You are on page 1of 82

Cuvinte cu amndou minile

Interviuri realizate la nivel online de Pr. Dr. Dorin Octavian Picioru

Teologie pentru azi


Bucureti 2010

ntregul proiect al acestei cri a pornit de la acest articol... Cartea interviu


mi place s fac interviuri1 pe orice tem cu oricine. De aceea, dac dorii s facem un interviu, un al doilea, al treilea, al 4-lea interviu, pentru ca s ias o carte de interviurile putem face, printre picturi, prin emailcu oricine dorete. Le strngem, le punem n carte, crii sunt citite de ctre toi. Dac v e greu s scrieine rspundei la ntrebri n format audio sau video i facemun DVD, dou, nou, de interviuri. Eu ntrebdv. rspundei! Oricine dorete: s ne anune i alturi de emailul su, un mic CV, ca s tim cu cine vorbim Cartea sau DVD-ul Teologie pentru azi de interviuri vor fi la nivel online i se vor distribui gratuit. Aviz oricui dorete!

Articolul a fost publicat la nivel online pe data de 10 ianuarie 2010, la ora 20. 48.

Pri reac ima cie...

Propuneri teme pentru interviuri


Bogdan Ioan Strceanu (starceanu@gmail.com), 10 ianuarie 2010, 22. 30. Printe Dorin, V propun, dac dorii, mai multe interviuri pe diferite teme, asupra crora m ocup momentan: 1. Darwinismul: o paradigm a societii postmoderne, fals sau adevr? (tem care se vrea a se materializa ntr-o carte, o continuare sau reformulare a lucrrii de licen); 2. Alctuirea reelelor informatice: concepte fundamentale (cum e structurat internetul, elemente de routing-swiching, cum sunt structurate pachetele de informaii n internet pn la cele mai mici detalii); 3. Specializarea sau ultraspecializarea versus vederea holistic a lumii din perspectiva Sfinilor Prini (cum vedeau Sfinii Prini aici ne putem restrnge raportul dintre specific i general); 4. De unde se ncepe programarea: noiuni fundamentale; 5. O vedere teologic asupra fizicii cuantice; 6. O scurt explicaie asupra crizei economice actuale. Mulumim! Bogdan Strceanu. * Acelai, la 22. 36, n aceeai sear: Printe Dorin, M gndeam ca fiecare interviu s nceap cu prezentarea surselor, ca apoi s se continue cu prezentarea general i apoi a detaliilor i...celelalte. Bogdan Strceanu

* Acelai, n aceeai sear, la ora 22. 54. Printe Dorin, Dup cum am citit n propunerea dumneavoastr este necesar trimiterea unui C.V. V trimit i eu unul. Din pacate l am doar n limba englez. M-am mai gndit i la alte teme, care sa pun n discuie preocupri recente, ct i competene ctigate personal de curnd: 1. Utilizarea sistemelor Unix/Linux. 2. Alternative educaionale: nvare rapid, citire rapid. M iertai! Bogdan Strceanu *

10 ianuarie 2010, 23. 25...21 ianuarie 2010, 10. 43

Cu Masterand Bogdan Ioan Strceanu


V propun un interviu netematic, domnule Bogdan Strceanu2...pentru ca s nu fie obositor, dar care va ngloba, n mare, toate temele propuse de dumneavoastr. i a ncepe cu ntrebarea: De ce o societate tehnologizat, ca a noastr...e att de agresiv i nu e raional, aezat? De ce nu tie s i gseasc echilibrul? Pentru c echilibrul e n interior iar, pentru muli dintre semenii notri, n interior nu exist nimic. Tehnica, mania de a fi la mod, are n substrat dorina de desvrire. Noi, oamenii, avem ceva ce ne poate deveni iad sau rai, dorina dup desvrire. Eu cred, c n iad omul nseteaz dup Dumnezeu, dar nu are de unde s se sature. Creterea agresivitii concomitent cu dezvoltarea tehnicii vine tocmai din neputina omului de a gsi mplinirea prin ea. Cnd exist nebunie nu poate exista raiune, nu poate exista echilibru. Echilibrul i raionalitatea/raiunea nu pot fi autonome, ci doar n i cu Dumnezeu. Asta este problema omului contemporan: nu poate nelege c a fi autonom nseamn a fi mort. Tehnica i d, ca un drog, aparena autonomicitii, independenei chiar i fa de el nsui, mai ales fa de el nsui. n urma unui studiu recent al unor neurologi americani s-a ajuns la concluzia c omul n faa televizorului, n timpul unui film, intr ntr-o faz de semihipnoz, adic o stare de virtualitate nociv (mai ales n timpul unor filme). Dar s nu fiu neles greit: tehnica nu este rea n sine, este doar o unealt. Noi am devenit sclavii ei i nu tiu dac printr-o decuplare brusc lucrurile s-ar mbuntii. Trebuie lucrat altfel. Studiile mele recente n domeniul tehnicii computerizate, mai ales n domeniul reelisticii, m-a fcut s

A se vedea blogul su: http://starceanub.wordpress.com/.

neleg mai n amnunt raportul dintre tehnic i suflet, n drumul omului spre mntuire. Am vzut adesea n main o persoan...C se dorete a fi o persoan...i informaia ar fi sufletul acestei maini...Este o iluzie sau nu faptul c tehnica de proiectare a mainilor tehnologice face din ele un fel de creier viu...care vrea s ne ia locul? Nu cred c maina poate fi o persoan. n foarte multe manuale / cri de programare se ncepe cu urmtoarea expresie: Calculatorul e tmp. El nu tie dect ceea ce i dai tu s tie, atta tot. Putem spune c o main este o extensie a omului. Ea nu poate gndi de una singur, nu poate s fac lucrul sta. Un calculator, spre exemplu, face calcule dup nite algoritmi, pe care eu, omul, i introduc n el. Exist, tot n programare, aa numitele expresii, care traseaz linia unei propoziii: dac x este adevrat, atunci se se acioneaz dup un anumit pattern, dac nu, i returneaz eroare. Exist o ramur a tiinei care se ocup cu inteligena artificial. Inteligena artificiala nu are nimic n comun cu ceea ce noi nelegem prin termenul de contiin-persoan, chiar daca folosete un limbaj asemanator. Din pcate, Printe, trim ntr-un fel de iluzie a unui viitor irealizabil. Lucrul acesta este dedus din diferena existent ntre realitatea imediat i realitatea sintetizat/pixelizat. Fizica, att cea clasic ct i cea a particulelor, ne nva c totul este informaie. Da, se pare c totul este informaie. Dar...ceva lipsete din aceast descriere: harul.

i de ce lipsete harul lui Dumnezeu, slava Lui cea necreat, domnule Bogdan, dintr-o lume saturat de raionalitate, de puctualitate, de acuratee a informaiilor, a detaliilor? Pentru c suntem prea informai sau inteligeni...pentru viaa cu Dumnezeu sau pentru c suntem prea afoni i groi la inim pentru comuniune, pentru relaia cu El?

O ntrebare grea, Printe! Contemporaneitatea noastr este un mod de-a fi paradoxal. Tocmai inexistena harului dumnezeiesc certific prezena Lui. Muli dintre noi nu gndim i nu simim harul pentru c raionm liniar, n termeni simpli, de genul: fals sau adevrat. Nu gndim paradoxal. Teoria lui Karl Heisenberg3 este elocvent pentru om tocmai pentru c pune importan pe existena ca paradox. Raionalitatea,punctualitatea, acurateea informaiilor, a detaliilor sunt frumoase dac sunt gndite n plan vertical. Tinerii, oamenii de astzi, sunt mai perspicace, mai inteligeni din perspectiva concretului, dar invalizi din perspectiva holisticului. tim s raionalizm la centim fiecare detaliu, dar nu mai tim s s gndim plenar. Nu mai tim s vedem pdurea de copaci. Ca Profesor de Religie am acest obicei de a le spune mereu copiilor c sunt venici, c noi toi avem perspectiva veniciei. Ce ans! O venicie n fa...E colosal! Ori un tnr, care are o astfel de vedere n perspectiv, o perspectiv a veniciei lui, este copleit de bucurie i recunotiin fa de El. Lumea este frumoas n nefrumuseea ei. Depinde din ce unghi o priveti: plin de har sau gol de har. Eu cred c informarea nu mai are valenele genuine pe care i le d sensul, dac noi nu gndim curat. Informaia o vedem acum dintr-o perspectiv dualist. Dac ne e potrivnic o rejectm, dac e favorabil politicilor gndirii noastre liniare, o acceptm. Depinde n ce echip ne gsim. n aceast perspectiv a fi n har nseamn a avea puterea discernmntului. Fericitul Sofronie4 vorbete foarte frumos de aceast vorbire n har, prin care se poate discerne informaia. M gndesc, spre exemplu, la Sfntul Augustin5 sau la Sfntul Ioan Damaschin6: ct putere de discernmnt, ce logic haric, n procesarea i discernerea informaiei.

3 4

Werner Karl Heisenberg: http://ro.wikipedia.org/wiki/Werner_Heisenberg. Saharov: http://ro.orthodoxwiki.org/Sofronie_%28Saharov%29. 5 Sfntul Augustin al Hipponei: http://en.wikipedia.org/wiki/Augustine_of_Hippo. 6 A se vedea: http://ro.orthodoxwiki.org/Ioan_Damaschin.

Lucrul sta nu-l mai gsim dect foarte rar azi, pentru c informaia a devenit ceva, paradoxal, prea accesibil, prea uor de obinut. Trim un alt paradox azi: cu ct informaia crete, cu att puterea de receptare i apreciere a ce e bun scade. Dac librriile sunt pline de cri, traduceri peste traduceri ar fi trebuit s vedem zeci de Stniloae. Ori, din pcate, nu vedem acest lucru. Dac mine ar fi un cataclism, care ar pune shut down pe tot ce e electronic, oare ce s-ar ntmpla? Cred c omul nu tie s aprecieze dect atunci cnd e lipsit. Acelai lucru se petrece i n relaia sa cu Dumnezeu. Cnd harul se retrage pentru o perioad atunci e creterea pentru om. S nelegem c suntei mai mult pesimist sau mai mult optimist pentru viitorul nostru, ca neam i al lumii n general? Cum credei c se va dezvolta lumea din punct de vedere religios, cultural, informaional n urmtorul deceniu, pe care abia l-am inaugurat n acest 2010? Vom ndrzi i mai mult sau ne vom replia, ne vom ntoarce la un mod de existen ordonat, cu atenie la sntatea noastr i la mediul ambiant? Dac privesc lumea din perspectiva a ceea ce vd i triesc pot spune c sunt pesimist. Dac o privesc din perspectiva a ceea ce a fost pot spune c sunt optimist. Prezentul este punctul dintre dou laturi: trecut i viitor. Prezentul este cel care hotrte viitorul i certific trecutul. n mare parte totul depinde de noi: ct de mult am nvat din trecut i ct ne dorim de la viitor. Societatea, lumea, n ntregul ei tinde spre mpletire. Pornit de la nivelul economic, spre exemplu, globalizarea, acapareaz tot mai multe sfere cum ar fi: religiozitatea, relaionarea social, raportul ntre persoane i chiar familia. Prezentul, din punctul de vedere al relaionarii dintre persoane, st sub semnul neomilitantismului de factor marxist7. Dac n secolul al XIX-lea vorbeam de feminismul militant, la nceputul secolului al XXI-lea vorbim de ecologism cu tente rasiste.
7

Karl Marx: http://ro.wikipedia.org/wiki/Karl_Marx.

Dac tot n secolul al XIX-lea vorbeam de darwinism ca micare globalist de regndire a paradigmelor gndirii umane, acum vorbim de sincretism religios ca soluie la criza interioar a omului. Trim, de fapt, ntr-un fel de reapare a unor idei revolute, reformulate dar avnd acelai substrat. Foarte puini dintre noi gndim lumea i viitorul din perspectiv cretin-ortodox. Dac tot o s rscolim gunoiul istoric n sperana transformrii lui n aur, viitorul o s fie sumbru. Prea multe replici, prea mult ncrncenare i dorin de revan ntre noi i prea puin firesc, normal. i, ca s revin la ntrebarea iniial pus de dumneavoastr, pot spune c viitorul st sub semnul sincretismului pe latura religie cultur i globalismului pe latura economic social. Dac vorbim de dezvoltare economic cred c aceasta va merge umr la umr cu informatizarea accelerat a societii, chiar pn n cele mai mici detalii, cu riscul afectrii intimitii individului. Felul n care noi, ca persoane, vom reaciona la aceste evoluii va fi interesant de analizat. Prezentul ne descoper, din pcate, ceva grotesc. Individul se mainizeaz, aruncndu-se n virtual, iar societatea se polarizeaz chiar dac tinde spre amestecarea forat a contrariilor. Spre exemplu, n Frana (reduta laicitii de tip marxisto-darwinist), o mare parte din populaia rii se declar adept a islamului. Omul, cnd e gol, alege extremele. Ecologismul, spre exemplu, ne ofer o nou faet a ceea ce nseamn rasismul de tip verde. Devenit religie de jure n Anglia, ecologismul tinde n a vedea omul ca duntor planetei, i deci, nevoia de a fi exterminat sau constrns ntr-un fel. n acest context rolul Ortodoxiei este esenial. Ea trebuie s vin i s arate lumii echilibrul n toate: adevrata ecologie, adevratul raport ntre individ i societate. Trebuie s revenim la matca normalitii de tip cretin pentru a ne putea construi un viitor. Cnd spun asta nu m gndesc la mase de oameni schimbate peste noapte. Nu, n niciun caz la asta!

10

Cretinismul propune persoanei, omului, ca fiin creat, s fie alta. i propune lui John, Mariei, lui Jose, lui Michael etc. Nu propune sisteme pentru mulimi, ci aduce soluii reale unor oameni reali, tangibili i fireti. Cred c asta ar trebui s facem pentru viitorul nostru. Adic cultivm multe utopii, ideologii perisabile i nu avem apenten pentru normalitate, pentru firescul nostru creaional. ns, cineva, ar putea s spun c vorbii numai la general i deloc aplicat. C batei cmpii cu generalul...i nu spunei nimic despre cum ajutai lumea asta, la modul personal, ca s fie mai bun? Aa c, domnule Bogdan, ce ai fcut i facei pentru ca lumea s fie mai bun? Ce vei lsa, la sfritul vieii dv., n urm? n mod concret... Dac a face o comparaie cu ce ai realizat dumneavoastr i nu numai, cel puin la nivelul creaiei online, pot spune, sincer..., c nu am fcut...nimic... Nu m simt mndru de ce puteam face i nu am fcut. Din crile pe care le-am nceput nu am terminat niciuna. Am nceput un blog8, pe care l mai in n via doar datorit ineriei. Fiind invitat de dumneavoastr la a m asocia proiectului Teologie pentru azi9, am renunat ntr-un mod care nu mi face cinste. Sunt multe lucrurile pe care nu le-am fcut, dar cred c lucrurile sunt n schimbare. Acum sunt student la o a doua facultate10, secia Finane-Bnci11. n plus de asta sunt cursant al Academiei Cisco:Crystal Mind12, unde am terminat primele dou module. Aa cum v-am propus la nceput, temele pe care le abordez acum13 ncearc s fac lumin n domenii de foarte muli cunoscute, dar puin explorate n subsidiar.
A se vedea: http://starceanub.wordpress.com/. Idem: http://bastrix.wordpress.com/. 10 Prima: Facultatea de Teologie Ortodox din Bucureti i Masterul acesteia. 11 Idem: http://www.artifex.org.ro/. 12 Idem: http://www.crystalmind.ro/. 13 Temele prezente la care lucrez sunt: Darwinismul: o paradigm a societii postmoderne, fals sau adevr?, O vedere teologic asupra fizicii cuantice, Alternative educaionale: nvare rapid, citire rapid, Reeaua internet o viziune fundamental.
9 8

11

Legat de ce voi lsa, la sfritul vieii mele, concret, e un lucru la care m gndesc de foarte multe ori. Am o familie, doi copii, bucurii pe care Dumnezeu mi le-a druit. Activez la o coal unde lucrez la cteva proiecte legate de nvarea i citirea accelerat14. Sunt multe lucruri de fcut pentru a ncerca s schimbm ceva n bucica n care activm i de asta sunt perfect contient. De aceea ncerc, chiar dac, de cele mai multe ori, nu reuesc s finalizez ceea ce mi propun. E un neajuns personal pe care doresc s-l ndrept pe ct mi este cu putin. Iniial mi-ai vorbit despre proiectele dv., acum miai reamintit cte ceva...De aceea cred, c n aceast seciune, trebuie s v acord prilejul de a vorbi despre un proiect al dv., n aa fel nct s nelegem de unde ai plecat, ce ai neles n timpul muncii de cercetare, ce important ar avea pentru noi proiectul dv. i n ce l ncadrai, n ce problematic mai larg. Putei vorbi despre toate, ct dorii (nu m opun acestui lucru), ns, m gndeam, ca pentru nceput s vorbii despre unul, pe care s ni-l dorim i noi sau despre care s auzim lucruri, care s ne fac avizi de mai mult... Proiectele de cercetare la care lucrez le pot mpri n dou seciuni: proiecte imediate i proiecte de lung durat. Att proiectele imediate la care lucrez ct i cele de lung durat se gsesc ntr-o interconexiune, adic nu sunt independente unele de altele. Cele pe care le-am pus la categoria Proiecte de lung durat au n componena lor elemente de cercetare ce implic acumularea de competene noi, cum ar fi cele din domeniul fizicii i matematicii, fapt care implic timp pentru a fi procesate. Dar, ca s nu m lungesc vorba mai mult, pentru nceput, o s v prezint, n cteva cuvinte, un prim proiect la care lucrez: Darwinismul: o paradigm a societii postmoderne. Fals sau adevr?
Acest proiect s-a concretizat ntr-un curs gratuit la care au fost invitai toi tinerii cu vrste mai mari de 11 ani.
14

12

M-ai putea ntreba: De ce aceast tem? Pi, n primul rnd, mi-a atras atenia actualitatea ei, nc din facultate, lucru concretizat n tema lucrrii de licen. Un alt doilea lucru l reprezint baza ideologic cu care se opereaz aici, pentru a impune nite idei ntr-o societate complet desacralizat. De aceea, o cercetare atent i onest a subiectului, este necesar pentru a lmuri, mcar n parte, dezinformrile i mistificrile prin care o simpl teorie tiinific este impus ca adevr irefutabil. Pentru nceput voi enumera cteva din crile folosite ca bibliografie15: 1. Charles Darwin16, The Origin of Species17 2. Michael A. Cremo and Richard L. Thompson, Arheologia interzis, Ed. MAR, 200518. 3. Barrow J., Tipler D., Principiul Antropic, Ed. Tehnic, 200119. 4. Ficeac, B, Tehnici de manipulare, Ed. Nemira, 20 2004 . 5. Huntington, S., P.21, Ciocnirea civilizatiilor, Ed. Antet, 1998. Trim ntr-o societate bazat, n primul rnd, pe consum. ntreg stabilimentul economic, ideologic, cultural i social au la baz un principiu de netgduit: legea junglei. Exist la nivel intelectual dou concepii cu privire la originea lumii: unul care spune c lumea este rezultatul ntmplrii (teoria evoluionist i avatarurile ei) i teoria creaionist (mai nou teoria proiectului inteligent). Ce spun cele dou teorii?

