Вы находитесь на странице: 1из 12

TEMATIC LICEN RUS A

LINGVISTIC

STRUCTURA LIMBII RUSE. MORFOLOGIE


TEMATICA PENTRU EXAMENUL DE LICEN, an I sem.I
Titular curs: conf.dr. Simion Iurac
1. .
2. -
( , ,
).
3. (
, ..;

).
.
4. ( ,

,
,
,
,
,

..).
5. (, ,
, , , ). .
(
, , ).
6. .
BIBLIOGRAFIA
1. , . . . .. ,
. 2-, , 1990.
2. , . .. , I, ,
1980.
3. M. Gheorghiu, Limb rus contemporan. Morfologie (
. ), redactori responsabili E. Fodor, S. Vaimberg, EUB,
1995.
4. S. Iurac, Limb rus contemporan. Morfologia, EUB, 2008.
5. Elemente de gramatic confruntativ a limbilor rus i romn, redactori
responsabili Ecaterina Fodor, S. Vaimberg, TUB, Bucureti, 1983, 1985.

SINTAX I LEXICOLOGIE
Anii II-III
Titular curs: conf.dr. Mihai Nistor

I.
1.
2.
3.
4.
II.
1.
2.
3.
:
.., . ., 1991.
/ . ... ., 1980, 1982.
. . ., 1997, 2003.
/ . .. ( ).
Limba rus contemporan / coordonator: Ivan Evseev, Bucureti, 1982.
Nistor, Mihai, Limba rus contemporan. Sintaxa propoziiei, E.U.B., 2006
Pedestrau, Anatol, Limba rus contemporan. Sintaxa propoziiei, E.U.B, 1994.
III.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
:
.., ., .: , 1989.
/ . .. ., .:
, 1989. ( - .. ).
.., : ., .: ,
1990.
.., : . .: , 1977.

LITERATUR
Literatura rus din sec. al XVIII-lea i nceputul sec. al XIX-lea, anul I semestrul I
Titular curs: lect.dr. Andreea Dunaeva

Teme: Iluminism i sentimentalism n literatura rus de la sfritul sec. al XVIII-lea.


Literatura satiric din sec. al XVIII-lea i nceputul sec. al XIX-lea.
nceputurile literaturii de meditaie filosofic.
Romantismul rus. Orientri.
Literatura protestatar, ceteneasc, de la sfritul sec. al XVIII-lea i nceputul
sec. al XIX-lea
Scriitori: A. Cantemir, Satira I. Asupra hulitorilor nvturii. Minii mele (
. );
D.I. Fonvizin, Neisprvitul/
A.N. Radicev, Cltorie de la Petersburg la Moscova/

M.N. Karamzin, Srmana Liza/
G.R. Derjavin, lirica
I.A. Krlov, fabule
V.A. Jukovski, lirica
K.F. Rleev, lirica
Bibliografie (texte literare):
Antologie de poezie rus. Perioada clasic, Ed. Minerva, Bucureti, 1987
(colecia B.P.T.)
Antologia poeilor decembriti, traducere de Claudia Millian, Constantin
Argeanu i Demostene Bottez, introducere de B. Sheilah, Bucureti, Ed. Cartea Rus,
1951
Cantemir, Antioh, Stihuri, traducere de Virgil Teodorescu, studiu introductiv de
Paul Cornea, note de Paul Popa, Bucureti, Editura pentru Literatur, 1966, Iai, Ed.
Junimea, 1979
Fonvizin, D.I., Neisprvitul, traducere de Tamara Gane, Bucureti, Ed. ARLUS
Cartea Rus ESPLA, 1953
Fonvizin, D.I., Teatru, traducere i prefa de Tamara Gane, Bucureti, Ed. Cartea
Rus, 1953
Derjavin, G.R., Versuri, traducere de Virgil Teodorescu, postfa de Alexandra
Brccil, Bucureti, Editura pentru Literatur Universal, 1964

Radicev, A.N., Cltorie de la Petersburg la Moscova, traducere de S.


