Вы находитесь на странице: 1из 11

04/03/2015 109SwitchgearProtectionsElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams

MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
Home

Engineering Multiple Choice Questions and Answers

Engineering Interview Questions

Online Tests

MonthlySIPInvestments
InvestaslowasRs1000pminTopSIPsinjust2mins.StartaZipSip.

CompanyRegis

vakilsearch.com/private

HomeSwitchgearProtectionsQuizQuestionsandAnswers109SwitchgearProtectionsElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsand
Answers

Tuesday,2September2014

109SwitchgearProtectionsElectricalEngineeringMultipleChoice
QuestionsandAnswers
LatestSwitchgearProtectionsQuestionsandAnswersList
1.
Themainfunctionofafuseisto
(a)protecttheline
(b)openthecircuit
(c) protecttheappliance
(d) preventexcessivecurrents
(e) noneoftheabove
Ans:d
2.
Onwhichofthefollowingroutinetestsareconducted?
(a) Oilcircuitbreakers
(b) Airblastcircuitbreakers
(c) Minimumoilcircuitbreakers
(d) Alloftheabove
Ans:d
3.
SF6gas
(a) isyellowincolour
(b) islighterthanair
(c) isnontoxic
(d) haspungentsmall
(e) noneoftheabove
Ans:c
4.Thearcingcontactsinacircuitbreakeraremadeof
(a)coppertungstenalloy
(b)porcelain
(c) electrolyticcopper
(d) aluminiumalloy
Ans:a
5.Whichofthefollowingmediumisemployedforextinctionofarcinaircircuitbreaker?
(a)Water
(b)Oil
(c)Air
(d)SF6
Ans:c
6.Withwhichofthefollowing,acircuitbreakermustbeequippedforremoteoperation?
(a)Inversetimetrip
(b)Timedelaytrip
(c)Shunttrip
(d)Noneoftheabove
(e)Alloftheabove
Ans:c
7.
Faultdivertersarebasically
(a)fuses
(b)relays
(c)fastswitches
(d)circuitbreakers
Ans:c
8.
Athermalprotectionswitchcanprotectagainst
(a)shortcircuit
(b)temperature

http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/09/109switchgearprotectionselectrical.html

RegisteraCompanyF
YourHome.GetStarte

Localcontrolst

WinRs.3,00,00
Weekly

Surgetesters6

Naukri.comR
Now
IBPSShorcutT
PDF

KilburnPowerG

Highvoltagete

FreePDFConv

DownloadFullB
SearchHere

Labels

A.C.Fundamentals

AirportEngineeringObj
andAnswers

AppliedMechanicsand
ObjectiveQuestionsan

BuildingMaterialsandC
ObjectiveQuestionsan

CircuitsandCircuitThe
QuestionsandAnswers

CivilEngineeringInterv
andAnswerspdfdownl
Compressors

ConcreteTechnologyan
ConcreteStructuresOb

ConstructionPlanninga
Objectivequestionsand

ControlSystemsQuizQ
Answers

CurrentElectricityObje
questionsandAnswers

D.C.GeneratorsQuizQ
Answers

D.C.MotorsQuizQuest

DesignofMasonryStru
QuestionsandAnswers

DesignofSteelStructu
Questions

DocksandHarborEngin
QuestionsandAnswers

EconomicsofPowerGe
QuestionsandAnswers

ElectricTractionQuizQ
Answers

1/11

04/03/2015 109SwitchgearProtectionsElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
(c)overload
(d)overvoltage
Ans:c

ElectricalCablesQuizQ
Answers

9.
Arcinacircuitbehavesas
(a)acapackivereactance
(b)aninductivereactance
(c) aresistanceincreasingwithvoltageriseacrossthearc
(d) aresistancedecreasingwithvoltageriseacrossthearc
Ans:d