Sunt mult mai multe surse bibliografice, aici doar am spicuit din ele, ncercnd s le aleg pe acelea, care au cea mai mare legtur cu temele pe care le voi trata. 16 Charles Darwin: http://ro.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin. 17 Prezent aici la nivel online: http://darwinonline.org.uk/EditorialIntroductions/Freeman_OntheOriginofSpecies.html. 18 A se vedea: http://www.librariaonline.ro/product_info.php?products_id=10010183&view=&osC sid=c9soo7an5kod5mj6uaph1alfp0. 19 Idem: http://www.tehnica.ro/detalii.asp?ID=160. 20 Citat n bibliografia cursului su de Tehnic mediatic, de ctre regretatul Conf. Dr. George Pruteanu. A se vedea: http://www.pruteanu.ro/9ultima/univ-bibl.htm. 21 Samuel Phillips Huntington: http://en.wikipedia.org/wiki/Samuel_P._Huntington.

15

13

Evoluionitii susin originea i starea actual a lumii ca rezultat al seleciei naturale, iar creaionitii propun argumentul finalitii din natur. Selecia natural pe care o gsim la Darwin este vzut ca unica surs a evoluiei n Univers. Darwin vede evoluia ntr-un sens cu totul mecanicist. El, de fapt, l nlocuiete pe Dumnezeu cu selecia natural. Lupta pentru supravieuire este vzut ca un fel de impuls pentru evoluie, ca singura surs de perpetuare a vieii pe pmnt. Cu toate acestea exist ntrebri pe care evoluionitii evit s le aduc n discuie: 1. Cum a aprut contiinta? 2. Cum a aprut ideea de autoconservare prin nmulire innd cont de teoria sistemelor?22 3. Care este rolul informaiei n acest angrenaj? Toate aceste idei legate de evoluionism contrasteaz cu felul n care este promovat n mediul social, n massmedia, n mediul academic. n acest context se remarc cei doi paleontologi: Michael Cremo i Thompson, care au adus la lumin o mulime de dovezi ce, pur i simplu, bulverseaz lumea academic, cnd se vorbete de vechimea omului i evoluia lui dup paradigma darwinist. Urme de picior uman descoperite n 1979 ntr-un sit din Africa de Est, vechi de 3, 6 milioane de ani. Sau femurul ER 1481 de la Lake Turkana din Kenya, gsit n 1972, i altele, arat c ntregul stabiliment darwinist este ubred, sau, cel puin, ridic mari semne de ntrebare. Plecnd de la aceste cteva argumente23 de ordin tiinific, continui prin a prezenta evoluia darwinismului, mai ales n secolul al XX-lea: legtura cu eugenia, rasismul i noile curente ideologico-misticoide24 cu tente sincretiste25.

A se vedea: http://ro.wikipedia.org/wiki/Teoria_general%C4%83_a_sistemelor#Aplica.C5.A3ii. 23 Lucrarea prezint, n detaliu, argumente din paleontologie, teoria sistemelor, biologie, chimie legate de acest subiect. 24 Termenul mi aparine. 25 Aici m refer, n primul rnd, la curentul ecologist, new-age etc.

22

14

Dup prezentarea argumentelor pro i contra teoriei evoluiei lui Darwin prezint poziia Sfinilor Prini cu privire la acest aspect26. M ntreb mereu, urmrind subiectul, de ce atta nverunare cu privire la promovarea n mediile academice i n societate a ideilor darwiniste, dac ele au la baz doar ipoteze i nu fapte? Rspunsul la aceast ntrebare cred c l vedem n jurul nostru. n momentul n care paradigma existenial este privit din perspectiv darwinist totul se schimb: relaia ntre indivizi, relaia cu statul, viziunea asupra persoanei i rolul ei n societate. Cnd Dawkins27 vorbete de moralitate excluzndu-l pe Dumnezeu el relativizeaz totul, absolut totul, mai puin darwinismul. Consecinele schimbrii de paradigm asupra existenei este colosal, iar persoana risc s fie anihilat de vector28. n concluzie lucrarea se vrea o atenionare asupra pericolului superficialitii de dragul academismului strict, fr echivalent n realitate. Cnd l citeti pe Darwin spunnd c pe ntreg cuprinsul lumii orice variaie, pn la cea mai mic are un efect asupra fiecarei fiine, te ntrebi, dac nu cumva a btut cmpii. Vederea simplist, limitat doar la cteva concepte a unor lucruri ce, de cele mai multe ori, depesc orice imaginaie legat de complexitate, din partea unor oameni erudii, te pune pe gnduri la modul serios. Asta se vrea a fi lucrarea: o strnire a curiozitii de a te documenta nainte de a fabrica etichete. i, dac e s continum discuia pe aceast tem, nuanat de ctre dv., domnule Bogdan, i am demonta teoria evoluionist, care e regin (aa tiu eu...nu tiu cum e acum) n manualele colare romneti de Zoologie, Botanic, Biologie, Geografie i Istorie, ce putem s spunem, n mod punctual, din perspectiv ortodox, despre
Tema va fi doar retuat, innd cont c ea a fost foarte bine tratat n lucrarea de licen. 27 Dawkins, The God Delusion, 2006. A se vedea: http://en.wikipedia.org/wiki/The_God_Delusion. 28 Termenul dup care sunt definite, n termeni medicali, fiinele.
26

15

vechimea pmntului, a omului, despre modul cum s-au produs diverse schimbri ale climei etc.? Mai sus29, n interviul nostru, vorbeam de raportul, vzut liniar, ntre specific i holistic. Mediul academic actual este acaparat de tiinele exacte (matematic, fizic, biologie etc.) n detrimentul celor umaniste. Asta nseamn c viziunea omului fa de el nsui i fa de mediul n care triete nu are valabilitate dect, dac e despicat n zece, tiat, pus n laborator i disecat pe frme. Realitatea nu este valabil dac nu este gndit astfel. Din aceast perspectiv darwinismul s-a potrivit i se potrivete ca o mnu unei astfel de viziuni sau, chiar ndrznesc s spun, tipul sta de percepie izvorte dintr-o astfel de viziune asupra vieii. Un alt lucru l reprezint specializarea, ultraspecializarea n defavoarea holisticului, a felului de a vedea universul ntr-un mod integrator. Chiar dac fizica modern ncearc s i aroge titlul de regin a tiinelor, are o invaliditate ascuns, dar real: aparatul de msurat, interfaa30. Realitatea este validat tiinific doar dac aparatul d ok-ul. Dac o realitate nu exist din perspectiva aparatului atunci este ignorat cu desvrire. Ori asta nu neleg cei din nucleul dur al darwinismului, c realitatea vzut prin proprii ochi e cu mult mai coerent dect cea vzut prin ochii aparatelor, chiar dac nu este exact31. Descoperirile lui Cremo si Thompson, printre altele, ncearc s demonstreze i faptul c: ori aparatele de datat cu carbon dau erori grave32 ori lumea e cu mult mai tnr dect se presupune33. Un alt lucru revolttor l reprezint obscurantismul i fanatismul oamenilor de tiin, atunci cnd vine vorba de luarea n calcul a metodologiilor de datare statutate de-a lungul timpului n mediul academic.
29 30

A se vedea pagina 3. LHC v spune ceva? A se vedea: http://ro.wikipedia.org/wiki/Large_Hadron_Collider. 31 n programare exist o diferen colosal ntre precis i exact. 32 Aici am n vedere datrile contradictorii cu privire la diferite artefacte descoperite de-a lungul timpului. 33 Adic zecile i miile de milioane de ani nu au existat niciodat.

16

Cnd un om de tiin are o alt opinie cu privire la acest subiect este ostracizat34, chiar ndeprtat din mediul academic35. Cnd o societate cum e cea modern se susine pe darwinism, i ia principiile din el, atunci e logic faptul, ca n jurul ei s existe o armat de fanatici. Darwinismul nu mai este demult o teorie tiinific, ci o ideologie, chiar o religie. Acum s revin, n mod exact, asupra ntrebrii dumneavoatr. Perspectiva ortodox asupra originii lumii i a evoluiei ei este cu totul diferit dect ceea ce se nelege n occidentul protestant. Din pcate, viziunea tiinific cretin este confundat cu viziunea protestant i neoprotestant cu privire la lume. Vocea Ortodoxiei36 din acest punct de vedere nu prea este auzit. ncercrile contemporanilor notri de a realiza un dialog cu tiina s-au rezumat numai la epistemologii, mai exact, reverene i att. Nu s-a mers n fundal, n adnc. De aceea vocea cretinismului este confundat cu vocea protestantismului. Cnd fizicianul, biologul vorbete despre opinia cretin creaionist cu privire la originile lumii are n vedere numai i numai viziunea protestant. Dar ce spune viziunea protestant? Pi, protestantismul vede lumea din perspectiva extremelor, nu are n vedere ideea de micare, pe care o gsim la Sfinii Prini, lucru de altfel preponderant n teologia noastr, ortodox. Ortodoxia, prin nvtura despre energiile necreate, impinge viziunea asupra creaiei, a lumii dincolo de limitele dialecticii aristotelico-platoniciene i ne ancoreaz ntr-o alt realitate, total deschis.

Nu tiu dac tiai acest amnunt dar lui Nicolae Paulescu nu i-a fost acordat Premiul Nobel pentru descoperirea insulinei, pentru simplul fapt c nu a mbriat ideile lui Darwin cu privire la originea lumii i a omului. n sprijinul acestei idei aduc numeroasele articole din vremea respectiv, semnate de el, n care demonteaz, pas cu pas, ideile lui Darwin. Despre savantul romn amintit a se vedea: http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Paulescu. 35 A se vedea acest documentar fcut de ctre doi evrei: http://video.google.com/videoplay?docid=-7404496760929224986#. 36 Aici trebuie remarcat vocea Fericitului Serafim Rose i nu numai, care merge dincolo de tatonri i pune punctul pe i. Ignorarea lui de ctre mediul academic este evident: vorbesc limbi diferite.

34

17

Viziunea omului de tiin ortodox37 nu este egocentric legat doar de propriul succes, ci vede realizarea doar ca un rezultat al mpreun lucrrii cu Dumnezeu. Pentru omul de tiin ortodox universul este plin de posibiliti, cunoaterea este infinit, pentru c relaia lui cu Dumnezeu este real i personal. Din pcate, astzi, ortodoxia este vzut trunchiat n acest dialog tiin-religie. Un om de tiin, ntr-un dialog, mi fcea o comparaie cel puin comic referitoare la Darwin, darwinism i darwinist. Un om de tiin susintor fervent al darwinismului poate fi comparat cu un neoprotestant, care vine s te conving cu citate din Originea speciilor. La nivelul dialogului de tipul acesta, liniar, atavic, se rezum i discuia pe marginea predrii evoluionismului sau al Religiei n coal. Dac a ncerca s fac o imagine darwinismului n secolul al XXI-lea l-a compara cu un elefant cu picioare de lcust38. Punctului slab st chiar n existena morii. Din punctul de vedere mecanicist al teoriei evoluiei lui Darwin moartea e clciul lui Ahile39.

37

Citeam undeva, parc ntr-o carte a lui Olivier Clement, c fizicienii romni din anii 40 practicau rugciunea inimii n efortul lor de desluire a mecanismelor lumii. 38 Ca n pictura lui Dali. 39 A se vedea: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ahile.

18

19

13 ianuarie 2010, 6. 26...18 ianuarie 2010, ora 17. 47 Cu D-l Rzvan40, student la Jurnalism V mulumesc frumos, domnule Rzvan, c ai acceptat invitaia acestui dialog...i m bucur c CV-ul dv., la cei 21 de ani pe care i avei, ncepe s se contureze ca unul foarte atrgtor. i, n special, mi-a atras atenia faptul, c v-ai integrat, att n munca de voluntariat dar i n cea de publicitar. Voluntariatul presupune buna dispoziie spre ajutor, accente umanitare, pe cnd publicitarea presupune bani, strngerea de capital, care e antagonic cu latura dv. uman... E corect sau dv. vedei altfel lucrurile? n primul rnd, nu consider c banii sunt buni sau ri. Ei sunt doar un mijloc, nimic mai mult i depinde de fiecare dintre noi cum i utilizm. Cineva poate folosi banii pentru a-i face un rost, pentru a tri decent, pentru a-i ajut pe cei mai puin norocoi sau nenelei de restul lumii sau, bineneles, pentru a face ru. M-am implicat n munca de voluntar pentru c tiu prin ce am trecut, cnd mi-am dat seam c sunt gay. mi aduc foarte bine aminte cum e s dormi pe la prieteni, s fii considerat nebun sau s riti s fii dezmotenit de propria ta familie. mi aduc aminte umilina i certurile, mi aduc aminte suferina mea i a prinilor mei, toate acestea pentru c se ntmplase s m atrag bieii i nu fetele. E greu pentru un adolescent de 16 ani s neleag de ce este respins i etichetat, judecat nainte de a-l cunoate. Aa c am vrut ca ali tineri s aib pe cineva cu care s vorbeasc n momentele lor grele, pe cineva de vrsta lor, care s tie prin ce trec. De aceea m-am dus la o asociaie care lupt pentru drepturile bieilor, care sunt atrai de biei i m-am nscris ca voluntar. n sfrit simeam c eram acceptat aa cum
40

Nu redm numele n ntregime, pentru c convorbitorul nostru ne-a cerut acest lucru. ns am primit un CV integral din partea sa.

20

sunt i c fceam parte dintr-o echip, unde nimeni nu se uit ciudat la mine. A vrea ca i lumea s neleag, odat pentru totdeauna, c nu suntem Noi mpotriv Lor. Ci suntem noi printre ei. Adic suntem o parte a societii, chiar dac muli dintre noi nc se ascund. Nu e normal s fii forat s duci o via dubl. Iar minciuna cred c este un pcat mai mare dect a tri o via decent, alturi de persoana iubit. Am avut norocul s nv ntr-un liceu care a pus accentul pe latura practic, nu doar pe acumularea de cunotine. Astfel, mpreun cu civa colegi de clas, am fost repartizai s facem parte dintr-un proiect pilot, i s ajutm copii de clas a VIII-a cu dizabiliti vizuale, pentru ca s nvee limba englez (noi fiind studeni ntr-un liceu bilingv). Dac, la nceput, eu i colegii mei am fost puin luai prin surprindere de modul cum artau aceti copii, pe urm am realizat c sunt la fel de inteligeni ca i noi, numai c nu au ntotdeauna mijloacele necesare pentru a se realiza cum trebuie. Munca n publicitate m pasioneaz foarte mult i nu vd publicitatea ca pe ceva malefic. Pe de-o parte, poate s ncurajeze consumul exagerat, ns sunt attea lucruri bune pe care publicitatea (sau promovarea) le ndeplinete pentru noi: protejeaz piaa liber de monopol, prin ncurajarea liberei concurente. Monopolul ar nsemna ca un singur productor s vnd produsele la ce pre vrea el. Publicitatea ne ine informai cu privire la tot ceea ce exist pe pia. Ofer libertatea de alegere i scade preul produselor: o consecin direct a concurenei. Tot publicitatea ine ntregul sistem al pieei n funciune: bunurile sunt produse continuu i nlocuite rapid, dnd de lucru milioanelor de oameni. Nu n ultimul rnd, publicitatea vine pentru a ndeplini o nevoie: acum 100 de ani oamenii nu aveau telefon mobil, dar simeau nevoia s se afle n permanent contact cu cei dragi: dac aveau un examen sau dac se ntmpla ceva grav sau neprevzut n viaa lor.

21

Telefonul mobil nu a fcut dect s satisfac aceast nevoie, ea nefiind inventat pentru a vinde produsul, ci doar fiind satisfcut de procesul de marketing. ns, dup prerea mea, cel mai important lucru pe care l face publicitatea este urmtorul: scade foarte mult durata de timp ntre care un produs este considerat de lux, pentru ca, mai apoi, s devin unul popular. Internetul a fost, la nceput, produs de lux dar, n scurt timp, a devenit folosit de ctre toi oamenii...asta, mai ales, datorit publicitii. n concluzie, nu cred c exist un antagonism ntre strngerea de capital i latura uman. Oamenii, ntotdeauna, tind spre mai bine, mai mult, mai repede... Asta se vede cu ochiul liber n ziua de azi. Cred c totul este n regul att timp ct nu lai goana dup bani s te absoarb, i vezi banii ca un simplu mijloc, nu ca pe un scop n sine. Viaa v-a fcut (am neles din plin) s fii atent, sensibil la lipsa de mplinire interioar a altora, la dramele lor, fapt pentru care ai fcut munc de voluntariat...iar domeniul publicitar v capteaz atenia tocmai prin dinamismul su, prin modul n care regleaz sistemul social, n ambele simindu-v, din plin, folositor, la modul real. Iar raportarea dv. la bani, nu ca la un scop, ci ca la un mijloc, v face s fii capabil de dialog cu oamenii, pentru c...credei n oameni! Cum de nu v-ai pierdut ncrederea n oameni, dac, majoritatea, judecndu-v din punctul de vedere al opiunii dv. sexuale, v-au traumatizat? Ce v-a fcut s depii ocul de nceput? Probabil v referii la ACCEPT41...cnd vorbii de afilierea la o organizaie gay bucuretean... A contat foarte mult faptul c atunci, cnd am trecut prin momente grele, am fost susinut moral de nite oameni cum rar ntlneti: ncepnd cu susinerea directoarei liceului unde am nvat (doamn Buciu), o persoan deschis, ndrznea i iubitoare, care a tiut s se apropie de prinii mei, continund cu colegii de clas din liceu i cu partenerul meu la vremea respectiv, dar i prietenii de la ACCEPT (psihologul, voluntarii, recepioner)...
41

A se vedea saitul organizaiei: http://accept-romania.ro/.

