You are on page 1of 1

2014. FEBRUR 20.

, CSTRTK

Krkp
MDIAFOGYASZTSI SZOKSOK EGYKOR S MOST
szervezetet szidnak folyamatosan, hisz az RMDSZ megannyi embert jelent, nem korrekt, ha mindenkit egy kaptafra hznak, ahogyan azt sem, hogy az SMSrovatban polgrmestert s gazdasszonyt egyarnt szidnak nvtelenl mondta Tams Ern. Az udvarhelyszki polgrmesterek ezrt kezdtek el lapindtsban gondolkodni, mint Tams kzlte, mert kell egy trgyilagos jsg, mely nem az RMDSZ-t dicsri, hanem amelyik objektv. Varsg polgrmestere helyesnek tartja egy olyan lap elindtst, mely az olvaskkal foglalkozik, s mely vlemnyeket is hoz, m nevekkel. Kell egy lap. Kevesen vagyunk, s sztszedjk egymst, ehhez pedig hozzjrul a mdia is. Amgy is rossz a kzhangulat, nem hinyzik mg ez is kzlte Varsg elljrja, aki egy kiegyenslyozott, trgyilagos jsgot kpzel el. Persze, van mire klteni a pnzt, de ha a lappal csak annyit csinlunk, hogy egy kicsit emeljk, javtjuk a kzhangulatot, mr akkor megrte sszegzett Tams Ern.

hargitanpe

| 11. OLDAL

Lapindts: nem hagyja annyiban a npprt


Kzvlemny-kutatst kszttetett a szkelyudvarhelyi npprt Vr utcai szkhelyn bejegyzett Civil Kurzsi Egyeslet: az lltlag sok terletre kiterjed, s szigoran Szkelyudvarhelyre korltozd felmrsbl csak a mdiafogyasztsi szoksokat hoztk nyilvnossgra. A kutatst tavaly nyron, 634 f megkrdezsvel ksztettk. Jakab Attila, az egyeslet egyik alaptja azt mondja: azta vltozhatott a helyzet. Egy tavaly decemberi felmrs igazolja: vltozott is.
Jakab rpd
jakab.arpad@hargitanepe.ro

sak annak a statisztiknak hiszek, amit n magam hamistottam vezettk fel a tegnapi sajttjkoztatt Sir Winston Churchill idzetvel az esemnyen jelen lv jsgrk. Jakab Attila, az udvarhelyi npprt elnke, a Civil Kurzsi Egyeslet egyik alaptja azonban hangslyozta: sok rszletre kiterjed, kizrlag Szkelyudvarhelyen kszlt, reprezentatv felmrsrl van sz, ami ugyan kiss rg kszlt, s emiatt Jakab szerint azta vltozhatott a helyzet. Amint azt egy tavaly decemberben ksztett felmrs igazolja, vltozott is: az egyeslet felmrse szerint az uh.ro, valamint a szkelyhon.ro portlokat nagyjbl ugyananynyian keresik fel, a frissebb kzvlemny-kutats viszont arrl tanskodik, az uh.ro-t ktszer annyian olvassk Udvarhelyen, mint a szkelyhont. Udvarhelyen egybknt az RTL Klub, a TV2 s a Duna Tv msorait nzik nagyon sokan, a legtbben a Prma Rdit hallgatjk, a marosvsrhelyit alig (a kutats szerint az idsek fele egyltaln nem hallgat rdit...), s a felmrs szerint alacsony a Digital3 Tv nzettsge. Akrcsak a Hargita Npe Udvarhely olvasottsga: az egyeslet felmrse szerint a megkrdezettek hatvan szzalka ugyanis az Udvarhelyi Hradt olvassa rendszeresen legalbbis vroson. A decemberi felmrs szerint viszont vidken tbben olvassk a Hargita Npe Udvarhelyt, mint a Hradt, utbbi npszersge a szkelyudvarhelyi polgrmesteri hivatal kzvlemny-kutatsa szerint 23 szzalkkal cskkent az elmlt fl vben. Az egyeslet ltal kszttetett felmrs nem tr ki ms lapokra, pldul a Krnikra vagy a Heti Hirdetre.

