Вы находитесь на странице: 1из 118

notes:

mysap business suit provides:


A complete spectrum of business solutions
A technological infrastructure that combines openness and flexibility with maturity and stability
Interfaces for integrating non-SAP products
Components that can be adapted to meet multiple business requirements
Numerous industry-specific functions
Questions & Answers: General
1. The following solutions are provided by SAP:
A mySAP Business Change Enabler (mySAP BCE)
B mySAP Product Lifecycle Management (mySAP PLM)
C mySAP Customer Relationship Management (mySAP CRM)
D mySAP Supply Chain Management (mySAP SCM)
E mySAP Strategic Organization Planning (mySAP SOP)
Answer: B, C, D
mySAP BCE and mySAP SOP are fictitious products. The others are real SAP solutions.
2. The following statements about the SAP Web Application Server are correct.
A SAP Web Application Server is an evolutionary development of the previous SAP runtime environment.
B SAP Web Application Server can run only applications written in ABAP.
C SAP Web Application Server can run only on Microsoft Windows platforms.
D SAP Web Application Server provides an SMTP interface, among others.
E SAP Web AS is not scalable.
Answer: A, D
The SAP Web Application Server is a further development of the previous SAP Application Server. The SAP Web AS
can run applications written in Java using the SAP Web AS Java and is fully scalable. It can also be run on all
previously supported platforms and offers a large number of interfaces, such as an SMTP interface.
3. SAP guarantees certain maintenance durations for SAP NetWeaver-based products. The standard maintenance
can be extended because of the increased maintenance fees. How many years will an SAP product be
maintained in total, if you are willing to pay a maintenance fee increased by 2% for a part of the maintenance
time?
Answer:
The software product is maintained 6 (5 + 1) years in this case.
SAP follows 5+1+2 strategy (17% of license cost + 5 year mainstream maintenance, 1 year additional maintenance
with 2% additional fees & 2 year additional maintenance with 4% extra fees)
4. You can only work in one window (session) at a time in an SAP system.
True

False
Answer: False
You can work in up to 16 windows (sessions) simultaneously per logon (as of SAP Web AS 6.20).
5. Which of the following statements accurately describe a client in an SAP system?
A A client represents a completely independent business entity.
B A client has its own database.
C A client corresponds to a customer.
D A client may represent an entire company.
Answer: A, D
The data for all clients in an SAP system is stored within a single common database. This data is nevertheless
divided by client so that different companies can be administered and controlled in different clients. A client is
not a customer within an SAP system.
6. The following strings are valid entries in the command field:
A /nend
B /nex
C ?SM04
D /nsm04
E From SAP Easy Access: SM04
F From SAP Easy Access: search_sap_menu
Answer: A, B, D, E, F
You can enter valid transaction codes directly on the SAP Easy Access screen. If you are in another function, you
need to enter /n in front of the transaction code. /nend and /nex are two different logoff options. ?SM04 is not a
valid entry. search_sap_menu is a valid entry; it creates a search screen for entries in the SAP menu.
7. The following personalization options are available in the SAP GUI:
A You can change the font size (within limits) in the SAP GUI
B You can have system messages displayed in a dialog box
C You can change the size of input fields
D You can suppress the display of pictures in the SAP GUI
E Every user can display a picture of his or her choice on the SAP Easy Access screen
F You can use a personal input history on your front end
acdf
Answer: A, B, D, F
Numerous personalization options are available, using the Extras menu, the Customizing of local layout
pushbutton, and using the status bar and Help Settings.... End users cannot, however, change the size of input
fields. You also cannot use the SAP GUI to display a screen of your choice on the SAP Easy Access screen.
8. A program dialog step is assigned to one specific dialog work process during execution.
The individual dialog steps for a program consisting of several screens can be executed by different dialog work
processes during program runtime. This is called work process multiplexing.
A dialog work process sequentially processes dialog steps for various users and programs

9. You can use the F1 key to:


Choose the correct answer(s).
A Display an explanation of a fields uses
B Display a list of possible input values
C Change your user data (for example, the logon language)
D End the session you are in
E Display detailed technical information on a field
Answer: A, E
The F1 help provides documentation and technical information on a field.
10. You can use the F4 key to:
Choose the correct answer(s).
A Start another session
B Display detailed technical information on a program
C Call the SAP Library
D Display possible entries for an input field
E Create a print request of the screen currently displayed
Answer: D
The F4 key provides a list of possible entries for a selected field.
11. You can also call the context-sensitive SAP Library using the F1 key.
Determine whether this statement is true or false.
Answer: True
You can call the context-sensitive help using the Application Help pushbutton in the F1 help window.
12. What types of SAP GUI are there? Choose the correct answer(s).
A SAP GUI for the Windows environment
B SAP GUI for the Java environment
C SAPGUI for Linux
D SAPGUI for HTML

Questions & Answers: Printing


13. Answer the following questions with reference to the two access methods you have learned about, remote and
local. Other answers may be correct for other access methods.
Which work process types are primarily responsible for creating spool requests? Choose the correct answer(s).
A Dialog
B Update
C Spool
D Background
E Enqueue

Answer: A, D
Most printing requests are started in the dialog or in background processing.
14. Which processes and hardware elements are involved (and in what order) in handling the print process using
the remote access method? The flow is only outlined here.
Choose the correct answer(s).
A S-WP > Operating system > Network > Printer
B SAP output formatting program > Network > SAP GUI Front-end CPU > Printer
C D-WP > TemSe > S-WP > Network > Operating system spool > Printer
D D-WP > S-WP > Database > Network > TemSe > Operating system spool > Printer
E D-WP > S-WP > TemSe > Network > Printer
Answer: C
Depending on the settings of the relevant system parameters, the TemSe might be located in different > places:
normally it is either in the database or at file-system level on the central instance.
Questions & Answers: Background Processing
15. What is background processing used for? Choose the correct answer(s).
A Periodic tasks
B Tasks that require user interaction
C Long-running tasks
D Printing lists
Answer: A, C
Background processing is typically used for long-running tasks or tasks that recur regularly. The prerequisite is that
these tasks do not require user interaction. The spool work process is responsible for printing lists.
Notes:
To search for sapmenu use tcode search_sap_menu & search_user_menu
Table TPARA contains all parameter ID's
One dispatcher requires at least 2 dialog processes
1 spool, 1 update, 1 background 2 for upgrades), 1 only enqueue
The Internet Communication Manager (ICM) is a process added with SAP Web AS 6.10. The ICM enables SAP systems
to communicate directly with the Internet. The ICM receives requests from the Internet and forwards them to the
SAP system for processing. It can also direct HTTP requests from an SAP system to a Web server and send the
response back to the SAP system. You can configure a maximum
of one ICM process per dispatcher.
The screen flow logic itself is further divided into PBO (Process Before Output), which is processed
before the screen image is sent, and PAI (Process After Input), which is processed after a user interaction on the
screen

The individual dialog steps for a program consisting of several screens can be executed by different dialog work
processes during program runtime. This is called work process multiplexing.
same disp+work exe for all type of work processes
user interaction (realized using screens - dynpros - dynamic programs) and processing logic
screen processor, abap processor, database processor
(acid - atomic consistent, isolated, durable)
A transaction is either completely successful or remains without effect (atomic). If a transaction-oriented system
goes down, you need to ensure that inconsistent, partial results are not stored.
The system status changes from one that is accurate and consistent in business terms to another that is also
accurate and consistent in business terms.
The changes made within a transaction can only be seen by other transactions, even those that run simultaneously,
after the final confirmation (Commit).
The results of a transaction are durable, that is, after the final confirmation they are recorded permanently in the
database.
lock table - in main memory - enqueue server (req. via message server)
lock object must be defined in abap dictionary - generate - gets created enq deque module
Exclusive and Shared locks - types
sap updates - are asynchronous - one transaction related data is bundled into one db transaction
VBLOG, VBHDR, VBMOD, VBDATA, VBERROR
v1 - primary critical v2 - secondary non critical
Questions & Answers: R3
16. What are the advantages of a three-tier client/server configuration as compared to a single-tier or two-tier
configuration?
A Simpler scalability
B Simpler administration
C Load balancing possible
D None of the above
Answer: A, C
Implementing an additional hardware layer for application processes makes it easier to adapt an SAP system if the
number of users changes scalability), and to assign user groups to specific application servers (software-oriented
view), (load balancing). The additional hardware layer does not, however, reduce the administrative workload.
17. Which process at the application server level receives the user request?
A Work process
B Dispatcher
C Buffer
D SAP GUI

Answer: B
The dispatcher receives the user request on the application server and passes it on to an available work process.
The SAP presentation program, SAP GUI, is not part of the application server (software-oriented view), and the
buffer enables quicker processing of user requests.
18. Which work process types can you find on an SAP Web Application Server?
A Dialog work process
B Message server work process
C Update work process
D ICM work process
E Background work process
F Enqueue work process
G Spool work process
Answer: A, C, E, F, G
All of the above processes can in theory be configured on an SAP Web Application Server. However, not all of the
above processes are work processes. The message server and ICM process are not work processes.
19. The term central instance describes the instance
A That you are logged on to while working in the system
B On which all application processes required for operating an SAP system are configured
C On which the gateway process is configured
D On which the majority of work processes are configured
E On which the majority of dialog work processes are configured
Answer: B
The central instance is the instance on which all application processes required for operating an SAP system are
configured. Specifically, the central instance therefore also contains processes that are only present once per
system (such as the message server). Every instance has a gateway process, the existence of a gateway process
does not therefore denote the central instance. The number of dialog work processes, or the total number of work
processes configured on the central instance is not relevant in this context.
20. What tasks does the task handler carry out?
A Communicates with SAP GUI
B Coordinates activities within the work process
C Accesses the database
D Processes the ABAP coding on which a transaction is based
Answer: B
The task handler coordinates activities within a work process. The work process and the users SAP GUI do not
communicate directly, but through the dispatcher. The database is accessed through the database interface and
the ABAP coding is executed by the ABAP processor.
21. Is the assignment of users to dialog work processes fixed?
A Yes, it is fixed for the entire time that the user is logged on to the SAP system
B Yes, it exists for the entire duration of a transaction consisting of several screens

C No. Each dialog step of a transaction, consisting of several screens, can theoretically be processed by a
different work process
D None of the above
Answer: C
The dispatcher reassigns the user to a dialog work process for each dialog step in a transaction. The assignment of
users to dialog work processes is therefore not fixed. (The only exception to this rule is the debugging mode, in
which one dialog process is assigned to one specific user.)
22. The SAP Web Application Server database interface enables you to:
A Enhance performance using the local buffers
B Access online databases on the Internet
C Use database-independent Open SQL in ABAP programs
D Access file content on the SAP Web Application Server
Answer: A, C
When the ABAP Interpreter sends a query to the database, the database interface reads the data from the SAP Web
Application Servers local buffer, if possible. If the data required is not present in the buffer, then the interface
turns the Open SQL statement from the ABAP coding into database-specific native SQL coding. The database
interface is not used to access the content of online databases on the Internet or files on the SAP Web Application
Server.
23. Database transactions are based on the ACID principle. So are SAP transactions. Why does the database
transaction concept nevertheless not cover all the needs of the SAP system?
A An SAP transaction can bundle several database transactions. It is only as a result of all of these bundled
database transactions that the data is consistent in business terms.
B Due to work process multiplexing, each work process starts a separate database transaction within each dialog
step.
C This is because SAP developers have not done their job properly.
D Using the SAP transaction as a structural level above the database transaction significantly improves the
performance of your SAP system.
Answer: A, B
Every dialog work process starts a new database transaction within each dialog step. An SAP transaction can bundle
several database transactions in a way that makes sense from a business point of view. The concept is independent
of performance questions.
24. Where is the lock table?
A In the database
B In the main memory of the application server on which the enqueue work process is configured
C At operating system level of the database host
D The system administrator can define the location of the lock table using the profile parameter
renq/store_location
Answer: B
The lock table is located in the main memory of the SAP Web Application Server on which the enqueue work
process is configured.

25. It makes sense, in an SAP system, to configure several enqueue work processes on different SAP Web
Application Servers.
True
False
Answer: False
It does not make sense to configure enqueue work processes on different SAP Web Application Servers, since there
can be only one lock table per SAP system and this lock table is located in the main memory of the SAP Web
Application Server on which the enqueue work process is configured.
26. Why are asynchronous updates used for dialog transactions?
A Only asynchronous updates can access the SAP system buffers
B Because an SAP transaction can consist of several database transactions and this approach means that the
requirements for the rollback are met
C Because only update work processes can access the database data
D None of the above
Answer: B
Asynchronous updates solve the problems caused by the different interpretations of transaction at database level
and at SAP level. Bundling all updates for one SAP transaction into a single database transaction ensures that the
data that belongs to this SAP transaction can be rolled back completely. Every work process is continuously
connected to the database, therefore every work process can access the database dataset. Access to the SAP
system buffers does not depend on the type of update used.
27. During asynchronous updates, which process records the data to be changed in VB* tables?
A Update work process
B dispatcher
C Recording work process
D Dialog work process
Answer: D
The dialog process records the data to be changed in the VB* tables, while the update work process handles the
final update of the target tables (the tables that are actually relevant to business). There is no such thing as a
recording work process.

Notes: R3
rdisp/max_wprun_time = 600 sec default
rdisp/btctime=60 sec - background scheduler's job time
A Business Application Programming Interface (BAPI) is a standardized programming interface that facilitates
internal and external access to business processes and data in SAP systems.
BAPIs are defined in BOR (business object repository) - as methods of SAP Business objects

SOAP describes a protocol, which you can use to call up Web Services in distributed system landscapes. SOAP uses
HTTP as a transport protocol.
WSDL is a meta language, which is used to describe the function of a Web Service.
Universal Description, Discovery, and Integration (UDDI) is a directory service for dynamic Web Services. A directory
of Web Services is provided via a SOAP interface.
To access the db data - ICM creates memory pipe with the work process
ICF acts as a bridge between the c kernel of sap system and the app. programs written in ABAP
se80 - web application builder - is used for creating business server pages (bsp applications)
SAP systems support WebDav
sap bc - talk to sap or non sap system using xml - free - encryption support licensed - for xml based transfer xml
schema must be same on both the partners (schema - sap interface repository)
data transfer tools - data transfer workbench - SXDA, and LSMW - legacy systems migration workbench)
3 steps - extract from source - map fields - import into target
28. Application Link Enabling (ALE) allows you to:
Choose the correct answer(s).
A Exchange data only between SAP systems, as long as they have the same release status
B Exchange data across system boundaries, but only for SAP applications
C Exchange data between collaborating enterprises, using certain formats and technologies
D The communication between different systems of your system landscape
E Update your order data using the appropriate BAPI, only once every 24 hours
Answer: C, D
ALE is a very powerful method of exchanging data between systems. These systems may be located within the
same company, or they may be distributed between several companies. The data is transferred by RFC in a
previously defined format. The transfer type may be synchronous or asynchronous.
29. The following interfaces and communication options are supported by SAP systems:
Choose the correct answer(s).
A HTTP (HyperText Transfer Protocol)
B SMTP (Simple Mail Transfer Protocol)
C RFC(RemoteFunctionCall)
D BAPIs (Business Application Programming Interfaces)
E XDTP (Extended Data Transfer Protocol)
F STP (SAP Transfer Protocol)
Answer: A, B, C, D
From an SAP system, you can communicate with other systems using, for example, HTTP, SMTP, RFC, or BAPIs.
XDTP and STP do not exist.
30. You can use BAPIs to: Choose the correct answer(s).
A Request data from an SAP system

B Pass data to an SAP system


C Transfer SAP screen images to third-party applications (such as MS Word)
D Access business processes in SAP systems
Answer: A, B, D
You can use BAPIs to access business processes in an SAP system and to request and transfer data between systems.
GUI functions cannot be transferred to third-party products.
31. You access BAPIs in SAP systems using an RFC interface.
Determine whether this statement is true or false.
True
False
Answer: True
BAPIs are nothing other than special, remote-enabled function modules. They can therefore also be addressed
using RFCs.
32. Business _______Programming Interfaces are specialized ______ modules. They are accessed using
the _____ interface. They are created and managed using the ________ Builder.
Fill in the blanks to complete the sentence.
Answer: Application, function, RFC, Function
You can start the Business Object Repository using transaction code BAPI, and the Function Builder using
transaction code SE37.
33. SAP Business Workflow ensures that:
Choose the correct answer(s).
A Appropriately configured business processes can be partially automated
B Appropriately configured business processes are executed in consistent sequences
C The right employee receives the right work at the right time
D Your workflow-supported business processes are handled more efficiently
E All your company processes that have been implemented in ABAP run without errors
Answer: A, B, C, D
Supporting business processes with workflow enables the work steps that belong to these processes to be handled
on a partially automated basis. These steps are assigned in consistent sequences to the appropriate employee at
the right point in time. This enhances processing efficiency. Using workflow obviously does not guarantee that the
programs you write will always run without errors.
34. You can also use SAP Business Workflow functions (for example, with XML) to trigger functions in other
systems. Determine whether this statement is true or false.
True
False
Answer: True
You can use workflow to send XML messages that then trigger subsequent actions in other systems, as long as they
are appropriately configured.

35. The SAP ITS provides the following functions/options:


Choose the correct answer(s).
A Automatically converts protocols from HTTP to DIAG/RFC and back
B Automatically generates SAP screens as HTML pages
C Uses IACs to implement predefined Internet scenarios
D SendsIDocs
E The WGate communicates directly with dialog work processes
F The AGate communicates with SAP system application servers
Answer: A, B, C, F
The SAP ITS automatically converts protocols from HTTP to DIAG/RFC, and vice versa; it also generates HTML pages
from SAP screens and makes predefined Internet scenarios available as IACs. The ITS does not send IDocs, nor does
the WGate communicate directly with work processes. The application gateway carries out this part of the
communication process.
36. The following statements are true of the SAPWeb Application Server:
Choose the correct answer(s).
A The SAP Web AS enables the creation of Business Server Pages
B The ICM is a process outside the SAP Web AS, as is the SAP ITS
C The ICM uses a Web server to communicate with Web browsers
D You can use a URL to call Business Server Pages directly in your browser
E You can only install the SAP Web AS in conjunction with the SAP ITS
Answer: A, D
The SAP Web AS provides the ICM as a completely integrated process that enables you to call BSPs directly, using a
URL. You do not need either an SAP ITS or a Web server to do this.
37. The SAP BC enables ALE scenarios across company boundaries.
Determine whether this statement is true or false.
True
False
Answer: True
Because the SAP BC can transfer data in XML format to other systems, it enables inter-enterprise ALE scenarios.
38. SAP provides the following tools free of charge to help you organize your data transfer project:
Choose the correct answer(s).
A Data Transfer Workbench (DX Workbench)
B Data Transfer Enabler (DTE)
C Flat File Importer (FFI)
D Legacy System Migration Workbench (LSMW)
E Database Content Replicator (DCR)
F ERP Data Transfer Wizard (EDTW)
Answer: A, D
The Data Transfer Workbench and the Legacy System Migration Workbench.

39. The following methods and interfaces are available for importing data into SAP systems:
Choose the correct answer(s).
A BAPIs (Business Application Programming Interfaces)
B IDocs (Intermediate Documents)
C Batch input
D DIIs (Data Import Interfaces)
E STF (SAP table filler)
F None of the above
Answer: A, B, C
BAPIs, IDocs and batch input, along with direct input, are the primary procedures used to import data into an SAP
system. The remaining answers are wrong.
40. Where can you download the Legacy System Migration Workbench?
Answer: You can download the Legacy System Migration Workbench on the SAP Service Marketplace, using the
Quick Link /lsmw followed by the download area for that page.
Notes: General R3
This distribution is called work process multiplexing. Work process multiplexing means that a system function
whose content is logically connected but which consists of multiple substeps can be processed by various dialog
work processes.
These steps whose content is connected are described as transactions.
only dialog work process - support multiplexing
All other work process types process entire functions; that is, complete business processes.
logon groups - to restrict access to certain app server & also to load balance within a logon group
1. The program buffers can be set up more "economically" (smaller).
2. Less "swapping" is performed for the program buffers, and they therefore perform better.
system admin tcodes - sm12 - locks, sm13 - updates

41. The instance that, together with the database, creates a runnable SAP system, is called the __________. Fill
in the blanks to complete the sentence.
Answer: central instance
The instance that, together with the database, creates a runnable SAP system, is called the central instance.
42. What types of work processes are there in the SAP system?
Choose the correct answer(s).
A Update work process
B Spool work process
C Dialog work process
D ICM work process

E Enqueue work process


F Instance work process
Answer: A, B, C, E
The ICM (Internet Communication Manager) is not a work process, but rather a service of the SAP Web Application
Server. An instance consists of a dispatcher and multiple work processes. The instance itself is therefore not a work
process. In addition to the correct work process types listed above, there are also background work processes.
43. SAP systems use _______________ technology to process user requests.
Fill in the blanks to complete the sentence.
Answer: work process multiplexing
Put differently, this means that there is not a one-to-one assignment of user to dialog work process for the entire
duration of the logon.
44. Which button(s) can you use to create new entries in the SAP Logon system list?
Choose the correct answer(s).
A Properties
B New
C Logon
D Groups
E Server
F Create
Answer: B, D, E
You can use the Properties button to display the properties of an entry. You can use the Logon button to log on the
selected system. There is no Create button in the SAP Logon program.

45. What possible advantages does the correct use of logon groups offer? Choose the correct answer(s).
A The users are automatically logged on to the correct system
B The program buffers perform better
C The program buffers can be set up smaller
D The program buffers may now be larger than 1 GB in size
Answer: B, C
The users still need to log on to the system in the normal way after logon groups have been configured. Creating
logon groups is not a prerequisite for setting buffer sizes of above 1 GB.
46. With which transaction can you obtain an overview of the instances of your SAP system?
Choose the correct answer(s).
A SM50
B SM51
C SM52
D SM04
Answer: B

Transaction SM50 lists the work processes of an instance. Transaction SM52 does not exist, and transaction SM04
calls the user list for an instance.
47. You can use transaction _____ to manage the lock entries of the SAP system. Transaction _______ is used to
manage the update requests. Fill in the blanks to complete the sentence.
Answer: SM12, SM13
Transactions SM12 and SM13 are important tools for the system administrator.
Notes: General
sapgui options
groups - create a connection using a logon group (evaluate sapmsg.ini & services file)
server - create connection to specific instance (evaluate sapmsg.ini & services file)
new item - manually define a new connection (change saplogon.ini)
change item - change the properties of a connection (change saplogon.ini)
delete item - delete entry(change saplogon.ini)
commn betwenn sapmmc and sap services take place through a "named pipe"
rdisp/TRACE - set loglevel of the system
sapdb logfile location - sapdbdatawrkSID --> knldiag, knldiag.old, knldiag.err
mssql - mssqllog --> errorlog.., sqlagent.out
db2 - db2SIDdb2dump -> db2diag.log, *.trc or *.dmp (RRS- recoverable resource manager - to synchronise the all
resources supported
by OS/390 system, instances on non OS/390 systems require the ICLI server on os/390 system)
tcode DB6COCKPIT - access all the db2 dumps
informix - informixdir/online.hostname.sid.log
48. Which SAP processes are started when the SAP system or an instance is started?
Choose the correct answer(s).
A SAPOSCOL
B START_SAP_NOW
C Message Server
D Gateway Server
E LAUNCH_DB
Answer: A, C, D
SAPOSCOL is an underlying process that should always be running, even if the SAP system is shut down.
START_SAP_NOW and LAUNCH_DB are made up. The message server is started once for each SAP system, and the
gateway server is started once for each instance.
49. Log information for the dispatcher is stored in the file _______. You can control the granularity of the logged
information using the profile parameter________. There are _____ trace levels; error messages and warnings
are displayed, by default, at level ___. Fill in the blanks to complete the sentence.

