa dengan pensyarah saya.Pensyarah memberi pandangan kepada saya bahawa perkara ini berlaku mungkin disebabkan tempat duduk mereka kurang diberi perhatian daripada cikgu.Cikgu hanya tumpu kepada murid yang duduk di depan ataupun murid yang pandai. c ) Cadangan Berdasarkan kepada masalah itu, saya telah membuat beberapa cadangan iaitu:

Melebihi memberi perhatian kepada murid yang duduk di tempat duduk jauh daripada cikgu semasa mengajar di dalam kelas

Menukar cara duduk murid dalam kumpulan. Menasihat murid agar menumpukan perhatian kepada pelajaran semasa cikgu mengajar.

Berfikir memasuki aktiviti demostrasi di dalam kelas agar melibatkan semua murid.

d) Tempoh Saya akan cuba menyelesaikan masalah ini dalam 3 hari supaya memastikan pengajaran dan pembelajaran dijalankan dengan lancar.

e) Tindakan Saya telah mengambil keputusan untuk menukar cara duduk murid dalam kumpulan dan juga melebihkan banyak pengawasan kelas dengan mengelilingi kelas dari semasa ke semasa. Selain itu, saya menjalankan aktiviti demostrasi di dalam kelas kerana aktiviti ini selaras dengan isi pelajaran dan percaya ia akan pasti menarik. Maka saya telah membawa segala alat yang diperlukan ke dalam kelas dan memulakan pengajaran. Saya perlu mempastikan semua murid terlibat dalam aktivit yang diadakan. f) Kesimpulan saya telah belajar satu perkara yang baru , iaitu boleh masukkan aktiviti demostrasi dalam pengajaran untuk menarik perhatian murid kepada pelajaran dan semasa menjalankan demostrasi, saya juga perlu pastikan semua murid dapat melibat segala aktiviti yang dijalankan di dalam kelas.

Jurnal Minggu Keenam


10/5/10-14/5/10

Peperiksaan Pertengahan tahun

Jurnal Minggu Ketujuh 17/5/10-21/5/10

Aspek : Pembahagian kumpulan


c) Catatan / Isu / Masalah

Pelajar murid saya seramai 27 orang.Pada mulanya,saya membahagikan murid kepada 4 orang sekumpulan.didapati terlalu kurang murid dalam kumpulan,ini akan menyebabkan ruang bergerak agak susah dan laporan kumpulan dijalankan akan mengambil masa yang agak lama. d) Punca Saya merenung dan berfikir semula tentang kumpulan kelas semasa perbincangan kumpulan dan laporan kumpulan.

Adakah bilangan 4 orang murid dalam satu kumpulan terlalu kurang? Adakah rupa bentuk kelas menyebabkan murid susah bergerak? Berapakah bilangan murid yang sesuai dalam satu kumpulan? Seterusnya saya memerhatikan kelas dan mendapati bahawa hal ini timbul kerana bilangan 4 orang dalam satu kumpulan adalah terlalu kurang,maka akan mengambil masa dalam membuat laporan kumpulan. Ruang kelas agak sempit disebabkan kumpulan yang ramai.

c) Cadangan Saya telah berjumpa dengan guru pembimbing dan berbincang dengannya untuk mencari penyelesaian yang sesuai. Cadangan yang saya buat ialah :

Menetapkan 5 / 6 orang murid dalam satu kumpulan

Murid tidak dibenarkan bercakap tentang perkara lain semasa aktiviti kumpulan dijalankan.

Guru perlu kerapkan pengawasan dari semasa ke semasa.

f) Tempoh

Saya akan cuba menyelesaikan masalah ini dalam 2 atau 3 hari supaya memastikan pengajaran dan pembelajaran dijalankan dengan lancar.
g) Tindakan

Dalam kelas ,saya telah membahagikan murid mengikut cadangan yang telah dibuat dan juga memberitahu murid-murid supaya tidak dibenarkan bercakap tentang perkara lain semasa aktiviti kumpulan dijalankan. Guru juga perlu berjalan dan mengawas dari kumpulan ke kumpulan supaya memberi prihatin kepada muridnya semasa perbincangan kumpulan dijalankan. h) Kesimpulan Melalui tindakan ini , aktiviti kumpulan berjalan dengan lebih berkesan jika berbanding dengan sebelum ini dan ruang kelas menjadi agak besar. Saya telah belajar satu perkara yang penting semasa membahagi murid iaitu bilangan murid dalam satu kumpulan jangan terlalu ramai kumpulan dan memberi perhatian kepada setiap kumpulan.

