You are on page 1of 20

ARTinED: A New Approach to Education Using Arts ARTinED: O noua abordare a educatiei folosind artele Collody, Italia 01 06.07.

2013

Persoane participante
4 persoane din Romania 6 persoane din Italia 2 persoane din Turcia 2 persoane din Spania 1 persoana din Finlanda 1 persoana din Belgia

Institutiile implicate
P1 P2 P3 P3 P4 P5 Fondazione Nazionale Carlo Collodi Italy The Mosaic Art And Sound Ltd. United Kingdom Confederacin Espaola de Centros de Enseanza Spain Viksjoforsballetten Sweden Kindersite Projects Ltd. United Kingdom Liceul de Arta Dinu Lipatti Romania ukurova University Turkey

P7

Traineri artisti:

Formatorii

Matilda Norling Persson (Dans) Mick Sands (Muzica) Julio Monteiro Martins (Scriere creativa) Adela Georgescu ( Arte vizuale)

Formatori ARTinED: Danilo Crispi Eda Kahyalar Luis Lizama (CECE) Cinzia Laurelli (FNCC) Figen Yilmaz

OBIECTIVELE CURSULUI
1. Introducerea participantilor in arta, oferind acestora oportunitati pentru imbogatirea cunostintelor teoretice si practice privind utilizarea artei in procesul de predare-invatare

2. Sa ofere participantilor materiale explicite printr-o gama variata de sesiuni teoretice si interactive, exemple utile de aplicare a artei in procesul de predare-invatare.
3. Evidentierea resurselor online disponibile de a folosi arta in educatie, de la materiale de instruire la exemple de buna practica, materiale video, proiecte de cercetare, etc.

In vederea atingerii acestor obiective, cursul de formare a fost structurat astfel:


01.07.2013 (14:15 18:30) - activiti de spargerea gheii unde fiecare participant a avut ocazia s se prezinte, iar organizatorul ne-a oferit programul detaliat al cursului; -introducerea n ARTinED prin prezentarea obiectivelor i rezultatelor proiectului, oferindune-ne exemple concrete, materiale video i diverse resurse; -prezentarea celor 4 traineri artiti, sesiune de ntrebri i rspunsuri privind ateptrile noastre la curs; -evaluarea primei zile de curs. -Seara a avut loc o cin comun pentru a ne cunoate mai bine.

In vederea atingerii acestor obiective, cursul de formare a fost structurat astfel:


02.07.2013 (9:30 12:30, 14:30 17:30) - prezentarea metodologiei i resurselor ARTinEd; - workshop de dans i scriere creativ; - evaluarea celei de-a doua zi de curs.

In vederea atingerii acestor obiective, cursul de formare a fost structurat astfel:


03.07.2013 (9:30 13, 14:30 18) -workshop de muzic i arte vizuale cuprinznd sesiuni teoretice i practice; - identificarea problemelor cu care se confrunt participanii n activitatea de predarenvare, lucrul n grup mic pentru crearea unui plan de lecie utiliznd unul din scenariile prezentate de ctre participani; - evaluarea celei de-a treia zi de curs; - participarea la un concert de muzic clasic (Linton Village College) la Grdina Garzoni organizat cu ajutorul FNCC.

In vederea atingerii acestor obiective, cursul de formare a fost structurat astfel:


04.07.2013 (9:30 13, 14:30 18) -prezentarea de ctre participani a noilor planuri de lecie la diverse discipline, utiliznd una sau mai multe forme de art prezentate la curs, cu punerea lor n practic; - evaluarea celei de-a patra zi de curs; - vizitarea Parcului Pinocchio i Muzeului de fluturi; - participarea la un concert de muzic (South Hampstead High School) la Grdina Garzoni organizat cu ajutorul FNCC.

In vederea atingerii acestor obiective, cursul de formare a fost structurat astfel:


05.07.2013 (9:30 13, 14:30 17:30) -particpanii i revizuiesc planurile de lecie prezentate cu sugestii i idei de la participani i formatori; - discuii despre cele nvate - mas rotund; - postarea planurilor de lecie realizate de ctre participani n booklet: Exemple pentru a utiliza arta n educaie; - sesiune practic despre website-ul http://artined-eu.com i http://artinedeu.wikispaces.com; - sesiune de discuii, reflecii privind ateptrile noastre iniiale i cele de la final; - completarea unui chestionar de evaluarea a cursului; - ceremonie de nmnare a certificatelor de participare la curs; - prezentarea unui material video cu momente din timpul cursului; - turul oraului Luca i cin comun.