Answer: dev_disp, rdisp/TRACE, four, 1


50. You can display the users logged on to the SAP system with transactions ____ and _____. You can obtain an
overview of the scheduled background jobs with transaction ______. You can use transaction ______ to send a
system message to the users that are logged on. Fill in the blanks to complete the sentence.
Answer: SM04, AL08, SM37, SM02
Transaction SM04 is instance-specific, transaction AL08, on the other hand, is cross-instance. In transaction SM37,
you can select by client and user, among other things. In transaction SM02, you can restrict the sending of the
message to instances or clients.
Notes:
Profile reading sequence = start, default, instance
usrsapSIDSYSprofile
table TPFYPROPTY - contains all the dyanmically switchable parameters
command sappfpar all - display all parameters at os level
command sapfpar check pf=<instance_profile>
determine value of system paramters by running report RSPFPAR in SE38
rdips/max_alt_modes - maximum no. of sessions allowed
in rz04 define op mode, in sm63 - define time table >>
create op. mode - setup of distribution of work processes using inst. definition, adjust distribution of work
processes, define time plan the exception operation can be defined as a unique event (u can use program
RZL_PERFORM_BA_SWITCH to run this kind of event)
rz03 - control panel - to manually switch op mode, start-stop an instance
51. In which sequence are the system parameters read from the specified locations by the system?
Choose the correct answer(s).
A 1. Instance profile 2. Default profile 3. Kernel
B 1. start.ini 2. Kernel 2. Default profile 4. Instance profile
C 1. Kernel 2. Default profile 3. Instance profile
D 1. Kernel 2. start.ini 3. Default profile 4. Instance profile
Answer: C
There is no file called start.ini involved in this context; it has been made up. (start profile contains kernel path)
52. In which profile can you change the number of background work processes?
Choose the correct answer(s).
A Start profile
B Default profile
C Background profile
D Instance profile
Answer: D

The instance profile is the correct profile in this case, as settings in this profile only apply to the affected
instance, and the number of work processes for an instance is to be defined here. The start profile contains
information about the processes to be started during the system start. In the default profile, you maintain
parameters that apply to all instances or for the entire SAP system. The background
profile does not exist.
53. You can use transaction ____ to check the consistency of individual profiles.
Fill in the blanks to complete the sentence.
Answer: RZ10
In addition to the consistency of the individual profiles, you can use transaction RZ10 to check all profiles. In this
case, the system also checks the consistency between the profiles.
54. In which sequence should you perform the listed steps when setting up operation modes?
Choose the correct answer(s).
A 1. Create operation modes 2. Assign instances 3. Distribute work processes 4. Maintain time table
B 1. Create operation modes 2. Maintain time table 3. Distribute work processes 4. Assign instances
C 1. Create operation modes 2. Distribute work processes 3. Maintain time table 4. Assign instances
Answer: A
It is especially important that you follow the correct sequence when first setting up the operation modes.
Notes:
supported help types - HtmlHelpFile, PlainHtmlHttp, PlainHtmlFile, DynamicHelp
SPRO - general settings - settings variants for help (SR13)
sapdoccd.ini - file settings at the frontend (SR13 settings must for doing this - useful for WAN scenario)
55. The SAP Library provides you with information about how you can partition your hard disks.
Determine whether this statement is true or false.
True
False
Answer: False
Partitioning hard disks is not part of the SAP Library.
56. The SAP Library also offers a glossary of important terms. Determine whether this statement is true or false.
True
False
Answer: True
Yes, it does.
57. The SAP Library is only available in the Internet at the URL http://help.sap.com.
Determine whether this statement is true or false.
True
False
Answer: False

The SAP Library can and should also be set up locally, for example on a file or Web server.
58. The following technical forms of the online help, also known as the SAP Library, are available:
Choose the correct answer(s).
A Compressed HTML (.comphtml)
B PlainHtmlHttp
C PlainHtmlFile
D StaticHelp
E DynamicHelp
F SAPHelpKit
Answer: B, C, E
Compressed HTML does not exist, although Compiled HTML (.chm) does. Compiled HTML is the recommended
format for 32 bit Microsoft Windows front ends. The other help types are PlainHtmlHttp, PlainHtmlFile, and
DynamicHelp.
59. The sapdoccd.ini file can be stored in three different places. In which sequence is the directory tree searched:
A) C:Program FilesSAPFrontEnd, B) C:WINNT, and C) C:Program FilesSAPFrontEndSAPgui?
Answer: The sequence is: B - C - A.
60. Changes to the data are logged by the database in the ____. These files also contain the changes in status of
the ______.
Answer: log files, database
The log mechanism is essential and must not be deactivated.
61. To minimize the risk of data loss, we strongly recommend a _____ complete data backup. If you use a partial
data backup as your daily backup, you must perform a complete data backup at least once a _____.
Answer: daily, week
In addition to a complete data backup, you should, of course, also back up the log information at least once a day.
Notes: Data Archiving
Data archiving means the consistent removal of data objects from database tables of the SAP system database,
where all table entries that characterize a data object are written to an archive file outside the database.
Business consistency is ensured by SAP archiving programs that store all relevant table entries together on the
basis of archiving objects.
connection between an archiving object & database table can be found using tcode DB15
Document storage means the general electronic storage and management of documents on storage systems outside
the SAP system. The documents are transferred to a document storage system. Only a pointer that links to the
stored documents and allows access is administered in the SAP system.
SAP Archive Link is a data interface integrated into the SAP Web Application Server that controls communication
with storage systems.

Advantages of data archiving


Improve response times or ensure good response times
Reduce costs for database administration
Reduce system downtime for software upgrades, recoveries, and (offline) data backups
Legal requirements and business requirements must be taken into account here, such as:
1. Country-specific retention rules 2. Data must be available to auditors 3. Potential reusability of data
Process
1. Creating the archive file(s): In the first step, the write program creates one (or more) archive file(s). The data
to be archived is then read from the database and written to the archive file(s).
2. Storing the archive file(s): After the write program has completed the creation of the archive files, these can be
stored. (HSM, optical, manual (tape))
3. Deleting the data - the delete program first reads the data in the archive file and then deletes the
corresponding records from the database.
Pre-processing programs - set the archive deletion indicator
Post-processing - such as updating stats.
Data reload - reloads back archived data if required
Application data should only be archived if it will not change again, and it will probably only rarely be necessary to
display it. This also means that documentation requirements should be satisfied before application data is archived
by creating all of the documents required for subsequent audits.
A central element of data archiving is the archiving object. It defines the smallest unit that can be completely
archived and deleted from the database, and describes which database objects must be accessed, and how, to
completely archive a business object.
The archiving object-specific parameters for an archiving run are set using the Customizing settings.
Archiving objects can be defined using transaction AOBJ
Transaction SARA
General Customizing (Basis Customizing)
Defining logical path and file names
Cross-Archiving Object Customizing
Define the server group for background processing
Archiving Object-Specific Customizing
Size of an archive file
Settings for the delete program
Transaction SARI - archive explorer
62. Every archiving object in the SAP system is connected 1:1 with the content of a single database table.
Determine whether this statement is true or false.

True
False
Answer: False
Different business objects could belong to each archiving object in the SAP system. The data for these business
objects could, in turn, be distributed across multiple database tables.
63. The names of the archive files are determined at runtime. How are these names generally specified for a
specific archiving object? Choose the correct answer(s).
A By cross-object Customizing settings
B By maintaining a local path and assigning the logical path to a physical path in the Basis Customizing
C By assigning a physical file name to a logical file name in Basis Customizing and assigning a logical file name to
an archiving object in the archiving object-specific Customizing
D By the exact time of the archiving run
Answer: C
The name of the archive files is determined at runtime by settings in the archiving object-specific Customizing
(assignment of a logical file name for the specific archiving object) and in the Basis Customizing (assignment of a
physical file name to a logical file name in the
Basis Customizing and the assignment of a logical file name). No specifications about the name of the archive file
are made in cross-object Customizing. The exact time of the archiving run can appear in the name of the archiving
file using a parameter, but the name is generally not determined by this alone.
64. After data has been archived from the SAP system and deleted it from the SAP system's database, it is no
longer possible to access this data with read accesses. Determine whether this statement is true or false.
True
False
Answer: False
It is still possible to access data to read it after it has been stored in the archive and deleted from the SAP system's
database. Depending on the archiving object concerned, there may be a number of views between which the user
can choose (such as a technical view and a business view).
Notes: Transports Management
The repository is the central store for all development objects of the ABAP Workbench and is cross-client. The
repository objects are stored in packages. Packages are containers for semantically-linked development objects.
They replace development classes.
Packages are managed using package builder.
The settings of an SAP system are described as Customizing.
SAP systems are divided into business units, in clients. A client is a self-contained unit in commercial,
organizational, and technical terms in an SAP system and consists of business settings (Customizing), its own
master and transaction data, and its own user data.

Extension of the repository through "customer developments". In the SAP system, it is possible to create your own
repository objects such as tables, programs, transactions, and so on. Creation of customer namespace.
Adjusting the repository with customer enhancements. In this case, customer objects are added to the repository.
The SAP standard programs can be extended with customer objects at specified points in the coding, called
"Customer Exits"
Modifications to the standard SAP system: Changes to SAP objects (programs, table definitions) are described as
modification. The repository delivered by SAP is not only extended, but changed.
The clients should have identical id's as far as possible
Questions & Answers: Transports
65. Which elements are part of the data structure of an SAP system? Choose the correct answer(s).
A Registry repository
B Object repository
C Client
D Database server
E Cross-Client Customizing
F SAP Kernel
Answer: B, C, E
The object repository, cross-client Customizing, and the clients are part of the data structure of an SAP system.
The database structure is not part of the data structure; rather, it contains it.

66. Decide which of the following statements are correct. Choose the correct answer(s).
A Entering customer data requires a Customizing request.
B A change request contains one or more tasks.
C A task can always be assigned to only one developer.
D Any Customizing requires a Customizing request.
Answer: B, C
Entering customer data is not part of Customizing and therefore does not require a Customizing request. Only
client-dependent Customizing requires a Customizing request; cross-client Customizing, on the other hand,
requires a workbench request.
A change request contains one or more tasks, each of which are assigned to only one developer.
67. Which statements are correct? Choose the correct answer(s).
A The transport of objects is divided into Export, Storage, and Import phases.
B The import into the target system is performed automatically at midnight GreenwichMean Time.
C The transport directory is specified by parameter DIR_TRANS.

D When transporting, the following rule applies: The target client is the same as the source client, unless
otherwise specified.
Answer: C, D
The transport is divided into only two phases, Export and Import. The import into the database of the target
system is never performed automatically.
Notes: ABAP Workbench
The ABAP Dictionary is a central component of the ABAP Workbench. It contains both business and technical
definitions and descriptions of SAP data. Many ABAP Workbench tools (such as the ABAP processor, the screen
processor, and the Screen Painter) constantly access information in the ABAP Dictionary - only structures are
defined in the dictionary - all the info. gets created in the database
The ABAP Editor (transaction SE38), to write ABAP programs
The ABAP Dictionary (transaction SE11), to define and describe tables, data elements, lock objects, and so on
The Screen Painter (transaction SE51, in subdirectory User Interface), to create interactive user interfaces
The Function Builder (transaction SE37), to create and manage function modules (these are encapsulated sections
of ABAP code with a defined input/output interface
In any screen you can go to system status ABAP editor, Screen painter, Menu Painter
Development class = package
Data element = semantic attribute
domain = technical attribute (You can use domains to group fields that have similar technical or business purposes.
A domain defines the value range for all table fields and structure components that refer to that domain)
type group = user defined data types
The domain is used to technically define the table field. Field length and type, output attributes and possible
values restriction using fixed values, for example, are defined in the domain.
Data elements are used to describe the semantic attributes of a field in the context of the table. These attributes
are only significant within the table, but not generally (as technical attributes are).
In the data element, you can, for example, define a short description of the table field that is displayed on the
screen when you call the F1 help. You can also specify in the data element the text that is displayed on
Input fields that refer to the data element (field label, for example, Destination Airport)
The two-level domain concept (consisting of the data element level and the domain level) allows technical field
attributes to be defined and maintained at the domain level.
68. What is the ABAP Workbench? Choose the correct answer(s).
A A performance assessment tool for ABAP programs
B A sort of to do list for ABAP developers; contains all tasks still to be processed
C An integrated graphical development environment for ABAP programs
D A directory of all valid ABAP commands

Answer: C
The ABAP Workbench is the SAP system's integrated graphical development environment. It supports, among other
things, the development and administration of applications written in ABAP, SAP's programming language. The
Workbench also contains transactions for assessing the performance of ABAP commands and for managing
development projects. These are, however, simply components of the Workbench.
69. How can you access an SAP transaction's underlying ABAP code (assuming that you have the authorization to do
so)? Choose the correct answer(s).
A System > Status , and double click >Program (Screen) > under > Repository Data
B By using Program > Display source code, available in every SAP transaction
C By calling the ABAP Editor and entering the corresponding ABAP program name
D By pressing F2 when you are in a transaction
Answer: A, C
You can access the source code using System > Status and choosing > Program (Screen), or using the ABAP Editor.
The menu path System > Status is available on every screen.
70. What do you use domains for? Choose the correct answer(s).
A For defining the technical attributes of a field
B For adding foreign key dependencies
C For defining the semantic attributes of a field
D For entering data in a table
Answer: A
You use domains for defining the technical attributes of fields in a table. The semantic attributes of a field are
defined in the data element.
71. What is a foreign key? Choose the correct answer(s).
A The definition of technical attributes of fields in a table
B A key that developers need to be able to edit Repository objects
C The definition of relationships between tables to ensure their consistency
D The key required for installing an SAP system on a host computer on which a non-SAP system is already installed
Answer: C
A foreign key defines a relationship between two tables. A foreign key assigns the fields of one table (known as the
foreign key table) to the primary key fields of another table (known as the check table). The technical attributes
of table fields are defined in a domain.
You need an object key to edit Repository objects.
Notes: Patch Management
Plug-In (PI): An SAP R/3 Plug-In provides interfaces between a mySAP component (such as SAP CRM) and a standard
SAP R/3 system.
A Support Package is a quantity of corrected SAP objects. Support Packages are required to correct errors in
various components. This is done by replacing erroneous objects with corrected versions of these objects.

Patch tables PAT01, PAT03, AVERS


industry solution brings new objects and additional customizing into the system
an industry solution CAN modify the SAP std. objects and change existing customizing
a CRT can be required to correct conflicts between the SAP std. and an industry solution or an IS support package
(ABAP Dictionary objects are adjusted with transaction SPDD, Repository objects with transaction SPAU.)
Note: SAP Notes may not change DDIC objects. There is therefore no SPDD modification adjustment during an
upgrade or when importing Support Packages.
72. What are Support Packages and Add-Ons used for? Choose the correct answer(s).
A To enter user data.
B To import SAP object to maintain the system with a current correction status.
C To implement additional functions in the system.
D To transport customer-developed programs.
E To import preliminary corrections from SAP.
Answer: B, C
Support Packages are not used to enter user data. Customer developments are transported to other systems using
transport requests. Preliminary corrections are imported using the SAP Note Assistant.
73. Support Packages can be imported in any order. Determine whether this statement is true or false.
True
False
Answer: False
Support Packages must be imported in ascending order, without any gaps.
74. All SPAM/SAINT updates must always be imported. Determine whether this statement is true or false.
True
False
Answer: False
All associated programs are always upgraded during the SPAM/SAINT update. It is therefore not necessary to follow
any particular order.
75. The queue for importing the SPAM update must be manually confirmed.
Determine whether this statement is true or false.
True
False
Answer: False
It is not necessary either to define a special queue, nor to confirm this non-existent queue.
76. A prerequisite for importing a SPAM/SAINT update is that there are no aborted Support Packages in the system.
Determine whether this statement is true or false.
True

False
Answer: True
This is true, there must not be any aborted Support Packages in the system.
77. You use transaction ______ to import individual SAP Notes. Using the Note Assistant means that you are not
queried for an _________ in the SAP Service Marketplace. SAP Notes that have been imported using the _____
Assistant do not require a modification adjustment with transaction _____.
Fill in the blanks to complete the sentence.
Answer: SNOTE, object key, Note, SPAU
SNOTE is used to import individual SAP Notes, the modification adjustment is performed with SPAU. It is also not
necessary to enter an SSCR key.
Notes: Background Tasks
std. jobs - for housekeeping, collection of stats.
Job types: time dependent, event dependent
std. jobs are defined in table REORGJOBS
event dependent jobs - can be scheduled with one of following conditions
After event
The job starts after a defined event is received by the SAP system.
At operation mode
With this option, you can link a job to the activation of an operation mode when scheduling the job.
After job
In this way, you can create simple job chains in which the execution of the successor job can be made dependent
on the status of the predecessor job.
define events in - SM62 (system events - cannot be changed by user / user events)
sm64 - trigger events
Events can be triggered in various ways:
Manually in CCMS for test purposes (transaction SM64)
Within an ABAP program (through use of the function module BP_EVENT_RAISE)
Outside the SAP system at operating system level using the program sapevt.
usually - do not put more than 1 background work process for processing class 'A' jobs
setup job server group in SM61
use a 'system' user type when creating background users
sm69 - create external os programs / command
sm49 - to test the external command
external program / command - are called using program 'sapxpg'
External commands are host system commands or programs predefined in the SAP system by an administrator. They
are protected by authorizations

External programs are unrestricted commands that are neither predefined nor restricted by authorizations. A user
with administration authorization can enter any external program in a job step.
Whether the process is to be logged. The output data is written to the log as it is output by the external program.
The language can differ here from your logon language. You can also call additional information about the data of
an external program in the job log.
How the SAP control program should end and whether the external program triggers an event. After you have
started service programs with the background processing system (such as daemons in UNIX systems), they remain
active after the start.
They are not ended and do not return to the SAP background processing system, as is the case with other
programs. If you start a service program, you should not use the control flag setting Job waiting for ext.
termination when scheduling the job.
78. A background job contains one or more _______. An ABAP program or an ____ command or program can be
executed in a ________of this type. A job can be triggered at a particular _______ or when a defined _____
occurs.
Fill in the blanks to complete the sentence.
Answer: steps, external, step, time, event
After the job is triggered, it is processed without interruption by a single background work process.
79. What status can a job have? Choose the correct answer(s).
A Running
B Released
C Waiting
D Finished
E Error
F Active
Answer: B, D, F
In addition to the three correct answers, a job could have the status Scheduled, Ready, or Canceled.
Scheduled Released Ready Active Finished Canceled
80. Which of the listed options for time-dependent scheduling of a job can be implemented with the standard
resources of the SAP system?
Choose the correct answer(s).
A Daily at 1500
B The second-last working day of every month
C Every nine days, but not on Sundays
D Only tomorrow at 2355
E Every year on April 1 at 0800
Answer: A, B, C, D, E
All of the options listed can be realized by default.

81. Which of the listed options for event-dependent scheduling of a job can be implemented with the standard
resources of the SAP system?
Choose the correct answer(s).
A Whenever the system switches to the Night operation mode
B After the job Job1 has run successfully
C Whenever a particular event has been triggered
D Whenever the periodic job Job2 has run successfully
Answer: A, B, C
Option D cannot be realized in the standard system. However, you can implement this as one of many additional
possibilities by extending the standard system using function modules.
82. If one of the system's ten background work processes is reserved for class A jobs, and jobs are being processed
in the other nine work processes, the reserved work process remains free even if a class A job is waiting for
execution. Determine whether this statement is true or false.
True
False
Answer: False
The work processes that are reserved for class A jobs process class A jobs. The option to reserve work processes for
class A jobs should only prevent all work processes being occupied with class B or C jobs.
83. If a user has authorization to schedule an external program as a step of a background job, he or she can run
any operating system command. Determine whether this statement is true or false.
True
False
Answer: True
If you do not want, as an administrator, to assign this critical authorization, but want to enable your users to run a
specific operating system command, you can define an external command in the SAP system.
Notes: Printing
Parameter rspo/store_location = db (temse location) / G - in global directory (good performance)
Spool requests are stored in TST03
The creation of an output request prompts the SAP spool system to send a (usually) printer-dependent, completely
formatted data stream to a printer using an operating system spooler (OS spool). This means that the addressed
printer model must be known to the SAP system.
Definitions of this type are described as device types.
A characteristic of local printing is that the spool work process and operating system spool are running on the same
host. (Local printing access methods - windows C, unix L)
For performance reasons - use remote printing only in LAN environment
Frontend printing cannot be used for background tasks - no spool generation possible

SWIN - can not be used for local printing


note - 8928 - all device types supported by sap
sp01 print statutes waiting, proc, print, compl, f5, problem, error, time
delete old req run report RSPO1041
consistency check run report RSPO1043
web printing - 351230
84. Which of the following access methods exist in the SAP system?
Choose the correct answer(s).
A Remote printing
B Front end printing
C Instance printing
D Local printing
Answer: A, B, D
Instance printing does not exist.
85. Which of the listed states can a spool request have?
Choose the correct answer(s).
A Compl.
B Canceled
C Error
D Waiting
E Active
F Print.
Answer: A, C, D, F
The incorrect options canceled and active are possible status messages from job monitoring. Other possible
statuses of a spool request are -, +, Proc., <F5>, Problem, and Time.
Notes: User Administration
86. How are authorizations assigned to a user? Choose the correct answer(s).
A Users are assigned authorizations using profiles.
B Users are assigned authorizations using roles.
C Users are assigned authorizations using user names.
D Users are assigned authorizations using a Certification Authority.
Answer: A, B
Authorizations are combined into profiles. The roles assigned to users contain profiles with appropriate
authorizations for the role.
Authorizations are not assigned using user names or a CA.
87. The SAP authorization concept is a positive concept because ...Choose the correct answer(s).

A every user automatically receives all authorizations.


B authorizations must be explicitly assigned.
C the range of features of the authorization check is so large.
D the developers programmed it efficiently.
Answer: B
SAP uses a positive authorization concept. This means that everything that is not explicitly allowed is
automatically forbidden.
88. System parameters for the user logon are in the area ____. To display user's incorrect logon attempts, call the
Information System with transaction ___. The system trace function is called using transaction ____. Fill in the
blanks to complete the sentence.
Answer: login, SUIM, ST01
User logon settings are implemented using the login/* parameter. The Information System is called with
transaction SUIM, the system trace function with ST01.
Notes: Setting up RFCs
RFC is a super-ordinate term for various implementation variants.
sRFC is the synchronous call of function modules. This means that the client waits until the server has completed
its processing.
In an SAP system, an RFC can also be performed asynchronously in another work process.
This variant is called aRFC.
There is also tRFC, the transactional Remote Function Call. Transactional RFC is asynchronous and ensures that
data that is sent more than once due to network problems can be recognized at the server side, by assigning a
Transaction Identifier (TID). This allows you to prevent data being processed more than once, leading to erroneous
information in the application. Due to the asynchronous processing, however, parameters can only be transferred
from the client to the server in this case. Returning information or status information directly is not possible.
qRFC with Send Queue is an extension of tRFC.
It creates a layer between applications and the tRFC and only allows the tRFC to transfer a
Logical Unit of Work (LUW) to the target server when its predecessors are no longer in the associated wait queues.
After a qRFC LUW is executed, the qRFC manager automatically processes the next waiting qRFC LUW in
accordance with the sequence in the wait queue.
FastRFC, unlike the other communication variants of RFC that have been introduced, is not used for
communication between different systems, but rather for data exchange between the SAP J2EE Engine and the
ABAP runtime environment of a SAP Web AS.
89. Which Remote Function Call procedures does an SAP system provide?
Choose the correct answer(s).
A synchronousRFC
B reflexiveRFC
C loopedRFC
D transactional RFC
E cut-throughRFC

F queuedRFC
Answer: A, D, F
In addition to the three correct answers (synchronous, transactional, and queued RFC), the system also provides
asynchronous RFC and FastRFC.
90. Which RFC variant can you use to process work steps in parallel?
Answer: You can use asynchronous RFC to process program steps in parallel, as long as there are work processes
available in the system.
91. To connect two SAP systems by RFC, you require an _________ in each system (this automatically exists) and a
defined _______ from one system to the other.
Fill in the blanks to complete the sentence.
Answer: RFC interface, RFC connection
The basic requirement is the RFC interface, which is in the protocol stack of every SAP system. You must also set
up a connection from the calling system to the called system (transaction SM59).
Notes: System Monitoring
Alert monitoring table - ALALERTDB
clean up report for the same - RSALDBRG
rz20 to monitor
rz21 to include sap systems in central monitoring system (gets registered in ALSYSTEMS table)
SID_DATA & SID_ANALYSIS -- RFC required
92. What can alert monitoring be used for? Choose the correct answer(s).
A Database backup
B Updating data
C Monitoring the database and the SAP system
D Configuring and monitoring the firewall
Answer: C
Monitoring objects are only monitored, not administered using alert monitoring. The range of monitored is very
large, since monitors can also be created for exotic objects.
93. Why include remote systems in your alert monitoring? Choose the correct answer(s).
A To transport program code from system to system.
B To create a local connection to a database backup of remote systems
C To be able to monitor these remote systems centrally.
D To allow file sharing.
E To connectan LDAP server.
Answer: C
Including remote systems should allow you to monitor these systems centrally.
94. What types of monitors are there in the SAP system? Choose the correct answer(s).

