You are on page 1of 48

SENARIO KONFLIK ANTARABANGSA

Sri Lanka

Bosnia-Herzegovina

Palestin

DEFINISI KONFLIK
CHAMIL WRIYA (1989)
Konflik pertentangan dan perbezaan pendapat @ lebih daripada dua negara terhadap sesuatu perkara

HOBBES
KONFLIK ANTARA INDIVIDU bersifat semulajadi. Hal ini kerana setiap individu akan menurut peraturan semulajadi @ primitif

SRI LANKA

Lebih 70,000 terbunuh sejak 1983 dan penduduk semakin berkurang kerana melarikan diri balik ke India, British, Kanada, Amerika Syarikat, Australia, Malaysia dan sebagainya.

Tentera India dikerah ke Sri Lanka pada tahun 1987 hingga 1990 tindakan ini mengejutkan LTTE yang menyangka kerajaan India menyokong mereka.

Rundingan dan gencatan senjata telah cuba diadakan seperti pada Disember 2001 dan 2002.
Setelah merasai cukup kuat, LTTE mengisytiharkan negara merdeka di utara Sri Lanka tetapi dunia tidak sanggup mengiktirafnya. Secara rasmi pada 12 Januari 2008, kerajaan beralih kepada serangan di utara dan menuduh LTTE menceroboh perjanjian lebih 10,000 kali.

Pemberontak LTTE berazam meningkatkan perjuangan dengan gerakan bawah tanah, serangan gerila, siri serangan berani mati dan lain-lain.
Pada 22 April 2009, Majlis Keselamatan PBB mahu LTTE membenarkan bantuan PBB masuk ke zon berkecuali bagi memindahkan orang awam yang terperangkap dan terkepung. LTTE akhirnya menyerah kalah pada 17 Mei 2009, seperti yang diumumkan oleh ketua pegawai perhubungan antarabangsa mereka, Selvarasa Pathmanathan. Pada 18 Mei 2009, tentera Sri Lanka mengesahkan ketua LTTE, Velupillai Prabhakaran telah terkorban, maka seluruh negara kembali pulih dalam kuasa kerajaan.

Sri Lanka asalnya dikenali sbg Ceylon Selepas WW2 tamat, India mendpt Kemerdekaan dr British pd 1945. PM, Bandaranaike mncetuskan kontroversi mnjadikn bahasa Singhasa sbg bahasa rasmi mlalui Akta Singhala Sahaja. Brlaku permusuhan, pemberontakkan bersifat perkauman antara kaum Singhala dan Tamil. Pembebasan Hadapan Tamil Bersatu (TULF) ditubuhkan. TULF menyokong dan menggalakkan perjuangan militan bersenjata.

BOSNIA-HERZEGOVINA

SEJARAH AWAL YUGOSLAVIA

1) Sarajevo menjadi sebahagian drpd wlyh Turki Uthmaniah

2) 1463 ia turut mmpunyai hubungan dgn agama Islam

3) Terus berada di bawah kuasa Turki Uthmaniah selama kira2 400 tahun

6) 1908 Bosnia dtawar & x lagi berada dbawah pemerintahan orang ISLAM

5) Perjanjian Berlin (1878), Bosnia tlh dberikn kpd Empayar Austria-Hungary, wpun ia msh sbhgn drpd kwsn Turki Uthmaniyah

4) Sepanjang tempoh ini, Slavs yg mempunyai hubungan dgn mazhab Kristian (Bogomils) & tinggal di kawasan Bosnia Herzegovina telah memeluk Islam

7) Xlama slps itu, serangan & gangguan terhadap umat islam bermula

8) Bosnia kwsn yg timbulnya konflik antr gereja Katolik & Ortodoks

9) Kerana Bosnia terletak diantara negeri Byzantium & Frankish

10) Penghujung abad 14 & awal 15 penganut gereja Bosnia ini tlh msk Islam beramai2

11) Empayar Uthmaniah dperluaskan shgga ke kwsn Balkan & Eropah

12) Empayar Uthmaniah mrpkn sbuah ngra ISLAM & x pernah mlkukn sbrg jenis pghapusan samaada dr sg fiz. @ agama bg ngra jajahannya.

13) Konflik politik & ketenteraan diantra EROPAH dgn Empayar Uthmaniyyah mengencam penduduk dkedua2 belah sempadan yg mmisahkan ngra Islam & Kristian

14) Abad ke-17 & 18 wujud peperangan dantara Austria & Venetian yg brada dsatu pihak & E.U berada di satu pihak lagi

15) Perang ini menyebabkan E.U berundur dari Bosnia

16) Penghapusan kaum yg paling dahsyat telah disaksikan oleh EROPAH

17) 1683-1699 (perang Viena)Kempen penghapusan org ISLAM BOSNIA bermula.

