You are on page 1of 18

grila 2008-2009 bafta economia intreprinderii True/False Indicate whether the sentence or statement is true or false. ____ 1.

Rolul economic al ntreprinderii const n atragerea i combinarea factorilor de producie. ____ 2. Funcia de prevedere are un rol determinant n activitatea managerial. ____ 3. Pentru adoptarea deciziilor n condiii de certitudine se utilizeaz modele deterministe. ____ 4. Relaia dintre ntreprindere i pia nu este biunivoc . ____ 5. Organigrama unitar este folosit n cadrul ntreprinderilor mari. ____ 6. Notiunea de mediu extern sau de mediu ambiant este o notiune complexa, ce nu include un ansamblu de factori eterogeni, de natura economica, sociala, politica, juridica, geografica, demografica etc., ce actioneaza asupra intreprinderii, mijlocind puternic relatiile acesteia cu piata.

____ 7. Structura organizatoric este parte component a structurii operaionale. ____ 8. Micromediul intreprinderii, cuprinde ansamblul componentelor cu care aceasta intra in relatii indirecte. Din randul acestor elemente ale micromediului fac parte furnizorii (de materii prime, de materiale, de echipamente, de forta de munca), prestatorii de servicii, clientii (consumatorii, utilizatorii industriali, alte intreprinderi, agentii guvernamentale etc.), consumatorii, organismele publice, concurentii, mediul tehnologic etc. ____ 9. Funciunile ntreprinderii sunt corelate cu funciile conducerii. ____ 10. Functiunea de productie cuprinde o serie de activitati referitoare la organizarea de ansamblu a intreprinderii, organizarea sectiilor si atelierelor de productie de baza, organizarea desfasurarii in conditii optime a proceselor de productie auxiliare, de servire si anexe. ____ 11. Postul constituie cea mai simpl subdiviziune a structurii organizatorice a ntreprinderii. ____ 12. Specializarea constituie o dimensiune fundamental a ntreprinderii. ____ 13. Functiunea financiar-contabila cuprinde activitati referitoare la utilizarea mijloacelor

financiare necesare in procesul economic si de urmarire a rezultatelor obtinute de intreprindere. ____ 14. In conceptie macroeconomica, intreprinderea trebuie privita ca parte integranta a mediului extern, fiind de fapt componenta esentiala a acestuia. Intre intreprindere, privita ca sistem, si mediu sau extern se nasc o serie de relatii reciproce, mediul fiind prin excelenta dinamic, la fel ca si componentele sale. ____ 15. Agentii economici sunt persoane sau grupuri de persoane fizice si/sau juridice care, in calitate de participanti la viata economica, indeplinesc o serie de roluri si au comportamente economice similare. ____ 16. Macromediul intreprinderii, format din elemente de ordin general, cu actiune indirecta si pe termen lung asupra activitatii intreprinderii. Principalele componente ale macroeconomicului sunt mediul economic, mediul tehnologic, mediul cultural, mediul politic, mediul juridic, mediul natural. ____ 17. Functiunea de cercetare-dezvoltare cuprinde acele activitati prin care se studiaza, se concepe, se elaboreaza si se realizeaza viitorul cadru tehnic, tehnologic si organizatoric al intreprinderii. O asemenea functiune integreaza activitati cu un caracter accentuat intelectual, ce pot fi grupate in activitati de vanzare si activitati de organizare a conducerii, productiei si a muncii.

____ 18. Achiziia este o strategie ce nu poate fi utilizat mpreun cu opiunile strategice de cooperare i de integrare. ____ 19. Evolutia notiunii de functiune a fost determinata de influenta mai multor factori, cei mai importanti fiind progresul tehnic, ca factor de baza care determina structura si complexitatea activitatii intreprinderii si sistemul economico-social in care a fost definit si aplicat conceptul in cauza. ____ 20. Dimensiunea intreprinderii este un indicator valoric, calitativ, rezultat al unui ansamblu eterogen de factori macro-economici si organizatorici, factori ce trebuie insa abordati din mai multe unghiuri de vedere. ____ 21. Coordonarea este consecina sincronizrii n timp i spaiu a activitilor desfurate n cadrul ntreprinderii. ____ 22. Organizarea informal este independent de cea formal. ____ 23. Economia unei tari este rezultatul ansamblului de actiuni specifice ale unui mare numar de participanti care nu produc, finanteaza, distribuie ori redistribuie si consuma bunuri. In functie de

