You are on page 1of 25
~ Kek Durian ... Bahan² Untuk Kek 360 gm sponge mix / tepung optima 90 ml

~ Kek Durian ...

Bahan² Untuk Kek

360 gm sponge mix / tepung optima

90 ml air

  • 6 biji telur

  • 2 tsp esen vanilla

90 gm mentega ( dicairkan )

Cara²

  • 1. Panaskan oven pada suhu 180°C dan sediakan 3 atau 4 loyang bersaiz 7.5 inci. Alas loyang dengan kertas minyak. Ketepikan.

  • 2. Pukul tepung optima bersama air dan telur sehingga ringan dan gebu menggunakan mixer dengan kelajuan yang tinggi selama lebih kurang 6 - 7 minit.

  • 3. Kemudian perlahankan kelajuan mixer dan masukkan esen vanilla dan pukul rata.

5.

Bahagikan adunan kek kepada 3 atau 4 bahagian. Masukkan setiap satu bahagian ke dalam loyang. ( Jika hanya mempunyai satu sahaja loyang, masukkan adunan secara bergilir-gilir ).

  • 6. Bakar sehingga kek masak dan keluarkan dari oven.

  • 7. Sejukkan sepenuhnya sebelum dihias dengan krim.

5. Bahagikan adunan kek kepada 3 atau 4 bahagian. Masukkan setiap satu bahagian ke dalam loyang.

~ Krim Durian ...

Bahan²

  • 250 gm fresh cream _ ( dipukul hingga kembang dan gebu )

  • 600 gm isi durian yang telah diasingkan dari bijinya_ ( dikisar menggunakan food

processor )

Cara²

  • 1. Satukan kesemua bahan dan gaul rata menggunakan spatula.

  • 2. Sedia untuk digunakan.

Cara² 1. Satukan kesemua bahan dan gaul rata menggunakan spatula. 2. Sedia untuk digunakan. :: Cara

:: Cara Melapis Kek

  • 1. Ambil sekeping kek span dan sapu di atasnya dengan krim durian dan ratakan.

  • 2. Kemudian lapis lagi di atasnya dengan sekeping kek span.

  • 3. Buat langkah No. 1 hingga kesemua kek habis digunakan.

  • 4. Setelah itu sapukan nipis krim durian di sekeliling kek.

  • 5. Akhir sekali sapukan di sekeliling kek dengan fresh cream. Hias mengikut citarasa masing-masing.

:: Note ~ Untuk sesiapa yang tinggal di W.P.Labuan ... Sebab ada pertanyaan mengenai di mana

:: Note ~ Untuk sesiapa yang tinggal di W.P.Labuan

...

Sebab ada pertanyaan

mengenai di mana hendak mendapatkan fresh cream ( Non-Dairy Whipping Cream

/ Krim Putar Bukan Tenusu ) di sini

Supermarket

Biasanya Diana beli di Bataras dan Labuan

.. Cuba cari di bahagian tempat beku / freezer ( berhampiran dengan

.. penyimpanan ais krim ), bukan di bahagian peti ais penyimpanan minuman kotak

atau berhampiran dengan buah²an tu ya

..

Kalau yang dekat sana itu bukan fresah

cream

..

Itu Dairy Whipping Cream / Thick Cream / Double Cream

...

Ianya

tidak

sesuai untuk topping kek

Kelmarin masih ada stock di Labuan Supermarket

Tapi

.. hari ini tidak pasti lah kan

.. Cuba tengok di Milimewah dan Utama jaya juga

..

.. Sebab kekadang tu memang susah juga hendak

.. Diana harap anda dapat jumpa ya mencarinya di Labuan kan ..

KEK DURIAN 2

KEK DURIAN (DURIAN CREAM LAYER CAKE)

KEK DURIAN 2 KEK DURIAN (DURIAN CREAM LAYER CAKE) ASSALLAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA. Hihihihiiii ... mestidapur cyber kakak doktor ni. Kek yang di atas tu, tempahan dari Adilla. Cukup lama dah tempahan tu, baru sekarang nak update ke dalam blog .. hehehee .. Tempahannya pada minggu terakhir sebelum Ramadan. Terima kasih Adilla atas tempahan. Sila abaikan tulisan tangan Naz yang teruk itu ye. Masih perlu diperbaiki lagi. Memang lebih mudah menulis di atas kertas sebenarnya ... heheheeee ... Haaa ... kek ini pula adalah kek durian yang Naz buat untuk makan-makan sendiri di rumah. Deco pun cincai-cincai je. Tapi rasa kek memang marvelous. Terima kasih kak Ina berkongsi resepi. Naz simpan lak resepi ni di sini. Minta dihalalkan ye! " id="pdf-obj-4-7" src="pdf-obj-4-7.jpg">

ASSALLAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA.

Hihihihiiii

...

mesti

pening kan baca ucapan atas kek tu. Syawal pun dah nak sampai ke

penghujung, tiba-tiba lak ada ucapan selamat menyambut Ramadan. Ini kek yang tak sempat dibuat entrynya sebelum bulan puasa hari tu. Kek durian ni asalnya Naz buat untuk memenuhi permintaan dan juga tempahan seorang rakan fb, Adilla sempena menyambut bulan Ramadan yang lalu. Memang sebelum ni Naz tak pernah mencuba membuat kek span yang dilapisi dengan krim durian di bahagian tengahnya. So this is an opportunity for me to try making this fabulous cake.