ElectricalEngineeringM

10. Thermalcircuitbreakerhas
(a) delayedtripaction
(b) instantaneoustripaction
(c) bothoftheabove
(d) noneoftheabove
Ans:a

ElectricalEngineeringM
QuestionsandAnswers

ElectricalMachineDesig
andAnswers

ELECTRICALOBJECTIVE
WITHANSWERS

ElectrolysisandStorage
QuestionsandAnswers

ElectromagneticInduct
QuestionsandAnswers

ElectrostaticsQuizQue
Answers

EngineeringMaterialsO
QuestionsandAnswers

EngineeringMechanics
QuestionsandAnswers

11. Relayscanbedesignedtorespondtochangesin
(a)resistance,reactanceorimpedance
(b)voltageandcurrent
(c) lightintensity
(d) temperature
(e) allabove
Ans:e

Engines

12. Overloadrelaysareof......type.
(a)induction
(b)solidstate
(c)thermal
(d)electromagnetic
(e)allabove
Ans:e

GasTurbinesandJetEn
typeQuestionsandAns

13. Thermaloverloadrelaysareusedtoprotectthemotoragainstovercurrentdueto
(a)shortcircuits
(b)heavyloads
(c)grounds
(d)alloftheabove
Ans:b
14. Magneticcircuitbreakerhas______tripaction.
(a)delayed
(b)instantaneous
(c) bothoftheabove
(d) noneoftheabove
Ans:b
15. D.C.shuntrelaysaremadeof
(a) fewturnsofthinwire
(b) fewturnsofthickwire
(c) manyturnsofthinwire
(d) manyturnsofthickwire
Ans:c
16. Therelayoperatingspeeddependsupon
(a)thespringtension
(b)therateoffluxbuiltup
(c) armaturecoreairgap
(d) alloftheabove
Ans:d
17. Inorderthatcurrentshouldflowwithoutcausingexcessiveheatingorvoltagedrop,therelaycontactsshould
(a)havelowcontactresistance
(b)becleanandsmooth
(c)beofsufficientsizeandpropershape
(d)haveallaboveproperties
Ans:d
18. Circuitbreakersusuallyoperateunder
(a)transientstateofshortcircuitcurrent
(b)subtransientstateofshortcircuitcurrent
(c) steadystateofshortcircuitcurrent
(d) afterD.C.componenthasceased
Ans:a

EnvironmentalEnginee
typeQuestionsandAns

FluidMechanicsIntervi

FluidMechanicsObjecti
andAnswers

FluidMechanicsProblem
choicequestionsdownl

HeatTransfer
andAnswers

HeatingandWeldingQu
Answers

HighwayengineeringO
andanswers

HydraulicMachinesObj
QuestionsandAnswers

HydraulicsandFluidMe
QuestionsandAnswers

I.C.EnginesObjectivet
andAnswers

IndustrialDrivesElect
mcqs

IndustrialDrivesQuizQ
Answers

IndustrialEngineeringO
QuestionsandAnswers

MachineDesignObjecti
QuestionsandAnswers

MagneticCircuitQuizQ
Answers

MagnetismandElectrom
QuestionsandAnswers

MeasurementandInstr
QuestionsandAnswers

MechanicalEngineering
QuestionsandAnswers

NetworkTheoremsQui
Answers

NozzlesandTurbinesO
Questions

NuclearPowerPlantsO
questionsandanswers

PolyphaseInductionMo
QuestionsandAnswers

PowerPlantEngineerin
andAnswers

ProductionTechnology
QuestionsandAnswers

RailwaysCivilEnginee
andAnswers

RectifiersandConverte
andAnswers

RefrigerationandAirCo
ObjectivetypeQuestion

SinglePhaseInduction
QuestionsandAnswers

SoilMechanicsandFou
EngineeringObjectiveQ
Answers

19. Circuitbreakersareessentially
(a)currentcarryingcontactscalledelectrodes
(b)arcextinguishers
(c) circuitstobreakthesystem
(d) transformerstoisolatethetwosystems
(e) anyoftheabove
Ans:a

