Ediţia №6

Asociaţia Rockerilor din Moldova

1 Februarie 2011

Flying V – epoca cosmică
Cu 52 de ani în urmă, pe 6 ianuarie 1958, Gibson şi-a patentat una dintre cele mai faimoase tipuri de chitară: Flying V. Apărută chiar în toiul războiului din Vietnam, chitara Flying V este o chitară care ochea apărut de pe strunele Flying V. După peste 50 de ani, chitara sa a suferit două fracturi şi încă este chitara preferată a veteranului bluez. Dar aceste chitări nu s-au slăvit numai în blues. Cele mai cunoscute riffuri de Metallica au fost schiţate pe chitări Flying V. Deja mai apoi ei au trecut pe chitări Gibson Explorer (care de fapt sunt aceleaşi Flying V, dar cu un exterior mai pretenţios), dar sunetul original al lor este dominat de Flying V. Şi mai înainte, Jimmy Hendrix făcea istorie cu aceste chitare. El şi-a cumpărat trei chitare Flying V, şi măcar că el avea năravul după fiecare concert să facă chitarele cu care cînta ţăndări, toate trei chitări ale sale încă mai sunt vii şi acum practic sunt văzute ca nişte opere de artă. Mai ales este exclusivă chitara care însuşi Hendrix a desenat-o cu nişte desene tribale, aproape psihodelice. Unul dintre patriarhii thrash metalului, Dave Mustaine, la fel cîntă aproape exclusiv la chitări Flying V. Numai că el nu cîntă la chitările originale Gibson, preferînd chitările Jackson King V şi Jackson King V2.

spre viitor, se poate de spus că ea a fost făcută pentru stelele epocii cosmice. Iniţial, acest tip de chitară nu a fost cine ştie ce apreciat de muzicieni. Conservatismul şi-a pus amprenta asupra stilului de atunci, şi majoritatea cînd vedea aşa tipuri de chitară strîmbau din nas, că altceva cu aşa chitări nu credeau că vor putea face. Dar Flying V şi-a făcut debutul glorios peste 15 ani după lansarea sa. Şi debutul său a fost făcut în blues: blues-manul Albert King este primul cîntăreţ cunoscut care a pus în mişcare chitarele de tip Flying V. Măcar că toţi prietenii săi îi spuneau să-şi cumpere altceva, el strîngea liniştit bani şi ochea un Flying V, mai ales că acest model îl tenta cu forma noncomformistă şi încă cu prezenţa a două humbuckere la un preţ destul de redus. Şi el n-a dat greş: unele dintre cele mai reuşite cîntece bluez, cuplate cu cîteva influenţe de funk au

1

Ediţia №6

Asociaţia Rockerilor din Moldova

1 Februarie 2011

Nou Т э ц
Pe 17 ianuarie trupa Zdob si Zdub a prezentat piesa So Lucky pentru Selecția Națională (Moldova) a Eurovision Song Contest 2011 care va avea loc la Dusseldorf (Germania) în perioada 10-14 mai. Un total de aproximativ 100 de piese au fost propuse inițial.

vocale. Artiştii au fost invitaţi să-și interpreteze piesele în stil a cappella fără a utiliza echipament pentru concerte. Juriul a selectat 25 de artişti care vor participa la finala naţională, printre care sunt se numără şi Zdob si Zdub. Finala Naţională, va avea loc pe

Prima rundă de calificare a avut loc pe 22 ianuarie, atunci când juriul, numit de către Compania „Teleradio-Moldova”, a audiat înregistrările, în lipsa interpreților, şi a selectat 60 pentru runda a doua a Selecției Naționale Eurovision 2011. So Lucky este una dintre aceste 60 de melodii. În a doua rundă, care a avut loc pe 29 ianuarie, fiecărui participant i s-a acordat 3 minute pentru a-și demonstra abilităţile

26 februarie. Rezultatul final cu privire la cine va reprezenta Moldova la Eurovision Song Contest 2011 va fi determinat de o combinaţie de 50% juriu și 50% - votul tele-spectatorilor, deci nu uitaţi să susţineţi Zdubii. Piesa So Lucky poate fi ascultată pe site-ul concursului. O caracteristică importantă a So Lucky - piesa e de pe noul nostru album care a fost produs de Marc Elsner şi înregistrat anul trecut în Berlin.

