You are on page 1of 19

ENTRANCE EXAMINATION FOR ADMISSION, JUNE 2007.

Master of Computer Applications

Register Number:

..………………………….
Signature of the Invigilator
(With Date)

Time: 2 Hours Max: 360 Marks

Instructions to candidates:
1. Write your Register Number within the box provided on the top of this page and fill in
the page 1 of the answer sheet using pen.
2. Do not write your name anywhere in this booklet or answer sheet. Violation of this
entails disqualification.
3. Read each question carefully and shade the relevant answer (A) or (B) or (C) or (D) or
(E) in the relevant box of the ANSWER SHEET Using HB pencil.
4. Avoid blind guessing. A wrong answer will fetch you -1 mark and the correct answer 4
marks.
5. Do not write anything in the question paper. Use the white sheets attached at the end
for rough works.
6. Do not open the question paper until the start signal is given.
7. Do not attempt to answer after stop signal is given. Any such attempt will disqualify
your candidature.
8. On stop signal, keep the question paper and the answer sheet on your table and wait
for the invigilator to collect them.
9. Use of calculators, tables, etc., are prohibited.
10. Follow the instructions given in the question paper and page 1 of the answer sheet.
QUESTIONS

Directions ( For questions 1 to 3) : In each of the following questions there is a certain


relationship between two given words on one side of :: and one word is given on another side
of :: while another word is to be found from the given alternatives, having the same relation
with this word as the words of given pair bear. Choose the correct alternative.

1. House : Garbage :: Ore : ?


A) Rubbish
B) Gangue
C) Sand
D) Dregs
E) None of the above

2. Taxonomy : Classification :: Pedology : ?


A) Nature
B) Farming
C) Soil
D) Mountain
E) None of the above

3. Archipelago : Islands :: Massif : ?


A) Mountains
B) Caves
C) Forests
D) Hillocks
E) None of the above

Choose the odd one out. (For questions 4 to 6)

4. A) Birch
B) Spruce
C) Cedar
D) Maple
E) Ebony

5. A) Kwashiorkor
B) Cretinism
C) Marasmus
D) Goitre
E) Osteomalaica

6. A) Santhals
B) Khonds
C) Bhotias
D) Dogri
E) Abors
7. If DIAMOND is coded as VQYMKLV, how is FEMALE coded ?
A) TUMYNU
B) UVNYMU
C) NYUTMN
D) YNMUYT
E) YNUMTU

8 . If MAN = 56 then KING = ?


A) 60
B) 82
C) 70
D) 46
E) 50

9. If BIG = 72 then LEG = ?


A) 96
B) 86
C) 72
D) 18
E) None of the above

10. A girl introduced a boy as the son of the daughter of the father of her uncle. The boy is girl's
A) Brother
B) Son
C) Uncle
D) Son-in-law
E) Nephew

11. A man pointing to a photograph says “The lady in the photograph is my nephew's maternal
grandmother”. How is the lady in the photograph related to the man's sister who has no other
sister?
A) Cousin
B) Sister-in-law
C) Mother
D) Mother-in-law
E) None of the above

12. If every even letter beginning from B is replaced by odd number beginning with 3, which
letter/number will be the third to the right of the tenth number/letter counting from your right ?
A) M
B) S
C) 11
D) 21
E) None of the above
13. How many numbers from 1 to 100 are there each of which is not only exactly divisible by 4
but also has 4 as a digit ?
A) 8
B) 7
C) 10
D) 5
E) None of the above

14. The door of Shankar’s house faces the East. From the backside of his house, he walks straight
50 metres, then turns to the right and walks 50 meters again. Finally, he turns towards left and
stops after walking 25 meters. Now, Shankar is in which direction from the starting point ?
A) South – East
B) North – East
C) South – West
D) North – West
E) None of the above

Directions: (For question 15) Each of the following questions contains a small paragraph
followed by a question on it. Read each paragraph carefully and answer the question given
below it:

15. In some of the medical shops, people managed to get medicines without doctor’s prescriptions.
In the case of drugs which are very sensitive it creates lot of problems. So the rule for doctor’s
prescription should be mandatory.