18) Menyebabkan E.U kehilangan wilayah HUNGARY, SLAVONIYA , LIKA, DALMATIA & BOKAS KOTORSA

19) Namun penghapusan kaum di zaman moden ini ialah keinginan penganut & penaung ideologi pemerintah di Balkan terutamanya Serbia & Montenegro untuk mewujudkan wilayah yang tulen dgn kaum mereka semata2.

LATAR BELAKANG KONFLIK

PERANG BOSNIA Berlaku pd Mac 1992- November 1995. Konflik melibatkan Bosnia & Republik Persekutuan Yugoslavia (kini Serbia & Montenegro) & jg Croatia.

Kbnyakn org Bosnia & Croat, ahli politik Barat & organisasi hak asasi manusia mnyatakn bhw perang itu adlh perang pencerobohan oleh phak Serbia, mnkala org Serb mganggapnya sbg perang saudara.

Prbicaraan di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), brikutan pgeluaran saman drpd Bosnia-Herzegovina, 1993 mnentang Serbia &Montenegro mndkwa brlaku pembunuhan kaum di sana

26.2.2007, ICJ mmbuat kputusn bhw perang itu bersifat antrbgsa & phak Serbia tlh gagal utk mengelakkn pmbunuhan kaum y dilakukn oleh tentera Serb drpd brlaku & gagal utk mghukum mreka y melakuknnya.

Hakim mgatakan bhw kriteria pmbunuhn bramairmai dgn niat trtentu utk mmusnahkan org Islam di Bosnia. ICJ jg mnyifatkn bhw jnayah y dlakukn spnjg thun 1992 -1995 sbg Perang Kemanusiaan.

Perang itu tlh dtamatkn slps menandatangani Perjanjian Umum Rangka Utu Keamanan di BosniaHerzegovina di Paris pd 14.12.1995. Rundingan ini diadakn di Dayton, Ohio & mncapai kata putus pd 21.12.1995.

Menurut laporan penuh pd tahun 1995 mgenai perang itu yg dikeluarkan oleh CIA, 90% drpd jenayah perang yg berlaku di Bosnia tlah dilakukan oleh golongan Serb.

KEWUJUDAN BOSNIAHERZEGOVINA

BOSNIA-HERZEGOVINA -Kedudukn strategik, di tgh2 Semenanjung Balkan di Selatan Eropah. -Didiami oleh 3 klompok etnik yg utama, Bosnia, Serbia & Croatia. -Ibu kota, Sarajevo.

-mempunyai penduduk pelbai etnik, 57% umat Islam, 40% pndduk Yugoslavia. 1/3 golongan Serbia, 1/3 golongan Islam, 1/5 kturunan Croat, bakinya adalh lain2 kaum. Pd prtenghn abad, wlayah trsebut mnjd parebutan pgaruh antra phak Romawi Barat golongan Katolik & Romawi Timur golongan Ortodoks. WW2 merupkn kgiatan pghapusan kaum scra besar-bsaran.

-Kbanyakn org Serb adlh pganut Kristian Orthodoks & org Croat pula pgikut Katholik. Bosnia-Herzegovina mrupakan wlayah prbatasan antara Kebudayaan Barat & Timur.

Sikap golongan Serb yang berhasrat menguasai semua etnik di Yugoslavia telah mencetuskan konflik.
Golongan Serb memaksa etnik di Yugoslavia supaya menggunakan bahasa Serb dan menganut Kristian Orthodoks. Golongan Serb juga menggembar-gemburkan propaganda yang mana mereka akan menjadi mangsa penindasan Pope, umat islam, keturunan Croat dan Albania. Gembar-gembur ini hebat mengatakan orang Bosnia hendak menubuhkan sebuah negara Islam Fundamentalist di Bosnia. Mnakala Bosnia pula tdak pernah berniat utk mnakluki sesiapa. Umat Islam Bosni jga tidak prnah bercita-cita utk mnubuhkan Negara Islam Fundamentalist.

Slobodan Milosevic juga bercita-cita tinggi untuk menjadikan bangsa Serb sebagai satu bangsa yang kuat dan berkuasa.
Milosevic dikenali sebagai pemimpin nasionalis Serbia yang mahu mewujudkan Negara Serbia Raya (Greater Serbia). Beliau bermain dengan sentimen nasionalisme dan perkauman Serbia. Milosevic telah berjaya menawan hati rakyat Serbia dengan wawasannya untuk mewujudkan gagasan Serbia Raya, suatu wawasan politik yang menggabungkan semua wilayah tradisi Serbia, bukan sahaja di Serbia malah di Croatia dan Bosnia- Herzegovina. Wawasan inilah yang membawa perang di Bosnia.

