You are on page 1of 13

46

Curtea domneasc de la Bacu


Liliana Tofan Reedin a lui Alexandru, u al lui tefan cel Mare, n perioada 1481-1496, curtea domneasc de la Bacu a reprezentat n aceast perioad centrul administrativ, de control i de organizare al rii de Jos. Caracterul itinerant al domniilor a determinat n Moldova, la fel ca n ara Romneasc, apariia unor curi domneti temporare. Aici poposea domnul n anumite mprejurri politice sau pentru a participa la judeci. Unele dintre aceste curi au servit i drept loc de reziden ului desemnat a urma la tron. Acesta este de altfel i cazul curii domneti de la Bacu, reedina ului mai mare al lui tefan cel Mare, unde un u al acestuia era coregent, calitate ce reiese din inscripia de pe Tetraevanghelul scris din porunca lui Alexandru de Teodor Mrescul, la 1491, pentru biserica Precista din Bacu : Io Alexandru, din mila lui Dumnezeu domn al rii Moldovei, ul marelui tefan voievod,.n zilele binecinstitului i de Hristos iubitorului Io tefan voievod, n anul al XXXV-lea al domniei lui (Cultura moldoveneasc n timpul lui tefan cel Mare, Bucureti, 1964, p.589). Acest Alexandru este cel care a condus de la Bacu ara de Jos a Moldovei sau partea de sud-est a rii. Dup rzboaiele purtate de tefan cel Mare la Vaslui (1475) i Ra(zboieni (1476), s-a impus necesitatea unei organizri administrative a Moldovei n zona de sud a rii. Voievodul a ales ca loc de reedin domneasc pentru aceast parte a rii Bacul i l-a numit aici, spre a-l ajuta la domnie, pe Alexandru, ul care l nsoise la rzboaie i care fusese martor al multor acte domneti de pn atunci (n documentele datate ntre 28 aprilie1464 i 24 ianuarie 1496, cnd moare ucis in lupt, Alexandru apare trecut n acte drept iubitul meu u Alexandru sau ul domniei mele, Alexandru; Al Artimon, 1998, p. 64). tefan a ales Bacul, pentru c era nu numai un centru comercial, ci i un nod al principalelor drumuri comerciale interne, spre Transilvania i ara Romneasc. n zona Bacului se intersectau principalele drumuri comerciale din partea central-vestic a Moldovei : drumul moldovenesc, care venea dinspre nord pe Valea Siretului i mergea ca(tre Galai, cu ramicaii spre Tara Romaneasca; dar i drumurile srii i pa(curii, care veneau de la Ocna pe Valea Tazlului i de la Moineti pe Valea Trebeului.
1. Vedere panoramic a ruinelor casei domneti. 2. Idem. Detaliu. 3. Ancadramentul uii i pilastrii de susinere.

47
La acestea se mai adaug i drumul Oituzului, care lega Moldova de Transilvania (Al. Artimon, I. Mitrea, 1996, p. 66). Aa se face c n zona central-estic a oraului domnia a preluat o zon ntins, a eradicat locuinele orenilor i a purces la ridicarea complexului arhitectonic cunoscut astzi sub numele de Curtea domneasc (Al Artimon, 1998, p. 63). La Bacu a fost stabilit capitala unei entiti administrative care cuprindea partea de sud a Moldovei, controla drumul de pe Valea Siretului ctre ara Romneasc i asigura n acelai timp i drumul pe Valea Trotuului ctre Transilvania. Aici, Alexandru trebuia s rezolve operativ problemele pe care domnul, tatl su, nu ar avut timp s le trateze de la Suceava. (Al Artimon, 1998, p. 66). Primele dou documente emise de Alexandru de la curtea de la Bacu l atest tocmai ntr-o atare calitate, cci la 18 ian 1482 se autointitula Alexander, lius domini Stephani Dei gracia waywode regni Moldavie, iar la 26 iunie 1488 se adresa braovenilor pentru rezolvarea unor probleme care ineau de zona de sud a Moldovei (I. Bogdan, Documentele lui tefan cel Mare, vol II, Bucureti, 1913, p. 380). Tot astfel era nlesnit i aprarea rii pe direciile din care se putea ivi pericolul otoman ori ttrsc (Al. Artimon, I. Mitrea, 1996, p. 64). n societatea romneasc, curtea (sl. dvor, lat. curia) a reprezentat nc din secolul al XIV-lea locuina tipic medieval, ind totodat un centru cu caracter administrativ i militar, dar i un puternic centru economic, presupunnd de asemenea existena unei gospodrii complexe, care necesita un personal numeros i un program arhitectonic. (Corina Nicolescu, Arta in epoca lui tefan cel Mare, n Cultura moldoveneasca in timpul lui tefan cel Mare, ed. M. Berza, 1964). Or, tefan cel Mare a refcut vechile curi domneti de la Suceava, Vaslui, Hrlu, Cotnari, i a construit altele noi la Bacu, Hui, Dorohoi, Botoani i Piatra Neam, despre care Al. Artimon i I. Mitrea socotesc c ar rspndit autoritatea domneasc n ntreg teritoriul moldovenesc, ajutndu-l pe domn s i pun n practic politica de centralizare, permind administrarea vastelor domenii ale domnului i nlesnind aprarea rii (1996, pp 64-66). Aceiai autori mai cred i c n perioada cuprins ntre 1476-1481, Alexandru, ajutat de tatl su, se preocupa intens de ridicarea construciilor de la Bacu, de cea a turnului-locuin, a casei domneti i a bisericii (1996, p. 58).

