Вы находитесь на странице: 1из 7

Magnet Therapy K.

Lalchhandama Department of Zoology Pachhunga University College Hmannni chu pa pakhat hian kwnghrn damdawi a rawn zuar teh nawlh a, \henawm \henkhat kam \haina, Ani saw thil chinchng hria a nia a zawrh chi ang, tia min fak (derna)-na a rawn um zui chu a lo ni a. A kwnghrn chu a han \ha lailng khawp a, natna chi hrang hrang, thisen sng, zunthlum, thisen bl, vun thak leh eng ilo damdawi niin Aizawl mi hausa leh mi thiam, daktawr te hial pawhin an lei nasa tih min hrilh a. Thil chinchng hria chu ka ni hauh lova, mahse a thil rawn zawrh kher chu ka lo hriat ve zwng tak a lo ni hlauh. Berm a hmul mttu hmaa a ngawi reng ang ngawt chuan ka ngawi chipcham thei ta hlek lo mai a; ka kam ka sm zo ngang lo. Science thiamnaa chutiang damdawi chu awm thei pawh ni lo leh lo zir chian hrep tawh a ni thu te hrilhin, kei chuan ka lei loh tr thuin ka delhkilh bawk a, a hawihai ngawt ta ve ang.
Magnet

Damna Kawnghren

A kwnghren zawrh chu eng dang ni lovin thirhipthei (magnet)-a siam a ni a, chng 1,500/- (sngkhat leh zanga) man a ni. Hetianga scientific wm taka thil \hat hml tak an zawrh \hin hi Zofate hian inbumna a ni thei tih kan hriat a \l hle tih min hriat chhuahtir a, endocrinology (zunthlumah phei chuan lwmman 1-na chhete ka lo lk pui tawh) lo chhiar sil tawh leh damdawi hnathawh dn zir ve nil nial ka nih angin he thu ziak hi min tur chhuak ta hial a ni. Science hnathawh dn ropuizia leh makzia hriatthiam nan pawha he thil chungchng hi thk leh ril, ngaihnawm bawk si a ni a, eng tin nge science thiamnaa hriatna kan neih te hi kan dawnsawn \hin tih mahni inen nan pawh \ha tak a ni. Heti khawpa thiamna a \han tawh pawha science hmanga damdawi leh inenkawlna kan neih bkchhama damna kan bawh huam huamzia te hian kan nunna atn kori a tu tak tak lm lo ang tih pawh ngaihtuah theih a ni bawk. Thir a hip theih avng chauh pawh hian lung thirhipthei (lodestone) hian hmasng ata tawh mak tih a hlawh tawh rng a. Kum zabi 3-na ata tawh Greek mi thiamte pawhin eng tin emaw taksaa hnathawh nei ngei trin an ngai a, natna chi hrang hrang enkawl nan an lo hmang tawh \hin. Hmnlai daktawr hmingthang Paracelcus (1493-1543) phei kha chuan kan taksaa natna awm te hi hip chhuak thei ngei trin a ngai a, a lo zir nasa hle. Kum zabi 18-na chhova carbon-steel thirhipthei an siam chhuah phei chu a hip theihna a lo chak tawh zwk bawk a, University of Vienna-a Profesor

