You are on page 1of 3

Ciuma

Pesta sau ciuma (lat. pestis = epidemie) este o boal infecioas deosebit de contagioas, produs de bacteria Yersinia pestis. n trecut, boala a luat forme de pandemie ntinzndu-se pe mai multe continente. n prezent, ntre 1.000 i 2.000 de cazuri apar la nivel mondial, n fiecare an, n rndul oamenilor. Pe continentul european, au existat mai multe pandemii de cium, cea numit Ciuma lui Iustinian (541-542), cea numit Moartea neagr, n secolul XIV i o a treia pandemie, datat 1855. Se tie faptul c a treia pandemie a fost cauzat de Yersinia pestis, dar afirmaia c aceeai bacterie se face vinovat i de Ciuma lui Iustinian i de Moartea Neagr este astzi pus la ndoial de istorici i medici. ntr-o pandemie sunt prezente toate formele de pest, mai frecvente fiind forma bubonic i pulmonar. Dintr-o form bubonic care fr un tratament adecvat se transform de regul ntr-o form septicemic care duce la forma pulmonar. Form carbunculoas sau Bubonenpest (gr. bubo = bub , umfltur). n forma bubonic (lat.Naike) infectarea este produs de pictura puricelui de obolan. Vectorul bolii, ca gazd intermediar, transmite agentul patogen de la obolan mai departe la om. Aceast schimbare de gazd a puricelui se ntmpl numai dup moartea roztorului, de aceea s-a observat o mortalitate n mas la obololani, naintea izbucnirii unei epidemii de pest la om. Perioada de incubaie dureaz de la cteva ore pn la apte zile. Simptomele includ, febra dureri de cap i articulaii, stare de abatere, slbiciune pn la pierderea contiinei. Forma carbunculoas provine de la umflturile dureroase ganglionilor limfatici din regiunea gtului, zonelor axilare, aceste tumefieri pot atinge 10 cm mrime i datorit hemoragiilor din esut devin de culoare albastru nchis pn la negru, care ulcereaz avnd un coninut purulent. Aceast form de pest se poate agrava sau cu anse de 50% duce la vindecare spontan. Deschiderea chirurgical a abceselor datorit pericolulului de rspndire a bacteriilor n sange i organe contraindicat. Forma buboas se transmite mai lent iarna dect vara, deoarece mobilitatea puricelui sub 12 C este nul. Forma septicemic frecvent fiind o form secundar cnd agentul patogen ajunge i se multiplic n snge, aceast form se manifest cu o febr ridicat, frisoane, dureri de cap, stare grav de abatere, cu regiuni hemoragice ntinse, boala are o evoluie supra acut (de la cteva ore, la 36 de ore) avnd procentul de mortalitate 90-100% la bolnavii netratai. Azi acest procemt de mortalitate este mult mai redus prin folosirea de de tipul antibiotice, cloramfenicolului si a gentamicinei.Forma pulmonar cu procentul de mortalitate 90-100% la bolnavii netratai.

Forma abortiv este varianta cea mai uoar de pest manifestat numai printr-o febr uoar, inflamaia ganglionilor limfatici, urmat de vindecare, bolnavul fiind dotat cu o imunitate solid.

Apariia din Asia


Se pare c ciuma a aprut pentru prima oar n 1330, n Asia Central. A fcut ravagii n China de Est i India, s-a extins spre vest, prin Orientul Mijlociu i Africa de Nord, ajungnd n Europa. n 1347, ciuma ajunsese deja n porturile Constantinopole i Trebizonda

Sosirea n Europa
Primele semnalri despre apariia ciumei negre n Europa dateaz din 1337 . n octombrie n acel an s-au ntors 12 corbii italiene pe Marea Neagra, debarcnd n portul Sicilian Messina . Echipajul i cltorii au ajuns slbii, unii dintre ei mori, alii pe moarte. Martorii oculari nu-i puteau explica motivul. Pe vase, pe lng oameni, mai erau i sobolani , ca de altfel pe orice alt vas. Cnd vapoarele au ajuns la destinaie, obolanii "cltori" s-au mprtiat printre obolanii de pe uscat, s-au infestat cu puricii purttori de bacteria rspunztoare de boal, dup care s-au ntors pe vapoare. Puricii ce se hrneau cu sngele obolanilor le-au transmis ciuma. Cnd obolanii au nceput s moar din cauza bolii, puricii au cutat alt surs de snge, n cazul acesta - oamenii. Oraele portuare europene, murdare i aglomerate, au asigurat un mediu de via propice pentru obolani i purici. Dup moartea obolanilor, puricii s-au mutat pe oameni. Astfel puricii infectai cu bacteria cauzatoare de cium prin intermediul obolanilor, au cauzat moartea a milioane de oameni.

Orientul Mijlociu
Ciuma a lovit i diverse ri din Orientul Mijlociu , conducnd la depopulri considerabile i la schimbri ale structurilor economice i sociale. n timp ce s-a rspndit spre Europa de Vest, boala a intrat n Orientul Mijlociu din sudul Rusiei. n toamna lui 1347, ciuma ajunsese n Alexandria , n Egipt , probabil prin intermediul vaselor care cltoreau la Constantinopol. n 1348, ciuma s-a deplasat nspre est, n Gaza , i spre nord de-a lungul coastei estice a Mediteranei, n Liban ,Siria i Palestina , lovind oraele Ashkelon, Accra, Ierusalim, Sidon, Damasc, Homs, i Alep. n 134849, boala s-a rspndit pn n Antiohia. Locuitorii oraului sau refugiat spre nord, muli dintre ei murind n timpul cltoriei, dar infecia se mprtiase deja n Asia Mic. Mecca a fost infectat n 1349. n acelai an, i n oraul Mosul a avut loc o epidemie masiv, iar Bagdadul a suferit o a doua izbucnire a bolii. n 1351 a fost lovit i Yemenul. Aceasta a coincis cu ntoarcerea Regelui Mujahid al Yemenului din captivitatea din Cairo. Este posibil ca grupul su s fi adus boala din Egipt.