Cari-cari resepi, jumpalah beberapa jenis kek durian. Tapi akhirnya Naz buat keputusan

untuk mencuba resepi kek durian dari dapur cyber kakak doktor ni. Kek yang di atas tu, tempahan dari Adilla. Cukup lama dah tempahan tu, baru sekarang nak update ke dalam

blog

..

hehehee

..

Tempahannya

pada

minggu

terakhir

sebelum

Ramadan.

Terima kasih Adilla atas tempahan. Sila abaikan tulisan tangan Naz yang teruk itu ye. Masih

perlu diperbaiki lagi. Memang lebih mudah menulis di atas kertas sebenarnya

...

heheheeee

...

KEK DURIAN 2 KEK DURIAN (DURIAN CREAM LAYER CAKE) ASSALLAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA. Hihihihiiii ... mestidapur cyber kakak doktor ni. Kek yang di atas tu, tempahan dari Adilla. Cukup lama dah tempahan tu, baru sekarang nak update ke dalam blog .. hehehee .. Tempahannya pada minggu terakhir sebelum Ramadan. Terima kasih Adilla atas tempahan. Sila abaikan tulisan tangan Naz yang teruk itu ye. Masih perlu diperbaiki lagi. Memang lebih mudah menulis di atas kertas sebenarnya ... heheheeee ... Haaa ... kek ini pula adalah kek durian yang Naz buat untuk makan-makan sendiri di rumah. Deco pun cincai-cincai je. Tapi rasa kek memang marvelous. Terima kasih kak Ina berkongsi resepi. Naz simpan lak resepi ni di sini. Minta dihalalkan ye! " id="pdf-obj-4-57" src="pdf-obj-4-57.jpg">

Haaa ...

kek ini pula adalah kek durian yang Naz buat untuk makan-makan sendiri di rumah.

Deco pun cincai-cincai je. Tapi rasa kek memang marvelous. Terima kasih kak Ina berkongsi resepi. Naz simpan lak resepi ni di sini. Minta dihalalkan ye!

DURIAN CREAM LAYER CAKE RECIPE BY: Inahar's cooking time TRIED BY: Naz @ovenkecil.blogspot.com

Kek Span Vanilla Bahan-bahan:

150 gm tepung superfine (Naz guna tepung gandum)

150 gm gula kastor

5 biji telur A

1 sudu besar ovalette

80 ml jus oren (Naz ikut kak Ina ganti susu segar)

80 ml minyak / mentega cair

1 sudu teh serbuk penaik

Sedikit pewarna kuning - optional

DURIAN CREAM LAYER CAKE RECIPE BY: <a href=Inahar's cooking time TRIED BY: Naz @ovenkecil.blogspot.com Kek Span Vanilla Bahan-bahan:  150 gm tepung superfine (Naz guna tepung gandum)  150 gm gula kastor  5 biji telur A  1 sudu besar ovalette  80 ml jus oren (Naz ikut kak Ina ganti susu segar)  80 ml minyak / mentega cair  1 sudu teh serbuk penaik  Sedikit pewarna kuning - optional Cara-cara: 1. Satukan gula, ovalette, tepung, serbuk penaik dan telur dalam mangkuk adunan. Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi (tapi nie terletak kepada kelajuan pengadun). 2. Perlahankan kelajuan dan masukkan jus dan sedikit pewarna kuning. Pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama seminit atau sehingga aduan kek benar-benar ringan. 3. Tuangkan minyak/ mentega cair ke dalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati. 4. Sediakan tin pembakar bulat atau segi empat berukuran 8 inci, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. Tuangkan adunan dan bakar selama 45 minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180 darjah celcius. 5. Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek lebih ... kurang 5 minit ... bagi mengelakkan kek kita kempis. 6. Bila sejuk boleh hias ikut suka. " id="pdf-obj-5-60" src="pdf-obj-5-60.jpg">

Cara-cara:

  • 1. Satukan gula, ovalette, tepung, serbuk penaik dan telur dalam mangkuk adunan. Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi (tapi nie terletak kepada kelajuan pengadun).

  • 2. Perlahankan kelajuan dan masukkan jus dan sedikit pewarna kuning. Pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama seminit atau sehingga aduan kek benar-benar ringan.

  • 3. Tuangkan minyak/ mentega cair ke dalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.

  • 4. Sediakan tin pembakar bulat atau segi empat berukuran 8 inci, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. Tuangkan adunan dan bakar selama 45 minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180 darjah celcius.

  • 5. Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek lebih ... kurang 5 minit

...

bagi

mengelakkan kek kita kempis.

Resipi durian cream filling Bahan-bahan:  250 gm whipped/fresh cream Cara-cara:  200 gm isi durian

Resipi durian cream filling Bahan-bahan:

250 gm whipped/fresh cream

Cara-cara:

200 gm isi durian (Naz guna 300 gm isi durian)

1/2 tsp gelatin (Naz guna 1 tsp halal gelatin)

2 tbsp air

2 tbsp gula kastor (ni Naz tambah sendiri-adjustlah kalau durian dah cukup

manis tak perlu)

1.

