You are on page 1of 3

Act normativ care propune modificarea Legii nr.

13 a energiei electrice - Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA)

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a elaborat un proiect de act normativ prin care propune modificarea Legii nr.13 a energiei electrice, astfel ca amenzile pentru persoanele fizice care incalca legea vor creste de la 100 lei1.000 lei la 2.500-20.000 lei. In ceea ce priveste persoanele juridice, amenzile aplicate se vor majora de la 25.000 lei100.000 lei, potrivit legii in vigoare, pana la un milion lei, potrivit noii variante, daca proiectul va fi aprobat. Intre faptele care se considera contraventii sunt: desfasurarea de catre persoane fizice sau juridice de activitati si/sau prestari de servicii in sectorul energiei electrice fara a detine licenta sau autorizatie de infiintare; nerespectarea normelor tehnice emise de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE); refuzul nejustificat de a acorda acces, oricarui solicitant, la retele de interes public; sau de exemplu furnizarea de catre operatorul de distributie sau operatorul de transport si de sistem a unor informatii incomplete sau eronate, necesare pentru accesul la retea. Totodata, se va considera contraventie si sistarea nejustificata a alimentarii cu energie electrica a clientilor sau intarzierea nejustificata in racordarea/alimentarea cu energie electrica a clientilor sau in realimentarea acestora dupa intrerupere, precum si propunerea unor solutii de racordare, altele decat cele optime din punct de vedere tehnic si cu costuri minime sau executarea de sapaturi sau lucrari de orice fel in zonele de protectie a instalatiilor, fara consimtamantul prealabil al titularului acestora.In plus, proiectul de act normativ introduce si o noua forma de penalizare.

Astfel, se va aplica o amenda cuprinsa intre 1 si 10% din cifra de afaceri anuala pentru nerespectarea cerintelor de independenta a operatorul de distributie sau operatorul de transport si de sistem si/sau a reglementarilor privind controlul direct sau indirect asupra unor intreprinderi din sectorul producerii, furnizarii, distributiei sau transportului de energie electrica. Fondul Monetar International (FMI) cerinte: Consumatorii industriali de gaze naturale vor plati preturi mai mari cu pana la 10%, cel mai probabil din octombrie, potrivit angajamentelor asumate de Guvern in fata FM, iar pana la sfarsitul anului ANRE ar putea decide inca o majorare a tarifelor, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale, informeaza Mediafax. Guvernul s-a angajat in fata FMI sa creasca preturile pentru consumatorii industriali in doua etape, respectiv iunie-iulie si trimestrul IV al acestui an, fara sa fie specificate procentajele de majorare in scrisoarea de intentie. "Dupa ce in iulie pretul gazelor naturale pentru consumatorii non-casnici a crescut cu aproape 10%, cel mai octombrie va avea loc o noua majorare, cu pana la 10%", au afirmat sursele. Fondul Monetar International (FMI) a cerut Executivului sa prezinte, pana in luna septembrie, un calendar etapizat de liberalizare a preturilor gazelor naturale pana in 2013 in cazul companiilor si din 2013 in 2015 in cazul populatiei. Liberalizarea preturilor vizeaza si sectorul energiei electrice. Guvernul si-a asumat in scrisoarea de intentie cu FMI ca va majora pretul gazelor pentru consumatorii non-casnici pana la viitarea sedinta a board-ului FMI, care va avea loc la sfarsitul lunii septembrie, potrivit unor surse apropiate discutiilor dintre Guvern si FMI. Sursele guvernamentale Sursele guvernamentale au adaugat ca distribuitorii de gaze au solicitat ANRE o majorare cu 27%, in etape, a tarifelor platite de consumatorii industriali, dar procentul final de crestere va fi stabilit in urma negocierilor. Populatia nu va fi afectata direct de cresterea preturilor gazelor livrate consumatorilor industriali, intrucat Guvernul si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) au decis, in luna iunie, ca pentru o perioada de noua luni, respectiv intre 1 iulie si 31 martie 2012, consumatorii casnici sa primeasca mai multe gaze din

productia interna, mai ieftine cu aproape 40% fata de cele din import, ceea ce va permite ca tarifele sa nu creasca. Prevederea vizeaza si mentinerea nivelului tarifelor pentru gazele naturale utilizate de producatorii de energie termica care livreaza caldura populatiei.

Data : Sept. 05. 2011

Mircea Halaciuga, Esq. Secretar General SIPG 0040724581078 Financial news - Eastern Europe