Вы находитесь на странице: 1из 46

Simple Interest

1. What is the SI onRs.2500/- at the rate of 12% per annum for 8 years?
Ans :2400
Difficulty Level : Easy Yes Moderately easy Difficult
Basic Formula:
Simple Interest is denoted by SI
S.I =
100
PNR
P Principal amount, N- Number of years, R Rate of Interest
Answer with Explanation:
Given P = 2500, N = 8 Years, R = 12%
There fore S.I =
100
PNR
S.I =
100
8 12 2500 X X
S.I = 2400
Simple Interest, BU Page 1 www.aptitudecoach.com
2. What is the SI on Rs.7500/- at the rate of 10% per annum for 5 years?
Ans 3750
Difficulty Level : Easy Yes Moderately easy Difficult
Basic Formula:
Simple Interest is denoted by SI
S.I =
100
PNR
P Principal amount, N- Number of years, R Rate of Interest
Answer with Explanation:
Given P = 7500, N = 5 Years, R = 10%
There fore S.I =
100
PNR
S.I =
100
5 10 7500 X X
= 75 X 5 X 10
S.I = 3750
Simple Interest, BU Page 2 www.aptitudecoach.com
3. A man borrowed rs.5000/- at the rate of 8% SI and to clear the debt after 6
years, how much he has to return : Ans 7400
Difficulty Level : Easy Moderately easy Yes Difficult
Basic Formula:
Simple Interest is denoted by SI
S.I =
100
PNR
P Principal amount, N- Number of years, R Rate of Interest
Answer with Explanation:
Given P = 5000, N = 6 Years, R = 8%
There fore S.I = PNR / 100
S.I =
100
6 8 5000 X X
= 50 X 6 X 8
S.I = 2400
Total repayment = S.I + Principal amount
Answer = 2400 + 5000 = Rs 7400
Simple Interest, BU Page 3 www.aptitudecoach.com
4. A man borrowed Rs.8000 at the rate of 12% SI, and lent the same sum to
another person at the rate of 15% what will be the gain after 7 year ? ans 1680
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult Yes
Basic Formula:
Answer with Explanation:
Given :
A man borrowed at 12%
He lent the same sume to another person at 15%
Therefore his gain is 15 12 =3% for 1 year
Given N = 7 years and P = Rs. 8000
First we are calculating for Rs. 100
For 100 = 3 X 7 = 21
For 1000 = 210
For 8000 = 1680
Therefore his gain = Rs. 1680/-
Simple Interest, BU Page 4 www.aptitudecoach.com
5. Mr.A borrowed Rs.12000/- at the rate of 10% and lent the same amount to
Mr.B. at the rate of 13% what will be gain of A, after 5 years. Ans 1800
Difficulty Level : Easy Moderately easy Yes Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
P Principal amount, N- Number of years, R Rate of Interest
Answer with Explanation:
Given P = 12000, N = 5 years,
(i) R = 10%, (ii) R = 13%
Case (i)
S.I =
100
PNR
=
100
10 5 12000 X X
= Rs. 6000/-
Case (ii):
S.I =
100
PNR
=
100
13 5 12000 X X
= Rs. 7800/-
Difference = Rs. 7800 Rs. 6000
= Rs. 1800/-
Therefore Gain = Rs. 1800/-
Note : Problems 4 and 5 both are same type. So either you follow the method given
in 4
th
problem (or) 5
th
problem.
Simple Interest, BU Page 5 www.aptitudecoach.com
6. In what time, we can get Rs.1200/- as SI on Rs.5000/- at the rate of 8%?
Ans 3
Difficulty Level : Easy Moderately easy Yes Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
P Principal amount, N- Number of years, R Rate of Interest
Time = Number of years (N)
Answer with Explanation:
Given :
S.I. = Rs. 1200/-
P = Rs. 5000/-
R = 8%
To find time (Number of years (N) )
1200 =
100
8 5000 XNX
1200 = 400 N
N = 1200/400
N = 3
Therefore N = 3 years
Simple Interest, BU Page 6 www.aptitudecoach.com
7. In what time RS.6000/- give RS.2880/-as SI at the rate of 12%?
Ans 4
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
P Principal amount, N- Number of years, R Rate of Interest
Time = Number of years (N)
Answer with Explanation:
Given :
S.I. = Rs. 2800/-
P = Rs. 6000/-
R = 12%
To find time (Number of years (N) )
2800 =
100
12 6000 XNX
2800 = 720 N
N = 2800/720
N = 4
Therefore N = 4 years
Simple Interest, BU Page 7 www.aptitudecoach.com
8. Mr. Manager took a loan of Rs.25000/- for 5years at SI. If the interest paid
were Rs.12500/- what is the rate of interest per annum?
Ans10%
Difficulty Level : Easy Yes Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Interest = Simple Interest
Answer with Explanation:
Given :
P = Rs. 25000/-
S.I = Rs. 12500/-
N = 5 Years
To find R
12500 =
100
5 25000 XR X
R = 12500 / 1250
= 10%
Therefore the Rate of Interest = 10%
Simple Interest, BU Page 8 www.aptitudecoach.com
9. Mr. Thiru borrowed Rs.50000/- for 3 years at SI. If the interest paid was
Rs.18000/- find the rate of SI?
Ans 12%
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Interest = Simple Interest
Answer with Explanation:
Given :
P = Rs. 50000/-
S.I = Rs. 18000/-
N = 3 Years
To find R
12500 =
100
3 50000 XR X
