Вы находитесь на странице: 1из 5

Activitatile economice contemporane in continua schimbare si diversificare formeaza obiectul de studiu al sistemului deja constituit al stiintelor economice.

In cadrul acestui sistem un loc aparte ocupa Economia. Economia constituie un ansamblu coerent de cunostinte (notiuni, concepte) despre realitatea economica, o reflectare universalizata si generalizata a acestei realitati; ea nu se confunda nici cu istoria economica, nici cu politica economicasi nici cu istoria gindirii economice.Economia realizeaza o analiza profunda logica si istorica- a esentei faptelor , actelor, si comportamenteloreconomice privite in general. Ca stiinta social-umana , aceasta studiaza economia in complexitatea si interferentele ei dinamice, extinzind criteriul rationalitatii si eficientei economice asupra socialului in totalitatea sa. De aici legaturile ce celelalte stiinte social umaniste (istoria, sociologia, antropologia) .Aceasta inseamna ca atit producatorii , cit si consumatorii se supun unora si acelorasi restrictii, pe care cauta sa le rezolve prin optiuni eficiente. In calitatea sa de stiinta teoretica fundamentala si tinind seama de stadiul actual al stiintei economice, economia cauta sa suprime opozitia dintre teorie si doctrina, dintre abordarea pozitiva si cea normativa a economiei. Substanta general acceptata a economiei a stiintei tehnico-metodologica fundamentala-reflectare generala si universala a relatiilor economice in unitatea si interdependentele lor firesti-a fost si este reflectata partial si chiar controversata.Cauzele unei astfel de reflectari sunt multiple.Printre acestea figureaza si apelul facut de unii metodologi si epistemologi, diferite adjective asazis lamuritoare ale domeniului economiei, cum sunt: politica, nationala, civica, publica, sociala, privata, teoretica In ultimul timp sa ajuns la un minim de consens in aceasta privinta. Ca urmare, se sustine tot mai mult ca disciplina stiintifica si universitara care abordeaza , trateaza si apreciaza realitatea economica ca un sistem, cu toate structurile si nivelurile acesteia, este denumita economie. Anume prin aceasta stiinta se poate preciza locul sistemului stiintelor economice in ansamblul stiintelor social-umaniste si in sistemul stiintelor in general, pe fundalul ei se pot face delimitarile de rigoare intre diferitele stiinte economice particulare si , totodata , economia este cea care ofera elementele necesare pentru formarea si dezvoltarea stiintelor de granita, stiinte la care aceasta este parte constitutiva. Gindirea economica are o istorie relativ indelungata. Idei si chiar teorii economice au aparut inca din antichitate.Acestea erau formulate si integrate in alte sisteme de gindire.

Termenul de economie politica a fost consacrat de francezul Antoine Montchrestien, prin tratatul sau de Economie Politica (1615).Acest termen provine de la 3 cuvinte de origine greaca: oikos (gospodarie), nomos(lege) si polis(oras, cetate).In traducere libera, termenul semnifica initial legea de gospodarire a cetatii. Procesul aparitiei stiintei economice si mai ales , evolutia ei pina in zilele noastre sunt analizate de epistemologi cu ajutorul a 2 concepte: filiatia de idei si situatia clasica. Filiatia de idei consata in procesul prin care eforturile pentru intelegera fenomenelor economice creaza, perfectioneaza si reconsidera structurile teoriei economice, intrun proces fara sfirsit. Situatia clasica se caracterizeaza printro consolidare, o corelare si o sinteza a achizitiilor stiintifice pina la momentul respectiv, inclusiv aprecierea starii actuale si directiile dezvoltarii viitoare a stiintei economice. Stiinta economica consta din ansamblul coerent de notiuni, idei, teorii si doctrine prin care sunt reflectate in planul gindirii actele, faptele si comportamentele economice, din judecatile de valoare asupra acestora, precum si din tehnicile, metodele si procedeele de masurare , evaluare, gestionare si de stimulare a activitatilor economice. Stiinta economica sa constituit si a primit drept de cetate in lumea stiintelor abia la sfirsitul secolului al XVIII-lea. Economia, termen sinonim cu activitatea economica , se refera la realitatea economica latura inseparabila a existentei umane. Dintre activitatile omului, cea mai cuprinzatoare , care il defineste pe om ca specie este munca; aceasta consta din acea activitate constienta prin care oamenii, pornind de la nevoile lor , isi prefigureaza scopurile actiunii, isi formuleaza si apara interesele , cauta si creeaza mijloacele adecvate atingerii telurilor propuse. Pentru a-si rezolva problemele existentei , oamenii actioneaza intro mare diversitate de domenii si forme:economic, tehnic, ecologic, social-cultural, politic, instructive, religios Sistemul de activitati la care participa si se inscriu prin functiile lor, toate unitatile economice de productie, de consum, de intermediere bancara etc formeaza economia ca forma a activitatii umane. tiinele economice s-au dezvoltat pentru cercetarea activitilor economice, a legilor dezvoltrii economice i pentru suportul tiinific al deciziilor care trebui e luate de ctre stat sau de ctre unitile economice.tiinele economice se mpart de regul n dou domenii: economie politic i economia afacerilor.

