You are on page 1of 13

MANAGEMENTUL INSTANELOR DE JUDECAT (obtional) An IV, sem I 1) Din categoria principiilor organizrii si funcionrii serviciului public al justiiei fac

parte: a. principiul continuitii b. accesul liber la justiie c. rolul activ al judectorului ANS: B 2) Justiia constituie monopolul de stat care face parte din: a. principiile procesului civil b. principiile fundamentale care guverneaz procesul civil c. principiile care guverneaz organizarea si funcionarea serviciului public al justiiei ANS: C 3) Principiul egalitii prilor in procesul civil are consacrare att: a. intern si extern b. intern c. extern ANS: A 4) Egalitatea prilor in faa justiiei presupune: a. judecarea cetenilor de aceleai instane; inexistenta unor privilegii de judecata; aplicarea acelorai norme procedurale in desfurarea procesului civil; asigurarea si garantarea pentru toate prile a acelorai drepturi procesuale fr nici o discriminare b. judecarea cetenilor de aceleai instane c. aplicarea acelorai norme procedurale in desfurarea fazei judecii ANS: A 5) Principiul egalitii in fata justiiei: a. nu se aplic in raporturile dintre pri si instan b. se aplic in raporturile dintre pri si instan c. se aplica att in raporturile dintre pri ct si in raporturile dintre pri si instan ANS: A 6) Gratuitatea justiiei se refer la faptul c: a. justiiabilii trebuie s plteasc auxiliarii justiiei b. justiiabilii nu trebuie s plteasc judectorii si auxiliarii justiiei c. justiiabilii nu trebuie s plteasc judectorii ANS: B 7) Coninutul caracterului permanent al jurisdiciilor rezid in faptul c: a. justiia se nfptuiete fr ntrerupere 1

b. activitatea judiciar se nfptuiete si in zilele nelucrtoare si a vacanei judectoreti c. activitatea judiciara se nfptuiete fr ntrerupere, cu excepia zilelor nelucrtoare si a vacantei judectoreti ANS: C 8) Faptul ca jurisdiciile sunt sedentare nseamn c toate instanele funcioneaz intr-o localitate determinate prin lege unde: a. au un sediu stabil b. au un sediu cunoscut c. au un sediu stabil si cunoscut ANS: C 9) Funcia de control judiciar se realizeaz in baza: a. principiului grad de jurisdicie b. exercitrii recursului c. formulrii apelului ANS: A 10) Existenta mai multor cai de atac: a. este sinonima cu existenta mai multor grade de jurisdictie b. nu este sinonima cu existent mai multor grade de jurisdictie c. presupune existent mai multor grade de jurisdictie ANS: B 11) Legea romana presupune ca sisteme de compunere a instanelor de judecat: a. judectorul unic b. completul format din doi judectori c. judectorul unic si completul format din doi sau mai muli judectori ANS: C 12) Independena justiiei constituie: a. condiia necesar pentru buna funcionare a justiiei b. garania libertii individului c. att condiia necesar pentru buna funcionare a justiiei ct si garania libertii individului si a proteciei lui in faa puterii ANS: C 13) Inamovibilitatea judectorilor guverneaz: a. organizarea judectoreasc b. faza judecii c. procesul civil ANS: A 14) Problema inamovibilitii judectorilor face obiectul: 2

a. reglementrilor interne b. reglementrilor externe c. att reglementrilor interne ct si reglementrilor externe ANS: C 15) Imparialitatea si independena judectorilor: a. poate fi asigurat intr-un stat care nu admite principiul inadmisibilitii b. nu poate fi asigurata intr-un stat care nu admite principiul inamovibilitii c. nu poate fi asigurata intr-un stat care nu admite principiul disponibilitii prilor ANS: B 16) Rolul esenial al managerului const in: a. stabilirea obiectivelor b. cunoaterea strii de lucruri reale c. stabilirea obiectivelor, cunoaterea strii de lucruri reale si luarea masurilor necesare pentru ndeplinirea competenelor ce le revin instanei judecatoresti ANS: C 17) Managerul trebuie s ndeplineasc urmtoarele roluri fundamentale: a. de reprezentare si informaionale b. de reprezentare, informaionale, decizionale, alocarea resurselor materiale, negociere c. decizionale si negociere ANS: B 18) Funciile managementului sunt: a. de planificare si coordonare b. de antrenare si implementare c. de planificare, coordonare, antrenare, implementare, control ANS: C 19) Funcia de planificare a managementului: a. se concentreaz asupra stabilirii de obiective, de decizii privind organizarea muncii b. are la baz armonizarea aciunilor personalului instanei c. const in concentrarea in funcie de nevoile de moment ale instanei ANS: A 20) Funcia de coordonare a managementului asigur: a. calitatea personalului de conducere b. armonizarea aciunilor personalului instanei c. o buna cunoatere a oamenilor ANS: B 3