22

Toi au fcut n aa fel nct s trec mai uor peste evenimentele neplcute din familie i societate, peste ur celor puini, care chiar nu nelegeau despre ce e vorba. Chiar dac existau oameni care nu nelegeau cum e s fii n locul meu, i pe lng asta aruncau cu vorbe urte sau chiar erau violeni, totui au fost destui cei care i-au dat seam c, i dac nu eti de accord cu cineva, asta nu i da dreptul s l faci s se simt prost. Dar am observat c ntotdeauna dac explici oamenilor cu calm, cel puin nu te vor mai uri fr motiv. Mcar dac tot te ursc, s o fac cu un motiv, nu pentru c...aa fac toi. Nu tiu dac a fi gay a fost o opiune pentru mine. Dumneavoastr cnd ai ales s fii normal, adic heterosexual? Dumneavoastr ai alege contient s fii inta btilor de joc, a urii societii sau s trii ntotdeauna cu teama de a fi lovit, cnd ieii cu persoana drag pe strad? Ai alege s nu avei drepturi egale i ai alege s fii njurat pe toate drumurile? Lumea medical nc dezbate asupra acestui subiect: dac ne alegem singuri orientarea sexual sau nu. Ceea ce tiu este c eu, personal, niciodat nu mi-am pus problema n acest fel. M-am luat aa cum sunt i dac am simit c sunt atras de cineva de acelai sex, nu mi-am pus problema cum s mi reprim ce simeam, ci cum s i art celui de lng mine, c in la el, cum s fac relaia s mearg n ciuda obstacolelor. Nu mi-am pierdut ncrederea n oameni pentru c, n cele din urm, am fost neles i acceptat. Nu a fost uor, dar n final majoritatea celor care m-au cunoscut au realizat c sunt mai multe lucrurile care ne apropie, dect cele care ne despart. Cu toii am fost rnii n dragoste, ntr-un fel sau altul, cu toii aveam nevoie de bani de buzunar mai muli, cu toii ne gndeam s plecm din ara, cu toii ne gndeam ce vom face la BAC, cu toii mergeam n tabere i la concerte. Eram n aceeai barc...cum s-ar spune. Domnule Rzvan, niciodat nu am avut problema precizrii sexualitii mele, aa c nu am avut pentru ce opta...nscndu-m de sex masculin...

23

i, mai nainte ca s acceptai dialogul cu mine, mai mult ca sigur (pentru c de aceea v ndoiai c am s accept dialogul cu dv.), ai neles, din cele editate de ctre noi la nivel online, c nu ncurajez nicidecum sexualitile alternative, ci, pentru noi, sexualitatea e o problem intim, o chestiune de pudoare, a cuplului cstorit (brbat i femeie), de care cuplul trebuie s fie responsabil. ns, dei suntem pe poziii ireconciliabile n problema cstoriei i a tririi sexualitii proprii, asta nu m face s nu dialoghez cu dv. extrem de deschis, de natural, dup cum vedei c fac acest lucru. Dar noiunea de acceptare de sub sigla ACCEPT e o acceptare undimensional: pentru c dv. acceptai pe cei care adopt o sexualitate deviant...i nu i pe cei normali. Dialogul nostru, de acum, e o acceptare real (eu aa l simt) a alteritii celuilalt, a alegerii celuilalt, pentru c eu nu vreau s v conving de nimic...cum, probabil, sper c nici dv. Iar dac acceptm s nu facem convertiri reciproce...tocmai atunci acceptm s trim, din punct de vedere social, corect. Eu cred c paradele anuale ale alteritii de la Bucureti i de aiurea sunt numai pro devian...i nu i pro familie. Dumneavoastr i cu mine ne trim libertatea, pe care ne-am ales-o, numai dac libertatea noastr...nu stingherete libertatea altora...pentru c atunci ajungem n sfera discriminrii i a huliganismului. i acum vine ntrebarea mea pentru dv.: ct este nevoie de afirmare a identitii personale (prin prisma alegerii dv. sexuale) i ct este exagerare de prost gust n parada anual, care ncepe de la baza Dealului Patriarhiei Romne? M ateptam s conducei discuia ctre parada gay dei, prin primul rspuns, am lsat trei ci libere de discuie: a fi gay, a ajuta pe cei aflai n nevoie i a face parte din lumea publicitii/media... A fi fost mai interesat s vorbesc despre publicitate, media, voluntariat sau orice alt problem cu dumneavoastr, pentru a fi perceput aa cum sunt: ca un om complex, cu o groaz de alte interese, n afar de cel sexual.

24

Cu toate astea nu eu aleg ntrebrile care mi sunt puse i voi continua s rspund. Eu nu sunt reprezentantul Accept i v pot spune doar cum am vzut eu aceste probleme. n primul rnd nimeni nu este obligat sau manipulat s se duc la Accept. Eu mi-am dat seama c sunt gay, abia apoi am cutat pe internet informaii, m-am bucurat c exist cineva (chiar i o instituie) care se gndete la mine, i m-am dus s i cunosc. Ce-am aflat? Marea majoritate a celor care lucreaz la Accept o fac ca voluntari, i doneaz gratuit timpul i priceperea n primul rnd pentru a mbunti calitatea vieii n comunitatea gay. La fel am fcut i eu. Rata de HIV/SIDA n Romnia este de sub 1% n rndul comunitii gay, iar principala cale de transmitere a virusului este prin contact sexual normal, neprotejat. Cei 11.000 de bolnavi de HIV/SIDA n Romnia au fost infectai de regimul communist, prin transfuzii de snge infectat, netestat. Au fost afectati mai ales copii din orfelinate. Faptul c noi, ca i comunitate, suntem sntoi l datorm n mare parte instituiilor care ne apr interesele: Accept, PSI42, ARAS43. Acetia mpart prezervative, n mod gratuit, n locurile frecventate de gay, discut cu cei deja infectai s fac sex protejat i s aib un singur partener, organizeaz discuii i informri. n ziua de azi orice gay romn din oraele mari tie care sunt bolile cu transmitere sexual i cum s se apere de ele. Orice bisexual tie ce e aceea o sarcin nedorit i cum s evite avortul, etc. Accept i partenerii si din ar mai organizeaz tabere, cercuri de discuii i activiti sociale pentru tinerii din toat ara, nu doar din Bucureti. Este vorba de acei tineri majori, care au o identitate clar i vin de bun voie la Accept pentru a sta de vorb cu alii ca ei i care se bucur de aceste tabere, de cercuri de teatru, competiii i activiti sociale.

42 43

A se vedea: http://www.psi.ro/. Idem: http://www.arasnet.ro/.

25

Poate v ntrebai de ce spun mereu tineri. Pentru c generaia gay din Romnia, care are curajul s afirme: da, suntem biei i ne plac bieii este tnr (18-30 de ani). Homosexualii de peste 30 de ani nu intr n discuie, pentru c ei nu se consider gay, sunt cstorii, au chiar copii muli dintre ei, i nu se percep ca fcnd parte din comunitatea gay. Ei au, din cnd n cnd, contacte sexuale cu ali brbai dar se ascund mult mai mult dect tineretul. Ei au prins i vntorile de homosexuali ale comunitilor, i reeducarea, dar i vntorile anilor 90 i icanrile poliiei. De aceea acum nu mai spun c ar fi homosexuali. Ct de fericii sunt cu aceast situaie este o alt discuie. Un alt lucru important pe care l ofer Accept este consilierea. Cnd toi te scuip i te njur, te vneaz i te umilesc, ai nevoie s discui cu un psiholog, iar Accept ofer acest serviciu gratuit oricui l cere. Exist profesioniti adevrai, pltii, care nu te judec i care nu sunt ei nii gay, dar fac consiliere cu homosexualii afectai de discriminare. Exist i o bibliotec foarte bine dotat, care include cri i dvd-uri despre cultura gay i istoria ei: de la dialogurile lui Socrate, la filmele mute din anii 30, la revoltele din 1969 de la Stonewall, New York, la torturile din spitalele de psihiatrie comuniste, la tratamentul care consta n ardere pe rug, ruperea corpurilor nefericiilor prini asupra faptului, temnia, tortura, smulgerea ochilor din orbite, tierea organelor sexuale etc. Dar n bibliotec exist i cri i albume despre Michelangelo, Truman Capote, Da Vinci, Socrate, Sappho, Platon, Harvey Milk, Oscar Wilde, Mateiu Caragiale, Radu cel Frumos, Ioan Luchian Mihale, Alexandru Macedon etc. Accept ofer i sprijin n instan, pentru cei care sunt abuzai fizic sau supui violenelor de tot felul. Din pcate puine astfel de cazuri ajung n instan. Vedei dumneavoastr, scopurile Accept sunt n primul rnd ajutorarea celor care au probleme din cauza orientrii sexuale i rspndirea informaiei corecte din punct de vedere istoric, nu politic, despre comunitatea gay. Abia n al doilea rnd Accept se ocup ca Romnia s fie o patrie bun pentru toi cetenii ei, nu doar pentru cei care sunt la putere sau pentru cei care sunt populari.

26

i cu asta am spus tot ceea ce tiu, i ceea ce am trit pe propria piele, cu privire la Accept. Parada este doar cel mai vizibil dintre aceste eforturi de a intra n contact cu lumea hetero. Ea face parte din Gay Fest44, adic se ofer i alte alternative de a cunoate lumea gay: piese de teatru, discuii, bibliotec vie, ateliere de creaie, lectur, pictur, concerte de muzic clasic, etc. n ultima zi a festivalului Gay Fest are loc parada gay. n primul rnd, numrul foarte mic de participani la parada gay (cteva sute) se datoreaz faptului c nsi comunitatea gay, n cea mai mare parte, nu este de accord cu parada gay. i ei vd c lumea nu e de partea noastr i atunci resping i ei parada gay. Daca vrei sa faceti o socoteala, cam cati gay are Bucuretiul, se poate face o apreciere simpla: site-ul de socializare Gay Romeo are mai bine de 20.000 de membri din Bucureti. Trebuie inut cont de faptul, c nu toi homosexualii i fac profil online, nu toi au internet, nu tuturor le place acest gen de saituri. Comparai pe cei 20.000 de la nivel online cu cei 300 de participani la parad. E clar c ceva nu le convine nici lor. Prerea mea este c ceea ce merge n Occident, nu merge automat i in Romnia. Cu toate astea ceva s-a neles greit n legtur cu parada gay: este special fcut ca s arate ca un carnaval, ca o parodie, ba chiar ca o sfidare. La paradele gay, homosexualii fac o critic dur a societii hetero, dar i a comunitii gay. Mai pe leau, travestiii fac mito de gospodinele obosite i telenoveliste, care spun una vecinelor i soului i fac alta cnd nu le vede nimeni. Gay-ii fac mito de politicienii lai care nu reprezint toi alegtorii, fac mito de brbaii macho, cu muchi i fr creier, ba chiar fac mito i de acei preoi, care la televizor spun c sunt mpotriva homosexualitii dar n pat uit ce au spus la televizor. La fel i cu ocazia paradei gay: ies la iveal personajele mai dubioase ale homosexualilor, dar asta nu
44

O istorie a marurilor gay n Romnia: http://www.gay-fest.ro/.

27

nseamn c ar fi reprezentative pentru ntreaga comunitate, dup cum nici piticul porno nu reprezint brbaii heterosexuali. Cei care se uit numai la ce spune Naomi nu sunt departe de nivelul respectivei persoane. Sunt destui oameni serioi care ar vrea s se afirme i s spun: da, sunt gay i sunt director de banc; mi plac brbaii i sunt chirurg; triesc cu o femeie i sunt profesoaretc. Dar v dai seama ce s-ar ntmpla a doua zi cu aceti oameni? Banca ar da faliment. Chirurgul nu ar mai opera prea multi pacieni. Profesoara ar fi verificat i rsverificat. Ar fi tocai de mass-media. Ar fi supui oprobriului public ntr-o ar ca Romnia. i exact de asta avem nevoie de: o parada gay. Pentru ca, pe viitor, a fi gay s nu mai fie o problem, ci o simpl caracteristic, cum sunt attea altele. Pudoarea nu folosete la nimic n momentul de fa. Poate c atunci cnd lucrurile se vor mai aeza i va (re)tri i pudoarea momentul de glorie. Dar att timp ct un cuplu de biei, care merg inndu-se de mn pe strad sunt scuipai, njurai sau mpini, ori mai ru, nu cred c vorbim de o situaie normal. i niciun om de bun sim, c e homosexual sau nu, nu poate s accepte aceast situaie aa cum e. Poate c parada gay nu e cea mai bun soluie, dei nu e singura propus. Dumneavoastr ce ai face? Nu n ultimul rnd, libertatea de exprimare i de asociere este garantat oricui n Romania, nu doar celor anti. Parada gay poate c lezeaz vizual pe unii mai pudici. Dar este mai important ca parada s rmn acolo unde este, decat s se creeze un precedent destul de riscant. n plus, parada poate fi privita i ca un protest la adresa unei societati, care se face c nu vede, c nu tie, c nu aude. Ori acest lucru trebuie s nceteze. Azi deranjeaz comunitatea gay i i se interzice manifestaia. Mine deranjeaz profesorii i li se interzice protestul. i tot aa. Nu cred c vrem asta. n concluzie, parada gay este, cu siguran, o exagerare de un gust discutabil. ns trebuie s privim dincolo de asta i s auzim strigtul acestei parade.

28

Este strigtul unor oameni nedreptii iar cei 200 care nu au nimic de pierdut i apar la parad, vorbesc pentru zeci de mii de bucureteni i alte zeci de mii de romni. i pn la urm cui fac ru doi biei de acelai sex, care, de comun acord, decid s aib o relaie? Poate ar trebui s ne ntrebm cine sunt aceia care vor le fac acelor tineri ru? i sunt destui n momentul de fa. Nu tiu de unde v-ai fcut ideea c nu accept pe cei normali. S o lum cu nceputul: am o mam, un tat, am prietene fete i prieteni biei, am profesori i profesoare, am colegi, cu toii, majoritatea, heterosexuali. Lucrez cu profesorii, ies cu prietenii n ora, mi vd familia i in la ea. Deci de unde v-ai fcut ideea, c a avea ceva cu cei normali? Domnule Rzvan, patosul cu care v-ai pledat cauza, alegerea dv. asociativ, e remarcabil. Nu intuiam c vei fi att de detaliat n rspunsul dv....i nu am deloc intenia de a v stopa elanul. Dimpotriv, v invit s fii tot la fel de punctual i pe mai departe. M bucur c suntei onest n ceea ce privete parada, vznd i bunele i relele ei, bineneles, din prisma relaiei comunitii dv. cu societatea n ansamblu...i, v asigur, c nu cred c suntei un partener de discuie inflexibil i reticent fa de heterosexuali, ci dimpotriv. Nu, nu voi fi monoman n discuia cu dv.! Nu mi st n caracter. Dac nu puneai problema apartenenei dv. la comunitatea gay i nu m ntrebai, punctual, despre cum mi-am descoperit i mi triesc masculinitatea, nu v ntrebam niciodat despre acest lucru intim. Nu mi place s intru n discuii intime cu fora i nici nu v pun ntrebri personale, dup cum observai. Ci ntrebrile mele, dimpotriv, au rolul de a v dezvlui personalitatea, care, dintru nceput, am intuit c e foarte complex pentru vrsta dv. ns, discutnd cu tact fiecare ntrebare a mea, dovedii cine suntei, dincolo de ceea ce spunei. n msura n care v alegei cu atenie cuvintele i pstrai calmul i coerena discuiei dovedii, implicit, statura dv. i...cred c acesta e rolul meu n dialogul nostru: de a v pune n dificulti pe care trebuie s le rezolvai cu delicatee i de a

29

dovedi c gndii mai mult dect zvcnitura, de o clip, a emoiei prime, fa n fa cu ntrebarea mea. i, dup aceast succint introducere, n care v-am dat cteva indicii despre modul n care v percep, accesez o problem important pentru un publicitar...dar i pentru dv., n spe: ce imagini simbolice v reprezint aspiraiile? Suntei pentru imaginea omului encicloped, pentru care studiul, cltoriile, marile opere sunt elul vieii lui, adic pentru idealist sau, mai degrab, optai pentru tipul de om care se descurc, care se conformeaz societii, care ncearc s scoat bani din ceva, adic pentru omul pragmatic? Poate avei o alt imagine etalon...i ne putei vorbi despre ea. Nu cred c este vorba despre patos, ct despre a pune la punct anumite lucruri, care este foarte clar c erau nelmurite. n al doilea rnd, iat cteva imagini care reprezint aspiraiile mele:

30

31

Nu am o imagine etalon unic n niciun caz. Cred c fiecare dintre noi i poate creea propriul model de succes n via, n funcie de personalitatea sa i de aptitudinile sale. Pentru mine succesul ar nsemna s am destui bani nct s cltoresc, deoarece este una dintre activitile mele preferate i s le art recunotina mea acelora, care m-au ajutat cnd am avut nevoie. Mi-ar plcea s vd multe locuri, dar i piese de teatru, musicaluri, concerte de muzic pop i deocamdat aceste lucruri nu sunt aa de accesibile cum ar fi normal. A vrea s triesc ntr-un ora mare, cum ar fi New Yorkul, Tokio, Londra sau Berlin. mi place s descopr stilul de via al oamenilor i s vorbesc cu ei despre ce ne pasioneaz. Mi-ar place s am un cuvnt de spus n publicitate i s mi folosesc cunotintele nu doar pentru a face bani, ci i pentru a promova cauze n care cred. Pentru mine spiritualitatea este important dar o neleg altfel dect dumneavoastr. Autoritatea mea suprem este legea i oamenii creditai de ea: filosofi, doctori, profesori, psihologi. Pe principiul: cnd ai nevoie de ceva mergi la un profesionist. Mai tiu c st n puterea oamenilor raionali s schimbe legile nedrepte. Avem multe legi nedrepte, nu doar n Romnia, dar i n alte ri. Unele dintre aceste legi afecteaz oameni, vinovai pentru c se iubesc. Altele avantajeaz companiile mari n faa micilor productori. Altele ne oblig s strngem din dini n numele nclzirii globale. Altele deschid porile pentru imigraie necontrolat i crim organizat. Sunt foarte multe lucruri n neregul. Dar sunt contient, chiar i la vrsta pe care o am, c nu le poi face pe toate. De aceea eu voi fi un susintor, din lumea media, a forelor politice cu o viziune de viitor, care vor ntr-adevr s fac viaa mai bun pentru alegtorii lor. Cnd lucrezi n publicitate / media, nu poi fi complet independent. Aa c, dac tot trebuie s lucrez pentru cineva, mcar voi lucra pentru tipii de treaba, care vor face ceva nu doar pentru mine, ci i pentru comunitatea de oameni din care fac parte. Pentru bieii i fetele care sunt dai afar din cas, pentru tinerii care nu sunt ascultai, pentru drepturile omului, care n Romnia sunt doar o glum bun.