A Ruled monitors
B Statistical monitors
C Rule-based monitors
D Static monitors
E Self-Repairing monitors
Answer: C, D
There are static and rule-based monitors.
95. Properties variants are used to... Choose the correct answer(s).
A Store user master data
B Customize transport requests
C Store CCMS alert monitoring settings
D Store combinations of parameters for calling an ABAP report
Answer: C
CCMS alert monitoring settings are stored with properties variants

Notes: Solman
sap solman - installed as an add-on using SAINT
CCMS monitoring RZ20 & SDCC act as the data collectors on the satellite systems side
Notes: Structured Troubleshooting
The following trace options exist in the system:
System log - sm21
Dump analysis - st22 runtime analysis
System trace - st01 (if you want to record the internal SAP system activities, such as authorization checks,
database accesses, kernel functions, and RFC calls Performance trace - The Performance Trace(transaction ST05)
allows you to record database calls, lock management calls, and remote calls
of reports and transactions in a trace file and to display the logged measurement results as lists.
Developer trace - Technical information about internal SAP problems is logged in developer traces.
System log files - SLOG / SLOGJ (for central logging)
Central logging is not possible with NT /AS400
System parameters for central logging start with prefix : rslg/
background jobs
RSLG0000: To create the local system log
RSLG0001: To create the central system log

st22 - goto - reorganise -> specify that short dumps older than n days can be deleted
Use SE14 to drop and recreate table SNAP
RSSNAPDL - deletes old short dumps
RSNAPJOB - performs a std. scheduling
96. With which of the following transactions can you activate a trace for SQL statements in the SAP system?
Choose the correct answer(s).
A Performance trace
B System log
C System trace
D Database performance analysis
Answer: A, C
You can analyze SQL statements by activating the trace in transaction ST01 (system trace) or ST05 (performance
trace). Transaction SM21 (System Log) is the system log and ST04 (Database Performance Analysis) is used to
analyze database statistics.
97. Which port does SAPLPD use under Microsoft Windows, by default? Choose the correct answer(s).
A 007
B 515
C 516
D 517
E 815
F The port defined by profile parameter rspo/port
Answer: B
Port 515 is used by default.
Notes: Security
SNC provides 2 levels of security
authentication only
integrity protection
confidentiality protection
98. Evaluate the following statements. Choose the correct answer(s).
A SAP* and DDIC are SAP users with no critical authorizations.
B By default, user DDIC exists only in client 000.
C HTTP, encrypted using SSL, is called HTTPS.
D The ICM can accept encrypted connections.
Answer: B, C, D
SAP* and DDIC certainly do have critical authorizations. The other statements are true.
Notes: ITS

status of ITS at OS level command ITSVControl /c status /v *.


stop agate ITSVControl /c stop /r agate /v <SID>.
restart ITS ITSVControl /c start /r agate /v <SID>.
In the ITS Administration Tool, navigate to the following setting: <SID> -> <Host> -> Configuration -> Performance
-> MaxWorkThreads.
Hint: The number of available workthreads determines how many requests the AGate can process simultaneously.
~exitURL parameter points to the Web address that is called when an ITS Service is closed
Changes to service parameters do not require a restart of the SAP ITS.
Use program SITSPMON (started from transaction SE38) for a summary of the integrated ITS status.
The ICM is the process that turns the classic SAP application server into SAP Web Application Server.
Some features of the ISC: icm/HTTP/server_cache*
Two-level hierarchy: When storing objects, the advantages of both the high speed of main memory (memory cache)
and the storage capacity of hard disks (disk cache) are used.
Dynamic caching: Traditional products are based on HTTP proxies and usually offer caching only of static content,
such as images.
The ISC can also cache dynamic content such as JSPs or BSPs.
Active caching: The application has full control over ensuring that the objects in the cache are up to date.
UFO caching: Invalid requests (Unfound Objects) that lead to error situations in the application server or the
database are directly rejected, so that the system is protected against invalid or malignant requests.
The ICF is the bridge between the kernel of the SAP system and the application program written in ABAP.
An ICF service therefore creates a connection between a URL to which an HTTP request is sent and development
objects that process this request.
/sap/bc/bsp/sap/it00. It offers various test cases from and for developers of BSP applications.
total no of nodes in the cluster is limited to - 64
ntscmgr install sapwebdisp -b <program path>sapwebdisp.exe -p "service pf=<profile file> <options>"
kill -2 <PID>; under Microsoft Windows, it is sapntkill -INT <PID>.
99. Which of the following technology components can be used together with an SAP R/3 Enterprise system?
Choose the correct answer(s).
A SAP Internet Transaction Server (SAP ITS)
B Internet Communication Manager (ICM)
C SAP J2EE Engine
Answer: A, B, C
All of the above. The SAP ITS can be used with any SAP system (as of SAP Basis 3.1G). The technical foundation of
SAP R/3 Enterprise is SAP Web AS 6.20 - for which the ICM and SAP J2EE Engine can be configured.

100. Which tools can you use to administer an SAP ITS? Choose the correct answer(s).
A Commands at operating system level
B Transaction SITS in the SAP system
C ITS Administration tool
D Microsoft Management Console with the SAP ITS Snap-In
Answer: A, C
There are various programs at operating system level after an SAP ITS installation that you can use to administer
an SAP ITS. The browser-based ITS Administration tool, with which you can also monitor remote SAP ITS instances,
is easier to use.

101. Which statement is correct? Choose the correct answer(s).


A The ICM is implemented as a thread and is available for a large number of operating systems.
B You can use an instance profile parameter to configure how many ICMs are started for each dispatcher.
C SAP recommends that you operate a separate ICM for each client in an SAP system.
D None of the above answers is correct.
Answer: D
All of the answers provided are incorrect. The ICM is a process (which internally consists of multiple threads) that
is available for all operating systems supported by SAP. You can use a profile parameter to configure either no ICM
or one ICM for each SAP instance (and therefore for each dispatcher). Scaling is performed using the settings for
the number of threads and memory allocation.
102. The ICM is relevant only for applications based on BSPs. Determine whether this statement is true or false.
True
False
Answer: False
Executing BSP applications requires the ICM. However, there are also other applications (Web services such as
SOAP/XML or Web reporting with the SAP BW), that use the ICM and ICF but do not use BSPs). Thanks to the ICM
and ICF, the SAP Web AS can also perform the role of Web client and can process other protocols such as SMTP in
addition to HTML.
103. Which statement(s) is/are correct? Choose the correct answer(s).
A The SAP Web dispatcher stores system information in a small local database.
B The SAP Web dispatcher knows the capacity of all application servers in the SAP system.
C The SAP Web dispatcher makes a firewall superfluous.
D The SAP Web dispatcher communicates with the message server.
Answer: B, D
The SAP Web dispatcher communicates with the message server by HTTP(S) to obtain information about the
available application servers (which includes their capacity). Although the SAP Web dispatcher can act as a URL
filter, it does not replace the function of a firewall.
Only requests that are addressed to the configured port of the SAP Web dispatcher are processed.

Notes: Globalization
SAINT - import non std. country versions
STZAC - set time zones
use SMLT to import additional languages
translation workbench - for multi language environments
translation environment se63 was connected to transport system - meaning translation activities can be stored in
the transport requests
- for updating the customizing text in the higher clients - report RSREFILL - compares the Customizing texts in
logon clients with the SAP defaults in client 000 in a reference language. If the texts are identical, the translations
of these texts in the target language are copied from client 000 to the logon client. (SAP Note 4804)
zcsa/installed_languages --> must be entered
SAP_BC_TRANSPORT_ADMINISTRATOR - auth. contained in this role
translation gaps - start language supplementation - must perform for each productive client separately
import language re-import text from support package - supplement the imported language - check randomly
zcsa/installed_languages = DEF - german, english & french
multi display / multi processing - MDMP - with this --> The logon language determines the code page that is active
for each user.
The character set describes the storage of a character. The options are single byte character sets (one byte per
character), double byte character sets (one or two bytes per character), and Unicode character sets (one or more
bytes per character).
The code page determines the assignment of a character to a hexadecimal value. There are various standards for
this, such as ISO and Microsoft. SAP uses its own four digit identifiers, such as 1100 and 8500. The locale is a set of
rules for a national language. It describes the conversion of lowercase characters to uppercase characters, if they
exist. It is also responsible for the national alphabetical sorting.
unicode - Exchanging data between systems with incompatible character sets can also lead to completely
undefined situations.
The solution to the problem is to use a code page that contains all characters of all languages that are relevant for
business.
for unicode conversion - all the components which u want to install must support unicode, above web as 6.10
post processing of converted data - SUMG transaction
note : 79991
30% more db size, more cpu / ram required
non unicode - to unicode is a seperate step - and can not be done along with upgrade
104. Which statements are correct with regard to globalization? Choose the correct answer(s).
A The logon language for the SAP system is determined by the country version.
B A country version must always be imported as an add-on before it can be used.
C Time zones can be attached to a user master record or an object.

D The time zone from the user master record is taken into account in all SAP Basis/SAP Web AS transactions.
E Before time zones can be used, they must be defined in the system, together with any daylight saving time
definition.
F A global company must essentially be mapped as a single client in a single SAP system, as otherwise no
integrated business processes are possible.
Answer: C, E
Centralized and decentralized system configurations with their hybrid forms, country versions, and time zones are
some aspects that must be considered with a global system.
105. What must be taken into account when importing an additional language into an SAP system?
Choose the correct answer(s).
A After the actual import of the language package, language-dependent texts from Support Packages that
have already been imported must also be imported using transaction SMLT.
B The Support Packages that had been imported into the SAP system at the time of the language import must be
completely imported again using transaction SPAM.
C Languages that are not completely translated require a supplementation language to fill translation gaps.
D All available languages are already available in the database of the SAP system and you must now use transaction
SMLT to make them known in the system.
E You can use transaction SMLT to perform the language import in parallel using multiple R3trans processes.
Answer: A, C, E
You can use transaction SMLT to import additional languages with language-dependent texts into an SAP system.
You do not need to re-import Support Packages using transaction SPAM; the Support Packages are handled using
transaction SMLT.
106. Which statements are correct with regard to code pages? Choose the correct answer(s).
A Every language requires a separate, individual code page.
B Multiple code pages can be operated simultaneously on an instance in one client in an SAP system.
C With Unicode, all characters that are relevant for business can be mapped in one single code page. MDMP is then
no longer required.
D During an upgrade from SAP R/3 4.x to SAP Web AS 6.20/SAP R/3 Enterprise, an SAP R/3 system is
automatically converted to Unicode. This is known as Unicode migration (Unicode Switch Upgrade).
E With MDMP, one character is basically represented by one byte.
F Unicode uses two bytes to represent every character.
Answer: B, C
If you use MDMP, multiple code pages can be operated simultaneously in one instance of an SAP system. If you use
Unicode, characters are stored with a length of up to four characters.
Notes: External Communication
sapconnect - report - RSCONN01
The following roles are required to administer SAPconnect:
SAP_BC_SRV_COM_ADMIN and SAP_BC_SRV_GBT_ADMI. An RFC user that can receive messages requires a profile
with authorization for S_A.SCON.

for receiving mails - icm/server_port_<*> = PROT=SMTP,PORT=<port> --> must be set


customising for sap telephony - SPHB - also perform consistency check
create work centers - SPHA, SPHD
Sites create directories in the navigation tree of the SAPphone system administration, to which the telephony
servers are assigned.
To allow communication between the SAP system and the telephone system, a telephony server must have been
created and be operational.
Telephony functions can only be executed once the work center has been created.
107. Which of the following statements regarding SAPconnect are correct? Choose the correct answer(s).
A As of SAPWeb AS 6.10, a Microsoft Exchange Infrastructure must be set up outside the SAP system to be able to
send mail from SAP systems.
B It is not possible to connect the UNIX-based sendmail to SAP systems.
C SAPconnect allows you to send mail both by RFC and the SMTP plug-in of the SAP Web AS.
D SAPconnect is configured cross-client.
E A send process automatically runs periodically in every SAP system after the system installation.
Answer: C
There are two ways to send mail in SAPconnect: by RFC connection or using the SMTP plug-in of the SAP Web AS.
The other statements are incorrect.
108. The connection of a mail server to an SAP system to send e-mails using SMTP from the SAP system runs
through an SAPconnect node. Determine whether this statement is true or false.
True
False
Answer: True
To configure a send process for SMTP in the SAP system, you must, among other things, also have configured and
activated an SMTP node using transaction SCOT (SAPconnect).
109. How can the SAP system be connected with telephone equipment in the context of SAPphone?
Choose the correct answer(s).
A Using a Computer Telephony Integration (CTI) gateway from a third-party vendor
B The connection is made automatically using Customizing settings in the SAP system
C Using the Telephony API (TAPI) interface with a TAPI Service Provider and a SAPphone Server
D Using none of the above
Answer: A, C
The connection between the SAP system and the telephone equipment is made using a CTI server. This can either
be implemented using a CTI gateway from a third-party vendor or the TAPI interface in connection with a
SAPphone server.
Notes: eCATT
catt & ecatt not recommended in production environment

tcode SECATT - migrate CATT test case to eCATT


test script, test data containers, system data container & test configuration
when using a trust relationship - it is necessary that the same user name exists in both the systems. the user must
have authorisations for S_RFCACL object in the target system
eCATT can test target systems of Release 4.6C or higher, but runs only on the Web Application Server Release 6.20
or higher procedure (SAP Note 519858)
A test script consists of a range of commands that control the process flow of the test (which transactions are
executed in which sequence on which systems).
Test data containers consist of reusable data records that can be transferred to the test script. Unlike CATT, with
which the test data belonged to a test script, with eCATT, the test data containers are stored separately from the
script. This means that there is a greater degree of reusability with regard to the test data containers.
A system data container consists of a list of systems (with associated RFC destinations) that are required during the
execution of a test script.
Finally, the test configuration links a test script (what is to be done?) with the data from one or more test data
containers (which data is to be used?) and the system landscape defined in a system data container (where are the
tests to be performed?).
Make the appropriate settings to the clients in which you want to use eCATT as follows:
Start transaction SM31
Enter table T000 and choose Maintain. You will be warned that the table is client-independent - ignore this
warning.
Double-click the relevant client in the list.
Under Restrictions, choose a setting that allows CATT/eCATT in that client. For full information, refer to the eCATT
Security Guide, available from http://service.sap.com/eCATT.
Patch the target Systems as follows:
Check that users have the appropriate authorizations.
For more information, see the eCATT Security Guide
Install the latest 620 SAP GUI for Windows (with the SAP GUI Scripting component) on machines using external tools
or using the SAPGUI command.
Enable scripting (if required).
In transaction RZ11 set sapgui/user_scripting to TRUE (see note 480149).
At the user's front-end machine, the 620 SAP GUI for Windows must have been installed. Choose Customizing of
local layout -> Options... -> Scripting, and then select Enable Scripting.
Install certified external tools (if required) on the local machine of the user. For information about certified tools,
refer to the SAP Partner

Directory (http://www.sap.com/partners).
Use function module SET_EXTERNAL_TOOL to make the required entries in the customizing table ECCUST_ET.
In transaction SE38, run the program ECATT_GENERATE_ET_USER to create the service user required for
communication with the external tool.
Create RFC destinations for target systems.
A test script consists of - attributes, parameters, commands
Questions & Answers: eCATT
110. Which possibilities does eCATT provide? Choose the correct answer(s).
A Performing centrally stored test cases on different target systems
B Testing SAP transactions regardless of whether they use the Control Framework or not
C Testing transactions in the SAP GUI for HTML and testing Business Server Pages
D Testing function modules
Answer: A, B, C, D
You can use eCATT to perform cross-system tests. Unlike CATT, you can also test function modules and SAP
transactions that use the Control Framework. It is also possible to test applications in the SAP GUI for HTML or BSPs
and JSPs using an interface to external test tools.
111. There is a fixed connection between the test data required for an eCATT test case and the test script, and the
data cannot be used without this fixed test script. Determine whether this statement is true or false.
True
False
Answer: False
In eCATT, the test data used for the test is stored independently of a fixed test script in test data containers. This
allows the same test data to be reused in different test cases with different test scripts.
112. Which statements about the relationship between system data containers and test scripts are true?
Choose the correct answer(s).
A A system data container is always associated with only one test script.
B Multiple test scripts can access the same system data container.
C Each entry in the system data container must also appear in the test script at least once.
D Only systems that are entered in an associated system data container can be accessed from a test script.
Answer: B, D
Both test scripts and system data containers are defined in the context of a test configuration. The test
configuration links the initially independent objects system data container and test script. This has the advantage
that system data containers can be reused; that is, multiple test scripts can access the same system data
container. System data containers can contain more system entries than are required in the test script; however,
only systems that are defined in the system data containers can be accessed from test scripts.
4. Which eCATT driver is suitable for recording and running SAP transactions that run in SAP GUI for Windows?
Choose the correct answer(s).

A SAPGUI
B FUN
C TCD
D WINGUI
Answer: A, C
You can use the SAPGUI and TCD drivers for recording and running SAP transactions that run in the SAP GUI for
Windows (or in the SAP GUI for Java). If the transaction does not use the Control Framework, we recommend that
you use TCD; otherwise, the SAPGUI driver is required. The FUN driver is used for testing function modules.
WINGUI is an imaginary name in this context.
Notes: Central User Administration (CUA)
Data exchange in an ALE-integrated system is performed by exchanging intermediate documents (IDocs) by Remote
Function Call (RFC ).
on central system - logical client - SIDCLNT100 - CUA_SID user to be created for central & child systems with roles
Z_SAP_BC_USR_CUA_SETUP_CENTRAL
Z_SAP_BC_USR_CUA_CENTRAL
Z_SAP_BC_USR_CUA_CENTRAL_BDIST
on child system - logical client - SIDCLNT200 - CUA_SID user to be created for central & child systems with roles
Z_SAP_BC_USR_CUA_SETUP_CLIENT
Z_SAP_BC_USR_CUA_CLIENT
Once you have successfully activated the CUA (using tcode SCUA), you will no longer be able to create users in the
linked child systems using transaction SU01
SCUM - tcode - determine the system in which the administration of the field content can be performed.
Global
You can only maintain data in the central system. The data is then automatically distributed to the child systems.
The corresponding fields cannot be changed there; they can only be displayed.
Local
You can only maintain data in the child system. Changes are not distributed to other systems.
Proposal
You have maintained a default value in the central system that is automatically distributed to the child systems
when you create a user. After distribution, the data is only maintained locally, and is no longer distributed, if you
change it in the central or child system.
Redistribution
You can maintain the data both centrally and locally. Every time that the data is changed, the change is distributed
back to the central system, and is then forwarded from there to the other child systems.
Everywhere
This option is only available on the Lock tab page. You can maintain the lock data both centrally and locally.
However, only the changes made to the data in the central system are distributed to the other systems. Local
changes in child systems are not distributed.
You can use transaction SUCOMP to administer company address data.

You can use transaction SCUG in the central system to perform the synchronization activities between the central
system and the child systems (starting with company add. data)
You can use transaction SCUL to distribute individual user master records to the child systems again (for large no.
of users use report RSCCUSND)
RSDELCUA - to delete child system from CUA - after this delete message type CCLONE & USERCLONE in WE20 for
the child system
LDAP
sm59 - maintain RFC LDAP_....., LDAP connector - maintain LDAP connector, maintain system user, maintain
connection data
ldap_rfc.exe - os level process
LDAPMAP - tcode - to map the fields (mapping indiacators), direction (synchronisation indicators)
RSLDAPSCHEMAEXT - oprtional schema extenstion report
RSLDAPSYNC_USER - perform synchronisation
LDAPLOG - read log or SLG1 (with object LDAPSYNC & sub object USER)
SLG2 - delete log
113. Which of the following statements with regard to Central User Administration are correct?
Choose the correct answer(s).
A CUA can be implemented as of SAP R/3 4.0B.
B Only SAP R/3 systems can be linked to a CUA.
C CUA uses an ALE setup.
D The clients linked by CUA are called logical systems.
E The clients linked with the CUA are known as the central system and child systems.
Answer: C, D, E
The CUA clients linked by ALE are known as the central system and child systems, and as logical systems. You can
connect SAP systems to a CUA if they have at least SAP Basis 4.5B or an SAP Web AS.
114. Which of the following statements about logical systems are correct? Choose the correct answer(s).
A Logical systems are defined cross-client.
B The IDs of logical systems can be assigned to clients.
C The naming convention for logical systems is LOGSYS###, where ### corresponds to a client ID.
D Multiple logical system IDs can be assigned to a client.
E In the context of a CUA, the clients involved are addressed as logical systems.
Answer: A, B, E
The table that contains the IDs of the logical systems is a cross-client table. Each ID is assigned to exactly one
client, and the recommendation for the naming convention is <SID>CLNT###. The clients involved in a CUA require
a unique assignment to a logical system.
115. Which of the following statements about the required RFC connections in a CUA are correct?
Choose the correct answer(s).

A The RFC connections must be specified entirely in uppercase letters and must be identical to the name of the
addressed logical system.
B The user in the RFC connection must be a dialog user.
C An RFC connection from the child system to itself is required.
D An RFC connection from the central system to itself is required.
E Certain roles for the communication users are required only during CUA setup, and can then be removed from
the relevant user master records.
Answer: A, D, E
The names assigned to the RFC connections used must be identical to the names of the logical systems, that is,
also in uppercase letters. The user behind the RFC connection should be of the type Communication. The central
system requires an RFC connection to itself. The communication users require a number of authorizations only to
create the CUA; the corresponding roles can be removed from
the user master records after the setting up of the CUA is completed
116. With which methods is it possible to create users in child systems in the context of an active CUA?
Choose the correct answer(s).
A In the child system with transaction SU01, Systems tab page
B In the central system with transaction SU01, Systems tab page.
C In the central system with transaction PFCG
D In the child system with transaction PFCG
E In the central system with transaction SU01, Roles tab page
Answer: B, E
If you are using a CUA, you can only create users in child systems using transaction SU01 in the central system. The
creation of users is possible using the Systems, Roles, and Profiles tab pages.
117. Directory services can only be used as a repository for information about users. Determine whether this
statement is true or false.
True
False
Answer: False
Thanks to flexible data model, data about any objects (such as hardware resources or documents) can be stored in
directory services although their use for user information is particularly widespread.
118. Which prerequisites must be fulfilled on the SAP side to use an SAP Web AS with a directory server?
Choose the correct answer(s).
A Host Name and Port Number of the directory server are maintained under Connection Data.
B In user maintenance (transaction SU01), there is a user of type System, that has read and write authorization for
the directory server.
C The operating system program ldap_rfc is running on the host, on which the Directory Server is running.
D The names of the RFC destination and the associated Connector definition are identical.
Answer: A, D

In the SAP system, the RFC destination used and the LDAP Connector must be maintained with the same name (in
uppercase letters). The operating system program ldap_rfc can then be started on the selected application server
of the SAP system while the directory server(s) addressed can run on remote servers (without ldap_rfc).
Additional Customizing includes the definition of a system user and the connection data, including the host name
and port number of the directory server.
The LDAP system user is stored in Customizing for the directory service connection and has nothing to do with the
SAP users maintained in transaction SU01.
119. During a synchronization process, data can be simultaneously imported and exported for a user.
Determine whether this statement is true or false.
True
False
Answer: True
The synchronization indicators do not need to be identical for all mappings. It is therefore entirely possible that,
for example, SAP-specific data (such as role assignments) is exported during a synchronization process, while other
data (such as a fax number) is imported.

