Вы находитесь на странице: 1из 35
Level 2 SOLVED PAPERS 3 years (2012 -2014) 3 INSTANT
Level 2 SOLVED PAPERS 3 years (2012 -2014) 3 INSTANT
Level 2 SOLVED PAPERS 3 years (2012 -2014) 3 INSTANT
Level 2 SOLVED PAPERS 3 years (2012 -2014) 3 INSTANT
Level 2 SOLVED PAPERS 3 years (2012 -2014) 3 INSTANT
Level 2
Level 2
SOLVED PAPERS 3 years (2012 -2014)
SOLVED PAPERS
3 years (2012 -2014)
3
3
INSTANT
INSTANT

Copyright © 2014 Science Olympiad Foundation. Printed with the permision of Science Olympiad Foundation. No part of this publication may be reproduced, transmitted, in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without the prior permission of the copyright holder. Ownership of an ebook does not give the possessor the ebook copyright. All disputes subject to Delhi jurisdiction only.

Disclaimer : The information in this book is to give you the path to success but it does not guarantee 100% success as the strategy is completely dependent on its execution. And it is based on last years papers of NSO exam.

Published by : MTG Learning Media (P) Ltd.

Corporate Office : Plot 99, 2nd Floor, Sector 44 Institutional Area, Gurgaon, Haryana. Phone : 0124 - 4951200

Web: mtg.in

Email: info@mtg.in

Regd. Office : 406, Taj Apt., Ring Road, Near Safdarjung Hospital, New Delhi-110029

Visit www.mtg.in for buying books online.

Office : 406, Taj Apt., Ring Road, Near Safdarjung Hospital, New Delhi-110029 Visit www.mtg.in for buying
MTG WORK-BOOKS / OLY MPIAD BOOKS CLASS 1 International National International MTG Mathematics Science English
MTG
WORK-BOOKS / OLY MPIAD BOOKS
CLASS 1
International
National
International
MTG
Mathematics
Science
English
CSS
Olympiad
Olympiad
Olympiad
Series
CLASS 2
International
National
National
International
MTG
Mathematics
Science
Cyber
English
CSS
Olympiad
Olympiad
Olympiad
Olympiad
Series
CLASS 3
International
National
National
International
MTG
Mathematics
Science
Cyber
English
CSS
Olympiad
Olympiad
Olympiad
Olympiad
Series
MTG WORK-BOOKS / OLY MPIAD BOOKS CLASS 4 International National National International MTG Mathematics Science
MTG
WORK-BOOKS / OLY MPIAD BOOKS
CLASS 4
International
National
National
International
MTG
Mathematics
Science
Cyber
English
CSS
Olympiad
Olympiad
Olympiad
Olympiad
Series
CLASS 5
International
National
National
International
MTG
Mathematics
Science
Cyber
English
CSS
Olympiad
Olympiad
Olympiad
Olympiad
Series
CLASS 6
International
National
National
International
MTG
Mathematics
Science
Cyber
English
CSS
Olympiad
Olympiad
Olympiad
Olympiad
Series
MTG WORK-BOOKS / OLY MPIAD BOOKS CLASS 7 International National National International MTG Mathematics Science
MTG
WORK-BOOKS / OLY MPIAD BOOKS
CLASS 7
International
National
National
International
MTG
Mathematics
Science
Cyber
English
CSS
Olympiad
Olympiad
Olympiad
Olympiad
Series
Math IQ
Science IQ
Challenge
Challenge
Master Mental
Ability in 30 Days
CLASS 8
International
National
National
International
MTG
Mathematics
Science
Cyber
English
CSS
Olympiad
Olympiad
Olympiad
Olympiad
Series
Math IQ
Science IQ
Psychology of
Challenge
Challenge
Success
The Secrets of
SUCCESS
Master Mental
Ability in 30 Days
MTG WORK-BOOKS / OLY MPIAD BOOKS CLASS 9 International National National International Mathematics Science Cyber
MTG
WORK-BOOKS / OLY MPIAD BOOKS
CLASS 9
International
National
National
International
Mathematics
Science
Cyber
English
Olympiad
Olympiad
Olympiad
Olympiad
Math IQ
Science IQ
Psychology of
Challenge
Challenge
Success
The Secrets of
SUCCESS
Master Mental
Ability in 30 Days
CLASS 10
International
National
National
International
Mathematics
Science
Cyber
English
Olympiad
Olympiad
Olympiad
Olympiad
Math IQ
Science IQ
Psychology of
Challenge
Challenge
Success
The Secrets of
SUCCESS
Master Mental
Ability in 30 Days
MTG WORK-BOOKS / OLY MPIAD BOOKS CLASS 11 International National National Mathematics Science Cyber Olympiad
MTG
WORK-BOOKS / OLY MPIAD BOOKS
CLASS 11
International
National
National
Mathematics
Science
Cyber
Olympiad
Olympiad
Olympiad
Math IQ
Science IQ
Psychology of
Challenge
Challenge
Success
The Secrets of
SUCCESS
Master Mental
Ability in 30 Days
CLASS 12
International
National
National
Mathematics
Science
Cyber
Olympiad
Olympiad
Olympiad
Math IQ
Science IQ
Psychology of
Challenge
Challenge
Success
The Secrets of
SUCCESS
Master Mental
Ability in 30 Days
Class 1 to 10
Class
1 to 10
JEE Main & Advamced | AIPMT | BOARDS | OLYMPIAD | NTSE FOUNDATION COURSE For
JEE Main & Advamced | AIPMT | BOARDS | OLYMPIAD | NTSE
FOUNDATION COURSE
For Classes 8, 9 & 10
Class 8
Class 9
Class 10

IMPORTANT INSTRUCTIONS

Changes in the Mode and Pattern in SOF Level 2 Exams for year 2014- 2015

Exam Date : 7th and 8th February 2015. Kindly coordinate with your school coordinator for exact date and center for exam. Write to info@sofworld.org for any query related to it.