32

Iar drepturile omului nu sunt doar drepturile homoului. Sunt drepturile pensionarilor de a avea un standard de trai ridicat, drepturile copiilor cu dizabiliti, care i face inapi pentru a-i realiza ntregul potenial, drepturile afacerilor de familie i a micului ntreprinztor de a concura cu marile companii, dreptul de a cuta, n libertate, fericirea, dreptul de a nu avea un stat excesiv de bgcios, un stat care se limiteaz la administraie, la aplicarea legii. Cu alte cuvinte, cred c suntem proprii notri stpni, c ne alegem propriile modele, iar daca nu le gsim le inventam noi, i putem decide, de unii singuri, modul cum s ne conducem. Cteva modele pe care le-am avut (n ordine aleatorie): Steve Jobbs45 omul care a inventat Iphone-ul46, Andreea Esca47 primul om de televiziune post-comunist din Romnia, tatl meu un om care a plecat de jos i i-a depit cu mult condiia iniial, profesoarele mele de limba englez, care m-au nvat nu doar o limb, ci i cultura acelei limbi, mama mea, care a crezut n mine i ntotdeauna crede, fostul meu prieten, care m-a iubit i m-a ajutat, dar pe care l-am nelat i nu am tiut s l preuiesc i muli, muli alii48.
A se vedea: http://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Jobs. Idem: http://ro.wikipedia.org/wiki/IPhone. 47 CV-ul ei: http://www.desprevedete.ro/andreea_esca.html. 48 Ca un apendice la rspunsul de fa, convorbitorul nostru ne-a ntrebat, de ce nu sunt de acord cu faptul, c aa cum eu m-am nscut heterosexual, el s-a nscut homosexual. i i-am rspuns, n mod personal, odat cu urmtoarea ntrebare pe care i-am adresat-o:
46 45

Domnule Rzvan, Nu putem confunda niciodat firescul...cu o dorin a noastr, cu o fantezie, cu ce vrem noi...mpotriva evidenei. Cu picioarele nu gndim, dup cum nici cu penisul nu suntem lsai de ctre Dumnezeu s pictm (dei exist un pictor contemporan, extravagant...care face asta), ci pentru aspecte fiziologice i procreative reale. Cu penisul urinm i facem copii, n mod real...n mod firesc i nu trebuie s facem teoria chibritului pentru a demonstra asta. C eu aleg s merg n mini sau s mi scot ochiul drept, s mi pun un bleciug n ureche sau s nu nv, s rmn prost...sunt alegeri ale mele...dar nefericite. Dv. v-ai nscut brbat ca i mine, probabil fr defecte corporale i psihice, ns folosii normalitatea dv., firescul dv., numai n msura n care dorii, adic discreionar. Dei cu ochii vedei i nu pictai, cu urechile ascultai i nu dansai, ai ales ca sexualitatea dv. s v-o trii pervers, adic s v produc numai plcere...i nu i urmrile fireti ale copulaiei. Mai pe scurt: v trii sexualitatea la modul egoist i senzorial, la nivelul emoiei epidermice (sexul anal sau oral sunt o altfel de masturbare, pentru c actual sexual nu are finalitate creativ ci orgiastic)...dup cum o femeie, care crede c copilul din pntecele ei ine de ea i ea are drept de via sau de moarte asupra lui, l avorteaz,

33

Din ceea ce mi-ai spus acum, ca o sintez, am neles c suntei un om pragmatic, care credei n lege i care ateptai de la legile bune i de la propria dv. performan...propriul dv. viitor. ns, din aluzia la diferena de spiritualitate dintre noi doi i de la tuarea ideii de lege i de promovare a unei legislaii coerente i drepte pentru toi cetenii unei naiuni, s nelegem c nu avei o credin, un Dumnezeu, la care s v raportai ca la o ultim instan, ci toat coloana dv. vertebral const ntr-o legislaie de tip uman, n mod exclusiv? n primul rnd a vrea s fie foarte clar c vorbesc doar n numele meu, nu n numele tuturor persoanelor cu parteneri de acelai gen. Sunt muli dintre ei care cred n Dumnezeu, muli care i caut rspunsul n ideologia religioas...ca s se vindece, muli care merg la biseric, se spovedesc, le pare ru c o fac...dar foarte puini sunt cei care, prin aceste aciuni, ajung s se simt mplinii. Majoritatea nu fac dect s i amputeze o parte a personalitii lor i s devin nite zombi, care oricum vor clca din cnd n cnd pe alturi. Dup cum am spus, nimeni nu ar alege contient s se afle permanent n lupt...inclusiv interioar, cu ura celor din jur. Eu, personal, tiu concret c sunt n via i trebuie s o triesc. Ce s-ar ntmpl, dac a privi lucrurile din punct de vedere al doctrinei religioase?
pentru c nu l vede o persoan, un dar al lui Dumnezeu n viaa ei...ci un embrion...care i stric...silueta i plcerea egoist. Homosexualitatea nu e firescul omului, ci o alegere plezirist...i acum i o mod, pentru unii profitabil...pentru alii un protest...pentru alii o fantezie... De aceea eu dialoghez cu dv. i nu v consider un homosexual (pentru mine numele acesta nu exist n fapt), ci un brbat de 21 de ani, care i-a nceput viaa sexual la 17 ani...dar care nu tie nici ce e dragostea i nici mplinirea lui real. Dv. suntei un brbat, care, din cauza unui lucru anume ai ales s avei un comportament sexual deviat, a-firesc, dup cum un alt brbat, tot pentru o motivaie care nu ine de firescul lui, a ales s l omoare pe un altul...pentru ca s i fure portofelul. Cum el nu s-a nscut criminal, ci a ales s fac altceva dect era firesc, dect i spunea contiina lui, tot la fel i dv. ai ales s v trii sexualitatea fr finalitate: adic numai pentru plcere proprie.

34

Pi, innd cont c nu vreau s ard o eternitate n iad, probabil c a face tot posibilul ca via mea s fie imaculat...din perspectiva ideologiei cretine. Repet: viaa este singurul lucru concret pe care l tim i pe care l avem. Despre moarte nu tim nimic...pentru c nimeni nu s-a ntors de acolo, ca s ne spun ce se afl dincolo. Prefer s las problema morii pentru oamenii care cu asta se ocup (preoii). Dar, fcnd un exerciiu de imaginaie...dac a avea o via de privaiuni, necesare n cretinism, a fi mai fericit cnd voi muri? Dac voi fi umil, supus, cu fric de Dumnezeu, cu fric de moarte, srac, fr ptimi...adic fr plcerile vieii, cred c pe patul de moarte a regreta foarte multe lucruri pe care nu le-am fcut. Mi-ar prea ru c nu am mncat mai mult ngheat i mai puin fasole, c nu am iubit mai mult i muncit mai puin, c nu am alergat mai mult i nu am stat pe scaun mai puin, c nu am zmbit mai des i plns mai puin, c n loc s cheltui bani cu prietenii i-am pus la ciorap, c nu i-am spus vecinului fumtor c fumul de la igara lui intr n camera mea, c nu am ieit mai mult cu cei dragi, c nu miam fcut curaj s mi contrazic profesorii, atunci cnd am simit nevoia, c nu am riscat atunci cnd a fost cazul, c nu i-am spus biatului de care mi plcea ce simt pentru el etc. Muribunzii au o vorb: Mai bine s regrei ce ai fcut, dect ceea ce nu ai facut. Acum ce o fi dincolo, nici Biblia nu descrie foarte detaliat. n afar de ruri de lapte i miere, snul lui Avraam, nu se descrie foarte detaliat Raiul. n schimb, creatorii Bibliei, se asigur de faptul ca Iadul s fie descris n nite tonuri foarte sumbre. Deci Raiul ar fi un fel de orel pacifist, cu ngerai care opie pe nori i Iadul ar fi nu un loc unde, n loc s pctuieti n continuare, ca n via , e un loc unde vei arde n foc, cu o furc n fund, pentru venicie. Mi se pare copilreasc toat aceast povestioar. Iar, n psihologie, este tiut faptul c toate meta-naraiunile, adic marile poveti ale omenirii se bazeaz pe antiteze: Dumnezeu-Diavol, Rai-Iad, ngeri-ngeri Czui, Bogat-Srac, Lene...Harnic, Pctos...Virtuos.

35

Dar i: fata moului ce bun i frumoas i fat babei cea rea i urt, Ft Frumos versus Cpcunul, capitalism versus comunism, tradiie versus modernitate, Alba ca Zpada versus Mastera cea rea49, elevii silitori vs elevii lenei, sat versus ora etc. Cu toate astea, dac privim n jurul nostru, nimic n acest univers nu este alb-negru sau evoluie continu. Exist criminali care i doneaz ntreag avere victimelor inundaiilor. Exist turntori de securitate care i cer iertare. Exist biserici cretine pentru homosexuali. Exist localiti care nu sunt nici sate nici orae. Exist sisteme politice care nu sunt nici capitaliste nici comuniste. Exist nu doar state bogate ci i srace, nu doar Lumea Dezvoltat ci i Lumea a 3-a, dar i ri n curs de dezvoltare (Romnia). La fel, cu evoluia continu: dup Imperiul Roman a venit Epoca ntunecat sau Evul mediu, deci decdere...nu progres. Dac ntregul univers cunoscut de noi are o mie i una de nuane de gri, cum putem crede c cineva va pune n balana toate faptele bune cu toate faptele rele i va vopsi persoan respectiv ntr-o singur culoare? Oare de ce faptele rele cntresc mai mult dect faptele bune? Oare de ce Dumnezeu este atot-ierttor, dar a distrus (zice-se) orae ntregi i a adus potopul? i eu cred c exist o Divinitate. ns n niciun caz nu cred povestioarele religioase. Pur i simplu cred c universul are un mod de a se auto-regla, un fel de lege a compensaiei. Poate c e o energie, poate c e o civilizaie superioar noua...Oricare dintre aceste variante mi se par mai credibile dect noiunile ideologice de Dumnezeu sau de Diavol, care se gsesc n Biblie. Acum s trecem la atacul deschis la persoan pe care l-ai pus ca not de subsol. Trecnd peste jignirile gratuite, o s iau n considerare doar...argumentele. Cu penisul urinm i facem copii...mi se pare amuzant aceast afirmaie.

Se refer la practicile sadomasochiste, unde stpna sexual...o face pe dura cu partenerul de sex, umilindu-l, biciuindu-l, lovindu-l cu putere.

49

36

n primul rnd...s fim serioi. Nimeni nu face sex doar ca s fac copii. Dac ar fi aa, am avea zeci de copii pe cap de locuitor (ca la penticostali). V-a crede pe cuvnt, dac n urma fiecrui raport sexual normal, femeia ar rmne nsrcinat. Dar nu se (mai) ntmpl aa. Deci i brbaii cu femeile triesc emoii epidermice, orgiastice etc. Doar c pe ei nu i batjocorete nimeni pentru asta! Pe lng asta, exist cupluri de brbai i femei, infertili, care n via lor nu vor putea avea copii. Asta nseamn c nu mai au voie s aib relaii sexuale? Deci, cu prere de ru, dar cu penisul se fac i alte lucruri n afar de urinat i fcut copii. De obicei, cnd vine vorba de corpul uman, acesta trage nite semnale de alarm, cnd ceva nu e n regul. Te tai...te doare, te loveti...te doare, ipi-rgueti, stai n frigrceti. Deci organismul uman tie cnd ceva nu e n regul i reacioneaz. Ei bine, ca homosexual practicant v pot spune dou lucruri despre controversatul sex anal: 1. nu doare, dac este fcut cum trebuie. Dup cum nici sexul vaginal nu doare, dac este fcut cum trebuie. 2. n 99% din cazuri este curat (scuze c intru n detalii att de intime) dar orice persoan care vrea s aib raporturi sexuale anale i face o clism nainte...un lucru foarte sntos, care i detoxific organismul. La fel ca i sexul vaginal i sexul anal necesit anumite pregtiri. 3. se obine plcere din sex anal, la fel cum se obine plcere i din sexul vaginal. 4. nu aduce boli, dac persoanele se protejeaz (adic folosesc prezervative), ba chiar nu aduce nici sarcini nedorite i nici avorturi! 5. i cel mai important lucru: sexul anal nu este practicat doar de homosexuali. Sunt destui brbai heterosexuali i femei heterosexuale, care practic sodomia (cum o numii dv.). i ce-i cu asta? Asta este o chestie att de neimportant, att de mic n comparaie cu personalitatea unui om, nct nici nu merit s i dai atenie, dac nu eti direct implicat. Homosexualitatea nu e firescul omului. Dar atunci cum se face, c aceast minoritate a existat dintotdeauna, ba

37

chiar n unele vremuri a fost ct se poate de fireasc (Roma i Grecia antic)? Pe lng asta, dac faci cancer, hepatit, sau leucemie e firesc s mori. Transplantul de mduv, razele citostatice nu sunt n niciun caz fireti...dar, cu toate astea, nimeni nu le respinge. Ce nu e firesc...n ziua de azi, este s mori de foame, s te zbai n srcie, s nu fie medicamente n spitale, brbaii s fie violeni cu soiile lor, s fie bti n strad, s fi furat la drumul mare, s i fie fric s umbli noaptea prin oraul tu, toate astea sunt mult mai anormale dect homosexualitatea, dar e mai uor s arunci vina pentru toate problemele societii pe o categorie vulnerabil de oameni, care nu se poate nc apra. Asta e anormal! Asta nu e firesc! Da, homosexualitatea este anormal, pentru c nu se ncadreaz n norm, fiind doar o minoritate. La fel i elevii supradotai sau olimpici sunt anormali, pentru c nici ei nu se ncadreaz n norma celor 80% care sunt media. Operaiile de transplant de cord reuite sunt anormale, pentru c majoritatea operaiilor pe cord se termin prin deces. Sunt attea lucruri negative n Romnia. i noi dezbatem normalitatea? Ce e normalitatea?! Normalitate este s ai compasiune, normalitate este s l ajui pe cel de lng tine, normalitate este s i plteti taxele i impozitele la zi, normalitate este s ai un serviciu. Normalitate este s tinzi spre mai bine, normalitate este s i respeci vecinul i interlocutorul, normalitate este s nu judeci, normalitate este s vrei s fii tratat normal. Normalitate este s nu urti fr motiv, normalitate este s iubeti i s fii iubit. i majoritatea homosexualilor sunt normali din toate aceste puncte de vedere i anormali dintr-un singur punct de vedere: nu fac parte din medie, nu fac parte din norm, sunt o minoritate. Sunt din acest unic punct de vedere anormali. Dar asta nu ii face mai putin oameni! Dar asta nu i face mai puin oameni! Homosexualii nu sunt o parte a problemei. Nu ei fur fonduri, nu ei se bat, nu ei sunt corupi, nu ei sunt moguli.

38

Ei sunt ceea ce suntem cu toii: o parte a societii...cu bune i cu rele. Sentimentele, durerile, bucuriile, rnile, gelozia, fericirea sunt aceleai i la homo i la hetero. Un cuplu ntemeiat n deplin cunotin de cauz de doi oameni, un cuplu bazat pe respect, iubire, reciprocitate, omenie, lucru n echip, sperana de mai bine, afeciune ...acest cuplu poate fi homo sau hetero. El tot cuplu este i cei care fac parte din el tot oameni sunt. Pe de alt parte, rata divorurilor e n cretere. Csniciile se destrma nainte s nceap. Exist prini singuri, copii din flori i oameni cstorii de mai multe ori. i, cu toate astea, un numr mare de oameni au ncredere i i pun toate speranele n instituia cstoriei i vor s fac parte din ea. Nu neleg cum v putei opune ca instituia cstoriei s i recapete influena? De ce va plngei c suntem perveri, dar nu ne ncurajai s avem relaii stabile, de durat...mcar prin parteneriate civile? De ce nu i primii pe gay n Biseric voastr, dac suntei att de buni cretini? De ce le tiai aripile nainte s zboare? De ce va opuneti att de tare? Ce v-au fcut oamenii tia? Domnule Rzvan, am remarcat cteva lucruri eseniale, pe care vreau s vi le mprtesc la aceast etap a dialogului nostru: 1. Nu v racordai la persoana cu care discutai! Adic facei abstracie c vorbii cu un preot doctor i cu un scriitor cu mult experien de via i mi vorbii...generalist i prut pedant, ca i cnd mi-ai preda abecedarul, dei exist diverse structuri semantice n discursul dv., care mi dau certitudinea c ne suntei un cititor fidel. Adic, pe de o parte, ne citii articolele i crile i picai la anc, ca din senin, ca...pentru prima dat la noi pe platform i dorii un dialog cu noi (de care nu erai sigur, totui...dar trgeai sperane) iar, pe de alt parte, suntei un fel de pastor neoprotestant, care predai, dup manuale de mna a 14-a, religie, cultur, sexologie, filosofie, istoria artei, politologie, sociologie...unor grdinari, care nu cumpr castravei expirai.