2

Ediţia №6

Asociaţia Rockerilor din Moldova 9TĂŢI

1 Februarie 2011

Metaliştii danezi din Within Temptation sunt pe cale de a lansa un nou album, numit “The Unforgiving”, care va fi promovat în special prin Sony Music în Europa şi Roadrunner Records în SUA, Marea Britanie, Japonia şi Australia. 2) Colectivul creat de foştii membri Sepultura, fraţii Max şi fraţii Cavalera, vor lansa albumul numit "Blunt Force Trauma" pe 28 martie. Fraţii Cavalera sunt cunoscuţi că au pus bazele metalului în Brazilia, prin fondarea trupei Sepultura. Mai apoi, Max a fost nevoit să lase Sepultura şi a început proiectul Soulfly. Dar cu timpul, ei au început din nou să colaboreze, formînd trupa Cavalera Conspiracy. 3) ArchEnemy lucrează asupra albumului “Khaos Legions”. Trupa s-a reunit în sudul Suediei la studioul Sweet Spot Studio împreună cu inginerul de sunet Rickard Bengtsson, care i-a ajutat şi în anul 2005 la crearea şi promovarea albumului “Doomsday Machine”. Se preconizează că albumul va fi finisat pînă în luna mai şi va fi promovat prin intermediul Century Media Records. 4) Hard-Rockerii din Uriah Heep au semnat cu Frontiers Records un contract privitor la lansarea şi promovarea unui nou album al veteranilor britanici. După ce au circulat prin toată lumea în urma turneului lor de aniversare, ei lucrează din greu la un studio din Anglia, aflat în oraşul Buckinghamshire. Al 23-lea lor album, care va fi numit “Into the Wild” va conţine 11 cîntece noi.

1)

3

5) Fostul chitarist Guns’N’Roses, chitaristul Velvet Revolvers, Slash, planifică să deschidă un studio de crearea a filmelor horror. Noul său proiect va fi numit Slasher Films. Printre primele filme care vor fi ecranizate de către Slasher Films vor fi “Wake the dead”, “Nothing to fear”, “Theorem”… şi alte titluri. 6) “Who the fuck is Justin Bieber?” a întrebat cu aproximativ o lună în urmă Prinţul Întunericului Ozzy Osbourne. Şi uite că recent Ozzy a primit răspunsul la această întrebare a sa: împreună cu Bieber ei au colaborat la crearea unei reclame pentru reţeaua de magazine Best Buy. 7) După ce a fost eliberat, metalistul Norvegian Varg Vikernes, cunoscut mai mult prin pseudonimul BURZUM a reînceput cariera sa în muzică, şi albumele sale recente au fost foarte bine primite de public, „The Fallen” venind pe urmele albumului „Bellus” care a fost lansat anul trecut. 8) Solistul Behemoth, Nergal, a ieşit proaspăt din spital după ce a suferit o operaţie de transplant de măduvă osoasă. El a fost externat din spitalul Uniwersyteckie Centrum Kliniczne din oraşul Gdansk pe 16 ianuarie şi acum se odihneşte acasă la părinţii săi. 9) Chitariştii din trupa Devildriver, Mike Spreitzer şi Jeff Kendrick au lansat site-ul pentru chitarişti AllAxess.com. Site-ul va conţine filme instrucţionale de la chitariştii profesionişti, destinate îmbunătăţirii capacităţilor chitariştilor fără de experienţă.