unghiul de vedere din care este privit (macro sau microeconomic), dar si de conceptia autorului, participantul la viata economica poarta o serie de denumiri. ____ 24. In literatura de specialitate, in ceea ce priveste locul intreprinderii in cadrul mecanismului de piata, s-au vehiculat mai multe teorii, care, in esenta, pot fi structurate in doua conceptii principale: a. intr-o prima conceptie, intreprinderea este situata in prim planul activitatii economice. b. cea de-a doua conceptie situeaza in prim plan economia nationala, in ansamblul sau, astfel incat strategiile si deciziile de baza se adopta si se aplica la scara macroeconomica. ____ 25. Intreprinderea reprezinta veriga de baza in care se realizeaza simultan cele trei functiuni fundamentale, respectiv productia, vanzarea si gestiunea. ____ 26. Agentul economic nu se identifica, cu subiectul de proprietate, cel putin dintre trei considerente. Mai intai, unul si acelasi agent economic este legat de toate formele de proprietate, putandu-se exprima prin oricare din subiectii de proprietate. In al doilea rand, subiectii de proprietate au existat intotdeauna, in timp ce agentii economici au aparut doar in economia moderna, de schimb monetar. In sfarsit, in al treilea rand, delimitarea subiectilor de proprietate se face dupa bunurile economice care le apartin, in timp ce agentii economici se delimiteaza si dupa alte criterii. ____ 27. Functiunea comerciala include o serie de aspecte ce au in vedere activitatea de aprovizionare tehnico-materiala si pe cea de desfacere propriu-zisa a produselor fabricate, pe de o parte, si activitatea de marketing, pe de alta. ____ 28. Activitatea de desfacere propriu-zisa presupune operatiuni precum prospectarea pietei pentru identificarea potentialilor clienti, incheierea contractelor de vanzare pentru produsele proprii, participarea la targuri si expozitii etc. ____ 29. Mediul stabil este frecvent ntlnit n realitatea economic. ____ 30. Autoritatea informal este sinonim cu autoritatea psihologic. ____ 31. Funcia de control-evaluare presupune verificarea periodic a modului n care se desfoar activitile n cadrul ntreprinderii. ____ 32. Functiunea de personal (de resurse umane) cuprinde un ansamblu de activitati specifice referitoare la determinarea necesarului de personal, testarea, selectarea, incadrarea si promovarea personalului, organizarea pregatirii profesionale a lucratorilor si stabilirea sistemului de salarizare, aplicarea acestuia si calculul drepturilor banesti ale salariatilor.

Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. ____ 33. In functie de modificarea componentelor mediului, de natura raporturilor dintre acestea si de efectele declansate, mediul extern al firmei cunoaste trei forme de existenta: a) instabil, in cadrul caruia miscarile sunt rare, de mica amploare si usor previzibile, un mediu specific unor perioade relativ limitate; b) schimbator, instabil, un mediu in care schimbarile sunt frecvente, de o amploare variata, acesta fiind tipul obisnuit de mediu cu care se confrunta intreprinderile din aproape toate sectoarele de activitate; c) tulburent, unde schimbarile sunt foarte frecvente, de amploare, cu incidente profunde asupra activitatii firmei si greu de anticipat, un mediu ostil acesteia. a. a, b, c. b. a, b c. b, c d. a, c

____ 34. Funciunile ntreprinderii: a. nu sunt noiuni abstracte; b. au un caracter specific; c. prezint ponderi diferite n funcie de specificul activitii desfurate.

____ 35. Sistemul informaional: A. este parte component a sistemului informatic; B. furnizeaz informaii sistemului decizional; C. trebuie s asigure tratarea unitar a informaiilor. a. B+C; b. A+B+C; c. A+B.

