You are on page 1of 4

Familia este cea mai pura forma de manifestare a socialului uman fiind definite ca grupul social cel mai

important deoarece , familia s-a dovedit una fin cele mai vechi si stabile forme de comunitate umana, cea care asigura ingrijirea si educarea copiilor, evolutia si continuitatea vietii sociale precum si mentinerea continuitatii culturale prin transmiterea catre descendenti a limbii, obiceiurilor, modelelor de conduita.1 In sens larg, familia este un grup social ai carui membrii sunt legati prin raporturi de varsta, casatorie sau adoptie si care traiesc impreuna, coopereaza sub raport economic si au grija de copii, iar in sens restrans este un grup social format dintr-un cuplu casatorit si copii acestuia.2 a baza constituirii familiei, la majoritatea popoarelor se afla actul casatoriei, considerat de toti specialistii ca reprezentand evenimentul demographic, cel mai puternic influentat de factorii sociali, juridici, culturali , psihologici si morali. !in punct de vedere juridic, casatoria reprezinta uniunea liber consimtita dintre un barbat si o femeie incheiata cu respectarea dispozitiilorleale, cu scopul intemeierii unei familii. "asatoria este un process interpersonal al devenirii si maturizarii noastre ca personalitati, un process de constientizare, redirectionare si fructificare al tendintelor, al pulsurilor si al finitatilor inconstiente de autocunoastere prin intercunoastere. #rin familie intelegem o forma de comunitate umana alcatuita din doua personae prin legaturi de casatorie. #entru realizarea casatoriei sunt necesare niste conditii de fond cum ar fi$ diferenta de se% intre viitorii soti, varsta legala minima &1' ani- barbatul si 1( ani femeia, cu dispensa, in conditiile legii chiar la 1)*, consimtsmantul la casatorie + actual, neviciat , simultan e%primat de ambii soti* si comunicarea reciproca a starii de sanatate. "onditiile de forma sunt prevazute in scopul incheierii unor casatorii deplin valabile,evitarea casatoriilor nesanatoase si pentru asigurarea mijloacelor de dovada a casatoriei. ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, 1 -. .oinea, op.cit. pag. /0 2 ". Furtuna, op. cit. pag.112

"asatoria se incheie in fata ofiterului de stare civila, de unde au domiciliul persoanele in cauza. #entru incheierea casatoriei se indeplinesc anumite formalitati cum ar fi$ comunicarea starii de sanatate, stabilirea locului incheierii casatoriei, declaratia de casatorie unde va fi mentionat ca nu e%ista niciun impediment pentru oficializarea casatoriei si vor mentiona numele de familie pe care il vor purta in timpul casatoriei. 3mbii soti au drepturi si indatoriri personale pe care trebuie sa le respecte, cum sunt$ luarea deciziilor de catre soti, de comun accord, in tot ceea ce priveste casatoria, isi datoreaza respect, fidelitate, sprijin moral prcum si indatorirea de a locui impreuna. 4nul din soti nu poate impune celuilalt ce meserie sa-si aleaga si nici nu are dteptul de a-I cenzura corespondenta. #rin drepturi patrimoniale intelegem tot ce are continut evaluabil in bani. 5aporturile juridice cu caracter patrimonial ce se stabiles intre soti ca urmare a casatoriei, cu privire la$ contributia sotilor la suportarea sarcinilor casniciei, bunurile sotilor si obligatia reciproca de intretinere, sunt guvernate de principiul egalitatii femeii c barbatul. egea stabileste obligatia sotilor de a contribui la cheltuielile casatoriei, pentru fiecare sot in raport de mijloacele pe care le are. -unca depusa de femeie in gospodarie si pentru educarea copiilor, constituie o contributie la cheltuielile casatoriei. 6otii au, potrivit legii, doua categorii de bunuri$commune si proprii. 7unurile dobandite in timpul casatoriei sunt, de regula, bunuri commune.7unurile proprii ale fiecarui sot$ bunuri mostenite legal sau donate, bunurile de uz personal, bunurile destinate e%ercitarii profesiei, bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompense, indemnizatia de asiguraresi despagubire pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soti. 6otii mai au si datorii comune pentru$ obligatii8e nascute in legatura cu conservarea, administrarea sau dobandirea bunurilor commune, obligatiile asumate de oricare dintre soti pentru acoperirea cheltuielilor obisnuite ale casatoriei precum si repararea prejudiciului cauzat prin insusirea de catre unul dintre soti a bunurilor apartinant unui tert. "uplul casatorit au obligatia reciproca de intretinere.3cestia coopereaza in functie de veniturile materiale pe care le au.
2