R = 18000 / 1500
= 180 / 15
= 12
Therefore the Rate of Interest = 12 %
Simple Interest, BU Page 9 www.aptitudecoach.com
10. Mr.Raj got a loan at 11% p.a. SI after 5 years he returned the principal along
with interest. If he returns in all RS.12400/- what is the principal amount
Ans:8000
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Answer with Explanation:
Given
R = 11%, N = 5 years, S.I + P = Rs.12400/-
To find P,
We know that S.I =
100
PNR
S.I + P =
100
PNR
+ P
(ie) 12400 =
100
11 5X PX
+ P
12400 =
100
55 P
+P
12400 = P {
100
55
+1}
= P {
100
155
}
P = 12400 X 100/155
P = Rs. 8000/-
Simple Interest, BU Page 10 www.aptitudecoach.com
11. Mr.Krishnan received a loan at 13% p.a. SI. After 4 years he returned the
principal and interest. If he returned Rs.9120/- what will be principal amount ?
Ans:6000
Difficulty Level : Easy Yes Moderately easy Difficult
Basic Formula:
Note : Problems 10 and 11 are of same type. So you can follow either the
following method or 10
th
problem method.
Answer with Explanation:
Given
R = 13%, N = 4 years, S.I + P = Rs.9120/-
Short cut method:
First we are calculating for Rs. 100/-
100 = 13 X 4 (R X N) for number of years
100 = 152 (Amount =100 and the Interest = 52)
? = 9120
P = 100 X 9120 / 152
P = 6000
Principal Amount = Rs.6000/-
Simple Interest, BU Page 11 www.aptitudecoach.com
12. If Rs.700/- amount to Rs.16800/- in 5 years SI. If the rate of interest is
increased by 5%. It would amount to how much?
Answer : Rs.10,150
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
Given rate of interest is increased, so we add the given amount and the calculated
amount
Answer with Explanation:
P = Rs. 700, N= 5 years, Increased rate of interest R = 5%
Short cut method:
First we are calculating it for 100 rupees
100 : 5 X 5 = 25 (NXR)
700 : 25 X 7 = 175
Given amount + S,I = Rs. 16800 + 175 = 16975
Therefore the amount = Rs. 16975/-
Simple Interest, BU Page 12 www.aptitudecoach.com
13. If Rs.12000/- amount to Rs.16800/- in 5 years If the rate of interest is
increased by 2%. What would be the amount?
Answer : Rs.18,000
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
Given rate of interest is increased, so we add the given amount and the calculated
amount
Answer with Explanation:
P = Rs. 12000, N= 5 years, Increased rate of interest R = 2%
Short cut method:
First we are calculating it for 100 rupees
100 : 5 X 2 = 10 (NXR)
(ie) for 100 rupees the interest is Rs. 10
100 = 10
1000 = 100
10000 = 1000
2000 = 200
There for 12000 = 1000 + 200 = 1200
Given amount + S,I = Rs. 16800 + 1200 = 18000
Therefore the amount = Rs. 18000/-
Simple Interest, BU Page 13 www.aptitudecoach.com
14. If Rs.10,000/- amount to Rs.14000/- in 5 years If the rate of interest is reduced
by 3%. What would be amount?
Answer : Rs.12,500
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
Given rate of interest is reduced, so we subtract the given amount and the
calculated amount
Answer with Explanation:
P = Rs. 10000, N= 5 years, Increased rate of interest R = 3%
Short cut method:
First we are calculating it for 100 rupees
100 : 5 X 3 = 15 (NXR)
(ie) for 100 rupees the interest is Rs. 15
100 = 15
1000 = 150
10000 = 1500
Given amount + S,I = Rs. 14000 - 1500 = 12500
Therefore the amount = Rs. 12500/-
Simple Interest, BU Page 14 www.aptitudecoach.com
15. A principal amount to RS.8880/- in 4 years and Rs.9600/- in 5 years what is
the rate of interest?
Ans 12%
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Amount = Principal + S.I
Answer with Explanation:
S,I for one Year = Rs.720 (9600 8880)
S.I for 4 years = Rs.2880
Principal = Amount S.I
= 8880 2880
= 6000
R =
PN
SIX 100
=
4 6000
100 2880
X
X
= 288/6X 4
= 48/4 = 12
Therefore R = 12%.
Simple Interest, BU Page 15 www.aptitudecoach.com
16. A certain sum of money lent out of SI amount to Rs.8000/- 6 years Rs.9000/- in
8 Years. Find the sum and the rate of interest?
Answer 10%
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Amount = Principal + S.I
Answer with Explanation:
Given:
S.I for 2 years = 1000 (9000-8000)
(8-6)
S.I. for 1 year = 500
S.I for 6 years = 3000
P = Amount S.I
= 8000-3000
P = 5000
R =
6 5000
3000 100
X
X
= 100/10
R = 10%
Simple Interest, BU Page 16 www.aptitudecoach.com
17. A certain sum give RS.9000/- as SI for 8 years at the rate of 12% what will be the
SI on the same sum for 12 years at the rate of 8% ?
Answer: 9000
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Answer with Explanation:
We split the given problem into 2 parts
Part (i)
Given S.I = 9000, N = 8, R = 12