KEJAYAAN MENYELESAIKAN KONFLIK DI BOSNIA

Perjanjian Dayton, Persetujuan Dayton, Protokol Paris ataupun Perjanjian Dayton-Paris, merupakan 1 perjanjian keamanan yg dibuat di Writgh-Patterson Air Force Base brdekatan dgn Dayton, Ohio pd 21 November 1995.

Perjanjian ini kemudiannya ditandatangani scra sah di Paris pd 14 Disember 1995. Tindakan ini telhpun mnamatkn perang di Bosnia yg berlaku selama 3 setengah thun. Perang di Bosnia mrupakan antra konflik yg berlaku di Republik Sosialis Yugoslavia. Perjanjian ini jga dikenali sbg The Treaty of Dayton.

Palestin

Penindasan terhadap Palestin bermula pada 1917. Punca penindasan ini berlaku disebabkan penindasan di Eropah

Yahudi ditindas dan dipandang hina di Eropah


Menyebabkan Yahudi mengimpikan sebuah negara sendiri.

Theodore Herzl mencetuskan idea penubuhan negara Yahudi di Palestin


Beliau mgetuai gerakan yg kearah itu yg dipanggil ZIONISMA.

Pada 1917-1945, selepas kekalhan Turki Uthmaniyyah dalam WW1


Palestin ditakluk oleh British- Diletakkan di bawah British Mandate Deklarasi Balfour Parlimen British (1917) Atas usaha British, pendatang Yahudi memasuki Palestin secara beramai-ramai.

DEKLARASI BALFOUR

1945-1947

1947-1949
PBB menerima cadangan UNSCOP berkaitan pembahagian wilayah dan meluluskan Resolusi 181: 55% wilayah Palestin untuk pendatang haram Yahudi

14 Mei 1948 penubuhan Israel diisyhtiharkan oleh Pm Israel yg pertama David Ben Gurion.

1949
Perang Arab-Israel yg pertama. Kekalahan tentera Arab menyebabkan Israel menambah wilayahnya kepada 77%

Disahkan kemudiannya melalui Rhodes Armistice 1949

Perluasan Negara Israel


Jun 1967 Perang 6 Hari
Tebing Barat, Semenanjung Gaza, Sinai( Mesir) dan Tanah Tinggi Golan ( Syria) dikuasai Israel.
Baitul Maqdis Timur dan old city (Haram al-Sharif) diduduki oleh Israel Masjid Al- Aqsa dikuasai oleh Israel

Negara Palestin lenyap dari peta dunia

Perjanjian Oslo
Perjanjian Pertama Palestin-Israel

Palestine Liberalisation Organisation (PLO)


Ditubuhkn pd thun 1964 & memilih cara perjuanan bersenjata

PLO berjuang di atas dasar kebanggsaan Arab & diiktiraf Israel hanya selepas tercetusnya Intifadah (1987)
Gerakan Kebangsaan (PLO) semakin lemah dan ditekan untuk berdamai dgn Israael. Termetri perjanjian Oslo (Gaza-Jericho) pada 13 Disember 1993 di Washington ( Arafat-Yitzhak Rabin).

Perjanjian Oslo (1993)


PLO: * mgiktiraf hak kewujudan Israel *mgesahkan pnjajahan dan pemilikan Israel ke ats 77% dr bumi Palestin(1948) *mghentikan penentangan bersenjata dan intifadah *mghapuskan dr piagam kebangsaan sebarabg ketetapan tentang pembebasan seluruh Palestin & pghapusan rejim Zionis.

Israel: *mgiktiraf PLO sebagai wkil sah rakyat Palestin *keluar dari Jalor Gaza dan Tebing Barat *Palestin berhak mnubuhkn kerajaan sendiri di kedua-dua kawasan dlm tempoh 5 thun

Clintons Declaration of Principles


Clintions DOP (Declaration of Principles) 2000 menawarkan: * 95% wilayah akan dikembalikan kpd Palestin. * Pelarian dari generasi pertama akan dibenarkan pulang mgikut budi bicara Israel.

Kekejaman Israel
Pembunuhan & Pengusiran

Melalui kempen keganasan & pembunuhan berterusan oleh kumpulan pengganas Yahudi,hmpir 1 juta rkyat Palestin mnjadi pelarian pd tahun 1948 shj. Kini ianya melebihi 5 juta org dag tidak dibenarkan pulang walaupun menyalahi ketetapan PBB.