!repturile nepatrimoniale sunt prevazute in art. 2)2 "od civil, titlul ., 3pararea drepturilor nepatrimonoale. #rin drepturi nepatrimoniale intelegem totalitatea valorilor fiintei umane ce trebuie ocrotite cum sunt $ viata, sanatatea, integritata fizica si psihica, demnitatea, intimitatea vietii private precum si creatia stiintifica, artistica, literara, sau tehnica. !aca drepturile nepatrimoniale ale unei personae sunt inculcate, acesta poate cere instantei despagubiri sau, dupa caz o reparatie patrimoniala pentru prejudicial chiar nepatrimonialce i-a fost cauzat. 4n alt drept nepatrimonial foarte important pentru o persoana este dreptul la nume. !esfacerea casatoriei urmeaza calea judecatoreasca si se concretizeaza in divort. !ivortul poate avea locc$ prin acordul sotilor , atunci cand raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu este posibila, la cererea unuia dintre soti, dupa o separare care a durat cel putin 2 ani si la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila efectuarea casatoriei. a desfacerea casatoriei, sotii pot conveni sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei."hiar daca unul din soti nu este de accord cu acest fapt, instanta poate sa incuviinteze ca sotii sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei, chiar in lipsa unei intelegeri intre ei, interesul copilului. Incetarea casatoriri are loc prin moartea unuia dintre soti sau declararea judecatoreasca a mortii unuia dintre acestia. Familia este nu numai o unitate socioafectiva ci si un grup in care au loc tensiuni si conflicte.#rincipalele surse de tensiune sunt $ 1. gelozia si gelozia irationala, care poate conduce la pierderea totala a increderii in partener si la distrugerea comunicarii maritale8 2. diferentele in modul de utilizare a banilor, banii pot reprezenta o sursa a puterii, dragostei, statusului social, dar si un mijloc de dominare familiala8 0. diferente cu privire la modul de crestere a copiilor8 2. disatisfctia se%uala8 ). diferentele de conceptie privind rolul rudeniei8 (. alcoolul8 /. violenta.
0

5eferitor la cea din urma sursa de tensiune si conflict, precizez ca violenta familiala se manifesta ca un abuzz fizic la care este supus n membru al familiei de catre un alt membru. "ele mai frecvente forme de violenta sunt cea manifestata de un sit impotriva celuilalt sic ea mani1festata de un parinte impotriva copiilor. In acest grup primar este posibila realizarea relatiilor si fiecare individ are un status si roluri associate lui, iar familia in intregul ei urmareste scopuri commune, de la integrarea in munca a celor apti, pana la participarea la viata sociala a familieica grup. !eci familia se poate denumi drept un grup social realizat prin casatorie, alcatuit din personae care traiesc impreuna, au o gospodarie comuna, sunt legati prin relatii natural + biologice, psihologice, morale, juridice si care raspund unul pentru altul. Familia implica $relatii economice, juridice, spirituale, implica dimensiune biologica si dimension e sociala. !eci , familia este un laborator in care indivizii umani + ca membrii ai societatii + se formeaza, transmit valori si norme sociale.

7I7 I9:53FI;$ 1. "odul civil, republicat 2. 9biectul si problematica sociologiei dreptului + curs 0. 6ociologie generala,"armen Furtuna &pag. 112 si 2<<*