TADM 12_1

120. The _______________ process is one option to connect Web Browsers to the ABAP Engine and/or the SAP Web
AS Java of an SAP system. Another option is the SAP ITS.
Answer: ICM
121. Data exchange between SAP Web AS Java and SAP Web AS ABAP is available via ____
Answer: SAP Java Connector
SAP Java Connector is a toolkit that allows a Java application to communicate with an SAP system. Fast RFC
provides an additional fast, local communication channel between SAP Web AS Java and SAP Web AS ABAP of an
SAP system.
122. How many characters does a standard code page (1 byte) distinguish?
Answer:
256
123. In case of errors, SAPinst stops the installation automatically and restarts the installation process: T/F
Answer: False
In case of errors, SAPinst stops the installation automatically and resumes it from the point of failure.
Notes:
Unicode Result: about +30% to +35% CPU and +50% RAM
System parameters: Performance Functionality Availability Scalability Security
Ports: dispatcher 32NN msg 36NN gateway 33NN printer 515 saprouter 3299
Per dialog step: 7KB needed bandwidth
business and index data - raid5
current logging data - raid 1
database config data - raid 1
user ID's
SID - must be alphanumeric (first char must be letter)
SAP DB SAP<SID> control, also SUPERDBA
Oracle (9.20) SAP<SID> SYSTEM and SYS
MS SQL Server <sid>adm SAPService<SID>
DB2 UDB SAP<SID> db2<dbSID>
DB2 zOS <sid>adm also see installation guide
DB2 iSeries <sid>OFR
Informix informix sapr3
WAS is based on SAP Basis technology
ECC is based on R3 Enterprise
124. An SAP ERP Central Component system does not require more hardware resources than SAP R/3 4.6C.

Answer: False
Apart from the additional resources required for Unicode, an SAP ERP Central Component system in general does
require more hardware resources than SAP R/3 4.6C.
125. SAP ERP Central Component is build on SAP Basis Technology.
Answer: False
SAP ERP Central Component is build on the NetWeaver 04 technology.
126. When high security settings are used on iSeries computers, password entries become _______________.
Answer: case sensitive

Notes:
download cds from service.sap.com/installations
sap can be installed only on NTFS only
r3dllins.exe - on windows 2000/2003 server
java_home is required to run sapinst & path to %java_home%bin
sapgui types: sapgui - sapgui for html - sapgui for java
127. Before installing SAP ERP Central Component, you should ensure that the front-end software is installed on
_______________ in your system environment.
Answer: at least one host computer
128. Which command do you use to find out the IP address of your system?
Answer:
ping <hostname>
129. Name at least one file system that you need to set up manually.
Answer:
These file systems need to be set up manually: /usr/sap, /usr/sap/trans, /usr/sap/<SID>, /sapmnt/<SID>
130. To set up installation packages, start the _______________ program.
Answer: SAPAdmin.exe
131. Which of the following is not a classical GUI variant to access the SAP system?
Answer: A
You use Business Explore (BEx) to access SAP BW systems.

To obtain information about the version of the SAP GUI for Java in use, select the _______________ icon in the
upper-right corner of the GUI.
Answer: question mark
Sapgui for windows goto about
Notes:
sapinst - dialog.xml (gui engine) control.xml (controller) keydb.xml (keydb) messages.xml (message library)
sapinst output files:
sapinst.log - records installation progress
sapinst_dev.log - records all messages (progress and error) of every installation step in detail
instgui.log - records all SAPinst GUI messages
Oracle Installation:
sapserver.cmd - create db NO - perform typical config at the end
stop DTC - listerner - ora agent - services and apply patch
using optach - check perl ver. 5.6.1 & java 1.3.1
cmd ---> perl Opatchopatch.pl lsinventory
Apply an Oracle Patch using the Universal Installer
Apply a Oracle interim patch using the OPatch tool
132. You can use the _______________ to install Oracle patch sets.
Answer: Oracle Universal Installer
The Oracle Universal Installer is used for installing the Oracle Database software and Oracle patch sets.
133. The OPatch tool is used for:
A Installing interim patches
B Deleting patch sets
C Uninstall interim patches
D Installing Perl programs
Answer: A, C
The OPatch tool is only used to install/uninstall interim patches.
134. How can you recognize that SAPinst is checking the availability of a software package or CD labels?
Answer:
The Check Location flag is marked in the CD browser window.
135. You cannot use a database instance ID that is different from the SAP system ID.
Answer: False
You can use a database instance ID that is different from the SAP system ID. However, it is recommended that you
use the same ID for both the database instance and the SAP system.

136. The Kernel CD is required for the database instance installation.


Answer: True
SAPinst asks for the Kernel CD.
137. While installing the dialog instance, the port number that you specify for the message server port can be
different from the one specified on the central instance host.
Answer: False
During the installation of the dialog instance, the port number for the message server port must be the same as
the one specified on the central instance host.
138. During the SAP J2EE Add-in installation, the Central Instance profile is changed. How do you activate these
changes?
Answer: By restarting your SAP system.
139. What is the minimal RAM required for SAP Web AS Java?
Answer: 512 MB
140. The _______________ user is used for RFC communication between ABAP and Java stack.
Answer: SAPJSF
141. When installing a Dialog Instance, J2EE Add-in DDIC user is used to setup the operation system account for
<sid>adm.
Answer: False
The DDIC user is used to setup the RFC communication setting for the SAPJSF user.
Notes:
before installing j2ee add-in u need to create client - copy using SAP_CUST profile
while inst. DDIC id logs onto this client
dev_ms dev_disp dev_w0 dev_rd startup logs
slicense
stms - will make - trnst domain control - create domain_name - create group_sid - tmsadm - create rfc - setup
domain.cfg
su25 - basic user & roles
language classification - SMLT
smicm - http application server state - j2ee
webas java user - SAPJSF
check created windows account do not expire
ntreg2env.exe -- env2ntreg.exe
group shared memory - sap note 37537

142. You can install a new SAP license on your SAP system. The license key number must be _______________
characters.
Answer: 18
143. Name the three steps to install SAP online documentation.
Answer: Install the help files. Customize setup variants for online help. Install a web browser or viewer.
144. What is the need for SAProuter?
Answer:
SAProuter increases network security, simplifies network configuration, and allows you to make indirect network
connections. SAProuter is required for SAPNet-R/3 front end and remote consulting connections.
145. There are two standard users in client 000 in SAP ERP Central Component after the installation.
Answer: True
The two standard users are SAP* and DDIC.
146. After the installation of the central instance, a temporary license is active for six weeks.
Answer: False
After the installation of the central instance, a temporary license is active only for four weeks.
147. SAProuter can be started as a demon under UNIX and as a service under Windows.
Answer: True
SAProuter is started as a demon under UNIX and as a service under Windows. This allows to start saprouter
automatically after a restart of your server.
148. If you have installed your SAP system from the delivered SAP DVDs (without System Copy or migration), you
dont have to configure CTS after installation.
Answer: True
Basic, initial settings for the CTS are generated during the configuration of the transport management system.
149. Identify the activity that is not performed by Installation Check.
A Completeness of installation
B Version compatibility
C Accessibility of the message server
D Network security
Answer: D
The SAProuter software, in the standard SAP kernel, increases network security.
150. What are the steps needed to install additional languages?
Answer:
Classifying the language.
Scheduling of language transport.
Scheduling of language supplementation.

151. What are the steps needed to perform a client copy?


Answer:
Maintain the client in table T000.
Copy the client.
Check log files.
152. What is the procedure to perform a full backup for Windows?
Answer:
Save the Registry.
Save system state data.
Back up all SAP-specific and database-related directories.
153. You administer the SAP Web AS Java from within the SAP ECC using transaction SU01.
Answer: False
You administer the SAP Web AS Java from within the SAP ECC using transaction SMICM.
154. The installation check checks, among others, whether the release number in the SAP kernel matches the one
stored in the database system.
Answer: True
The installation check determines inconsistencies in the system.
155. You cannot activate the functions contained in SAP ECC Extension Set.
Answer: False
You activate the functions by selecting the relevant activation switch in the IMG activity, "Activation Switch for SAP
ERP Central Component Extension Set".
156. If you perform a client copy, you need not change SAP ECC client of the SAPJSF user.
Answer: False
If you perform a client copy, you should also change SAP ECC client of the SAPJSF user after the client copy.
157. You cannot use the SGEN transaction to generate the ABAP loads of a number of programs, function groups,
and classes.
Answer: False
You can use transaction SGEN to generate the ABAP loads of a number of programs, function groups, and classes.
158. What are the steps to apply a kernel patch?
Answer:
Decompress kernel patch files to a temporary folder. Follow SAP note 19466.
Save the old kernel and replace parts of the old kernel with the new files.
159. When applying a patch to an existing Dialog Instance SAP Web AS Java, you should select Complete a Dialog
Instance.

Answer: False
When applying a patch to an existing Dialog Instance SAP Web AS Java, you should always select Apply Support
Package x for Dialog Instance.
160. Only the BASIS and ABA Support Packages are applied to the SAP ERP Central Component system.
Answer: False
There are several other Support Package types.
Notes:
non unicode to unicode - default method
Start an export of the entire database using R3Load.
Install a new Unicode database.
Import the database using R3Load again.
Conversion from Unicode to non-Unicode is not possible.
MCOD : A Unicode SAP system is not compatible with a non-Unicode SAP system.
tcode - SPUMG (table TCPDB)
ftp /expdir/db transfer in ascii mode -- all other files in bin mode
dbsize.xml -- sizes of tablespaces or dbspace that will be created
on target system - se06 - This releases all transport, repair, and customizing requests that have not been released
in the source system.
Delete all entries from the following tables: ALCONSEG, ALSYSTEMS, DBSNP, MONI, OSMON, PAHI, SDBAD, SDBAH,
SDBAP, SDBAR.
Execute the RSBTCDEL program and select the Delete with forced mode field to delete cancelled and finished jobs.
Check the consistency of Temporary Sequential Objects (TemSe) using transaction SP12. For more information, see
SAP note 16875.
Adapt the definition of the printers to meet the new system requirements.
Delete entries in the DDLOG table for buffer synchronization. Synchronize the buffers as described in SAP note
25380.
Adapt the client information for logical systems.
Adapt the RFC destinations (transaction SM59) and clean the transactional RFCs (transaction SM58).
Create new operation modes, remove old ones, adapt the operation mode time tables (transactions RZ04 and
SM63).
Check the consistency of the database (transaction DB02).
Delete all entries from the TPFET and TPFHT tables that contain information about changes made to the profile of
your source system.
Delete all entries from the TLOCK table, which holds the repair requests from your source system.
Reschedule cancelled jobs.
Redefine database actions, such as backup and update statistics, (transaction DB13).
Check the entries of the following tables in all involved systems:
TXCOM (SM54)
THOST (SM55)

Post-processing of customer objects:


If customer objects are not original in the new system, modify the corresponding entries in the TADIR table.
If you encounter problems while modifying a customer package using transaction SMTS or SM31, use Validate
(ENTER) instead of Save to save your changes.
161. To be able to perform conversion from non-Unicode to Unicode, you require a non-Unicode Kernel CD for the
export and a Unicode Kernel CD for the _______________.
Answer: import
162. What is the use of Flow Trace?
Answer:
Flow Trace provides more detailed information about the installations progress and success.
Notes:
development & customising, quality assurance, production
sandbox (experiment with customising trns and settings), test - for testing with live data, traning - for end user
training (system change options & client change options)
163. List the functions of Transport Management System (TMS).
Answer:
The Transport Management System (TMS) organizes, monitors, and performs transports for all SAP systems within a
system landscape.
164. List examples of client-specific data.
Answer:
Examples of client-specific data are:
User master data such as parameters, authorization and user groups.
Customizing data such as organizational units, assignments, and document types.
Application data such as business transaction data and material master data.
165. List categories in which data in an SAP system can be divided.
Answer:
Data in an SAP system can be divided into two categories: client-specific data and cross-client data. Client-specific
data, such as user master and application data, affects only one client.
Cross-client data, such as cross-client customizing data and all Repository objects, affects the whole system
environment.
166. Define a client in an SAP system.
Answer:
A client in an SAP system is a self-contained unit in commercial, organizational, and technical terms. A client has
its own user master data and set of table key ranges.

167. If the system change options are set to not modifiable and in the client change options allow the changing of
repository objects, you can not change repository objects from within this client.
Answer: True
If the system change options are set to not modifiable and in the client change options allow the changing of
repository objects, you can not change repository objects from within this client.
Notes: Transports
1 transport group == 1 transport directory
config transport domain - domain controller - transport routes - qa approval procedure
each dev/integ system has a consolidation route assigned as the standard transport layer
for training additional layer : ZTRN
QA approval procedure - to be approved at QA (define QA system and define QA approval procedure)
transport target group - one group can point to multiple systems
transport between different domains is possible using: domain links & external systems

168. Which statements concerning transport routes are correct


A SAP distinguishes between consolidation routes and delivery routes
B SAP distinguishes between export routes and import routes
C If you want to export change requests from an SAP system, there needs to be at least one consolidation route
starting from this system.
D If you want to export change requests from an SAP system, there needs to be at least one export route starting
from this system
E If you want to export change requests from an SAP system, there needs to be at least one delivery route starting
from this system
Answer: A, C
SAP distinguishes between consolidation routes and delivery routes. A consolidation route is used as an export /
import route, i.e. you export change requests from the source system and import them into the following system.
A delivery route means "another import" i.e. there is no export from the source system of the delivery route.
169. Which statements are correct
A A transport domain consists of SAP systems sharing the same transport directory.
B A transport group consists of SAP systems sharing the same transport directory.
C A system landscape consists of SAP systems sharing the same transport directory.
D You can add additional system to a transport domain by logging on to any system of the domain.
E Additional systems can be included into the domain only from the transport domain controller system.
Answer: B, E
A transport domain consists of SAP Systems that are administered centrally with respect to TMS. Certain
administrative tasks (as accepting other systems in the domain) can only be done in the transport domain

controller system. A system landscape consists of SAP Systems that are linked by transport routes. A transport
group consists of SAP Systems sharing the same transport directory
170. How can you achieve that a change request containing only one ABAP program from the DEV system will be
imported into several clients of the QAS system?
A By using client dependent transport routes
B By using transport target groups
C By defining different consolidation routes pointing from the DEV system to the QAS system
D It is impossible to achieve this with TMS.
Answer: A, B
As the ABAP program points (via an assignment to a certain package) to a specific transport layer, there is no use
to solve this problem by creating different consolidation routes from DEV to QAS. If you use transport target groups
and client-dependent transport routes, however, you can achieve that the change request will be ready for import
into different clients of the QAS system.
Notes:
customising tools - img, transport organizer, tms
change request - tasks
scc1 - copy change request from one client to another client in the same system - only client specific customizing
(copy a change request or task or change req. with task)
customising change req: customising data, applcation data, user master data
workbench change req: global customising, cross-client cust. obj, r3 repository objects
trsnt organiser - displays change req, displayes global transport information, provide access to special tools
register developers to user ABAP workbench, Register SAP objects to be modified using SSCR
obj --- include --- package / dev class, person responsible, original system, original language
pkg is assigned to transport layer - if the transport layer is valid consolidation route - the obj of tht package are
transported to consolidation system
sap objects modified in the customer integration system follow the SAP consolidation route
SPAU and SPDD
When you apply a package, a large number of objects are changed.
If you have applied any OSS notes to objects in your system, the hot package may overwrite these objects.
SPDD is used to identify dictionary objects and SPAU (repository objects), will identify any objects where the hot
package is overwriting changes you have made through OSS notes.
changes to original obj are saved to tasks of type dev / correction
changes to copies are saved to tasks of type repair
the package of a repository obj. determines if a change req. is local or transportable
orig. objects may be modified by all developers assigned to the workbench change req.
versions of SAP repository obj. can be compared / restored
authorisations for change management --> s_cts_all, s_cts_projec, s_cts_develo, s_cts_show

171. Select the correct descriptions of what the IMG is or does:


A Provides customizing transactions.
B Is where all Customizing activities must be performed.
C Gives you offline access to all the information required to Customize an SAP System.
D Offers project management tools.
Answer: A, D
The IMG gives you online access to all the information required to customize an SAP System. Customizing can also
be performed without the IMG, of course.
172. It is possible to change a project IMG through regeneration.
True
False
Answer: True
The project IMG can be extended with the help of transaction SPRO_ADMIN at any time. After the change of the
IMG, a regeneration has to be done.
173. What is a change request ?
A change request is a information source in the Transport Organizer that records all changes and modifications
made to repository objects and customizing settings during the adoption of the system.
174. SAP recommends that:
A Project manager or person responsible for the transport (a limited number of users) are creating the change
requests
B Project member should always create there change request by there own
C The project members are assigned to the change request by creation of tasks for each project member inside the
change request
D Project members are recording changes in their own task (assigned by the project manager or person responsible
for the transport)
Answer: A, C, D
175. What should be done before releasing a change request in the development system?
A Unit testing
B Release of all tasks inside the change request
C Deletion of tasks inside the change request
D Information of system administration about the released tasks
Answer: A, B
Before a change request in the development system is released, first the unit testing in the development system
has to be successfully finished. Second, all tasks that are contained in the change request have to be released by
the customizers. Otherwise it is not possible to release the change request by the project leader.
176. Client-independent customizing objects must be saved to change requests of type _______________.
Answer: workbench

177. The change management solution in SAP Systems is based on creating, documenting and distributing change
requests.
True
False
Answer: True
The change management solution in SAP Systems is based on creating, documenting, and distributing change
requests.
178. What is the function of Transport Organizer?
Answer:
Transport Organizer records customizing changes and ABAP Development Workbench changes in change requests in
SAP for Customizing and development.
179. All development in a system landscape should be done in a single SAP System.
True
False
Answer: True
All development in an SAP system landscape has to be done in the same source system, the development system.
180. Why must developers follow naming conventions when creating Repository objects?
Answer:
When creating Repository objects, developers must follow naming conventions to prevent conflicts with object
names.
181. What are the requirements for releasing a task or change request?
Answer:
There are two requirements:
The person releasing the task or change request needs to have the necessary authorization.
Objects in the task or change request are or can be locked.
182. What is the function of Modification Assistant?
Answer:
The Modification Assistant helps you modify SAP standard delivered objects and simplify the upgrade process.
transport strategies: queue-controlled mass transports, single transports, workflow-controlled transports
Parameter Value for Mass Transports Value for Single Transports Value for Workflow-Controlled Transports
IMPORT_SINGLE_ONLY 0 1 1
NO_IMPORT_ALL 0 1 1
IMPORT_SINGLE_STRATEGY 0 1 0
WORKFLOW_STRATEGY 0 0 1
REPEATONERROR 9 8 8
STOPONERROR 9 9 9

logs: actlog, sapnames, data, cofiles, buffer(dev, qas, prd), log (ulog, slog, alog)
tp unconditional mode
0 Imported transport requests are not deleted from buffer.
1 Ignore that the change request has already been imported
2 Overwrite originals
6 Overwrite objects in unconfirmed repairs.
8 Ignore restrictions based on table classification
9 Ignore the fact that the system is locked for this type of transport
tp uses the tables TRBAT and TRJOB
RDDIMPDP must be scheduled with the repeat-start option (2 background work process reqd)
If the job is not running, then start the program RDDNEWPP once in every R/3 System Do this in client 000 and in
all clients RDDIMPDP recognizes terminated import steps by checking table TRJOB
bin:
Contains the global transport parameter file
data
Contains the transport data
log
Contains transport logs, trace files, and statistics
buffer
Contains control information on which transports are to be imported into which R/3 Systems and the order of the
imports
cofiles
Contains information on change requests (different steps of a change request and their exit codes)
sapnames
Contains information for SAP users (the status of each change request)
tmp
Contains temporary files (logs, semaphores on files)
actlog
Contains action logs for all tasks and requests These files are only changed by the R/3 system.
olddata
Contains "old" files from other directories that are saved here with the clearold command before being deleted by
a later execution of this command
Level 1 File SLOG
This file gives an overall view of all imports running in the SAP System.
Level 2 File ALOG
This file contains individual return codes for all the transport steps performed in the transport directory.
ULOG - contains the commands to create cofile datafiles and buffer modifications
tp check all

tp clearold all (remove depending upon - datalifetime loglifetime cofilelifetime olddatalifetime)


183. Using TMS, you can import all change requests listed in the production system import queue in the given
sequence.
True
False
Answer: True
Using TMS, you can import all change requests listed in the production system import queue in the given sequence.
184. Describe the relationship between import queues and import buffers.
Answer:
The import queue in the SAP System represents the import buffer located on the operating system level. Import
queues display the requests that are to be imported to the target system, in the order of their release.
185. SAP recommends that you reject requests containing errors.
True
False
Answer: False
SAP does not recommend the rejecting of requests containing errors, but instead of correcting them using
subsequent transports and approving the affected requests as an entire package.
186. State how to create a transport proposal.
Answer:
To create a transport proposal, go to the Change and Transport Organizer and select released requests. Choose
Display. Position the cursor on a request and choose Utilities Create transport proposal. Enter a short text, the
target system and other change requests.
187. To display tp system log, you have to log on to operating system and navigate in transport directory
/usr/sap/trans/log.
True
False
Answer: False
To display tp system log, choose STMS > overview > imports > Goto > Import Monitor or use transaction AL11
188. SAP recommends transporting each object as soon as it is syntax error free.
True
False
Answer: False
SAP recommends importing a whole change project when all objects are in an acceptable state rather than each
object as soon as it is ready.
189. The naming convention for files saved in the subdirectory cofiles is as follows:
A <source SID>Z<6 digits>

B <source SID>K9<5 digits>


C R9<5 digits>.<source SID>
D K9<5 digits>.<source SID>
Answer: D
The correct naming convention for files saved in the subdirectory cofiles is: K9<5 digits>.<source SID>
190. Which of the following statements is true about transport program tp?
A tp tracks transports by controlling exports and imports of objects between SAP systems.
B tp is a special operating system tool.
C Transaction STMS uses tp commands to execute an import.
D tp performs imports and exports collectively.
Answer: A, B, C
The transport program tp is used to perform imports and exports separately.
191. Which additional tools are called by tp to perform all import steps.
A tp_abap.exe
B RDDIMPDP
C R3trans
D R3import
Answer: B, C
RDDIMPDP is used for communication with ABAP. R3trans is used for communication with database.
192. To execute transport steps, tp uses the tables _______________ and _______________ to communicate with
the various ABAP programs.
Answer: TRBAT, TRJOB
193. A possible first step in troubleshooting transport errors is to use the _______________.
Answer: alert monitor
194. The command _______________ searches for transport requests that are not marked for import into any SAP
system.
Answer: tp check all
Notes: Client Tools
clients: application data can only be copied with the corresponding customizing data
in the target client - perform a local client copy
in case of remote client copy - sap system repository structure must be same in source and target client
u can do parallel remote client copy by creating RFC groups
client export - scc8 - KO (cross client tables) KT (client specific tables) KX (sap script texts)
onto target client - import the reqs - do post processing using SCC7
scc5 - delete client (delete in the bkg, deleted - data, batch input data, sap script texts)
table delivery class

A: Application table (master and transaction data).