Mode of exam : NCO/ NSO/ IMO Level 2 for the academic year 2014-15 will be an Online Test

Pattern of the exams :

NATIONAl CybER OlyMPIAD

 

Class

Section

No. of Questions

Marks per Question

Total Marks

 

Computers & IT

30

1

30

 

3 to 4

Achievers Section

5

2

10

 

Grand Total

35

 

40

 

Computers & IT

45

1

45

 

5 to 12

Achievers Section

5

3

15

 

Grand Total

50

 

60

 

NATIONAl SCIENCE OlyMPIAD

 
 

Class

Section

No. of Questions

Marks per Question

Total Marks

 

Science

30

1

30

3

to 4

Achievers Section

5

2

10

 

Grand Total

35

 

40

 

Science

45

1

45

5

to 10

Achievers Section

5

3

15

 

Grand Total

50

 

60

 

Physics & Chemistry

25

1

25

11 and 12

Achievers Section

5

3

15

Mathematics/Biology

20

1

20

 

Grand Total

50

 

60

INTERNATIONAl MAThEMATICS OlyMPIAD

 

Class

Section

No. of Questions

Marks per Question

Total Marks

 

Mathematics

30

1

30

3

to 4

Achievers Section

5

2

10

 

Grand Total

35

 

40

 

Mathematics

45

1

45

5

to 12

Achievers Section

5

3

15

 

Grand Total

50

 

60

14 th LEVEL - 2 Year 2011-12
14 th LEVEL - 2 Year 2011-12
14 th
14 th

LEVEL - 2

Year 2011-12

14 th LEVEL - 2 Year 2011-12
| 14 t h NSO | Level­II | Class 3 2 MENTAL ABILITY

| 14 th NSO | Level­II | Class 3

2
2

MENTAL ABILITY

1. If + + = 72 and + = 55, then = ? (A) 46
1. If
+
+
= 72 and
+
= 55, then
= ?
(A) 46
(B) 31
(C) 55
(D) 9
2. Jia read 20 pages of a book each night. How many pages in all did Jia read in 7
nights ?
(A)
80
(B) 90
(C) 120
(D) 140
3. Which of the following models represents 3 2 ?
(A)
(B)
(C)
(D)

4. Anuj had 13284 strawberries to share equally among 4 friends. How many strawberries did each friend get?

(A) 3614

(B) 3321

(C) 3381

(D) 3231

5. What fraction of the figure is unshaded?

(A)

8/24

(B)

7/24

(C)

15/24

(D)

None of these

(B) 7/24 (C) 15/24 (D) None of these 6. What is the value of 5 thousands,

6. What is the value of 5 thousands, 23 hundreds and 15 tens ?

(A) 5380

(B) 7315

(C) 7450

(D) 52315

7. I am a 2­digit number. I am lying between 59 and 99. I am divisible by both 4 and 7. What number am I ?

(A) 73

(B) 84

(C) 72

(D) 98

SPACE FOR ROUGH WORK

between 59 and 99. I am divisible by both 4 and 7. What number am I
3
3

8. In how many different ways can Sneha choose 1 book and 1 bookmark?

(A)

(B)

(C)

(D)

2

3

5

6

14 th NSO | Level­II | Class 3 |

(B) (C) (D) 2 3 5 6 14 t h NSO | Level­II | Class 3

Sneha’s Choices

Books Bookmarks Horses Mike’s Mystery Tall Tales
Books
Bookmarks
Horses
Mike’s
Mystery
Tall
Tales

9. Anna has the shapes shown in the given box.

Which sentence best describes Anna's shapes?

(A)

Each shape has all sides of equal length.

(B)

Each shape has one line of symmetry.

(C)

Each shape has four right angles.

(D)

Each shape has four corners.

Annas shapes

has four corners. A n n a ’ s s h a p e s 10.
has four corners. A n n a ’ s s h a p e s 10.

10. Classes that visit the Life Science Museum are divided into groups of 4 students for each tour guide. Which of the following classes would not be able to form groups of 4 students with none left over?

(A)

A class

of 36 students

(B) A class of 40 students

(C)

A class

of 46 students

(D) A class of 52 students

SCIENCE

11. Which is a way to help control environmental pollution?

(A)

Travel by car instead of bicycle.

(B)

Use pesticides to keep insects away from plants.

(C)

Burn waste materials at dump sites.

(D)

Reuse cans, bottles and newspapers whenever possible.

SPACE FOR ROUGH WORK

Burn waste materials at dump sites. (D) Reuse cans, bottles and newspapers whenever possible. SPACE FOR
| 14 t h NSO | Level­II | Class 3 4 12. Abhay is trying

| 14 th NSO | Level­II | Class 3

4
4

12. Abhay is trying to find out which soil makes carrots grow best. He uses a ruler to compare the carrots. What is Abhay measuring?

(A) Their length

(B) Their colour

(C) Their weight

(D) Their taste

13. Which will melt the ice fastest?

(A)

(B)(D) Their taste 13. Which will melt the ice fastest? (A) (C) (D) 14. Which invention

(C)
(C)

(D)

taste 13. Which will melt the ice fastest? (A) (B) (C) (D) 14. Which invention has

14. Which invention has been the most helpful in allowing people to communicate quickly with each other?

(A)

(B)allowing people to communicate quickly with each other? (A) (C) (D) 15. Which of these is

people to communicate quickly with each other? (A) (B) (C) (D) 15. Which of these is

(C)

people to communicate quickly with each other? (A) (B) (C) (D) 15. Which of these is

(D)

to communicate quickly with each other? (A) (B) (C) (D) 15. Which of these is INCORRECT

15. Which of these is INCORRECT regarding plant part and its function?

(A)

Flower ­ Makes seeds for the plant.

(B)

Stem ­ Supports the plant. It contains thin tubes for carrying food, minerals and water.

(C)

Leaves ­

Make food for the plant. They take in carbon dioxide and release oxygen into the air.

(D)

Roots ­ Absorb sunlight and make food.