Maximillian Hell-a phei chuan damlo enkawl nan a hmang uar hle. A \hianpa Franz Anton Messmer-an rilru buaiho enkawl nan a hman hnu phei chuan a lo lr zual zl a. Mesmer-a chuan taksaah hian thirhipthei a awm sa a, chu chu thirhipthei damdawi chuan a hmang a ni tiin animal magnetism theory a duang nghe nghe. France rama a lo hmingthan tk viau hnu chuan King Louis XVI chuan kum 1784 khan Mesmer-a damdawi leh theory chu finfiah trin a hun laia scientist rothap Antoine Lavoisier leh Benjamin Franklin hovin Royal Commission a din ta hial a. Experiment nna an finfiahnaah chuan thihipthei tihdamna ni wma lang chu suangtuahna sosng (increasing the imagination) mai mai a ni an ti; Mesmer-a leh a theory pawh hrei fang khawn thlk ang vang vangin a reh zui. Amaherawhchu thiamna lo sng zlah thirhipthei chi thar, a hma ami lt zaa chak zwk te an hmuhchhuah belh zl a, kum zabi 20-na chawhnu lam a lo her chhuah meuh chuan thirhipthei damdawi chu a maka makin phng velh ang maiin a lo pung leh ta hluai a. 1970 hnu lamah phei chuan kwnghrn, lu hrn, \hi, nghwngawrh, zungbun, bnbun, ngalzem, lukham, wngphah leh kephaha dah chi te chuan khuavl a deng chhuak tak meuh a. Keini Zoram kilkhwr mawngpingah pawh hian kum engemaw zt kalta a\ang khan hetiang hml hi duh aia tam hmuh tr a inlr ve ta. Hengte hian natna, tha na, lu na, zunthlum, thisen sng, cancer chi hrang hrang pawh a tihdam theih hial bkah thisen kal a ti\ha, a tithianghlim tiin an tawktarh \hin.

Kum zabi 20-na twp lam a lo thlen meuh chuan thirhipthei damdawi company pakhat chauh pawhin kum tin chng vaiblchhe chuang an hui lt

thei ta hial a, company lian ringawt pawh za tl teh meuh awm tawhin khawvl puma kum khat sum thehthang zt pawh chng tlklehdingwn tam tak a lo ni reng mai; \hi pwl zawrh ang ngawt chu a ni ta hauh lo mai le. Tidamtu thirhipthei a awm tawh ber chuan tunge daktawr leh damdawi dang la mamawh cheu? Engati nge damdawi ei, in leh inchiu buaithlk te kan la tih buangbr duh ang? Science cht thawh a hun leh ta. Tnlai scientist-te chuan thirhipthei tihdamna hi placebo effect an tih, damdawi tak awm hran lo, damdawi ang taka hnathawk, I rinna hi i dampui a nih hi, an tih ang chi-ah an ngai a. Mahse science khawvl barakhaih \hawt trin Houston, USA-a Baylors Institute for Rehabilitation Research-a mi thiam Dr. Carlos Vallbona-a kaihhruaia an experiment uluk tak (double-blind)-ah chuan zeng hri (polio) avnga taksa na a tidam chak ngei a ni tih an puang thei ta tlat. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation (1997)-a an chhuahah chuan zeng hri man tawh mi 50 zinga thirhipthei hmang mi 29 chuan an na chu nasa takin a dam chak phah an ti mauh mai. Rei lote chhngin thirhipthei hmanga tihdam natna chi hrang an finfiah thu zirna hmun hrang hrang a\angin mi dang te pawn an rawn chhuah ta tliar tliar a. Zunthlum avnga tha na a tinuam tih te (American Journal of Pain Management, 1999), thirhipthei bnbunin ruhseh na a chhwk tih te (British Medical Journal, 2004), wngphah chiin kwng na a tidam tih te (Journal of Back and Musculoskeletal Rehabiliation, 1999), tha na a tireh tih te (Journal of Alternative and Complementary Medicine, 2001) leh enchhina dang engemaw zt a awm ta rng a. Eng science dnin nge tidam ta le? Kan Zopa hrnghlui tuin emaw science is what scientists do an tih a lehlinna ni wm tak a science chu a tiha tih a ni tia zirlaibu meuha kan hmlhriat kha a dik hauh lo va. A tiha tih ni ngawt lovin thil eng pawh a nihna tak finfiahna (natural explanation) hmanga kan hriat theih hi science chu a ni mah zwk. Chutiangin thirhiptheiin taksaa hna a thawh theih dn finfiahna a awm leh awm loh hriat a pawimawh. Hriat hmasak tr chu hetiang thirhipthei damdawi hi thirhipthei pngngai (static magnet) hmang vek a ni a, taksaa hna an thawh theihna chhan tr tuman an hre lo. Thirhipthei chi dang khwla hman chi (moving/pulsed electromagnet) te erawh chu electric field leh radiation pe chhuak thei an nih avngin taksa chhng a nghawng thei thung. Science lama mi vengva takte pawhina thirhipthei damdawi an rin tlatna chhan chu hei hi a ni: kan thisen tithisentu ber leh boruak \ha oxygen thiar kualtu hemoglobin-ah hian thir (Fe) a awm a, oxygen dawngsawngtu ber chu a ni. Hetianga kan thisena thir a awm miau chuan thirhipthei chuan engtin emaw nghawng nei ngei trah an ngai ta tlat a; mahse an hre sual duai. Thisena thir hi chu hip theih chi (ferromagnetic) a ni lova, chuti ni lo se electric current bulah emaw electric khwl chak magnetic resonance imaging (MRI, \awng tuallnga scan-na kan tih) angtea min en emaw a bula kan awm hlek emaw chuan min thlawh vur vur reng dwn tihna a ni; kan spiderman lo teh ang. Thirhipthei damdawi te phei chu a chak poh leh a tidam chak an la ti zui. MRI atanga thirhipthei tha chak meuh pawhin taksaah thil pawi danglam a thlen lo mai ni lovin a him a ni tih J.F. Schencka chuan a finfiahna Journal of Magnetic Resonance Imaging (2000)-ah a chhuah daih tawh nghe nghe. Thisen kal a ti\hat leh \hat lo enchhinnaah pawh H.N. Mayrovitz-a te chuan thirhiptheiin thisen tam leh kal chak zwng