39

Adic i diletant...i fr simul ridicolului. 2. Dup indicii interioare dialogului v suspectez c suntei nu unul...ci o comunitate, c suntei un scriitor...cu mai multe capete, fapt pentru care, interviul de fa, pe platforma unui preot ortodox, e un fel de reclam groas a trustului lui Voiculescu n camerele de filmare ale lui Vntu, adic a comunitii gay din Romnia, care l njur frumos pe preot, la el acas, n timp ce aceasta i caut noi prozelii. Asta n timp ce preotul vrea s vad pn unde duce...ambiguitatea dialogului, produs de comunitatea gay, care poart, de aceast dat, numele Rzvan. Mine s-ar putea s poarte numele: Minodora sau Naomi i s urmreasc acelai lucru: vizibilitate scenic. 3. Mizai excesiv de mult pe autovictimizare i lacrimogenitate, ca lacrimile preedintelui Bsescu pentru prietenul Stolojan, pentru ca, la o nvrtitur de fraz s devenii arogant i foarte fixat n fraze i argumente deja confecionate, atunci cnd v simii comfortabil...sau cnd vi se accept acest lucru. ns mie nu mi displace strategia dv. de lucru. Pe ct v detaliai opiniile (ale unuia sau la o mie de oameni), pe att devenii mai explicii pentru cei care v citesc. i, dac nu ieii din civilitatea de pn acum, dialogul nostru va fi i mai interesant n continuare, v asigur. Pentru c, dac eu m nel n toate intuiiile mele i Rzvan e doar Rzvan...atunci v rezerv surprize i mai interesante de autoexplicitare a dv. i a comunitii dv. Iar ntrebarea mea, de aceast dat (v cer s mi rspundei doar la ea...i contraargumentele la cele 3 puncte ale mele s le facei printre picturile altor rspunsuri... i cu inteligen) este urmtoarea: dac homosexualul este o paradigm, un exemplu uman i social, cum ar arta o societate gay, att ca via social dar i ca via interioar? O lume totalmente gay (s ne imaginm aceast utopie...ca un fel de alter-ego al lui Avatar50) ar fi o lume fr rzboaie, fr conflicte, o lume de miere...o lume ideal sau o caricatur social, o lume sufocant i decandent, care s-ar autodistruge de la sine?

50

A se vedea: http://www.avatarmovie.com/index.html.

40

S o lum cu nceputul51. Nu neleg de ce m subestimai i m jignii. Dumneavoastr nu concepei, faptul ca un tnr gay s fie n stare s scrie ce am scris eu aici? Singurul motiv pentru care nu dau mai multe date despre identitatea mea este faptul c tiu foarte bine n ce ar trim. Consider c este de datoria mea s rspund la acest interviu, odat ce l-am nceput. mi place s fiu informat, de aceea nu citesc doar portalurile de tiri gay sau site-urile gay, ci i resursele cretine, pentru a afla i perspectiva cealalt. La fel ca atunci cnd i iei tirile din mai multe surse. n al doilea rnd, eu am pornit de la premisa c aceast carte de interviuri nu va fi citit nici de cineva ca mine, adic de un student, nici de cineva ca dumneavoastr, adic de un doctor n teologie i un scriitor. Cartea va fi citit, bnuiesc, de credincioi de toate nivelele i din toate mediile sociale i de aceea m strduiesc ca rspunsurile mele s fie accesibile tuturor. Probabil c, vorbind despre indicii anterioare dialogului v gndii, c am accesat adresa dumneavoastr de la IP-uri diferite. Nu studiez n ar i, e normal, c am dou adrese diferite. Nu sunt o comunitate i m reprezint doar pe mine. Cu toate acestea, din moment ce sunt gay i fac parte din aceast categorie e normal s tiu care sunt problemele i dorinele de ansamblu. Pur i simplu mi place s m menin informat cu privire la ce se ntmpl n lume i, pentru c vreau s lucrez n publicitate i jurnalism, ntotdeauna stau cu ochii pe sursele de tiri i pe ultimele nouti, altfel nu numai c a pica din facultate, dar nu a supravieui niciodat n industria media. i nc un lucru: normal c nu m-a fi apucat s contrazic Biblia fr s o fi citit. Adic nu spun c vorbesc n cunotin de cauz, dar nici nu pot s pretind c sunt analfabet, cnd vine vorba de cretinism.

Textul ntre ghilimele de la acest rspuns este un rspuns la aseriunile mele, pe care nu i le cerusem convorbitorului meu...la pachet. Dar, pentru c mi le-a trimis aa, atunci le-am pstrat n acest fel i, dup pasajul ghilimelat, vine rspunsul propriu-zis la ntrebarea pe care i-am adresat-o.

51

41

Am fost la orele obligatorii de Religie i am citit mult din Biblie, ca o curiozitate. Deci nu vorbesc despre Biblie cum a vorbi despre un iaht. Pe un iaht nu am fost niciodat, dar Biblia am citit-o ct de ct. Vreau s m cunosc ct mai bine pe mine i pe cei din jurul meu, dar nici nu vreau s devin agasant. V sugerasem s terminm la un moment dat interviul, pentru ca lucrurile s nu se ncing prea tare. Cu toate astea, din dezbaterea de idei, nu pot iei dect lucruri bune, sper... tiu foarte bine c am exagerat n argumentarea ultimei pri a rspunsului al 5-lea. Dar acestea sunt ntrebri reale, dure la care nu am gsit niciodat un rspuns. Adic de ce mi se cere mie s mi pun viaa n minile lui Dumnezeu, dar acel Dumnezeu mi transmite mesaje de ur prin reprezentanii lui? Mai mult, de ce oamenii de orientare homosexual, care chiar au credin i vor s fie buni cretini, de ce chiar i lor li se cer sacrificii, care unui ho, unui criminal, unui violator nu li s-ar cere? Niciodat nu am fost de acord s fiu umilit sau s umilesc. Nu mi place ca ali oameni s m fac s m simt prost pentru ceea ce sunt, iar asta nu cred c este arogan. Cred c, pur i simplu, prea mult timp am ndurat vorbele grele ale oamenilor fr s fac nimic. Acest interviu este modul meu de a ncheia socotelile cu o perioad grea a vieii mele. Este ca un jurnal pe care l mprtesc cu nite cititori neateptai. Pervers, egoist, anormal: acestea sunt cuvinte adresate de dumneavoastr mie. Eu nu v-am jignit n niciun fel. mi cer scuze dac am prut lipsit de respect. Din pcate nu am vrsta sau experiena dumneavoastr n astfel de dialoguri. Cred c este clar c nu sunt Naomi. Sunt un simplu om care ncearc s intre n dialog i s neleag de unde vine atitudinea dumneavoastr fa de mine i cei ca mine. Dac v dezvluiam identitatea mea complet, puteai s m suspectai de vizibilitate scenic. Nu am nimic de ctigat de pe urma acestui interviu...Dimpotriv, a putea avea chiar de pierdut, dac l citete cine nu trebuie. Faptul c homosexualii sunt uneori victime ale majoritii nu mir pe nimeni. Arogana a fost ntotdeauna un defect al personalitii mele, dar nu cred c am lsat ca

42

interviul s fie acaparat, n vreun fel, de arogan, i nici nu m-am ludat excesiv cu realizri. Nu am fcut dect s urmez regulile interviului, s trimit un CV, cum mi s-a cerut i s spun ce gndesc. Sunt alii care au pit-o mai ru ca mine. ns mi displace c recurgei la ameninri voalate de tipul va rezerv surprize i mai interesante de autoexplicitare a dv. i a comunitii dv.52. Dac avei o ntrebare de pus, sau ceva de spus, chiar v rog s o facei! ncerc, pe ct posibil, s fiu transparent i sincer n dialogul cu dumneavoastr. Dup cum am spus mai sus, nu cred n paradigme sau exemple unice umane i sociale. Consider c societatea trebuie s aib un echilibru i la fel cum o lume, care se preface c e totalmente hetero mi displace, la fel mi displace i o lume, care se preface c e totalmente gay. Pentru c adevrul este ntotdeauna la mijloc: lumea nu e nici gay, nici hetero. Exist, dintotdeauna, o majoritate heterosexuala i o minoritate homosexual. Dup unii istorici, proporiile au fost constante de-a lungul timpului. Ceea ce mi doresc eu e s triesc ntr-o lume n care fiecare este liber s i urmeze calea ctre fericire, avnd dreptul i responsabilitatea de a-i respecta pe cei din jur, pentru a cere, la rndul lui, acelai lucru. Lumea nu are cum s fie perfect pentru c nici oamenii din ea nu sunt perfeci. De aceea nu sunt de acord cu absolut niciun experiment social sau uman. ns homosexualitatea nu este i nu a fost vreodat un experiment. A fost o realitate pe vremea comunismului, a fost o realitate n perioada interbelic, a fost o realitate pe vremea voievozilor, a fost o realitate n timpul dacilor i a romanilor. O realitate pe care fiecare epoc a neles-o cum a putut. i cred c epoca noastr poate mai mult dect face n prezent. Domnule Rzvan, dei mi-ai cerut, n mod particular, s fim mai direci unul cu altul i s v spun Rzvan i nu domnule Rzvan, eu cred c civilitatea discursului meu nu v ine la distan ci v stimeaz.
Aici se termin pasajul ghilimelat i ncepe rspunsul la ntrebarea despre viziunea convorbitorului nostru asupra unei societi eminamente gay.
52

43

De aceea voi continua s v stimez, n acest fel, pn la finalul discuiei cu dv., dei, cu diferena de 11 ani de vrst dintre dv. i mine, am putea s facem i ca dv. Eu zic s v stimez de dou ori, atta timp ct suntei primul tnr, altul dect mine, ca om credincios, care, la nivel online, are curajul s fie el nsui. Timp de 4 ani nu am ntlnit la nivel online un om mai deschis i mai interesant, cu o personalitate complex, ca dv. Adic nu suntei un om credincios, avei 21 de ani, suntei i gay, nu v e team de cei cu studii...i mai suntei i civilizat, foarte bine informat, transparent i amiabil. Tocmai din acest motiv, v-am ameninat, n mod voalat...c v rezerv surprize frumoase n dialogul nostru, adic v voi da ocazia s vorbii, din plin, mult mai autentic, mai din luntru, despre cine suntei dv. i aceast ameninare...e una de bun augur, de care se bucur oricine preuiete dialogul. ntrebrile bune nasc rspunsurile complexe. Iar dialogul real e i gic contra, e i explozie, e i repliere, e i o sum de precizri, tot felul de precizri...pentru c e paradoxal ca viaa. De mai multe ori ai amintit despre faptul c lumea nu e neagr sau alb...ci corcit, adic: i una...i alta. Pentru c e lumea cu lege i frdelegi, cu Dumnezeu i fr niciun Dumnezeu...sau care are netiine enorme n ceea ce l privete pe Dumnezeu i statutul lor personal. Mie, ca om al credinei, mi displace foarte mult lucrurile ntoarse pe dos, perversizate. Dup cum v-am spus i o tii ca atare, dv., pentru mine, suntei...n neregul, aiurea, pe dos...ca gay. ns nu suntei pe dos din cauza mea...c eu, personal, a avea ceva cu dv. sau Biserica Ortodox, ci Dumnezeu, Cel care ne-a fcut pe amndoi, a stipulat un anume format de om, ale crui organe s funcioneze ntr-un fel anume. Acum, dv., v autolegitimai drept gay...cum eu pot s m declar (i, ca mine, oricare de pe planet) tot la fel de uor, drept: pedofil, zoofil, scatofil, criminal, extraterestru, geniu, sfnt, dumnezeu, zeitate, porc, insect, ntruparea lui Buddha etc. Problema e c modul nostru de a funciona ine de Cel care ne-a creat. Noi nu suntem autonomi. Nu ne putem face de cap...i, n acelai timp, s credem c vom ajunge, cu

44

toii, n mpria lui Dumnezeu: scopul fiecrui om creat de Dumnezeu. Dac nu accepi c acesta e scopul umanitii i c singura via e cea evlavioas, prin care te cureti de patimi, moartea, un eveniment implacabil pentru omul czut n pcat, te izbete de realitatea asta, care acum, pare doar frazeologic. La un moment dat dv. mi-ai spus, c moartea e o problem preoeasc (dei preoii se ocup cu viaa oamenilor...i mai puin cu moartea, moartea fiind apanajul celor care l nva pe om la vicii) i, n acelai timp, c nimeni nu s-a ntors din moarte sau nimeni nu tie ce e dincolo i chiar Scriptura e vag despre Rai, dar, n Iad, te prjeti la foc...cu ceva n fund, adic cu o furc... Problema e c...s-au ntors oameni din moarte, n secolele anterioare i n secolul nostru, verificai, cu date, punctual...i nu basme dar i oameni, care au vzut Raiul i Iadul i nu arat deloc...plictisitoare... Mitologia e basme pentru copii creduli, ca i Capra cu trei iezi...dar vieile Sfinilor i vederile lor dumnezeieti, extatice...sunt realitate mai presus de realitate, trite doar de cei Sfini. Ca s fiu mai actual: exist probe tiinifice irefutabile ale existenei nvierii morilor, ale veniciei, adic ale Raiului i ale Iadului. Trebuie numai s le citeti i s le crezi, dup cum consimi c a existat, din punct de vedere istoric, nu tiu cnd, Nero sau Radu cel Frumos (am neles aluzia...i tiu i mitologia din jurul su). Am inut s v spun toate astea ca s v incit la studiu (dv. fiind o fiin studioas) i v pot direciona spre diverse studii, care explic Scriptura i d i probe despre Rai, Iad, nviere, nemurirea sufletului, cum arat pe lumea cealalt etc. i acum ajung la a 7-a ntrebare, care e o propunere foarte generoas i creativ, dup cum v promiteam, care s ne duc la dv. n suflet, i mai adnc. V rog s transformai un pasaj din viaa dv., mai mult sau mai puin diluat, romanat, mistificat pn la un anume grad...ntr-o nuvel scurt, ntr-o poveste, ntr-o scriere parabolic, aa, pentru ca noi s nelegem i mai bine viaa i personalitatea dv. Nu trebuie s dai date, nume, localiti reale...ci doar s facei din pasajul dv. autobiografic o...lecie pentru toi.

45

De data asta voi ncepe prin ceva urt, care m ocheaz i m ntristeaz cel mai tare cnd l aud: legarea pedofiliei de homosexualitate. Oricine tie c exist brbai care violeaz fetie, dup cum exist brbai care violeaz biei. i dac aruncm o mic privire la jurnalele de tiri, vedem c marea majoritate a pedofililor sunt pedofili brbai, care violeaz fetie i, la distan, pe locul doi ca numr sunt pedofilii brbai, care violeaz biei. Deci exist pedofili normali (?) i pedofili homosexuali. ia normali sunt mai buni, oare? Pentru c, la o adic, procreeaz, sunt atrai de sexul opus, chiar dac sexul opus e mai tnr cu 30 de ani. Dumneavoastr, celor care citii, v produce mai mult scrb numrul mic de pedofili homosexuali dect numrul uria de pedofili heterosexuali? Mie mi produc la fel de mult scrb amndou tagmele de pedofili. i, din pcate, n 2010, n Romnia, deseori pedofilia brbailor/btrnilor, care violeaz fetie este scuzat sau se arunc vina pe victim mai ales la ar: c se mbrca fetia provocator, c pedofilul era beat, c nu tia ce face, c nu era singurul etc., pe cnd tagma pedofililor homosexuali este demonizat: c ar trebui ucii, torturai, etc. Din nou vreau s spun c, dup prerea mea, a abuza o feti, o copil fr aprare, este la fel de ngrozitor cu a abuza un bieel. i nu exist nicio scuz pentru a fora o copil sau un copil fr discernmnt s satisfac pornirile rele ale unei bestii. Dar nu trebuie s l mniem pe Dumnezeu, cum ai spune dumneavoastr, i s ne facem c nu vedem pedofilia heterosexual, care, de fapt, este principala problem (ca numr), care afecteaz fetiele romnce de la sate. Vrei dovezi c majoritatea pedofililor sunt heterosexuali? Iat-le: Peste 100 de copii i adolesceni din Iai au fost victime ale abuzurilor sexuale n 2006. Numrul agresiunilor sesizate la Poliie este de trei ori mai mare dect n 2005, specialitii vorbind despre un fenomen tot mai greu de controlat.

46

Din statisticile ntocmite dup studierea cazurilor s-a constatat, c foarte muli dintre agresori sunt tot minori i c majoritatea victimelor sunt de sex feminin. Vulnerabilitatea cea mai mare este la sat53. Iat i statisticile ANPDC54 n colaborare cu Poliia Roman55, din 2008: n urma centralizrii informaiilor de ctre Autoritatea Naional Pentru Drepturile Copilului, a rezultat c au fost abuzai sau exploatai sexual 12 biei i 91 de fete56. V amintii cazul celebrelor nuni ntre minore de 910 ani cu brbai de 25? Cazurile minorelor de 6, 11 i 12 ani lsate nsrcinate i a avorturilor pe care au fost nevoite s le fac? Cazul fetiei violat de tatl ei? Cazul fetiei violat i ucis de un vecin? Dar cazul fetiei violat ani i ani la rnd de unchiul ei care o cretea? Cazul fetiei folosit ca prostituat de tot satul, v sun cunoscut? Cazul vrului incestuos, care i-a violat verioarele? Sau acestea sunt scuzabile, pentru c le-au comis oameni atrai de sexul opus? Dar punem n balan i multele reportaje despre cazul Darta57, cazul Doru Iuga58, i cazul Treptow59 din anii 90, se vede cu ochiul liber c exist un caz de pedofilie homosexual la mai multe cazuri de pedofilie heterosexual. E echilibrat s se fac zeci de reportaje, talk-showuri, emisiuni, dezbateri, incitri la linaj, ultra-mediatizri ale unui pedofil homosexual, n timp ce problema pedofililor heterosexuali este menionat discret, sau culmea la tiri, pe scurt, uneori omis, sau mai ru scuzat?

A se vedea articolul: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/425286/Opt-minori-abuzati-sexual-infiecare-luna-/. 54 ANDPC = Autoritatea Naional pentru Protecia Drepturilor Copilului. A se vedea saitul instituiei: http://www.copii.ro/. 55 A se vedea saitul instituiei: http://www.igpr.ro/prima_pagina/index.aspx. 56 Date cf. http://www.ziare.com/actual/eveniment/07-06-2008/romania-peste-100de-copii-au-fost-abuzati-sexual-in-2008-349179. 57 A se vedea: http://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/stilistul-marian-darta-audiat-incazul-pedofilie-in-lumea-mondena.html. 58 Idem: http://www.cancan.ro/actualitate/reportaj/doru-iuga-si-cantaretul-fuego-aufost-iubiti-26274.html. 59 Idem: http://www.romlit.ro/treptele_lui_treptow.