The passage’s aim is to

A) To blame medical shop owners


B) Support the customer rights
C) Explain about people’s innocence
D) All of the above
E) None of the above

Read the passage and answer the following questions. ( For questions 16 – 18)

One of the recent researches in the field of computer science is about to make computers think
like humans. The research’s scope is global. The idea of making machines behave like humans is
the major topic of many science fictions too.
In reality the important question is how much we have achieved in this field? The power of
human brain is comparatively huge. The goal of exactly mimicking the human brain is still out of
reach of man kind.

16. What is the Theme of the passage?


A) Expressing the inability of man kind
B) Degrading the computers
C) Expressing that only humans have brain
D) All of the above
E) None of the above

17. Why do author indicates about science fictions?


A) To express his knowledge.
B) Indicating the interest of the topic all around.
C) To express the quality of science fictions
D) All of the above
E) None of the above

18. “Computers can never be made to think like humans” – is it the author’s idea?
A) Yes
B) No
C) Cant Say
D) Partially True
E) None of the above

19. How many triangles are there in the figure below?

A) 5
B) 9
C) 11
D) 8
E) None of the above

20. If the numbers from 1 to 45 which are exactly divisible by 3 are arranged in ascending order,
minimum number being on the top, which would come at the ninth place from the top?
A) 18
B) 21
C) 24
D) 27
E) None of the above

21. In a class of 60, where girls are twice that of boys, Bharathi ranked seventeenth from the top. If
there are 9 girls ahead of Bharathi, how many boys are after him in rank ?
A) 4
B) 8
C) 10
D) 12
E) None of the above
22. From the word 'LAPAROSCOPY', how many independent meaningful word(s) can be made
with out changing the order of the letters and using each letter only once ?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) None of the above

23. Find the missing value

7, 12, ? , 42, 82

A) 20
B) 22
C) 30
D) 26
E) None of the above

Directions (For questions 24 – 28) : The questions below consists of question followed by two
statements labeled I and II. You have to decide if these statements are sufficient to answer the
questions. Give answer.
A) If statement I alone is sufficient to answer the question but statement II alone not
sufficient to answer the question.
B) If statement II alone is sufficient to answer the question but statement I alone not sufficient
to answer the question.
C) If you can get answer from I and II together although neither statement suffices by itself.
D) If statement I alone is sufficient and statement II alone is sufficient
E) If you can not get the answer from statements I and II together but still more data are
needed.

24. Is tomorrow a Tuesday?


Statements: I. Tomorrow is 20th March 1876.
II. 17th June, 1885, was a Monday

25. Is Monu the brother of Sonu?


Statements: I. Anju is the mother of Sonu.
II. Mahendru is the husband of Anju.

26. Is it going to rain tomorrow?


Statements: I. Tomorrow is Tuesday.
II. Sometimes, it rains on Tuesday.

27. Does he go to the office everyday?


Statements: I. He is never found for absence.
II. He is never in his home during office hours.
28. Are all footballs basketballs?
Statements: I. All animals are footballs.
II. All basketballs are animals.

Directions ( For questions 29 – 33) Given below are pair of events 'A' and 'B' . You have to
read both the events 'A' and 'B' and decide the nature of their relationship. You have to
assume that the information given in 'A' and 'B' are true and you will not assume anything
beyond the given information in deciding the answer. Give answer
A) If 'A' is effect and 'B' is its immediate and principle cause.
B) If 'A' is the immediate and principle cause and 'B' is its effect.
C) If 'A' is an effect but 'B' is not its immediate and principle cause
D) If 'B' is an effect but 'A' is not its immediate and principle cause
E) None of these.

29. Event A: XYZ Co. has recorded a 40% jump in its sales.
Event B: XYZ Co. has reduced the prices of its products considerably.

30. Event A: Mohan failed


Event B: Mohan did not buy books of PQR publication.

31. Event A: People in Bangalore take bath early in the morning even if it is very cold.
Event B: In Bangalore cleanliness is valued more than in the rest of the India.