engmah a tidanglam lo tih Scientific Review of Alternative Medicine (2002)ah an sawi. Kum sang bi tharah science hmaswnna pawh a zuanin a lo zuang ta tak tak a. Experiment tih dn rin tlak zwk te an hman hnu chuan thirhipthei rawngbwlna chuan lung bang a twk ta. Thirhipthei hman tlnglwn ber pawl chu ke na/kham tihreh nana kephah hnuaia dah hi a ni a. Fir let fet taka thirhipthei ke hnuai phah (insole)-in ke na a tidam em tih Mayo Clinic College of Medicinie, USA-a daktawr rual chuan an zir ta a. An hnathawhnaa ke kham/ke artui na nei \hin mi 83 te chu ni khata drkr 4 tal ke hnuai phah an buntir a, mi \henkhat bun chu thirhipthei tak awm a ni a a dang chu a awm lo; chutianga thil tih chu damdawi hnathawh zirnna lama tehkhwng ber, control (placebo/sham) awmzia pawh a ni nghe nghe. Journal of the American Medical Society (2003) leh Mayo Clinic Proceedings (2005)-a an thu chhuahah chuan ke hnuai phah bun zawng zawngin an nawm phah vek thirhipthei tak bun tel leh tel lo pawhin; thirhiptheiin a tidam chak \ha bik chuang lo. An thil hmuhchhuah tel chu an hna nuam ti apiangin na an hre tlm, na nei tawh lo apiang an hnaah an tui! Hnungzng na an enkawlna \hin pawh E.A. Collacott-a ten an finfiahna Journal of American Medical Society (2000)-a an tr lanah chuan hnuzng na benvawn neiho mi 20 te chu ni khata drkar 6 tal, kr khata ni 3 tala an enkawl pawhin tuman ziaawm lam an pan lo. N.T. Kuipers-a te pawhin thirhipthei wngphah hmanga damlo 15 an enkawlnaah na hriatna leh thazm (sympathetic nerve)-ah danglamna engmah a thlen lo tih Journal of Applied Physiology (2007)-ah an sawi. Chuvng tak chuan thirhiptheiin tihdamna a nei ni ngeia experiment an puanzr tawhte pawh tihdan ziktluak leh rin tlk, tehkhwng tluantling hmanna a ni hlawm em tih an han zir chiang leh chhwng ta a. A tam zwk chu scientific chanchinbu (peer-review) mumal pawh ni lova an chhuah, a ziktluak deuhte pawh an experiment-a tehkhawng mumal lo lutuk leh zirna huang zim (sample size te) an ni tih an han hai lang leh ta a. Tehkhwng \ha pawimawhzia a lo lan hnu chuan experiment hmasa ho chu a rin tlk loh thu Leonard Finegold leh Bruce L. Flamm ten British Medical Journal (2006)ah an hrilhfiah chiang hle. Max H. Pitter te ho pawhin thirhiptheiin na a tihdam chungchng experiment tluantling ho an zir chikna (meta-analysis), Canadian Medical Association Journal (2007)-a an chhuahah pawh thirhiptheiin na a tidam lova, inenkawl nan hman a \hatna a awm lo tiin thu an tiltlu hmiah bawk. Thirhipthei khwl (pulsed magnet) pawh hi tisa chhngril hnathawh tidanglam thei a ni tih hriat ni tawh mah se thirhipthei khwlin mipa 10 an enchhin zingah na engmah a chhwk lo tih M.I. Fernandez te ho chuan British Journal of Anaesthesia (2007)-ah an puang. Lu na leh rilru hnual (depression) enkawlna bik thirhipthei chak transcranial magnetic stimulation (TMS) khwl pawh University of Sheffiled, UK-a mi Anthony Barker-an 1985-a a siam chhuah a\ang khan ram changkngah chuan an hmang rim hle. Experiment tam tak a awm tawh hial a, a \henin a tidam an tih laiin a \henin engmah a ni lo an ti a. Chung zinga a (publication) ziktluak zual paruk Jennifer L. Couturier-i zir chikna, Journal of Psychiatry and Neuroscience (2005)-a chhuakah chuan TMS hian tihdamna a nei lo tih a lang leh bawk. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation (2007)-a R.