Jurnal Minggu Kelapan 24/5/10-28/5/10

Aspek : Tidak dapat membuat bina ayat yang berterusan


a) Catatan / Isu / Masalah murid tidak begitu pandai dalam bina ayat berterusan.Semasa cikgu mengajar dan suruh murid cuba buat bina ayat dengan perkataan ini ,murid tidak dapat buat dan jika mereka buat mungkin tidak betul. b) Punca Daripada ini saya dapati bahawa masalah ini berpunca daripada murid tiba-tiba tidak dapat buat bina pada secara berterusan.

c ) Cadangan Berdasarkan kepada masalah itu, saya telah membuat beberapa cadangan iaitu:
1. Murid kurang menggunakan perkataan ini untuk membuat bina ayat. 2. Murid kadang kala juga tidak dapat mencontohi ayat guru dalam membuat

ayat tersebut.

d) Tempoh Saya akan cuba menyelesaikan masalah ini supaya menguasai cara bina ayat tersebut. murid saya dapat

e) Tindakan Guru banyak memberi bina ayat dua perkataan gabung bersama.Guru banyak memberi contoh ayat tersebut dan suruh murid cuba ikut dan hanya tukar ayat tersebut.Guru perlu banyak memberi latihan bina ayat tersebut bagi murid supaya boleh bantu murid dalam menulis karangan.

f) Kesimpulan saya telah belajar satu perkara yang baru , iaitu guru perlu banyak memberi bina ayat yang mencantum dua perkataan atau lebih daripada dua perkataan.guru juga banyak memberi peluang bagi murid untuk membina ayat berdasarkan ayat yang diberi oleh guru dan hanya menukar ayat sahaja.

Jurnal Minggu Kesembilan 31/5/10-4/6/10

Aspek :Murid tidak begitu pandai mengaturkan perkataan yang mereka padan
a) Catatan / Isu / Masalah

Semasa menjalankan aktiviti,murid dapat memberi kerjasama dengan guru untuk menyiapkan aktiviti yang disuruh,tetapi dalam melekat perkataan,murid faham perkataan itu tetapi susunan murid adalah tidak begitu sesuai.Mereka suka mengatur dari atas ke bawah ataupun terbalik.Contoh:

b) Punca Dengan serta merta, saya akan bertanya murid kenapa susun dengan susunan begini?murid berjawab dia tidak tahu bagaimana susunan yang betul.hanya menggunakan cara susunan mereka sendiri. Selepas itu, saya telah bertanya diri sendiri beberapa soalan : Adakan murid tidak tahu bahawa perkataan Bahasa Cina baca dari kiri ke kanan?

Ataupun mereka langsung tidak tahu bahawa susunan itu adalah penting ,jika tersilap akan menimbul salah faham. c) Cadangan Berdasarkan kepada masalah itu, saya telah membuat beberapa cadangan iaitu: memberitahu murid bahawa perkataan Bahasa Cina adalah dari kiri ke kanan jika sudah salah susunan perlu buat pembetulan dengan segera. murid perlu ambil perhatian dengan cara ini. Guru perlu sentiasa memerhatikan cara murid menyusun jika ada aktiviti yang dijalankan dengan cara susun semasa pengajaran.

d) Tempoh Saya akan cuba menyelesaikan masalah ini dalam 3 hari supaya memastikan pengajaran dan pembelajaran dijalankan dengan lancar.

e) Tindakan Saya telah mengambil tindakan seperti memberitahu murid-murid selalu mengambil perhatian dengan padan dan susun perkataan tersebut. Dalam tempoh ini, saya cuba mengambil perhatian tersebut supaya murid tidak buat salah lagi.

f) Kesimpulan

Murid perlu faham dengan susunan perkataan Bahasa Cina dan bukan padan dengan sesuka hati.Guru perlu sentiasa mengingat semula kepada murid tentang perkara tersebut.saya akan memberitahu bahawa susunan murid itu telah salah dan terbalik.Ini adalah kerana perkataan Bahasa Cina adalah dari kiri ke kanan bukan dari atas ke bawah atau terbalik. Jurnal Minggu Kesepuluh 28/6/10-2/7/10

Aspek :Murid tidak berani memberi pandangan


a) Catatan / Isu / Masalah

Semasa menjalankan Pengajaran dan Pembelajaran,sesetengah murid terutama murid Melayu ,mereka tidak berani memberi pandangan mereka semasa cikgu tanya soalan. b) Punca Perkara ini berlaku mungkin disebabkan pelajar melayu tidak yakin pada diri sendiri dan tidak berani menjawab soalan guru.Maka meraka pun senyap sahaja,bagi murid lain yang jawab.Maka saya pun bertanya beberapa soalan dengan diri sendiri: Adakan mereka memang tidak boleh jawab soalan cikgu? Ataupun mereka rasa jika jawab salah,murid lain akan ketawa? Ataupun mereka rasa cikgu akan marah mereka? C ) Cadangan Berdasarkan kepada masalah itu, saya telah bertanya pada pensyarah saya dan telah membuat beberapa cadangan iaitu: Saya akan cuba suruh murid melayu atau India jawab soalan