Lapunk egyik mellklete. Jl hoz a konyhra

tetemes kltsgekrl van sz, ezrt feltette a krdst: honnan fog ekkora sszeget elteremteni Bunta Levente a tervezett helyi napilap indtshoz, mkdtetshez? Lapunk faggatsra a sajttjkoztat vgn Jakab hozztette, majd krsnkre a megyei tancstl kapott hivatalos kimutatst is elvette a fik mlyrl, mely igazolja, hogy a Hargita Npe ves mkdsi kltsge valban 2,7 milli lej volt az elmlt vben. Csakhogy ebbl mindssze 605 ezer lej kpezte szubvenci trgyt, a cg 2 milli 6 ezer 561 lej sajt bevtelt valstott meg, az v vgn maradt egyenleg tzezer lej volt, vagyis a kt jsgra sszesen hatszzezer lejt klttt a megyei nkormnyzat.

Kell az j lap
A szkelyudvarhelyi s udvarhelyszki nkormnyzatok ltal ltrehozand napilap tovbb borzolja a npprtos kedlyeket a tegnapi sajttjkoztat is bevallottan ennek apropjn volt sszetrombitlva. Jakab Attila gy tudja, a vidki, RMDSZtbbsg nkormnyzatok nem tmogatjk a lapalaptst. Ezzel szemben Fenyd, Parajd s jszkely nkormnyzatai mris megszavaztk, hogy lakosonknti vi hrom lejjel hozzjrulnak a leend lapot kiad Udvarhelyi Mdia Kft. trzstkjhez, s informciink szerint hamarosan Bgz, Homordszentmrton, Szkelyvarsg, Galambfalva, Szentegyhza, illetve tovbbi teleplsek is csatlakoznak. Gyerk Levente, Galambfalva kzsg polgrmestere lapunk megkeressre azt tudatta, kell az j lap, hiszen fontos a mdia, s az, hogy a hrek pontosan, hitelesen eljussanak az emberekig. Gyerk azt is hozztette, tudja, sok pnzrl van sz, ezrt az lenne az idelis, ha minden nkormnyzat a lehetsgei szerint jrulna hozz a lapindtshoz s mkdtetshez. Szksg van r gy vlekedik Bokor Botond, Fenyd kzsg polgrmestere is. Azrt, hogy hi-

telesen tjkoztassa a lakossgot azokrl a dolgokrl, tevkenysgekrl, melyek Udvarhelyszken zajlanak, s korntsem azrt, hogy az RMDSZ-nek legyen lapja, melyben megmondhatja, mit rjanak mondta Bokor Botond. Fenyd polgrmestere szerint meg kell mutatni az rem msik oldalt is, hisz a jelenlegi rott mdia csak az egyiket ismerteti, a lapok ily mdon teht kiegszthetik egymst. Ha jl gazdlkodunk, s sznvonalas lesz, akkor nyeresges is lesz, s lehet, hogy eljn az id, amikor azon kell gondolkodni, hogy a nyeresgbl milyen beruhzst lehet majd megvalstani kzlte Bokor Botond. Szerinte hossz tvon kell gondolkodni, s nem kell azrt neheztelni, hogy az nkormnyzatok jv fogjk hagyni a lapindtst, hisz az nkormnyzat a vlasztk, a np akaratt tkrzi. Bokor Sndor, Parajd kzsg polgrmestere is jnak tartja a lapindts tlett. Kell egy olyan sajtorgnum, mely Udvarhelyszk lett adja vissza. A magam rszrl tmogatom az elkpzelst, szksg van r, fel kell sorakoznunk ennek tmogatsra mondta Bokor Sndor, akitl azt is megtudtuk, Parajd kzsg nkormnyzata idei kltsgvetsbe mr belefoglalt egy indulsszeget. Mellette vagyunk, hisz Parajdnak nincs helyi lapja, s szeretnnk, ha rlunk is szlnnak a hrek, mi is hallathatnnk a hangunkat tette hozz Bokor Sndor.

kidobom a francba rja egy ismeretlen. Egy msik viszont azt krdezi, Mirt ne lehetne neknk a sajt magunk lapja? A brenc hradsok s trsaik taln flnek a konkurencitl? A Hrad lapcsald esetben egybknt tbbszr is felmerl a brenc sz: a kommentlk a Tks-trsztnek gnyolt lapcsald s a npprt kztti kapcsolatokra prblnak rvilgtani. Annyit reklmoztk ezt az Udvarhely cm jsgot, hogy gondoltam, vsrolok egyet a Merkrban. n nem tudom, hogy Bunta lapja-e vagy nem az, de az biztos, hogy az eddigi legsznvonalasabb jsg, amit Udvarhelyen szerkesztettek! Olvassk el! Radsul semmi rmdszezs nem volt benne, ami nagyon helyes. A hten elfizetek, nekem tetszik, s szerintem mindenki azt vesz, ami neki tetszik rta egy msik hozzszl, a vgn egy jabb nvtelen pedig gy summzott: Jennek VOLT lapja, Jakabnak, Zakarisnak (mg) VAN lapja (amg meg nem unjk vesztesges cgbe nyomni a magyar adfizetk pnzt...), Buntnak LESZ lapja. Politika...