Defrin-a te hmuhchhuahah pawh zng ruh thazm (spinal cord) na mi 11 zingah TMS leh placebo-a enkawl te na a chhwk vek; placebo effect a ni tih an tr lang. Ram hrang hrang daktawr tena an khaikhawmna tharlm Brain Stimulation (2008)-a chhuakah pawh TMS hmanga na chhwk hi a la rin tlk loh tih an puang. Bnruh tliak a tidam chak em tih an zirnaah C. Constantino te chuan mi 41 ban ruh tuamnaah thirhipthei \ha chi an telh a, chung hovah chuan a khaikhinna (standard time) aiin 35% laiin ruh tliak a dam har zwk (Acta Biomedica, 2007). C.G. Graeves leh T.N. Harlow ten ruhseh enkawl nana an hman thirhipthei bnbun an zirnaah pawh ruhseh nei mi 116-ah enchhinin Complementary Therapies in Medicine (2008)-a an thu chhuahah chuan thirhipthei hnathawh a lang lm lo. Chu ahnkin damlote chuan thirhipthei a chak poh leh an \hatpui niin an ngai vek, thirhipthei tel lo bnbun bun hovah pawh. Chuvngin a \hatpui nia insawi te pawh placebo effect-ah an ngai. Ruhseh benvawn nei mi 95-a khp hrn thirhipthei an enchhinna Journal of Joint and Bone Surgery (2008)-a S.J. MacDonald te hmuhchhuahah pawh damlovin an \hatpuina engmah an hmu lo. Thirhipthei tihdamna lama experiment beih tawh zinga kherkhiap ber Anaesthesia & Analgesia (2007)-a an chhuahah pawh na chhwkna/hnimhlum daktawr specialist rual M.S. Cepeda kaihhruai chuan zai zawh na (postoperative pain) nei mi 165 an finfiah tawhnaah thirhiptheiin na a chhwk chhete eih lo tih a lang. An experiment-ah chuan mi 165 zinga 81 te chu thirhiptheiin an enkawl a, a dang 84 te chu thirhipthei tel lo, a ang tak si (sham magnet)-in an enkawl thung (placebo tihna). Thirhipthei leh sham hmang zingah na an tawrh dn a inang reng tih an finfiah bkah thirhipthei hmangte chu an na a zualkai zwkin nachhwkna (morphine) 1.5 mg lai an mamawh belh zwk tih an hmuchhuak bawk. Chuvngin hetiang natna ril bikah phei chuan hman loh tawp tr an ti nghe nghe. US sawrkr hnuaia damdawi lam zirna chhawmdwltu ber National Institutes of Health png khat, thirhipthei damdawi zirna atna sum pe chhuak hnem ber, National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM) in March 2008-a experiment beih tawh zawng zawng khaikhwmna thuchhuah an siamah pawh zir chianna inang lo tak tak awm mah se, thirhiptheiin natna engmah a tihdam theihna wm a la lang lo tiin thu tlkna a siam hial a ni. Lehlamah nghawng \ha lo a neih hriat ni chuang lo mah se, damlo lung tihphtna hmanrua (pacemaker leh defribrillator) hmang te tn chuan a hlauhawm ngei a ni a la ti zui bawk. Hretu dang engah nge kan ngaih tawh ang? tih chi a ni em, nge mi ten rinna nena dampui nia an in hriat phawt ahnu hmanah, \henkhat tn eizawnna hlwk ni bawk kan ti zl dwn? A eng apawh chu ni se thirhiptheiin timr chhngah thil tidanglam thei pawh ni se taksaah nghawng nasa tihdam emaw tihnat emaw a neih hriat a la ni chuang lo va, mahse sum leh pai dinhmun erawh a tihhek theiah dn a tira kan sawi sumdwnna lenzia a\ang khan a lang. He tihdamna ring tlatte tn chuan electronic thil siamna dwrah thirhipthei hlui dil ta mai se, an hluihlwn tawhte a thlwnin an pe phal trah ngai ila, an hrislnain a hma a swn loh vk pawhin an sahmim talin ngai a awh ang chu. Tichuan pawisate chu science malswmna kan dawn damdawi lei nan hman theuh tr! Chubkah

