You are on page 1of 19

CENTRALE HIDROELECTRICE

prof. Sacacian Dorina

CLASIFICAREA AMENAJRILOR HIDROENERGETICE


Dup nlimea cderii amenajate CHE se clasific n: de joasa cadere, sub circa 15 m; de cadere mijlocie, intre circa 15 i 50 m; de cadere mare, intre 50 si 300 m; de cadere foarte mare, peste 300 m.

prof. Sacacian Dorina

Crearea unei cderi concentrate pe un curs de ap


Se poate realiza pe doua ci:

prin construirea unui baraj care ridic nivelul apei i marete mult seciunea de scurgere a apei pe o anurnita distana in amonte, reducnd prin aceasta pierderile de energie hidraulica pe sectorul respectiv al cursului de ap;
prin derivarea apei din albia cursului de ap intr-o aduciune (canal, galerie, conducta), precum si prin adncirea si regularizarea albiei cursului de ap.

prof. Sacacian Dorina

In raport cu posibilitaile de creare a cderii de ap


exista patru tipuri principale de centrale hidroelectrice: De tip uzin-baraj Cu derivaie Subterana Cu baraj i derivaie

prof. Sacacian Dorina

Centrale tip uzin-baraj


PORILE DE FIER

Apele unui fluviu sau ru sunt nlate cu ajutorul unui baraj 1 cu nalimea H, pe distana AS care poarta denumirea de sector amenajat sau lungime amenajata.
Avantaj:Lacul barajului poate fi utilizat pentru regularizarea debitului rului, adic pentru acumularea debitului de primavar si utilizarea lui in timpul secetos al anului
prof. Sacacian Dorina

Centrala Porile de Fier

prof. Sacacian Dorina

Centrale cu derivaie
Bistria (Roznov I, Roznov II)

Pe ru se instaleaz un baraj de mic inaltime 1 care are rolul de a devia apa ntr-un canal de derivatie 2 care realizeaz caderea amenajarii. Canalul este spat pe traseul eel mai scurt, urmind cu aproximatie o linie de nivel. Centrala hidroelectrica 6 este asezata la oapatul din aval al derivaiei
AVANTAJ: SE MRESTE INLIMEA CDERII DE AP FR
A AVEA NEVOIE DE INLIMI MARI PENTRU BARAJ
prof. Sacacian Dorina

Centrala Bistria-Roznov

prof. Sacacian Dorina

Centrale subterane
Bicaz, Arge, Lotru

Apa rului se conduce printr-un put 5, la fundul caruia se instaleaz centrala hidroelectrica 6. Puul este legat cu albia curenta printr-o galerie 3 pentru evacuarea apelor turbinate.
prof. Sacacian Dorina

Barajul Bicaz

prof. Sacacian Dorina

Centrale cu baraj i derivaie


Bistria (Bacu I, Bacu II)

1-baraj
2-galerie de aductiune 4-castel de echilibru 5-conducte forate

6-centrale
7-canal de fuga 8-fundul albiei

mbin avantajele amenajarii cu baraj si ale amenajarii cu derivatie. Lacul barajului poate fi utilizat pentru regularizarea debitului rului, adic pentru acumularea debitului de primavar si utilizarea lui in timpul secetos al anului; canalul de derivatie d ,in majoritatea cazurilor, soluia convenabil pentru marirea cderii fr nlimi mari pentru baraj. prof. Sacacian Dorina

Barajul Lacului Rcciuni

prof. Sacacian Dorina

PRINCIPALELE INSTALATII ALE AMENAJARILOR HIDROENERGETICE


BARAJUL-Are rol de a ridica nivelul apei pentru a putea fi derivat ntr-o aduciune sau de a acumula apele n vederea regularizrii debitului. DESCRCTOARELE DE AP-Evacueaz apele mari, meninand nivelul la cota dorit PRIZELE DE AP-Sunt destinate captrii apei i aducerii ei n aduciune ADUCIUNILE-au rolul de a conduce apa de la priza de ap pan la camerele de echilibru CAMERELE DE ECHILIBRU-Au rolul de a limita suprapresiunile determinate de modificarea debitului de ap ce trece prin turbin CONDUCTELE FORATE-Conduc apa de la camerele de echilibru la turbina hidraulic CENTRALELE HIDROELECTRICE Reprezint cldirile n care sunt instalate turbinele hidraulice i generatoarele electrice CANALELE DE FUG-Transport apa care a trecut prin turbin napoi n ru.

prof. Sacacian Dorina

Baraj Vidraru

prof. Sacacian Dorina

Barajul Brdior (Lotru)

prof. Sacacian Dorina

Centrala Retezat

Aductiunea principala asigura transportul apei de la barajul Gura Apelor la centrala subterana Retezat, constand dintr-un tunel cu lungimea de 18.432 m, excavat la un diametru cuprins in-tre 5,5 si 6 m, cu sectiune finala de 4,9 m (diametru interior betonat). Excavarea tunelului s-a facut prin tehnologii clasice (derocare cu explozivi, evacuare material si sustinere) ct si prin tehnologii de foraj la seciune plina care s-au executat cu o masina de tip Robins (diametru sectiune = 5,5 m).

prof. Sacacian Dorina

Castelul de echilibru din Cioclovina - Tismana Nivelul lacului de acumulare Motru este la baza acestui uria din beton

prof. Sacacian Dorina

Amenajarea hidroenergetic Bistra -Poiana Mrului- RuieniPoiana Rusca

prof. Sacacian Dorina

Galeria de fug(Hidrocentrala Lotru)

prof. Sacacian Dorina