53

47

Cine manipuleaz pe cine n acest caz, domnule Picioru??? i mai bine spus, cine e adevratul nostru duman? M deranjeaz foarte tare s fiu legat de aceste bestii umane (pedofilii) i cred c nu e important, dac un pedofil a violat o feti sau un biat! Important e c trebuie s fie pedepsit. Pe de alt parte, heterosexualitatea, ca i homosexualitatea, se petrec n cunotin de cauz, ntre doi oameni majori, vaccinai, care tiu de bine-de ru, n ce se bag, i deci relaia lor nu are ce cuta n arena public. Cel puin asta ar trebui s fie regula demnitii. Poate c, data viitoare, v vei gndi de dou ori nainte s legai pedofilia numai de homosexualitate, pentru c, totui, facei o greeal i o mare nedreptate unor oameni i aa nedreptii!!! i judecai, dac e bine s v aruncai, n mod forat, copiii ntr-o aren de dezbateri, care nu este a lor! Ct despre partea de ficiune, prefer sa spun, din start, adevrul, dei nu mai vreau s mi amintesc, cum am deschis ochii la terapie intensiv. Tot ce v pot spune e ce simeam n acele momente: revolt, furie, perplexitate, oc, team, grea i tristee. Pn la urm au rmas doar tristeea i urmele btii. Totul a pornit de la faptul c mergeam pe strad alturi de un biat mai efeminat i pe care am ncercat s l apr, fr prea mare succes. Mai mult nu scriu, pentru c nu a trecut destul timp. i nu e ficiune! E doar...o parte din viaa mea. Pot doar s sper ca, pe viitor, s nu se mai ntmple nimnui aa ceva. i dumneavoastr suntei printre cei care au puterea de a nu mai lsa astfel de lucruri s se petreac!60 Domnule Rzvan, mi pare ru pentru tratamentele nedrepte la care ai fost supus de ctre brbai heterosexuali
V anexez aici trei file video importante din punctul meu de vedere. Prima fil reprezint o discuie neconveional ntre prini i copii: http://www.youtube.com/watch?v=SuOtcfVRHFA. A doua fil video e una memorial, n amintirea unui transsexual ucis n plin strad: http://www.dailymotion.com/video/x1na2l_cripple-starfish_music. A treia fil video e o campanie care atrage atenia asupra situaiei internaionale a cuplurilor de acelai gen, i a fost artat parlamentarilor, care au decis scoterea articolului 200 din Codul Penal romnesc. Aici avem varianta n limba italian, pentru c nu am mai gsit-o pe cea n limba romn: http://www.youtube.com/watch?v=aMv13rh-XKE.
60

48

(presupun), dup cum mi pare ru pentru orice nedreptate, care se comite n faa oricrui om slab i neajutorat: vizavi de pruncii din pntece, de copii, de tineri, de aduli, de btrni, de cei n stare terminal... Nedreptatea vizavi de viaa lor atinge i sufletul i trupul lor...i eu nu m uit doar la trupul lor... Manipularea i teroarea, srcia i injustiia ntreinute artificial, voit...sunt tot attea calamiti, care ne demoralizeaz sau ne extermin. M bucur c vedei, totui, ntr-un preot i un formator de opinie online un factor de decongestionare a situaiilor conflictuale multiple. i, v asigur, c nu mpart violatorii n homosexuali i heterosexuali...ci i bag n aceeai oal i nici nu ascund sub pre faptul, c numrul de criminali, de pedofili, de huligani, de virusai HIV, de toxicomani e...mult mai mare dect statistica oficial. ns, cu toate c nu v aliniez nici cu pedofilul i nici cu semidoctul, v identific cu ceea ce, dv., mai nti de toate, mi-ai spus c suntei: homosexual. Pentru mine o astfel de legitimare (a fi gay) e una inadmisibil, pentru c eu m legitimez cnd m ntlnesc cu cineva, ca fiind preot ortodox, doctor n Teologie, scriitor sau creator de online i nu: heterosexual, butor de bere, mnctor de plcinte cu mere, scriitor la computer sau televizionist. Legitimarea dv. se refer la sex n primul rnd, chiar dac a fi gay include un mod de a vedea lucrurile, o cultur anume etc. i, dac v legitimai astfel, v legitimai prost...pentru c v legitimai doar cu sexul anal i oral i nu cu ceea ce suntei. Vei termina facultatea, poate vei face i o alta, vei fi publicitar, vei scrie o carte, mai multe, vei avea o companie (s presupunem toate astea), ns legitimarea gay nu trebuie s stea scris pe fruntea dv., ci asta e o treab de aternutul dv., de cu cine vrei s trii. Ceea ce enerveaz pe omul tradiionalist ca mine nu e persoana dv., ci faptul c suntei ostentativi n a v arta alegerea sexual. De aceea, pentru viitor, cred c i heterosexualii i homosexualii trebuie s accepte c existm concomitent i c tuarea a ceea ce eti din punct de vedere al

49

dormitorului...nu trebuie s mai interfereze cu munca noastr din fabric, birou etc. ns relaia Bisericii Ortodoxe cu comunitatea gay ca atare i cu fiecare n parte din aceast comunitate, va fi ntotdeauna, la nivel dogmatic, canonic i duhovnicesc, una de excludere, pentru c viaa homosexualului este i va fi vzut ca o via vicioas prin spectrul relaiilor anale i orale pe care le practic. Principial, Biserica Ortodox vede n homosexual un om czut, bolnav sufletete, care se opune firescului su, acceptnd, un mod de-a fi pe care Dumnezeu, Creatorul nostru, nu l dorete. ns Biserica noastr nu exclude pe omul care renun la aceste pcate mpotriva firii (sexul anal i oral), ci se pociete pentru viaa sa dezastruoas din punct de vedere duhovnicesc. ns, dac nu acceptm aceste pcate, pe care dv. le practicai (cum nu acceptm i alte zeci de pcate, tot nenorocite ca i astea), nu ducem o campanie de anihilare a comunitii gay sau a cultelor i a religiilor din Romnia sau oriunde, ci suntem deschii dialogului. C mai exist i de-ai notri i de-ai dv. cu apucturi de inchizitori, nu negm acest lucru. ns, ceea ce facem noi amndoi acum, faptul c dialogm frumos i c acceptm s ne spunem punctul de vedere, fr s ne dm n cap, dac unul nu e de acord cu cellalt, e adevratul mod de discuie, pe care un ortodox trebuie s l aib cu un gay, cu un mormon, cu un delincvent, cu un violator, cu un satanist, cu un yoghin, cu un ufolog. i acum, pentru c am ajuns aici, v ntreb, tot la fel de deschis ca i pn acum: ce credei c ai lsat i vei lsa motenire, dv., personal, lumii acesteia, la moartea dv.? Ce va rmne valoros dup dv.? Sunt tnr, sunt student, am simul umorului, mi place s ajut, mi place s discut, s cltoresc i mi plac tinerii, nu tinerele. Asta nu nseamn c, de fiecare dat cnd m ntlnesc cu o persoan i zic: mi pare bine de cunotin, sunt gay. De obicei ncep cu numele.

50

n plus, v mai spun un lucru: 99% dintre oameni, atunci cnd cunosc o persoan, se gndesc c au de a face cu cineva heterosexual. Adic nici prin cap nu le trece c persoana cu care dau noroc ar putea fi gay. Asta ine de modul cum ne privim pe noi nine i de cum ne percepem cultural. Dac modelul prezentat la TV, n ziare, n cri, n filme, pe blocuri i la radio, n coli i faculti, n legi i n emisiuni, peste tot ... Dac acest model este doar heterosexual (cum a fost pn foarte de curnd), atunci fiecare om, fie el gay sau hetero, va gndi, n mod automat: suntem o societate heterosexual, deci acest om din faa mea sigur e heterosexual. Dar nu e ntotdeauna adevrat acest lucru! De aceea poate c, uneori, mai este nevoie i s i asumi identitatea, pentru a nu i-o pierde ntr-o mare de heterosexualitate. i pentru a atrage atenia, cnd cineva i ncalc demnitatea uman sau, mai ru, cnd discriminarea este instituionalizat. Adic n momentul cnd legea vine n sprijinul homofobului. S fim sinceri! Nici homosexualilor nu le place s se expun unor palme ale societii (c momentan asta primim). Dar, ca nite oameni inteligeni, din ce n ce mai muli dintre noi neleg, c fr aceast expunere un pic forat i ostentativ ar fi mai ru: adic invizibilitate complet, ignoran i pedepsirea comportamentului, cnd se ntmpl s fie descoperit. Cu asta nu putem fi de acord! Din fericire suntem n Europa, nu suntem n Orientul Mijlociu, unde s se omoare lumea cu pietre din diverse motive religioase. Am trecut de mult de Evul Mediu. i sper, ca i noi, i religia s urcm nc o treapt, nu s coborm la parter! n concluzie, aceast supra-expunere compenseaz invizibilitatea precedent i ncearc s fac lumea s se obinuiasc cu ideea de homosexualitate, pentru ca, n cele din urm, cu toii s ne cunoatem vecinii i prietenii gay, s i salutm i s mergem cu ei la un grtar. Definiia unei lumi, nu normale, ci pur i simplu mai corecte fa de ea nsi ar fi urmtoarea situaie (pornind de la o campanie publicitara portughez):

51

Doi adolesceni merg inndu-se de mn prin Cimigiu, ntr-o zi rece de toamn. Dou btrnele croeteaz pe banc. Una dintre ele exclam surprins: Vaaaaai!... Ai vzut, drag?! Nu-mi vine s cred!... Cealalt rspunde: Ce s-a ntmplat?! Cum s poarte mneca scurt pe frigul sta?!61 Acum s lum un exemplu din viaa real! Un cuplu de vrstnici, care se in de mn pe strad... Lumea trece mai departe. Un cuplu de biei, care stau pe o banc...Toat lumea se holbeaz. Cine e ostentativ? Cei care devoreaz privelitea, sau cel care i triete viaa? Cine face din homosexuali vedete, dac nu prejudecile i stereotipiile heterosexualilor! Scopul pe termen lung al homosexualilor este dreptul la indiferen. Dac homosexualii, ntr-adevr, ar fi tratai ca i restul, dac majoritatea s-ar comporta n mod obinuit fa de ei, dac legea i-ar privi la fel, atunci nu ar mai avea de ce s existe o micare gay. Am fi doar noi i ai notri. n schimb, ce se ntmpl n realitate? Cnd eram copil, mi plcea s m joc de-a mama i de-a tata cu un prieten de bloc. mi plcea s m joc i cu mainue, i cu ppui. n coala general, mi plcea s joc volei, nu fotbal. Cnd eram mic, eram prietenul cel mai bun al fetelor, rareori al bieilor. M uitam n jur i tot ce vedeam, n familie, pe strad, la coal, peste tot vedeam venicul mesaj, auzeam venica poveste scris cu litere vizibile, de neon, pe ecranele din jurul meu: EL + EA = LOVE. Cntecul asta se auzea pe posturile de muzic, refrenul continua la radio, imaginea te privea de pe coperta revistelor, desenele animate mergeau pe aceeai idee, vedetele vorbeau tot despre asta, piesele de teatru se terminau obligatoriu cu srutul ntre prin i prines, chiar i lecturile de la orele de romn, dei interesante n felul lor, tot EL+EA = LOVE spuneau n cele din urm.
61

Nu e o idee original. Este o campanie publicitar creativ din Portugalia: http://www.youtube.com/watch?v=GafppzC2OfE.

52

i m gndeam c sunt singurul care e aiurea. M gndeam cu groaz c va trebui s mi iau o soie, pe care nu o voi putea iubi cu adevrat. M gndeam c, sigur, lumea o s i dea seama ca sunt diferit i mi era de pe atunci clar, c dac lucrurile nu se schimb, nu voi avea o via prea uoar. M gndeam c trebuie s m auto-educ, s mi plac fetele, n acelai fel n care mi plceau bieii. M ntrebam ce ar spune prinii mei, dac eu a pupa un alt biat pe obraz, cum m puneau ei s le pup pe vecinele fete. Aa m gndeam la vremea aceea...Acum tiu c ali copii sau adolesceni ncearc s se sinucid, cnd i dau seama c nu sunt normali. Muli reuesc, alii ajung n spitalele de psihiatrie cu depresii. Dup cum spuneam, nu aveam un model, nici mcar un indiciu, ca s mi dau seama c exist i alii ca mine. Credei c e uor s creti ntr-o astfel de lume, n care te simi extraterestru? Anii au trecut, am crescut...Viaa a cptat alt ritm i au nceput s apar unele indicii c nu sunt singur, a aprut internetul, i am nceput s neleg mai bine cine sunt i ce vreau. Pe urm a fost scnteia. Unul dintre prietenii din copilrie, de la bloc, s-a transformat, pe tcute, mai mult din priviri, n primul meu prieten. Ne plcea s stm unul cu altul. Eram nedesprii. i mereu inventam motive s stm unul cu altul. La un moment dat ne-am nchis ntr-un garaj prefcndu-ne c ne jucm i ne-am srutat. Era primul srut adevrat. n acel moment am fost n sfrit sigur pe mine i fericit. Ca o coinciden a sorii, chiar n acele sptmni se discuta deschis, pentru prima oar, despre homosexualitate, despre primul mar gay. Bsescu zicea c fiecare o face cum i place62. Primarul bordurilor63 nu vroia s permit marul, n ciuda faptului c faxul primriei i csua potal au fost blocate timp de 2 sptmni cu mii de mesaje de susinere venite din toat lumea civilizat, cu toate c se pregteau
n 2004, cnd ctig pentru prima dat alegerile prezideniale...Problema comunitii gay a fost subiect de discuie n campania sa electoral. 63 Adriean Videanu.
62

53

proteste n faa ambasadelor Romniei din Uniunea European i SUA. Auzisem la BBC c homosexualii romni erau hotri s ias n strad orice ar fi. Foamea de bani din pres, neprofesionalismul, netiina i manipulrile extremitilor creaser o atmosfer de rzboi civil. Deja taberele erau definite: homosexualii versus restul. Lucrurile ncepuser s dea n clocot. Atunci am simit c mai bine mor dect s stau n cas, cnd toi bieii aveau s ias n strad i s strige. i, dei nu aveam vrsta necesar pentru a participa la mar, dei habar nu aveam cum o s ne primeasc ceilali, dei unii pe strad spuneau ca nu se mai ine n Piaa Unirii sau c nu se mai ine deloc, dei primeam primele ameninri, dei nici nu tiam exact ce se ntmpl la un mar gay, vroiam, simeam, intuiam c acolo trebuie s ajung. L-am convins cu chiu cu vai pe Alex i nc o prieten, ca s mearg mpreun cu mine, i-am dat cu o sptmna nainte, tot ei, drapelul meu i o pancart. Am spus c m duc s mi reprezint liceul dar, de fapt, i-am lsat balt, am ocolit i m-am dus fix n Piaa Unirii, la parada gay, cu o apc i ochelari de soare mari ct faa, cu drapelul i cu cartonul pe care scrisesem cu carioca: EL + EL = LOVE. Nu mi venea s cred: pentru prima oar extrateretrii romni i prietenii lor s-au unit i au ieit n strad. Eram aa de fericit, nct nu auzeam nici huiduielile, nici rsunetul i scnteile petardelor, nici ipetele poliitilor, nici vuietul mulimii, nici sfaturile organizatorilor, nici nu i vedeam prea bine pe cei din jurul meu i nici nu realizam n ce pericol eram cu toii. Cu o mn fluturam steagul, de gt aveam agat cartonul, l ineam timid pe Alex de mn, iar Andreea era foarte mndr de noi i ne lua de dup umeri cnd pe unul, cnd pe altul, ba chiar se lua la ceart cu trectorii care njurau. Cnd m-am vzut n mijlocul acelei mulimi colorate de oameni, cnd am vzut c putem s mergem pe strad, cnd vedeam atia adolesceni ca i mine, am fost att de copleit, nct am nceput s plng. i nu, nu fac chestia asta des!

54

Dar nu plngeam de tristee, ci plngeam de bucurie. Nu tiu cum s-a vzut, din afar, poate credei c exagerez, dar n timp ce mergeam napoi spre cas, ne spuneam ntre noi c ceva de genul asta au simit i cei care s-au dus n Piaa Revoluiei n decembrie 1989. Eram copii, ce vrei! Aa c, dac tot vorbim despre ostentativ, v propun un joc. V voi arta 16 poze inofensive. i pe urm tragei dumneavoastr nite concluzii... V voi spune att: unele poze sunt de la Liberty Parade, o parad hetero, care se petrece de 12 ani pe litoralul romnesc, cu 30.000 de participani i zeci de mii, iar altele de la un gay fest din Occident. O singur poz este de la Gay Festul romnesc. Oare care poze sunt fcute unde? 1

55

56

57

58

10

11

12

59

13

14

15

60

16

17

61

Rspunsuri: pozele 1, 4, 6, 7, 9, 10, 14, 15 sunt fcute la LIBERTY PARADE, pe litoralul romnesc, un spectacol care atrage anual zeci de mii de turiti pe litoral, care vin s urmreasc parada i concertele. O parad unde brbai i femei deghizai sau pe jumtate goi se urc n camioane, se sruta, opie, danseaz, strig se bucur. Lumea de pe margine aplaud i chiuie, prinii ies cu copiii n brae la balcoanele hotelurilor ca s le arate parada. Pozele 2, 3, 8, 11, 12, 13, 16, 17 sunt fcute la un Gay Fest dintr-un ora mare din vest. Oamenii se comport asemntor ca la Liberty Parade. Prinii i copiii ies s priveasc parada, s fac poze, toat lumea se bucur i nu e nevoie de poliie. Poza 5 este singura poz fcut la Gay Festul bucuretean, cu tema Gay: de la Decebal i Traian incoace. Acum voi rspunde la ultima i poate cea mai important ntrebare din interviul dv. Nu am de unde s tiu ce voi lsa dup moartea mea, dar tiu sigur c soarele va continua s rsar i dup ce nu voi mai fi. tiu c metroul va continua s funcioneze. tiu c vor mai fi alegeri. tiu c vor mai fi greve sau maruri. tiu c vor mai fi concerte. tiu c vor mai fi dezbateri. tiu c vor mai fi rsturnri de situaie. Sper s rmn n memoria prietenilor. Sper s rmn n memoria familiei, sper s las o motenire material, dar sper i c cei care m-au cunoscut vor zmbi atunci, cnd i vor aduce aminte de mine. Sper ca viitorul s aduc o cretere a produciei de orez, voaluri, prjituri cu fric i smochinguri... i o scdere a celor care sunt ai nimanui. tiu ca, ntr-un fel sau altul, lumea va continua s existe. Viaa nu se va opri niciodat. i pentru c tiu c toate acestea se vor ntmpla, aproape sigur: voi muri cu sufletul mpcat.