Ediţia №6

Asociaţia Rockerilor din Moldova

1 Februarie 2011

Parkul Sunetului
În 2007 la un sfîrşit de vară unui grup de tineri le-a apărut ideia de a forma o trupă rock, mai exact pe 11 august după Vadul lui Woodstock, deoarece ei s-au ghîndit că de ce să nu facă şi ei o trupă. De la început au fost un grup de tineri care pur şi siplu aveau un instrument la care puteau cînta, dar după un timp s-a văzut că unii membrii nu reuşesc şi s-au început schibările. Pentru început au găsit al toboşar, care pînă în prezent este în cadrul trupei, apoi au schibat un chitarist solo, bass chitaristul şi unul din cei doi vocalişti, apoi sau limitat la un singur vocalist. Deci de la începutul formării trupei pînă în prezent a rămas doar un membru şi anume cel care a înfiinţat această trupă – Nakatomi (Alexei). Pentru prima lor repetiţie toţi membrii au fost adunaţi pe la sfîrştul lunii noiembrie 2007, după care au urmat aproape 3 ani grei de experimente cu sunetul şi o serie de schimbări a membrilor trupei pînă s-a ajuns la o componenţă aproape ideală. Prima repetiţie în componenţa actuală a avut loc pe 1 aprilie 2010. De la început cei de la Sound Park cîntau Alternativ, dar mai tirziu acesta încetul cu încetul a ajuns pînă la Nu Metall. La moment este ceva de genu Groove Metall cu elemente de Grind, dar acesta încă nu este 100 % stilul care-l vor cînta, se mai lucrează asupra subiectului dearece băieţii tind la ceva mai mult. Numele trupei a apăru într-una din zile cînd fiind toţi împreună la o bere, priveau South Park – un serial animat american, care urmăreşte aventurile a patru copii din micul oraş montan cu acelaşi nume din statul Colorado, folosindu-le ca pretext pentru satire acide la adresa modului de viaţă, a tabu-urilor, vedetelor şi întâmplărilor la ordinea zilei din America cît şi în lume. Şi iată, privind această animaţie s-au ghîndit, şi de ce să nu se numească trupa Sound Park. Aşa cum toţi membrii au căzut de acord trupa poartă acest nume. Pînă atunci trupa nu a avut un nume. După ce 3 ani au cîntat doar în sala de repetiţii pe 30 mai 2010 au ieşit pe scenă în faţa publicului la preselectia festivalului Vadul lui Woodstock după care au fost invitaţi la Cover day a acestui concert. Cei de la Sound Park cîntă pentru cei ce pot asculta, adică dacă asculţi atent lirica vezi că nu e nimic eşit din comun, piesele au un caracter social şi fiecare din ele au mesaj unic diferit de celelate. Dar cel mai des lirica are scop de a aduce la oameni mesajul că trebuie să te mai uiţi mai atent împrejur, pentru că sunt păreri diferite. Membrii trupei: - Vick - vocalist - Costea - chitară solo - Nakatomi - chitară ritm - Eugen - bass chitară - Claud Nine - tobe.

4

Ediţia №6

Asociaţia Rockerilor din Moldova

1 Februarie 2011

Foo Fighters
Foo Fighters s-a înfiinţat la sfîrşitul anului 1994, din iniţiativa bateristului de la Scream şi Nirvana, Dave Grohl (născut pe 14 ianuarie 1969 la Warren, Ohio, SUA), de data aceasta reprofilat pe chitară şi voce. Grohl i-a adus în trupă pe Pat Smear (născut pe 5 august 1959; chitară, ex-Germs şi cel de-al patrulea membru de la Nirvana în ultima perioadă) şi pe Nate Mendel (născut pe 2 decembrie 1968 la Seattle, Washington, SUA; tobe). Ultimii doi mai cîntaseră anterior în trupa Sunny Day Real Estate din Seattle. Melodia lor de debut, „This Is A Call” a fost lansată la Roswell/Capitol Records în luna iunie 1995. Cei de la A&R s-au pregătit să semneze un contract cu Foo Fighters, numai că Grohl a optat pentru Capitol, sub conducerea lui Gary Gersh, cel care fusese şi reprezentantul celor de la A&R pentru Nirvana la Geffen Records. Mulţi critici gasesc similitudini cu Nirvana la construcţia cîtorva piese. Cu toate acestea, simplitatea cu care sunt intepretate piesele contribuie enorm la succesul inedit al proiectului. Demo-urile originale ale lui Grohl au fost remixate, rezultatul fiind surprinzător. Deşi criticii sperau să găsească puncte slabe ale albumului „The Colour And The Shape”, acesta a constituit încă una din colecţiile de mare atracţie prin melodii precum „Monkey Wrench” sau „My Poor Brain”. Imediat după lansarea albumului Smear a decis să plece, în locul său venind puţin mai tîrziu Franz Stahl (de la Scream). În 1998 Grohl a înregistrat coloana sonoră a filmului „Touch”, al regizorului Paul Scrader. Stahl a pleacat şi el în luna iunie 1999 la scurt timp după lansarea încă unui album reuşit:

„There Is Nothing Left To Lose”, primul album al trupei semnat de RCA Records. Deşi au aceeaşi orientare din grunge observăm sunete mai curate a chitărilor, şi o agresivitate mai mică în versuri. Post grunge-ul optează pentru rifuri cît de ritmice este posibil, încearcă să facă o diferenţiere între toate părţile instrumentale ale pieselor.