4. Vedere a scrilor de coborre n beciuri (reconstruite). 5. Vedere a scrilor de coborre n beciuri. 6. Incperea de la baza scrilor.

48
7. Firidele de la captul scrii. 8. Ancadramentul uii i vedere ctre interiorul beciurilor. 9. Ua beciurilor.

Documentele pstrate din acea perioad l atest pe Alexandru la Bacu nc de la 18 ianuarie 1482, cnd emite de aici un act adresat judelui Braovului. N. Iorga menioneaz prezena lui Alexandru la Bacu n 16 ianuarie 1482, cnd ar primit din partea tatlui su porunca de a ntreprinde o expediie mpotriva lui epelu, domnul rii Romneti (Istoria lui tefan cel Mare, Bucureti, 1966, p.163). n ceea ce privete Curtea domneasc, documentele timpului nu ofer nici descrieri ale acesteia, nici nu stabilesc momentul constituirii ei pe cel n care a fost distrus. Prima meniune documentar dateaz abia din 20 aprilie 1491, cnd tefan voievod nchina mnstirii Tazlu un sat asculttor de curile de la Bacu (I. Bogdan, Documentele lui tefan cel Mare, vol II, Bucureti, 1913, p. 380). Exist i alte atestri, dar indirecte, ale unei curi domneti care aparinea lui Alexandru, ul domnului. Astfel, n pisania bisericii Precista, snit la 1 ianuarie 1491, se spune c biserica a fost zidit de ctre Io Alexandru voievod, domn al rii Moldovei. Pe de alt parte, documentele cu caracter administrativ emise de acelai Alexandru de aici, constituie o serie de meniuni suplimentare. Ct despre decderea Curii de la Bacu, singura mrturie este jurnalul veneianului Marcus Bandini, care, trecnd n 1646 prin Bacu, amintea existena, n partea de miazzi a oraului, a unui palat aat n ruine (Codex Bandinus, ed. V.A. Urechia, Bucureti, 1895, p. 63). Precaritatea izvoarelor scrise a fost suplinit ntr-o anumit msur de rezultatele spturilor arheologice efectuate ncepnd cu 1967 in zona vechii Curi domneti, respectiv n perimetrul din jurul Bisericii Precista, singura rmas n picioare din fostul complex arhitectonic de la Bacu. Cercetrile arheologice din vatra veche a oraului Baca(u au fost ncepute n 1967-1968 de ctre Iulian Antonescu, ind continuate ntre 1970-1974 s,i 1984 -1986 de Alexandru Artimon i Ioan Mitrea, ale cror publicaii ulterioare au fost folosite ca bibliograe a prezentei e.