S.I. =
100
12 8X PX
9000 =
100
12 8X PX
------------------(1)
Part (ii)
Given N=2, R = 8

S.I. =
100
8 12 X PX
------------------(2)
From (1) and (2), S.I = Rs. 9000/-
Shortcut method:
Number of years in Part (i) = Rate of interest in Part (ii)
Rate of interest is part (i) = Number of years in part (ii)

S.I. = Rs. 9000/-


Simple Interest, BU Page 17 www.aptitudecoach.com
18. A Principal amount give Rs.12000/- as SI for 7 years at the rate of
11% to get the same amount of interest of 11 years, what will be the rate of
interest
Ans.: 7%
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Results:
Number of years in Part (i) = Rate of interest in Part (ii)
Rate of interest is part (i) = Number of years in part (ii)
Answer with Explanation:
We split the given problem into 2 parts
Part (i)
Given P = 12000, N = 7, R = 11
Part (ii)
Given P = 12000, N = 11,
Using the results(in the formula),
R = 7%
Simple Interest, BU Page 18 www.aptitudecoach.com
19. Mr.A. give Rs.1500/- to Mr.X for 4 years and Rs.2500/- to mr.Y. for
8 years. If the rate of intest is the same and Mr.A received Rs.2080/- from
both Mr.X and mr.Y what is the rate of SI ?
ans: 8%
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Answer with Explanation:
Given :
For X, P = 1500, N = A
For Y, P = 2500, N= 8
S.I = Rs. 2080 ( For X and Y)