____ 36. n funcie de criteriul apartenenei naionale, ntreprinderile pot fi: A. industriale;

B. comerciale; C. multinaionale; D. mixte. a. A+B+C; b. A+B; c. C+D.

____ 37. n mediul schimbtor: a. schimbrile se produc la intervale mari de timp; b. se pot prevedea, n general, modificrile; c. i desfoar activitatea n prezent un numr redus de organizaii; d. funcioneaz firmele din ramurile de vrf.

____ 38. Dintre funciile sistemului informaional, menionm: A. funcia operaional; B. funcia organizatoric; C. funcia documentar. a. A+C; b. A+B; c. B+C.

____ 39. Rolul economic al intreprinderii se poate concretiza in urmatoarele directii: a) atragerea si combinarea factorilor de productie, urmarindu-se obtinerea unor rezultate bune, la costuri reduse. In acest scop, in cadrul intreprinderii se actioneaza pentru optimizarea factorilor de productie de care se dispune; b) finalitatea activitatii desfasurate ramane producerea de bunuri si servicii. In acest scop, se urmareste sa se produca la costuri maxime, realizandu-se, reinnoindu-se si combinandu-se in permanenta factorii de productie, in functie de cerintele pietei; distribuirea veniturilor, acest lucru corespunzand actiunilor specializate de remunerare a factorilor de productie utilizati. O asemenea repartitie se face deci catre personalul angajat (sub forma salariilor), stat (impozite si taxe), creditori (dobanzi, comisioane), organisme sociale (cotizatii cu caracter social), asociati (devidende) si intreprindere (autofinantare). a. a, b, c

b. a, b c. b, c d. a, c

____ 40. nceputul anilor 60 a fost marcat de dezvoltarea: a. ntreprinderilor mijlocii; b. ntreprinderilor mari; c. ntreprinderilor mici; d. microntreprinderilor.

____ 41. Performana unei ntreprinderi prezint o dimensiune: A. material; B. economic; C. tehnic; D. cultural. a. B+C; b. A+B+C; c. A+D.

____ 42. Agenii economici: A. sunt persoane sau grupuri de persoane fizice i/sau juridice; B. se identific cu subiecii de proprietate; C. au ca obiectiv principal obinerea de profit. a. A+B; b. A+C; c. B+C.

____ 43. Deciziile strategice: a. se adopt la nivelul ealoanelor manageriale medii i inferioare; b. au n vedere un orizont redus de timp; c. vizeaz activitatea de ansamblu a ntreprinderii.

____ 44. Funciunea financiar-contabil: A. presupune activiti care utilizeaz resurse financiare; B. nu prezint un caracter corectiv; C. comensureaz veniturile i cheltuielile. a. A+B; b. A+C; c. B+C.

____ 45. Funciunea comercial: a. cuprinde i activitatea de marketing; b. nu include activitatea de aprovizionare tehnico-material; c. vizeaz introducerea unor noi produse i tehnologii.

____ 46. n funcie de scopul urmrit, exist urmtoarele tipuri de strategii: A. strategii de consolidare; B. strategii inovaionale; C. strategii de dezvoltare; D. strategii de produs. a. B+D; b. A+B+C+D; c. C+D.

____ 47. Scopurile intreprinderii reprezinta rezultatele pe care aceasta si l-a propus si pe care incearca sa le atinga. Gradul de realizare a scopului propus defineste performanta intreprinderii. O asemenea performanta trebuie privita din trei unghiuri de vedere: a) performanta tehnica aceasta privind utilizarea eficace a resurselor disponibile, fiind masurata prin productivitatea obtinuta. Deci cresterea performantei tehnice este rezultatul sporirii productivitatii muncii, dar si a unei cat mai bune organizari a productiei b) ca performanta economica aceasta vizand obtinerea unui cat mai mare venit posibil si exprimand o cerinta de rentabilitate

c) ca performanta sociala aceasta vizand, mai intai, satisfacerea nevoilor consumatorilor, in sensul oferirii de produse bune sub raport tehnic, la un pret rezonabil, iar apoi si sa raspunda asteptarilor propriilor lucratori d) ca performanta institutionala a. a, b, c b. b, c, d c. a, c, d d. a, b, d