heng electronic siamtute hi thirhipthei nna inchiahpiah reng an ni a, an hrisl wm bik kan hre lo. Chuvngin natna neite chuan thirhipthei hi pumpelh rih phawt a \ha ber; sum khawhral nan bk a \angkaina an la hmuchhuak si lo. I sahmim tihphai hrim hrim i duh chuan pachhia te hnnah pe rawh.
I pawisa chauh a hip nasa

Khatia sumdwng pa-ina kwnghrn sep-raw-tui a, zunthlum tn phei chuan pancreas a\anga insulin a hip chhuak theia an dam hmiah thei tia duhthawh lutuk tak maia min fah mawlh mawlh phei kha chu ka mumang a ni m tiin ka insik ka insik a! Lwmman themlem tak ka lo dawn phah ve tawhnaa pancreas leh insulin ka hriat ve te kha mumang lam a\anga ka dawn a ni ta ang tiin ka ringhlel rum rum. Mahse ka thu hriat beitham te te kha scientistte hriat dn ngei a ni si tih kan ngaihtuah chuan kan kehme leh zumthlum tihte hi a lo inang hlawm niau khk lo a nih dwn hi ka ti ta. Ni khat thil thua millionaire ni duh tn phei chuan hetiang thirhiptheiin insulin a hip chhuak, a tidam tih thuartham leh science dn kalphung a\anga ni thei lo thil eng pawh, ti thei si te chuan an ti thei ngei a ni tih an entir theih chuan James Randi educational Foundation, Florida, USA (www.randi.org) chuan dollar maktaduai khat eng tik lai pawhin a pe thei a nia. Kwnghrn tih vel zuar hah lova zu dil theih reng a ni. Thilmak ti thei nia inchhl tam takin an beisei tawh a, tuman an la hlawh chhuak ta lo. Chutianga fiahna meipui a paltlang hma chuan kei chuan kwnghrn hlai hliap hluap, thirhipthei inbel Rs. 1,500/-a lei ai chuan ek fn zawrh pawh a la \angkai zwk maithei lei \ha atn. An kwnghren te lah chu a to to nn chuan inpenparh chu sawi loh intihdangdai nan takngial pawha iaiawm pwl tak a la ni ta dah rual a dul kiar hrn thp nan chuan a \ha mai wm mang e chu ka ti.

Оценить