C: Customer table, data is only maintained by the customer.
L: Table for storing temporary data.
G: Customer table, SAP may insert new data records but may not overwrite or delete existing ones. The customer
namespace must be defined in table TRESC. To define the customer namespace use report RDDKOR54. You can
start it directly from the table maintenance by choosing Customer namespace definition on the Attributes tab.
E: System table with its own namespace for customer entries. The customer namespace must be defined in table
TRESC. To define the customer namespace use report RDDKOR54. You can start it directly from the table
maintenance by choosing Customer namespace definition on the Attributes tab.
S: System table, data changes have the status of program changes.
W: System table (e.g. table of the development environment) whose data is transported with its own transport
objects (e.g. R3TR PROG, R3TR TABL, etc.).
scc3 - monitor client copy logs
scu0 - use this for client compare - this tcode lists objects, differences, table entries - check the processing status
and comparison status)
single record table buffer - TABLP
195. Client transport consists of two processes: export and import (with post import activities).
True
False
Answer: True
Client transport consists of two processes: export and import (with post import activities).
196. The client copy and client transport tools are designed to replace the data of one client with data from
another client.
True
False
Answer: True
The client copy and client transport tools are designed to replace the data of one client with data from another
client.
197. Explain the steps involved in client transport.
Answer:
A client transport consists of two steps:
First, a client export extracts client data from the source client to files at the operating system level.
Second, the data is imported from the operating system files into the target client.
198. To avoid the problem of insufficient free space in the database, perform a simulation test run or a resource
check.
True
False

Answer: True
To avoid the problem of insufficient free space in the database, perform a simulation test run or a resource check.
199. List the steps to delete a client from within an SAP system.
Answer:
To delete a client from within an SAP system:
Log on to the client to be deleted.
Use transaction SCC5. Either delete the client entry from table T000 by using this function in transaction SCC5 or
by deleting it with transaction SCC4.
200. What is the difference between a client compare and a client maintenance/adjustment?
Answer:
A client compare looks for differences in the Customizing of two clients, a client maintenance/adjustment copies
these differences from one client to the other.
201. What should be the settings for a productive client, concerning client copy/comparison?
Answer:
Protection level 2: No overwriting, no external availability.
Notes:
snote - sscr key not necessary for all note implementations thru snote
modification assistent - se95
modification browser - spau snote - overview - load - check - classify - implement - logs
register manually implemented sap notes using report in se38 - SCWN_REGISTER_NOTES
Support package
SCHEDULE_RDDIMPDP - you can delete the q if the import 1 module has not yet started
upgrade tools - prepare - ua - r3up - upgrade monitor - icnv - sgen
phases (system switch upgrade) - prepare, import, shadow instance, switch
202. The SAP Note Assistant can be used for changing for example programs and DDIC objects.
True
False
Answer: False
The SAP Note Assistant cannot be used for changing DDIC objects. It is only for ABAP sources.
203. List the functions of the SAP Note Assistant.
Answer:
The functions of an SAP Note Assistant include implementing SAP Notes, checking dependencies, reporting,
workflow functions and logging.
204. Identify the functions of the Note Browser.

Answer:
The Note Browser gives an overview of all SAP Notes available in the system. You can also implement or display
SAP Notes from the Note Browser.
205. The _______________ lets you apply the SAP Support Packages in the correct order by creating a patch queue.
Answer: SAP Patch Manager (SPAM)
206. To apply support packages, use the SAP Patch Manager (transaction SPAM).
True
False
Answer: True
To apply support packages, use the SAP Patch Manager (transaction SPAM) in client 000 of the SAP system.
207. SAP Support Packages of one component can be imported in any order.
True
False
Answer: False
SAP Support Packages of one component must be imported in ascending order, without any gaps.
208. All SPAM/SAINT updates must always be imported, because they are based on their predecessor SPAM/SAINT
update.
True
False
Answer: False
All associated programs are always upgraded during the SPAM/SAINT update. It is therefore not necessary to import
the predecessor SPAM/SAINT updates first.
209. The queue for importing the SPAM/SAINT update must be manually confirmed.
True
False
Answer: False
It is not necessary either to define a special queue, nor to confirm this non-existent queue.
210. A prerequisite for importing a SPAM/SAINT updates is that there are no aborted SAP Support Packages in the
system.
True
False
Answer: True
This is true, there must not be any aborted SAP Support Packages in the system.
211. An important aspect of an SAP System upgrade is preserving customer _______________ and
_______________.
Answer: developments, modifications

212. Modification adjustments should be performed by SAP system administrators.


True
False
Answer: False
Modification adjustments should be performed by developers and not by SAP system administrators.
213. List the conditions for which modification adjustments are necessary.
Answer:
The conditions for which modification adjustments are necessary include:
An SAP object is modified by the customer and the same SAP object has been changed by SAP in the new SAP
release

TADM 12_2
SAP Basis Tuning
Optimization of SAP system parameters
Optimization of database and operating system configuration
Optimization of workload distribution
Verification of hardware sizing by looking for hardware bottlenecks
SAP Application Tuning
Find and apply SAP Notes from SAPNet
Optimize the SAP customizing
Optimize ABAP coding
Design table buffering
dialog resp. time - avg. response time for processing a dialog step
== wait time + roll-in + (load+generate) + processing + lock time + db request
High wait time: Insufficient number of free work processes
High roll-wait time: Communication problem with GUI, external system, or large amount of data requested
High load and generation time: SAP buffers (Program, CUA or Screen) too small
High database request time: CPU/memory bottleneck on database server; communication problem with database
server, expensive SQL statements, database locks, missing indexes, missing statistics or small database buffer(s)
High CPU time: Expensive ABAP processing, for example, processing large tables; inefficient programming
Processing time more than twice CPU time: CPU bottlenecks
st03n - last mins. load (instance specific) - depending on the taks type
- transaction profile - sort by total response time
st03G - global workload monitor (list of monitored systems)

stad - stats. record information (sort by task type - dialog - detailed view will give you the complete response
time)
stattrace - tcode allows to collect java stats - DSR collector service collect the info. -- SAPCCMSR send the data to
central monitoring system
enable java was sql trace -- logon to visual admin - global configuration - log configurator - enable SQL trace
to view the trace goto : http://server:50000/SQLTrace/index.html
ICM forwards http requests
local invalidation of icm buffer cache - goto - http server cache - invalidate - only local
For increased security, use a firewall between the SAP Web Dispatcher and the ICM
External SAP ITS (6.20) and integrated ITS might be used in conjunction
Internet Application Components using Flow Logic, WebReporting and WebRFC are not supported by the integrated
ITS - for these functions a stand-alone SAP ITS (6.20) is required
Full integration with ABAP Software logistics for the distribution of services and so on.
Configured by SAP profile parameters instead ITS Registry settings
Uses the ICM as wgate and a dialog work process as the agate
The replacement of an external ITS with the internal ITS requires additional work for migrating existing
applications
ICM is up and running and the Transport Management System is configured
SAP profile parameter itsp/enable is set to 1
The ITS service to be used has been published to site INTERNAL in transaction SE80, for the service webgui this is
default
In transaction SICF /sap/bc/gui/sap/its/webgui is activated and the field GUI Link is set to Y.
The service /default_host/sap/public/bc/its/mimes is also activated and the field GUI Link is empty ( .
Check the setting for the parameter em/global_area_MB according to SAP note 742048: Integrated ITS, memory
requirement in R/3.
Transactions RZ11 and RSPFPAR, for checking the itsp/*- system parameters
Transaction SICF for checking the service settings
Report SITSPMON for checking the status of the integrated ITS
Transactions SM21 and ST11 for other checks
SAP GUI for HTML application (preparsed templates): about 10 MB for each language and 10 MB for each browser
type used
SAP GUI for HTML requires about 3 MB for each session
SAP Memory - local (each workprocess has) + shared memory = virtual memory (physical + paging)
shared memory - is associated with all the processes of 1 instance (contains sap buffers, extended memory, roll
memory)
extended memory contains objects / data associated with unfinished transactions
heap memory - contains same type of data as extended memory, is used when extended is full, is allocated and
released on demand

roll memory (roll buffer) - contains the intial part of user contexts
paging buffer - contains ABAP objects such as extracts, context independent objects such as exports
For extended memory: Max use is more than 80% of In memory (Extended Memory only exists in memory).
For roll area: Max use is more 80% of In memory (part of the roll data might be stored on file level)
Main Reasons for using Extended Memory
Fast context switches are needed in SAP systems, because many users share few work processes
SAP transactions consist usually of more than one step/screen
Fast context switches are not possible by storing huge amounts of transactional data in the roll/paging area
Extended Memory is accessed through pointers, therefore fast context switches are possible
on unix - heap memory is not released
when the limit set in abap/heaplimit is reached the work process is flagged for automatic restart
java memory management
young generation -XX:NewSize -XX:MaxNewSize
permanent generation -XX:PermSize -XX:MaxPermSize
The database should get about 20% of the total physical memory of all servers used for the individual SAP system.
SAP buffers should be considered with a total size of 1000 MB per instance.
Per work process, you should consider 50 MB to 60 MB of memory, depending on the SAP release and operating
system.
You should provide 15 MB to 20 MB of extended memory per concurrent user in the SAP system.
The initial (after startup) usage of virtual memory for an SAP instance should not exceed two times the size of
physical memory (assuming that the SAP instance is the only significant consumer of memory on this server).
Swap size (UNIX) should be three times physical memory, or at least 5 GB (especially if SAP Web AS Java is being
used); 64-bit systems should have 20 GB swap space available.
Page size (Windows OS) should be four times the physical memory.
The database should be assigned between 10% and 30% of the total CPU power of your entire SAP system.
Update processing might use between 10% and 20% of the total CPU power of your entire SAP system.
sql trace is stored at OS level in SQL trace file
use anlyze function in transaction db20 for the table to be analysed
report SAPBC_DATA_GENERATOR prepares the table used for tips and tricks
Notes: Table Buffering
Makes data access many times faster
Reduces the load on the database
Reduces the load on the network and on CPU
The work process is freed more quickly for other work

Fully buffered: During the first access to this table, all table content is copied to the table buffer on the SAP
instance. For client-dependent tables only the client-specific data is buffered.
Generic area buffered: You set the number of key fields for the table used to determine the data to buffered
during access. This is also known as generic key buffering.
Single record buffered: Each individual record accessed will be buffered on the SAP instance.
locally buffered content is invalidated when changed
update DDLOG > rdisp/bufrefmode = sendon,exeauto
rdisp/bufreftime = determines invalidation interval
statements that bypass buffer
SELECT ... BYPASSING BUFFER
SELECT FOR UPDATE
SELECT DISTINCT
ORDER BY
COUNT, MIN, MAX, SUM, AVG (aggregate functions)
WHERE clause containing IS NULL
All native SQL statements
All non-single select statements bypass single record buffering
For tables that are delivered by SAP as Buffering not allowed, do not activate any type of buffering.
Do not activate buffering for tables that contain data that must not be read/evaluated when outdated.
Do not activate buffering for tables holding transaction data.
Notes: Interface Monitoring
Synchronous RFC (sRFC)
Used for communication between systems
Used for communication between the SAP application layer and SAP GUI
Asynchronous RFC (aRFC)
Used for communication between systems
Used for parallel processing
Transactional RFC (tRFC)
A specialized aRFC
Used for transactional, safe communication between systems
Queued RFC (qRFC)
A specialized tRFC (and aRFC)
Used for multiple communication steps in a specified order
Notes: Configuring Help

214. The SAP Library provides you with information about how to partition your hard disks.
True
False
Answer: False
Partitioning hard disks is not part of the SAP Library.
215. The SAP Library also offers a glossary of important terms.
True
False
Answer: True
Yes, it does.
216. The SAP Library is only available on the Internet at the URL http://help.sap.com.
True
False
Answer: False
The SAP Library can and should also be set up locally, for example, on a file or Web server.
217. The following technical forms of the online help, also known as the SAP Library, are available:
A Compressed HTML (.comphtml)
B PlainHtmlHttp
C PlainHtmlFile
D StaticHelp
E DynamicHelp
F SAP HelpKit
Answer: B, C, E
Compressed HTML does not exist, although Compiled HTML (.chm) does. Compiled HTML is the recommended
format for 32 bit Microsoft Windows front ends. The other help types are PlainHtmlHttp, PlainHtmlFile, and
DynamicHelp.
218. The sapdoccd.ini file can be stored in three different places. In which sequence is the directory tree
searched: A) C:Program FilesSAPFrontEnd, B) C:WINNT, and C) C:Program FilesSAPFrontEndSAPgui?
Answer:
The sequence is: B - C - A.
Notes: System Security
Standard passwords
000

000

066

new client

sap*

ddic

earlywatch

sap*

06071992

19920706

support

SNC allows encryption of DIAG and RFC protocols


SSL (ICM with HTTPS - allows encryption of http protocol)
Secure store and forward - SSF
public / private key -- cycle ?
219. Evaluate the following statements.
A SAP* and DDIC are SAP users with no critical authorizations.
B By default, user DDIC exists only in client 000.
C HTTP, encrypted using SSL, is called HTTPS.
D The ICM can accept encrypted connections.
Answer: B, C, D
SAP* and DDIC certainly do have critical authorizations. The other statements are true.
Notes: Data Archiving
data archiving is NOT
Reorganization
Backup / Restore
Document storage (usually using SAP ArchiveLink)
Deletion of test data
Why data archiving...
Improve response times or ensure good response times
Reduce costs for database administration
Reduce system downtime for software upgrades, recoveries, and (offline) data backups
Legal requirements and business requirements must be taken into account here, such as:
Country-specific retention rules
Data must be available to auditors
Potential reusability of data
>> General Customizing (Basis Customizing)
Defining logical path and file names (transaction FILE)
>> Cross-archiving object Customizing
Define the server group for background processing
>> Archiving Object-Specific Customizing
Size of an archive file
Settings for the delete program
>>Tools for Monitoring an Archive Run
Background processing tools
Job logs
Spool lists (if created)

System monitoring tools


Data Archiving Monitor in the CCMS monitor sets
220. Every archiving object in the SAP system is connected 1:1 with the content of a single database table.
True
False
Answer: False
Different business objects could belong to each archiving object in the SAP system. The data for these business
objects could, in turn, be distributed across multiple database tables.
221. The names of the archive files are determined at runtime. How are these names generally specified for a
specific archiving object?
A By cross-object Customizing settings
B By maintaining a local path and assigning the logical path to a physical path in the Basis Customizing
C By assigning a physical file name to a logical file name in Basis Customizing and assigning a logical file name to
an archiving object in the archiving object-specific Customizing
D By the exact time of the archiving run
Answer: C
The name of the archive files is determined at runtime by settings in the archiving object-specific Customizing
(assignment of a logical file name for the specific archiving object) and in the Basis Customizing (assignment of a
physical file name to a logical file name in the Basis Customizing and the assignment of a logical file name). No
specifications about the name of the archive file are made in cross-object Customizing. The exact time of the
archiving run can appear in the name of the archiving file using a parameter, but the name is generally not
determined by this alone.
222. After data has been archived from the SAP system and deleted from the SAP systems database, it is no longer
possible to access this data with read accesses.
True
False
Answer: False
It is still possible to access data to read it after it has been stored in the archive and deleted from the SAP
systems database. Depending on the archiving object concerned, the user can choose from a number of views
(such as a technical view and a business view).
Notes: Printing
spool request, spool data, output request
local printing (L or C)
remote printing (S or U - saplpd)
frontend printing (device type SWIN, access method F host printer __DEFAULT )
device types defines = page format, format types, format, character set, print control
output device, logical server(allow load balancing), spool server
max no of spool work processes which can be used for front end printing rdisp/wp_no_Fro_max
SWIN - generic printer driver for windows machines

u can transport the logical spool server landscape - however assignment of server - u will have to do it manually
deletion of old spool req: RSPO1041
spool db consistency check: RSPO1043
223. Which of the following access methods exist in the SAP system?
A Remote printing
B Front-end printing
C Instance printing
D Local printing
Answer: A, B, D
Instance printing does not exist.
224. Which of the listed states can a spool request have?
A Compl.
B Canceled
C Error
D Waiting
E Active
F Print.
Answer: A, C, D, F
The incorrect options canceled and active are possible status messages from job monitoring. Other possible
statuses of a spool request are -, +, Proc., <F5>, Problem, and Time.
Compl Error Waiting Print - + Proc F5 Problem Time
Read lprintg.log - for troubleshooting printing
Notes: Trace Options
System Log (SM21) - /usr/sap/SID/D*/log/SLOG & SLOGJ
Dump Analysis (ST22) - dump data can be reorg, u can flag the dumps for retention
System Trace (ST01) - System Trace Is Used For:
Authorization checks
Kernel functions
Kernel modules
DB accesses (SQL Trace)
Table buffers
RFC Calls
Lock operations (client-side)
Performance Trace (ST05) - trace location /usr/sap/SID/D*/log/TRACE
SQL Trace
Enqueue Trace
RFC Trace
Buffer Trace

Developer Traces (ST11)


Read dev_.... log files
225. In which of the following transactions can you activate a trace for SQL statements in the SAP system?
A Performance trace
B System log
C System trace
D Database performance analysis
Answer: A, C
You can analyze SQL statements by activating the trace in transaction ST01 (system trace) or ST05 (performance
trace). Transaction SM21 (System Log) is the system log and ST04 (Database Performance Analysis) is used to
analyze database statistics.
226. What is the default port for SAPLPD use under Microsoft Windows?
A 007
B 515
C 516
D 517
E 815
F The port defined by profile parameter rspo/port
Answer: B
Port 515 is used by default.
Notes: CUA
central system roles: SAP_BC_USR_CUA_SETUP_CENTRAL and SAP_BC_USR_CUA_CENTRAL
child systems: SAP_BC_USR_CUA_SETUP_CLIENT and SAP_BC_USR_CUA_CLIENT
report RSDELCUA - can be used to reorganise CUA tables
SCUA, SCUM, SCUG

scc4 - define logical systems


su01, pfcg - cretae users of type system
sm59 - create RFC definition
SCUA - create and activate CUA
SCUM - set parameters for field distribution
SCUG - synchronise the company address, transfer users to central administration
Global
You can only maintain data in the central system. The data is then automatically distributed to the child systems.
The corresponding fields cannot be changed there; they can only be displayed.
Local
You can only maintain data in the child system. Changes are not distributed to other systems.

Proposal
You have maintained a default value in the central system that is automatically distributed to the child systems
when you create a user. After distribution, the data is only maintained locally, and is no longer distributed, if you
change it in the central or child system.
Redistribution
You can maintain the data both centrally and locally. Every time that the data is changed, the change is distributed
back to the central system, and is then forwarded from there to the other child systems.
Everywhere
This option is only available on the Lock tab page. You can maintain the lock data both centrally and locally.
However, only the changes made to the data in the central system are distributed to the other systems. Local
changes in child systems are not distributed.
troubleshooting: Transaction SCUL in the central system
SM59, BD64, SCUA in the central system & BD87 in the child system
SAP Note 333441: CUA: Tips for problem analysis
A child system is to be removed from the CUA (permanently or temporarily)
The CUA is to be completely removed.
Notes: Directory Services
DIT = directory information tree - country, organization, organization unit, inetOrgPerson
cn=name, ou=instructors, o=sap, c=de (DN)
sm59 - register connector RFC, ldap transaction - maintain LDAP connector, maintain system user, maintain
connection data (server)
data exchange with directory report RSLDAPSCHEMAEXT - schema extension of directory server
transaction LDAP - setup link details, mapping indicator, synchronisation indicators
performing the synchronisation - report RSLDAPSYNC_USER
read logs - LDAPLOG
delete logs - SLG2
227. Which of the following statements with regard to Central User Administration are correct?
A CUA can be implemented as of SAP R/3 4.0B.
B Only SAP R/3 systems can be linked to CUA.
C CUA uses an ALE setup.
D The clients linked by CUA are called logical systems.
E The clients linked with the CUA are known as the central system and child systems.
Answer: C, D, E
The CUA clients linked by ALE are known as the central system and child systems, and as logical systems.
You can connect SAP systems to CUA if they have at least SAP Basis 4.5B or an SAP Web AS.

228. Which of the following statements about logical systems are correct?
A Logical systems are defined cross-client.
B The IDs of logical systems can be assigned to clients.
C The naming convention for logical systems is LOGSYS###, where ### corresponds to a client ID.
D Multiple logical system IDs can be assigned to a client.
E In the context of a CUA, the clients involved are addressed as logical systems.
Answer: A, B, E
The table that contains the IDs of the logical systems is a cross-client table. Each ID is assigned to exactly one
client, and the recommendation for the naming convention is <SID>CLNT###. The clients involved in CUA require a
unique assignment to a logical system.
229. Which of the following statements about the required RFC connections in CUA are correct?
A The RFC connections must be specified entirely in uppercase letters and must be identical to the name of the
addressed logical system.
B The user in the RFC connection must be a dialog user.
C An RFC connection from the child system to itself is required.
D An RFC connection from the central system to itself is required.
E Certain roles for the communication users are required only during CUA setup, and can then be removed from
the relevant user master records.
Answer: A, D, E
The names assigned to the RFC connections used must be identical to the names of the logical systems, that is,
also in uppercase letters. The user behind the RFC connection should be of the type System. The central system
requires an RFC connection to itself. The communication users require a number of authorizations only to create
the CUA; the corresponding roles can be removed from the user master records after the setting up of the CUA is
completed.
230. With which methods is it possible to create users in child systems in the context of active CUA?
A In the child system with transaction SU01, Systems tab page
B In the central system with transaction SU01, Systems tab page.
C In the central system with transaction PFCG
D In the child system with transaction PFCG
E In the central system with transaction SU01, Roles tab page
Answer: B, E
If you are using CUA, you can only create users in child systems using transaction SU01 in the central system. The
creation of users is possible using the Systems, Roles, and Profiles tab pages.
231. Directory services can only be used as a repository for information about users.
True
False
Answer: False
Thanks to a flexible data model, data about any objects (such as hardware resources or documents) can be stored
in directory services although their use for user information is particularly helpful.

232. Which prerequisites must be fulfilled on the SAP side to use an SAP Web AS with a directory server?
A Host Name and Port Number of the directory server are maintained under Connection Data.
B In user maintenance (transaction SU01), there is a user of type System that has read and write authorization for
the directory server.
C The operating system program ldap_rfc runs on the same host as the directory server.
D The names of the RFC destination and the associated Connector definition are identical.
Answer: A, D
In the SAP system, the RFC destination used and the LDAP Connector must be maintained with the same name (in
uppercase letters). The operating system program ldap_rfc can then be started on the selected application server
of the SAP system while the directory server(s) addressed can run on remote servers (without ldap_rfc).
Additional Customizing settings include the definition of a system user and the connection data, as well as the host
name and port number of the directory server.
The LDAP system user is stored in Customizing for the directory service connection and has nothing to do with the
SAP users maintained in transaction SU01.
233. During a synchronization process, data can be simultaneously imported and exported for a user.
True
False
Answer: True
The synchronization indicators do not need to be identical for all mappings. It is possible, therefore, that SAPspecific data (such as role assignments), for example, is exported during a synchronization process, while other
data (such as a fax number) is imported.

Notes: Authorizations
Authorization objects allow complex checks that involve multiple conditions that allow a user to perform an
action. The conditions are specified in authorization fields for the authorization objects and are AND linked for the
check. Authorization objects and their fields have descriptive and technical names. An authorization is always
associated with exactly one authorization object and contains the value for the fields for the authorization object.
An authorization is a permission to perform a certain action in the SAP system. The action is defined on the basis
of the values for the individual fields of an authorization object.
Authorization, profile, and role changes become active the next time the user logs on. If the instructions in SAP
Note 452904 are followed
auth/new_buffering=4 and the relevant Support Packages are imported), changes take effect immediately
All authorizations are permissions. There are no authorizations for prohibiting. Everything that is not explicitly
allowed is forbidden.