49

10. Pilatrii de susinere. 11. Firide. 12. Vedere general a beciurilor. Interior.

50

Casa domneasc a fost descoperit n urma primei campanii de spturi, iar urmele de civilizaie material au dus la concluzia c ediciul a fost ridicat n a doua jumtate a secolului al XV-lea (Al. Artimon, I. Mitrea, 1996, p. 68). S-a constatat c elementul principal al ansamblului, casa, a fost construit din piatr brut, folosindu-se ca liant un mortar de var hidraulic. Aceasta descrie un plan rectangular, avnd dimensiuni la exterior de 17,90 X 8,50m. Din ntreaga cldire se mai poate observa doar pivnia, alctuit din dou ncperi, cea principal (de 12,50 X 6,20m) i cea mic, a scrilor (6,35m X 2,15m). ncperea mare este marcat de patru stlpi sau pilatri, dispui pe axul longitudinal, care au rolul de a susine sistemului de acoperire. Dintre acetia, doi sunt de sinestttori, secionnd perimetrul camerei, iar ceilali doi sunt adosai pereilor ce descriu latura mic a dreptunghiului. Rolul stlpilor era cel de a sprijini bolta beciului, construit din crmizi (aa cum arat i baza sistemului de acoperire pentru ncperea scrilor). n peretele de rsrit au fost decupate dou nie gemene ncadrate de arce din crmid, avnd rol in iluminarea ncperii. Camera scrilor adpostea un numr de 11 trepte de lemn. n peretele de nord, n dreptul platformei de pornire a treptelor, au fost decupate dou nie cu arce i zidrie de crmid.

13. Scara de coborre n beciuri. Vedere interioar.

51

14. Vedere a scrii de coborre n beciuri. 15. Vedere panoramic a ruinelor casei domneti.

52
n plus, dei zidria peretelui despritor (cu limea de 0,89m) dintre cele dou ncperi nu este ntreptruns n elevaie cu cea a pereilor adiaceni, fundaiile lor sunt continue. Comunicarea dintre ncperi se realizeaz printr-un arc, al crui ancadrament de piatr, nisat nengrijit, distoneaz cu zidria peretelui n care e montat. ncperile au fost probabil acoperite printr-o bolt. Spturile arheologice au scos la iveal n captul de vest al camerei scrilor un nceput de bolt care acoperea suprafaa ultimei platforme a scrii. Aceast bolt avea axul median perpendicular pe peretele de sud. n continuarea acestei boli i perpendicular pe ea era o alt bolt, de ast dat semicilindric i n pant, care acoperea scara. Azi se mai observ nc urma primului rnd de crmizi al acestei bolti, situat deasupra treptelor, pe peretele de nord i pe cel despritor, la nlimea de 1,76m de la urma primei trepte. Podeaua beciului se aa cu 4,20m sub nivelul actual de clcare, iar grosimea zidurilor exterioare era la sud de 1,50m, la est i nord de 1,13m, pe cnd la vest de numai 1,05m. Descoperirea n ultimul strat arheologic, care provine din incendierea i drmarea construciei, a unui dinar emis n 1517, a permis stabilirea perioadei n care a fost distrus Casa domneasc, n prima jumtate a secolului al XVI-lea (Al. Artimon, Ioan Mitrea, 1996, pp. 68-69). Turnul locuin este un alt element ce compune complexul Curii domneti de la Bacu. Situat pe latura de sud-est a ansamblului, el este realizat din piatr de carier, iar ca liant a fost folosit un mortar obinut dintr-un amestec de var, nisip i crbune de copac (Al. Artimon, I. Mitrea, 1996, p. 70). Are un plan dreptunghiular cu dimensiunile 12,80 X 10,80m. Zidul exterior are o grosime de 1,40m i coboar pn la 3,75m fa de nivelul actual de clcare, iar pe latura de est a ediciului se a o cale de acces, cu grlici, din zid (de lungime 2,20m i lime de1m), prevzut la rndul ei cu 9 trepte (limea lor este de 0,30cm) din piatr legat cu mortar, care asigurau coborrea n beciul construciei. n interior se pstreaz bazele celor doi stlpi de piatr despre care se presupune (prin studiu comparativ cu alte edicii romneti din epoc) c ar susinut bolta de crmid a beciului (au fost descoperite resturi de crmid i n zidurile care delimitau grliciul, probabil cu aceeai funcie). Cei doi stlpi erau dispui axial, la o distan de 2,70m unul de cellalt, i aveau dimensiunile de 1,10 X 1,05m, avnd o seciune foarte aproape de forma unui ptrat. Spturile arheologice au scos la iveal un strat de resturi carbonizate, ceea ce atest c aici a avut loc o incendiere, datat de ctre arheologi n prima jumtate a secolului al XVI-lea, care a dus la distrugerea ediciului (Al. Artimon, I. Mitrea, 1996, p. 71). Funcia acestei construcii a fost relevat arheologilor de cteva trsturi specice: poziia, forma, dimensiunile, adncimea fundaiilor, care conduc ctre ipoteza c aici se aa turnul-locuin al Curii domneti. Situat pe latura de sud-est a ansamblului, turnul avea probabil rolul de a supraveghea ntreaga zon central-estic a oraului, pe importantul drum comercial pe Valea Siretului, cu ramicaiile lui spre Transilvania i ara Romneasc. n aceast cldire erau adpostii cei care fceau parte din corpul de paz al Curii domneti (Al. Artimon, I. Mitrea, 1996, p. 72).
16. Ruinele turnului locuin. Vedere exterioar.