Jika mereka rasa malu ataupun tidak boleh jawab,cikgu akan suruh murid lain tolong mereka dan juga beri dorongan kepada mereka.

d) Tempoh Saya akan cuba menyelesaikan masalah ini dalam 2 hari supaya memastikan pengajaran dan pembelajaran dijalankan dengan lancar. e) Tindakan Saya telah mengambil tindakan dengan memberi peluang kepada murid melayu ataupun murid India untuk menjawab soalan.Saya juga suruh murid lain tolong mereka jika mereka tidak dapat jawab.Selain itu,saya juga suruh murid memberi dorongan kepada murid itu supaya murid itu akan rasa yakin. f) Kesimpulan Berdasarkan tindakan yang dibuat,saya terdapat memang murid perlu dorongan dan yakin daripada orang lain.Mereka juga perlu peluang untuk membuat sesuatu.Maka saya akan mengambil perhatian terhadap kesemua murid yang di dalam kelas saya.

Jurnal Minggu Ke sebelas 28/6/10-2/7/10

Aspek : Perbincangan kumpulan


i) Catatan / Isu / Masalah

Semasa menjalankan membahagikan kumpulan,murid saya akan mengambil kesempatan bercakap dengan kawannya,ini menyebabkan keadaan kelas saya menjadi sedikit sebanyak bising. Selain itu,sesetengah murid juga tidak bekerjasama semasa perbincangan kumpulan dijalankan.

j) Punca

saya merenung dan berfikir semula tentang keadaan kelas saya dalam perbincangan kumpulan.Perkara ini berlaku mungkin disebabkan sesetengah murid tidak begitu minat dalam perbincangan.Mereka hanya merenung tunggu murid lain yang memberi jawapan.

k) Cadangan

Saya telah berjumpa dengan guru pembimbing saya dan berbincang dengannya untuk mencari penyelesaian yang sesuai. Cadangan yang saya buat ialah :

Murid tidak dibenarkan bercakap tentang perkara lain semasa aktiviti kumpulan dijalankan.

Murid perlu cuba melibatkan diri dan bekerjasama semasa perbincangan kumpulan dijalankan

Guru perlu kerapkan pengawasan dari semasa ke semasa.

d) Tempoh Saya akan cuba menyelesaikan masalah ini dalam 2 atau 3 hari supaya memastikan pengajaran dan pembelajaran dijalankan dengan lancar. e)Tindakan Dalam kelas ,saya telah memberitahu murid-murid supaya tidak dibenarkan bercakap tentang perkara lain semasa aktiviti kumpulan dijalankan.Guru memberitahu kepada murid mesti melibatkan diri dalam perbincangan kumpulan. Guru juga perlu berjalan dan mengawas dari kumpulan ke kumpulan supaya memberi prihatin kepada muridnya. f)Kesimpulan Melalui tindakan ini , aktiviti kumpulan berjalan dengan lebih berkesan jika berbanding dengan sebelum ini. Saya telah belajar satu perkara yang penting semasa perbincangan kumpulan dijalankan, murid perlu cuba bekerjasama dengan ahli kumpulan untuk menjalankan tugas mereka dan guru memberi perhatian kepada setiap kumpulan.

Jurnal Minggu Ke dua belas 5/7/10-9/7/10

Aspek : pendapat murid tidak sama


a) Catatan / Isu / Masalah Saya membahagikan murid kepada dua orang satu kumpulan.Terdapat murid datang memberitahu kepada saya bahawa semasa menjalankan aktiviti kumpulan,terdapat seorang murid yang tidak memberi kerjasama dan selalu marah pada rakan kumpulan dia dan juga semua dibuat oleh dia seorang.Murid tidak beri peluang kepada rakan kumpulan tersebut.Maka rakan kumpulannya tidak puas hati pada murid itu.

b) Punca Daripada ini saya dapati bahawa masalah ini berpunca daripada sikap murid itu yang mudah marah dan mengambil hati terhadap perkara yang remeh-temeh.

c ) Cadangan Berdasarkan kepada masalah itu, saya telah membuat beberapa cadangan iaitu: 1. Mencari murid itu dan rakan kumpulannya untuk menyiasat masalah itu.

2. 3.

