You are on page 1of 2

Nu exist lege mai mare n jurnalism dect aceea de a spune adevrul i de a nela diavolul.

Walter Lippmann Legea presei: Legea presei actualizata. Legea 3/1974, publicat n Monitorul Oficial nr. 3 din 19.1.1978 sub titulatura "Legea presei din Republica Socialist Ro !nia" "lti a dat actuali#at prin Ordonan$ de "rgen$ nr. %3&'((( ) pentru unele suri pri*ind solu$ionarea cererilor referitoare la acordarea de despgubiri pentru daunele orale 31 ianuarie '((' Monitorul Oficial ''7&'((( i Ordonan$ de "rgen$ nr. %3&'((( ) pentru unele suri pri*ind solu$ionarea cererilor referitoare la acordarea de despgubiri pentru daunele orale '3 ai '((( Monitorul Oficial ''7&'(((
Etica mass-media a devenit un subiect extrem de dezbtut in ultima perioad, ncercndu-se o clarificare a valorilor etice i morale pentru jurnalism. Etica reprezint o teorie a moralei i presupune posedarea unui set de principii generale, analizarea faptelor concrete, a aciunilor ori caracterelor, din perspectiva acestor principii. Etica ine de capacitatea fiecrui jurnalist n parte, de a respecta setul de valori n diferite situaii limit i de a reda informaiile innd cont de obiectivitate, adevr i corectitudine. Etica se traduce i n profesionalismul deciziilor luate de jurnaliti i poate fi considerat ca o etic a comunicrii, deoarece comunicarea este esena sistemului media. etic a comunicrii presupune stabilirea unor valori etice fundamentale care s caracterizeze demersul jurnalistic! respectul pentru cuvinte, sinceritatea ca norm, respectul pentru oameni, cultul adevrului, alegerea semnificativ, promovarea unui climat sntos, acurateea tirilor, obiectivitatea, corectitudinea. "ac nu sunt cunoscute i puse n practic principiile de baz ale unei etici mass-media, consecinele pot fi grave.

+e,tul este principalul ele ent al discursului -urnalistic. "n te,t poate fi -udecat din punct de *edere deontologic n func$ie de respectarea ade*rului faptelor sau credibilitatea pe care o for ea#. Orice -urnalist trebuie sa cunoasc faptul c are dreptul s scrie doar ce .tie c este corect. /l trebuie s fie oderat n -udec$i de *aloare0 n e,pri area propriilor con*ingeri sau credin$e0 obiecti*itatea trebuie sa se regseasc n orice .tire. Orice agen$ie ass) edia trebuie s).i for e#e un cod etic prin care s ac$ione#e. 1ceste coduri de conduit sunt diferite de la agen$ie la agen$ie .i con$in *alorile nrdcinate n trecutul publica$iei respecti*e. 1ceste *alori .i nor e sunt trans ise de la -urnalist la -urnalist0 iar etica profesional este respectat n func$ie de capacit$ile fiecrui -urnalist de a decide corect n situa$iile ai pu$in obi.nuite. /,e plu2 3a#ul de la Li*erpool cu cei doi bie$i de 1( ani care au ucis un alt copil de 3 ani. 4e arginea acestui incident0 un #iar din S"1 a considerat i portant s nu li ite#e accesul cititorilor la infor a$ii .i a tiprit nu ele inculpa$ilor0 n *re e ce un post de tele*i#iune din Londra nu a de#*luit identitatea inculpa$ilor. Orice deci#ie i plic o serie de *alori

5profesionale0 orale0 logice etc60 iar #iarul din S"1 a ac$ionat potri*it conclu#iei ce .i are rdcinile n *alorile lui .i anu e c cet$enii au dreptul s fie infor a$i cu pri*ire la .tirile de interes public. 1cest #iar pre$uie.te nor a profesional potri*it creia 7 infor a$iile i portante trebuie difu#ate fr e#itare0 fiecare persoan a*!nd dreptul la ade*r8.9eci#ia pe care a luat)o acest #iar ridic o ntrebare0 dac este ai i portant s spui ade*rul sau s respec$i inti itatea unei persoane: ;n ca#ul de fa$ este *orba despre inti itatea fa iliilor inculpa$ilor. 4ostul londone# nu a de#*luit nu ele c<iar .i cu riscul de a pierde din credibilitate0 ns nu a *rut s afecte#e fa iliile asasinilor.
#n concluzie, toate acestea sunt condiiile fr de care un jurnalist nu poate s fie un adevrat profesionist. $el care decide categoria n care se ncadreaz un eveniment este publicul, ns cel care formeaz n timp cunotinele i dorinele publicului este c%iar jurnalistul. &entru a putea fi un adevrat profesionist n acest domeniu, un jurnalist trebuie sa-i respecte publicul, s respecte etica profesional a publicaiei pentru care lucreaz i nu n ultimul rnd, s se respecte pe sine.