Вы находитесь на странице: 1из 6

Chapter 5 Worksheet Name___________________________________

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A gas occupies 3.33 L at 2.23 atm. What is the volume at 2.50 atm? A) 0.268 L B) 18.6 L C) 3.73 L D) 1.67 L 1) E) 2.97 L 2)

2) If a sample of 0.29 moles of Ar occupies 3.8 L under certain conditions, what volume will 0.66 moles occupy under the same conditions? A) 12 L B) 8.6 L C) 17 L D) 15 L E) 5.0 L 3) A sample of 0.300 moles of nitrogen occupies 0.600 L. Under the same conditions, what number of moles occupies 1.200 L? A) 6.00 moles B) 0.33 moles C) 0.600 moles D) 1.50 moles 4) To what volume will a sample of gas expand if it is heated from 50.0 C and 2.33 L to 500.0C? A) 9.74 L B) 5.58 L C) 17.9 L D) 10.3 L E) 4.38 L 5) Calculate the temperature, in K, of 2.20 moles of gas occupying 3.50 L at 3.30 atm. A) 28.0 K B) 64.0 K C) 337 K D) 5.25 K 6) What pressure will 14.0 g of CO exert in a 3.5 L container at 75C? A) 4.1 atm B) 6.4 atm C) 5.0 atm D) 2.3 atm

3)

4)

5)

6) E) 1.1 atm 7)

7) Which of the following samples will have the lowest pressure if they are all at the same temperature and in identical containers (same volume)? A) 15 g F 2 B) 15 g Ne C) 15 g CO 2 D) 15 g Kr E) All of these samples will have the same pressure. 8) Which of the following samples has the greatest density at STP? A) NO2 B) SO2 C) Xe D) SF6 E) All of these samples have the same density at STP.

8)

9) Using the graph below, determine the gas that has the lowest density at STP.

9)

A) C B) A C) D D) B E) All of the gases have the same density at STP. 10) What volume will 0.780 moles of He occupy at STP? A) 15.6 L B) 17.5 L C) 70.0 L 10) D) 43.7 atm E) 22.4 L 11)

11) A mixture of N2, O2 and Ar have mole fractions of 0.25, 0.65, and 0.10, respectively. What is the pressure of N2 if the total pressure of the mixture is 3.9 atm? A) 0.98 atm B) 2.5 atm C) 0.39 atm D) 0.67 atm E) 1.33 atm

12) The following reaction is used to generate hydrogen gas in the laboratory. If 243 mL of gas is collected at 25 C and has a total pressure of 745 mm Hg, what mass of hydrogen is produced? A possibly useful table of water vapor pressures is provided below. Mg(s) + 2 HCl(aq) MgCl2(aq) + H2(g) T (C) 20 25 30 A) 0.0449 g H2 B) 0.0717 g H2 C) 0.0196 g H2 D) 0.0144 g H2 E) 0.0190 g H2 P (mm Hg) 17.55 23.78 31.86

12)

13) Determine the volume of O2 (at STP) formed when 50.0 g of KClO3 decomposes according to the following reaction. The molar mass for KClO3 is 122.55 g/mol. 2 KClO 3(s) 2 KCl(s) + 3 O 2(g) A) 8.22 L B) 14.6 L C) 12.3 L D) 13.7 L E) 9.14 L

13)

14) What pressure would a gas mixture in a 10.0 L tank exert if it were composed of 48.5 g He and 94.6 g CO2 at 398 K? A) 39.6 atm B) 7.02 atm C) 58.7 atm D) 32.6 atm E) 46.6 atm

14)

15) How many molecules of XeF 6 are formed from 12.9 L of F 2 (at 298 K and 2.60 atm) according to the following reaction? Assume that there is excess Xe. Xe(g) + 3 F2(g) XeF 6(g) A) 2.75 10 23 molecules XeF 6 B) 1.21 10 23 molecules XeF 6 C) 1.37 10 23 molecules XeF 6 D) 7.29 10 23 molecules XeF 6 E) 8.25 10 23 molecules XeF 6 16) Determine the volume of SO 2 (at STP) formed from the reaction of 96.7 g of FeS2 and 55.0 L of O2 (at 398 K and 1.20 atm). The molar mass of FeS2 is 119.99 g/mol. 4 FeS2(s) + 11 O2(g) 2 Fe 2O3(s) + 8 SO 2(g) A) 36.1 L B) 32.9 L C) 18.1 L D) 27.6 L E) 45.3 L