SteamBoilers

(a)
(b)

SwitchgearProtections
andAnswers

Thecurrentzerointerruption,inoilandairblastcircuitbreakers,isachievedby
lengtheningofthegap
coolingandblasteffect

http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/09/109switchgearprotectionselectrical.html

StrengthofMaterialsO
QuestionsandAnswers

StrengthofMaterialsQ
Answers

StructuralAnalysisObje
andAnswers

SurveyingProblemsQu

SynchronousMotorsQu

2/11

04/03/2015 109SwitchgearProtectionsElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
(c) both(a)and(b)
(d) deionizingtheoilwithforcedair
(e)noneoftheabove
Ans:c

Answers

21. Airblastcircuitbreakerisusedfor
(a)overcurrents
(b)shortduty
(c) intermittantduty
(d) repeatedduty
Ans:d

ThermodynamicsSamp

22. Anefficientandawelldesignedprotectiverelayingshouldhave
(a)goodselectivityandreliability
(b)economyandsimplicity
(c) highspeedandselectivity
(d) alloftheabove
Ans:d

TheoryofMachinesObj
QuestionsandAnswers

ThermodynamicsObjec
QuestionsandAnswers

TOPCivilEngineeringM
QuestionsandAnswers

TransformersQuizQue
Answers

TransmissionandDistri
QuestionsandAnswers

TunnelEngineeringObj
QuestionsandAnswers

WaterResourcesandIr
Engineering

23. Burdenofaprotectiverelayisthepower
(a)requiredtooperatethecircuitbreaker
(b)absorbedbythecircuitofrelay
(c) developedbytherelaycircuit
(d) noneoftheabove
Ans:b
24. Directionalrelaysarebasedonflowof
(a)power
(b)current
(c)voltagewave
(d)alloftheabove
Ans:a
25. Adifferentialrelaymeasuresthevectordifferencebetween
(a)twocurrents
(b)twovoltages
(c) twoormoresimilarelectricalquantities
(d) noneoftheabove
Ans:c
26. Atransmissionlineisprotectedby
(a)inrushprotection
(b)distanceprotection
(c) timegradedandcurrentgradedovercurrentprotection
(d) both(b)and(c)
(e) noneoftheabove
Ans:d
27. Largeinternalfaultsareprotectedby
(a)merzpricepercentagedifferentialprotection
(b)mhoandohmrelays
(c) horngapsandtemperaturerelays
(d) earthfaultandpositivesequencerelays
Ans:a
28. Whenatransmissionlineisenergized,thewavethatpropagatesonitis
(a) currentwaveonly
(b) voltagewaveonly
(c) both(a)and(b)
(d)powerfactorwaveonly
Ans:c
29. Protectiverelaysaredevicesthatdetectabnormalconditionsinelectricalcircuitsbymeasuring
(a)currentduringabnormalcondition
(b)voltageduringabnormalcondition
(c) constantlytheelectricalquantitieswhichdifferduringnormalandabnormalconditions
(d) noneoftheabove
Ans:c
30. Thevoltageappearingacrossthecontactsafteropeningofthecircuitbreakeriscalled______voltage.
(a)recovery
(b)surge
(c)operating
(d)arc
(e)noneoftheabove
Ans:a
31. Ionizationincircuitbreakerisfacilitatedby
(a)hightemperature
(b)increaseofmeanfreepath
(c) increasingfieldstrength
(d) alloftheabove
Ans:d
32. Inacircuitbreakerthebasicproblemisto
(a)maintainthearc
(b)extinguishthearc

http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/09/109switchgearprotectionselectrical.html