62

63

11 ianuarie 2010, 21. 28...15 ianuarie 2010, 12. 45 Cu Printele Masterand Gabriel Militaru V mulumesc, Printe Gabriel, pentru c ai acceptat ideea crii...i a interviului de fa. i ncep, n mod brutal, poate, prin a v ntreba: suntei un preot pietist sau unul raionalist? Adic v conducei mai mult dup inim sau dup minte? Cu mult plcere, Printe Dorin. i eu va mulumesc pentru onoarea fcut. Dac ar fi s rspund foarte scurt i rapid la ntrebarea Sfiniei voastre, a spune c nu sunt nici ntr-un fel i nici n cellalt, adic nici raionalist n sensul strict i nici pietist, sau, paradoxal, sunt puin din amndou. Cred c un cretin, i cu att mai mult un preot, trebuie i dorete s-L iubeasc pe Dumnezeu i s se apropie nencetat de El. Dar pentru aceast trebuie, mai nti, s-L cunoasc pe Dumnezeu. Iubirea de Dumnezeu a fiecruia dintre noi este o cunoatere tainic, adnc, personal, intim a lui Dumnezeu i elul fundamental al cretinului. i atunci, m gndesc, c nu poate exista cretin, care are o relaie exclusiv bazat pe raionalitate cu Dumnezeu sau, dimpotriv, unul care doar simte profund fr s cunoasc, s experimenteze. Aa nct eu, pentru c m-ai ntrebat despre mine, ncerc s-L cunosc pe Dumnezeu i s m apropii de El ct mai mult pentru a-L iubi mai mult, i, invers, doresc s-L simt n sufletul meu i s-L iubesc mult pe Dumnezeu, tocmai fiindc sunt contient c astfel l voi cunoate mai profund i mai bine. De aceea am afirmat c, de fapt, nici eu i nici altcineva nu poate fi exclusiv raional sau exclusiv sentimentalist n relaie cu Dumnezeu, ci cele dou sunt complementare i absolut necesare n creterea, n progresul duhovnicesc al cretinului. Dac scopul rugciunii isihaste este pogorrea minii n inim, asta nseamn c raionalitatea se topete lin i tainic n sentiment i se contopete cu el sau c raiunea smerit naintea mreiei dumnezeieti se coboar i se

64

unete cu iubirea n singurul loc unde l poate slvi cu adevrat pe Cel necuprins, i unde nsui Cel nemrginit dorete s slluiasc: n inim. Cel ce dorete s ptrund adncurile tainice ale Dumnezeirii exclusiv pe cale raional va sfri iremediabil n mndrie, n trufie, n rigiditate, n rceal, n ntuneric. Dar nici cel care dorete s ajung la Dumnezeu doar pe calea sentimentelor, excluznd cunoaterea raional, nu va ajunge departe, cci va sfri ntr-o pseudo-cunoatere a lui Dumnezeu, haotic i vag. n ambele situaii rezultatul este ndeprtarea de Dumnezeu. Deci, raiunea i sentimentul, mintea i inim, mpreun, nu separat, l conduc pe omul sincer i smerit aproape de Dumnezeu i izvorsc n sufletul lui credin, ndejde i iubire. i, totui, dac cineva ar veni i v-ar spune: tii, Printe Gabriel, dumneavoastr punei mai mult fotografii pe blogul dv.64, v plac widgeturile, v plac lucrurile nu de mult finee...i, de aceea, cred c suntei pietist, n sensul ru al cuvntului, iar de sublinierea raional a credinei v ocupai mai puin, cum ai contracara o asemenea opinie? Adic, v-ar spune n rezumat: Nu suntei n stare s v explicai credina i de aceea...dai numai mostre necomentate, ca fotografiile de la pelerinajele dv. la Mnstiri sau ca melodiile de pe You Tube. E un comentariu rutcios...sau are i o urm de adevr n el? A spune numai c aceast persoan nu a reuit s m neleag i s m cunoasc nc... Eu am dat i dau rspunsuri, pe msura priceperii mele, desigur, la ntrebrile duhovniceti ori existeniale ale credincioilor, n diferite situaii i locuri. Inclusiv la nivel on-line. Dar, menirea mea nu este s explic credina, ci s o propovaduiesc! Credina a fost explicat de nsui Hristos, apoi de Sfinii Apostoli i de Sfinii Prini. Ea trebuie doar urmat i mplinit. Am primit multe ntrebri de-a lungul timpului, multe dintre ele despre probleme, care i astzi preocup pe muli,
64

A se vedea blogul su: http://prgabriel.wordpress.com/.

65

precum: ecumenismul, cipurile, ereticii, homosexualitatea, incinerarea etc. i, la majoritatea, am rspuns urmnd nvtura oficial a Bisericii i evitnd prerile sau opiniile personale, pe care le consider nepotrivite, din multe puncte de vedere, n Ortodoxie. Mai mult, am preferat, n majoritatea cazurilor, s trimit rspunsurile direct celor care mi le-au solicitat, i nu s m exprim foarte des public. Consider c aa este mai bine i c sunt alii mult mai pricepui s o fac public. Asta nu nseamn ns c nu am abordat i public unele probleme de interes major. Dar, dac, de fapt, ntrebarea dvs., se refer la faptul c nu am reuit s public mult mai multe articole teologice pe teme de doctrin, moral sau cult, dei formatia mea de teolog este una sistematic, aceasta se datoreaz faptului c, spre marele meu regret, am foarte puin timp pentru a m ocupa de blog, pentru a scrie sau a crea. Am i eu cteva proiecte, dar...toate la timpul lor. ns, ori de cte ori m aflu undeva unde este ceva frumos, plcut si interesant de vzut sau cunoscut, imediat imortalizez, culeg i mprtesc i celorlali. Cerurile spun slava lui Dumnezeu i facerea minilor lui o vestete taria. i aceasta este o form de propovaduire a Cuvntului lui Dumnezeu. Sper ca, n viitor, s pot face mult mai multe lucruri bune i frumoase. Chiar i aa, am satisfacia c am putut bucura pn acum, cu bloguleul meu, un destul de important numr de cretini, dovada multele e-mail-uri primite, ceea ce pentru mine este o realizare personal important. Am neles: v bucurai de ceea ce ai realizat...n ciuda faptului c nu avei timp prea mult!... ns ceva mi-a atras atenia...n rspunsul Sfiniei voastre: am evitat prerile personale...i am rspuns cu nvtura oficial a Bisericii... ns ce nseamn s ai prere personal? i, deopotriv, ce nseamn s crezi...n nvtura oficial a Bisericii? Unde e cuprins aceast credin oficial a Bisericii Ortodoxe i de ce v e team de...prerile personale? Ce v-ar putea face...nvturile personale?

66

Da, am obinut mici realizri, n ciuda lipsei de timp pentru a m ocupa mai mult de blog. Tocmai fiindc mi cunosc bine limitele i neputina, Printe Dorin, micile reuite, pe care le obin cu ajutorul Domnului, m bucur enorm. Exist persoane mult mai pricepute i mai nelepte dect mine, care obin rezultate mult mai importante. Fiecare dup puterea i priceperea lui... Prerile personale?!...Eu, ca i Sfinia voastr, sunt slujitor. Slujitor al lui Hristos! Prerile mele sunt prerile Stpnului Meu. Toi oamenii au libertatea de a crede i de a alege liber. Eu mi-am manifestat-o n momentul n care am acceptat cu bucurie i recunotin Ortodoxia, credina prinilor mei. Apoi, cand am devenit preot, mi-am spus pentru totdeauna prerea personal. Prerea mea este nvtura Bisericii Ortodoxe, lsat de Hristos Sfinilor Apostoli i cuprins n Sfnta Scriptur i Sfnta Tradiie. Aa nct orice fel de prere exprimat de mine trebuie s se ncadreze n nvtura Bisericii. Exist teologi, gnditori profunzi, care, de-a lungul vremurilor, i-au permis semeii abrupte pe teren doctrinar, uzitnd foarte des de prerile personale. i aici cred c distana ntre ndrzneala erudiiei i mndrie este foarte mic. Iar mndria duce la pieire... Sigur c este necesar s se cerceteze Scripturile, s fie alctuite opere teologice de valoare...Dar aici prerile personale pot fi, fie fr o importan prea mare fa de minunatul tezaur al nvturii ortodoxe, fie chiar un pericol de a cdea i a te abate de la doctrina ortodox. i nu de puine ori chiar aa s-a ntmplat. Una este a extrage sev din scrierile sacre ale Ortodoxiei i alta a inova, a aduga sau a scoate ceva din nvtura Bisericii. Eu nu am o nvtur a mea, ci ncerc s o urmez pe cea a lui Hristos. Dac mi se cere prerea ntr-o anumit situaie, prerea mea e prerea lui Hristos. i...nu cred c se poate vorbi de o team, atta timp ct prerea ta este cea a lui Hristos. Iar dac prerea ta nu este a lui Hristos, atunci, da, este o mare team: c te poi ndeprta de El i c-L poi pierde. Alt team nu este justificat i nici nu trebuie s l caracterizeze pe un bun cretin.

67

Printe Gabriel, vreau s fiu mult prea sincer cu dv., cum poate nu a fost nimeni, mai nainte ca s mergem mai departe. Dialogul real e un dialog onest, pentru ca s fie un dialog mntuitor, ndrepttor la nivel personal. Sfinia voastr facei prea puin la nivel online, pe blogul dv. i n viaa dv. personal, n materie de aprofundare teologic, cultural etc. pentru c simii c nu putei mai mult...i nu pentru c nu avei timp. Un om care gndete profund...i care a scris toat viaa...nu are probleme nici cu scrisul, nici cu timpul i nici cu gnditul...pentru c e mereu un gnd, o rugciune, o exprimare, o mn ntins altora i ntotdeauna tie s valorifice timpul, chiar i cnd nu-l are din belug... Nu putei mai mult pentru c acesta suntei. Ca s vrei trebuie s poi...nu doar s crezi c poi. Iar demersul dv. online e unul mimetic i nu profund personal, fapt pentru care nu are relevan dac e s vorbim de: creaie online autentic. Noi suntem amndoi slujitori ai aceleiai Biserici, a singurei Biserici a lui Dumnezeu (cum subliniez adesea)...depinde ns cum i de ce. Dar, dac modul n care triesc i pentru ce sunt preot le trim personal, le trim acas, le trim n noi, le trim la Biseric, oriunde...i doar noi putem s spunem, n mod franc, adevrul nostru...totui vorbele, creaia noastr, modul n care ieim spre alii ne deconspir...i cred c mi dai dreptate. Dv., ca i mine, suntei preot...Numai c eu, privinduv creaia online, modul n care abordai o problem sau alta, ca unul dintre cititori spun asta (fcnd abstracie de faptul c ne cunoatem ntru ctva, incipient...)...nu mi-ai dat deloc senzaia c gndii cu mintea proprie credina noastr n articolele Sfiniei voastre, c v-ai impropriat-o la modul c a devenit una cu modul dv. de-a fi, ci am avut sentimentul, c...repetai formule deja nvate. i c suntei un pietist cu formule auzite, mai mult sau mai puin urechist, i nu aprofundate personal, adic un om mai mult sentimentalist dect cu o acuratee a gndirii, cu o logic interioar a ideilor, pe ici pe colo cu o dorin de altfel, de mai mult...dar care nu ieii deloc dintr-un cerc strmt...pentru c nu cred c v-ai convertit n mod real la dreapta credin, c, de la un anumit moment, v-ai schimbat, n mod fundamental, modul de a fi.

68

Teama Sfiniei voastre de a fi personal vine din aceea c nu suntei un om personal, cu o gndire i o experien teologic proprie. Reticena fa de gndire i fa de studii aprofundate e profund i grav, pentru c nu avei sol sub picioare i, pe aceasta, o rspndii i altora...dei nu v place (este evident acest lucru...i e un lucru bun) nivelul dv. foarte sczut. Mi-a plcut, de cnd v-am cunoscut, modul n care ncercai s-i nelegi pe alii sau s fii amiabil. Aceste dou atuuri v fac s nu fii extremist, ca muli alii la nivel online, ns extremismul dv. e subcutanat, e sub piele, pentru c i are rdcina ntr-o bun prere despre ceea ce credei c ai neles din teologia i viaa Bisericii. Dac a mai tri 3000 de ani de aici ncolo i a mai face 300 de doctorate n 100 de tiine ale lumii...niciodat, dar niciodat nu a ndrzi s spun c prerea mea e prerea lui Hristos. Adic faptul, c eu mi-am nsuit att de bine nvtura lui Hristos...de sunt un fel de mic Hristos, pe pmnt, care face totul ca El. Aa crede i pontiful roman: ntre mintea lui i mintea lui Hristos nu vede nicio diferen. Orgoliul de a spune acest lucru, la Sfinia voastr, c acionai, gndii, v comportai, sftuii, aa cum spune Biserica i cum spune Hristos, pentru c tii nite lucruri pe de rost, l pun pe seama unui infantilism inexplicabil sau, mai degrab, a unei inapetene de exprimare. Asta se ntmpl, de obicei, cu absolvenii de Facultate de Teologie, care confund Teologia Dogmatic cu manualul de Dogmatic sau nelegerea Scripturii cu literalismul sau cu colaionarea a diverse explicaii patristice. Mai pe scurt, Sfinia voastr m vei convinge c nelegei, mcar 3 % un subiect teologic, n profunzimile sale, dac, despre o dogm, o carte, un Sfnt, mi vei scrie mcar 300 de pagini de lucruri nelese de dv., singur, pe textele ca atare. Smerenia, drag Printe Gabriel, vine cnd faci prea multe ca s fie puine...i i se pare c nu ai fcut nimic. i de acolo, de la glasul smereniei tale de 1%, cu transpiraie maxim...nu vei mai spune niciodat c tii ce a spus Hristos sau ce au spus Sfinii...ci, c acestea, pe care le-ai aflat, dup mult trud, sunt cele pe care Dumnezeu vi le-a druit, vi le-a dezvluit ca s le cunoatei, pe msura dv.

69

Nu, pn acum avei citiri frugale, repezite, multe netiine capitale i nevoie de credin real, autentic...i nu de frazeologie! Uneori, cnd ai fost jovial cu mine, relaxat, ai fost dv. niv...Numai c acel Gabriel jovial cu mine...era un Gabriel de lume, oarecare, fr culoare religioas. Dac (mai) pot fi credibil, Printe Gabriel, n momentul cnd ai deveni ortodox real, din care s emane har i logic duhovniceasc, m-a prinde...i v-a zmbi bucuros...i uurat n acelai timp. i, dup acest moment de sinceritate dictat de ctre contiina mea, v pun o ntrebare, prin care v putei disculpa...cu probe. Cum arat, pe dinuntru, din punctul de vedere al experienei duhovniceti a Sfiniei voastre convertirea unui om la dreapta credin i care sunt semnalmentele din care putem observa aceast schimbare? Dac cu dv. ea s-a petrecut...putei s dai detalii, 65 nu?!...
n data de 15 ianuarie 2010, am primit de la Printele Gabriel, n locul rspunsului la ntrebare, urmtoarea scrisoare: Eu nelesesem c aceast carte la nivel online se adreseaz credincioilor, cititori ai blogului dvs., i nicidecum c este o modalitate de a umili i a v manifesta superioritatea, mndria i arogana fa de alii. Am sesizat din primele ntrebri c dorii s m luai tare i s m umilii, dar, ca un om educat i civilizat, am rspuns ct am putut de frumos i la subiect. Dar, ca s nu v dau prilejul s pctuii n continuare, chiar dac nc nu contientizai asta, o s m retrag i n-o s v mai rspund la nicio ntrebare. V doresc succes n continuare, s v dea Dumnezeu puterea s luminai i n continuare, cu erudiia dvs., pe ct mai muli credincioi i s i conducei la mntuire! Pr. Gabriel. n aceeai zi, i-am rspuns Printelui Gabriel Militaru: Printe Gabriel, dorina mea a fost i este aceea de a dialoga cu dv., ca i cu ceilali trei mpreunscriitori ai acestei cri, numai c, cu dv., potrivit statutului de Printe duhovnic pe care l avei i de slujitor al Bisericii, am ales s vorbesc lucruri mai speciale. Adic vorbesc cu fiecare particularizat...i cui i s-a dat mai mult, mai mult i se cere... Dialogul presupune adevrul celor dou pri. Adevrul meu a fost spus. Adevrul Sfiniei voastre poate fi spus, dup ntrebarea mea, i cititorii aleg ce s cread. Da, cititorii crii noastre (eu nu v exclud din carte), credincioi sau nu, vor observa rspunsurile...i, din rspunsuri...vor intui persoanele care le-au scris. De asemenea vor citi i ntrebrile mele...i tot ei vor trage concluzii, potrivit cu nelegerea fiecruia. Dac o ntrebare a mea v pare cum v pare, dv. v putei spune punctul de vedere n poriunea dv. de text, i putei arta, demonstra, sublinia, pe cte pagini dorii, c eu nu am dreptate...i m ajutai s va vd ntr-o alt lumina, aa cum v vedei dv.
65

70

De ace comentar meu de di eea, riul inainte de ntr rebare (prea s sincer...se par poate fi re), comple anulat de c et ctre dv., dac ne prezenta mie i cititorilor, modul convertirii i, dv. i m modul vieuir dv. duhovn rii niceti, pe de o parte, pent a spune c eu nu am tru dreptat i pentru a- arat c t te -mi trebuie s v vd mult mai profund iar, pe de alt , parte, p pentru a folosi pe cei care v citesc. i v Asear v-am spus s nu va grbi i...i, se pare, c v-ai grb bit...Interviul c dv. avea cu multe l lucruri frumoa ca i ale c ase, celorlali... Eu v atept reconversia la gndu mai bune...i nu accept c putei fi la c putei uri a, cu d untei i ce cre edei despre dv i despre v. da bir c figiii, cnd e vorba s spunei cine su orice lu ucru de pe lum me. Niciod ntrebarea nu e rutcio dat a oas...dac rs spunsul este in nteligent. Va ate cu mrturi dv. despre experiena convertirii perso ept ia onale i cu pri imii pai n viaa n Hristos...pen ca s spul n ntru lberai negativ vismul (dac a l vedei) aa ntrebrii i al rema arcelor mele. ine ra! V doresc numai bi amnduror

71

12 ianuarie 2010, ora 17. 41...20 ianuarie 2010, 17. 37 Cu D-l Florin erban, Inspector de Asigurri V mulumim frumos, domnule Florin erban, pentru modul constant n care v-ai manifestat n comunitatea noastr de cititori, de cnd ne-ai cunoscut. Am apreciat din prima acest lucru...i acum, cu mult mai mult, innd cont de faptul c ai acceptat acest interviu. De aceea, prima ntrebare pe care v-o adresez se refer la comunicare...i, totodat, la oameni. Ct de important e n munca dv. raportarea la oameni? Ce sunt oamenii...din punctul de vedere al jobului dv.? Comunicarea verbal sau non verbal ntre oameni este vital indiferent de domeniul de activitate al acestora. Atunci cnd apar erorile de comunicare, atunci apar i problemele. Orice firm care se respect i i respect clienii are n componena ei un departament special creat pentru perfecionarea comunicrii. De ce oare accept o firm s investeasc bani ntr-un astfel de departament ?!... Simplu: pentru c aduce profit! O comunicare mai bun, mai aplicat din partea angajailor dezvolt idei noi, reformatoare, asimilate peste cele vechi la fel ca un bulgre de zpad n rostogolire, (pn la ce nivel se va ajunge cu bulgrele, apropo de discuia de mai sus, nu tim), care tinde spre perfeciune. Din pcate ns observ i eu, cu tristee, c n zadar cunotintele noastre sunt n perpetu expansiune, dac ele au un caracter mai mult distructiv dect constructiv. i m refer la arme biologice, boli create artificial, rzboaie nucleare i alte nenorociri, care se afl la o apsare de buton distan de noi. Referitor la oameni, din perspectiva brokerului de asigurri, pot spune c oamenii sunt deosebit de preioi, deoarece reprezint materia prim cu care lucrez, spre deosebire de strungar, care ia bucata de fier i o modeleaz, n mod spectaculos, transformnd-o n produs finit, bun de comercializat.