16. A student placed a healthy plant outside. Five days later, the plant looked dried and wilted as shown in the figure. The plant most likely needs

(A)

Soil

(B)

Water

(C)

Sunlight

(D)

All of these

likely needs (A) Soil (B) Water (C) Sunlight (D) All of these Day 1 Day 5

Day 1

Day 5

SPACE FOR ROUGH WORK

likely needs (A) Soil (B) Water (C) Sunlight (D) All of these Day 1 Day 5
5
5

14 th NSO | Level­II | Class 3 |

5 14 t h NSO | Level­II | Class 3 | 17. Which system of our
17. Which system of our body controls all actions of the body? (A) Digestive system
17.
Which system of our body controls all actions of the body?
(A)
Digestive system (B) Breathing system (C) Circulatory system (D) Nervous system
18.
A
food web is shown here.
Which animal eats both plants and
animals?
(A)
(B)
(C)
(D)
Pushpin
19.
A
student builds a model of a weather tool.
Which weather condition does this tool best measure?
(A)
Wind speed
Cup
(B)
Air pressure
Straw
Pencil
(C)
Rainfall
(D)
Air pollution
20.
Students have a stack of cards to organise into groups. Each card has a picture of

a different object. The cards that belong to Group 1 are shown below:

object. The cards that belong to Group 1 are shown below: Group 1 Which picture card

Group 1

The cards that belong to Group 1 are shown below: Group 1 Which picture card would
The cards that belong to Group 1 are shown below: Group 1 Which picture card would
The cards that belong to Group 1 are shown below: Group 1 Which picture card would

Which picture card would best be placed in Group 1?

(A)

(B)to Group 1 are shown below: Group 1 Which picture card would best be placed in

(C)to Group 1 are shown below: Group 1 Which picture card would best be placed in

Group 1 are shown below: Group 1 Which picture card would best be placed in Group

(D)

Group 1 are shown below: Group 1 Which picture card would best be placed in Group

SPACE FOR ROUGH WORK

Group 1 are shown below: Group 1 Which picture card would best be placed in Group
| 14 t h NSO | Level­II | Class 3 6 21. Tadpoles live in

| 14 th NSO | Level­II | Class 3

6
6

21. Tadpoles live in water. The gills best help the tadpole survive in water by

(A)

Helping the tadpole stay warm

(B)

Helping the tadpole find prey

(C)

Helping the tadpole get oxygen

(D)

Helping the tadpole to swim

22. Mr. Mack drew a map of his farm as shown here. What is located towards north­east of his farm ?

(A)

House

(B)

Barn

(C)

Swings

(D)

Hospital

Key Swings House N Barn W E S Pond
Key
Swings
House
N
Barn
W
E
S
Pond

23. Which characteristic helps a frog to swim in water?

(A)

The size of its eyes.

(B)

The pattern on its skin.

(C)

The shape of its feet.

(D)

The size of its body.

24. Based on the given chart, desert plants most likely compete for

(A)

Light

(B)

Water

(C)

Space

(D)

Animals

Desert facts

Harsh environmentDesert facts Less than 10 inches of rain per year Hot during day, cold at night

Less than 10 inches of rain per yearDesert facts Harsh environment Hot during day, cold at night Few plants and animals

Hot during day, cold at nightDesert facts Harsh environment Less than 10 inches of rain per year Few plants and animals

Few plants and animalsDesert facts Harsh environment Less than 10 inches of rain per year Hot during day, cold

25. A student throws a ball towards the net, as shown. The ball falls back down. What force causes the ball to fall back down?

(A)

The push of the ball.

(B)

The pull of gravity.

(C)

The push of the player.

(D)

The push of gravity.

(B) The pull of gravity. (C) The push of the player. (D) The push of gravity.

SPACE FOR ROUGH WORK

(B) The pull of gravity. (C) The push of the player. (D) The push of gravity.
7
7

14 th NSO | Level­II | Class 3 |

7 14 t h NSO | Level­II | Class 3 | 26. What would most likely

26. What would most likely be the materials of which two equal sized carrier bags X and Y carrying equal weights are made?

(A)

X­Plastic; Y­Jute

(B)

X­Silk; Y­Jute

(C)

X­Paper; Y­Plastic

(D)

X­Jute; Y­Plastic

(C) X­Paper; Y­Plastic (D) X­Jute; Y­Plastic 27. In the given figure, X can be made of
(C) X­Paper; Y­Plastic (D) X­Jute; Y­Plastic 27. In the given figure, X can be made of

27. In the given figure, X can be made of which of these materials ?

X
X

1.

Plastic

2. Metal

3. Glass

4.

Rubber

5. Wood

6. Wax

(A)

1 or 6

(B) 5 only

(C) 3 or 4

(D) 1 or 2 or 5

28. The person who makes the plan of the house is known as

(A)

Architect

(B) Carpenter

(C) Electrician

(D) Painter

29. Which of the following is a reversible change ?

(A)

(B)29. Which of the following is a reversible change ? (A) (C) (D) 30. Rajesh is

(C)29. Which of the following is a reversible change ? (A) (B) (D) 30. Rajesh is

(D)
(D)

30. Rajesh is travelling from his home town to the city where he works. On his way he finds an injured person. Which of the given symbols will help him to locate a hospital?

(A)

(B)finds an injured person. Which of the given symbols will help him to locate a hospital?

(C)finds an injured person. Which of the given symbols will help him to locate a hospital?

an injured person. Which of the given symbols will help him to locate a hospital? (A)

(D)

an injured person. Which of the given symbols will help him to locate a hospital? (A)

SPACE FOR ROUGH WORK

an injured person. Which of the given symbols will help him to locate a hospital? (A)
| 14 t h NSO | Level­II | Class 3 8 31. Refer the given

| 14 th NSO | Level­II | Class 3

8
8

31. Refer the given figure showing changes in flag's shadow

during the day. Shadows P, Q and R represent different times of the day. At what time would Preeti like to have

(i)

Breakfast

(ii) Evening snacks

(A)

(i) ­ R, (ii) ­ Q

(B)

(i) ­ P, (ii) ­ Q

(C)

(i) ­ R, (ii) ­ P

(D)

(i) ­ P, (ii) ­ R

N W E S R P Q
N
W
E
S
R
P
Q

32. The largest organ of our body is

(A) Lungs

(B) Skin

(C) Liver

(D) Intestine

33. Which of these is INCORRECT ?

(A) Lungs : Nose

(B) Stomach : Mouth

(C) Heart : Eyes

(D) Brain : Ears

34. Why junk food like fried chips, pakoras, burger are not considered healthy ?

(A)

Because they contain lots of fat and carbohydrate and less of protein.

(B)

Because they contain lots of protein and carbohydrate and less of fat.

(C)

Because they contain lots of fat and protein and less of carbohydrate.

(D)

Because they contain less of fat, carbohydrate and protein .