3/11

04/03/2015 109SwitchgearProtectionsElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
(c) transmitlargepower
(d) emittheionizingelectrons
Ans:c
33. Overheatingofrelaycontactsorcontactbornoutisdueto
(a) slowmakingandbreakingofloadcircuitcontacts
(b) foreignmatteronthecontactsurface
(c) toolowcontactpressure
(d) alloftheabove
Ans:d
34. Interruptionoflargecurrentsbyrelayrequires
(a) arcsuppressingblowoutcoils
(b) wideseparationoftheopenedcontacts
(c) highspeedopeningofcontacts
(d) alloftheabove
Ans:d
35. Shuntcapacitanceisneglectedwhileconsidering
(a)shorttransmissionline
(b) mediumtransmissionline
(c) longtransmissionline
(d) mediumandlongtransmissionlines
Ans:a
36. ThearcvoltageproducedinA.C.circuitbreakerisalways
(a)inphasewiththearccurrent
(b)laggingthearccurrentby90"
(c) leadingthearccurrentby90
(d) noneoftheabove
Ans:a
37. Thetimeofclosingthecycle,inmoderncircuitbreakersis
(a)0.003sec
(b)0.001sec
(c)0.01sec
(d)0.10sec
(e)noneoftheabove
Ans:a
38. Insulationresistanceofhighvoltagecircuitbreakersismorethan
(a)1megaohms
(b)10megaohms
(c)100megaohms
(d)500megaohms
Ans:c
39. H.R.C.fusesprovidebestprotectionagainst
(a)overload
(b)reversecurrent
(c)opencircuits
(d)shortcircuits
Ans:d
40.ThegroundwireshouldnotbesmallerthanNo______copper.
(a)2
(b)4
(c)6
(d)10
Ans:d
41. Thedelayfusesareusedfortheprotectionof________.
(a)motors
(b)poweroutletcircuits
(c) fluorescentlamps
(d) lightcircuits
Ans:a
42. Whichofthefollowingistheleastexpensiveprotectionforovercurrentislowvoltagesystem?
(a) Rewireablefuse
(b) Isolator
(c) Oilcircuitbreaker
(d)Airbreakcircuitbreaker
(e) Noneoftheabove
Ans:a
43. Resistancegroundingisusedforvoltagebetween
(a)33kVto66kV
(b)HkVto33kV
(c)3.3kVandllkV
(d)noneoftheabove
Ans:c
44.
(a)
(b)
(c)

Thecontactsofhighvoltageswitchesusedinpowersystemaresubmergedinoil.Themainpurposeoftheoilisto
lubricatethecontacts
insulatethecontactsfromswitchbody
extinguishthearc

http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/09/109switchgearprotectionselectrical.html

4/11

04/03/2015 109SwitchgearProtectionsElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
(d) alloftheabove
(e) noneoftheabove
Ans:c
45. InRailwayapplications______circuitbreakerisused.
(a)SFe
(b)bulkoil
(c)minimumoil
(d)airbreak
Ans:
46. Toprotectmostoftheelectricalequipmenthandlinglowpower,thetypesofrelaysusedare
(a) thermocouple
(b) electronicandbimetallic
(c) both(a)and(b)
(d) noneoftheabove
Ans:c
47. Wavetrapisusedtotrapwavesof
(a)powerfrequencies
(b)higherfrequenciesenteringgeneratorortransformerunits
(c) eitheroftheabove
(d) noneoftheabove
Ans:b
48. Ungroundedneutraltransmissionsystemisnotrecommendedbecauseofsystem
(a)insulationbeingoverstressedduetoovervoltages
(b) insulationoverstressmayleadtofailureandsubsequentphasetophasefaults
(c) beinginadequatelyprotectedagainstgroundfault
(d) alloftheabove
Ans:d
49. Thereflectioncoefficientattheopencircuitedendofatransmissionline.
(a)zero
(b)infinity
(c) unity
(d) noneoftheabove
Ans:c
50. Fortheprotectionofpowerstationbuildingsagainstdirectstrokestherequirementsare
(a)interception
(b)interceptionandconduction
(c) interception,conductionanddissipation
(d) interception,conduction,dissipationandreflection
(e) noneoftheabove
Ans:c
51. Thelineinsulationis theinsulationlevelofthestationequipment.
(a)lessthan
(b)sameas
(c)morethan
(d)proportionalto
(e)notdirectlyrelatedwith
Ans:e
52. Theinteractionbetweenatransmissionlineandcommunicationlineisminimizedby
(a)transposingtransmissionaswellascommunicationlines
(b)increasingtheheightofthetransmissionlinetower
(c) increasingthedistancebetweenthetwolines
(d) alloftheabove
Ans:d
53. Whenawavepropagatesonatransmissionline,itsuffersreflectionseveraltimesat
(a)tapping
(b)loadend
(c)sendingend
(d) sendingandotherend
(e) alloftheabove
Ans:d
54. Whichofthefollowingstatementsisincorrect?
(a)Stationbatteriesareusedtooperaterelayonly
(b)Thelightningarrestersarebasicallysurgediverters
(c) Animpedancerelayhasmaximumfaultcurrentwhenfaultoccursneartherelay
(d) Ahighspeedrelayhasanoperationof1to2cycles
Ans:a
55. Discriminationbetweenmainandbackupprotectionisprovidedbytheuseofrelayswhichare
(a)fact
(b)sensitive
(c)slow
(d)noneoftheabove
Ans:c
56. Inductioncuprelayisoperatedduetochangesin
(a)current
(b)voltage