Pukul whipping cream sampai bertanduk.

2.

Kemudian campurkan isi durian yang telah dilenyek.

3.

Gelatin dicampur air dan dipanaskan dlm microwave sebentar. Kacau hingga larut.

(Naz campurkan gelatan dengan air panas dan kacau hingga larut. Gula pun Naz

masukkan dan larutkan bersama).

4.

Akhir sekali campurkan larutan gelatin tadi ke dlm krim durian. Kacau rata dan

ketepikan.

Untuk hiasan

300 gm whipped/fresh cream- dipukul kental

Cara menyusun kek:

1.

Kek span dipotong 3 lapis kemudian lapiskan dgn durian filling di setiap lapisan kek.

2.

Sapu whipped/fresh cream yg telah dipukul kental di keseluruhan kek tadi dan hias ikut suka.

3.

Sejukkan dalam peti sejuk lebih kurang sejam sebelum di hidang.

SELAMAT MENCUBA!

KEK DURIAN 3

kek durian express

KEK DURIAN 3 kek durian express kakbesah@myresipi.com kes my sons yg pandai 'mengayat' tauke durian plkPrint E-mail kepada kawan Tulis Laporan Hubungi kakbesah Bahan-bahan ( sebiji kek ukuran 20 cm )  1 1/2 cawan tepung beserbuk penaik(self rising flour) kalau guna tepung biasa, ayak  dgn 1 sudu teh baking powder 3/4 cawan gula pasir  1 biji telur  3/4 cawan bancuhan 3,4 ulas durian + susu segar @ susu cair(bancuhan susu tepung  pn blh) 1/3 sudu teh garam  3/4 cawan minyak jagung @ kacang @ sawit, smua ok.  1/2 sudu teh soda bicarbonate " id="pdf-obj-7-6" src="pdf-obj-7-6.jpg">

kakbesah@myresipi.com

kes my sons yg pandai 'mengayat' tauke durian

plk

..

ffuh

..

likat,lemak

berkrim

..

so

dah la dpt less price, isinya

.. banyak bleh dimnafaatkn.Alhamdulillah

..

Created on : 27-02-2011

Bahan-bahan ( sebiji kek ukuran 20 cm )

1 1/2 cawan tepung beserbuk penaik(self rising flour) kalau guna tepung biasa, ayak

dgn 1 sudu teh baking powder 3/4 cawan gula pasir

1 biji telur

3/4 cawan bancuhan 3,4 ulas durian + susu segar @ susu cair(bancuhan susu tepung

pn blh) 1/3 sudu teh garam

3/4 cawan minyak jagung @ kacang @ sawit, smua ok.

1/2 sudu teh soda bicarbonate

Cara-cara

  • 1. blend telur,gula,garam & bancuhan durian hingga gula hancur.masukkan minyak & blend 5 saat.masukkan bicarbonate soda, blend lg 5 saat (guna blender cili je)

  • 2. masukkan tepung dlm mangkuk, lalu curahkan bahan mesin sambil dikacau rata menggunakan hand whisk.tp kalau nk senang, stelah dikacau rata masukkan semula dlm blender, & blend 5 saat.

  • 3. masukkan dlm loyang yg tlh dialas kertas & disapu minyak. bakar 170c selama lbihkurang 40 minit @ sehinggai msk. (oh ya, jgn lupa panaskan oven trlebih dulu sbelum mengadun kek)

  • 4. bleh juga dimasukkan dlm cawan kertas @ muffin

(BOLEH TAMBAH OVELET UNTUK KEK GEBU)

RESEPI SETERUSNYAAAA……………

Assalammualaikum semua

Cara-cara 1. blend telur,gula,garam & bancuhan durian hingga gula hancur.masukkan minyak & blend 5 saat.masukkan bicarbonateg dah tak jadi secret recipe lagi dah. Akak ambil resepi ni dari blog MamaFami Bahan-bahan  6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)  100 gram gula halus  100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) - akak guna shelf raising flour  60 gram tepung jagung (maizena)  50 gram air sejuk (dari peti ais)  1 sudu teh baking powder " id="pdf-obj-8-18" src="pdf-obj-8-18.jpg">

Akak pernah beli kek ni

harga

boleh tahan. Masa dulu resepi kek ni tak

.. boleh di publish di blog sebab ramai yang menjual kek ni

..

ala macam juga

durian crepe yang menjadi fenomena sekarang ni. Sape nak resepi rahsia kena gi kelas dan keluar wang dulu baru boleh

jual. Akak pun dapat gak resepi rahsia kek ini dan durian crepe

..

demi

menghormati permintaan empunya resepi akak tak publish kat blog.

Tapi sekarang ni resepi kek ni dah boleh jumpa kat banyak blog dah tak jadi secret recipe lagi dah. Akak ambil resepi ni dari blog MamaFami

Bahan-bahan

6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)

100 gram gula halus

100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) - akak guna shelf raising flour

60 gram tepung jagung (maizena)

50 gram air sejuk (dari peti ais)

1 sudu teh baking powder

2 sudu makan ovelet

75 gram mentega (dicairkan)

UNTUK KRIM

1 kotak cream cheese philadelphia

1/2 tin susu pekat manis bergantung pada kemanisan yang di ingini

(satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul-ketul).