21) Funcia de antrenare a managementului se realizeaz: a. pe baza motivrii, in sensul corelrii intre interesele personalului instanei si ndeplinirea sarcinilor atribuite b. prin corelarea interesului personalului instanei si ndeplinirea sarcinilor atribuite c. gestionarea timpului de munc ANS: A 22) Ce funcie a managementului este considerat ca fiind principal: a. funcia de control b. funcia de coordonare c. funcia de planificare ANS: B 23) Funcia de implementare asigur: a. coerena acional b. disciplin si ordine funcional c. coerena acional, disciplin si ordine funcional ANS: C 24) Funcia de control evaluare are caracter: a. de constatare a rezultatelor muncii b. se refer la ansamblul activitilor prin care performanele unei instane sunt msurate si comparate cu rezultatele obinute in anii anteriori c. de constatare a rezultatelor muncii si se refer la ansamblul activitilor prin care performanele unei instane sunt msurate si comparate cu rezultatele identificrii msurilor corective pentru nlturarea nendeplinirilor ANS: C 25) Pentru a fi eficient funcia de control evaluare trebuie s aib un caracter: a. continuu si preventiv b. corectiv si flexibil c. continuu, preventiv, corectiv si flexibil ANS: C 26) Controlul ca funcie a managementului trebuie s respecte: a. principiile independenei judectorilor b. principiile independenei judectorilor si supunerii lor numai legii, precum si autoritatea de lucru judecat c. autoritatea de lucru judecat ANS: B 27) Noiunea managementului este: a. proprie fiecrui domeniu de activitate 4

b. proprie anumitor domenii de activitate c. proprie numai instanelor judectoreti ANS: A 28) Justiia este: a. unic si imparial b. imparial si egal pentru toi c. unic, imparial si egal pentru toi ANS: C 29) Justiia se nfptuiete in numele legii prin: a. nalta Curte de Casaie si Justiie b. Curi de Apel, tribunale, judectorii, instane militare c. nalta Curte de Casaie si Justiie, curi de apel, tribunale, judectorii, instane militare ANS: C 30) In Romania funcioneaz: a. o singur instan suprem b. numai instane judectoreti c. o singur instan suprem care asigur interpretarea si aplicarea unitar a legii de ctre celelalte instane judectoreti potrivit competenei sale ANS: C 31) nalta Curte de Casaie si Justiie este organizat in: a. 9 secii b. 4 secii c. 6 secii ANS: C 32) Conducerea naltei Curi de Casaie si Justiie se exercit de: a. preedinte si vice-preedinte b. preedinte c. preedinte, vice-preedinte si colegiul de conducere ANS: C 33) Curile de apel sunt instane: a. cu personalitate juridic b. fr personalitate juridic c. fr personalitate juridic in circumscripia crora funcioneaz mai multe tribunale si tribunale specializate ANS: C 34) Tribunalele sunt instane: a. fr personalitate juridic 5

b. cu personalitate juridic c. cu personalitate juridic la nivelul fiecrui jude si al municipiului Bucureti si cum rezult sediul in municipiul de reedin ANS: C 35) Tribunalele specializate sunt instane: a. fr personalitate juridic b. cu personalitate juridic c. cu personalitate juridic la nivelul fiecrui jude ANS: A 36) Judectoriile sunt instane: a. cu personalitate juridic organizate in Bucureti b. fr personalitate juridic organizate in jude c. fr personalitate juridic organizate in judee si in sectoarele municipiului Bucureti ANS: C 37) Judectoriile sunt instane conduse de: a. 1 preedinte b. 1 preedinte si 1-2 vice preedini c. 1 preedinte si 3 vice preedini ANS: B 38) Instanele militare sunt: a. Tribunalele militare, tribunalul municipiul Bucureti, Curtea Militar de Apel Bucureti b. Curtea Militar Bucureti c. Tribunalele militare, Curtea Militar de Apel Bucureti ANS: A 39) Pentru numirea in funcia de conducere la Judectorie este necesar urmtoarea condiie minim de vechime: a. 5 ani b. 4 ani c. 6 ani ANS: A 40) Pentru numirea in funcia de conducere la tribunal este necesar urmtoarea condiie minim de vechime: a. 7 ani b. 6 ani c. 8 ani ANS: B 6

