You are on page 1of 3

Penerangan ringkas tentang keadaan semasa pasaran saham di Malaysia.

harap dapat
memberi sedikit info untuk semua pelabur/bakal pelabur.

http://xpres2u.blogspot.com

Assalamualaikum /salam sejahtera

Kepada anda yang ingin / SUDAH melabur di unit trust, ada beberapa perkara yang perlu diingatkan.

Unit trust bukanlah suatu pelaburan yang pasti mendatangkan keuntungan dalam masa kurang dari
setahun. Walaupun ia boleh berlaku, tapi jangan over expected seperti apa yang berlaku dalam tahun
lepas. Ada beberapa fund yang telah mendatangkan return yang ‘owesome’, sehingga 60% return. Bukan
Public Mutual sajer..company yang lain pun performed well last year. Even higher than Public Mutual
sendiri… Dan ramai antara kita berpusu - pusu masuk sebab over excited bila tengok return 60%. Dan apa
yang terjadi adalah, mereka invest semasa harga saham berada di puncak ( dalam kes ni, harga unit
tengah mahal )..lebih kurang June ke atas, ramai yang invest, berpuluh ribu…lump sum invesment…dan
apa yang terjadi adalah pada masa sekarang..harga seunit RM 0.29 telah turun ke RM 0.24 sen..( contoh ) ,
RM 10 000 dah jadi RM 7 000 lebih sajer…dan akhirnya orang kata invest in unit trust rugi…
penipu..dalam hal nih tak tau la nak salah kan siapa..mungkin salah agen yang tak explain…So aper
nak kena buat? Kalau kita faham matlamat pelaburan xda masalah sya rasa.harga mahal atau harga murah
bukan masalahnya yg penting tau apa yg kita buat tu betul.

Orang kata Dollar Cost Averaging…ok bila dah invest semua duit ASB RM 10 000, sekarang dah jadi RM
7000 lebih..mcm mana nak dollar cost average ? Duit dah takdak…dalam hal nih kena tunggu la nilai
saham naik balik…bila agaknya ? tak tau la kena tanya bomoh saham…just joke!!

Kalau u all invest dalam kadar yang sikit..RM 1000…invest lah secara berkala…RM 200 sebulan
ker..RM 300 sebulan ker..secara tetap..at least buleh average out unit cost ikut harga pasaran…dalam
keadaan sekarang, dialu - alukan sangat untuk dollar cost average..

Ok ada yang kata Switch fund to Bond..walaupun nilai dah turun..switch to bond akan protect capital..at
least untuk jangka masa sederhana capital tak lari banyak walaupun pasaran saham jatuh…then wait for
the fund untuk turun pada kadar 3 sen atau lebih..switch balik to equity..u will get more fund…with the
same value RM 7000 lebih…but with more units in hands…then cost per unit akan close to market buying
price…berkesan ke tak cara nih ? Ok apa yang perlu dibuat adalah consult your agen and tanya
pendapat..cari yang dah berpengalaman dalam bidang unit trust…(ini just satu cadangan x buat pun xpa
,stay tune in yr place if u think stable)

Atau kalau tak nak jugak…tunggu harga saham lompat balik dari RM0.24 to RM 0.29…dalam keadaan
politik Malaysia yang tak menentu..harga minyak asyik naik..tiada tanda untuk kenaikan secara mendadak
harga2 unit saham amanah…harga2 saham akan naik juga ,tapi secara perlahan2 maybe take a few year…
so don’t worry.

Jangan sampai anda takut nak invest dalam unit trust..kalau takut sangat mulakan dari nilai kecil..then
invest regularly…nanti u kata baik invest dalam ASB…baik maintain duit dalam KWSP..kalau nak
compare ASB or KWSP dengan unit trust..u compare apple dengan orange…ASB or KWSP invest more
to bond instead of equity..80% bond, 20 % equity…sebab tu walaupun pasaran saham naik..paling tinggi
return boleh bagi pun antara 5-8%..same to bond in unit trust..equity fund pulak, invest 80% in equity 20%
in bond..sbb tu dia mampu bagi return tinggi…tapi kena ingat return tinggi, risiko tinggi…return rendah,
risiko rendah…basic principle..In fact, kalau tahap risiko u berada pada tahap ‘ PENGECUT ‘, u better
save your money in ASB or KWSP..serius..kalau berani sikit nak hilang duit dalam tempoh terdekat..then u
boleh invest in unit trust..

Ok dah lepas tu lepas..kepada yang masih berminat nak invest..dialu - alukan..unit trust mampu berikan
pulangan purata 9%-12% /setahun…15% pun mampu..even more kalau kena cara…UNTUK JANGKA
MASA SEDERHANA DAN PANJANG…3 - 5 tahun…Kalau ada RM 100 000, u boleh allocate u
punya portfolio ikut toleransi u terhadap risiko…mungkin u boleh pecahkan kepada beberapa portfolio…
dalam keadaan sekarang mungkin u boleh invest more in balance fund or bond…

Orang invest dalam keadaan kemelesetan ekonomi tahun 97/98, sekarang dah boleh makan return 20%
over per year…kalau siapa sedar, tahun 2004/ 2005, market agak slow…then orang yang invest pada tahun
tersebut..dah makan besar pada tahun 2007..30% over…so jangan takut untuk invest sekarang walaupun
market tengah slow…in fact, masa nih la yang paling sesuai..

setengah orang silap persepsi,invest masa pasaran tengah naik, takut invest masa pasaran jatuh…

Actually, bila market down, harga unit saham amanah akan turut jatuh…dalam keadaan boleh lah
disamakan dengan CARNIVAL MEMBELI BELAH mcm yg diorang promote kat tv tu..mana
taknya..harga rendah..u boleh dapat banyak unit…cost price akan rendah..then invest regularly…

BUY NOW + COST PRICE LOW + INVEST REGULARLY = 9-12% per annum return for 3 years
above…even more u can get.

Kita tak kisah pasal siapa yang handal dalam bidang unit trust nih…Public Mutual the best ? CIMB the
best ? Hwang the best ? Walaupun Public Mutual dah menang lebih 100anugerah, itu menunjukkan
kredibilitinya..kepakaran nya…super power… kita boleh jadikan panduan untuk join Public Mutual sbb
rekod2 yg telah ditunjukkan tadi…at least bagi hati kita sedap dengan mengatakan aku sekarng sedang
berada dengan company no 1 di Malaysia…

Invest in unit trust for financial freedom…future freedom…bawa keluar la duit dari KWSP tu…...4-
6% jer setahun…tak boleh cover inflation pun…keluarkan la sikit duit dari ASB tu..try for 3 years
with Unit trust.

Sekali lagi saya ingatkan,pelaburan unit trust adalah untuk jangka sederhana –jangka
panjang,sekurang2nya 3-5tahun.matlamat kita semua ialah untuk keperluan masa depan bukan untuk
jangka pendek.

Ok,kalau ada sebarang masalah tentang pelaburan anda atau nak tau lebih detail tentang keadaan semasa
,terus call / jumpa saya.

Jamian sarif
012-2676091
Salam.erat@yahoo.com
Unit trust consultant
PUBLIC MUTUAL BHD
Maklumat lanjut sila ke http://xpres2u.blogspot.com