Sanielevici, Bucureti, 1952, 1956
Krlov, I.A., Fabule, traducere de Tudor Arghezi, prefa i note de Tatiana
Nicolescu, Bucureti, Ed. ARLUSCartea Rus, 1952, Bucureti, Ed. Tineretului, 1957,
1961, Bucureti, Ed. Litera, 2008
Bibliografie critic:
Istoria literaturii ruse, n trei volume, sub red. lui D. D. Blagoi, vol. I, Bucureti,
Editura tiinific, 1963 (traducere a ediiei ruse din 1958)
Ghijichi, Adrian, Rleev, Bucureti, Ed. Tineretului, 1966
Ghijichi, Adrian, Romantismul rus. Poezia, ClujNapoca, Ed. Dacia, 1975
Kuleov, V.I., XXX , Moscova, Ed.
, 1989
Lebedeva, O. B., XVIII , Moscova, 2000
Olteanu, Antoaneta, Istoria literaturii ruse. Secolele al XVII-leaal XVIII-lea (n
lb. rus), E.U.B., 1998
Orlov, P. A, XVIII , Moscova, Ed.
, 1991
Pospelov, N., Sabliovski, P., Zercianinov, A., Istoria literaturii ruse, traducere de
Botna Iordan, traducere de versuri de V. Kernbach, Bucureti, Ed. de Stat, 1949, 1950,
Bucureti, Ed. ARLUSCartea Rus, 1953
Tatarinova, L. E., XVIII , ed. a III-a,
ndreptat i adugit, Moscova, 2006 (ed. I 1975, ed. a II-a 1982)
Uliu, Adriana, Creaia poetic a lui V. A. Jukovski, Ed. Universitii din Craiova,
1982

Secolul al XIX-lea prima jumtate/ XIX , an I sem II


Titular curs: prof. dr. Moraru Mihaela

A.C.
1. I .. (,
, )
2. ..

-

3.

, , , ;
;
;
;
.

..

( , ,
, );
;
, ;
( );
(
);
.

4. ..
-

, , , ;
() ( ,
, );
.

5. (
)
-

;
;
.

6. .. ( )
-

a ;
;
( , ...
, , ).

..
1. ( )
2. (
, ) e, ,
3.
4. -

;
;
;
( ?);
.

..
1.
-

c ;
( );
;
.

2. ( K
)
-

( , );
;
;
.

3. ( ).
4.
-

;
;
;
;
.

5.
-

(-
);
;
;
.

..

1. -
-

;
: , ;
?


1. XIX (, ,
)
2. .. ..
3. : ?
4. A.. ..
5. XI
( )
-

? ;
;
( );
.

:
., , , -, 2001
, .., , .., XIX-XX , 1,
, 2004, . 55-210
, ., .. , -
, 1962
, ., , VIII , , 1971, . 166-300
, .., XIX ( ),
, 1985, . 308-560
, , , , , , 1978
:

Ghijiki, Adrian, Romantismul rus (poezia), Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1975


Ianoi, Ion, Sankt-Petersburg. Romanul i romanele unui ora, Editura Institutul Cultural Romn,
Bucureti, 2004
Novicov, Mihai, Scriitori rui, Editura Univers, Bucureti, 1972

Literatura rus ntre romantism si realism (jumtatea secolului al XIX-lea)