72

Eu iau omul, comunic cu el, ncerc s descopr riscurile la care bunurile i sunt expuse iar, la final, i vnd un vis, i vnd ceva ce nu poate fi palpabil pe loc, asigurarea, c dac vreunul din acele riscuri se va produce, atunci el sau motenitorii lui vor fi despgubii cu o anumit sum de bani. Incertitudinea producerii riscului asigurat atrage dup sine incertitudinea beneficierii de visul tocmai cumprat dar, totodat, acel vis i confer linite i ncredere n viitor. ns, la fel c n exemplu de mai sus66, cu folosirea negativ a cunotintelor i aici, n domeniul asigurrilor, goana dup mbogire rapid i-a fcut loc genernd sabotori n ambele tabere, att n rndul oamenilor asigurai, ct i n rndul asigurtorilor. n concluzie, dv. vindei viitor...sau asigurai un viitor celor care, din cauza unui cataclism, i-ar pierde casa sau maina. Lucrai cu viitorul...dar cu viitorul oamenilor, care v-au oferit ncrederea lor. Din acest punct de vedere, cum vedei viitorul romnilor, pe termen scurt (2010) sau mai lung? Vor respira mai firesc, cu mai mult ncredere n via sau vor fi i mai nefericii, i mai triti la fa? Prognoznd viitorul romnilor pe termen scurt sau lung, strict legat de segmentul asigurrilor, din punct de vedere al ultimelor modificri aduse cadrului legislativ (i voi reveni puin mai jos asupra lor) eu cred c anul 2010 este un an de cotitur pozitiv n ceea ce privete viitorul romnilor, mai puin pe termen scurt, ns semnificativ pe termen lung: 1) O prima msur adoptat a fost introducerea obligativitii asigurrii locuinelor pentru trei riscuri fundamentale: a) CUTREMUR, b) INUNDAII NATURALE, c) ALUNECRI DE TEREN. tim c tot ce este obligatoriu este aspru taxat de vocea poporului, ns gndii-va la consecine.

Se refer la interviul altui colaborator. i aceasta, pentru c fiecare dintre convorbitorii mei au vzut, pe parcursul scrierii crii, ceea ce au scris i ceilali coparticipani. Fiecare autor i-a scris fragmentul su de rspuns.

66

73

Vedem la televizor, n fiecare an, oameni disperai, rmi fr agoniseala de-o via, din cauza producerii a cel puin unuia dintre cele 3 riscuri enumerate mai sus. Dintre acetia nici mcar 1 % nu cred c au economiile necesare pentru a ncepe via de la zero i a-i reconstrui gospodria, de aceea apeleaz la stat, iar statul ridica neputincios din umeri. Dac statul romn a ajuns s plteasc pensiile i ajutoarele sociale din mprumuturi externe e limpede c nu este capabil s suporte nici costurile de reconstrucie a caselor celor sinistrai. Aici i face simit prezena aceast lege care, trebuie s recunosc, este departe de a fi perfect ns, cu siguran, este necesar. Asiguratorii colecteaz primele de asigurare (costul asigurrii) de la toi romnii, le gestioneaz independent de bugetul de stat (investiii pe diverse piee de capital generatoare de profit etc.) i le injecteaz, napoi, n economie, exact atunci i acolo unde este nevoie urgent de ele, ntr-o situaie catastrofic ca cea de mai sus. Vei spune: de ce s pltesc eu pentru necazul altuia?! ....Pi pentru c aa este omenete, s fim prudeni, s ne gndim la viitor i s ne ntrajutorm la nevoie, nu s facem chet ad-hoc n biserici sau prin campanii media (ateptnd ajutor de la Gigi Becali) atunci cnd s-a produs, deja, catastrofa. Romnii, din pcate, i-au pierdut cultul banului economisit pentru zile negre. Ct despre cultul asigurrii ce s mai vorbesc: nu l-au avut niciodat. Iar cnd ncerci s le explici avantajele sunt reticeni sau, chiar mai ru, sunt revoltai. 2) A doua i ultima msur adoptat anul trecut67, la care voi face referiri (pentru a nu bloc discuia pe un singur subiect), este cea a diferenierii costului de asigurare obligatorie auto (RCA) n funcie de daunalitatea oferului (de cte accidente a provocat din vina s n anii precedeni). Nu este corect ca un ofer, care circul haotic i provoac accidente, s cumpere asigurarea la acelai pre cu acela care circul prudent i nu provoac accidente. Asigurarea, aa cum am vzut mai sus, este un fond la care participm toi, dar de care beneficiem doar unii dintre noi, n funcie de cum avem norocul.
67

n anul 2009.

74

Dac n cazul catastrofelor naturale eram de acord s suportm toi cheltuielile, n mod egal, deoarece producerea acestora nu depinde de noi, n cazul accidentelor auto lucrurile se schimb, pentru c ele depind, n cea mai mare msur, de voina noastr. Cauza principal a producerii accidentelor, dup cum ne relateaz poliia rutier n fiecare zi, este vitez excesiv, alcoolul i neatenia. Dezaprob ntru totul un astfel de comportament n trafic i a fi de acord nu doar cu triplarea costului asigurrii ci i cu suspendarea definitiv a permisului de conducere n cazul acelora, care provoac accidente rutiere soldate cu pierderi de viei omeneti. Domnule Florin, cred c ai fost foarte convingtor n pledoaria dv. vizavi de nevoia de asigurare (de locuin sau artefacte personale) pentru clipe de cumpn, nedorite...bineneles, de ctre nimeni. i n aceast pledoarie punctual a dv., responsabilitatea factorului uman este definitorie. Ca membru al societii trebuie s fii prevztor i, n acelai timp, responsabil pentru urmrile faptelor tale, a cuvintelor tale, a gesturilor tale. Eti prevztor tocmai pentru c vrei s ai o anume calitate a vieii i jobul dv., n esen, se ocup cu calitatea vieii...nainte...i...dup momente dramatice la nivel social, ca cele provocate ieri sau alaltieri de cutremurul devastator din Haiti68. ns, ca s ai aceast responsabilitate la nivel personal, care angajeaz i viaa altora (c am vorbit de traficul haotic produs de ctre oameni...iresponsabili), trebuie s ai un mod de via responsabil, s te nscrii ntr-o tradiie, ntr-o credin i o cultur a responsabilitii. Majoritatea romnilor sunt cretini ortodoci, dar nu toi au o grij vie, real, vizibil nici pentru viaa semenilor lor i nici pentru ara pe care o locuiesc. Unde credei dv. c exist buba, carena noastr n ceea ce privete responsabilitatea pentru viaa noastr, a semenilor notri i a mediului ambiant? De ce preferm s nu ne gestionm bine prezentul i viitorul personal (ca s nu privim mai departe), dac, pe de alt parte, fiecare dintre noi
A se vedea: http://www.realitatea.net/dezastru-in-haiti-dupa-un-cutremur-demagnitudine-7--sute-de-cladiri-daramate-si-mii-de-morti_695194.html.
68

75

suntem atini, cnd ni se spune, c trim bezmetic, fr o logic anume? Buba cred c i are originile n lene i n cei apte ani de-acas. Ne este lene s facem un lucru bun, pentru c este mult mai greu de realizat dect unul ru i nu avem chef s fim responsabili, c doar este democraie i fiecare face ce vrea. Astfel de indivizi denaturai, plini de tupeu nu cred c se sim nici mcar atini, cnd li se spune c triesc bezmetic ci, dimpotriv, sunt arogani, cinici i total indifereni. i vedem, n general, pe sticl, fcnd rating i ludndu-se cu stilul lor de via dragilor telespectatori gur-csca, i vedem n mijloacele de transport n comun, scuipnd semine, i vedem pe oselele Romniei provocnd accidente rutiere. Sloganul post-revoluionar: Ai prostit poporul cu televizorul nu s-a schimbat cu nimic n ultimii 20 de ani. O mare parte din vin cred c o poart i media, din ce n ce mai avid de senzaional, care promoveaz comportamentele deviante, lsnd s se neleag c toi romnii sunt o apa i-un pmnt, contribuind astfel la o prostire n mas, la o pierdere a respectului de sine i a respectului fa de ceilali. Constat cu bucurie c aceast prostire n mas se resimte mai puin n mediul rural, la ar, la modul frumos cntat de Tudor Gheorghe: ara, ara Mea. Oamenii i ocup timpul cu treburile gospodreti i prefer canalul cu muzic popular n locul celui cu manele, canalul religios n locul celui de teleshoping, prezena la Sfnt Liturghie n locul trndvelii. Poate i datorit densitii populaiei pe metru ptrat, net inferioar celei de la ora, ranul romn este mai viu sufletete dect oreanul, mai aplecat spre cele sfinte i mai atent la tot ceea ce l incojoar. La ara nc se spune celor n etate, cu care te ntlneti: Sarut-mna! sau: Ziua bun!, chiar dac nu i cunoti personal, nc cele mai reprezentative personaliti, apreciate i de urmat, ca exemple ale locului, sunt preotul i primarul. nc exist respect pentru tradiiile motenite din moi-strmoi, iar pervertirea acestora, chiar dac a nceput

76

s-i fac simit prezena n rndul tinerei generaii, nainteaz cu pai mult mai anevoioi dect la ora. Aud tot mai des vorbindu-se de o lips a modelelor morale n rndul tinerilor. Aa o fi! Poate c generaia asta are o astfel de caren. Nu se nasc genii n fiecare zi dar, totui, pe care reper moral ai nevoie s-l vezi, pentru a ti c trebuie s salui, s vorbeti respectos, s nu furi, s nu mini, s mturi n jurul tu, s te mbraci civilizat, s nu te destrblezi, prostituezi, droghezi etc., etc., etc.?! De niciunul! Ai nevoie doar de o elementar educaie primit de la prini, menit s cultive n tine spiritul civic i bunul sim. Poate tocmai de aceea, muli dintre noi am fost sensibilizai de unul dintre candidaii la preedinie, care s-a axat n campanie pe tem bunului sim i pe necesitatea implementrii acestuia n toate aciunile ntreprinse de ctre noi. Fr bun sim, educaie, respect, tradiie, este imposibil s trim civilizat i s ne putem bucur de o calitate a vieii superioar celei prezente. Am mai spus-o i alt data, o spun i acum, suntem singurii rspunztori pentru tot rul care ni se ntmpl i tot singurii n msur s-l ndreptm. n concluzie, deficitul nostru de responsabilitate st ntr-o eliminare din noi a minimului de respect fa de alii i, implicit, fa de noi, i a uitrii moralei sociale, a bunului sim. i m bucur, domnule Florin, c gndii acest lucru i c observai discrepana dintre ora i sat n materie de mimare de noi comportamente, pe care o vedem i noi i muli alii i care e o realitate de facto. ns vreau s m ntorc spre dv. i mai pronunat i s v ntreb despre cum artai n viaa dv. personal...i, mai ales, s v rog ne descriei un moment de via, n care dv. ai neles lucruri fundamentale, demne de aflat i de ctre alii. Sunt o persoan creia nu-i plac reflectoarele aplecate asupra sa, de aceea v voi rspunde ceva mai scurt. Toate situaiile, experienele, ideile de moment sau principiile descrise mai sus fac parte din viaa mea personal.

77

Cu toate c suntem fiine duale, formate din trup i suflet, viaa, din pcate, este una singur, cea personal. Cred c tocmai acesta se constituie n lucrul fundamental, demn de aflat i de ctre ali: a recunoate cu sinceritate cum ai fost n trecut, cum eti n prezent i cum i-ai propus s fi n viitor. Dac ne-am asuma, fr ezitare, propria noastr identitate, propriul nostru temperament, propriul nostru caracter, am asista la mai puine situaii penibile, de genul crora n care suntem prini cu cioar vopsit. Sunt de prere c Dumnezeu ne-a nzestrat pe fiecare cu anumite caliti i, n acelai timp, ne-a dat liber arbitru pentru a ne folosi sau nu de ele. De aceea nu toi putem cnta la pian, scrie cri sau nota profesionist. Putem cocheta cu multe dintre ele, fr ns a le desvri.

78

Epilog
Cartea de fa de interviuri e cartea celor 10 zile (10 20 ianuarie 2010) i a celor 5 oameni: unul ntreab i 4 rspund. ntrebrile mele au plecat prin email i rspunsurile sau ntors tot pe-acolo. Nimeni nu a forat pe nimeni s rspund, ci fiecare a scris cnd a vrut...asumndu-i ns rspunsurile. Fiecare i-a scris partea lui cum a dorit, corectura, punerea n pagin, unele note de subsol i referinele de subsol, care elucideaz anumite aspecte sau nume inserate n carte ne aparin. Cnd am scris articolul publicitar, al potenialului proiect al crii-interviu am subliniat faptul c e invitat oricine s participe. Nu am pus opreliti, nu am ntors spatele nimnui, nu am renunat la nimeni. Iar cei care au consimit participrii la formarea crii i au rspuns ca atare au fost co-scriitori surpriz, nefiind nimic aranjat, stabilit de mai nainte, lucru care nu s-a petrecut nici n timpul scrierii crii. Nu am avut niciun plan prestabilit i, implicit, nici ntrebri contrafcute. Am ntrebat ceea ce am simit c trebuie s ntreb, atunci, n momentul punerii ntrebrilor. Interviurile ca atare arat i cine sunt participanii la dialog i ce pot, dar i limitele lor. Limite reale sau autocenzurri. n mod evident, cel mai determinat co-autor al crii a fost domnul Rzvan, care i-a pledat cauza n pofida ntrebrilor i remarcelor mele dure i ne-a dar o lecie important de civilitate i de dialog, iar decepia mea, probabil i a dv., a constat n faptul, c dialogul a devenit imposibil cu printele Gabriel Militaru. Domnul Bogdan Strceanu, primul entuziast al proiectului crii, ca i anterior, n cadrul Colocviului internaional al comentariului decent (15 septembrie-15 octombrie 2007)69, ct i domnul Florin erban, recent
A se vedea partea ntia a discuiilor: http://bastrix.wordpress.com/colocviulinternational-al-comentariului-decent-15-sept-15-oct-2007/ i partea a doua: http://bastrix.wordpress.com/colocviul-international-al-comentariului-decent-15sept-15-oct-2007/colocviul-international-al-comentariului-decent-15-sept-15-oct2007-xiv-xvi/.
69

79

prieten al proiectului nostru online, ne-au mprtit din experiena i munca dumnealor pe ct au dorit, fapt mbucurtor. Concluzia important a proiectului nostru comun e aceea c, la nivel online se pot face lucruri foarte valoroase, dac oamenii i asum valorile i crezurile personale, dac vorbesc despre ei la modul profund dialogic. Dialogul nseamn adevrul tu, spus n mod franc, acceptnd totodat, din partea convorbitorului tu, adevrul lui, fr s abdici de la starea dialogic. i numesc stare dialogic ntreaga ta persoan, cu toate experienele, achiziiile ei expereniale de tot felul, care dorete s se spun pe sine n faa altuia, altora. Faptul c dintre cei 2500-3000 cititori zilnici, direci ai platformei Teologie pentru azi doar 4 ini au vrut s discute cu noi, despre ei, despre ei i experiena lor arat, pe de o parte, un mare curaj i, n acelai timp, o mare responsabilitate. Poate c mesajul proiectului de fa e acesta: avem nevoie, la nivel online, de mai mult curaj responsabil, adic care s i asume identitatea n mod dialogic, creator, revoluionar n bine.

80

Teologie pentru azi

Cartea de fa este o ediie exclusiv online gratuit i e proprietatea Pr. Dr. Dorin Octavian Picioru.

Ea nu poate fi tiprit i comercializat.

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioru

Teologie pentru azi


Toate drepturile rezervate