100
4 1500 XR X
+
100
8 1500 XR X
= 2080
60R + 200R = 2080
260R = 2080
R = 2080 / 260
R = 8%

Rate of interest of SI = 8%
Simple Interest, BU Page 19 www.aptitudecoach.com
20. Ms.Varshini gave Rs.30000/- to Mr.Suresh for 5 years and
Rs.20000/- to Mr.Vijay for 2 years. If the rate of interests is the same and
she received Rs.14000//- as SI from both. What is the rate of interest?
Ans: 7%
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Answer with Explanation:
Given :
X : Ms.Varshini, Y: Mr.Vijay
For X, P = Rs.30000/-, N=5
For Y, P= Rs.20000/-, N= 2
S.I = Rs. 14,000 (For X and Y)

100
5 30000 XR X
+
100
2
1
2 20000 XR X
= 14000
1500R +500R = 14000
2000 R = 14000
2R = 14
R = 7

Rate of interest = 7%
Simple Interest, BU Page 20 www.aptitudecoach.com
21. What would be the SI on Rs.48000/- for 4 years at the rate of 6 % :
Ans 12,000
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Answer with Explanation:
Given:
P = Rs. 48000/-, N = 4, R = 6
S.I =
100
4
1
6 4 48000 X X
=
100
4
25
4 48000 X X
= 480 X 25
= 12000

S.I = 12,000
Simple Interest, BU Page 21 www.aptitudecoach.com
22 What will be the SI on Rs.60000/- for 3 years at the rate of 8 1/3%
Ans 15,000
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Answer with Explanation:
Given,
P = Rs. 60,000, N=3, R = 8 1/3
S.I =
100
PNR
S.I =
100
3
1
8 3 60000 X X
=
100
3
25
3 60000 X X
= 600 X 25 = 15,000

S.I = Rs. 15,000/-


Simple Interest, BU Page 22 www.aptitudecoach.com
23 What will be the SI on Rs.75000/- for 3 years at the rate of 16 2/3%
Ans 37,500
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Answer with Explanation:
Given,
P = Rs. 75,000, N=3, R = 16 2/3
S.I =
100
PNR
S.I =
100
3
2
16 3 75000 X X
=
100
3
50
3 75000 X X
= 750 X 50 = 37500

S.I = Rs. 37500/-


Simple Interest, BU Page 23 www.aptitudecoach.com
24 What will be the SI on Rs.25000/- for 3 years at the rate of 33 1/3%
Ans 25,000
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Answer with Explanation:
Given,
P = Rs.25,000, N=3, R = 33 1/3
S.I =
100
PNR
S.I =
100
3
1
33 3 25000 X X
=
100
3
100
3 25000 X X
=
100
100 25000 X
= 25,000

S.I = Rs. 25,000/-


Simple Interest, BU Page 24 www.aptitudecoach.com
25 A sum of money becomes double in 10 years. What is the rate of interests
Ans:10%
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Answer with Explanation:
Given : N = 10
Let the sum be x, Then S.I = x
Given a sum becomes double

S.I = Sum
S.I =
100
PNR
becomes
X =
100
10 XR xX
100x = 10x X R
X = 10
Rate of Interest = 10%
Simple Interest, BU Page 25 www.aptitudecoach.com
26. A person borrows Rs. 5000 for 2 years at 4% p.a. simple interest. He
immediately lends it to another person at 6 1/4% p.a. for 2 years. Find his gain in
the transaction per year.
Rs.112.50 Rs.125 Rs.150 Rs.167.50
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Answer with Explanation
We split the given problem into 2 parts
Part (i)
Given P = Rs. 5000, N=2, R = 4%
S.I =
100
4 2 5000 X X
= 100X 4
S.I = 400
Part (ii)
Given P = Rs. 5000, N=2, R = 6 %
S.I =
100
4
1
6 2 5000 X X
=
100
4
25
2 5000 X X
=
100
25 5000 X
= 25 X 25
S.I = 625
Gain = 625 -400 = 225 for 2 years

Gain for one year = Rs. 112.50


Simple Interest, BU Page 26 www.aptitudecoach.com
27. How much time will it take for an amount of Rs.450 to yield Rs.81 as interest
at 4.5% p.a. of simple interest?
3.5 years 4 years 4.5 years 5 years
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Time = Number of years
Answer with Explanation
Given P = Rs. 450, S.I=Rs. 81/-, R = 4.5%
S.I =
100
PNR
becomes
81 =
100
5 . 4 450 XNX
81 = 2025N / 100
8100 = 2025N
N = 8100 / 2025
N = 4