Anul II, semestrul I
Titular: lect.dr. Anton Breiner
Teme:
1. Problematica ideologic n proza perioadei (slavofili vs. pro-occidentali, liberali vs.
radicali)
2. ntre etic si estetic: rolul artei n literatura rusa a perioadei
3. ntre Orient i Occident: n cutarea unei identiti naionale
4. Romantismul ntr-o epoca neromantic. Evoluii ale eului liric.
a) Bibliografie primar:
Fet, A.A., liric
Leskov, N.S., povestiri: Lady Macbeth din Siberia, Stngaciul, Alungarea
diavolului
Nekrasov, N.A., liric
Ostrovski, A.N., Pdurea
Tiutcev, F.I., liric
Turgheniev, I.S., Hori i Kalinci, Un cuib de nobili, Prini i copii
b) Bibliografie secundar (crile n limbi strinesunt disponibile n format electronic la
titularul de curs):
Cornwell, Neil. The Routledge Companion to Russian Literature. London:
Routledge, 2001.
Cristian, Adriana. Poetica romanelor lui I.S. Turgheniev. Cluj-Napoca: Napoca
Star, 2002.
Emerson, Caryl. The Cambridge introduction to Russian literature. Cambridge,
UK: Cambridge UP, 2008.
Jones, Malcolm V., and Robin Feuer Miller. The Cambridge companion to the
classic Russian novel. New York: Cambridge UP, 1998.
Kulesov, Vasilij I. Istorija russkoj literatury XIX veka: ucebnoe posobie dlja
vuzov. Moskva: Akademiceskij Proekt, 2005.
Mirskij, Dmitrij Petrovic. Istorija russkoj literatury: s drevnejsih vremen po 1925
god. Trans. Ruf' Aleksandrovna. Zernova. London: Overseas Publicatoions Interchange,
1992.

Moser, Charles A., ed. The Cambridge history of Russian literature. Cambridge:
Cambridge UP, 1992.
Pruckov, N., D. S. Lichacev, G. P. Makogonenko, E. N. Kuprejanova, F. Ja.
Prijma, K. D. Muratova. Istorija russkoj literatury. Vol. 1-4. Leningrad: Nauka, 1980.
Pustovoit, Petr Grigorevich. Roman I.S. Turgeneva Ottsst y i deti; literaturnyi
kommentarii. Posobie dlisat uchitelisat . Moskva: Prosveshchenie, 1964.
Skatov, Nikolaj Nikolaevic. Istorija russkoj literatury XIX veka: vtoraja polovina.
Moskva: Prosvescenie, 1991.

Marii clasici ai literaturii ruse (a doua jumtate a secolului al XIX-lea),


anul II, semestrul II
Titular curs: lect.dr. Anton Breiner
Teme:
1. Problematica ideologic n proza perioadei (raionalism, determinism, religie, libertate)
2. Descoperirea psihologiei i a vieii interioare
3. Sensul vieii: cutri, certitudini, noi ntrebri
4. Apogeul i declinul realismului.
a) Bibliografie primar:
Cehov, A.P., Trei surori, Salonul nr. 6, O poveste banal, Doamna cu celul
Dostoievski, F.M., Oameni srmani, nsemnri din subteran, Crim i pedeaps
Tolstoi, L.N., Anna Karenina, Moartea lui Ivan Ilici
b) Bibliografie secundar (crile n limbi strine sunt disponibile n format electronic la
titularul de curs):
Cornwell, Neil. The Routledge companion to Russian literature. London:
Routledge, 2001.
Emerson, Caryl. The Cambridge introduction to Russian literature. Cambridge,
UK: Cambridge UP, 2008.
Gottlieb, Vera, and Paul Allain. The Cambridge companion to Chekhov.
Cambridge: Cambridge UP, 2000.
Ianosi, Ion, Andrei Potlog. Dostoievski, tragedia subteranei. Bucuresti: Editura
Fundatiei Culturale Ideea Europeana, 2004.
Jones, Malcolm V., Robin Feuer Miller. The Cambridge companion to the classic
Russian novel. New York: Cambridge UP, 1998.
Kulesov, Vasilij I., Istorija russkoj literatury XIX veka: Ucebnoe posobie dlja
vuzov. Moskva: Akademiceskij Proekt, 2005.
Leatherbarrow, William J. The Cambridge companion to Dostoevskii. Cambridge:
Cambridge UP, 2002.

