You are on page 1of 7

SHELLA DAUD GAN PISMP BM C PENGENDALI : MUHD IRHAM TOKIJOH (SISTEM LIMFATIK)

Soalan 1 : Rujuk lukisan

Soalan 2: Masalah yang timbul jika kerosakan pada saluran limfa a)Masalah dalam penghasilan antibodi badan Darah mengalir di dalam tubuh kita, yang membekalkan nutrien, bahan kumbahan, dan gas yang berlaku di antara darah dan juga cecair dalaman. Kapilari limfa berbeza daripada kapilari darah kerana salah satu hujungnya adalah buntu atau tertutup sementara hujung yang satu lagi dihubungkan kepada salur limfa. Di sepanjang salur limfa terdapat nodus limfa pada jarak tertentu. Nodus limfa banyak terdapat di perut, leher, dada dan ketiak. Nodus limfa berfungsi menghasilkan limfosit yang terlibat dalam penghasilan antibodi. Cecair intersis berwarna kuning pucat yang meresap masuk ke dalam kapilari limfa dan salur limfa disebut limfa. Di sepanjang salur limfa terdapat injap untuk memastikan limfa mengalir dalam satu arah sahaja.

Apabila berlakunya kerosakan pada saluran limfa, nodus limfa yang menghasilkan limfosit tidak akan dapat berfungsi dengan baik. b) Tidak dapat menyerap cecair interstis yang berlebihan dan mengalirkan semula cecair itu ke dalam salur darah (ke jantung). c)Tidak dapat menyerap lemak dari vilus di usus kecil. d)Kerosakan pada tisu limpoid Tisu limpoid merupakan sebahagian daripada sistem keimunan badan yang menolong untuk melindungi tisu badan limpoid. daripada Tisu ancaman bakteria. nodus Limfosit limfa,

mengandungi

banyak

limpoid

termasuk

limpa,tonsil,dan adenoids (tisu yang mengembang pada bahagian belakang kerongkong) serta thymus (kelenjar tanpa duktus di dasar leher.)

Soalan 3 :Pertahanan sistem limfa Salur limfa mengitar semula cecair tisu berlebihan yang terkumpul di interstium yang disebabkan oleh kebocoran normal kapilari (normal capillary leakage). Dinding salur limfa tiada tekanan dan bertindak sebagai injap sehala (hanya membenarkan cecair masuk). Kemudian, limfa (lymph) bergerak ke peredaran sistemik. Sepanjang perjalanan, limfa ini dituras melalui noda limfa yang mengandungi sel darah putih yang bertindak untuk menyingkirkan mikroorganisma dan membunuh bakteria yang terdapat pada limfa. Apabila sampai ke tiub toraks (thoracic duct), limfa itu masuk semula ke sistem peredaran darah ke vena yang besar berdekatan jantung. Sistem limfa yang menghasilkan keimunan untuk pertahanan badan akan berlaku dalam dua gerak balas ketika serangan kuman iaitu gerak balas utama dan gerak balas imun sekunder:

Sistem pertahanan badan: 1)Pertahanan tidak khusus Terdiri daripada kulit, membran mukus, rembesan asid, enzim di perut, dan fagositosis. Mengandungi 2 jenis pertahanan: 1) Benteng pertahanan pertama 2) Benteng pertahanan kedua

1. Benteng pertahanan pertama Kulit luar dan membran mukus (membran yang melapisi salur pencernaan dan salur pernafasan). Kulit mengandungi berjuta- juta mikroorganisma berguna yang boleh merencat pembiakan patogen. Peluh dan sebum di kulit mengandungi bahan kimia yang boleh memusnahkan beberapa jenis bakteria. Mikroorganisma yang masuk ke salur pencernaan dimusnahkan oleh asid dan enzim yang dirembeskan di perut. Mikroorganisma yang masuk ke salur pernafasan ditapis oleh bulu hidung atau mukus.

2.Benteng pertahanan kedua Fagositosis (jika benteng pertahanan pertama telah berjaya dicerobohi). Patogen dikepung oleh fagosit (sel darah putih). Sel darah putih mengandungi neutrofil dan monosit. Neutrofil menelan patogen dengan melingkunginya. Monosit bertukar menjadi makrofaj (sel fagosit yang terbesar) dan memakan patogen.

b)Sistem pertahanan khusus Merupakan benteng pertahanan ketiga. Memerlukan beberapa hari untuk diaktifkan. Dikenali sebagai keimunan. Patogen tertentu diserang secara khusus oleh limfosit atau antibodi yang dihasilkan oleh limfosit

Antibodi ialah molekul protein yang dihasilkan secara organisma untuk melawan antigen.

semula jadi oleh

Antigen ialah molekul yang meransang gerak balas keimunan. Antigen boleh jadi patogen atau toksin yang dihasilkan oleh bakteria, ular, lipan dan sebagainya. Oleh itu, antigen perlu dikenalpasti secara spesifik oleh limfosit atau antibodi sebelum dihapuskan.