Number of Years = 4
Simple Interest, BU Page 27 www.aptitudecoach.com
28. What is the present worth of Rs.132 due to 2 years at 5% simple interest per
annum?
Rs.112 Rs.118.80 Rs.120
Rs.20,000
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Answer with Explanation
Let the present worth be x ( ie Principal = x)
Then S.I = Rs (132 x)
Given N = 2, R = 5
S.I =
100
PNR
becomes
132-x =
100
5 2X xX
132-x = 10x / 100
132-x = x/10

1320 10x = x
11x = 1320
X = 1320 / 11 = 120

Present worth = Rs. 120/-


Simple Interest, BU Page 28 www.aptitudecoach.com
29. In how many years, Rs.150 will produce the same interest at 8% as Rs.800
produce in 3 years at 4 1/2%?
6 8 9 12
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Answer with Explanation
We split the given problem into 2 parts
Part (i)
Given P = 150, R = 8

S.I. =
100
8 150 XNX
------------------(1)
Part (ii)
Given P = Rs. 800/- N=3, R = 4

S.I. =
100
2
1
4 3 800 X X
=
100
2
9
3 800 X X

=
100
9 3 400 X X
------------------(2)
From (1) and (2),
100
8 150 XNX
=
100
9 3 400 X X

2
8 3XNX
= 4 X 3 X9
3 X N X 4 = 4 X 3 X 9

N = 9

Number of Years = 9
Simple Interest, BU Page 29 www.aptitudecoach.com
30. Nitin borrowed some money at the rate of 6% p.a. for the first three years, 9%
p.a. for the next five years and 13% p.a. for the period beyond eight years. If the
total interest paid by him at the end of eleven years is Rs.8160, how much money
did he borrow?
Rs.8000 Rs.10, 000 Rs.12, 000 Rs.1500
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Answer with Explanation
We split the given problem into 3 parts
Part (i) R = 6, N = 3
Part (ii) R = 9, N=3
Part (iii) R = 13, N = 11-8 = 3
S.I = Rs. 8160/-

,
`

.
|
100
3 6X PX
+

,
`

.
|
100
5 9X PX
+

,
`

.
|
100
3 13X PX
= 8160
100
18 P
+
100
45 P
+
100
39 P
= 8160
100
39 45 18 P P P + +
= 8160


100
102 P
= 8160
102 P = 816000
P =
102
816000
= 8000
P = Rs. 8000/-
Simple Interest, BU Page 30 www.aptitudecoach.com
31. What will be the difference between simple and compound interest at 10% per
annum on a sum of Rs.1000 after 4 years?
Rs.31 Rs.64.10 Rs.40.40 Rs.40.45
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
C.I = P

,
`

.
|
+
100
1
R
N
Answer with Explanation
(i) S.I =
100
4 10 1000 X X
S.I = 100 X4
S.I = 400
(ii) C.I = 1000

,
`

.
|
+
100
10
1
4


- 1000
=1000

,
`

.
|
100
110
4
1000 = 1000

,
`

.
|
10
11
4
- 1000
=1000 X
10
11
X
10
11
X
10
11
X
10
11
- 1000
=1464.1 1000 = 464.1
C.I. = 464.1
Difference = C.I S.I = 464.1 400 = 64.10
Difference = 64.10
Simple Interest, BU Page 31 www.aptitudecoach.com
32. A sum of money at simple interest amounts to Rs.815 in 3 years and to Rs.854
in 4 years. The sum is:
Rs.650 Rs.690 Rs.698 Rs.700
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
Answer with Explanation
Given:
Amount at SI for 3 years = Rs. 815
Amount at SI for 4 years = Rs. 854

SI for 1 year = (854 815 = Rs. 39/-


SI for 3 years = 39 X 3 = 117

Amount = Rs (815-117) = 698


Amount = Rs. 698/-
Simple Interest, BU Page 32 www.aptitudecoach.com
33. A sum of money trebles itself in 15 years 6 months. In how many years would
it double itself?
6 years 3 months 7 years 9 months 8 years 3 months 9
years 6 months
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Amount = Sum + S.I
Answer with Explanation
Let sum = x, Then SI = 2x
S.I =
100
PNR
becomes [ Sum + SI = x +2x = 3x]
2x =
100
2 / 31 xXRX
[ N = 15 = 31/2]
200 = 31/2 R
R = 400/31
Now sum = x, S.I =x [