UTK TOPPING

1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)

Dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan.

Cara-cara:

  • 1. Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair dan putar.

  • 2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali

masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.

  • 3. Sediakan acuan yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang

telah disapu dgn sedikit butter.

  • 4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama

45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.

  • 5. Bila sudah masak biarkan sejuk. (akak keluarkan dari loyang sebab kek

ni mengecut).

Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya

menjadi dua bahagian.(akak guna benang)

  • 6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan

sebahagian lagi kek di atasnya.

  • 7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.

  • 8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek

sebagai toppingnya.

  • 9. Masukkan dalam peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.

 2 sudu makan ovelet  75 gram mentega (dicairkan)  UNTUK KRIM  1 kotak

Akak parut cheddar cheese terus atas kek maaflah

..

terlupa nak snap gambar bila siap di potong

Semua anak-anak sukanya

..

berbaloi membuatnya

Tips & Cara Membuat Kek Lapis Supaya Terhasil Dengan Sempurna

Assalamualaikum.

Amie terpanggil untuk membuat entri ringkas tentang cara membuat kek lapis

supaya terhasil dengan sempurna. Ini berikutan sejak 3 hari lepas sehinggalah

tengahari tadi, beberapa orang rakan FB menceritakan masalah mereka yang

terpaksa menanggung keletihan dan rasa kecewa disebabkan kek lapis yang

dihasilkan tidak memuaskan dan ada yang hangus! Ada yang menyuarakan rasa

tidak puas hati kerana kek yang dihasilkan berminyak! Setelah meluangkan sedikit

masa bersembang dengan mereka, akhirnya dapatlah Amie rumuskan beberapa

perkara yang perlu diambil kira walaupun kita anggap ia perkara kecil tetapi

sebenarnya memberi impak yang besar

....

sebab, dengan sedikit kesilapan seperti

membiarkan atau melebihkan masa dalam tempoh 5 minit sahaja (terutama lapisan

terakhir), kek lapis anda mungkin hangus di bahagian atas dan sekaligus anda

berasa lemah longlai dan tidak berbaloi bersengkang mata sepanjang malam

kerana telah menghabiskan masa selama 4 hingga 5 jam di depan oven! Dan sudah

tentu anda akan berasa sangat kesal kerana terlupa untuk menukar butang

kepanasan dari atas ke bawah selain menukar suhu maksima hanya semata-mata

untuk mendapatkan hasil kek lapis yang masak seragam & sekata (di peringkat

paling akhir proses membakar)!

Tips & Cara Membuat Kek Lapis Supaya Terhasil Dengan Sempurna Assalamualaikum. Amie terpanggil untuk membuat entri

Pertama:

Sekiranya anda ingin membuat kek lapis, pastikan anda telah membaca resepi

pilihan anda dengan teliti. Baca beberapa kali sehingga anda benar-benar faham

dan rujuk kepada seseorang yang biasa menghasilkan kek lapis sekiranya terdapat

keraguan. Terdapat pelbagai cara dan bahan yang digunakan untuk menghasilkan

kek lapis. Jika anda tidak biasa membuat kek lapis atau baru pertama kali

mencuba, pastikan 100% gunakan bahan dan langkah seperti yang tertera dalam

resepi. Kedua:
resepi.
Kedua:

Buat keputusan muktamad sama ada hendak mengukus atau membakar sebab

dengan menggunakan bahan yang sama anda boleh membuat pilihan cara kukus

atau bakar. Kali pertama Amie menghasilkan kek lapis seperti di atas ialah dengan

kaedah mengukus sebab Amie tidak yakin boleh menjaga api oven untuk

menghasilkan kek lapis yang sempurna. Ini disebabkan sewaktu Amie belajar

membuat kek lapis di kelas masakan, guru masakan kami juga membuat silap! Kek

lapis yang dihasilkan hangus di bahagian bawah kerana terlupa memadamkan /

menutup butang api bawah, sebaliknya menggunakan kedua-dua api atas dan

bawah. Ini kesilapan yang dilakukan oleh guru masakan, yang memang sudah biasa

atau berpengalaman, tetapi bagaimana pula dengan Amie atau anda yang tidak

biasa menghasilkan kek lapis (pada masa itu). Dan untuk beberapa biji kek lapis

seterusnya Amie tetap menggunakan kaedah kukus sehinggalah Amie banar-benar

yakin untuk menggunakan kaedah bakar.

Rujuk entri Amie tentang Panduan (Penting) Asas Untuk Membuat Kek DI SINI.

Persediaan

Membakar

Pastikan ketuhar dipanaskan terlebih dahulu, sekurang-kurang 12-20 minit sebelum

membakar. Buka pintu

2 minit sebelum

ketuhar

kek dibakar.

Pastikan anda

membiasakan diri dengan ketuhar yang terdapat di dapur anda. Patuhi peraturan

penggunaan seperti yang disyorkan oleh pengilang. Pandai-pandailah bermain api,

kerana

lain

ketuhar

lain

ragamnya.