35. Which of these works on mechanical energy?

(A)

of fat, carbohydrate and protein . 35. Which of these works on mechanical energy? (A) (B)

(B)

of fat, carbohydrate and protein . 35. Which of these works on mechanical energy? (A) (B)

(C)

of fat, carbohydrate and protein . 35. Which of these works on mechanical energy? (A) (B)

(D)

of fat, carbohydrate and protein . 35. Which of these works on mechanical energy? (A) (B)

SPACE FOR ROUGH WORK

of fat, carbohydrate and protein . 35. Which of these works on mechanical energy? (A) (B)
15 th LEVEL - 2 Year 2012-13
15 th LEVEL - 2 Year 2012-13
15 th
15 th
15 th LEVEL - 2 Year 2012-13
15 th LEVEL - 2 Year 2012-13

LEVEL - 2

Year 2012-13

15 th LEVEL - 2 Year 2012-13
| 15 t h NSO | Level-II | Class 3 2 MENTAL ABILITY

| 15 th NSO | Level-II | Class 3

2
2

MENTAL ABILITY

1. What was the time 3 hours 50 mins ago, if the current time shown by the clock is

10:30?

(A) 5:40

(B) 6:40

(C) 6:30

(D) 7:40

2. If you count in 5s, starting with 3, the sequence looks like this :

3, 8, 13, What is the 15 th number in this sequence?

(A) 73

(B) 78

(C) 63

(D) 68

3. Which item is the heaviest ?

73 (B) 78 (C) 63 (D) 68 3. Which item is the heaviest ? (A) Eraser

(A) Eraser

(B) Pen

(C) Stapler

(D) Bag

4. Match the multiplications given in Column-I with their results in Column-II.

 

Column-I

Column-II

(a)

49 × 31

(i)

1197

(b)

63 × 19

(ii) 3496

(c)

42 × 29

(iii) 1519

(d)

92 × 38

(iv) 1218

(A)

(a) - (iii); (b) - (i); (c) - (ii); (d) - (iv)

(B)

(a) - (iii); (b) - (i); (c) - (iv); (d) - (ii)

(C)

(a) - (iii); (b) - (ii); (c) - (i); (d) - (iv)

(D)

(a) - (iii); (b) - (iv); (c) - (i); (d) - (ii)

5. Which of the following has

- (iv); (c) - (i); (d) - (ii) 5. Which of the following has of its

of its contents shaded?

(d) - (ii) 5. Which of the following has of its contents shaded? P (A) Q
P (A) Q
P
(A) Q
(d) - (ii) 5. Which of the following has of its contents shaded? P (A) Q

(B)

P

Q

(d) - (ii) 5. Which of the following has of its contents shaded? P (A) Q

(C)

R

R

(d) - (ii) 5. Which of the following has of its contents shaded? P (A) Q

S

(D) S

SPACE FOR ROUGH WORK

(d) - (ii) 5. Which of the following has of its contents shaded? P (A) Q
3
3

15 th NSO | Level-II | Class 3 |

3 15 t h NSO | Level-II | Class 3 | 6. Which of the following

6. Which of the following options makes the given number sentence true ?

729
729

Divided by 3

Divided by 3
Divided by 3

Multiply by 5

Multiply by 5
Multiply by 5
given number sentence true ? 729 Divided by 3 Multiply by 5 ? = 1210 (A)
?
?

= 1210

(A)

Add 5

(B) Divided by 5

(C)

Minus 5

(D) No need of any operation

7. Digit at the tens place in the number that comes as a difference between

5 hundreds 6 tens 13 ones and 7 hundreds 2 tens 15 ones is

(A)

7

(B) 6

(C) 5

(D) 4

8. are needed to make ` 595.

 

(A)

Five ` 100 note and nine ` 5 note

(B)

Ten ` 50 note and nine ` 10 note

(C)

Ten ` 5 note and one ` 100 note

(D)

Five ` 100 note and nineteen ` 5 note

9. If Jug , Kettle Barrel fill an empty barrel. (A) 5 (B) 4 (C)
9. If Jug
, Kettle
Barrel
fill an empty barrel.
(A) 5
(B) 4
(C) 3
, Kettle Barrel fill an empty barrel. (A) 5 (B) 4 (C) 3 , then jugs

, then

jugs are needed to

(D) 6

10. Find the correct mirror image of the figure (x), if mirror

is placed vertically to the left.

(A)

mirror image of the figure (x), if mirror is placed vertically to the left. (A) (B)

(B)

mirror image of the figure (x), if mirror is placed vertically to the left. (A) (B)

(C)

mirror image of the figure (x), if mirror is placed vertically to the left. (A) (B)

(D)

Fig. (x)
Fig. (x)

SPACE FOR ROUGH WORK

mirror image of the figure (x), if mirror is placed vertically to the left. (A) (B)
| 15 t h NSO | Level-II | Class 3 4 SCIENCE

| 15 th NSO | Level-II | Class 3

4
4

SCIENCE

11. Ritesh drove and reached his home at about 4.00 pm. He wanted to find a park that would have the most shade. Which of the car parks

should he choose to park his car?

(A)

Park P

(B) Park Q

(C)

Park R

(D) Park S

Park P (B) Park Q (C) Park R (D) Park S 12. Study the given classification

12. Study the given classification

chart. Which of the following

sets of headings for groups D,

E and F is/are correct?

sets of headings for groups D , E and F is/are correct?     Group D
   

Group D

Group E

Group F

 

X

Insects

Birds

Mammals

 

Y

Plant-eaters

Animal-eaters

Animal and plant-eaters

Z

Animals that crawl

Animals that fly

Animals that walk

(A)

X only

(B) Y only

(C)

X and Y

(D)

Y and Z

13. In addition to stem, branches and leaves, the shoot of a plant bears

(A) Fruits

(B) Flowers

(C) Buds

(D) All of these

14. Sandhya observed the Moon from 14 January to 28 January. She noted that the

Full Moon appeared on 18 th January. Which of the following options most correctly

shows the phases of the Moon Sandhya observed on 14 th January and 28 th January

respectively?