Economia politic cerceteaz toate relaiile economice din domeniul microeconomiei, ca rezultat al deciziilor raionale ale actorilor individuali (familii, firme) i din domeniul macroeconomiei, ca rezultat al interaciunii sistematice a tuturor agregatelor unei economii (cererea agregat, investiiile, nivelul preului). Economia afacerilor cerceteaz comportamentul unei uniti economice, a unei firme, n condiiile existenei posibilitilor i materiilor prime limitate. Economia politica face parte din marea familie a stiintei economice.Initial ea se identifica cu intreaga stiinta economica.Ulterior,s-a detasat intr-o disciplina separata, odata cu delimitarea domeniului economiei in viata societatii si constituirea acestuia ca obiect de cercetare stiintifica. Formarea stiintei economice a raspuns unor imperative ale vietii economice,necesitati de a aseza pe principiul rationalitatii economice actiunile agentilor in vederea depasirii decalajului dintre resursele limitate si nevoile nelimitate.Problema esentiala a stiintei economice consta in asimilarea de catre agentii a principiilor ,metodelor,tehnicilor in baza carora ei sa poata depasi constringerile generate de insuficienta resurselor in raport cu nevoile, la un moment dat. Ea are rolul de a forma ,la nivelul subiectilor economici ,un mod de gindire si un comportament care sa le permita ca,pornind de la anumite premise ,sa obtina rezultate(satisfactii) maxime cu eforturile (sfortari) minime, adica sa actioneze eficient.Majoritatea economistilor cum ar fi (HENRI GUITTON,PAUL SAMUELSON,WILHELM ROPKE si CHARLES GIDE) considera ca acesta este de fapt punctul de plecare al stiintei economice,ca este atit de mult implicata si solicitata in solutionarea tensiunilor dintre resurse si nevoi,incit- apreciaza acestiadaca resursele s-ar fi gasit din abundenta ,stiinta economica nu mai ar avea obiect . Dezvoltarea si diversificarea vietii economice ,necesitatea cunoasterii economiei ca un tot unitar,ca un organism viu, dar si a partilor sale componente, au adus la desprinderea din stiinta economica(identificata la inceput cu economia politica) a unor discipline specializate,la aparitia , in procesul diviziunii stiintei, a noi stiinte economice consacrate studierii diferitelor domenii si ramuri ale economiei (economia industriei, a agriculturii, a turismului, economia muncii, a invatamintului,a stiintei ,economia mondiala,statistica etc.).Totodata,si-au facut aparitia si siau impus ca discipline economice distincte o serie de stiinte integratoare,de granita sau de contact cu alte stiinte (econometria,economia protectiei mediului natural,cibernetica economica,ergonomica s.a.)ca reflectare a cerintelor de cercetare si studiere multilaterala ,inter si pluridisciplinara a diverselor laturi sau componente ale vietii economice.