Posisi yang paling elok untuk diletakkan loyang pembakar ialah di rak yang kedua

(tengah),

tetapi

jika

mahu

anda

menggunakan

dua

lapisan

rak,

sesuaikan

kedudukannya agar tidak bertindanan. Bubuh loyang di rak tengah terkedepan sedikit, manakala yang di rak bawah,
kedudukannya agar tidak bertindanan. Bubuh loyang di rak tengah terkedepan
sedikit, manakala yang di rak bawah, biar terkebelakang sedikit. Jangan sekali-kali
letak
loyang
terlalu
hampir
dengan
dinding
ketuhar.

Mengukus

 

Sekiranya anda memilih untuk memasak dengan kaedah ini, sentiasa didihkan air di

dalam kukusan terlebih dahulu sebelum mengukus. Untuk mengukus kek buah,

anda harus mengambil masa berjam-jam. Bagi mengelakkan anda terlalai sehingga

air kukusan kering, bubuh batu kerikil atau guli di dalamnya. Apabila air surut,

batu itu akan menari dan berlaga dengan bunyi keretup keretap, mengingatkan

anda agar air mesti segera ditambah. Amie sendiri pernah buat silap semasa

mengukus kerana terlupa menambah air sehingga kering air kukusan. Ini terjadi

sewaktu Amie menyiapkan tempahan Kek Lapis Chocolate Peanut Butter.

Pelanggan meminta Amie mengukusnya dan kemudian membakarnya pula.

 
kedudukannya agar tidak bertindanan. Bubuh loyang di rak tengah terkedepan sedikit, manakala yang di rak bawah,

Kek Lapis Cheese Masam Manis di atas merupakan kek lapis pertama Amie gunakan

kaedah bakar. Dan di bawah ini pua Amie gunakan kaedah bakar untuk kali yang

kedua. Sudah tentu nampak perbezaannya terutama dari segi teksturnya yang lebih

lembut untuk percubaan bakaran kedua berbanding yang pertama. Ada dua

kesilapan yang Amie lakukan untuk bakaran kali pertama. Amie gunakan tepung

gandum sedangkan resepi asal gunakan tepung Hong Kong dan Amie potong

semasa kek masih panas, dan kebetulan pula pisau yang digunakan tidak tajam!

Apa pun Amie berpuas hati kerana dari situ Amie telah mempelajari sesuatu!

Amie memulakan langkah seterusnya dengan mencuba versi penggunaan kuning telur sepenuhnya! Kek Lapis Cheese Masam Manis

Amie memulakan langkah seterusnya dengan mencuba versi penggunaan kuning

telur sepenuhnya! Kek Lapis Cheese Masam Manis di atas menggunakan resepi yang

sama dengan kek lapis bakaran yang pertama, tetapi Amie tukarkan 10 biji telur

sepenuhnya kepada 20 biji kuning telur! Amie gunakan tepung Hong Kong dan Amie

dapati kek lapis bakaran kedua ini sangat lembut, lebih enak dan berganda-ganda

rasa puas hati!

Amie memulakan langkah seterusnya dengan mencuba versi penggunaan kuning telur sepenuhnya! Kek Lapis Cheese Masam Manis

Ketiga:

Sediakan semua bahan dan peralatan di tempat anda bekerja dan perlu ingat,

hanya bahan-bahan yang berkualiti sahaja yang boleh menghasilkan kek lapis yang

sedap dan cantik seperti yang dikehendaki. Jadi, sekiranya bahan yang digunakan

ialah mentega berkualiti tinggi, janganlah tukar kepada marjerin atau buttercup

pula. Amie telah mencuba pelbagai jenama mentega berkualiti tinggi termasuk

jenama Anchor, Golden Churn dan sebagainya. Namun akhirnya Amie memilih

jenama Wood Dunn yang Amie rasa merupakan pilihan yang paling tepat untuk kek

lapis yang Amie hasilkan.(Kredit sepenuhnya untuk Cikgu Fauziah Biran yang

menyarankan Amie mencuba Wood Dunn). Melihat sahaja tanda harganya mungkin

anda akan berfikir sehingga 33 kali untuk membelinya, tetapi setelah melihat

hasilnya anda mungkin tidak akan berfikir lebih daripada sekali untuk memilihnya!

Namun, terpulang kepada citarasa masing-masing kerana selera terletak di tangan

anda. Di Lahad Datu misalnya, harga mentega tulen tidak sama untuk setiap kedai.

Golden Churn dijual dengan harga setinggi RM79.90 untuk 2kg, dan Amie pernah

membelinya dengan harga yang agak murah iaitu RM77.60sen 2kg dan baru-baru ini

di sebuah pasaraya ditawarkan potongan harga sehingga RM74.90 untuk 2kg.