http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/09/109switchgearprotectionselectrical.html

5/11

04/03/2015 109SwitchgearProtectionsElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
(c)impedance
(d)alloftheabove
Ans:d
57. A.C.networkanalyserisusedtosolveproblemsof
(a)loadflow
(b)loadflowandshortcircuit
(c)loadflowandstability
(d)loadflow,shortcircuitandstability
(e)noneoftheabove
Ans:d
58. Whichofthefollowingstatementsisincorrect?
(a) Lightningarrestorsareusedbeforetheswitchgear
(b) Shuntreactorsareusedascompensationreactors
(c) Thepeakshortcurrentis(1.8xV2)timestheA.C.component
(d) TheMVAatfaultisequaltobaseMVAdividedbyperunitequivalentfaultreactance
Ans:a
59. Shortcircuitcurrentsaredueto
(a)singlephasetogroundfaults
(b)phasetophasefaults
(c) twophasetogroundfaults
(d) threephasefaults
(e) anyofthese
Ans:e
60. Toreduceshortcircuitfaultcurrentsareused.
(a)reactors
(b)resistors
(c) capacitors
(d) noneoftheabove
Ans:a
61. Buscouplerisveryessentialinarrangement
(a) singlebus
(b) doublebus,doublebreaker
(c) mainandtransferbus
(d) alloftheabove
Ans:c
62. Forcostandsafety,theoutdoorsubstationsareinstalledforvoltagesabove
(a)11kV
(b)33kV
(c)60kV
(d)110kV
Ans:b
63. Theshortcircuitinanywindingofthetransformeristheresultof
(a)mechanicalvibration
(b)insulationfailure
(c)looseconnection
(d)impulsevoltage
Ans:d
64 relaysareusedforphasefaultsonlongline.
(a)Impedance
(b)Reactance
(c)Eitheroftheabove
(d)Noneoftheabove
Ans:a
65.Forwhichofthefollowingprotectionfromnegativesequencecurrentsisprovided?
(a)Generators
(b)Motors
(c)Transmissionline
(d)Transformers
Ans:a
66 relayispreferredforphasefaultonshorttransmissionline.
(a)Inductiontype
(b)Reactance
(c)Impedance
(d)Noneoftheabove
Ans:b
67. Distancerelaysaregenerally
(a)splitphaserelays
(b)reactancerelays
(c)impedancerelays
(d)noneoftheabove
Ans:d
68. Forwhichofthefollowingratingsofthetransformerdifferentialprotectionisrecommended?
(a)above30kVA.
(b)equaltoandabove5MVA
(c) equaltoandabove25MVA

http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/09/109switchgearprotectionselectrical.html