53

17. Scara turnului locuin. Vedere exterioar. 18. Pilatrii de la baza turnului locuin. Vedere interioar. 19. Aceeasi pilatri. 20. Scara turnului locuin. Vedere din interior.

54

55
Biserica curii domneti de la Bacu, a fost ridicat de Alexandru Voievod i snit la 1 ianuarie 1491, cu hramul Adormirii Maicii Domnului. Construit din piatr de carier i crmid, ea se ncadreaz stilistic arhitecturii de cult din epoca lui tefan cel Mare. Ediciul descrie un plan triconc, cu turl pe naos i cu un pronaos supradimensionat n lrgime, avnd o lungime de 25,68m i o lime variabil de la pronaos (9,62m) la naos (8,12m), ajungnd apoi n dreptul absidelor la o lrgime de 11,24m (Al. Artimon, I. Mitrea, 1996, p. 77). Pronaosul lrgit, de plan ptrat, are intrarea pe vest i este acoperit de o calot sferic sprijinit pe un sistem de pandantivi i arcuri. Att absidele laterale ale naosului ct i absida altarului sunt semicirculare n interior i rectangulare n exterior. De asemenea, absida altarului este ancat de niele pronaosului i diaconiconului. Ferestrele sunt tiate n grosimea zidurilor. Att naosul ct i pronaosul sunt luminate de cte dou ferestre cu bolt aate pe pereii de nord i de sud. Pentru a asigura soliditatea ediciului, care timp de 151 ani nu a necesitat reparaii capitale, meterii au ridicat biserica pe ziduri groase i au construit doi contrafori laterali n dreptul liniilor de ntlnire a absidelor laterale cu absida altarului. Naosul este acoperit de turla moldoveneasc cilindric, care se sprijin i ea pe un sistem de arcuri i pandantivi. La exterior, turla are opt fee, ind aezat pe o baz de seciune ptrat, din zidrie de piatr, surmontat de o alta, din crmid, care este stelat n 12 coluri. Biserica are trsturile caracteristice stilului epocii lui tefan cel Mare : proporii bine distribuite, aspect de elansare, ind reprezentativ pentru grupul bisericilor de ora din epoc. De-a lungul timpului, ea a cunoscut mai multe reconstrucii i chiar intervenii care i-au denaturat nfiarea anterioar. nainte de 1641 a fost fcut prima consolidare a monumentului, urmat de o alta n 1854, cnd arhimandriii Veniamin i Nylos au adugat un pridvor i o turl deasupra pronaosului, acoperind de asemenea crmida smluit a pavimentului cu piatr. n 1871, arhitectul Iosif Cozma a condus lucrri de reparaie i ntreinere, iar abia n 1924 biserica a revenit la forma iniial n urma lucrrilor de restaurare conduse pn n 1935 de arhitectul George Sterian. Dup cutremurul din 1940 au fost fcute noi reparaii (Al. Artimon, I. Mitrea, 1996, pp. 80-81).
21. Biserica Precista. Vedere exterioar. 22. Biserica Precista, latura nordic. Vedere exterioar. 23. Biserica Precista. Intrarea i cele dou pisanii: cea veche, a lui Alexandru-Voievod (stnga) i cea modern, greceasc (dreapta).

56
n ceea ce privete pictura interioar, ea a fost executat pentru prima dat n 1854, n tempera, i de atunci a fost de mai multe ori refcut ori restaurat. n prezent, biserica pstreaz pictura n fresc a lui Constantin Apostol, pictor bcuan. Catapeteasma aparine secolului al XVI-lea i poart amprenta Renaterii (Al. Artimon, I. Mitrea, 1996, p. 79). Pardoseala din epoca lui tefan, descoperit n mic parte o dat cu lucrrile din 1935, a fost realizat din crmid smluit, des folosit n epoc pentru decorul arhitectonic. Crmizile aezate pe muchie formau un desen n zigzag i erau smluite pe partea vizibil n nuane de verde, galben i brun (Al. Artimon, I. Mitrea, 1996, p. 81).

