You are on page 1of 11

UNITAT DIDCTICA MULTIMDIA

Escola L'origen dels aliments

Objectius:
- Conixer quin s lorigen dels aliments. - Veure els ingredients de diferents mens infantils. - Informar-se sobre el valor energtic de diferents plats. - Identificar alguns components del que mengem: lpids o greixos, vitamines, hidrats de carboni, fibra, minerals,protenes. - Familiaritzar el nen amb el concepte de dieta equilibrada.

Continguts: Activitats:
-

- Saps d'on vnen i qu tenen els aliments? - Relacionar el grau dexercici fsic amb lalimentaci adequada.

Procediments:

Observaci directa Vocabulari cientfic Reconeixement i descripci Informaci

Primers
Amanida Macarrons a la bolonyesa

Segons
Pollastre a l'ast Hamburguesa Llibret de llom

Truita de patates

Postres
Crema catalana

Entrep de tonyina

Saps d'on vnen i qu tenen els aliments?

Amanida amb ou dur


s un plat molt ric en fibra, vitamines i minerals variats (calci, magnesi, sodi, potassi, fluor, iode, seleni, coure). Resulta molt ric en vitamina A; tamb presenta totes les vitamines del grup B i la frgil vitamina C. Dos ous ens donaran prou lpids i protenes per a tot l'pat. Com que aquesta amanida t poques calories, pot anar acompanyada dun altre plat que doni ms energia, al mateix pat. Aquest plat s indicat per a nens i adults que vulguin fer una activitat fsica lleugera. Les persones amb hipertensi haurien de treure les olives de lamanida. Lhan de prendre amb precauci les persones amb el colesterol alt. L'pat s'equilibra amb un altre plat de glcids lents i protenes.
ceba en rodanxes

enciam tallat

enciam

plantaci d'enciam

tomquet tallat

tomquet

tomaquera

ceba

plantaci de ceba

pastanaga ratllada

pastanaga

plantaci de pastanaga

olives en maceraci

olives

olivera

mig ou dur

ous

gallina

oli

olives

olivera

Saps d'on vnen i qu tenen els aliments?

Hamburguesa

Presenta totes les vitamines del grup B. La carn de lhamburguesa ens donar prou lpids i protenes per a tot l'pat, en quantitat i qualitat que depenen de la pea de carn que haguem triat. Lhamburguesa es pot acompanyar dun plat que doni poca energia, al mateix pat. L'pat s'equilibra amb un altre plat de verdures i/o de glcids lents. Aquest plat s indicat per a nens i adults que vulguin fer una activitat fsica moderada. Lhan de prendre amb precauci les persones amb el colesterol alt.
hamburguesa carn picada porc

oli

olives

olivera

Saps d'on vnen i qu tenen els aliments?

Llibret de llom
s un plat molt ric en calci i ferro. Tamb presenta totes les vitamines del grup B. Ens donar prou lpids i protenes per a tot l'pat. L'arrebossat del llibret fa que la carn sigui ms fcil de digerir. Pot anar acompanyat dun plat que no doni tanta energia, al mateix pat. L'pat s'equilibra amb un altre plat de verdures i/o de glcids lents. Aquest plat s indicat per a nens i adults que vulguin fer una activitat fsica moderada. Lhan de prendre amb precauci les persones amb el colesterol alt.

filets de llom

porc

formatge

llet

vaca

farina de galeta

farina

blat

oli

olives

olivera

Saps d'on vnen i qu tenen els aliments?

Macarrons a la bolonyesa
s un plat ric en hidrats de carboni lents, es a dir, que ens donar fora energia. La carn i el formatge ens donaran prou lpids i protenes per a tot l'pat, en quantitat i qualitat que depenen de la pea de carn o de formatge que haguem triat. Presenta totes les vitamines del grup B. Aquest plat s indicat per a nens i adults que vulguin fer una activitat fsica moderada. Els macarrons sense formatge el poden prendre tamb les persones amb hipertensi, problemes de rony o colesterol alt. L'pat sacaba darrodonir menjant fruita.

macarrons

farina

blat

tomquets

tomaquera

sofregit de tomquet triturat amb ceba

cebes

plantaci de cebes

carn picada

pea de carn

porc

formatge ratllat

llet

vaca

oli

olives

olivera

Saps d'on vnen i qu tenen els aliments?

Pollastre a l'ast
El pollastre presenta totes les vitamines del grup B. s un plat ric en protenes, i nhi haur prou per a tot l'pat. T pocs lpids. Pot anar acompanyat dun altre plat que doni ms energia, al mateix pat. L'pat s'equilibra amb un altre plat de verdures i/o de glcids lents. Aquest plat s indicat per a nens i adults que vulguin fer una activitat fsica moderada o lleugera.

pollastre

pollastre (plomat)

gallina

oli

olives

olivera

Saps d'on vnen i qu tenen els aliments?