 

14 th January

28 th January

14 th January

28 th January

(A)

(A) (B)
(A) (B)

(B)

(A) (B)
(A) (B)

(C)

(C) (D)
(C) (D)

(D)

(C) (D)
(C) (D)

SPACE FOR ROUGH WORK

28 t h January 14 t h January 28 t h January (A) (B) (C) (D)
5
5

15 th NSO | Level-II | Class 3 |

5 15 t h NSO | Level-II | Class 3 | 15. Which beak belongs to

15. Which beak belongs to the bird that drinks nectar from flowers ?

(A)

belongs to the bird that drinks nectar from flowers ? (A) (B) (C) (D) 16. Richa

(B)

to the bird that drinks nectar from flowers ? (A) (B) (C) (D) 16. Richa has

(C)

(D)to the bird that drinks nectar from flowers ? (A) (B) (C) 16. Richa has prepared

the bird that drinks nectar from flowers ? (A) (B) (C) (D) 16. Richa has prepared

16. Richa has prepared a model to create coloured smoke as shown in the figure.

a model to create coloured smoke as shown in the figure. Working of this model depends

Working of this model depends upon which of these principles?

(A)

Hot water is lighter than cold water.

(B) Hot water is heavier than cold water.

(C)

Cold water rises over hot water.

(D) Cold water expands more than hot water.

17. The given picture shows a river flowing

downstream towards the sea. Situated near the

river is a factory which occasionally discharges

waste water into the river and, a farm where

pesticide is used. A water treatment plant which

supplies water for home use is to be built. The

water treatment plant treats water which is

pumped into it from the river. Which position

would be suitable for the treatment plant?

(A) P

(B) Q

(C)

R

be suitable for the treatment plant? (A) P (B) Q (C) R (D) S 18. Which

(D) S

18. Which one of the following questions could all these pupils answer?

(A)

Is the orchid purple or blue?

(B)

Is the watch ticking or not?

(C)

Is the coffee cold or hot?

(D)

Is the soap scented or not?

coffee cold or hot? (D) Is the soap scented or not? 19. Select the odd one

19. Select the odd one out based upon their life forms.

(A) Silkmoth

(B) Dragonfly

(C) Mosquitoes

(D) Housefly

SPACE FOR ROUGH WORK

odd one out based upon their life forms. (A) Silkmoth (B) Dragonfly (C) Mosquitoes (D) Housefly
| 15 t h NSO | Level-II | Class 3 6 20. Which of these

| 15 th NSO | Level-II | Class 3

6
6

20. Which of these actions will help in keeping environment clean?

of these actions will help in keeping environment clean? (A) (B) (C) (D) 21. Which of
of these actions will help in keeping environment clean? (A) (B) (C) (D) 21. Which of
of these actions will help in keeping environment clean? (A) (B) (C) (D) 21. Which of

(A)

(B)

(C)

(A) (B) (C) (D)

(D)

21. Which of these actions requires both push and pull forces?

 

(A)

(B)

(C)

(D)

push and pull forces?   (A) (B) (C) (D) 22. Study the given food web and
push and pull forces?   (A) (B) (C) (D) 22. Study the given food web and
push and pull forces?   (A) (B) (C) (D) 22. Study the given food web and
push and pull forces?   (A) (B) (C) (D) 22. Study the given food web and
push and pull forces?   (A) (B) (C) (D) 22. Study the given food web and

22. Study the given food web and select the correct number of food chains that consist of only three organisms.

(A)

4

(B)

5

(C)

7

(D)

8

organisms. (A) 4 (B) 5 (C) 7 (D) 8 23. Refer the given diagram of the

23. Refer the given diagram of the human digestive system and answer the following question. Which of the labelled parts

(i)

contains digestive juices?

(ii)

contains semi-solid wastes called faeces?

(i)

(ii)

(A)

E

H

(B)

F

G

(C)

F

H

(D)

I

G

E H (B) F G (C) F H (D) I G 24. A man standing 150
E H (B) F G (C) F H (D) I G 24. A man standing 150

24. A man standing 150 m away from a cliff

fires a gun. A second man who is standing 300 m

further away from first man hears the gun

1 second after he sees the flash. The second man will hear the echo from the cliff

the flash. The second man will hear the echo from the cliff (A) 1 second after

(A)

1 second after seeing the flash

(B)

2 seconds after hearing the gun

(C)

2 seconds after seeing the flash

(D)

4 seconds after hearing the gun

SPACE FOR ROUGH WORK

hearing the gun (C) 2 seconds after seeing the flash (D) 4 seconds after hearing the
7
7

15 th NSO | Level-II | Class 3 |

7 15 t h NSO | Level-II | Class 3 | 25. A plastic bin has

25. A plastic bin has a capacity of 1500 cm 3 . 2500 cm 3 of air is pumped into it. What will be the volume of air inside the plastic bin?

(A) 1000 cm 3

(B) 1500 cm 3

(C) 2500 cm 3

(D) 3500 cm 3

26. A note is shown which Shekhar made about different types of houses. Unfortunately, when he had finished writing, accidentally some water spilt over the page and smudged some of the keywords. Select the correct sequence of smudged words to complete the note.

the correct sequence of smudged words to complete the note. (A) Nomads, Tent, Caravans, Kutcha (B)

(A)

Nomads, Tent, Caravans, Kutcha

(B) Igloo, Caravans, Tent, Pucca

(C)

Igloo, Caravans, Tent, Kutcha

(D)

Nomads, Tent, Caravans, Stilt

27. Study the given family tree. X and Y are Adi's

maternal

grandparents.

He

has

sibling(s).

(A)

No

(B)

One

(C)

Three

(D)

Four

X Y Key: Male Female
X
Y
Key:
Male
Female

28. Which of the following diagrams shows the correct way of reading a thermometer?

(A)

diagrams shows the correct way of reading a thermometer? (A) (B) (C) (D) 29. Why do

(B)

shows the correct way of reading a thermometer? (A) (B) (C) (D) 29. Why do you

(C)

shows the correct way of reading a thermometer? (A) (B) (C) (D) 29. Why do you

(D)

the correct way of reading a thermometer? (A) (B) (C) (D) 29. Why do you think

29. Why do you think stone pebbles are placed around trees in urban area instead of paving solid concrete around the trees?

(A)

(B)

(C)

(D)

of paving solid concrete around the trees? (A) (B) (C) (D) The stone pebbles help to

The stone pebbles help to support the roots of the trees.

The stone pebbles allow the trees to grow neatly.

The stone pebbles allow air and water to get to the roots of the trees.

The stone pebbles allow the leaves to fall through the gaps and fertilize the trees.