32. Event A: Nobody speaks to or makes friends with Lal.


Event B: Lal is accused in a multiple-murder case.

33. Event A: Mr.X has been expelled from party.


Event B: Mr.X has formed a new party.

Directions ( For 34 – 36) In these questions a statement is given followed by four inferences A,
B, C and D. Which of those definitely follows from the given statement.

34. Soldiers serve their country


A) Those who serve their country are soldiers.
B) Women do not serve their country because they are not soldiers
C) Men generally serve their country
D) Some men who are soldiers serve their country.
E) None of the above.

35. Many smokers get cancer.


A) Cancer patients are smokers
B) Smoking may lead to cancer
C) Most smokers gets cancer
D) Smoking is injurious to health.
E) None of the above.

36. 'Most of the pens in the shop are expensive'


A) There are no cheap pens in the shop
B) All of the pens in that shop are expensive
C) There are cheap pens also in that shop.
D) All the pens in that shop belongs to brand P.
E) None of the above.

Directions (For questions 37 – 38) In each of the following questions proposition (a) is to be
taken as true. Based on this information, determine the truth value of (b)
A) If true
B) If false
C) can't say
D) not related
E) Need more data.

37. a) A few of the wise lake a formal education.


b) Many of the wise do not lake a formal education.

38. a) All that sparkles is not a diamond.


b) Only diamonds sparkles.

Read the set of information given below carefully, and then answer the subsequent questions.
(For questions 39 to 43)

1. There is a group of 7 persons in the family A, B, C, D, E, F and G. All of them appeared in an IQ


test to test their intelligence.
2. There are two married couples in the family and three females in total.
3. G, a female is the most intelligent.
4. B, the father of E is more intelligent than B his son.
5. C has one son and one daughter. She is more intelligent than her husband.
6. The father of B is more intelligent than B himself.
7. E, the grandson of F, is the least intelligent. F, the grandfather, is the second most intelligent in
the family
8. The mother of B is less intelligent than B.
9. None among the married topped the IQ Test.
10. The grandmother of G has two sons, one of whom is D, who is more intelligent than his brother
but less intelligent than his wife
11. Nobody is a widow or a widower in the family.

39. Who among them is a married couple?


A) AF
B) AE
C) AC
D) AD
E) None of the above

40. How is G related to D ?


A) Cousin
B) Daughter
C) Daughter-in-law
D) Niece
E) None of the above

41. Who is the third most intelligent in the family?


A) C
B) D
C) A
D) B
E) Can't say

42. The one who is the most intelligent is not a


A) Granddaughter
B) Daughter
C) Niece
D) Sister
E) None of the above

43. Who is B married to?


A) A
B) D
C) C
D) Can't say
E) None of these

Directions (For questions 44 – 50): In each question below is given a statement followed by
two conclusions numbered I and II. You have to take the given statement as true even though
it seems to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and decide
which of the conclusion(s) logically follows from the given statement.

Give answer

A) If conclusion I follows
B) If conclusion II follows
C) If both I and II follows
D) If either I or II follows
E) If neither I or II follows
44. Statement: These apples are too expensive to be bad
Conclusions: I. When apples are in short supply, the prices go up.
II. The higher the selling price, the superior is the quality of the commodity.

45. Statement: No country is absolutely self-dependent these days.


Conclusions: I. It is impossible to grow and produce all that a country needs.
II. Countrymen in general have become lazy.

46. Statement: Apart from the educational value of newspapers, their entertainment value
should also be realized.
Conclusions: I. People take newspapers to be a means of education.
II. The entertainment value of newspapers is realized properly.

47. Statement: Domestic demand has been increasing faster than the production of
indigenous crude oil.
Conclusions: I. Crude oil must be imported
II. Domestic demand should be reduced.

48. Statement: Good is the enemy of the best.


Conclusions: I. You should be good to your best enemy
II. The best do not like the good.

49. Statement: The best way to escape from a problem is to solve it.
Conclusions: I. Your life will be dull if you dont face any problems
II. To escape from problems, you should always have some solutions with
you.