Sok hh semmirt?
A lapkiads krl nincs akkora felhajts, mint azt egyesek tlaljk, mondja Tams Ern. Persze tudom, kell a hisztriakelts, mert jobban fogy a lap, tbben olvassk a honlapot, de erre igazn nincs szksg mondja a polgrmester. Mondandjt egybknt az is altmasztja, hogy a szkelyhonon megjelent, lapindts-szappanopera legjabb, kedd dlutn megjelent rszt egy nap alatt csupn pr szzan nztk meg, s alig tizenegyen kommentltk azt. A korbbi nvtelen kommentrok egybknt megosztjk az olvaskat a lapindts krdsben. Nem fogok ezzel a lappal sem msknt tenni, mint a tbbi nmagt reklmoz cg lapjval:

Teremtsen mshol munkahelyeket


Bunta Levente szkelyudvarhelyi polgrmester lapindtsi rvelsei kztt egyebek mellett az is szerepelt, hogy j munkahelyeket hozna ltre fiatal szkelyudvarhelyiek szmra. A vrosvezet a mveldsi hzat, a tncmhelyt, a sznhzat, a mzeumot, a vrosi knyvtrat hozta fel pldaknt, amelyeket szintn kzpnzbl tartanak fenn, s amelyek szintn fiatal helyi csaldoknak biztostanak meglhetst szlfldjkn. A krds felmerlt Zakaris Zoltn s Bir Edith npprti tancsosok egyik a lapindtsrl szl sajttjkoztatjn is. Bir Edith gy reaglt: Bunta hozzon ltre mshol munkahelyeket.

Kikben van kurzsi?


A kzvlemny-kutatst kszttet Civil Kurzsi Egyesletet (Asociaia Curaj Civic) 2011 novemberben jegyezte be Nagy Pl (az EMNT udvarhelyszki szervezetnek elnke, a helyi Demokrcia Kzpont vezetje), Balzs Attila szkelyudvarhelyi fots, valamint Jakab Attila (az EMNP udvarhelyi szervezetnek elnke.) A transindex azt rja az egyesletrl: Az egyesletnek nincsen honlapja, s a Google is csak egyetlen relevns tallatot ad r: egy, az EMNT-vel kzsen szervezett, Magyarul csak helyesen, szpen elnevezs akcisorozatot, mely rvn Szkelyudvarhelyen cgeket, intzmnyeket igyekszenek a magyar nyelv tudatos hasznlatra sztnzni. Amikor a szervezet eddigi tevkenysgeirl rdekldtnk Nagy Plnl, az a Magyarul csak helyesen, szpen akcisorozat mellett honostssal kapcsolatos tevkenysgeket, illetve a Magyar llampolgrok klubjt emltette (mindkt tevkenysgre a Bethlen Gbor Alaptl kaptak finanszrozst.) A transindex dokumentumokkal igazolja, hogy a Civil Kurzsi Egyeslet a Szerencsejtk Zrt-tl 100 ezer eur, a Magyar Fejlesztsi Bank Zrt-tl 34 ezer eur, a Magyar Villamos Mvek Zrt-tl 34 ezer eur, a Bethlen Gbor Alaptl tovbbi 34 ezer eur, vagyis sszesen 202 ezer eurs adomnyban rszeslt.

A Hrad adta az tletet...


Egy jsgr krdi, hogy kell-e jsg? dobta vissza a labdt Tams Ern, Szkelyvarsg polgrmestere, majd azzal folytatta, hogy a lapindts tlett az Udvarhelyi Hrad adta. Azt mondjk, fggetlen kzleti napilap, de nem errl vagyok meggyzdve. Minden szp a lapban, csak valahogy az RMDSZ nem. Nem tartom helyesnek, hogy egy tbb ezer emberbl ll

605 ezer lej kt jsgra


A felmrs vgn nhny Jakab Attila-i gondolat is paprra kerlt. Mint rja, a megyei tancs tulajdonban lv Hargita Npe, valamint Hargita Npe Udvarhely napilapokat kiad Hargita Npe Kiad ves mkdsi kltsge szszesen 2,7 milli lej. Jakab szerint