____ 48. Volumul total al activitatilor functiunii de productie este influentat de o serie de factori precum: a) pregatirea managerilor, b) inzestrarea tehnica, c) materiile prime folosite, d) complexitatea produselor a. a, b,c b. b, c, d c. a, c, d d. a, b, d

____ 49. Funcia de prevedere: A. vizeaz identificarea resurselor necesare realizrii obiectivelor ntreprinderii; B. este cea mai important funcie a conducerii; C. are n vedere i organizarea muncii. a. A+B; b. A+C+B; c. B+C.

____ 50. Organizarea informal: a. nu are conexiuni cu organizarea formal; b. prezint un caracter oficial; c. este paralel cu organizarea formal.

____ 51. Planificarea: A. este o funciune de baz a managementului; B. se realizeaz n mod obligatoriu pe termen lung; C. poate fi strategic i tactic. a. A+C; b. A+B; c. B+C.

____ 52. Dup sfera de cuprindere, strategiile economice pot fi: A. de redresare; B. pariale; C. globale. a. A+B+C; b. B+C; c. A+C.

____ 53. Structura funcional: a. nu este sinonim cu structura de conducere; b. cuprinde structura de producie i concepie; c. este parte component a structurii organizatorice.

____ 54. Macromediul organizaiei cuprinde: a. mediul economic; b. furnizorii; c. clienii; d. firmele concurente;

____ 55. Activitatea de organizare:

a. cuprinde numai organizarea produciei; b. are n vedere antrenarea resurselor umane n adoptarea deciziilor; c. reunete trei componente de baz.

____ 56. Mediul extern al intreprinderii determina o serie de efecte asupra intreprinderii, efecte referitoare, de exemplu, la: a) adoptarea de structuri organizatorice rigide, adecvate frecventei, complexitatii si amplitudinii schimbarilor; b) multiplicarea punctelor de contact intre intreprindere si mediul ei extern, astfel incat sa poata fi sesizate operativ si corect schimbarile; c) diferentierea modului de definire a atributiilor in cadrul activitatilor, in functie de gradul de afectare a acestora la schimbarile mediului; d) scaderea importantei activitatilor de prognoza a schimbarilor. a. a, b b. b,c c. a,c d. a,d

____ 57. Din combinarea dimensiuni primare ale structurii (specializarea, adica diviziunea muncii in cadrul firmei, standardizarea, respectiv procedurile formalizate ale firmei, formalizarea, care are in vedere gradul de extindere a procedurilor, regulilor si comunicatiilor scrise in cadrul firmei, configuratia, care se refera la organizarea generala a firmei, traditionalismul, adica ponderea procedurilor standardizate, dar nescrise) rezulta dimensiunile fundamentale ale intreprinderii, respectiv: a) structura activitatilor; b) concentrarea autoritatii; c) controlul fluxului informatiilor; d) dimensiunea relatiei activitatilor auxiliare si functionale din cadrul intreprinderii. a. a, b,c b. b, c, d c. a, c, d d. a, b, d

____ 58. Micromediul ntreprinderii include:

A. organismele publice; B. mediul cultural; C. clienii; D. mediul tehnologic. a. A+B+C; b. A+C; c. B+D;

____ 59. Exercitarea funciei de comand presupune: a. motivarea salariailor n ndeplinirea sarcinilor; b. sincronizarea n timp i spaiu a deciziilor i aciunilor managerilor i salariailor; c. ntrirea autocontrolului pentru fiecare salariat n parte.

____ 60. Planul economic: A. nu are n vedere activitatea de comer exterior; B. constituie un instrument esenial n activitatea de conducere; C. concretizeaz prevederile strategiei economice. a. B+C; b. A+C; c. A+B.

____ 61. Printre componentele structurii funcionale se regsesc: A. postul; B. locul de munc; C. atelierul de producie; D. compartimentul. a. A+C+B; b. A+D; c. B+C+D.