SPACE FOR ROUGH WORK

of the trees. The stone pebbles allow the leaves to fall through the gaps and fertilize
| 15 t h NSO | Level-II | Class 3 8 30. Which one of

| 15 th NSO | Level-II | Class 3

8
8

30. Which one of the following statements is true for the

given plant?

(A)

The plant has strong and thick stem.

(B)

The plant has tendrils to get support.

(C)

The plant can live in dry conditions.

(D)

The plant does not make its own food.

conditions. (D) The plant does not make its own food. 31. In order to grow a

31. In order to grow a new money plant, you should cut the

plant at the place indicated by line

(A)

P

(B) Q

(C)

R

(D) S

indicated by line (A) P (B) Q (C) R (D) S 32. Select the correct match.

32. Select the correct match.

(A)

Spinal cord - Reproductive system

(B) Aorta - Circulatory system

(C)

Heart - Nervous system

(D)

Windpipe - Digestive system

33. Select the INCORRECT statement.

(A)

Planets reflect the light of the Sun that falls on them.

(B)

Rotation of the Earth on its axis causes days and nights.

(C)

The group of planets are called constellations.

(D)

A satellite is an object that moves around a planet.

34. In winters, you must have observed that people rub their hands together

to generate heat in the hands. How does heat generate?

(A)

Movement of hands gains heat from the surroundings.

(B)

Friction against movement of hands generates heat energy.

(C)

Heat travels from the surrounding to the hands.

(D)

All of these

from the surrounding to the hands. (D) All of these 35. Select the INCORRECT comparison between

35. Select the INCORRECT comparison between solid and liquid.

 

Solid

Liquid

(A)

It has definite size.

It doesn't have any definite size.

(B)

It doesn't have definite volume.

It has definite volume.

(C)

It doesn't flow easily.

It flows easily.

(D)

It doesn't take the shape of the container. It takes the shape of the container.

SPACE FOR ROUGH WORK

(D) It doesn't take the shape of the container. It takes the shape of the container.
16 th LEVEL - 2 Year 2013-14
16 th LEVEL - 2 Year 2013-14
16 th
16 th
16 th LEVEL - 2 Year 2013-14
16 th LEVEL - 2 Year 2013-14

LEVEL - 2

Year 2013-14

16 th LEVEL - 2 Year 2013-14

2

MENTAL ABILITY

16 th NSO | Class-3 | Level 2

1. The given table shows the number of hours five friends watch television in four
1.
The given table shows the number of hours five friends watch television in four days.
Day
Monday
Tuesday
Wednesday
Thursday
Name
Meeku
4
hours
5
hours
6
hours
2
hours
Mohit
3
hours
5
hours
8
hours
3
hours
Manoj
4
hours
9
hours
5
hours
6
hours
Mintu
3
hours
6
hours
5
hours
5
hours
Minku
7
hours
2
hours
8
hours
10 hours
Which two friends spent the same time watching television in four days?
A.
Meeku and Manoj
B.
Minku and Mintu
C.
Mohit and Mintu
D. Minku and Mohit
2.
The figure shows the weights of a container
with different number of balls placed in it.
What is the weight of the empty container?
0 g
0 g
A.
500 g
1500 g
500 g
1500 g
500 g
B.
700 g
C.
600 g
1000 g
1000 g
D.
800 g
3.
Lakshay paid ` 895 for 2 teddy bears, 4 toy cars and 3 toy aeroplanes. What was the
cost of each toy aeroplane?
A.
` 103
B.
` 133
C.
` 266
D.
` 113
Teddy bears
` 28 each
Toy cars
` 110 each
4.
48
÷
=
.
If
is an odd number and
is an even number, what could

these two numbers be?

A.

= 9,A. = 24 B. = 3, = 16

= 24A. = 9, B. = 3, = 16

B.

= 3,A. = 9, = 24 B. = 16

= 16A. = 9, = 24 B. = 3,

C.

= 4,C. = 12 D. = 5, = 8

= 12C. = 4, D. = 5, = 8

D.

= 5,C. = 4, = 12 D. = 8

= 8C. = 4, = 12 D. = 5,

Space for Rough Work

be? A. = 9, = 24 B. = 3, = 16 C. = 4, = 12

16 th NSO | Class-3 | Level 2

3

5. Megha is standing in a line. She is the fourth person from the front
5.
Megha is standing in a line. She is the fourth person from the front and thirteenth
person from the back. How many persons are there in the line?
A.
14
B.
15
C.
16
D.
17
6.
Which of the following numbers will come next in the number pattern below?
A.
284
B.
252
198
222
246
270
?
C.
246
D.
294
7.
How many 4-digit odd numbers can you make using the digits 0, 1, 7 and 8 without
repeating any of the digits?
A.
4
B.
6
C.
8
D.
10
8.
Priya went for her tuition class. How long did the class last?
A.
2 hours 31 minutes
B.
3 hours 2 minutes
C.
2 hours 58 minutes
Tuition start
Tuition over
D.
2 hours 29 minutes
9.
If
+
= 4882 and
+
+
= 6871, then what is the value of
?
A.
701
B.
500
C.
904
D.
808
10.
Which of the following fractions is the smallest?
1
1
1
1
A.
B.
C.
D.
3
2
4
5
SCIENCE
11.
Figure 1 shows the volume of ink in a measuring cylinder initially.
Some ink was discarded and the volume of the remaining ink
is shown in Figure 2. How much ink was discarded?
A. 1.8 cm 3
B. 2.1 cm 3

C. 2.2 cm 3

D. 2.4 cm 3

is shown in Figure 2. How much ink was discarded? A. 1.8 cm 3 B. 2.1

Space for Rough Work

is shown in Figure 2. How much ink was discarded? A. 1.8 cm 3 B. 2.1

4

12. The given diagram shows three kinds of birds (d, e and f) possessing different types of feet. Which of the following does not hold true regarding birds d, e and f?

A. Birds of type 'd' are flesh-eating birds like hawks and eagles.

B. 'f' type of birds are perching birds that can hold on to a branch.

C. In birds of type 'e', three front toes are joined by web which helps them to push water back while swimming.

D. In birds of type 'f', talons help them to catch live prey like rats and small birds.

16 th NSO | Class-3 | Level 2

rats and small birds. 16 t h NSO | Class-3 | Level 2 13. When ammonia

13. When ammonia gas is liquefied, there is a change in the

A. Mass

B. Shape

C. Size

of the particles.