Truita de patates
s un plat ric en fibra i en hidrats de carboni lents, que ens donar fora energia. La truita de patates combina tots els nutrients. Dos ous ens donaran prou lpids i protenes per a tot l'pat. Aquest plat s molt ric en vitamina A; tamb presenta totes les vitamines del grup B. Aquest plat s indicat per a nens i adults que vulguin fer una activitat fsica moderada. Lhan de prendre amb precauci les persones amb el colesterol alt.

patates pelades

patates

plantaci de patates

ceba tallada

ceba

plantaci de cebes

ou batut

ous

gallina

oli

olives

olivera

Saps d'on vnen i qu tenen els aliments?

Entrep de tonyina
Aquest entrep combina fora b tots els nutrients dun pat lleuger. T els lpids que ms ens convenen, i equilibrats amb la resta de nutrients. s un plat ric en fibra, que es troba al pa. s un plat ric en un mineral poc corrent: el iode del mar. L'pat s'equilibra amb un altre plat de verdures i una fruita. Aquest plat s indicat per a nens i adults que vulguin fer una activitat fsica moderada o lleugera.
tomquet

pa

farina

blat

tomaquera

llauna de tonyina

tonyina

oli

olives

olivera

Saps d'on vnen i qu tenen els aliments?

Crema catalana

s un plat molt ric en vitamina A i calci. Presenta totes les vitamines del grup B. La crema catalana ens donar lpids i protenes. Aquest plat t molta energia, pels greixos de lou i els sucres rpids. Pot anar acompanyat dun plat que doni poca energia, al mateix pat (verdures, per exemple). Aquest plat s indicat per a nens i adults que vulguin fer una activitat fsica moderada. Lhan de prendre amb precauci les persones amb el colesterol alt. Perill de cries dental: cal rentar-se les dents tot seguit.

llet

vaca

ous

gallina

sucre blanc

remolatxa

Qu s...?
Activitat fsica: Moviment muscular que consumeix energia. Activitat fsica lleugera: quan escoltes amb atenci, quan endreces lhabitaci, quan camines o jugues tranquil ms duna hora. Activitat fsica moderada: quan corres o jugues i comences a suar, quan estudies a fons ms duna hora. Activitat fsica intensa: quan fas esport de competici o durant ms duna hora sense parar.

Qu s...?
Hidrats de carboni: energia que dura perqu sallibera a poc a poc. Es gasta quan corres, quan jugues, quan penses...: quan tesforces a fer les coses. Vitamina A: va molt b per a la vista, la pell, el creixement i la reproducci. Vitamines B: necessries per al creixement i la pell. Aquestes vitamines fan que els hidrats de carboni i les protenes saprofitin al mxim. Vitamina C: la fem servir per formar les nostres defenses internes. s important per a la pell, els ossos i les dents. Va b contra lanmia perqu ajuda a absorbir el ferro. Lpids: Els lpids sn greixos, i els greixos sn els que acumulen ms energia. Els greixos que no es cremen amb lactivitat fsica, sacumulen en el teixit gras. Caloria: unitat de mesura de lenergia que allibera un aliment o que consumeix ("perd") una persona quan fa una activitat fsica. Nutrients: sn substncies que formen aliments com les peces dun "mecano", i que aprofitem per a nosaltres desprs de digerir els aliments que mengem. Glcids o hidrats de carboni lents: donen la millor forma denergia perqu sallibera a poc a poc. Aquesta energia pot durar tota una tarda (o un mat) i es gasta quan corres, jugues, penses...: quan tesforces a fer les coses.
continua

Qu s...?
Greixos o lpids: sn els nutrients que emmagatzemen ms energia. El nostre cos els fa servir per a algunes molcules importants (hormones, colesterol...), i no li agrada desfer-sen. Els greixos que no es cremen amb lactivitat fsica, sacumulen en el teixit gras. Protenes: sn les peces que necessitem per crixer i reparar-nos. Serveixen per formar els nostres msculs, la pell, els cabells, les defenses internes i moltes altres estructures. Calci: s molt important per formar lesquelet i les dents. T la seva feina principal en la contracci dels msculs i el batec del cor. Ferro: s necessari perqu la sang porti loxigen a totes les cllules, s a dir, ajuda a no tenir anmia. s el que fa el color vermell de la sang sana. Fibra: sn hidrats de carboni que no es digereixen i que arrosseguen totes les restes daliments cam avall. Caloria: unitat de mesura de lenergia que allibera un aliment o que consumeix ("perd") una persona quan fa una activitat fsica. cid flic: com el ferro, actua contra lanmia. s important per al creixement. Sucres rpids: sn un tipus dhidrats de carboni o glcids que donen lenergia tota de cop, que "crema" per dins si no hi ha activitat fsica immediata. A les dents, alimenten els microbis responsables de la formaci de la cries dental.

Espais Telemtics