Sum + SI = 2x = Double the amount]


X =
100
31 / 400 xXNX
100x =
31
400 xN
31 = 4N

N = 31/4

N = 7 years 9 months
Simple Interest, BU Page 33 www.aptitudecoach.com
34. In how much time would the simple interest on a certain sum be 0.125 times
the principal at 10% per annum?
1 1/4 years 1 3/4 years 2 1/4 years 2 3/4 years
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
R =
PN
SIX 100
Answer with Explanation
Let Principal = x
Given simple interest = .125 time the principal
(ie) SI = .125x
=
1000
1000 125 . X
x = 125x/1000
S.I = 1/8x
Given R = 10%
S.I =
100
PNR
becomes
1 x /8 =
100
10 xXNX

1 x /8 = Nx/10
1/8 = N/10

N = 10/8 = 5/4 years


N = 1 years

Time = 1 years
Simple Interest, BU Page 34 www.aptitudecoach.com
35. Simple interest on a certain amount is 9/16 of the principal. If the numbers
representing the rate of interest in percent and time in years he equal, then time, for
which the principal is lent out, is:
5 1/2 years 6 1/2 years 7 years 7 1/2 years
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Answer with Explanation
Given Simple interest = 9/16 of the principal
(ie) S.I =
16
9
P ----------------------(1)
Given Rate of interest = Time in Years
(ie) R = N ------------------(2)

100
PNR
= S.I becomes
100
PXNXN
=
16
9
P [from (1) and (2)]

100
2
N
=
16
9

N
2
=
16
900
N =
4
30
= 7.5
N = 7 Years
Simple Interest, BU Page 35 www.aptitudecoach.com
36. The difference between compound interest and simple interest on an amount of
Rs.15, 000 for 2 years is Rs.96. What is the rate of interest per annum?
8 10 12 None of these
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
C.I = P

,
`

.
|
+
100
1
R
N
P
(a+ b)
2
= a
2
+ 2ab + b
2
Answer with Explanation
Given P = Rs.15000, N = 2
C.I S.I = Rs. 96/-

]
]
]
]


,
`

.
|
+ 15000
100
1 15000
2
R
-
100
2 15000 XRX
= 96
]
]
]
]

,
`

.
|

+
15000 1
10000
) 100 (
15000
2
R
-
100
2 15000 XRX
= 96
15000
]
]
]
]

,
`

.
|

+
1
10000
) 100 (
2
R
- 15000 X
100
2R
= 96
15000
]
]
]
]

,
`

.
|

+
100
2
1
10000
) 100 (
2
R R
= 96
15000 ]
]
]

+ +
10000
200 10000 200 10000
2
R R R
= 96
10
15
2
R
= 96

R
2
=
15
10 96 X

R
2
= 64 , R = 8
Rate of Interest = 8%
Simple Interest, BU Page 36 www.aptitudecoach.com
37. A lent Rs.5000 to B for 2 years and Rs.3000 to C for 4 years on simple interest
at the same rate of interest and received Rs.2200 in all from both of them as
interest. The rate of interest per annum is:
5% 7% 8% 10%
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Answer with Explanation
We split the given problem into 2 parts
Given
Part (i) P=Rs.5000, N = 2
Part (ii) P = Rs. 3000/-, N = 4
S.I = Rs. 2200/-

2200 =
100
2 5000 XR X
+
100
4 3000 XR X
2200 = 100R +120R
2200 = 220R
R = 2200/220
R = 10
Rate of Interest = 10%
Simple Interest, BU Page 37 www.aptitudecoach.com
38. What will be the ratio of simple interest earned by certain amount at the same
rate of interest for 6 years and that for 9 Years?
Answer : 2:3
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
Answer with Explanation
Let P = Principal, R- Rate of interest
Case (i)
N = 6
Case (ii)
N = 9