50. Statement: I know nothing except the fact of my ignorance.


Conclusions: I. The writer's knowledge is very poor.
II. The world of knowledge is too vast to be explored by a single person.

51. The average salary of an entire office is Rs.120 per month. The average salary of officers is Rs.
460 and that of non-officers is Rs. 110. If the number of officers is 15, then find the number of
non-officers in the office.
A) 150
B) 15
C) 510
D) 51
E) None of the above

52. In a zoo there are rabbits and pigeons. If heads are counted, there are 200 and if legs are counted
there are 580. How many pigeons are there?
A) 100
B) 110
C) 125
D) 90
E.)None of the above
53. A car starts from station A at the rate of 60 kmph and reaches the station B in 45 minutes. If the
speed of the train is reduced by 6 kmph, how much more time will the train take to return from
station B to station A?
A) 5 min
B) 6 min
C) 8 min
D) 9 min
E) None of the above

54. The day on 5th March of a year is the same day on what date of the same year?
A) 5th August
B) 5th November
C) 5th January
D) 5th February
E) None of the above

55. At what time between 5 and 6 O' clock are the hands of a clock coincident?
A) 20 minutes past 5
B) 23 minutes past 5
C) 27 3/11 minutes past 5
D) 21 minutes past 5
E) 30 minutes past 5

56. The number in the unit place in (623)36 is


A) 3
B) 9
C) 1
D) 7
E) None of the above

57. 24345 and 33334 are divided by a certain three digit number and the remainder in both the cases
is same. What is that divisor and remainder
A) 101 and 4
B) 103 and 4
C) 106 and 4
D) 102 and 6
E) None of the above

58. Find the next element in the series


23, 24, 28, 37, 53, 78, ?
A) 90
B) 114
C) 123
D) 101
E) None of the above

59. Find the odd number


A) 121
B) 484
C) 1089
D) 1936
E.)3136

60. A train passes by a man standing on the platform in 7 seconds and passes by the platform
completely in 28 seconds. If the length of the platform is 330 meters then what is the length of
the train?
A) 100 m
B) 120 m
C) 110 m
D) 140 m
E) None of the above

61. Calculate the value of x


7 5 9
24 x 30
41 31 51

A) 17
B) 18
C) 19
D) 0
E) None of the above

62. Each edge of a cube is increased by 50%. Find out the percentage increase in the surface area
A) 250 %
B) 240 %
C) 125 %
D) 160 %
E.) None of the above

63. Rs.700 is divided among three persons A, B, C, so that A receives half as much as B and B half
as much as C. Then C's share is
A) 300
B) 400
C) 600
D) 500
E) None of the above

64. The capacities of two hemispherical vessels are 6.4 liters and 21.6 liters. The areas of inner
curved surfaces of the vessels will be in the ratio of
A) 4:9
B) 3:6
C) 7:9
D) 10:11
E) Insufficient Data
65. The smallest integer by which 3750 should be divided so that the quotient is a perfect
square number is
A) 3
B) 5
C) 4
D) 6
E) None of the above

66. Five years ago, the average age of X and Y was 15 years. Average age of X, Y and Z today is
20 years. How old will Z be after 10 years?
A) 25
B) 35
C) 30
D) 45
E) None of the above

67.12 buckets of water fill a tank when the capacity of each bucket is 13.5 liters. How many buckets
will be needed to fill the same tank, if the capacity of each bucket is 9 liters
A) 18
B) 19
C) 20
D) 21
E) None of the above

68. What is the least number that should be added to 3500 to make it exactly divisible by 42, 49, 56
and 63?
A) 27
B) 20
C) 35
D) 28
E) None of the above

Directions (For questions 69 – 70): Find out the missing number by analyzing the relationship
between the existing numbers.

69.
7 4 2
36 ? 1
13 7 3

A) 16
B) 9
C) 25
D) 36
E) None of the above
70.
5 69 84
7 59 90
4 ? 50

A) 34
B) 38
C) 12
D) 90
E) None of the above

71. Examine the following statements:


1. All cats are black
2. All cats are white
3. Only some cats are black
4. No cats are black
Assuming that cats can only be black or white, which of the two statements given above can both
be true, but cannot both be false.