Menukar rakan kumpulan Cuba memberi nasihat kepada murid tersebut supaya jangan mudah marah dan cuba menerima pandangan rakan kumpulannya.

d) Tempoh Saya akan cuba menyelesaikan masalah ini dalam sehari supaya memastikan murid saya dapat menjalankan aktiviti kumpulan dengan lancar bersama rakan kumpulannya.

e) Tindakan Saya telah mengambil tindakan untuk menukar tempat duduk murid itu dan juga memberitahu bahawa murid perlu bertolak-ansur antara satu sama lain dan tidak dibenarkan mudah marah dan tidak bekerjasama semasa menjalankan aktiviti kumpulan.Cikgu juga perlu sentiasa mengawas murid semasa aktiviti kumpulan dijalankan supaya salah faham murid tidak berlaku. f) Kesimpulan Saya telah belajar satu perkara yang baru , iaitu cikgu perlu mengambil sikap murid adalah berbeza.Maka semasa mengaturkan tempat duduk murid,cikgu perlu mengambil kira sikap murid yang dapat bersama dan boleh sesuai jika mereka bersama dalam aktiviti kumpulan.Selain itu,Cikgu perlu memberi amaran pada murid supaya tidak berlaku salah faham antara murid.

Jurnal Minggu Ke dua belas 12/7/10-16/7/10

Aspek :Tidak faham isi kandungan petikan


a) Catatan / Isu / Masalah Murid boleh baca tetepi mereka tidak begitu faham isi kandungan petikan tersebut.Apabila cikgu tanya murid dan suruh murid berikan isi penting tetapi mereka tidak dapat beri isi penting tetapi hanya ikut petikan dan baca sahaja. b) Punca Daripada ini saya dapati bahawa masalah ini berpunca daripada murid tidak faham dengan begitu teliti . c ) Cadangan Berdasarkan kepada masalah itu, saya telah membuat beberapa cadangan iaitu:
1. Tanya soalan dan suruh murid fikir dengan teliti. 2. Suruh murid cuba cari isi kandungan yang penting tetapi bukan ikut

petikan sahaja.
3. Suruh murid boleh guna pandangan sendiri yang muna sabah.

d) Tempoh

Saya akan cuba menyelesaikan masalah ini dalam dua tiga hari supaya memastikan murid saya dapat mencari isi kandungan yang penting.

e) Tindakan Saya telah mengambil tindakan untuk membantu murid untuk mencari isi kandungan dengan berikan pandangan sendiri.CIkgu juga mengingatkan murid bahawa murid perlu faham petikan dan bersama pandangan sendiri untuk memberi isi kandungan penting petikan tersebut.Cikgu juga perlu memberi bantuan supaya murid boleh mencari isi kandungan penting dengan lancar . f) Kesimpulan Saya telah belajar satu perkara yang baru , iaitu cikgu perlu menolong murid untuk faham petikan tersebut.Cikgu boleh melalui menyoal soalan agar murid boleh fikir dengan teilti.Cikgu juga perlu mengawas murid jika murid beri pandangan tidak sesuai dan salah.

Jurnal Minggu Ke empat belas 19/7/10-23/7/10

Minggu terakhir
Walaupun minggu ini adalah terakhir bagi pratikum,tetapi saya masih perlu menjalankan pengajaran dan pembelajaran saya.Dalam P& P saya dalam minggu ini menjalankan dengan lancar.Hanya murid tidak dapat membina ayat dengan menggunakan ayat dengan betul,maka guru perlulah memberi tunjuk ajar kepada murid supaya murid dapat membina ayat dengan betul.Bagi aktiviti kumpulan,murid boleh bekerjasama dan berdisiplin untuk buat perbincangan dan juga dapat mengikut arahan daripada cikgu.Saya berharap Pengajaran dan Pembelajaran saya yang seterusnya juga dapat dijalankan dengan lancar dan baik.Saya juga mengucapkan terima kasih atas pensyarah saya En Giam Kah How dan guru pembimbing saya Pn Ng Yoke Hwa,mereka sudi meluahkan masa untuk memantau pengajaran saya dan juga memberi cadangan kepada saya.Walaupun agak susah dan tekanan dalam masa praktikum dan semasa Pengajaran dan Pembelajalan dijalankan juga menghadapi masalah ,tetapi Pensyarah saya En Giam dan juga guru pembimbing saya Pn Ng juga membantu saya dan memberi nasihat dan dorongan kepada saya sehingga saya

rasa yakin dan terus berusaha dalam P & P saya.Dalam sepanjang masa praktikum,saya telah belaja banyak pengamalan dalam pengajaran,saya berharap pengajaran yang akan datang dapat dijalankan dengan baik dan lancar.