D. Speed

14. Study the given graph carefully. What is the aim of the experiment?

A. To see if water is needed for plant growth.

B. To see if different amount of water affect the growth of seedlings.

C. To prove that plants grow taller over time.

D. To show that water is needed for germination of seeds.

Height of seeding/(cm)
Height of seeding/(cm)

10 20 30 40 50 60 70 Amount of water/(mL)

15. Study the given diagram showing features of a type of soil 'X' and select the correct option regarding it.

A.

Plants grow well in it

B.

It is used to make toys, flower pots, idols, etc.

C.

It is used to make glasses

D.

It is found on seashore and also in deserts

Soil particles stick together and they can hold a lot of water 'X' Soil particles
Soil particles
stick together
and they can
hold a lot of
water
'X'
Soil particles
are large in
size and have
a lot of space
between
them

16. Match the given columns and select the correct option.

(1)

Problem Mosquitoes and germs

(a)

Solution Verandahs and balconies

(2) Insufficient sunlight and fresh air (b)

Wire netting on doors and windows

(3)

Flies and other insects

(c)

Closed dustbins for garbage

 

(d)

Drainage system to carry away the dirty water

A.

1-c, d; 2-b; 3-a

B. 1-d; 2-a; 3-b, c

C.

1-b, c; 2-a; 3-a, d

D. 1-b, c, d; 2-b; 3-a

Space for Rough Work

A. 1-c, d; 2-b; 3-a B. 1-d; 2-a; 3-b, c C. 1-b, c; 2-a; 3-a, d

16 th NSO | Class-3 | Level 2

5

17. The temperature changes in a kettle of water was recorded for 14 minutes and represented in the graph as shown.

for 14 minutes and represented in the graph as shown. D. 1, 3 and 4 Which

D. 1, 3 and 4

Which of the following statements is/are true?

1. The water in the kettle was initially in the liquid state.

2. There was less water in the kettle at point 'e' than at point 'a'.

3. The water took 6 minutes to reach its boiling point after it was heated.

4. The kettle of water was heated for 6 minutes.

A.

1 and 2

B. 1 and 3

C. 1, 2 and 3

18. For which of the following activities, sense of sight is the most important?

A.

activities, sense of sight is the most important? A. B. C. D. 19. A shadow can

B.

activities, sense of sight is the most important? A. B. C. D. 19. A shadow can

C.

activities, sense of sight is the most important? A. B. C. D. 19. A shadow can

D.

sense of sight is the most important? A. B. C. D. 19. A shadow can undergo

19. A shadow can undergo change in

A. Shape

B. Size

C. Direction

D. All of these

20. The given diagram shows a box being pushed. Identify the three forces, W, X and Y acting on the box.

W

X

Y

W

X

the three forces, W, X and Y acting on the box. W X Y W X

Y

A.

Friction

Push

Gravity

B. Push

Friction Gravity

C.

Friction

Gravity

Push

D. Gravity

Push

Friction

21. The given diagram represents the water cycle. Select the INCORRECT option regarding the processes that are labelled as a, b and c.

A. In process 'b', the water vapours that rises, cools down to form tiny drops of water which come together to form

clouds.

form tiny drops of water which come together to form clouds. B. In process 'a', water

B. In process 'a', water from rivers, lakes and seas changes to water vapours due to the warmth of sunlight.

C. In process 'c', clouds formed in process 'b' become full and fall back to Earth as rain.

D. None of these

Space for Rough Work

clouds formed in process 'b' become full and fall back to Earth as rain. D. None

6

22. Study the given diagram carefully. Which of the leaf/leaves can perform photosynthesis?

A. Q only

B. R and S

C. Q, R and S

D. P, Q, R and S

16 th NSO | Class-3 | Level 2

R and S D. P, Q, R and S 16 t h NSO | Class-3 |

23. Select the correct classification of animals on the basis of their mouth parts that suit their eating habits.

Masticating

Gnawing

Lapping

A. Frog

Rat

Rabbit

B. Cow

Squirrel

Cat

C. Lion

Python

Peacock

D. Snake

Butterfly

Lizard

24. The part of human digestive system where most of the digested food enters the circulatory system is

A. Stomach

B. Liver

C. Small intestine D. Oesophagus

25. Select the option in which the odd one among the others is encircled correctly.

A.

C.

Cycle , Car, Aeroplane, Shipthe odd one among the others is encircled correctly. A. C. Ferry , Ship, Submarine, Car

Ferry , Ship, Submarine, Caris encircled correctly. A. C. Cycle , Car, Aeroplane, Ship Aeroplane, Hot balloon, Helicopter , Boat

C. Cycle , Car, Aeroplane, Ship Ferry , Ship, Submarine, Car Aeroplane, Hot balloon, Helicopter ,

Aeroplane, Hot balloon, Helicopter , Boat

Submarine, Car Aeroplane, Hot balloon, Helicopter , Boat B. D. Car, Bus, Scooter , Auto-rickshaw 26.

B.

D. Car, Bus, Scooter , Auto-rickshaw

26. Select the correct option regarding the given figures showing some activities.

A. Digestive system is involved in activity ‘d’.

B. Skeletal and muscular systems are mainly involved in activity ‘e’.

C. Respiratory system is involved in activity ‘f’.

D. All of these.

system is involved in activity ‘f’. D. All of these. 27. The events below show what
system is involved in activity ‘f’. D. All of these. 27. The events below show what

27. The events below show what happens when a seed germinates.

1.

The shoot appears.

2. The root appears.

3.

The first leaf appears.

4.

The seed coat breaks.

Which of the following represents the correct sequence of these events?

A.

2, 1, 3, 4

B. 2, 1, 4, 3

C. 4, 1, 2, 3

D. 4, 2, 1, 3

28. Intake of

will prevent us from scurvy disease and will also help in curing common cold.

A.

Green leafy vegetables

B.

Citrus fruits

C.