6/11

04/03/2015 109SwitchgearProtectionsElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
(d) noneoftheabove
Ans:b
69. A_______isusedtomeasurethestator%windingtemperatureofthegenerator.
(a)thermocouple
(b)pyrometer
(c) resistancethermometer
(d) thermometer
Ans:c
70. Theundervoltagerelaycanbeusedfor
(a)generators
(b)busbars
(c)transformers
(d)motors
(e)alloftheabove
Ans:e
71. Therelaywithinversetimecharacteristicwilloperatewithin
(a)1.5sec
(b)5to10sec
(c)5to20sec
(d)20to30sec
(e)noneoftheabove
Ans:b
72. Thesinglephasingrelaysareusedfortheprotectionof
(a) singlephasemotorsonly
(b) twophasemotorsonly
(c) twosinglephasemotorsrunninginparallel
(d) threephasemotors
Ans:d
73. Whichofthefollowingdeviceswillreceivevoltagesurgefirsttravellingonthetransmissionline?
(a) Lightningarresters
(b) Relays
(c) Stepdowntransformer
(d) Switchgear
Ans:a
74. Whichofthefollowingparametercanbeneglectedforashortline?
(a)Inductance
(b)Capacitance
(c)Resistance
(d)Reactance
Ans:b
75. Seriesreactorsshouldhave
(a)lowresistance
(b)highresistance
(c)lowimpedance
(d)highimpedance
Ans:a
76. Whichofthefollowingcircuitbreakershashighreliabilityandminimummaintenance?
(a)Airblastcircuitbreakers
(b)CircuitbreakerwithSF6gas
(c) Vacuumcircuitbreakers
(d) Oilcircuitbreakers
Ans:b
77. Arcinacircuitbreakerisinterruptedat
(a)zerocurrent
(b) maximumcurrent
(c) minimumvoltage
(d) maximumvoltage
Ans:a
78 transmissionlinehasreflectioncoefficientasone.
(a)Opencircuit
(b)Shortcircuit
(e)Long
(d)Noneoftheabove
Ans:a
79. Whatwillbethereflectioncoefficientofthewaveofloadconnectedtotransmissionlineifsurgeimpedanceofthe
lineisequaltoload?
(a)Zero
(b)Unity
(c) Infinity
(d) Noneoftheabove
Ans:a
80. Theinversedefinitemeantimerelaysareusedforovercurrentandearthfaultprotectionoftransformeragainst
(a)heavyloads
(b)internalshortcircuits
(c) externalshortcircuits

http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/09/109switchgearprotectionselectrical.html