15)

16)

17) Determine the total volume of all gases (at STP) formed when 50.0 mL of TNT (C3H5(NO 3)3 , d = 1.60 g/mL, molar mass = 227.10 g/mol) reacts according to the following reaction. 4 C 3H5(NO 3)3(l) 6 N2(g) + O2(g) + 12 CO2(g) + 10 H2O(g) A) 4.93 L B) 175 L C) 57.2 L D) 29.6 L E) 448 L

17)

18) Identify the gas particle that travels the fastest. A) Ne B) CO C) N2 19) Identify the gas particle that travels the slowest. A) N2 B) O2 C) H2

18) D) O2 E) H2 19) D) CO E) Ne

20) Rank the following in order of decreasing rate of effusion. F2 SF6 CO Kr

20)

A) Kr > CO > SF6 > F 2 B) CO > F 2 > Kr > SF6 C) F 2 > Kr > CO > SF6 D) SF6 > Kr > F 2 > CO E) CO > F 2 > SF6 > Kr 21) The rate of effusion of oxygen to an unknown gas is 0.935. What is the other gas? A) F 2 B) Ar C) N2 D) Ne 22) A sample of N2 effuses in 255 s. How long will the same size sample of Cl 2 take to effuse? A) 155 s B) 406 s C) 645 s D) 388 s E) 247 s 23) 21)

22)

23) What is the pressure in a gas container that is connected to an open -end U-tube manometer if the pressure of the atmosphere is 742 torr and the level of mercury in the arm connected to the container is 8.60 cm higher than the level of mercury open to the atmosphere? A) 751 mm Hg B) 733 mm Hg C) 656 mm Hg D) 828 mm Hg 24) If the pressure in a gas container that is connected to an open -end U-tube manometer is 116 kPa and the pressure of the atmosphere at the open end of the tube is 752 mm Hg, the level of mercury in the tube will A) be 870 mm higher in the arm open to the atmosphere. B) be 118 mm higher in the arm open to the atmosphere. C) be 870 mm higher in the arm connected to the gas cylinder. D) be 118 mm higher in the arm connected to the gas cylinder. 25) A balloon lled with helium gas at 20C occupies 4.91 L at 1.00 atm. The balloon is immersed in liquid nitrogen at -196C, while the pressure is raised to 5.20 atm. What is the volume of the balloon in the liquid nitrogen? A) 97 L B) 6.7 L C) 3.6 L D) 0.25 L 26) A 45.0 -L steel tank at 20.0C contains acetylene gas, C2H2, at a pressure of 1.39 atm. Assuming ideal behavior, how many grams of acetylene are in the tank? A) 990 g B) 2.60 g C) 67.8 g D) 10.0 g 27) Three identical asks contain three different gases at standard temperature and pressure. Flask A contains C2H4, ask B contains O3, and ask C contains F 2. Which ask contains the largest number of molecules? A) ask A B) ask B C) ask C D) All contain same number of molecules. 28) The density of nitric oxide (NO) gas at 1.21 atm and 54.1C is __________ g/L. A) 0.273 B) 0.0451 C) 1.35 D) 0.740

24)

25)

26)

27)

28) E) 8.2

29) What is the density of hydrogen gas at STP? A) 0.0823 g/L B) 0.0899 g/L

29) C) 11.1 g/L D) 0.0450 g/L 30)

30) Which of the following would have a density of 1.37 g/L at 7.0C and 0.987 atm? A) N2 B) Kr C) Rn D) O2

Answer Key Testname: UNTITLED1

1) E 2) B 3) C 4) B 5) B 6) A 7) D 8) D 9) B 10) B 11) A 12) E 13) D 14) E 15) A 16) B 17) C 18) E 19) D 20) B 21) C 22) B 23) C 24) B 25) D 26) C 27) D 28) C 29) B 30) D