Role maintenance automatically creates the authorizations that are associated with the transactions specified in
the menu tree. However, all authorization values must be manually checked and adjusted if required in
accordance with the actual requirements and authorities. The system administrator is responsible for this task,
together with the appropriate user department.
During a complete comparison, obsolete profiles are also removed. In expert mode, users can be explicitly
excluded from the comparison. For this reason, no green traffic lights are displayed in role maintenance after this.
PFUD - user master data reconciliation
schedule or check job for full reconciliation - PFCG_TIME_DEPENDENCY
login parameters
You can define additional password restrictions in table USR40.
The parameters login/password_max_new_valid and login/password_max_reset_valid specify the length of time
for which an initial password or a password reset by an administrator is valid.
login/failed_user_auto_unlock= 0 - auto unlock all users at midnight
234. How are authorizations assigned to a user?
Choose the correct answer(s).
A Users are assigned authorizations using profiles.
B Users are assigned authorizations using roles.
C Users are assigned authorizations using user names.
D Users are assigned authorizations using a Certification Authority.
Answer: A, B
Authorizations are combined into profiles. The roles assigned to users contain profiles with appropriate
authorizations for the role. Authorizations are not assigned using user names or a CA.
235. The SAP authorization concept is a positive concept because ...
Choose the correct answer(s).
A every user automatically receives all authorizations.
B authorizations must be explicitly assigned.
C the range of features of the authorization check is so large.
D the developers programmed it efficiently.
Answer: B
SAP uses a positive authorization concept. This means that everything that is not explicitly allowed is
automatically forbidden.
236. System parameters for the user logon are in the area ___. To display users incorrect logon attempts, call the
Information System with transaction ____ The system trace function is called using transaction _____.
Fill in the blanks to complete the sentence.
Answer: login, SUIM, ST01

User logon settings are implemented using the login/* parameter. The Information System is called with
transaction SUIM, the system trace function with ST01.
237. Parameter rdisp/mshost found in which profile
a)default
b)start profile
c)Central instance instance profile
c)Application Instance instance profile
Answer: C
238. Parameter rdisp/vbname found in which profile
a)default
b)start profile
c)Central instance instance profile
c)Application Instance instance profile
Answer: C

Find out answers of all these questions

239. How do you find database host name


Answer: One screen dump of sytem status database information find the Database host name
Questions on Roll wait & buffer reads. ( for workload analysis)
2-3 questions on ITS/w-gate/agate
Sequence of startup of mysap components
Optimal printer config to be used
1-2 questions on CUA
Sequence of memory allocation for the dialog workprocesses
Question on rdisp/bufrefmode
Questions on rdisp/mshost , rdisp/vbname parameters
Questions on V1/V2 updates
Background processing ( external programs )
Questions on sapevt
Questions on sapxpg
Questions on tp
Questions on table buffering
2-3 questions on troublshooting SAP startup problems
2-3 questions on PFCG / roles /profiles

1. Performance optimization
SQL statement given screen dump of ST04 detail analysis SQL request
& ST04 main screen dump- Single choice only
To find SQL statement is expensive or not
a)buffer gets > 5% Total Reads so Statement is expensive
b)buffer gets > 5% Physical Reads so Statement is expensive
c)Statement is not expensive
d)Very high buffer gets so statement is expensive
e)High no of execution so statement is expensive
2. Program ZZSLOW is there and it access ZZTABLE .And want to improve the performance
(multiple choice )
a) create an index on ZZTABLE and this is preferred over option of tuning SQL statement
b) Creating an index would definitely improve the performance
c)Tuning the SQL statement would solve the performance and is preferred over Index Creation
d)Optimizer may choose wrong index after creation of the index

3. One screen dump of update termination.


4. Sequence of Updates V1 & V2
a) both occur independently
b) first V1 and then v2
c)both simultaneously
5. How many minimum V1 and V2 processes should be there?
If V1 process is only there and there are not V2 process then will V1 process will handle V2 updates as well ??
True/False

6. Which of the foll. Traces can be started without restarting SAP system
a)Buffer Trace
b)SYSLOG Trace
c) Database Trace
d)Dispatcher Trace
e)Authorization
7. Analyse problem of system startup. Before anyone could login system stops . Check using(multiple choice)
A)check sm21
b)/usr/sap/log directory
c)analyse database error log in details
d)check files in usrsap<instance>instance_nowork folder
e)check files in sapbackup folder

8. Update optimizer statistics jobs does (multiple choice)


a) Not update statistics of pool and cluster tables
b) update statistics of all transparent tables.
C) update statistics of all transparent tables who doesnt have any statistics
D) Check DBSTATCO for updation of selected tables
E) updates only statictics for DBSTATCO
9. One screen dump of sapdba
Archive stuck situation is possible
10. One screen dump of backup failure
trying to take offline backup while R/3 is on
11. One screen dump on TIME_LIMIT_EXCEED explanations and some questions.
12. What of the foll. Components are in mysap technology
a) SAPGUI
b)mysap database
c) ITS
d)SAPDB
e)
13. Can Wgate and Webserver be on different boxes.
14. From where can ITS be adminstrerd -multiple choice
a) from within SAP system
B) from web server
c) from ITS admin instance
15. Which of the following files are required for transport in to QAS system
a)transport.pfg
b)DOMAIN_DEV.cfg
c)TP_DOMAIN_<SID>.pfl
d)tpimport.pfg
16. Questions on RFC+CPIC time & Roll Wait Time
17. Uses of solution manager
18. Enque table is stored in (single choice)
a) Table Tlock in database
b)In Central instance at file level
c) in shared memory of the Central instance
d)In shared memory of each SAP instance
19. Enque/deque is related to
a) lock & unlocking at Database level
b)Lock & unlock of SAP transactions

20. Locking process of SAP transactions carried out by


a) Dialog process
b)enque process
c)Message server process
21. A communication is to be done between 2 systems, such that none should use anonymous logon for misuse to
do remote logon to target system (multiple choice)
a) if you do not give RFC target system,system no etc. then a default Logon is performed on to 000/own
system with user SAPCPIC.
b)To create a communication user in su01 and specify it in target destination
c)to keep logon details blank so that each user has to specify the detials every time a connection is made
22. Which process first connects to the database ?
a) Dispatcher
b) Message server
c)Work process
d) SAPGUI
e)Gateway
23. What is the startup sequence of the SAP system?(multiple choice)
a)Database ,gateway ,dispatcher
b)Dispatcher ,gateway ,database
c)Database , dispatcher ,gateway
d)etc.. etc
24. SCU0 along with SM30 can be used to (multiple choice)
a) compare clients within same system
b)compare different clients within different systems
c)Can be used to adjust customizing alongwith SM30
d)Can be used to comapare transaction tables
25. User in 000 used to logon to a newly installed system
a)sap* ,pass
b)sap*,19920706
c)ddic,06071992
d)ddic,19920706
c)system/pass
26. Password of SAP Dictionary user
a)DDIC,06071992
b)SAP*,pass
c)DDIC,19920706
d)SAP*,06071992
27. User/Password in newly created client
a)DDIC,06071992
b)SAP*,pass
c)DDIC,19920706
d)SAP*,06071992

28. At then end of prepare phase which log file is created


a)R3up.log
b)prepare.log
c)Checks.log
d)upgrade.log
29. Allocation sequence of DIA work process
a)rollfirst,heap memory until exhausted,remaining of roll area,then Extended memory
b)rollfirst,Extended memory until quota reached,remaining of Roll area, then Heap memory
c)
30. How to create additional Sap service marketplace users (single choice)
a)one user Sapadm always there for every customer
b)At customer place the user with Administrator rights can create additional users
c)Create an oss message for creating additional users
d)has to check license & contract between SAP & customer
31. Buffering for a frequently updated table should be (single choice)
a)single record buffered
b)generic buffered
c)No buffering
c)Full buffering
32. For buffer synchronisation
a)In central system only way is to make bufrefmode=sendon/exeauto
b)In central instance and all dialog instance it should be bufrefmode=sendoff/exeauto
c) In central system it should be bufrefmode=sendoff/exeauto
d)In central system and all dialog system in exceptional conditions may be set as bufrefmode=sendoff/exeauto
33. One screen dump on Load average of ST06 screen (Single Choice)
a)Load average is the Average CPU utilisation of the server
b)No. of CPU processes waiting in front of the CPU
c)
d)
34. Client copy
a)Remote copy creates huge file in operating system level in target systems (T/F)
b)Client copies can be done within same system(T/F)
c)Remote Client copy can be done using parallel processes (T/F)
d)
35. From external programs which process is used to trigger an event within an SAP system(Single Choice)
a)sapxpg
b)gwrd
c)dpmon
d)sapevt
e)disp+work.exe
36. From SAP system which process is used to start external program & external commands (Single Choice)
a)sapxpg

b)gwrd
c)dpmon
d)sapevt
e)disp+work.exe
37. How many spool work process can be configured (Single Choice)
a) one per sap instance
b)one per SAP system
c) more than one per SAP instance
d)one on the Central instance
38. In 3 system landscape from where the request can be imported in QAS system (Single Choice)
a)Only from DEV
b)Only from QAS
c)From all of the 3 systems
d)only from PRD
39. Some questions on TMS
a)TMSADM are automatically created in 000 client (T/F)
b)TMS* RFCs are automatically generated
c)
40. SAPCONNECT
a)sapconnect only works with RFC destinations (T/F)
b)if you configure sapconnect in client 000 then it is available to all other clients(T/F)
c)for Auto reaction method sapconnect needs to be configured in client 000 (T/F)
d) for External mail configuration an connection has to be maintained in SCOT (T/F)
e)No extra setting required for Mail config(T/F)
f)An program has to be scheduled so that sapconnect send external mails . (T/F)
41. RZ20/RZ21
a) in order to add create new monitor set you have to switch to Activate Maintenance function mode (T/F)
b)It is recommended to copy Entire Monitor Set and then make changes to it (T/F)
c)It is recommended to keep monitor set with minimum monitoring objects so that loading time of the set is
minimum (T/F)
d)You should maintain the threshold values of the monitor set (T/F)
42. When you do a modification then (single choice)
a)The package /dev class of the object has to be changed to customer dev. Class
b) The package /dev class of the object is within that of SAP and cannot be changed
c)
d)
43. A customer wants to restrict modification what should he do
a) change to not modifiable in Se06 system change option (T/F)
b)avoid modification by using enhancements & Business Addins(T/F)
44. Further on modifications
a)Every modification has to be registered as SAP Service marketplace (T/F)
b)Every manual modification required Developer Acess key for the developer (T/F)

c)Modification request has to be sent to SAP thru FAX(T/F)


d) All modifications should be done in DEV system for techincal reasons (T/F)
e)If modifications done then further work is required during upgrades (T/F)
45. Use of native SQL
a) Will always improve the performance (T/F)
b)Will remove the programs from being database independent(T/F)
c) data accessed will not be buffered (T/F)
d)
Operation mode switch from BTC to DIA
a)if jobs are running in BTC process then operation modes will be switched after the jobs are completed (T/F)
b) if jobs are running in BTC process then operation modes switch will be cancelled (T/F)
c)The running jobs would be temporarily put in suspended status (T/F)
d)

Question:
When creating a logon group for Logon Load Balancing, which of the following CANNOT be specified?
Answer:
A. Maximum allowable response time.
B. Maximum number of users who may be logged on to the instance.
C. Name of the instance defined for the logon group.
D. Maximum number of sessions per user.
E. Name of the logon group
Question:
Which R/3 System user is used for starting external programs using SAP background jobs?
Answer:
A. DDIC
B. SAP*
C. SAPR3
D. SAPCPIC
E. <sid>adm
Question:
Name the R/3 System transaction used for mointoring a spool requests.
Answer:
A. SM50
B. SM51
C. SPAD

D. SP01
E. SM37
Question:
Which of the following is authorized to maintain R/3 user id parameters?
Answer:
A. Only the R/3 system administrator.
B. All R/3 users having an account in the same R/3 client.
C. Only the user himself.
D. Only the R/3 system administrator and the user.
Question:
Given a LAN with an R/3 Central Instance with database (Node: host1, Instance Name:DVEBMGS01,
SAPSID:C11), and R/3 Dialog Instance (Node: host2), and several R/3 Frontend PC's what is the name of the
profile where the SAPDBHOST parameter is defined?
Answer:
A. C11_DVEBMGS00_host1
B. The SAPDBHOST parameter is defined in the database startup profile.
C. TEMU.PFL
D. DEFAULT.PFL
E. START_DVEBMGS01_host1
Question:
Given and R/3 Central Instance with all services installed, using Instance ID01, and having the SAP ID of C11.
What is the name of the directory where the work process trace files are written (for Windows NT replace the
"/" with "")?
Answer:
A. /usr/sap/C11/DVEBMGS01/data
B. /usr/sap/C11/DVEBMGS01/log
C. /usr/sap/C11/DVEBMGS01/work
D. The trace files are written in internal database tables.
E. The trace files are written in the home directory of the database.
Question:
Which of the following functions is NOT possible using the SAP Online Service System (OSS)?
Answer: (All is possible)
A. Execute online searches for R/3 Notes.
B. Register problems with the SAP Hotline.
C. Lookup SAP training dates and course offerings.

D. Register changes to SAP objects.


E. Apply for official Internet address from SAP.
Ask him/her to describe how SAP handles Memory Management?
ST02 / ST03 In general via table buffers, you could go into the whole Work Process, roll in, roll out, heap (private)
memory, etc. however just as a Unix or DBA admin would know, is you look this up when needed for the exact
specifics.
Ask him/her to describe where they would look at the buffer statistics, and what steps they would use to
adjust them?
ST02, RZ10
Ask him/her to describe how to setup a printer in SAP or where they would look to research why a user/users
can not print?
SPAD, SP01, SM50, SU01
==============
Keep the interview to 3 general areas:
DB (what is the directory structure/ where are the files kept oracle alerts, init.ora, redo logs, archive logs, etc.;
possibly some basics stuff like what to do "high level" when the archive directory fills up, etc. Keep this minimal as
from a SAP basis admin point of view Oracle is just a big giant bit bucket and SAP can handle to the daily
monitoring and maintenance itself.
OS (what is the directory structure (what is NFS mounted and why / where are the message files contained for the
OS error log; basic commands for the OS eg. Unix, mv, cp, ls, grep, ps-ef, df-k, etc. That is pretty much all the SAP
basis admin will need to know. Client/Server architecture.
SAP (what is the directory structure / where are files located ie. profiles - start, instance, default (what are they
and what is the order of precendence) start is for statup only, instance is the first to be read then the default and
if a given parameter cannot be found in the instance or then the default then the internal standard is taken from
RZ10 setting.
You can ask them to ran Transaction codes to you. Menus constanly change so go with T-codes. He should have a
good knowledge of the following areas; transports, user / print / spool / batch management, monitoring, client
tools and copies, support packages, kernel patches, workload analysis, Roles and Security, etc.
The standard list of t-codes is pretty much

SM50, SM51, SM66, SM12, SM13, SM21, DB01, DB02, DB13, ST01, ST02, ST03, ST04, ST05, ST06, SU01, SUIM, PFCG,
SCC4, SE01, SE09, SE10, SPAM, SM35, SM36, SM37, SPAD, SP01 SCC3, SCCL, SCC9 this are pretty much you heavy
hitters for monitoring and support.
I would ask in general how he would troubleshoot the following:
- User cannot connect to SAP
check SAP logon settings, ping the host, check message server, check dispatcher, etc.
- User cannot print
check SAP user setup, check SPAD, check spools, check unix queue or print queue at the os level, etc
- System seems slow
check SM66, SM51, SM50, SM21, ST06, ST03, SMLG, AL08 etc.
Some important things to remember is to ask not get specific to your installation or specific system setup as all
SAP instances are different, keep your question to general topics and general answers.
The most important thing to notice when choosing a candidate is not how they parrot back answers to you, but if
they can
a) think for themselves and
b) they actually like to and will keep on learning as no one knows it all and
c) they have a good background and willingness to perform analyis and will keep on digginging until the answer is
found or until their resources are exhausted and then they will pull in what is required to figure it out.

1. Which transaction is used to maintain the start, default and instance profiles? (Single choice)

SM21

RZ01

RZ20

RZ10

2. The R/3 standard users SAP* and DDIC (Multiple choice) (in client 000)

Must be assigned new passwords after installation

Must not be locked

Can be copied

Should be deleted

Must be changed.

3. Which table contains a list of all the clients in an R/3 system? (Single choice)

TCLIENT

T000

SM30

SCC4

4. The TPPARAM file

(Multiple Choice)

Is required for parameterizing the transport system and is the parameter file for the tp and
R3trans programs.

Is required only for the installation of the R/3 system

Must be accessible to all the R/3 systems in a system group, and there needs to be an entry in the
file for each R/3 system in the group.

Is required only for the duration of an R/3 release upgrade.

after installation is available in directory usrsap<SID>exerun

5. The usrsap<SID>exe directory (Multiple Choice)

Contains only the programs for the front-end devices

Contains the R/3 kernel program

Contains the database backup programs and administration programs supplied by SAP

Must be the same on the central instance and on the application servers, which means that the same
programs with the same release level are needed.

May also be named sapmntexerun

6. Which profile parameter defines the number of background/batch work processes? (Single choice)

rdisp/no_btc_wp

rdisp/batch

rdisp/background

rdisp/wp_no_btc

7. The size of the following directories are static, i.e the amount of disk space they require do not change after
the installation has been completed.

usrsap<SID>

usrsaptrans

usrsap<SID>exe

usrsap<SID>exerun

usrsap<SID>work

(Multiple Choice)

8. If the amount of Main memory is changed ( Increased or decreased) then (Multiple Choice)

the windows NT paging file should be modified

the windows NT paging file should be deleted if there is enough main memory

the windows NT paging file should not be modified

the R/3 start profiles should be modified

the R/3 instance profiles should be modified

9. Before archiving, the administrator must first

(Multiple Choice)

discuss archiving strategies with the appropriate application managers

ensure sufficient hard drive space

be sure that at least 2 Background processes are available

configure Archivelink

none of the above

10. If an R/3 distributed instance has the system number '10', hostname 'DAS1', and SID 'DEV', what might the name
of the instance profile be?(Single choice)

DEV_DVEBMGS10_DAS1

DAS1_DBS10_DEV

DEFAULT.PFL

DEV_DBS10_DAS1

11. Normally the Database is ...

(Single choice)

Automatically opened when the R/3 system is started in the standard way and also automatically closed
when the R/3 system is powered down.

Started and stopped separately

Started when the first attempt is made to log on to the R/3 system.

Automatically opened when R/3 system is started in a standard way. However you need to stop it
manually

12. Which of the following is true of update work processes? (Single choice)

Update work processes are optional, as the other work processes can update the database directly

Update work processes can only be configured on the central instance

SAP recommend at least 2 UPD work processes, and 1 UP2 work process per system

Update work processes work synchronously with dialog work processes.

13. Which program should be run after installing R/3 to configure the code-page setting in table TCPDB? (Single
choice)

RSSTAT60

RSCOLL00

RSCP0004

RSCP0000

New program is: RSCPINST, all the above programs are obsolete
14. Which of the following is true of dialog work processes? (Single choice)

Dialog work processes are dynamically allocated to users by the dispatcher

Dialog work processes communicate with each other via the gateway process

Dialog work processes do not update the database

Dialog work processes are assigned to users at logon time

15. The SAP R/3 Transport System. (Single Choice)

Is used to move clients from one R/3 system to another

Is required for a one-system landscape

Moves developments and customizing changes from one system to another

16. Customizing of an R/3 system is (Single Choice)

Performed at the start of the implementation process, but stops once the development efforts begin.

Changing of only client dependent table entries for the purpose of configuring the system to the specific
needs of your company.

Necessary regardless of the functional modules chosen to be installed by the customer.

17. What transaction is used to list all users logged into a system? (Single choice)

SM04

AL08

SM51

SUSR

18. The advantages of an R/3 system landscape with three databases include which of the following: (Multiple
Choice)

Development, testing and production take place in separate database environments and do not
affect one another.

A transport request is tested first in the Quality assurance system and, when proven to be correct, is
imported into the third, Production system.

Client-dependent changes can be made in the development system without immediately affecting the
production client.

Client independent changes made on the development system immediately affect the production client

Development, testing and production take place simultaneously in separate database environment and
affect one another.

19. Using the local client copy tool (SCCL), which of the following can NOT be copied? (Single choice)

Repository objects

User master records

Client specific customizing

Application data

20. In order to establish an additional client within the same R/3 System (Single Choice)

The customizing and repository objects from the source client are copied to the new client using a client
copy.

The source client is exported and imported into the new client using a client export.

The customizing, application data and user data from the source client is copied to the target client
using a client copy.

A remote client copy is performed between clients.

21. In the development system, it is recommended that (Multiple Choice)

Client DEV be set to automatically record customizing changes

The system change option will allow for changes to repository objects

A SANDBOX client will allow for client-independent changes but will not allow for transporting of any
changes.

Client MUST should allow for customizing changes

The system change option will only allow for changes to SAP-owned objects.

22. With a 3-system landscape consisting of a development system, a quality assurance system, and a production
system, which of the following is true of transport routes, presuming development will be done only on the
development system? (Single choice)

One delivery route is required between development and quality assurance

One consolidation route is required between the quality assurance system and the production system

Two consolidation routes are required between the development and the quality assurance system,
and one delivery route between the quality assurance system and the production system

Transport routes are not required, as they are created dynamically

23. In a 3 system landscape, ideally ( Multiple Choice)

There exists a transport buffer for all the 3 systems

The buffer of the production system will receive transport requests only after those transport
requests have been imported into the Quality Assurance system.

The buffer of the Quality Assurance system is always identical to that of the production system

The Buffer of the Production System is always identical to that of the Development system

There do not exist a transport buffer for all the 3 systems

24. It is possible to view the transport log files ( Multiple Choice)

using transaction SE01

using transaction SE09

using transaction SE10

from within the target system after import

from within the source system

25. Where an application server is '192.168.10.13', the system number is '00', what would the sapgui command line
look like? (Single choice)

sapgui /H/192.168.10.13/S/3600

sapgui /host=192.168.10.13 /system=00

sapgui -h 192.168.10.13 -s 00

sapgui /H/192.168.10.13/S/3200

26. How can you check the startup and stop logs and traces (Multiple Choice)

Only in the home directory of user <SID>ADM

Using the SAP Service Manager (View Trace)

In the Work directory

In R/3 CCMS (System Monitor and control panel)

Using R/3 Monitoring Traces (developer Traces)

27. If a disk has crashed, you should (Single choice)

Try to stop the R/3 Instances

only stop the database

Shutdown the machine

28. What is the name of the configuration file used by saprouter? (Single choice)

saprouter.ini

saproute.ini

router.sap

saprouttab

29. R/3 System profiles on the application servers are (Single choice)

created by the R/3 administrator at operation system level after installation

created at operating system level during R/3 system installation in accordance with the installation
parameters

delivered pre-configured by SAP

30. After installation, SAP recommends that you

(Single choice)

delete the profile files at operating system level

import the profile files into the R/3 System using the R/3 profile maintenance tool

transfer the profile files at operating system level to the OS super-user

31. An R/3 application server needs the following profile files during the startup phase. (Multiple Choice)

The START profile for the program sapntstart / sapstart

the configuration profile for the data backup program

the configuration profile of the R/3 instance

the password database of the operating system

the default profile of the R/3 instances

32. An R/3 instance profile defines (Multiple Choice).

which services are made available by the application server

the size of the memory areas allocated by the application server

The default times for automatic online logon load balancing

SGA values for Oracle Database

Log Buffer Values

33. In Easy mode in profile maintenance

(Multiple Choice)

the estimated memory requirements are displayed for the configured R/3 instance

gives you the option of excluding specific R/3 users from logging on to specific application servers

lets you determine which and how many R/3 work processes are generated at operating system level
at system startup .

