You are on page 1of 7

Investirea pe piata de capital a resurselor

DEFINITIE
In orice societate, economiile si investitiile au jucat un rol deosebit de important, atat la nivel macroeconomic cat si la nivelul fiecarei persoane. Desigur, exista un ansamblu de factori care influenteaza deciziile fiecarei persoane sau agent economic de a renunta la un castig sau avantaj prezent (determinat de utilizarea unor fonduri disponibile in prezent) in favoarea unui avantaj viitor (determinat de economisirea sau investirea acestor fonduri, pentru a fi utilizate in viitor), insa procesele de economisire sunt prezente intr-o masura mai mare sau mai mica, pe termene mai lungi sau mai scurte si moduri foarte variate la nivelul fiecarei persoane.

Principalele variante de investire ca pot aduce castig sunt : -investitii pe piata financiar-bancara -investitii pe piata imobiliara -investitii in bijuterii -investitii in obicte de valoare,obiecte de arta Foarte importanat pentru potentialul investitor este sa se informeze cu privire la : -fluctuatiile ratei dobanzii -produsele banare -fluctuatiile la bursa -cotarea la bursa,fie pe piata bursiera fie pe piata extrabursiera

O piata mai putin cunoscuta pentru persoanele fizice,care poate oferi posibilitati de investire aducatoare de castig,este piata financiara sau piata de capital. Persoanele fizice care au reusit sa economiseasca sume satisfacatoare pot accede la alternative si castiguri financiare diversificate. Una dintre alternative devine Bursa. Aceasta tranzactioneaza valori mobiliare,iar investitia in acestea este mult mai riscanta. Decizia de a investi la Bursa trebuie precedata de o analiza a bugetului propriu. La Bursa de valori din Bucuresti (BVB) poate tranzactiona orice investitor ,fie el roman sau strain.

La Bursa nu se poate participa la tranzactii in mod direct,orice investitor trebuie sa fie clientul unei Societati de Servicii de Investitii Finaniare care sa fie membra a Asociatiei Bursei. Acestea mai sunt cunoscute si sub numele de companii de brokeraj. Pe piata actuala din Romania sunt acreditate aproximativ 30 de astfel de companii.

Pentru a ajunge la un broker de investitii potrivit nevoilor investitorului trebuiesc urmati doi pasi : Primul pas il reprezinta informarea cu privire la activitatea brokerilor cu serviciile si comisioanele pe care le percep. Dupa acestea se va alege compania de broketaj. Al doilea pas este de a decide daca investitia va fi facuta pe termen lung sau scurt. Acesta fiind criteriul dupa care se va realiza un portofoliu potrivit situatiei.

Bibliografie : -Carte Economie Aplicata, ELENA BALAN, HUMANITAS -www.economieaplicata.ro Elev: Cucu Paula

3/21/13