You are on page 1of 3

Ini cerita aku.. Aku (bukan nama sebenar) baru je kawin, ngan pilihan mak aku.

A
ku tak penah kenal pon dia (bukan nama sebenar gak). Tapi mak punye pasal kan, a
ku terpaksa follow je la. Arghh, nyesal giler kawin..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak tido kol brape, nak bangun kol
brape. Pastu kadang2 sampai tengah hari tido, sampai terlepas kuliah.. haha. Ta
de orang marah pon. Lecturer pon tak marah.

Tapi skarang, nak tido lewat sikit je ade orang sound. "Jom la bang tido...". Pa
stu kalau tak bangun Subuh memang kena cubit peha la aku ni. Kesian kena buli..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak makan kol brape, nak makan ape
. Boleh makan best2, sebab beli kat kedai.. Tapi skarang, huhu.. Macam budak kec
ik je, kena ikut jadual makan! Dah la kadang2 dia masak masin la, pahit la.. Pas
tu kadang2 dia bagi aku makan sayor je bebanyak. Tak makan kang kecik hati lak,
pastu tulis kat status facebook dia. Arghh, nyesal giler kawin..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak shopping bile, kat mane, nak b
eli ape.. Kira berbelanja tanpa waswas la. Tu yang shopping kejap je melayang 2
3 ratos skelip mata. Hohoho.. Tapi skarang, nak pegi shopping je, dia dah siap2
ngan list barang nak beli. Tade dalam list, tak leh amik!! Dah la berejam-jam pu
sing.. Leceh tol la orang pompuan nih. Muka dia takyah citer la, memang ceria je
kalau masok shopping mall. Aku je yang muka tensen. Arghh, nyesal giler kawin..
.

Kalau dulu masa belom kawin, rambut aku ni macam2 pesen la bleh buat.. Ala Korea
bleh, ala Carles Puyol (Kapten Barcelona) pon bleh buat, tade orang sound. Tapi
skarang, panjang sket je kene sound.. panjang sket je kene sound.. Dia kata x h
ensem la, x kemas la.. Tak potong kang dia tanak ironkan baju aku lak. Haisshh.

Ade satu hari tu, masa makan kat JUSCO, ade la sorang awek comel melintas depan
kitorang. Aku pon terpandang awek tu tanpa niat (ikutkan tak berdosa la kan?..)
ADEH!! Terus kena cubit peha aku dari bawah meja. Cemburu buta lak bini aku (men
tang-mentang la aku hensem..). Ape lagi, menjerit la aku kat situ.

Maunye tak kuat, satu foodcourt tengok kitorang, termasuk awek tadi.. Arghh firs
t time kot rasa malu giler camtu. Rasanye muka aku lagi merah dari sos cili atas
meja. Sakit wooo bini aku cubit. Huhu.. Kesian la kat bakal anak-anak kami nant
i. Haha..

Tapi yang bestnya, skarang aku dah xyah basuh baju, iron baju sendiri.. Sume dah
ready made. Hehe. Bab-bab iron baju ni memang aku x berapa sket. Kalau dulu mas
a belom kawin, skali iron baju, sebulan aku pakai. Haha. Malas basuh sebab tanak
iron lagi! (Oppss kantoi..). Pastu baju2 bergelimpangan atas katil. Aku memang
suka tido atas kain baju ni (padahal malas kemas). Skarang... hehehe.

Lagi yang best, time aku demam ke, x sihat ke, rasa diri ni cam dihargai je.. Ye
la, kira ade orang take care la. Totalcare!! Hehehe.. Kalau masa belom kawin dul
u pepandai la bawak diri kalau demam. Huhu, sadis3..

Pastu kan, skarang kehidupan aku kira tersusun la.. Maklum la dah ade 'PA'.. Kal
au banding ngan dulu, hmm.. x produktif sangat la kehidupan aku. Sekali-sekali d
ia kejut aku bangun solat malam, kadang-kadang dia tegur kalau aku lama tak baca
Quran.. Hmm sejuk hatiku. Maklum le kita ni bukan malaikat, iman turun naik. Ja
di kena ade yang tolong ingatkan. Ini la pentingnya cari isteri yang solehah!

Buat isteriku yang comel dan tercinta


Terima kasih kerana marah kalau abang tido lambat
Boleh la abang bangun awal-awal pagi
Then kita solat Subuh sama-sama..

Tapi kalu abang tak bangun gak,


ayang cubit je pehe abang
abang xkan murka..
Lagi abang sayang ade la..

Buat isteriku yang comel dan tercinta


Terima kasih kerana jaga makan minum abang
Tengok skarang abang da nak gemok da
Takde la kurus je macam mula2 kawin dulu..

Ke memang nak abang jadi gemuk ni?


Ayang takut orang lain berkenan kat abang ek?
Jangan bimbang atau ragu okeh,
Cintaku hanya eksklusif untukmu sayang..

Buat isteriku yang comel dan tercinta


Terima kasih kerana tolong iron baju abang
Sebab abang memang allergic sket bab iron2 baju
Jangan risau la nanti abang potong rambut..

Skarang abang dah tak selekeh macam dulu


Rambut da kemas, baju da kemas, senyum memanjang
Hidup terurus, amal pon terjaga, badan pon berisi juge
Argghh, nyesal giler kawin LAMBAT!!!

(Ini cerita tade kaitan ngan penulis okeh. Penulis masih seorang yang selekeh)