Namun begitu Amie sudah memutuskan untuk menggunakan Wood Dunn

memandangkan hasilnya sangat sempurna, dan terasa wanginya, walaupun harga

yang ditawarkan mencecah RM82.90sen untuk 2kg di sebuah kedai, dan RM81. 50

sen di kedai yang lain. Bagaimanapun Amie agak bernasib baik kerana

berkesempatan meninjai-ninjau di sebuah pasaraya dan mendapat harga serendah

RM70.90 untuk harga promosi selama beberapa hari! Mentega tulen jenama Anchor

yang agak murah sedikit berbanding mentega kualiti tinggi yang lain, sebenarnya

tidak kurang juga enaknya dijadikan sebagai pilihan utama anda! Untuk keju krim

pula, memandangkan tiada bekalan yang mencukupi dari jenama Philadephia yang

ternyata menjadi pilihan ramai, Amie terpaksa akur dengan jenama Anchor yang

sebenarnya tidak kurang juga lazatnya! Tambahan pula untuk memenuhi tempahan

Amie terpaksa membeli dalam jumlah yang berganda, dan sudah pasti Amie

menghadapi masalah yang sama untuk mendapatkan harga yang minima! Untuk

mendapatkan kelazatan yang berganda, anda mesti sanggup mengeluarkan modal

yang maksima! Amie rasa semua sedia maklum, harga barangan di negeri Sabah

memang lebih tinggi berbanding di semenanjung kecuali ikan dan sayur! Bagi anda

yang baru belajar mengambil tempahan, pastikan anda mempunyai lebihan bahan

untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini. Misalnya, telur yang digunakan

mesti mencukupi sebagaimana bilangannya dalam resepi. Untuk memastikan telur

yang digunakan dalam keadaan baik, pecahkan telur di dalam bekas terlebih

dahulu dan kemudian baru masukkan sebiji demi sebiji ke dalam pengadun.

Sekiranya anda memecahkan telur di dalam adunan, kemungkinan salah sebiji di

antara telur yang anda gunakan itu busuk

...

rosaklah adunan anda keseluruhannya!

Jika kita perhatikan dan bandingkan beberapa resepi kek lapis, memang terdapat perbezaan semasa proses penyediaannya. AdaDI SINI ) " id="pdf-obj-15-2" src="pdf-obj-15-2.jpg">

Jika kita perhatikan dan bandingkan beberapa resepi kek lapis, memang terdapat

perbezaan semasa proses penyediaannya. Ada yang mengadun beberapa bahan

tertentu terlebih dahulu diikuti dengan bahan seterusnya dalam satu adunan dan

ada pula yang mengadun secara berasingan. Berdasarkan buku resepi Sarawak

Layer Cakes, panduan asas yang diberi ialah membuat adunan secara berasingan

dan kemudian dicampur menjadi satu. Misalnya Bahan A yang terdiri daripada

tepung Hong Kong, gula dan ovallete serta kuning telur, dan perisa vanilla dipukul

dalam sebuah bekas, manakala Bahan B yang terdiri daripada mentega dan susu

dipukul dalam bekas yang lain dan kemudian disatukan.

Amie ikut kaedah guru masakan dengan memukul satu persatu bahan dimulai

dengan mentega, ovallete atau baking powder, gula kastor, cream cheese dan

parmesa cheese, diikuti dengan telur satu persatu, susu pekat, tepung dan diakhiri

dengan horlicks. (Merujuk resepi Kek Lapis Cheese Masam Manis DI SINI)

Keempat: Untuk mendapatkan lapisan yang cantik, sukat adunan dengan menggunakan senduk(anggaran 1/2 cawan). Gunakan sukatan yang

Keempat:

Untuk mendapatkan lapisan yang cantik, sukat adunan dengan menggunakan

senduk(anggaran 1/2 cawan). Gunakan sukatan yang sama untuk setiap

lapisan. Gunakan hanya api di bahagian atas ketuhar, iaitu api grill atau

pemanggang untuk membakar kek lapis demi lapis. Apabila sesuatu lapisan masak,

tekan lapisan itu dengan menggunakan penekan khas supaya semua lapisan rata

dan sekata. Jika tiada penekan, gunakan buntut gelas. Semasa prose membakar,

jika terdapat gelembung udara timbul di permukaan kek, cucukkannya dengan lidi

atau garfu. Alhamdulillah setakat ini jarang sangat Amie terjumpa gelembung

udara di permukaan kek yang dihasilkan, tapi Amie tetap tekan juga

permukaannya. Di bawah ini merupakan salah satu kek lapis Sarawak yang Amie

cuba dengan menggunakan 20 biji putih telur. Amie sangat berpuas hati kerana

setiap kali dikeluarkan dari oven, lapisannya sangat cantik, halus dan sedikitpun

tidak ada gelembung udara yang menunjukkan udara terperangkap di dalamnya.

 
Trio Layer Cake yang menggunakan 20 biji putih telur! Amie telah mencubanya untuk kali pertama dan

Trio Layer Cake yang menggunakan 20 biji putih telur! Amie telah mencubanya

untuk kali pertama dan kali kedua untuk memenuhi tempahan.

Trio Layer Cake yang menggunakan 20 biji putih telur! Amie telah mencubanya untuk kali pertama dan

Kelima:

Setelah selesai melapis, matikan api atas, laraskan suhu kepada 100'C - 170'C

 

mengikut kepanasan oven masing-masing (sebab kapasiti dan kepanasan oven

berbeza-beza mengikut jenis dan kebiasaan), dan bakar lagi selama 20 minit

menggunakan api bawah. Dengan cara ini, semua bahagian dan lapisan kek dapat

dipastikan masak dengan rata. Keluarkan kek dari loyang ketika masih panas dan

sejukkan di atas redai.

