Вы находитесь на странице: 1из 2

Cine, Ce, De ce: Cine a fost primul care a czut n "prpastia fiscal"?

Expresia "prapastia fiscala" este deja acceptat de vocabularul american, nfind termenul limit ntrevzut atunci cnd reducerile la impozite expir i reducerile de cheltuieli i fac apariia. Dar oare de unde s-a nscut expresia i oare este aceast imagine reprezentativ?

Doar ce preedintele Barack Obama a ieit din atmosfera de victorie din noaptea alegerilor ca mass-media a i nceput s dezbat urmtoarea chestiune important aflat pe lista nvingtorului. Aa-numita "prpastie fiscal" sau "zid fiscal" ilustreaz creterea impozitelor i reducerea cheltuielilor ce se ateapt a avea loc n 1 Ianuarie. Economitii o vd ca pe un fenomen financiar, o combinaie care ar ngenunchia Statele Unite, avnd consecine globale. Biroul pentru Buget al Congresului american estimeaz c n 2013 economia va scdea cu 0.5 % , iar rata omajului va ajunge la 9.1%. ns Casa Alb i Congresul ncearc s cad de comun acord asupra unui pachet de norme care vor preveni cderea rii n "prpastia fiscal". Miercuri, preedintele a confirmat creterea impozitelor pe salarii mai mari ca fiind o parte a soluiei. Termenul "zid fiscal" i-a ocupat rapid locul n dezbateriile naiunii, dar unde i are originile aceast expresie? Cu mult nainte ca "prpastia fiscal" s apar, a fost n top "abisul fiscal", spune lexicograful Ben Zimmer, ntr-un editorial al ziarului Chicago Tribune din 1893. "Urltorii monometalismului liber fac tot posibilul pentru a arunca Statele Unite n

acelai abis fiscal." Zimmer adaug c expresia "prpastia fiscal" a fost pentru prima dat utilizat n 1957 n ziarul New York Times. Termenul a fost folosit n articolul scris de Walter Stern fcnd referire la acei oameni care se supra-ndatoreaz pentru a-i cumpra prima cas. n anii 1970 i 80 a fost folosit pentru a nfia starea precar a oraului, a statului i a bugetelor federale, n special n cazul din 1975 cu privire la falimentele din New York. n era preedintelui Obama, expresia a fost utilizat de senatorul Jim DeMint n 2008, atunci cnd a vorbit despre programul de cheltuieli propus de preedinte. ns termenul a devenit cunoscut global doar atunci cnd Ben Bernanke, directorul Sistemului Federal de Rezerv al Statelor Unite, l-a folosit n discursul sau la ntlnirea congresului din Februarie, fcnd referire la evenimentele din 1 Ianuarie, 2013.