41) Pentru numirea in funcia de conducere la Curile de Apel este necesar urmtoarea condiie minim de vechime: a. 8 ani b. 10 ani c. 6 ani ANS: A 42) Numirea judectorilor in funcia de conducere se face prin: a. concurs b. concurs sau examen c. examen ANS: B 43) Comisia de examen pentru numirea judectorilor in funcia de conducere este numit de: a. Consiliul Superior al Magistraturii b. Institutul National al Magistraturii c. Consiliul Superior al Magistraturii la propunerea Institutului National al Magistraturii ANS: C 44) Comisia de examen pentru numirea judectorilor in funcia de conducere este format din: a. 2 judectori de la I.C.C.J., 2 judectori de la Curtea de Apel si 3 specialiti in management si organizare instituional b. 2 judectori de la I.C.C.J. si 3 specialiti in management si organizare instituional c. 2 judectori de la Curtea de Apel si 3 specialiti in management si organizare instituional ANS: A 45) In cadrul fiecrei instane funcioneaz: a. un colegiu de conducere si adunarea generala a judectorilor b. un colegiu de conducere c. adunarea generala a judectorilor care hotrte cu privire la problemele generale de conducere a instanei ANS: A 46) Colegiul de conducere al I.C.C.J. este constituit din: a. preedinte si 7 judectori alei pe o perioad de 3 ani b. preedinte, vice preedinte si 5 judectori alei pe o perioad de 3 ani c. preedinte, vice preedinte si 9 judectori alei pe o perioad de 3 ani ANS: C 47) Colegiul de conducere al I.C.C.J. este prezidat de: a. preedinte b. un judector desemnat de preedinte 7

c. un judector desemnat de colegiul de conducere ANS: A 48) edinele colegiului de conducere al I.C.C.J. : a. nu sunt publice b. sunt publice c. sunt publice, dup caz ANS: A 49) La edinele colegiului de conducere al I.C.C.J. : a. participarea preedinilor de secie este obligatorie b. pot participa si preedinii de secie c. nu particip preedinii de secie ANS: B 50) Colegiul de conducere la curile de apel, tribunal si judectorii: a. sunt formate dintr-un numr impar de membrii b. sunt formate dintr-un numr par de membrii c. sunt formate dintr-un numr stabilit in mod expres de lege ANS: A 51) Fiecare instan judectoreasc este condus de un preedinte care exercit atribuii manageriale in scopul: a. organizrii eficiente a activitii b. organizrii activitii c. emiterii de decizii ANS: A 52) Planificarea este: a. partea principal a procesului de conducere b. o parte esenial a procesului de conducere c. partea hotrtoare a procesului de conducere ANS: B 53) Planificarea poate fi definit ca fiind: a. procesul de alegere a obiectivelor b. adaptarea deciziilor privind activitile care trebuie organizate pentru atingerea obiectivelor c. procesul de alegere a obiectivelor si de adaptare a deciziilor privind activitile care trebuie organizate pentru atingerea acestora ANS: C 54) Organizarea muncii reprezint: 8

a. un ansamblu de msuri care are ca scop folosirea eficient a forei de munc b. un ansamblu de msuri, metode, forme care are ca scop folosirea eficient a muncii c. un ansamblu de msuri, metode, forme si mijloace cu caracter social economic si tehnic organizatoric care are ca scop folosirea eficient a forei de munc si a timpului de munc in condiiile unei intensiti normale a muncii ANS: C 55) Preedintele instanei judectoreti i exercit atribuiile privind organizarea muncii prin: a. rezoluii si decizii b. decizii si ordine de serviciu c. rezoluii, decizii si ordine de serviciu numai in situaiile stabilite de lege ANS: C 56) Ordinul de serviciu: a. este forma juridic principal prin care edinele instanei i realizeaz atribuiile care ii revin potrivit legii b. reprezint o voin juridic bilateral c. reprezint o rugminte ANS: A 57) Ordinul de serviciu poate fi dat pe o: a. perioad determinat sau nedeterminat b. perioad determinat c. perioad nedeterminat ANS: A 58) Organigrama instanei: a. este reprezentarea grafic a structurii organizatorice a unei instane b. este un instrument de informare si analiz c. este reprezentarea grafic a structurii organizatorice a unei instane, precum si un instrument de informare si analiz ANS: C 59) Instanele judectoreti au: a. cte o registratur b. cte dou registraturi c. de la caz la caz una sau mai multe registraturi ANS: A 60) Actele de sesizare a instanei depuse personal sau prin reprezentant, sosite prin pot, curier sau fax se depun la: a. arhiv 9