5

Ediţia №6

Asociaţia Rockerilor din Moldova

1 Februarie 2011

Evenimente istorice
1 ianuarie 1959 – Elvis şi-a distrus BMW-ul pe autobahn, în Germania. 2 ianuarie 1979 – Procesul de judecată asupra lui Sid Vicious, fostul Sex-pistol, pentru omorul prietenei sale Nancy Spungen, a fost pornit în New York. El a murit de supradoză de heroină, fără a mai ajunge să asculte verdictul judecăţii. 5 ianuarie 1975 – Peste 1000 de fani Led Zeppelin au participat la o răscoală din Boston Garden, cît timp aşteptau să-şi cumpere bilete pentru concert. După aceasta primarul Bostonului a anulat concertul, din cauza stricăciunilor de peste 30 de mii de dolari. 8 ianuarie 1975 – Biletele pentru 3 concerte Led Zeppelin au fost vîndute în numai patru ore. 11 ianuarie 1977 – Keith Richards din Rolling Stones a fost acuzat în Londra de posesie de droguri, care au fost găsite în maşina lui după un accident rutier. El a fost amendat cu 750 lire sterline. 13 ianuarie 1964 – Beatles au lansat “I Want To Hold Your Hand” în SUA. 14 ianuarie 1978 – Sex Pistols au dat ultimul lor concert înainte de de a se desparte. Concertul a avut loc în San Francisco, SUA. 16 ianuarie 1970 – O colecţie de litografii erotice ale lui John Lennon au fost confiscate de poliţia londoneză ca dovezi de pornografie. 17 ianuarie 1969 – Albumul de debut al Led Zeppelin a fost lansat. 18 ianurie 1991 – Trei oameni au fost călcaţi mortal în picioare la un concert AC/DC din Salt Lake City, cînd gloata s-a îmbulzit spre scenă. 19 ianuarie 1988 - Metallica au început să înregisteze al patrulea lor album, “And Justice for All”. 20 ianuarie 1982 – Ozzy Osbourne a muşcat din greşeală capul unui liliac, în timpul unui concert. După aceasta el a trebuit să fie spitalizat pentru tratament de turbare. 22 ianuarie 1989 – Gene Simmons din KISS şi fosta modelă Playboy Shannon Tweed au născut un copil. 23 ianuarie 1986 – Prima ceremonie anuală de introducere în Rock and Roll Hall of Fame a avut loc în New York. 24 ianuarie 1962 – Brian Epstein a semnat contractul cu Beatles ca manager. El le-a schimbat imaginea din scurte de piele şi comportament dezordonat în costumuri stricte, cu închinări spre public. 25 ianuarie 2010 – KISS au sunat clopotul de închidere la Bursa de valori din New York. 26 ianuarie 1970 – Primul festival Rock din Australia, Ourimbach Rock Festival, a fost vizitat de 11 mii de oameni peste weekend. 28 ianuarie 1985 – Cîntecul “We are the World” a fost înregistrat. Mai mult de 40 de artişti au participat la crearea sa pentru a preveni foametea mondială. 29 ianuarie 2007 – DVD-ul “KISS Rock The Nation Live!” a fost oficial declarat dublu platinum de către Recording Industry Association of America (RIAA). 30 ianaurie 1973 – KISS şi-au cîntat primul show la clubul Popcorn din Queens, New York. Trupa a cîntat pentru mai puţin de 10 oameni. 31 ianuarie 2001 – a fost anunţat că Peter Criss iese din KISS şi că pentru următoarele concerte din turneul lor de rămas bun va fi înlocuit cu Eric Singer.