____ 62. Dimensiunile primare ale unei ntreprinderi se refer la: a. controlul fluxului muncii; b. concentrarea autoritii; c. structura activitilor; d. procedurile formalizate ale organizaiei.

____ 63. Funciunea de producie: a. nu are n vedere pregtirea produciei; b. se manifest diferit, n funcie de profilul organizaiei; c. prezint o importan major n firmele comerciale.

____ 64. Funciunea de personal: a. ncepe cu activitatea de selecie a personalului b. are n vedere motivarea, perfecionarea i promovarea resurselor umane; c. nu presupune protecia salariailor.

____ 65. Organigrama: A. constituie o expresie a organizrii informale; B. se realizeaz pe baza unor reguli specifice; C. este o reprezentare grafic a structurii organizatorice. a. B+C; b. A+B; c. A+C.

____ 66. ntreprinderea: A. utilizeaz un complex de resurse n vederea realizrii obiectivelor; B. funcioneaz ca un sistem nchis; C. prezint o dimensiune tehnico-material. a. A+C; b. B+C;

c. B+A;

____ 67. Managerul care promoveaz un stil de conducere persuasiv: a. adopt decizii fr a ine cont de opiniile salariailor; b. i consult colaboratorii n procesul decizional; c. ncearc s obin adeziunea subordonailor nainte de momentul aplicrii deciziei.

____ 68. Dimensiunile fundamentale ale ntreprinderii sunt: a. standardizarea; b. organizarea general; c. structura activitilor; d. specializarea;

____ 69. Structura organizatoric este influenat de: a. dimensiunea ntreprinderii; b. sistemul informaional bancar; c. ponderea salariailor tineri n cadrul firmei.

____ 70. Funciunea de cercetare-dezvoltare: a. vizeaz i introducerea unor noi metode i tehnici cu caracter organizatoric; b. se regsete n toate organizaiile; c. nu este corelat cu funciunea de producie.

____ 71. ntreprinderea are urmtoarele roluri: A. cultural; B. social; C. politic; D. economic. a. A+B+C; b. B+D;

c. A+C.

____ 72. Deciziile tactico-operative: a. se refer la o perioad mai scurt de timp; b. sunt sinonime cu deciziile-cadru; c. se adopt la nivelul superior al conducerii.

____ 73. Rolul economic al ntreprinderii se refer la: A. mplinirea profesional a salariailor; B. atragerea i combinarea factorilor de producie; C. finalizarea activitii desfurate prin producerea de bunuri i servicii; D. satisfacerea preferinelor consumatorilor. a. A+B+C; b. B+C; c. A+D+B.

economia intreprinderii Answer Section TRUE/FALSE 1. ANS: T 2. ANS: T 3. ANS: T 4. ANS: F 5. ANS: F 6. ANS: F 7. ANS: F

8. ANS: F 9. ANS: T 10. ANS: T 11. ANS: T 12. ANS: F 13. ANS: T 14. ANS: T 15. ANS: T 16. ANS: T 17. ANS: F 18. ANS: F 19. ANS: T 20. ANS: F 21. ANS: T 22. ANS: F 23. ANS: F 24. ANS: T 25. ANS: T 26. ANS: T 27. ANS: T 28. ANS: T

29. ANS: F 30. ANS: T 31. ANS: F 32. ANS: T MULTIPLE CHOICE 33. ANS: C 34. ANS: C 35. ANS: A 36. ANS: C 37. ANS: B 38. ANS: A 39. ANS: D 40. ANS: B 41. ANS: A 42. ANS: B 43. ANS: C 44. ANS: B 45. ANS: A 46. ANS: A 47. ANS: A

48. ANS: B 49. ANS: A 50. ANS: C 51. ANS: A 52. ANS: B 53. ANS: C 54. ANS: A 55. ANS: C 56. ANS: B 57. ANS: D 58. ANS: B 59. ANS: A 60. ANS: A 61. ANS: B 62. ANS: D 63. ANS: B 64. ANS: B 65. ANS: A 66. ANS: A 67. ANS: C 68. ANS: C

69. ANS: A 70. ANS: A 71. ANS: B 72. ANS: A 73. ANS: B