Mirskij, Dmitrij Petrovic. Istorija russkoj literatury: s drevnejsih vremen po 1925


god. Trans. Ruf' Aleksandrovna. Zernova. London: Overseas Publicatoions Interchange,
1992.
Moser, Charles A., ed. The Cambridge history of Russian literature. Cambridge:
Cambridge UP, 1992.
Orwin, Donna Tussing. The Cambridge companion to Tolstoy. Cambridge, UK:
Cambridge UP, 2002.
Pruckov, N., D. S. Lichacev, G. P. Makogonenko, E. N. Kuprejanova, F. Ja.
Prijma, K. D. Muratova. Istorija russkoj literatury. Vol. 1-4. Leningrad: Nauka, 1980.
Skatov, Nikolaj Nikolaevic. Istorija russkoj literatury xix veka: vtoraja polovina.
Moskva: Prosvescenie, 1991.

LITERATUR I CULTUR RUS: PERIOADA DE LA CUMPNA VEACURILOR XIX - XX


PN LA PERIOADA DEZGHEULUI
ANUL III, SEMESTRUL I

Titular curs: conf.dr. Axinia Crasovschi

Teme i ntrebri
I. .
XIX-XX- .
.
.
.
.
.
.
. .
.
.
1917- XX- .
20-30- XX- .
.
.
.
.
II. ().
XIX-XX- .
. ?
. ?
.

. ?
- .
?
. ? (
).
. ?
. ?
. .
. .
. ?
. ?
. ?
. .
..
Bibliografie
Andreev, Leonid, Marele lem; Povestea celor apte spnzurai; Jurnalul Satanei; Viaa
Omului
Babel, Isak, povestiri din vol. Armata de cavalerie
Bulgakov, Mihail, Diavoliada, Oule fatale; Inim de cine; Maestrul i Margareta
Bunin, Ivan, Domnul din San Francisco; povestiri din volumul Aleile ntunecate;
Dragostea lui Mitea; Viaa lui Arseniev.
Gorki, Maxim, Azilul de noapte; Celka, Btrna Izerghil; Copilria
Ilf, Ilia, Petrov, Evgheni: la alegere, unul din romanele Dousprezece scaune sau Vielul
de aur
Kuprin, Alexandr, Brara de granate.
Nosov, Nikolai, Aventurile lui Habarnam i ale prietenilor si
Ostrovski, Nikolai, Aa s-a clit oelul
Pasternak, Boris, Doctor Jivago
Platonov, Andrei, Suspiciunea lui Makar sau Groapa (la alegere), Cevengur
olohov, Mihail, povestiri din vol. Povestiri de pe Don; Pe Donul linitit
Tolstoi, Alexei, Petru nti
vetaeva, Marina, Pukin al meu
Zamiatin, Evgheni, Noi.
Zoscenko, Mihail, Aristocrata
Liric: V. Briusov, F. Sologub, K. Balmont, Al. Blok, A. Ahmatova, M. vetaeva, V.
Maiakovski, S. Esenin, B. Pasternak
Bibliografie critic
Brezuleanu, A.-M., Cumpna veacurilor, Ed. F.C. Est-Vest, Bucureti, 2005
Crasovschi, A., Prozatori rui. Secolele XIX-XX, E.U.B., 2008
Crasovschi, A., Marina vetaeva Art poetic, EUB, 2006
Dobre, Aneta, Itinerare poetice, E.U.B., 1997

Dobre, A., Boris Pasternak. Poezia prozei i proza poeziei, E.U.B., 1997
optereanu, V., Istoria literaturii sovietice ruse. Receptarea ei n Romnia, Bucureti,
1987
XX- 2 ., .1/ .. . .: , 2001
100 / . , .: , 2003
/ .. , .: , 2007
.., . 2- ., .: , 2007

Literatur rus contemporan


(sfritul secolului al XX-lea nceputul secolului al XXI-lea), anul III, sem. II
Titular curs: prof.dr. Antoaneta Olteanu

TEMATICA I BIBLIOGRAFIA PERIOADEI


Prezentarea general a evoluiei procesului literar n secolul al XX-lea. Literatura
realismului socialist particulariti. Perestroika i deschiderea adus fenomenului literar
din Rusia. Literatura recuperat. Tendine n dezvoltarea literaturii ruse de la sfritul
secolului al XX-lea i nceputul secolului al XXI-lea: constructivism, so-art,
postmodernism. Literatura de mas.

