You are on page 1of 5

Proiect de tehnologie didactica

UNITATEA DE NVMNT: Centrul de Resurse si Asistent Educational ,,Speranta PROPUNTOR: Paraschivu Flavia-Anisoara DATA: 14.05.2012 CLASA: I ARIA CURRICULAR: consiliere si orientare OBIECTUL DE NVMNT: consiliere si orientare- modulul,,Autocunoastere si dezvoltare personal TEMA LECIEI: Cnd...m simt TIPUL LECIEI: formare de priceperi si deprinderi OBIECTIVE DE REFERIN: - Exemplificarea de caracteristici personale elementare; - Formarea i exersarea abilitilor manuale. OBIECTIVE OPERAIONALE: O1- s despacheteze hrtiile de pe cadou; O2 - s deseneze imaginea unor fee (n funcie de emoia pe care o resimte n aceea situaie); O3- s confecioneze plana Cnd...m simt. STRATEGIA DIDACTIC: Metode: -observaia, conversaia, demonstraia, explicaia, exerciiul, munca independent. Mijloace: Plan model cu diferite fee, pachet (cadou), hrtii cu diferite expresii, creioane, plan, lipici, bombonic.

Forme de organizare: individual dirijat, individual independent. EVALUARE: formativ, oral, prin probe practice BIBLIOGRAFIE: - Cuco Constantin (coord.), Psihopedagogie pentru examenele de definitivare i grade didactice,Editura Polirom, Iai, 1988; Marian D. Ilie (coord.), Teoria i metodologia curriculum-ului, Editia a IIa revizuit i adugit, Editura Mirton, Timioara, 2011

Ob. op.

Dozare

Secvenele leciei

Coninutul tiinific al leciei

Strategia didactic Metode Mijloace Forme de organizare C G I


I

Observaii

1. Moment 2 organizatoric min 2. Captarea 7min i orientarea ateniei

Pregtirea materialului pentru activitate. Conversaia Primirea copilului n cabinet. Aici m-am gandit la o poezie despre fericire dar nu am gasit niciuna pe internet pentru copii si m-am gandit ca poate aveti dumneavoastra una.

3. Anunarea 2 temei min

4. 10 Demonstraia min modului de executare

Astzi vom vorbi despre cum te simti tu n anumite momente (situaii) i vom realiza o plan n care vom avea diferite fee, plan care se va numi: Cnd...m simt. Se intuiete materialul necesar pentru realizarea feelor (zmbitoare, triste, entuziasmate, mulumite, suprate). Se explic la ce folosesc toate aceste materiale . Se arat copilului o plan pe care sunt imagini cu diferite stri emoionale (fa zmbitoare, trist, emtuziasmat, mulumit etc.).

Explicaia

Conversaia Explicaia Observaia Demonstraia

Imaginea unor fee (emoii: fericire, suprare, bucurie, tristee etc.) Pachet (cadou), Hrtii cu

diferite expresii, Creioane, Plan, Lipici

5. Exersarea 25 propriu zis min

O2

Se dirijeaz activitatea, executarea temei, urmrind cum lucreaz copilul i dnd indicaiile necesare unde este cazul. Se vor face urmtoarele activiti, mai nti cu ajutorul terapeutului, iar apoi independent. Copilul va primi un cadou care este mpachetat n mai multe hrtii. Copilul va despacheta cadoul iar pe fiecare hrtie pe care o va despacheta de pe cadou va fi scris cte o expresie: -Cnd e cineva suprat pe mine m simt... -Cnd m ntlnesc cu prietena mea cea mai bun m simt... -Cnd cineva m tachineaz (i bate joc de mine) m simt... -Cnd mama m laud m simt... Pentru fiecare expresie (care i va fi citit copilului de ctre terapeut dup fiecare hrtie pe care o va despacheta de pe cadou) copilul va desena emoia pe care o triete n funcie de situaie. Copilul va realiza o plan n care vor fi

Explicaia Exerciiul Munca Plan model independent cu diferite fee

Pachet (cadou), Hrtii cu diferite expresii, Creioane, Plan, Lipici

lipite toate expresiile mpreun cu faa corespunztoare emoiei pe care o exprimenteaz n situaia respectiv.

6.Evaluarea lucrrilor

3 min

7. ncheierea 1 activitii min

Se va analiza modul de realizare a planei Conversaia fcut de copil, se va urmri astfel dac s- Explicatia au respectat indicaiile date. Se realizeaz aprecieri cu privire la Conversaie activitatea copilului pe parcursul edinei. Copilul va fi recompensat cu o bombonic pe care o va descoperi n cadou (cnd va desface ultima hrtie de pe pachet).

Recompens: Bombonic