6

Ediţia №6

Asociaţia Rockerilor din Moldova

1 Februarie 2011

Din cultură
Devil’s Horns Urmărind un concert rock dintro parte primul lucru care se aruncă în privire este o mulţime de mîini ridicate fluturînd un gest creat de degetele arătător şi mic întinse iar restul strinse în pumn. Acest gest încă din timpuri îndepartate a primit denumirea de Devil’s Horns şi era utilizat des de către amatorii de heavy metal. În zilele noastre acest simbol este des utilizat de către rockeri în timpul concertelor cît şi în viaţa cotidiană ca mijloc de transmitere a informaţiei la nivelul inconştientului, cel puţin aşa pare a fi privind dintr-o parte. Primul care a utilizat Devil’s Horns a fost Ronnie James Dio, la începutul anilor 80 pe cînd era în componenţa legendarei trupe Black Sabbath. Dacă e să priveşti înregistrările video la concertele de la primele concerte poţi observa cu uşurinţă cît de graţios şi verid el foloşete acest gest, se vede bine că Dio ştie să-l folosescă. Însăşi Dio povesteşte că acest gest la învăţat bunica sa în copilărie, în timp ce ei se plimbau, dacă bunica sa vedea pe cineva care nu-i placea ea indrepta spre acea persoana simbolul Devil’s Horns şi şoptea ceva. La întrebarea de ce ea aceasta face, ea a răspuns că aşa ea îl apără de rau şi deochi. În italiană, deochiul se umeşte „mallochio”, şi odată cu dezvoltarea culturii metal acest simbol a primit numele de maloik. Odată cu popularizarea semnului, au apărut şi diverse variaţii ale sale. Astfel, printre metalişti este foarte des utilizat semnul cînd ambele mîini sunt lipite una de alta, cu degetele mici în sus, făcînd un fel de „mega-devil’s horns”. Iar chitaristul de la AC/DC, Angus Young, obişnuieşte să lipească pumnii de cap şi să ridice degetele mici în sus, făcîndu-şi un set de “coarne”. La fel este interesantă utilizarea simbolului, dar cu degetul mare depărtat de mînă. Acest semn înseamnă în limbajul surdo-muţilor din SUA „te iubesc”, şi este foarte des folosit de către politicienii americani, mai ales în timpul campanilor electorale. Pe net circulă periodic fotografii cu preşedinţii americani cu „coarnele” în sus, spunînd alegătorilor „vă iubesc”. Pe foarte multe site-uri religioase, mai ales cele ortodoxe puteţi găsi foarte multe materiale care spun că semnul „Devil Horns” ţine de religia satanistă şi ar fi fost legat de renumitul ideolog satanist La Vey. De fapt, acest semn pur şi simlu reprezintă faptul că apreciaţi metalul şi pe cei care îl aduc live petru voi de ani de zile.

7

Ediţia №6

Asociaţia Rockerilor din Moldova

1 Februarie 2011

Diverse
*** La un concert, o trupă formată doi toboşari şi un violonist aprind foarte bine publicul, cîntă virtuos, publicul e în extaz. După concert, vine un fan la un toboşar şi îl întreabă: - Voi nu credeţi că trupa voastră e nestandartă? La care acela se întoarce la al doilea toboşar: - Vezi? Eu ţie ţi-am zis că nouă violonistul nu ne trebuie!! Bancuri Stadionul: din - Woooooooowww!!!!! Basistul: (ştergîndu-şi sudoarea de pe frunte): - Huuuuu!!! I-am ajuns!! *** O trupă nouă de rockeri la primul lor concert. Cîntă frumuşel programul, se închină şi vor să se ducă. Publicul: - Mai vrem!!! Mai vrem!!! Au mai cîntat odată. Publicul: - Mai vrem!!! Mai vrem!!! Au cîntat a treia oară. Publicul: - Mai vrem!! Mai vrem!!! Solistul trupei: - Noi deja am obosit! Cît se poate? Publicul: - Pînă nu vă învăţaţi!!!
Aviz

*** Pe un stadion cîntă o trupă cunoscută de thrash. Cîntecul se termină şi numai bass chitaristul continuă într-un ritm nebun să cînte, publicul dă şi el din cap ca şi cum ar fi un solo. După vreo două minute se opreşte şi basistul.

8