 

Catatan:

Terdapat berbezaan / percanggahan pendapat ketika mengeluarkan kek dari

loyang. Ada yang menyatakan keluarkan ketika masih panas, dan ada yang

menyatakan tunggu sehingga kek benar-benar sejuk barulah keluarkan dari loyang.

Amie gunakan dua cara, sejuk dan panas. Tidak terdapat sebarang kesan untuk

kedua-dua kaedah. Namun begitu, Amie gunakan kaedah pertama iaitu keluarkan

kek ketika masih panas sebaik sahaja keluar dari oven kerana Amie hendak

menggunakan loyang untuk bakaran seterusnya (terutama ketika banyak tempahan

seperti sekarang ini). Amie yakin kedua-dua kaedah boleh digunakan kerana dalam

kelas masakan yang Amie ikuti memang guru masakan terus keluarkan kek sebaik

sahaja keluar dari oven dan disejukkan di atas redai.

Terdapat berbezaan / percanggahan pendapat ketika mengeluarkan kek dari loyang. Ada yang menyatakan keluarkan ketika masih

Semua kek lapis yang Amie hasilkan untuk tempahan menggunakan kaedah

mengadun yang sama seperti yang Amie nyatakan di atas. Bagaimanapun, Amie

kurangkan sebanyak 20% bahan memandangkan dalam resepi yang biasa Amie

gunakan (panduan Kek Lapis Cheese Masam Manis), kek lapis yang terhasil seberat

2.3 kg! Sangat berat berbanding standard kek lapis biasa. Apabila Amie kurangkan

20% bahan, kek lapis yang dihasilkan lebih kurang 1-7kg hingga 1.8kg sahaja.

Misalnya 450gram mentega jika dikurangkan sebanyak 20% menjadi 380gram, da

tepung hong kong pula daripada 250 gram menjadi 200 gram. Jadi, panduan sudah

diberi, pandai-pandailah hitung sendiri ye.

Amie harap dengan sedikit sebanyak panduan yang diberi dapatlah dimanfaatkan bersama rakan-rakan yang ingin menghasilkan kek

Amie harap dengan sedikit sebanyak panduan yang diberi dapatlah dimanfaatkan

bersama rakan-rakan yang ingin menghasilkan kek lapis. Sebenarnya Amie pun

masih sangat baru dalam aktiviti lapis melapis ini tapi in shaa Allah, ilmu yang

sedikit ini Amie harap dapat membantu rakan-rakan yang baru berjinak-jinak dan

menanam minat untuk membuat kek lapis.

Amie harap dengan sedikit sebanyak panduan yang diberi dapatlah dimanfaatkan bersama rakan-rakan yang ingin menghasilkan kek

Dan ...

yang terakhir, untuk memulakan kerja melapis ini pastikan anda sudah

cukup persediaan dari segi mental dan fizikal. Perlu beri tumpuan sepenuhnya

terutama lapisan yang menggunakan banyak warna sebab kalau sebarangan saja,

hasil lapisan akan menjadi tidak sekata dari segi warnanya. Jangan paksa diri

membuat kek lapis kalau anda letih atau mengantuk kerana menyiapkannya bukan

dalam tempoh 1 atau 2 jam tetapi menuntut masa selama 4 hingga 5 jam! Amie

pun sebenarnya terpanggil membuat entri ini disebabkan salah seorang rakan FB

menyatakan bahawa beliau membakar kek lapis selama 6 jam dan akhirnya rentung

hangus atas bawah disebabkan kesilapan menjaga api!

Amie sebenarnya memilih untuk berehat selama 2 hari setelah beberapa hari dari

petang sehingga pagi menyiapkan tempahan kek lapis yang dibawa pulang rakan-

rakan yang berhari raya bersama keluarga di semenanjung. In shaa Allah setelah

cukup tenaga, bersedia dari segi mental dan fizikal, Amie akan meneruskan

kembali melapis pada malam ini sehingga 7hb Ogos untuk menyiapkan lebih kurang

16 biji lagi kek lapis tempahan rakan-rakan di sini pula. Jadi, kesempatan berehat

ini Amie gunakan seketika untuk berkongsi Tips & Cara Menjaga Kek Lapis Supaya

Terhasil Dengan Sempurna. Mudah-mudahan kek lapis yang anda hasilkan (buat

yang pertama kali mencuba atau yang telah berkali-kali melapis tetapi masih

belum dapat hasil yang memuaskan), dapat memenuhi kehendak

...

enak dan cantik

buat hidangan keluarga atau untuk para tetamu di hari raya yang bakal menjelang

beberapa hari lagi!

Selamat menunaikan ibadah puasa!

Inilah satu-satunya kek lapis yang paling banyak pernah Amie makan setakat ini!