A) 1 and 2
B) 1 and 3
C) 1 and 4
D) 2 and 3
E) None of the above

72. A cube of side 6 cm is cut into a number of cubes, each of side 2 cm then the number of cubes
will be
A) 9
B) 27
C) 18
D) 21
E) None of the above

73. What is the least number of years in which the simple interest on Rs. 2600 at 6 2/3% will be an
exact number of rupees ?
A) 4
B) 5
C) 3
D) 6
E) None of the above

74. The perimeter of a rhombus is 52 meters and its shorter diagonal is 10 meters long.
What is the length of longer diagonal?
A) 20 m
B) 25 m
C) 21 m
D) 24 m
E) None of the above
75. Find the missing element in the series
4, 13, ? , 193, 769
A) 36
B) 52
C) 49
D) 100
E) None of the above

76. RISC stands for


A) Repeated Information Stored Computer
B) Reduced Instruction Set Computer
C) Random Information Secured Computer
D) All of the above
E) None of the above

77. The first electronic digital Computer ENIAC was unveiled at


A) University of Pennsylvania
B) Stanford University
C) Texas University
D) All of the above
E) None of the above

78. Moore’s Law was introduced during


A) 1945
B) 1957
C) 1965
D) 1970
E) None of the above

79. COSE is nothing but


A) Common Operating System Environment
B) Cost Of Software Enrichment
C) Calculation Of Single Equation
D) All of the above
E) None of the above

80. Find out the Odd item


A) Key Board
B) Mouse
C) Scanner
D) Web Camera
E) Printer

81. The first Network Access System was developed by


A) Xerox
B) Microsoft
C) IBM
D) HP
E) None of the above

82. The recent trend in optical storage is


A) T Disks
B) Blue Ray Disks
C) R Disks
D) All of the above
E) None of the anove

83. Which of the following is not related to spreadsheet ?


A) Visi Calc
B) Lotus 1-2-3
C) MS Excel
D) MatLink
E) None of the above

84. Find out the odd item


A) FireFox
B) Opera
C) Internet Explorer
D) Apache
E) None of the above

85. Which of the following is not an image file format


A) BMP
B) PCX
C) JIF
D) TIFF
E) None of the above

86. VRML is
A) Virtual Reality Modeling language
B) Visual Retrival Markup Limit
C) Virtual Reality Merge Language
D) All of the above
E) None of the above

87. ADSL stands for


A) Access Data Secure Layer
B) Additional Data Socket Layer
C) Asymmetrical Digital Subscriber Line
D) Asynchronous Data Security Logic
E) None of the above

88. Which of the following is not a RDBMS ?


A) Oracle
B) MS Access
C) My SQL
D) DQry
E) None of the above

89. Programs that help a manager analyze unstructured data are


A) Executive Retrieval Systems
B) Decision Support Systems
C) Geographical Information Systems
D) All of the above
E) None of the above

90. The study of interaction between people and machines is


A) Mechinology
B) InterSys
C) Ergonomics
D) Electrology
E) None of the above
Answers
1.B
2.C
3.A
4.E
5.B
6.D
7.A
8.B
9.A
10.A
11.C
12.D
13.B
14.D
15.E
16.E
17.B
18.B
19.E
20.D
21.D
22.B
23.B
24.C
25.E
26.E
27.E
28.E
29.A
30.E
31.C
32.A
33.B
34.D
35.C
36.E
37.A
38.B
39.A
40.D
41.A
42.E
43.C
44.B
45.A
46.A
47.E
48.E
49.B
50.B
51.C
52.B
53.A
54.B
55.C
56.C
57.A
58.B
59.E
60.C
61.B
62.C
63.C
64.A
65.D
66.C
67.A
68.D
69.B
70.B
71.C
72.B
73.C
74.D
75.C
76. B
77.A
78.C
79.A
80.E
81.A
82.B
83.D
84.D
85.C
86.A
87.C
88.D
89.B
90.C