7/11

04/03/2015 109SwitchgearProtectionsElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
(d) alloftheabove
Ans:b
81. Overvoltageprotectionisrecommendedfor
(a)hydroelectricgenerators
(b)steamturbinegenerators
(c) gasturbinegenerators
(d) alloftheabove
(e) noneoftheabove
Ans:d
82. Airblastcircuitbreakersfor400kVpowersystemaredesignedtooperatein
(a) 100microsecond
(b) 50millisecond
(c) 0.5sec
(d)0.1sec
Ans:b
83. Overfluxingprotectionisrecommendedfor
(a)distributiontransformer
(b)generatortransformerofthepowerplant
(c)autotransformerofthepowerplant
(d)stationtransformerofthepowerplant
Ans:b
84. Seriescapacitorsareusedto
(a)compensateforlineinductivereactance
(b)compensateforlinecapacitivereactance
(c) improvelinevoltage
(d) noneoftheabove
Ans:a
85. Admittancerelayis_______relay.
(a)impedance
(b)directional
(c) nondirectional
(d) noneoftheabove
Ans:b
86. Thematerialusedforfusemusthave
(a) lowmeltingpointandhighspecificresistance
(b) lowmeltingpointandlowspecificresistance
(c) highmeltingpointandlowspecificresistance
(d) lowmeltingpointandanyspecificresistance
Ans:a
87. Ifthefaultoccursneartheimpedancerelay,theVIIratiowillbe
(a)constantforalldistances
(b)lowerthanthatofiffaultoccursawayfromtherelay
(c)higherthanthatofiffaultoccursawayfromtherelay
(d)noneoftheabove
Ans:b
88. Thetorqueproducedininductiontyperelay(shadedpolestructure)is
(a)inverselyproportionaltothecurrent
(b)inverselyproportionaltothesquareofthecurrent
(c) proportionaltothecurrent
(d) proportionaltosquareofthecurrent
Ans:b
89. Thesteadystatestabilityofthepowersystemcanbeincreasedby
(a)connectinglinesinparallel
(b)connectinglinesinseries
(e) usingmachinesofhighimpedance
(d) reducingtheexcitationofmachines
(e) noneoftheabove
Ans:a
90. Theinductiveinterferencebetweenpowerandcommunicationlinecanbeminimizedby
(a)transpositionofthepowerline
(b)transpositionofthecommunicationline
(c)both(a)and(b)
(d)increasingthedistancebetweentheconductors
Ans:c
91. Thepowerlossisanimportantfactorforthedesignof
(a)transmissionline
(b)motor
(c)generator
(d)feeder
Ans:a
92. Afuseisconnected
(a)inserieswithcircuit
(b)inparallelwithcircuit
(c)eitherinseriesorinparallelwithcircuit
(d)noneoftheabove

http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/09/109switchgearprotectionselectrical.html

8/11

04/03/2015 109SwitchgearProtectionsElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
Ans:a
93. H.R.C.fuse,ascomparedtoarewirablefuse,has
(a) noageingeffect
(b) highspeedofoperation
(c) highrupturingcapacity
(d) alloftheabove
Ans:d
94. Thefuseratingisexpressedintermsof
(a)current
(b)voltage
(c)VAR
(d)kVA
Ans:a
95. Thefuseblowsoffby
(a)burning
(b)arcing
(c)melting
(d)noneoftheabove
Ans:c
96. Onwhichofthefollowingeffectsofelectriccurrentafuseoperates?
(a) Photoelectriceffect
(b) Electrostaticeffect
(c) Heatingeffect
(d) Magneticeffect
Ans:c
97. Anisolatorisinstalled
(a) tooperatetherelayofcircuitbreaker
(b) asasubstituteforcircuitbreaker
(c) alwaysindependentofthepositionofcircuitbreaker
(d)generallyonbothsidesofacircuitbreaker
Ans:d
98. Afuseinamotorcircuitprovidesprotectionagainst
(a) overload
(b) shortcircuitandoverload
(c) opencircuit,shortcircuitandoverload
(d) noneoftheabove
Ans:b
99. Protectionbyfusesisgenerallynotusedbeyond
(a)20A
(b)50A
(c)100A
(d)200A
Ans:c
100.Afuseisneverinsertedin
(a)neutralwire
(b) negativeofD.C.circuit
(c) positiveofD.C.circuit
(d) phasedine
Ans:a
101. Oilswitchesareemployedfor
(a) lowcurrentscircuits
(b) lowvoltagescircuits
(c) highvoltagesandlargecurrentscircuits
(d)allcircuits
Ans:c
102. Aswitchgearisdeviceusedfor
(a)interruptinganelectricalcircuit
(b)switchinganelectricalcircuit
111.
(c) switchingandcontrollinganelectricalcircuit
(d) switching,controllingandprotectingtheelectricalcircuitandequipment
Ans:d
103. Thefusewire,inD.C.circuits,isinsertedin
(a)negativecircuitonly
(b)positivecircuitonly
(c) both(a)and(b)
(d) either(a)or(b)
Ans:c
104. BywhichofthefollowingmethodsmajorportionoftheheatgeneratedinaH.R.C.fuseisdissipated?
(a)Radiation
(b)Convection
(c)Conduction
(d)Alloftheabove
Ans:c
105. Ashortcircuitisidentifiedby

http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/09/109switchgearprotectionselectrical.html