Soalan 4 : Bagaimana sistem limfatik menangani masalah demam panas Demam ialah satu respons badan berjumlah terhadap jangkitan berunsur suhu badan tinggi. Satu suhu ternaik meningkatkan metabolisme selular (memecut pembaikan selular), meluaskan kesan bahan kimia penggera , dan mengadakan satu sekitaran ganas untuk bakteria. Satu demam terlalu yang terlalu tinggi atau teruk boleh menyebabkan kerosakan enzim-enzim yang diperlukan untuk metabolisme selular ,dan boleh menyebabkan kematian. Cecair limfatik adalah cecair putih yang menyerupai susu yang mengandungi protein lemak dan limpfosit yang semuanya mengalir ke seluruh tubuh melalui pembuluh limfatik. Ada dua macam sel limfosit iaitu sel B dan T. Sel B berfungsi membantu melindungi tubuh melawan bakteria dengan membuat antibodi yang memusnahkan bakteria. Cairan ini kemudian dikumpulkan oleh sistem limfa melalui proses difusi ke dalam kelenjar limfa dan dikembalikan ke dalam sistem sirkulasi. Saluran limfa mengangkut cecair yang keluar daripada sistem saluran darah kembali masuk ke dalam sistem saluran darah. Organ limfatik mengandungi sel fagositik (phagocytic cells) dan limfosit (lymphocytes), di mana ianya memainkan peranan yang penting dalam sistem pertahanan badan serta menentang daripada terkena penyakit.

Soalan 5 :

a)Kepentingan sistem limfatik 1. Mengumpulkan kelebihan cairan dan protein dari cairan tubuh dan mengembalikannya ke dalam darah 2. Transportasi lemak dari jaringan sekitar usus halus ke darah

3. Menyaring dan menghancurkan mikroorganisme 4. Perlindungan jangka panjang terhadap MO dan benda-benda asing lainnya

b)Akibat jika berlaku kerosakan sistem limfatik

1.Penyakit Filariasis Limfatik Filariasis limfatik adalah disebabkan oleh cacing parasit berbentuk benang (pita) yang dipanggil filaria. Spesis filaria yang terdapat di Malaysia ialah Wuchereria bancrofti dan Brugia malayi. Parasit filaria ini, pada peringkat dewasa, hidup dalam sistem saluran limfatik iaitu rangkaian saluran dan nodus-nodus yang mengekalkan imbangan cecair di antara tisu dan darah, yang merupakan komponen penting dalam sistem pertahanan keimunan badan. Jangka hayat filaria ialah 4 hingga 6 tahun dan ia menghasilkan berjuta-juta mikrofilaria yang hidup dalam sirkulasi darah manusia. 2.Lymphoma Terminologi Lymphoma merujuk kepada barah yang dihasilkan dari sistem limfatik badan. Sistem limfatik termasuk noda limfa (juga dikenali sebagai kelenjar limfa), thymus, limpa, tonsil, adenoids dan sum-sum tulang, (dipanggil limfatik atau saluran limfa) yang berkaitan. Walaupun banyak jenis barah yang akhirnya merebak ke bahagian sistem limfa, Lymphoma adalah yang paling ketara kerana ianya berasal daripada tempat tersebut. Dalam Lymphoma, sebahagian sel dalam sistem limfatik dikenali sebagai limfositik, meningkat tanpa kawalan. Lymphoma yang berlainan di kategori mengikut jenis sel yang merebak dan bagaimana penyakit tersebut ditunjukkan. 15% barah dari kalangan kanak-kanak adalah Lymphoma. Ianya jarang terdapat di kalangan kanak-kanak di bawah usia 3 tahun. Kanak-kanak lelaki lebih cenderung mendapat penyakit ini dari kanak-kanak perempuan. 3. Lymphedema Lymphedema adalah di mana Edema, atau bendalir koleksi, menyebabkan pembengkakan kaki dan kawasan-kawasan lain yang dikeringkan oleh Selat limfatik terjejas. Fungsi utama dari saluran getah bening yang akan mengalir cecair tubuh. Ketika ini gangguan mungkin ada pembengkakan. Sebagai contoh, jika ada penyumbatan saluran kaki, mungkin ada berlebihan pembengkakan kaki.

4. Limfadenopati Limfadenopati terjadi ketika pada nodus limfa membengkak akibat jangkitan. Sebagai contoh, jangkitan kaki seperti abses atau selulitis boleh menyebabkan pembengkakan kelenjar getah bening pada pangkal paha. Nodus limfa ini mungkin menyakitkan, merah, hangat dan lembut untuk disentuh. Jangkitan virus seperti campak, Campak Jerman (Rubela) berkenaan dgn kelenjar demam, HIV AIDS dll juga boleh menyebabkan limfadenopati semua pada nodus limfa. Beberapa keadaan seperti rheumatoid arthritis mempengaruhi kekebalan dan boleh mengakibatkan bengkak getah bening. 5.Lymphadenitis Lymphadenitis adalah keradangan pada nodus limfa biasanya disebabkan kerana jangkitan 7.Splenomegaly Ini adalah di mana limpa bengkak kerana jangkitan virus seperti demam kelenjar. 8. Tonsilitis Tonsilitis adalah tempat amandel menjadi dijangkiti, meradang dan bengkak. Amandel biasanya melindungi pintu saluran pencernaan dan saluran pernafasan. Jangkitan boleh mengakibatkan sakit tekak, demam, dan kesulitan parah dan sakit sementara menelan.