Вы находитесь на странице: 1из 12

CAFEAUA

Functiile ambalajului
1. Functia de conservare si protectie a produselor si a calitatii acestora
2. Functia de manipulare, transport si depozitare 3. Functia de promovare a vanzarii marfurilor 4. Functia comerciala

1.Functia de conservare si protectie a produselor si a calitatii acestora:


-presupune protejarea produsului fata de factorii mediului extern si este considerata o functie de baza a unui ambalaj.

Pentru a obtine o cafea extraordinara este important sa se tina seama de 4 pasi: macinare, dozare, apa si prospetime. Cafeaua LAVAZZA este un amestec de cafea 100 % arabica, cu gust plin si persistent, atent studiat pentru a obtine maximum de calitate ntr-o ceasca. Cremozitatea acestui amestec reprezinta garantia unui eficace proces tehnologic de prajire si macinare. Uscarea

Materialul din care este confectionat ambalajul cafelei Lavazza este cartonul, iar metoda de ambalare folosita pentru ambalare este ambalarea in vid.

-ca mod de conservare a alimentelor este folosit peste tot, att n gospodriile casnice, ct i n fabricile care produc alimente. Dei procesul este cunoscut de sute de ani, el este perfecionat permanent. Prin uscare produsele elimin apa. Acest lucru prentmpin formarea de microorganisme. Aceast metod se folosete printre altele la conservarea ceaiului, a cafelei, la producerea macaroanelor, precum i la obinerea de fructe uscate.

Prospetimea cafelei Ca in cazul oricarui produs alimentar, si in cazul cafelei este de preferat sa se consume prospata. Oxigenul, caldura, lumina si umezeala sunt principalii factori care duc la pierderea calitatii cafelei. Pentru a pastra prospetimea cafelei, aceasta trebuie tinuta intr-un recipient, opac, inchis ermetic si la temperatura camerei. Nu este indicat, in cazul cafelei folosite zilnic, pastrarea acesteea in frigider sau congelator, intrucat aerul cald patruns in recipient la fiecare utilizare condenseaza. Cafeaua boabe se patreaza proaspata mai mult timp decat cea macinata, deoarece suprafata de contact cu oxigenul este mult mai mica. De aceea pentru rezultate cat mai bune cafeaua trebuie macinata inainte de utilizare.

2. Functia de manipulare, transport si depozitare:


Ambalajul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii : Sa faciliteze manipularea produselor prin forma, greutate, volum, prin prezenta unor orificii care sa permita prinderea lor Sa asigure securitatea operatiilor Sa fie usor de stivuit Sa precizeze conditiile in care pot fi manipulate Sa reziste la variatiile de temperatura si umiditate Sa prezinte un raport optim intre volum si greutate

a)

b) c) d) e) f)

Datorita ambalajului produsul este usor de manipulat, rezista la variatiile de temperaturi si prezinta un raport optim intre volum si greutate

3. Functia de promovare a vanzarii marfurilor:


Pentru a indeplini aceasta functie ambalajul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii : Sa atraga atentia cumparatorului in mod spontan Sa fie usor de recunoscut Sa sugereze o idee despre produs Sa faca publicitate produsului Sa contina elemente de identificare a produsului Sa puna in valoare caractere esentiale a produsului Sa permita situarea produsului intr-o grupa de produse Sa existe numeroase caracteristici estetice ale ambalajului

a) b) c)

d)
e) f) g)

h)

Informatii inscrise pe un Cafeaua Lavazza este ambalaj: produs renumit pentru -Contine : O cafea arabica 100%, calitatea exceptionala, dulce si aromata, cu o crema densa i persistenta i un gust de savoarea sa si aroma ciocolata, obtinutade din cafea sortimente nemaipomenita de cafea de calitate superioara din proaspat macinata. Brazilia si India.
Nu prezinta pe ambalaj Si simboluri nu numai! Mai ales sugestive imprimate pentru facuta de pentrupublicitatea depozitare, transport sau manipulare . producator care a facut In schimb apare unsucces simbol Lavazza o marca de sugestiv imprimat pe ambalaj ( o a Italiei. cana de cafea ) ce promoveaza si mentine vanzarea produsului.

Spot Publicitar !

4. Functia sociala
Ambalajul trebuie sa fie compatibil cu produsul si sa nu intre in reactie chimica cu acesta pana la consum. Pe eticheta cafelei Lavazza apar simboluri care scot in evidenta grija pentru protectia mediului inconjurator.

Concluzie
Cafeaua este o butur care trebuie s ne produc plcere. Este important s gsim tipul de cafea care ndeplinete aceste condiii i s o preparm astfel nct fiecare diminea sa fie vesel, plin de energie i fiecare ceaca s fie plin de relaxare.

Realizatori:
Ciobanu Ana Sarau Iulia Serghei Bogdan