Pulses

D. Whole wheat bread

Space for Rough Work

cold. A. Green leafy vegetables B. Citrus fruits C. Pulses D. Whole wheat bread Space for

16 th NSO | Class-3 | Level 2

29. Which among the following professionals is associated with hospitality industry?

A.

professionals is associated with hospitality industry? A. B. C. D. 7 30. Match the columns and

B.

professionals is associated with hospitality industry? A. B. C. D. 7 30. Match the columns and

C.

is associated with hospitality industry? A. B. C. D. 7 30. Match the columns and select

D.

is associated with hospitality industry? A. B. C. D. 7 30. Match the columns and select

7

30. Match the columns and select the correct option. Column I

Column II

(a)

Bread and rice

(1) Food that give us energy

(b)

Fruits and vegetables

(2)

Food that help us grow

(c)

Milk and pulses

(3)

Food that keep us healthy

A.

a-2, b-3, c-1

B. a-1, b-2, c-3

C.

a-1, b-3, c-2

D. a-3, b-1, c-2

ACHIEVERS SECTION

31. The given graph shows Raju's pulse rate. Which of the following is the most probable condition during which pulse rate was recorded?

A. Raju ran for 10 minutes, rested for 10 minutes and ran again.

B. Raju did warm up exercise for 10 minutes, rested for 20 minutes and ran again.

C. Raju slept for 1 hour, walked for 1 hour and slept again.

D. Raju walked for 1 hour, rested for half an hour and walked again.

walked for 1 hour, rested for half an hour and walked again. 32. Which of the

32. Which of the following holds true for water transport?

1. It provides door to door service.

2. Perishable goods like milk, fruits and vegetables are quickly carried by it.

3. It is very useful for transporting heavy and bulky goods.

4. It is a better mode of transportation for petroleum and its products as it involves cross- continental transfers.

5. It is very useful at the time of natural or any other calamities for saving people or supplying goods of their basic requirements immediately.

A.

3 and 4

B. 1, 2 and 5

C. 2, 3 and 4

D. 4 and 5

33. Based on the given flow chart, what could animals P, Q and R be?

P

Q

R

A. Chicken Butterfly Mosquito

B. Butterfly Chicken Mosquito

C. Mosquito Chicken Butterfly

D. Chicken Mosquito Butterfly

Mosquito B. Butterfly Chicken Mosquito C. Mosquito Chicken Butterfly D. Chicken Mosquito Butterfly Space for Rough
Mosquito B. Butterfly Chicken Mosquito C. Mosquito Chicken Butterfly D. Chicken Mosquito Butterfly Space for Rough

Space for Rough Work

Mosquito B. Butterfly Chicken Mosquito C. Mosquito Chicken Butterfly D. Chicken Mosquito Butterfly Space for Rough

8

34. The given figure shows phases of the Moon as seen from the Earth surface (as shown with arrow point). The following statements describe the lunar cycle. Select the correct statement(s).

16 th NSO | Class-3 | Level 2

correct statement(s). 16 t h NSO | Class-3 | Level 2 (a) The lunar phases progress

(a)

The lunar phases progress from Full Moon, Crescent Moon, First Quarter Moon, Gibbous Moon and New Moon, before returning through Gibbous Moon, last Quarter Moon, Crescent Moon and Full Moon.

(b)

From phase 1 to 3 waxing crescent is seen and from phase 7 to 9 waning crescent is seen.

(c)

From phase 3 to 5 waxing gibbous is seen and from phase 5 to 7 waning gibbous is seen.

(d)

50% illuminated Moon is seen in phase '3' as well as in phase '7'.

 

A.

a only

B. a and c

C. a, b and d

D. b, c and d

35. Shivam hangs two soft drink

Mr.

cans on each end of a balance and keeps them hanging till they get evenly balanced. He then gently pulls the tab open on one can until he hears a whoosh sound. He then lets the cans hang in balance. After thirty minutes he observes

Yogesh :

Soft drink has compressed carbon dioxide gas.

the cans hang in balance. After thirty minutes he observes Yogesh : Soft drink has compressed
 

Rohit :

On opening the can, air rushes inside the can, making it weigh heavier.

Viraj

:

On opening the can, soft drink evaporates in the air immediately, making the opened can weigh lesser.

 

Arun

:

Once the can is opened, carbon dioxide in the soft drink slowly escapes from the liquid, making the opened can weigh lesser.

that the balance has got disturbed. Pupils of Mr. Shivam try to explain this as given. Who among the pupils is/are INCORRECT?

A. Yogesh and Arun B. Rohit only

C. Rohit and Viraj

D. Arun only

Space for Rough Work

among the pupils is/are INCORRECT? A. Yogesh and Arun B. Rohit only C. Rohit and Viraj

ANSWER KEYS

14 th NSO

1.

(B)

2.

(D)

3.

(A)

4.

(B)

5.

(C)

6.

(C)

7.

(B)

8.

(D)

9.

(D)

10. (C)

11.

(D)

12.

(A)

13.

(D)

14.

(B)

15.

(D)

16.

(B)

17. (D)

18.

(A)

19.

(A)

20.

(A)

21.

(C)

22.

(A)

23.

(C)

24. (B)

25.

(B)

26.

(D)

27.

(B)

28.

(A)

29.

(B)

30.

(B)

31. (D)

32.

(B)

33.

(C)

34.

(A)

35.

(A)

 

15 th NSO

 

1.

(B)

2.

(A)

3.

(D)

4.

(B)

5.

(A)

6.

(C)

7.

(B)

8.

(D)

9.

(A)

10. (D)

11.

(C)

12.

(B)

13.

(D)

14.

(B)

15.

(C)

16.

(A)

17. (D)

18.

(C)

19.

(B)

20.

(C)

21.

(C)

22.

(D)

23.

(B)

24. (C)

25.

(B)

26.

(D)

27.

(A)

28.

(D)

29.

(C)

30.

(B)

31. (A)

32.

(B)

33.

(C)

34.

(B)

35.

(B)

 

16 th NSO

 

1.

(C)

2.

(B)

3.

(B)

4.

(B)

5.

(C)

6.

(D)

7.

(C)

8.

(D)

9.

(C)

10. (D)

11.

(B)

12.

(B)

13.

(D)

14.

(B)

15.

(A)

16.

(B)

17. (A)

18.

(A)

19.

(D)

20.

(B)

21.

(D)

22.

(B)

23.

(B)

24. (C)

25.

(A)

26.

(D)

27.

(D)

28.

(B)

29.

(A)

30.

(C)

31. (A)

32.

(A)

33.

(A)

34.

(D)

35.

(C)

27. (D) 28. (B) 29. (A) 30. (C) 31. (A) 32. (A) 33. (A) 34. (D)

Похожие интересы