9/11

04/03/2015 109SwitchgearProtectionsElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
(a)nocurrentflow
(b)heavycurrentflow
(c)voltagedrop
(d)voltagerise
Ans:b
106. Theinformationtothecircuitbreakerunderfaultconditionsisprovidedby
(a)relay
(b)rewirablefuse
(c)H.R.C.only
(d)alloftheabove
Ans:a
107. Tolimitshortcircuitcurrentinapowersystemareused.
(a)earthwires
(b)isolators
(c)H.R.C.fuses
(d)reactors
Ans:d
108. Abalanced3phasesystemconsistsof
(a)zerosequencecurrentsonly
(b)positivesequencecurrentsonly
(c) negativeandzerosequencecurrents
(d) zero,negativeandpositivesequencecurrents
Ans:b
109. Inasinglebusbarsystemtherewillbecompleteshutdownwhen
(a) faultoccursonthebusitself
(b) faultoccursonneutralline
(c) twoormorefaultsoccursimultaneously
(d) faultoccurswithrespecttoearthing
Ans:a

Electricalgenerator
MahindraPowerolDieselGeneratorsFuelEfficient.LowonVibration!

PostedbyNgarajurajuat06:00

+1 Recommend this on Google

Labels:SwitchgearProtectionsQuizQuestionsandAnswers

Nocomments:
PostaComment
Enteryourcomment...

Commentas:

Publish

GoogleAccount

Preview

NewerPost

Home

OlderPost

Subscribeto:PostComments(Atom)

PopularPosts

ElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
HereyoucanfindobjectivetypeElectricalEngineeringquestionsandanswersforinterviewandentranceexamination.ElectricalEngineeri...
MechanicalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersList
MechanicalEngineeringquestionsandanswerswithexplanationforinterview,competitiveexaminationandentrancetest.Fullysolvedexampl...
109TOPMeasurementandInstrumentationElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers
LatestMeasurementandInstrumentationQuestionsandAnswersList1.Theuseof_____instrumentsismerelyconfinedwithinlaboratories...
152TOPThermodynamicsMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList
ThermodynamicsQuestionsandAnswerspdffreedownload1.Whichofthefollowingvariablescontrolsthephysicalpropertiesofaperfect...
250TOPI.C.EnginesMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList
I.C.EnginesQuestionsandAnswerspdffreedownload1.Theworkingcycleincaseoffourstrokeengineiscompletedinfollowingnumber...
135TOPTransformersElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
LatestTransformersInterviewQuestionsandAnswersList1.Whichofthefollowingdoesnotchangeinatransformer?(a)Current(b...

http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/09/109switchgearprotectionselectrical.html

10/11

04/03/2015 109SwitchgearProtectionsElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
103TOPHeatTransferMechanicalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersList
LatestHeatTransferQuestionsandAnswerspdffreedownload1.UnitofthermalconductivityinM.K.S.unitsis(a)kcal/kgm2C(b)kc...
118TOPCurrentElectricityElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
LatestCurrentElectricityQuestionsandAnswersList1.TheS.I.unitofpoweris(a)Henry(b)coulomb(c)watt(d)watthourA...
102TOPTransmissionandDistributionElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
LatestTransmissionandDistributionQuestionsandAnswersList1.Bywhichofthefollowingsystemselectricpowermaybetransmitted?...
Sizeofatheodoliteisspecifiedby|SurveyingQuestions
a)thelengthoftelescopeb)thediameterofverticalcirclec)thediameteroflowerplated)thediameterofupperplate...

PoweredbyBlogger.

http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/09/109switchgearprotectionselectrical.html

11/11