Kami makan sehingga ke potongan yang terakhir dalam tempoh 5 hari! Tentu anda boleh bayangkan betapa

Kami makan sehingga ke potongan yang terakhir dalam tempoh 5 hari! Tentu anda

boleh bayangkan betapa enak dan lazatnya Kek Lapis Cempedak! Abaikan segala

ketidakemasan rupa parasnya, sebab apa yang penting Amie ingin menikmati

kelazatannya selain aroma puri cempedak yang sungguh menyelerakan!

Maklumlah ...

asyik siapkan tempahan kek lapis untuk pelanggan, sesekali teringin

juga buat untuk keluarga. Jadi Amie cuba gunakan cempedak pula. Bagaimana pun

kenalah ringankan sikit tulang empat kerat untuk sediakan puri cempedaknya dulu.

Terima kasih yang tidak terhingga buat penyumbang resepi Kek Lapis Cempedak yang tidak lain dan tidakBROTHER ROZZAN ! Minta izin untuk Amie panjangkan resepinya di sini buat rujukan akan datang dan juga untuk teman- teman yang berminat. Resepi : Kek Lapis Cempedak Sumber : BROTHER ROZZAN Bahan A : 500g mentega 4 sudu besar susu pekat manis 1 sudu teh esen cempedak - (optional) 1 sudu teh esen vanilla (Pukul semua bahan di atas dengan high speed) Bahan B : 20 kuning telur 5 putih telur 270 gm gula kastor (halus) 1 sudu besar ovallete 120 gm tepung Hong Kong/ Top 20 gm tepung susu 150 gm puree cempedak* " id="pdf-obj-22-2" src="pdf-obj-22-2.jpg">

Terima kasih yang tidak terhingga buat penyumbang resepi Kek Lapis Cempedak

yang tidak lain dan tidak bukan daripada BROTHER ROZZAN! Minta izin untuk Amie

panjangkan resepinya di sini buat rujukan akan datang dan juga untuk teman-

teman yang berminat.

Resepi : Kek Lapis Cempedak

Sumber : BROTHER ROZZAN

Bahan A :

500g mentega

  • 4 sudu besar susu pekat manis

    • 1 sudu teh esen cempedak - (optional)

    • 1 sudu teh esen vanilla

(Pukul semua bahan di atas dengan high speed)

Bahan B :

20 kuning telur

  • 5 putih telur

    • 270 gm gula kastor (halus)

      • 1 sudu besar ovallete

        • 120 gm tepung Hong Kong/ Top

20 gm tepung susu

  • 150 gm puree cempedak*

*Bahan Untuk Puree :

  • 600 gm isi cempedak (dibuang biji)

  • 220 gm gula kastor/halus

  • 220 ml air

(Campurkan semua bahan dan kisar halus. Masak sebentar di atas api sehingga

pekat. Dikacau selalu agar tidak hangit)

Cara :

  • 1. Pukul telur, gula kaster, ovalette di dalam mangkuk mixer dengan high speed

sehingga kembang dan pekat.

  • 2. Kemudian, masukkan Bahan A ke dalam adunan telur tadi dan kacau rata.

3.Seterusnya, bubuh tepung Hong Kon dan tepung susu, sedikit demi sedikit lalu

dikacau rata.

  • 4. Akhir sekali bubuh 150 gm puree cempedak. Kacau lagi hingga sebati.

  • 5. Sediakan loyang kek berukuran 10” x 7” atau 8” x 8”. Alaskan dasar loyang dgn

kertas tracing dan gris kan di sekelilingnya.

  • 6. Kemudian mulalah membakar/melapis kek di dalam oven dgn suhu 170-180

darjah Celsius.

  • 7. Untuk lapisan pertama, bakarlah dengan menggunakan api atas dan bawah

sekitar 5 minit dan kemudian tukarkan kepada api atas (grill) saja dan terus

membakar sehingga kekuningan.

  • 8. Bakar lapisan kedua seperti biasa sehingga masak. Kemudian bubuh 2-3 sudu

besar puree cempedak ke atas lapisan kedua yg dah masak tu lalu ratakan. Bakar

hingga cempedak betul-betul kering.

  • 9. Kemudian buatlah lapisan seterusnya. Setiap dua lapis baru dibubuh lapisan

puree cempedak. Buat begini sehingga selesai adunan.

10.Setelah lapisan terakhir dibakar, kecilkan suhu oven kepada 130-140'C dan buka

semula api atas bawah lalu bakar selama 10-15 minit sehingga kek masak rata.

NOTA :

Untuk menambah rasa lebih lemak kepada kek, anda bolehlah sapukan mentega

cair di permukaan setiap lapisan kek yang plain (tanpa cempedak).

Setiap lapisan kek menggunakan 2 senduk bujur adunan. Kalau rajin, bolehlah

dibubuh puree cempedak pada setiap lapisan kek ...

Nak jemput makan sepotong pun dah tak boleh sebab dah habis licin. Kalau teringin cubalah buat

Nak jemput makan sepotong pun dah tak boleh sebab dah habis licin. Kalau

teringin cubalah buat sendiri ye

...

resepi sudah dikongsikan di atas. Ringan-

ringankan sikit tulang-temulang tu kalau ingin menikmati keenakan Kek Lapis

Cempedak ini

...

ahaks!