In vederea atingerii acestor obiective, cursul de formare a fost structurat astfel:


06.07.2013 (9:30 13) - n ultima zi a cursului, participanii pot vorbi n mod individual cu trainerii cursului despre anumite activiti utiliznd arta n educaie sau pentru a le oferi diverse sfaturi.

ARTinED
ARTinED este un proiect conceput pentru a promova: ideea de a folosi arta, de a preda orice subiect n sala de clas prin arta. Folosind ARTA n procesul de nvare, aceasta implic gandire, emoii, intuiie i diferite tipuri de inteligene.

DE CE ARTinED ? Cum poate fi utilizata arta la orice ora? Cum putem adapta arta la curriculum-ul existent?

De ce sa integram ARTA la clasa?


este o strategie usor de pus in practica la toate nivelurile sociale face distractiva invatarea elevii isi imbunatatesc (Deasy & Stevenson 2005): - concentrarea, - intelegerea, - rezultatele la invatatura, - stima de sine, - cooperarea cu cei din jur. arta le insufla elevilor dorinta sa invete.

Cum poate fi utilizata arta la orice ora la clasa?


ELEMENTE CHEIE PENTRU UTILIZAREA ARTELOR IN CLASA
DANSUL MUZICA SCRIEREA CREATIVA ARTE VIZUALE

Cum putem adapta arta la curriculum-ul existent?


ARTA joaca un rol important in sprijinirea abilitatilor creative, a exprimarii personale si a modului de invatare ale elevului. ARTinED utilizeaza arta nu ca o materie separata, ci prin integrarea ei in curriculum. De exemplu, putem integra predarea matematicii prin muzica, a literaturii prin dans, istoria prin pictat, geografia prin sculptura etc. Prin folosirea artelor elevii vor retine continuturile pentru invatare din curriculum, avand in vedere ca arta ofera oportunitati nenumarate pentru invatarea experimentala, senzoriala, care angajeaza emotiile esentiale pentru memoria de lunga durata. METODOLOGIA ARTinED se bazeaza pe relatia dintre arte si cunoastere si modul in care fiecare forma de arta promoveaza moduri unice de cunoastere

De ce ar trebui sa functioneze?
PENTRU CA:
Arta aduce o contribuie decisiv la dezvoltarea intelectual, estetic i social a unei persoane. Arta dezvolt aptitudinile personale de a depi dificultile Practica prin art este o surs de acces la cunotine, nrdcinate n experiena, ea stimuleaz plcerea de descoperire, curiozitate, interes i accesul la alte tipuri de cunoatere. Arta reconecteaz corpul cu spiritul i spiritul cu trupul, n timp emotiile se reconecteaza cu mintea i mintea cu emotiile. Expresia artistic genereaz noi relaii cu noi nine i lumea din afar Arta creeaz legturi ntre culturi individuale i diferite. Creaia artistic contribuie la formarea unei culturi comune i ntrete sentimentul de apartenen. Arta este un instrument pentru dezvoltarea respectului de sine i respectul fa de ceilali. Arta poate contribui la dezvoltarea dinamicii sociale

VALORILE ARTEI
Comunicare Impartasire de emotii Creativitate Respect Inovatie

ABILITATI DOBANDITE
- achiziionarea unor metode inovative, interactive i creative de predare i nvaare prin arta care sustin si stimuleaza dezvoltarea psihica a copiilor cu nevoi speciale (procesele cognitive, afective, relaionale); - modalitati de organizare si proiectare a situatiilor de predare-invatare prin arta; - imbunatatirea competenele lingvistice; - contexte de nvatare care implica motric, cognitiv, emoional i social copilul.

BENEFICII
- acumularea de experien n completarea unei cereri de finanare;

- posibilitatea de a cunoate cadre didactice i sisteme educaionale din alte ri; - activiti de formare cu traineri bine pregtii; - oportunitatea de a cunoate cultura i civilizaia altei ri;

Va multumesc pentru atentie!


Prof. Maria Hertoiu
Beneficiara a grantului Comenius pentru cursul:

ARTinED: A New Approach to Education Using Arts


prin:

AGENIA NAIONAL PENTRU PROGRAME COMUNITARE N DOMENIUL


EDUCAIEI I FORMRII PROFESIONALE