24. Pisania lui Alexandru-Voievod, 25. Intrarea n biserica Precista.

57
Arheologii socotesc c dup 1517, dintre construciile ansamblului Curii domneti de la Bacu, avariat ulterior i n timpul expediiei turceti din 1538 (N. Stoicescu, Repertoriul bibliograc al localitilor i monumentelor medievale din Moldova, Bucureti, 1974), nu a mai funcionat dect biserica Precista. n plus, nu exist izvoare scrise care s ateste evoluia Curii domneti dup data menionat, cu excepia jurnalului de cltorie al unui anumit Marcus Bandini. Acesta amintete existena unui palatngropat n drmturile sale i a unor curi ruinate la Bacu (Codex Bandinus, ed. V.A. Urechia, Bucureti, 1895, pp. 63, 78). Pavajul Curii domneti, compus din piatr de ru i de carier, a fost i el distrus de gropile mormintelor spate nc din secolul al XVI-lea (Ioan Bogdan, Documentele lui tefan cel Mare, vol I, Bucureti, 1913, pp.37-38). Materialul arheologic descoperit ar putea completa atmosfera de secol XV i este analogic celui descoperit n Cetile de Scaun de la Suceava, Iai, Vaslui, Hrlu i Piatra Neam,. Aa se face c predomin ceramica ornamental (mai mult cahle i plci de perete), adeseori smluit n brun, verde i galben, cu motive vegetale stilizate ori geometrice, ori gurat (motive antropomorfe i zoomorfe), unele dintre acestea avnd poate un caracter heraldic. n privina decorului se remarc cteva variante tipologice ale stemei Moldovei tipul cu capul de bour ncadrat de doi tenani i ale crui coarne, ncadrnd o stea cu ase raze, sunt ancate de soare i de luna personicat. Apare i motivul Sf. Gheorghe omornd balaurul, ori cel al cavalerului cu halebard i amur. (Al. Artimon, I. Mitrea, 1996, pp.72-77).

Seciune prin gropnia bisericii Precista i planul gropniei.

58
Lespezi funerare de la 1495 i 1636, vizibile nc la nceputul secolului XX.

Bibliograa sitului:
Al. Artimon, Contribuii arheologice la istoria oraului Bacu, n Carpica, 13, 1981; Al. Artimon, Consideraii istorico-arheologice privind geneza i evoluia oraelor medievale din sud-vestul Moldovei, n Carpica, 24, 1993; Al Artimon, Rolul comerului n dezvoltarea urban a trgurilor din sud-vestul Moldovei, n Analele Brilei, Serie Nou, an 1, nr. 1, Brila, 1993; Al. Artimon, Civilizaia medieval urban din secolele XIV-XVII (Bacu, Tg. Trotu, Adjud), ed. Documentis (Iai), Bacu, 1998; Al. Artimon, I. Mitrea, Aezarea medieval din secolele XIV-XV de la Curtea domneasc-Bacu, n Carpica, 7, 1976; Al. Artimon, I. Mitrea, Bacu: Reedin voievodal, Muz. Jud. de Istorie Iulian Antonescu, Bacu, 1996; C.C. Giurescu, Trguri, orae i ceti din Moldova, Bucureti, 1967; t. S. Gorovei, La nceputurile oraului Bacu, n Carpica, 18-19, 1987; Pr. I. Mare, Biserica Sfntul Nicolae din municipiul Bacu, monograe editat de Episcopia Romanului i a Huilor, 1983; I. Mitrea, Milenii de locuire n vatra oraului Bacu i mprejurimilor pn la prima meniune documentar a localitii, n Carpica, 16, 1984; I. Mitrea, Al. Artimon, Descoperiri prefeudale la Curtea domneasc-Bacu, n Carpica, IV, 1971.

Copyright-ul ilustraiilor:
fotograi de tefan Ni, 2005; planuri i seciuni de I. Mitrea, Al. Artimon, C. Bal; fotograi vechi reproduse dup C. Bal.