b. registratur c. grefa instanei ANS: B 61) Dovezile de comunicare a procedurilor se primesc la: a. registratura instanei sub semntur, dup care se predau arhivarului b. arhiv c. grefa instanei, dup care se predau arhivarului ANS: A 62) Serviciul de documentare: a. ine evidena logisticii, a jurisprudenei, precum si gestiunea bibliotecii b. funcioneaz pentru asigurarea exploatrii programelor informatice c. funcioneaz la anumite instane conform legii ANS: A 63) Judectorul delegat la oficiul registrului comerului este desemnat de: a. preedintele Consiliului Suprem al Magistraturii b. preedintele tribunalului c. preedintele Curii de apel ANS: B 64) Conducerea instanei asigur distribuirea aleatorie a cauzelor pentru nlturarea: a. subiectivismului b. suspiciunii c. subiectivismului si a oricror suspiciuni privind atribuirea dosarelor ANS: C 65) Preedintele instanei desemneaz anual: a. persoana care asigur nregistrarea si repartizarea aleatorie a dosarelor b. cu avizul colegiului de conducere, persoanele care asigur nregistrarea si repartizarea aleatorie a dosarelor c. persoanele care repartizeaz aleatoriu dosarele ANS: B 66) Repartizarea cauzelor se efectueaz prin: a. sistem informatic b. metoda sistemului ciclic c. sistem informatic sau prin metoda sistemului ciclic ANS: C 67) Deontologia se refer la: a. regulile proprii unei profesii, a crei exercitare o guverneaz b. regulile de drept 10

c. morala ANS: A 68) Principiile de baz care definesc deontologia judectorului sunt: a. supremaia legii si integritatea moral b. egalitatea si independena c. supremaia legii, egalitatea, independena, competena si diligena, integritatea moral, imparialitatea, cuviina ANS: C 69) Preedintele completului de judecat are ca atribuie: a. asigur repartizarea aleatorie a dosarelor b. deschide, suspend si ridic edina c. face apelul prilor si a celorlalte persoane citate ANS: B 70) Asigurarea calitii actului de justiie presupune abordarea urmtoarelor componente care vizeaz: a. unificarea practicii judiciare, asigurarea accesului judectorilor la legislaie si jurispruden b. unificarea practicii judiciare, desfurarea pregtirii profesionale la standarde ridicate de profesionalism in scopul aplicrii eficiente si uniforme a legii c. unificarea practicii judiciare prin identificarea si claritatea problemelor de drept care au determinat practica neunitar, asigurarea accesului judectorilor la legislaie si jurispruden, desfurarea pregtirii profesionale la standarde ridicate de profesionalism in scopul aplicrii eficiente si uniforme a legii ANS: C 71) Preedintele: a. organizeaz studiul profesional al judectorilor b. urmrete realizarea studiului profesional c. organizeaz studiul profesional al judectorilor, urmrete realizarea acestuia, coordoneaz activitatea de unificare a practicii judiciare ANS: C 72) Calitatea actului de justiie este dependent de: a. competena judectorilor b. competena judectorilor si personalului auxiliar de specialitate c. competena magistrailor ANS: B 73) Verificarea ndeplinirii criteriilor de competen profesional si performan a judectorilor se face: 11

a. n fiecare an b. o dat la 3 ani c. ori de cte ori este necesar ANS: B 74) Prima evaluare a judectorilor se face la: a. 2 ani de la numirea in funcie b. 3 ani de la numirea in funcie c. 5 ani de la numirea in funcie ANS: A 75) Evaluarea activitii judectorilor se face de o comisie constituit prin hotrre al C.S.M. format din: a. preedintele instanei si 3 judectori b. preedintele instanei si 2 judectori desemnai de colegiul de conducere c. preedintele si vice preedintele instanei ANS: B 76) Judectorii nemulumii de calificativul acordat de comisia de evaluare pot face contestaie la C.S.M. in termen de: a. 7 zile de la comunicare b. 14 zile de la comunicare c. 30 de zile de la comunicare ANS: C 77) Problemele pe care trebuie s le rezolve multe persoane din conducerea instanelor se refer la: a. folosirea adecvat a resurselor umane si materiale b. folosirea adecvat a resurselor umane si materiale, evaluarea necesitilor, gestionarea situaiilor de criz c. gestionarea situaiilor de criz, evaluarea necesitilor ANS: B 78) Problemele care necesit o gndire creativ sunt probleme cu: a. soluii deschise b. o singur soluie c. diferite soluii ANS: A 79) Orice problem de rezolvat implic: a. abordare raional b. gndire creativ c. identificarea acesteia

12

ANS: A 80) Managementul resurselor umane reprezint abilitatea conducerii de a realiza competenele instanei folosind eforturile: a. judectorilor b. personalului auxiliar de specialitate c. judectorilor si personalului auxiliar de specialitate ANS: C

13