Activitatea economica se defineste ca un domeniu fundamental si complex al activitatii umane care cuprinde ansamblul faptelor, actelor, si reactiilor oamenilor concretizate in comportamente si decizii privitoare la atragerea si folosirea resurselor economice rare, in vederea producerii, distributiei, schimbului si consumului de bunuri in functie de nevoile si interesele lor. Dea lungul timpului sa desfasurat un amplu proces de diversificare , specializare si integrare a activitatilor economice , cunoscut sub denumirea de divixiune sociala a muncii.Ca rezultat, sau autonomizat, devenind preocupari esentiale ale unor subiecti economici specifici, urmatoarele activitati: productia, circulatia(schimbul), repartitia, consumul, dar si secretarea stiintifica, protectia si ameliorarea mediului, apararea etc. Productia consta in ansamblul operatiunilor care vizeaza activitati economice ce constau in obtinerea de bunuri material si de servicii destinate satisfacerii directe sau indirect a nevoilor umane. In functie de rezultatele finale , productia poate fi materiala si de servicii. Productia materiala se refera la totalitatea proceselor fizico-chimice , biologice, economice, sociale prin care resurse natural sau bunuri obtinute in procese de productie anterioare sunt supuse unor modificari substantiale pentru a obtine noi produse, cu forma obiectuala; cuprinde activitatile agricole, industrial, de constructive. Schimbul este a ceqa componenta a activitatii economice care cuprinde activitatile de distribuire in spatiu a bunurilor material pe calea vinzarii cumpararii sau pe alte cai, depozitarea si pastrarea acestora, precum si schimbul de servicii inre participantii la viata economica(serviciile distributive-comerciale de depozitare si pastrare, servicii de know-how , de comunicatii si tele comunicatii ) Repartitia cuprinde activitatile economice prin care bunurile material si serviciile sunt orientate prin intermediul pietei spre destinatiile lor, precum si procesele de distribuire si redistribuire prin care veniturile se repartizeaza participantilor la diferite activitati. Consumatia reprezinta actul folosirii effective a bunurilor, act care verifica utilitatea acestora, concordant lor cu nevoile si interesele oamenilor. Economia , ca unitate indistructibila si komplexa, exista, este structurata si abordata ca microeconomie, mezoeconomie, macroeconomie si mondoeconomie. Microeconomia costa din procesele, faptele, actele si comportamentele participantilor individuali la activitatea economica (firme, gospodarii, administratii, banci) Mezoeconomia consta din procesele, faptele , actele si comportamentele care se refera la sectoarele de activitate economica(primar, secundar, tertiar, cuaternar), la ramurile activitatii economice (siderurgie, chimie, transport, educatie, sanatate)

Macroeconomia reprezinta procesele , faptele, actele si comportamentele economice referitoare la grupuri de subiecti economici reunite in categorii omogene si degajate de comportamentele lor individuale, precum si la intreaga economie privita ca agregat sau ca sistem.Exemplul tipic de macroeconomie il constituie economia nationala sau pur si simplu economia unei tari. Mondoeconomia cuprinde procesele, faptele, actele si comportamentele subiectilor economici si ale comunitatii international private atit prin prisma legaturilor economice dintre economiile nationale, cit si ca intreg considerat la scara planetara sau zonal-internationala.Ea se refera la relatiile economice internationale, la mecanismele ei fundamentale de functionare si la institutiile corespunzatoare acestora. Stiinta economica s-ar fi nascut in cadrul filozofiei.Contopirea ideilor economice cu cele filzofice este ilustrata si de preocuparile lui ADAM SMITH,parintele economiei clasice.Treptat, cunoasterea economica s-a constituit intr-o stiinta independenta,distincta,de sine statatoare. Adam Smith care n anul 1776 a publicat cartea An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations este considerat fondatorul tiinelor economice moderne. In aceast carte el a criticat mercantilismul care a predominat pn n acel moment. Opera sa s-a rspndit n Marea Britanie si SUA i expima pentru prima dat ideea unei noi direcii tiinifice, pentru cercetarea activitilor economice.Economia modern se bazeaz pe cercetrile i publicaiile lui John Maynard Keynes care n opera sa controversat The Economic Consequences of the Peace a criticat plile reparatorii oferite economiei Germaniei dup primul rzboi mondial. Mai presus de toate, teoria sa general a ocupaiei forei de munc, a dobnzii i a banilor a dominat discuiile despre macroeconomie de-a lungul mai multor secole. Deci cu siguranta putem spune ca economia si stiinta economica este foarte importanta si are un rol major pentru societate. In urma acestei lucrari efectuate, am aflat multe informatii despre stiinta economica, am aflat cu ce se ocupa si ce studiaza ea. Bibliografie: Coralia Angelescu Economia,Editura Economica, Bucuresti, 2000. http://ro.wikipedia.org/wiki/Economie http://www.referat.ro/referate/download/Economia_4720.html?t=1 http://www.referatele.com/referate/economie/online6/Economia-politica-Sistemul--stiintei-economice-referatele-com.php