The memory estimation is not done

Oracle Settings are also done

34. What does an operation mode define? (Multiple Choice)

Which instances are controlled

The number of application servers in the system

The work processes of an instance.

The number of Database servers in the system

None of the above

35. Why are many Background Work processes needed during the night business? (Multiple Choice)

because of list processing and tasks such as list balances

large volumes of data needs to be inserted or updated into the database

because of time critical processing

because of secure processing

large volumes of data need not be inserted or updated into the database

36. What is the operating mode timetable used for in normal operation? (Multiple Choice)

It defines which operation mode will be active at what time of the day

It is one of the requirements of CCMS

It is required for automatic switching of Operation Modes

It is used to define the types of services offered by SAP R/3 system as time dependent

None of the above

37. Which of the following is an example of a data interchange protocol supported by SAP? (Single choice)

OLE

RFC

CPIC

ALE

38. How can you switch operation Modes manually? (Single choice)

By using CCMS Control - System Monitor

By using CCMS Control - Control panel

Using the Job Scheduling Monitor

39. What happens during the Operation mode switch? (Multiple Choice)

The SAP R/3 System does not shutdown

The dialog work processes switch to Background work process or vice-versa depending on the
instance definition

The instance profiles are changed

The SAP R/3 buffers are not refreshed

None of the Above

40. In which profile would you expect to find the parameter 'abap/heaplimit'? (Single choice)

Start profile

Default profile

Instance profile

There is no such parameter

41. Can the user administrator assign the SUPER user profile to an ordinary user? (Single choice)

Yes, the user administrator can perform this task if she/he has the authorization for this user group.

No. To perform this task, the user administrator requires special authorizations. The user with
super user authorization usually does this.

No. No one is allowed to assign the SUPER user profile to the user.

42. The administrator has changed the authorization for the user. When does this new authorization take effect
for the user? (Single choice)

The new authorization is used after the changed authorization has been activated. Users do not
have to log on again to the R/3 System.

The new authorization is used after the changed authorization and the corresponding profiles have been
activated.

The new authorization is used after the changed authorization has been saved.

To use the new authorization, the user must log on again to the R/3 system.

43. What program is used to start an R/3 upgrade? (Single choice)

R3up

R3inst

upgrade

sapupginst

44. When performing an upgrade on a development system, which of the following transactions may be used
during the dictionary adjustment phase? (Single choice)

SPAU

SPDD

SPAM

SAINT

45. Which of the following is true of a locally defined object? (Single choice)

Local objects are saved in the file system of the development system

Local objects cannot be transported to other systems

Local objects can be transported to other systems

Customising is saved as a 'local object'

46. Explain the function of the R/3 spool system (Single choice)

It collects the print requests and stores them in the TemSe file.

It collects the output requests and the associated data and passes them to the formatting process.

It just writes the print request data to a sequential file

47. A change request containing an ABAP program (number 905239) created on the DEV failed to import to the QAS
system. Which of the following is an example of the location and name of the logfile you might look at to
analyse this problem? (Single choice)

/usr/sap/trans/log/QASI905239.QAS

/usr/sap/trans/log/DEVI905239.QAS

/usr/sap/trans/log/DEVK905239

/usr/sap/trans/log/905239.log

I log file
K controlfile
R datafile

Some of the following question I can recollect from above exams :


1. Used of RZ20 ( Alert Monitor )
2. Real spool server & logical spool server
3. Used of SAP Solution Manager
4. WAS fuctinality sequence
5. Used of ST04 , ST06
6. Minimal & Maximal Disk layout.
7. ABAP Dump 1631,1631,1653,1654
8. System--- Status screen findings
9. In RFC defination , how we controlled Autho. Of user defined in RFC destination.
10. Using Operation mode , what you can achived
11. What is the used of initsid.sap file .
12. In Production system with ORACLE database Archive log mode should be activited.
13. If we take Online backup , what other thing we should backup for restore & recovery.
14. What are causes of Expensive SQL statement.
15. V1 , V2 update defination & error.
16. Cost best optimiser commands ( sapdba chekopt & sapdba analyze )
17. Sapxpg & sapevt function
18. Different types of Client copy.
19. Where the R/3 spool system stores data in the Temse database / at the operating system
20. Used of PFCG
21. Reorganisation of index that is Reuilding.
22. Database backup using Verify
23. The used of Split mirror disk backup.

24. Contents of sapdba check log file


25. How can you check startup & stop logs & traces.
Given by Vikas/Ashish
SAP

WHEN THE "PREPARE" PROCESS IS RUN WHICH LOG FILE IS CREATED?


R3UP.LOG,R3UPCHK.LOG,R3CHK.LOG,CHECK.LOG,PREPARE.LOG

QUESTIONS BASED ON ST06 SCREEN. wHAT IS MEANING OF LOAD AVERAGE?

Count

Load average

1 min

0.00

5 min

0.00

15 min

0.00

Context switches/s

2,790

QUESTIONS BASED ON ST04 SCREENS. (BUFFER GETS/READS)

FROM WHERE CAN ITS BE ADMINISTRED?

QUESTIONS ON TMS( TP_DOMAIN.PFL, DOMAIN.CFG)

IN WHICH SITUATION STMS CONFIGURAION TO BE CHANGED (WHEN NEW SYSTEM IS ADDED, VIRTUAL SYSTEM IS
ADDED, R3 UPGRADE, KERNAL UPGRADE)

TO INCREASE SPOOL SYSTEM PERFORAMANCE WHAT CAN BE DONE?

QUESTION ON SAP-> SYSTEM SCREEN TO IDENTIFY HOSTNAME OF DATABASE

WHAT ARE REQUIREMENTS TO MAINTAIN CUA? (ALE,RFC,....)

HOW MANY SPOOL WORK PAROCESS CAN BE CONFIGURED?

SAP NetWeaver Application Platform Technical Consultant Assessment


1. What types of SAP GUI are there?
A SAP GUI for the Windows environment
B SAP GUI for the Java environment
C SAPGUI for Linux
D SAPGUI for HTML
Answer: A, B, D
2. Which work process types can you find on an SAP Web Application Server?
A Dialog work process
B Message server work process
C Update work process
D ICM work process
E Background work process
F Enqueue work process

G Spool work process


Answer: A, C, E, F, G
3. The term central instance describes the instance
A that you are logged on to while working in the system
B On which all application processes required for operating an SAP system are configured
C On which the gateway process is configured
D On which the majority of work processes are configured
E On which the majority of dialog work processes are configured
Answer: B
4. What tasks does the task handler carry out?
A Communicates with SAPGUI
B Coordinates activities within the work process
C Accesses the database
D Processes the ABAP coding on which a transaction is based
Answer: B
5. What possible advantages does the correct use of logon groups offer?
A The users are automatically logged on to the correct system
B The program buffers perform better
C The program buffers can be set up smaller
D The program buffers may now be larger than 1 GB in size
Answer: B, C
6. In which sequence are the system parameters read from the specified locations by the system?
A 1. Instance profile 2. Default profile 3. Kernel
B 1. start.ini 2. Kernel 2. Default profile 4. Instance profile
C 1. Kernel 2. Default profile 3. Instance profile
D 1. Kernel 2. start.ini 3. Default profile 4. Instance profile
Answer: C

7. The following technical forms of the online help, also known as the SAP Library, are available:
A Compressed HTML (.comphtmf)
B PlainHtmlHttp
C PlainHtmlFile
D StaticHelp
E DynamicHelp
F SAPHelpKit
Answer: B, C, E

8. The names of the archive files are determined at runtime. How are these names generally specified for a
specific archiving object?
A By cross-object Customizing settings
B By maintaining a local path and assigning the logical path to a physical path in the Basis Customizing
C By assigning a physical file name to a logical file name in Basis Customizing and assigning a logical file name to
an archiving object in the archiving object-specific Customizing
D By the exact time of the archiving run
Answer: C
9. Which statements are correct?
A The transport of objects is divided into Export, Storage, and Import phases.
B The import into the target system is performed automatically at midnight Greenwich Mean Time.
C The transport directory is specified by parameter DIR_TRANS.
D When transporting, the following rule applies: The target client is the same as the source
client, unless otherwise specified.
Answer: C, D
10. Which of the following access methods exist in the SAP system?
A Remote printing
B Front end printing
C Instance printing
D Local printing
Answer: A, B, D
11. Which of the listed states can a spool request have?
A Compl.
B Canceled
C Error
D Waiting
E Active
F Print.
Answer: A, C, D, F
12. Which Remote Function Call procedures does an SAP system provide?
A synchronous RFC
B reflexive RFC
C looped RFC
D transactional RFC
E cut-through RFC
F queued RFC
Answer: A, D, F
13. Which tools can you use to administer an SAP ITS?

A Commands at operating system level


B Transaction SITS in the SAP system
C ITS Administration tool
D Microsoft Management Console with the SAP ITS Snap-In
Answer: A, C
14. Which statement is correct?
A The ICM is implemented as a thread and is available for a large number of operating systems.
B You can use an instance profile parameter to configure how many ICMs are started for each
dispatcher.
C SAP recommends that you operate a separate ICM for each client in an SAP system.
D None of the above answers is correct.
Answer: D
15. In which trace/log file can you identify whether the SAP J2EE Engine was correctly started?
A dev_w0
B dev_disp
C dev_icm
D sapstart.log
Answer: B
16. What are the names of the significant components that make up the SAP J2EE Engine?
A Clusters
B Dispatchers
C Servers
D Work Processes
E ICM
Answer: B, C
17. Which statement(s) is/are correct?
A The SAP Web dispatcher stores system information in a small local database.
B The SAP Web dispatcher knows the capacity of all application servers in the SAP system.
C The SAP Web dispatcher makes a firewall superfluous.
D The SAP Web dispatcher communicates with the message server.
Answer: B, D
18. Which statements are correct with regard to globalization?
A The logon language for the SAP system is determined by the country version.
B A country version must always be imported as an add-on before it can be used.
C Time zones can be attached to a user master record or an object.
D The time zone from the user master record is taken into account in all SAP Basis/SAP Web AS transactions.
E Before time zones can be used, they must be defined in the system, together with any daylight saving time
definition.

F A global company must essentially be mapped as a single client in a single SAP system, as otherwise no integrated
business processes are possible.
Answer: C, E
19. What must be taken into account when importing an additional language into an SAP system?
A After the actual import of the language package, language-dependent texts from Support Packages that have
already been imported must also be imported using transaction SMLT.
B The Support Packages that had been imported into the SAP system at the time of the language import must be
completely imported again using transaction SPAM.
C Languages that are not completely translated require a supplementation language to fill translation gaps.
D All available languages are already available in the database of the SAP system and you must now use transaction
SMLT to make them known in the system.
E You can use transaction SMLT to perform the language import in parallel using multiple R3trans processes.
Answer: A, C, E
20. Which statements are correct with regard to code pages?
A Every language requires a separate, individual code page.
B Multiple code pages can be operated simultaneously on an instance in one client in an SAP
system.
C With Unicode, all characters that are relevant for business can be mapped in one single code page. MDMP is then
no longer required.
D During an upgrade from SAP R/3 4.x to SAP Web AS 6.20/SAP R/3 Enterprise, an SAP R/3 system is automatically
converted to Unicode. This is known as Unicode migration (Unicode Switch Upgrade).
E With MDMP, one character is basically represented by one byte.
F Unicode uses two bytes to represent every character.
Answer: B, C
21. Which of the following statements regarding SAPConnect are correct?
A As of SAPWeb AS 6.10, a Microsoft Exchange Infrastructure must be set up outside the SAP system to be able to
send mail from SAP systems.
B It is not possible to connect the UNIX-based sendmail to SAP systems.
C SAPconnect allows you to send mail both by RFC and the SMTP plug-in of the SAP Web AS.
D SAPconnect is configured cross-client.
E A send process automatically runs periodically in every SAP system after the system installation.
Answer: C
22. How can the SAP system be connected with telephone equipment in the context of SAPphone?
A Using a Computer Telephony Integration (CII) gateway from a third-party vendor
B The connection is made automatically using Customizing sethngs in the SAP system
C Using the Telephony API (TAPI) interface with a TAPI Service Provider and a SAPphone Server
D Using none of the above
Answer: A, C

23. Which possibilities does eCATT provide?


A Performing centrally stored test cases on different target systems
B Testing SAP transactions regardless of whether they use the Control Framework or not
C Testing transactions in the SAP GUI for HTML and testing Business Server Pages
D Testing function modules
Answer: A, B, C, D
24. Which statements about the relationship between system data containers and test scripts are true?
A A system data container is always associated with only one test script.
B Multiple test scripts can access the same system data container.
C Each entry in the system data container must also appear in the test script at least once.
D Only systems that are entered in an associated system data container can be accessed from
a test script.
Answer: B, D
25. Which of the following statements with regard to Central User Administration are correct?
A CUA can be implemented as of SAP R/3 4.OB.
B Only SAP R/3 systems can be linked to a CUA.
C CUA uses an ALE setup.
D The clients linked by CUA are called logical systems.
E The clients linked with the CUA are known as the .central system. and .child systems..
Answer: C, D, E
26. Which of the following statements about logical systems are correct?
A Logical systems are defined cross-client.
B The IDs of logical systems can be assigned to clients.
C The naming convention for logical systems is LOGSYS###, where ### corresponds to a client ID.
D Multiple logical system IDs can be assigned to a client.
E In the context of a CUA, the clients involved are addressed as logical systems.
Answer: A, B, E
27. Which of the following statements about the required RFC connections in a CUA are correct?
A The RFC connections must be specified entirely in uppercase letters and must be identical to
the name of the addressed logical system.
B The user in the RFC connection must be a dialog user.
C An RFC connection from the child system to itself is required.
D An RFC connection from the central system to itself is required.
E Certain roles for the communication users are required only during CUA setup, and can then
be removed from the relevant user master records.
Answer: A, D, E
28. Which prerequisites must be fulfilled on the SAP side to use an SAP Web AS with a directory server?
A Host Name and Port Number of the directory server are maintained under Connection Data.

B In user maintenance (transaction SUO1), there is a user of type System, that has read and write authorization for
the directory server.
C The operating system program Idap_ifcis running on the host, on which the Directory Server is running.
D The names of the RFC destination and the associated Connector definition are identical.
Answer: A, D
29. Identify the activity that is not performed by Installation Check SM28
A Completeness of installation
B Version compatibility
C Accessibility of the message server
D Network security
Answer: D
30. The SAP R/3 Enterprise selected to be the domain controller should have high:
A Availability
B Level of security
C Level of maintenance
D Level of speed
Answer: A, B, C
31. Which of the following phases in the Repository Switch Upgrade process refers to the external conversion of
central basis?
A XCNV
B ACT
C PCON
D XPRA
Answer: A
32. Which of the following upgrade phases in runtime involves structural and semantic conversion of data?
A EU_IMPORT
B SHD_IMP
C CNV
D XPRA
Answer: C, D
33. In SPAU, which of the following feature allows each tool to individually offer you support during the
adjustment process?
A Automatic adjustment
B Semi-automatic adjustment
C Manual adjustment
D Unknown adjustment
Answer: B

34. Which of the following is not a reason for downtime during an upgrade?
A The kernel needs to be switched to a new version
B The exchange tables need to be switched
C Enlarged shadow import
D Programs running on customer data to do semantic conversions
E Programs running on imported data to prepare system operation
Answer: C
35. Which of the following activities need to be performed after the completion of the Unicode conversion?
A Check the consistency of the Temporary Sequential Objects using the transaction SP12.
B Adapt the definition of the printers to meet the new system requirements.
C Check the consistency of the database (transaction DBO2)
D Use the old operation modes.
Answer: D
36. Which type of SAP R/3 Enterprise memory contains global objects for all users and work processes, such as
programs and buffered customizing table content?
A Local work process
B SAP buffers
C Extended
D Heap
Answer: B
37. Which memory management parameter defines the limit for the amount of heap memory allocated to all work
processes?
A ma/roll_extension
B abap/heap_area_dia
C abap/heap_area_nondia
D abap/heap_area_total
Answer: D
38. Which of the following can be a reason for high paging rates?
A Incorrect sizing
B Incorrect workload distribution
C Incorrect disk layout
D Incorrect network topology
Answer: A
39. Which of the following represents the time spent in the SAP R/3 Enterprise work process?
A Response time - Wait time
B Response time - Rolltime
C Response time - Load time
D Response time - Enqueue time

Answer: A
40. Which of the following is an approximate optimal memory size for SAP buffers?
A 200 to 400 MB
B 400 to 500 MB
C 500 to 800 MB
D 800 to 1000 MB
Answer: C
41. What should be the ideal percentage of Cpu usage of the total CPU for all servers for the
database?
A 10% to 20%
B 10% to 30%
C 10% to 40%
D 10% to 50%
Answer: B
42. Which type of buffered tables result in any change that invalidates the buffered table?
A Fully buffered
B Generically buffered
C Single-record buffered
D Multirecord buffered
Answer: A
43. Which type of RFCs will you use to communicate between SAP R/3 Enterprise application
layer and SAP R/3 Enterprise GUIs?
A Synchronous
B Asynchronous
C Transactional
D Draft Standard
Answer: A
44. Which of the following statements are correct?
A A transport domain contains at least one transport group. Very simply, a transport group is
one or more systems that share a common transport directory
B The first system you configure is automatically selected as the domain controller but you may later switch the
role of the domain controller to a different system
C A consolidation route defines the path (the successive system and/or client) that is followed by a change request
immediately after the release from the development system
D The Consolidation system is the system where changes originate and are assigned to change requests.
E The Integration system is the target of a consolidation route
Answer: A, B, C

45. For the customizing activities, you can activate table logging, which allows a history of customizing changes to
be written. Change management for development is more complex, and requires which of the following?
A Registration of developers within SAP Software Change Registration (SSCR)
B Locking of SAP Repository objects during development, via the Enqueue work process arid the lock table TLOCK
C Bundling of changes into an XPRA to avoid replacement at upgrade time
D Package for SAP Repository objects
E Versioning of SAP Repository objects
Answer: A, D, E
46. Which of the following statements most correctly describes the Relocation of object with package change?
A Relocation of an object to another system without changing the package of the object. This allows you to move
the original location of the objects entered in the object list to the target system
B Sub-objects of an object list can be transported into any other SAP system you want. Unlike customizing and
workbench change requests, there is no automatic link to a target system
C Relocation of an object with package change allows you to change the original location of the object and allows
you to reassign the object to a new package
D Can be used to move the original location of all objects in a package to the target system and at the same time
assign the package to another transport layer
E Can be used to secure an object against deletion during an upgrade
Answer: C
47. Which of the following statements are correct in relation to TMS?
A When using the QA approval to import a project into the production system, all change requests that belong to
the project have to be approved
B The transport workflow sets up communication between the developer and the transport administrator
C Transport workflow does not require any manual interaction from the developer or the transport administrator.
Requests are directly imported automatically into the target system
D The transport proposal can contain any of the request types as long as the request has already been released
E You can configure more than one system in the domain as the workflow engine
Answer: A, B, D
48. Which of the following are valid features of SAPINST?
A SAPINST will abort if the installation attempt produces an error
B SAPINST records installation progress in a single log file, sapinst. log
C SAPINST allows you to step back to previous steps during the input phase
D The input values provided by the user are stored in the file control.xml
E SAPINST uses the same basic text based control files that R3SETUP used
Answer: B, C, D

1. Which of the following statements are correct in regard to the transport control program tp?
A. To perform imports, tp must always be used directly on operating system level.
B. SAP recommends that you use the TMS instead of tp to perform imports.

C. tp is responsible for exporting and importing objects from and to R/3 Systems.
D. tp does not observe the sequence of change requests in the import queue when performing imports.
Answer: B, C
2. Which of the following statements are correct in regard to import queues and import buffers?
A. Import queues are the TMS representation in R/3 of the import buffer files at the operating system level.
B. Import queues and import buffers are completely independent of each other.
C. Import buffers have to be manipulated before imports can be performed on operating system level.
D. Manipulating import buffers may cause serious inconsistencies and should only be performed in exceptional
cases.
Answer: A, D
3. Which of the following statements are correct in regard to the import options formerly known as
unconditional modes?
A. Import options cannot be used when imports are performed on operating system level using tp.
B. Import options are used to cause specific rules of the Change and Transport System (CTS) to be ignored.
C. Import options must be used when importing into multiple clients using tp.
D. Import options can be selected in the TMS using the expert mode.
Answer: B, C, D
4. Which of the following statements are correct in regard to the sequence of processing steps followed by tp
when performing an import all?
A. tp collectively processes each import step for all change requests in an import queue before proceeding with
the next import step.
B. tp processes all import steps for a single request before proceeding to the next change request.
C. tp's processing sequence ensures that if a change request with a faulty object is followed in the import queue
by a change request with the corrected object, the faulty object will not affect the runtime environment of ..
D. tp imports and activates ABAF Dictionary structures prior to the main import phase to ensure that the current
structures are able to receive new data during the main import phase.
Answer: A, C, D
5. Which of the following statements are correct in regard to troubleshooting imports?
A. From TMS, you cannot display log files that are not dependent on a specific requests. For example, you cannot
display log files related to generic import steps such as structure conversion.
B. It is recommended that you check the SLOG file and the ALOG file before the checking the single-step log files.
C. By default, all return codes greater than 8 cause tp to abort a running import.
D. tp is the only transport tool that uses return codes
Answer: A, B, C
6. Which of the following statements are correct in regard to buffer synchronization?
A. Transport activities do not affect buffer synchronization.
B. Imports affect buffer synchronization even in central R/3 Systems.
C. R3trans can invalidate buffer content.

D. Importing data into a production system can significantly impact performance because some buffer content
may be invalidated and reloaded, which causes high system load.
E. Importing programs and ABAP Dictionary data cannot cause inconsistencies in the target system, even if they
affect running programs and their environment.
Answer: B, C, D
7. Which of the following statements are correct in regard to the interaction between transport tools?
A. During exports tp calls R3trans to access the database of the source system and extract the objects to be
transported.
B. tp triggers the transport daemon PDDIMPDP in R/3 using the operating system level tool sapevt.
C. Using the tables IRBAT (TRBAT ??) and TRJOB, tp communicates with ABAP programs involved in the transport
process.
D. tp only communicates with RDDIMFD
Answer: A, B, C
8. Which of the following components indicate that R/3 is a client/server system?
A. Multiple databases
B. A database server
C. Three separate hardware servers - a database server, an application service, and a presentation server
D. A database service, an application service, and a presentation service
Answer: D
9. Which of the following is NOT contained in the R/3 database?
A. The R/3 Repository
B. The R/3 kernel
C. Customer data
D. Transaction data
E. Customizing data
Answer: B
10. Which of the following statements is correct in regard to R/3 clients?
A. An R/3 client has its own customer data and programs, which are not accessible to other clients within the
same R/3 System.
B. An R/3 client shares all R/3 Repository objects and client-independent Customizing with all other clients in the
same R/3 System.
C. An R/3 client shares customizing and application data with other clients in the same R/3 System.
D. An R/3 client enables you to separate application data from Customizing data.
Answer: B
11. Which of the following statements is correct in regard to SAPs client concept?
A. All Customizing settings are client-independent.
B. A client has a unique set of application data.
C. A client has its own Repository objects.

