You are on page 1of 2

MODELE ECONOMICE

MODELUL GERMAN
Oricare model trebuie sa reflecte mentalitatea modelului natural respectiv. Modelul german respecta mentalitatea germana bazata p[e ordine, l;ge, ordine, creativitate. In etapa actuala este cunoscut ca model economic de piata. Cogestiunea este esenta acestui curent. La cogestiune participa: Patronatul Sindicatul Guvernul La nivel de firma cele 3 puteri sunt reprezentate egal iar la conducerea suprema fiecare are cate un reprezentant. Congestiunea reprezinta pe deplin modelul german bazat pe ordine, disciplina, legi ptr aceasta cogestin=unea hotaraste prin lege, aspect. In functionarea acestui model un rol important il au bancile. SOLUTII : 1. Banca devine actionare la firma si are controlul folosirii creditelor. In schimb firma este actionara la banca si are controlul acordarii creditelor 2. creditele se acorda doar daca obiectivul face parte din planul de dezvoltare financiar al Germaniei, plan aprobat de Consiliul Inteleptilor . 3. creditele se folosesc doar dupa ce se realizeaza licitatie

MODELUL JAPONEZ
In cadul acestui model si el de succes regasim mentalitatea etniei japoneze. Confugianismul (doctrina care sta la baza acestui model) presupune o puternica subordonare fata e putere. Esenta modelului japonez consta in : economie functioneaza dupa modelul familiei promovarea se bazeaza pe merit combinat cu vechimea in munca si loialitate fata de fima .

Japonezii nu au invventat multe lucruri fiind un popor unit. Reperele supuse modei sunt executate de intreprinderi mici. Reperele fundmentale sunt executate de intreprinderi mari.

MODELUL SUEDEZ
Intalnim cele 5 trasaturi care alcatueisc economia de piata; cele 3 dimensiuni; ca celelalte modele se bazeaza pe solidaritate cat si pe legile naturii. Natura ii forteaza pe oameni sa se ajute. In consecinta in Suedia am intalnit cea mai mare solidaritate umana. Specificul Suedie este ca au cea mai mare protectie garantata de stat. Sursa protectiei s-a realizat prin aceasta impozitare progresiva exagerata, provocand un exort capital. Si in acest model intalnim sindicate, guver, patronat.

MODELUL LATIN( Italia, Spania, Portugalia)


Intalnim o prezenta a statului puternica alimnetata si de stat ca propietar. In acest stat sunt firme puternice care aparatin statului el fiind principalul actionar. Statul francez tine mult sa contureze sfera militara si sfera stiintifica. Mecanismul de functionare al economiei de piata se bazeaza in principal pe concuresta la randul ei existenta concurestei presupune existenta dominatiei propietatii private.

MODELUL CLASIC
Se bazaeaza pe oferta. Se presupune in acest model clasic in economie exista suficienta oferta pentru a realiza echilibrul cu nivelul s structura cererii. Pot aparea si dezechilibrul. Elementul hotarator in reglarea raportului cerere-oferta il reprezinta mana invizibila(statul fiind paznicul de noapte). Acest model s-a practicat in Anglia in sec XVIII, XIX si a avut succes.