Bibliografie:
a) Opere literare
Berberova, Nina, Acompaniatoarea, traducere de Irina, Mavrodin, Humanitas, Bucureti,
2007
Berberova, Nina, Cartea fericirii, ediie revzut, traducere de Petru Creia, Humanitas,
Bucureti, 2006
Berberova, Nina, Doamnele din Sankt-Petersburg, traducere de Margareta ipo,
Humanitas, Bucureti, 2006
Berberova, Nina, Sublinierea mi aparine, ediia a doua, traducere de Natalia Stnescu,
Editura Univers, Bucureti, 2006
Erofeev, Viktor, Frumoasa rusoaic, traducere, note i postfa de Antoaneta Olteanu,
Ed. Paralela 45, Bucureti, 2006
Kliuceariova, Natalia, Rusia, vagon de clas, traducere de Antoaneta Olteanu, Ed. Allfa,
Bucureti, 2013
Makine, Andrei, Cartea scurtelor iubiri eterne, traducere de Dan Radu Stnescum, Ed.
Polirom, Iai, 2011

Makine, Andre, Pe vremea fluviului Amur, traducere de Emanoil Marcu, Humanitas,


Bucureti, 2006
Makine, Andre, Testamentul francez, traducere i postfa de Virginia Baciu, Editura
Polirom, Iai, 2002
Pelevin, Viktor, Mitraliera de lut, traducere i note de Denisa Fejes, Ed. Curtea veche,
Bucureti, 2006
Petruevskaia, Ludmila, Poveti de dragoste. A fost o fat care a furat inima soului
surorii ei, iar el s-a spnzurat, traducere i note de Antoaneta Olteanu, Ed.
Polirom, Iai, 2014
Petruevskaia, Ludmila, Oraul luminii, traducere i note de Antoaneta Olteanu, Ed.
Meteor Press, Bucureti, 2013
Slavnikova, Olga, Dumanul poporului, traducere i note de Antoaneta Olteanu, Ed.
Allfa, Bucureti, 2013
Sokolov, Saa, coal pentru proti, traducere i note de Antoaneta Olteanu, Ed. All,
Bucureti, 2011
Sorokin, Vladimir, Dimineaa lunetistului, traducere i prefa de Mihai Vakulovski i
Alexandru Vakulovski, Ed. Paralela 45, Bucureti, 2004
Sorokin, Vladimir, Viscolul, traducere i note de Antoaneta Olteanu, Ed. Curtea veche,
Bucureti, 2012
Stepnova, Marina, Femeile lui Lazr, traducere de Antoaneta Olteanu, Ed. Curtea
veche, Bucureti, 2014
ikin, Mihail, Prul Venerei, traducere i note de Antoaneta Olteanu, Ed. Curtea veche,
2013
ikin, Mihail, Scrisorar, traducere i note de Antoaneta Olteanu, Ed. Curtea veche,
Bucureti, 2012
Ulikaia, Ludmila, nmormntarea vesel, traducere de Gabriela Russo, Humanitas,
Bucureti, 2004
Ulikaia, Ludmila, Medeea i copiii ei, traducere de Gabriela Russo, Humanitas,
Bucureti, 2014
Ulikaia, Ludmila, Minciunile femeilor, traducere de Gabriela Russo, Humanitas,
Bucureti, 2006
Ulikaia, Ludmila, Soniecika, Humanitas, Bucureti, 2004, traducere de Gabriela Russo
b) critic
Eptein, Mihail, Postmodernizm v Rossii. Literatura i terorija, Moscova 2000
Nefaghina, G.L., Russkaja proza konca XX veka, Moscova, 2005
Olteanu, Antoaneta, Proza rus contemporan, Ed. Paideia, Bucureti, 2008
Skoropanova, G.S., Russkaja postmodernistskaja proza, Moscova, 2001
optereanu, Virgil, Istorija russkoj sovetskoj literatury. Vosprijatie ee v Rumynii, TUB,
1989
optereanu, Virgil, Mituri literare moderne i postmoderne, Ed. Paideia, Bucureti, 2008