Ratio =
100
9
100
6
XR PX
XR PX
= 6PR / 9PR
6/9 = 2: 3
Simple Interest, BU Page 38 www.aptitudecoach.com
39. At what rate per cent per annum will be simple interest on a sum of money be
2/5 of the amount in 10 years?
Answer : 4%
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
R =
PN
SIX 100
Answer with Explanation
Given
N = 10
Let Sum = x (Principal amount)
S.I = 2x / 5
R =
PN
SIX 100
becomes
R =
10
100 5 / 2
xX
X x
R =
10
20 2
xX
xX

2 X 2 = 4
R = 4
Simple Interest, BU Page 39 www.aptitudecoach.com
40. A man borrowed certain amount for 6 years at the rate of 5% and paid a SI of
Rs. 1230. What is the principal amount?
Answer : Rs. 4100
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Answer with Explanation
Given
N = 6, R = 5, S.I = 1230
S.I =
100
PNR
becomes
1230 =
100
5 6X PX
1230 = 6P/20

3P/10
3P = 12300
P = 4100
Amount = Rs. 4100/-
Simple Interest, BU Page 40 www.aptitudecoach.com
41. Rs. 2,500 earns simple interest of Rs. 1750 after 7 years. Had the interest been
2% more, how much more interest would it have earned?
Answer : 350
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Answer with Explanation
Given
P = Rs. 2500/-, N = 7, R = 2,
S.I =
100
PNR
becomes
=
100
2 7 2500 X X
= 25 X 7 X 2 = 350
More interest is Rs. 350/-
Simple Interest, BU Page 41 www.aptitudecoach.com
42. A sum of money becomes 5/4 of itself in 5 years at a certain rate of interest.
What is the rate of interest?
Answer : 5%
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Sum = Principal
R =
PN
SIX 100
Amount = Principal +SI
Answer with Explanation
Let sum = x
Then Amount = 5x/4
S.I = Amount Sum
= 5x/4 x = 1x/4
R =
5
100
4
1
xX
xX
R = 25/5
R = 5%
Simple Interest, BU Page 42 www.aptitudecoach.com
43. At what rate percent per annum will a sum of money double in 16 years ?
Answer : 6.25%
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Amount = Principal +SI
Answer with Explanation
Given
Let Sum = x
Then SI =x, time = 16 years { ( SI + Sum = double the amount) x+x = 2x}
x =
100
16 XR xX
16
100
xX
xX
= R
R = 100/16 = 50/8 = 25/4
R = 12.5/2
R = 6.25%
Simple Interest, BU Page 43 www.aptitudecoach.com
44. The simple interest on a sum of money is 4/9 of the principal. Find the rate
percent and time, if both are numerically equal.
Answer: 6 Years 8 Months
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Answer with Explanation
Given
(i) S.I = 4P/5
(ii) Rate percent = Time
(ie ) R = N
S.I =
100
PNR
becomes
9
4
P =
100
PNN
9
4
=
100
2
N
9N
2
= 400
N
2
= 400/9

20/3 = N
N = 6 years 2/3 years
N = 6 years 8 months
Simple Interest, BU Page 44 www.aptitudecoach.com
45. A man took loan from a bank at the rate of 12% p.a. simple interest. After 3
years he had to pay Rs.5400 interest only. The principal amount borrowed by him
was:
Answer : 15,000
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Answer with Explanation
Given
S.I = Rs. 5400/-, N = 3, r=12
S.I =
100
PNR
becomes
5400 =
100
12 3X PX
5400 =
50
18 P
18P = 270000
P =
18
270000
= 15,000
Principal amount = Rs. 15,000/-
Simple Interest, BU Page 45 www.aptitudecoach.com
46. If the sum of money double in 5 years. It will become 4 times in ?
Answer : 15
Difficulty Level : Easy Moderately easy Difficult
Basic Formula:
S.I =
100
PNR
Amount = Principal +SI
Answer with Explanation
Given
Let Sum = x, Then SI =x,
S.I =
100
PNR
becomes
x =
100
5XR xX
R =
x
x
5
100

R = 20% ( SI + Sum = 3x +x = 4x)


Now, Sum = x, S.I = 3x, R = 20%
S.I =
100
PNR
becomes
3x =
100
20 xXNX

3 =
10
2N
2N = 30

N = 15
Simple Interest, BU Page 46 www.aptitudecoach.com