D. All Customizing settings are client-dependent.


Answer: B
12. Which of the following strategies enables R/3 customers to avoid making modifications to SAP-standard
objects?
A. Using enhancement technologies such as program exits and menu exits
B. Modifying SAP delivered programs
C. Changing SAP-standard functionality using the Implementation Guide (IMG)
D. Performing Customizing to provide the required functionality
Answer: A, D
13. Which of the following statements are correct in regard to the Implementation Guide (IMG)?
A. The IMG consists of a series of Customizing tasks for defining a company's business processes.
B. The IMG is an on-line resource providing the necessary information and steps to help you implement R/3
application modules.
C. The IMG is client-independent
D. All of the above
Answer: D
14. Which of the following strategies enables an enterprise to meet its business needs by changing or
enhancing R/3 functionality?
A. Maintaining application data using the various R/3 business transactions in the SAP standard
B. Using the ABAP Workbench to create the required R/3 Repository objects
C. Using Customizing to modify R/3 programs after obtaining an access key from SAP's Online Support Services
(OSS)
D. Using customer exits to enhance the functionality of existing SAP-standard objects
Answer: B, D
15. Which of the following statements are correct in regard to modifications?
A. A modification is a change to an SAP-standard object.
B. A modification must be registered through SAP Software Change Registration (SSCR).
C. SAP recommends modifications only if the customer's business needs cannot be met by Customizing,
enhancement technologies, or customer development.
D. All of the above.
Answer: D
16. Which of the following statements is correct in regard to Customizing?
A. Customizing enables R/3 application processes to be set to reflect a company's business needs.
B. Customizing can be performed only from within a Project IMG.
C. Customizing is necessary because R/3 is delivered without business processes.
D. None of the above
Answer: A

17. Which of the following statements are correct in regard to R/3 Repository objects?
A. Customers can develop new Repository objects using the tools in the ABAP Workbench.
B. Customer-developed Repository objects reside in the R/3 Repository alongside SAP-standard objects.
C. Customers can create and assign new Repository objects to a development class.
D. All of the above
Answer: D
18. Which of the following requirements must be met before you can change both client-dependent and
client-independent Customizing settings in a client?
A. The client settings must allow for changes to client-independent Customizing objects
B. The client role must be Production
C. The system change option must be set to Modifiable.
D. The client settings must allow for changes to client-dependent Customizing.
Answer: A, C, D
19. Which of the following statements are correct when project leaders and project team members receive
only the recommended authorizations?
A. Only developers can create change requests.
B. Only project leaders can create change requests and are therefore responsible for assigning project team
members to change requests.
C. Project team members can create and release change requests.
D. Project leaders can release change requests.
Answer: B, D
20. Which of the following statements is correct with regard to Project IMGs?
A. The Project IMG provides access to the Customizing activities defined for a particular project.
B. Customizing is performed in the Project IMG tree structure
C. The Project IMG enables you to display project status information and document Customizing activities
D. All of the above
Answer: D

21. Which of the following activities are performed using the Customizing Organizer?
A. Viewing all Customizing change requests related to a particular user.
B. Viewing all Workbench change requests related to a particular user.
C. Viewing all change requests related to a particular user.
D. Managing change requests you own or reviewing change requests in which you have assigned tasks.
Answer: A, B, C, D
22. Which of the following statements is correct in regard to Customizing?
A. All Customizing activities in the IMG are client-dependent.
B. All changes resulting from IMG activities can be transported.

C. All Customizing changes are automatically recorded to a change request if the client change option is set to
Automatic recording of changes.
D. A Customizing activity may involve the creation of client-independent objects and therefore requires a
Workbench change request.
Answer: D
23. Which of the following activities are performed using client comparison tools?
A. Comparing the Customizing settings of two R/3 clients in the same R/3 System or in a different R/3 System.
B. Adjusting the Customizing differences between two different R/3 clients.
C. Transporting Customizing settings into the production client.
D. Comparing the objects listed in the object list of a change request with an R/3 client.
Answer: A, B, D
24. Which of the following statements is FALSE in regard to development classes?
A. Development classes facilitate project management by grouping similar Repository objects.
B. All Repository objects are assigned to a development class.
C. A development class determines the transport route that a changed Repository object will follow.
D. A local object does not need a development class.
Answer: D
25. Which of the following kinds of changes are transported using Workbench change requests?
A. Client-independent changes
B. Modifications to SAP-delivered objects
C. Changes made using the ABAP Editor and ABAP Dictionary
D. Repairs to R/3 Repository objects that originated in another R/3 System
E. All of the above
Answer: E
26. Which of the following data is NOT contained in the object list of a task?
A. The actual change made to the objects listed in the task
B. The list of changed objects recorded to the task
C. Whether the objects recorded to the task are locked
D. The complete Object Directory entry for the object
Answer: A, D
27. Which of the following statements are correct regarding repairs and modifications?
A. Repairs are changes to SAP-delivered objects; modifications are changes to any object that originated on an
R/3 System other than the current R/3 System.
B. A repair flag protects an R/3 Repository object against being overwritten by an import.
C. All repairs are saved to Workbench change requests.
D. A modification is a change to an SAP-delivered object.
E. All of the above.
Answer: B, C, D

28. Which of the following statements are correct in regard to import queues?
A. Import queues are the TMS representation of the import buffer on operating system level.
B. You have to manipulate import queues in order to transport change requests.
C. Import queues should be closed before starting an import using TMS.
D. You can only import an entire import queue.
Answer: A, C
29. Which of the following statements are correct in regard to preliminary imports?
A. SAP recommends using preliminary imports rather than imports of entire queues.
B. Preliminary imports should only be performed in exceptional cases.
C. Change requests imported as preliminary imports remain in the import queue.
D. Change requests are deleted from the import queue after preliminary imports. This prevents them from being
imported again with the next import of the entire import queue.
Answer: B, C
30. Which of the following statements is correct in regard to imports into an R/3 System?
A. Imports can only be performed using the start import functionality in the TMS.
B. Imports can only be performed by using tp commands on operating system level to prepare the import queue,
and then using the start import functionality in the TMS.
C. Imports can only be performed using tp commands at the operating system level.
D. Imports can be performed by using either a tp command on operating system level or the TMS import
functionality.
Answer: D
31. Which of the following statements is correct in regard to transports between different transport groups?
A. They are not possible at all.
B. They can only be performed using tp on operating system level with special options.
C. They can be performed using the TMS with special options provided by the expert mode.
D. They require you to adjust the corresponding import queues.
Answer: D
32. Which of the following statements are correct in regard to transports between different transport
domain?
A. They are not possible at all
B. They require you to create a virtual system and a virtual transport directory.
C. They require you to configure identical transport groups within the different transport domains.
D. They require you to create an external system and an external transport directory.
E. They require you to adjust the corresponding import queues.
Answer: D, E
33. Which of the following statements is correct in regard to critical client roles as recommended by SAP?
A. Customizing changes can be made in any client.

B. All Customizing and development changes should be made in a single R/3 client.
C. Repository objects should be created and changed in the quality assurance client.
D. Unit testing should take place in the Customizing-and-development client.
Answer: B
34. Which of the following activities should NOT be performed within a system landscape?
A. Customizing and development changes are promoted to a quality assurance client before being delivered to
production.
B. The R/3 System is upgraded to new R/3 Releases.
C. Development changes are made directly in the production client.
D. Clients are assigned a specific role
Answer: C
35. Which of the following benefits does the three-system landscape recommended by SAP have?
A. Customizing and development, testing, and production activities take place in separate database environments
and do not affect one another.
B. Changes are tested in the quality assurance system and imported into the production system only after
verification.
C. Client-independent changes can be made in the development system without immediately affecting the
production client.
D. All of the above.
Answer: D

36. Which of the following statements is correct in regard to multiple R/3 clients?
A. All clients in the same R/3 System share the same R/3 Repository and client-independent Customizing settings.
B. No more than one client in the same R/3 System should allow changes to client-independent Customizing
objects.
C. If a client allows for changes to client-dependent Customizing, the client should also allow for changes to
client-independent Customizing objects.
D. All of the above.
Answer: D
37. Which of the following statements is correct in regard to the setup of a three-system landscape?
A. There is only one R/3 database for the system landscape.
B. One client should allow for the automatic recording of client-dependent Customizing and for clientindependent changes.
C. All R/3 Systems have the same system ID.
D. All clients must have unique client numbers.
Answer: B
38. Which of the following statements is correct in regard to the CUST client?

A. It should allow changes to client-independent Customizing, but not Repository objects.


B. It should automatically record all changes to Customizing settings.
C. It should not allow changes to client-dependent and client-independent Customizing settings.
D. It should allow for all changes, but not require recording of changes to change requests.
Answer: B
39. Which of the following statements is correct in regard to a two-system landscape?
A. It is not optimal because there is limited opportunity to test the transport of changes from the development
system to the production system.
B. It allows for changes to Customizing in the production system.
C. It is recommended by SAP because Customizing and development do not impact quality assurance testing.
D. All of the above
Answer: A
40. Which of the following statements are correct in regard to a phased implementation?
A. All Customizing changes made in the production support system must also be made in the development system
B. The system landscape requires five R/3 Systems
C. Changes in the production support system do not have to be made in the development environment.
D. The system landscape needs an environment that supports the production system with any required changes.
Answer: A, D
41. Which of the following statements is NOT valid in regard to a global system landscape?
A. A global template can be used for the rollout of corporate Customizing settings and development efforts.
B. Management of different Repository objects (those developed by the corporate office versus those developed
locally) can be managed using namespaces and name ranges for the Repository objects.
C. Merging the Customizing settings delivered by the corporate office with local Customizing efforts can easily be
done using change requests.
D. SAP provides different tools to aid in the rollout of a global template.
Answer: C
42. Which of the following statements is correct in regard to Customizing and development changes?
A. All changes are recorded to tasks in Customizing change requests.
B. The changes should be recorded to tasks in change requests for transport to other clients and systems.
C. The changes must be manually performed in every R/3 System.
D. The changes can easily be made simultaneously in multiple clients.
Answer: B

43. Which of the following statements in regard to change requests is FALSE?


A. The Customizing Organizer and the Workbench Organizer are tools used to view, create, and manage changes
requests.

B. A change request is a collection of tasks where developers and people performing Customizing record the
changes they make.
C. All changes made as a result of IMG activities are recorded to Customizing change requests.
D. SAP recommends setting your R/3 system so that Customizing changes made in the Customizing-anddevelopment client are automatically recorded to change requests.
Answer: C
44. Which of the following activities is the TMS (Transaction STMS) NOT designed for?
A. Releasing change requests
B. Viewing import queues
C. Viewing log files generated by both the export process and the import process
D. Initiating the import process
Answer: A
45. Which of the following statements is correct after you have successfully imported change requests into
the quality assurance system?
A. The change requests must be released again to be exported to the production system.
B. The data files containing the changed objects are deleted from the transport directory.
C. The change requests need to be manually added to the import queue of the production system.
D. The change requests are automatically added to the import queue of the production system.
Answer: D
46. Which of the following statements is correct in regard to the change requests in an import queue?
A. They are sequenced according to their change request number.
B. They are sequenced in the order in which they were exported from the development system
C. They are sequenced according to the name of the user who released the requests.
D. They are not sequenced by default but arranged in a variety of ways using the TMS.
Answer: B
47. Which of the following techniques is best used in order to transfer application data between two
production systems?
A. Recording transaction data to change requests
B. Using ALE to transfer application data
C. Using the client copy tool
D. All of the above
Answer: B
48. Which of the following types of data transfer are possible with an appropriate use
of interface technologies?
A. Transferring legacy data to an R/3 System
B. Transferring data between R/3 clients
C. Transferring data to non-SAP systems
D. Transporting change requests to multiple R/3 Systems

Answer: A, B, C
49. Which of the following statements is correct in regard to user master data?
A. User master data can be transported in a change request.
B. User master data is unique to each R/3 System, but is shared across clients in the same R/3 System.
C. A specific client copy option enables you to distribute user master data together with authorization profile
data.
D. User master data includes all user logon information, including the definition of authorizations and profiles.
Answer: C
50. Which of the following activities is NOT necessary for releasing and exporting a change request?
A. Documenting every task in the change request.
B. Releasing every task in the change request.
C. Verification of the contents of the change request by the system administrator.
D. Unit testing the change request.
Answer: C
51. Which of the following statements is correct in regard to the tasks used in change requests that record
Customizing and development changes?
A. Tasks belong to a change request.
B. Tasks can be used by several R/3 users.
C. Tasks are the direct responsibility of a project leader.
D. Tasks record only client-specific changes.
Answer: A
52. Which of the following indicates that a change request has been signed off after quality assurance
testing?
A. The change request is released after unit-testing.
B. The change request is successfully imported into the quality assurance system
C. The change request is added to the import queue of all other R/3 Systems in the system landscape.
D. The project leader communicates their approval of the change request.
Answer: D
53. Which of the following is NOT an SAP recommendation?
A. Imports into the quality assurance and production systems should occur in the same sequence.
B. Even if the import process is automatically scripted, a technical consultant or system administrator should
review the results of the import.
C. Project leaders should manually add change requests to the import queue of the quality assurance system.
D. Change requests are imported in the same sequence that they were exported from the development system.
Answer: C
54. Which of the following is SAPs recommendation on how to rush an emergency correction into the
production system?

A. Make the change directly in the production system.


B. Transport the change from the development system to the quality assurance system and production system
using a preliminary import.
C. Make the change and use a client copy with a change request to distribute the change to production.
D. Make the change in the quality assurance system and transport the change using a preliminary import.
Answer: B
55. Which of the following transport activities is NOT typically the responsibility of the system administrator?
A. Importing change requests into all clients within the system landscape
B. Verifying the success of the import process
C. Releasing change requests
D. Assisting in solving either export or import errors
Answer: C
56. Which of the following does SAP provide as customer support?
A. R/3 Release upgrades to provide new functionality
B. Support Packages to correct identified problems in a specific R/3 Release
C. R/3 Notes to announce errors and corrections for the reported problem
D. All of the above
Answer: D
57. Which of the following is a prerequisite for copying client-dependent changes to a unit-test client using a
client copy per transp. request (Transaction SCC 1)?
A. The change request must be released.
B. The tasks must be released but the change request should not be released.
C. The tasks should be released after successful unit testing by the owner of the task.
D. The change request should not yet be released
Answer: D

58. Which of the following are the result of releasing a task?


A. A data file is created in the transport directory and contains the objects recorded in the change request.
B. The object list and documentation for the task is copied to the change request.
C. All objects recorded in the task are locked.
D. You can no longer save changes to that task.
Answer: B, C, D
59. Which of the following are the result of releasing and exporting a change request?
A. A data file is created in the transport directory to contain copies of the objects recorded in the change request.
B. Versions are created in the version database for all R/3 Repository objects in the object list of the change
request.
C. All repairs recorded in the change request are confirmed.
D. You can no longer save changes to that change request.

Answer: A, B, D
60. When you release a Customizing change request you have the option to do which of the following?
Note! More than one answer is correct Please click on the buttons next the correct answers.
A. Release the change request to another Customizing change request.
B. Schedule the release of the change request at a later time.
C. Release the change request to a transportable change request.
D. Initiate immediate release and export.
Answer: C, D
61. Which of the following is a prerequisite for releasing a transportable change request?
A. There must be no syntax errors in the ABAP programs recorded to the change request.
B. You must own the tasks in the change request.
C. All Repository objects in the change request must be locked by the change request.
D. Documentation must exist for the change request.
Answer: C
62. The export process initiates which of the following activities?
A. The creation of files in the transport directory.
B. The automatic import of change requests into the target system, for example the quality assurance system.
C. The addition of the exported change request to the import buffer of the target system.
D. The deletion of the change request from within the R/3 System.
Answer: A, C
63. Version history for all Repository objects is a result of which of the following activities?
A. When a Repository object is recorded to a change request.
B. The import of change requests into an R/3 system when the transport parameter vers_at_imp is activated.
C. When a task containing a Repository object is released.
D. When a change request containing a Repository object is released
Answer: B, D
64. Which of the following clients should you copy to create new clients and ensure that all data from postinstallation processing is also copied?
A. Client 001
B. Client 000
C. Client 066
Answer: C ?? B
65. Which of the following is NOT an SAP-recommended strategy for setting up a system landscape?
A. Using a client copy from the development system to set up your quality assurance and production systems when
the change request strategy is not an option

B. Creating the production system as a combination of a client copy from the quality assurance system and change
requests from the development system
C. Using the same setup strategy to establish both the quality assurance and production systems
D. Setting up the quality assurance and production systems by importing change requests promoted from the
development system
Answer: B
66. Which of the following are correct in regard to the setup of the TMS?
A. The TMS should be set up when the development system is installed.
B. The TMS should include all R/3 Systems in the system landscape even if the R/3 System do not physically exist.
C. The TMS is critical in establishing the transport route between the development and quality assurance systems.
D. The TMS should be set up before change requests are created in the Customizing-and-development client.
Answer: A, B, C, D
67. Which of the following is correct in regard to the system copy strategy?
A. SAP recommends the system copy strategy, because all Customizing and development objects are transferred.
B. SAP does not recommend the system copy strategy, because there is no easy way to eliminate unwanted
application data.
C. A system copy is the easiest setup strategy recommended by SAP.
D. A system copy eliminates the need for change requests for your entire R/3 implementation.
Answer: B
68. Which of the following statements is correct in regard to the R/3 Systems belonging to a transport
domain?
A. They all share the same transport directory.
B. They are managed centrally using TMS.
C. They belong to the same transport group.
D. They must run on the same operating system and database platform.
Answer: B
69. Which of the following statements is correct in regard to the domain controller?
A. It must be the production system.
B. It occurs once in a transport domain.
C. It occurs in each transport group.
D. It can only ever be the R/3 System that was originally designated as the transport domain controller.
E. It should never be the production system due to the high system load that it
Answer: B
70. Which of the following statements are correct in regard to the TMS?
A. It only needs to be initialized on the transport domain controller.
B. It only needs to be initialized on the transport domain controller and the backup domain controller.
C. It must be initialized on every R/3 System
D. It must be set up before you can set up transport routes.

Answer: C, D
71. Which of the following statements are correct in regard to the RFC destinations for TMS connections?
A. They are generated automatically when a transport route is created.
B. They are generated between the domain controller and each R/3 System in the transport domain.
C. They must be established manually before you can use the TMS.
D. They are generated during the TMS initialization process.
E. They are only needed for importing change requests.
Answer: B, D
72. How is the actual system landscape including R/3 System roles and relationships defined using the TMS?
A. By including all R/3 Systems in the transport domain.
B. By configuring transport routes.
C. By assigning a role to each R/3 System during the TMS initialization process.
D. By designating real, virtual, and external R/3 System.
Answer: B
73. Which of the following statements is correct in regard to a consolidation route?
A. It is defined by an integration system and a consolidation system, and associated with a transport layer.
B. It is created in the TMS by only defining an integration system and a consolidation system.
C. It is not necessarily required in a two-system landscape.
D. It can only be defined once in a transport group.
Answer: A
74. Which of the following statements are correct in regard to client-specific transport routes?
A. They are possible as of R/3 Release 4.0
B. They are only possible as of R/3 Release 4.5, and only if extended transport control is activated.
C. They are only allowed for target groups.
D. They may not be used in conjunction with client-independent transport routes.
Answer: B, D
75. After creating a new client entry in table T000, which of the following activities enables you to provide
the client with data?
A. A remote client copy to populate the client with data from a client in another R/3 System
B. A client transport to import data from a client in another R/3 System
C. A local client copy to import data from a client within the same R/3 System
D. All of the above
Answer: D
76. Which of the following CANNOT be used to restrict a client from certain activities?
A. The client role
B. The client-dependent change option
C. The client ID-number

D. A client restriction
E. The client-independent change option
Answer: C
77. Which of the following tasks can be performed using the client copy tools?
A. Merging application data from one client into another client
B. Copying only application data from one client to another client
C. Copying only Customizing data from one client to another client
D. All of the above
Answer: C
78. Which of the following tasks can be performed using the client copy profiles?
A. Scheduling a client copy to occur at a time when system use is low
B. Selecting the subset of application data that will be copied when a client copy is executed
C. Providing required user authorization for the use of client tools
D. Determining the data that will be copied when a client copy is executed
Answer: D
79. Which of the following statements is correct in regard to table logging?
A. Table logging should be used instead of change requests whenever possible.
B. Table logging provides an audit history of who made what changes and when.
C. Table logging does not negatively impact system resources.
D. All of the above
Answer: B
80. The R/3 System ID (SID):
A. must be unique for each system sharing the same transport directory.
B. must be unique for each system in the system landscape.
C. can start with a number.
D. can consist of any three character combination.
Answer: A, B

81. Which of the following statements is correct in regard to the transport directory?
A. Please click on the button next to the correct answer. There can only be one transport directory in a system
landscape
B. All R/3 system within a transport group share a common transport directory.
C. In system landscapes using heterogeneous platforms it is not possible to have a common transport directory.
D. Only the production system can contain the transport directory.
Answer: B
82. The transport control program tp:
A. is stored in subdirectory bin of the transport directory.

B. uses program R3trans to access the databases when transporting changes


C. cannot be used directly on operating system level.
D. is dependent on the settings of the transport profile.
Answer: B, D
83. The transport profile:
A. is stored in subdirectory bin of the transport directory.
B. contains comments and parameter settings that configure the transport control program tp.
C. is managed from within TMS as of R/3 Release 4.5 but is modified with operating system text editors in earlier
releases.
D. only contains settings that are valid for all R/3 Systems in the system landscape.
Answer: A, B, C
84. The initialization procedure of the CTO:
A. is especially required after a system copy.
B. establishing the initial value for change request IDs.
C. is not mandatory for the purpose of enabling transports.
D. is performed automatically during R/3 installation by program R3setup.
Answer: A, B
85. Which of the following statements are correct in regard to the settings governing changes to Repository
objects?
A. Only the customer name range should be modifiable in production systems.
B. Developments are only possible in an R/3 system if you have applied for a development name space.
C. If the global change option is set to Not modifiable, it is nevertheless possible to make changes in certain name
spaces or clients that have their change option set to modifiable.
D. The global change option should always be set to Not modifiable for the quality assurance system and the
production system.
Answer: D
86. Which of the following statements are correct in regard to the R/3 Release Strategy?
A. Functional Releases are automatically shipped to all customers.
B. Correction Releases provide only corrections and no new functionality with respect to the previous R/3
Functional Release.
C. Functional Releases receive only limited OCS maintenance, that is, only very urgent corrections are available as
Support Packages.
D. R/3 Release upgrades are only possible for Correction Releases.
Answer: B, C
87. Which of the following statements are correct in regard to Support Packages?
A. Support Packages change the SAP standard of your R/3 System in advance of the next R/3 Release upgrade.
B. You can apply all types of Support Packages to all P1:3 installations, regardless of the components used in the
installation.

C. Support Packages are available only to customers that are participants in the First Customer Shipment (FCS)
program.
D. Different types of Support Packages may be required for R/3 installations with different components.
Answer: A, D

88. Which of the following statements are correct in regard to the SAP Patch Manager?
A. The SAP Patch Manager ensures that Support Packages are applied in the correct sequence.
B. The SAP Patch Manager does not check whether the type of Support Package you wish to apply is appropriate
for your R/3 installation. It is up to you to decide whether, for example, you require a Conflict Resolution
C. The SAP Patch Manager does not offer you the chance to protect SAP objects that you have modified. These
objects are automatically overwritten.
D. The SAP Patch Manager automatically calls the modification adjustment transactions SPDD or SPAU if necessary.
Answer: A, D
89. Which of the following statements are correct in regard R/3 Release upgrades?
A. Objects in the customer name space are not overwritten.
B. A Repository switch is the replacement of your current R/3 Repository by the R/3 Repository in the new R/3
Release
C. All customer modifications to ABAP Dictionary objects are lost.
D. Customer modifications to SAP objects that you want to preserve must be transferred to the new Release
through the modification adjustment process.
Answer: A, B, D
90. Which of the following statements are correct in regard to the modification adjustment process?
A. Transaction SPAU is used for most ABAP Dictionary objects.
B. Transaction SPDD is used for most ABAP Dictionary objects.
C. Not using Transaction SPDD where applicable may cause data loss.
D. During modification adjustment you must choose to return to the SAP standard.
Answer: B, C