You are on page 1of 4

Ciuma neagr

Definiie
Cea mai crunta epidemie din istoria scrisa a omenirii a maturat totul in cale,din China pana in Europa,lasand in urma milioane de cadavre. Boala care va purta numele de "Moartea neagra",pentru ca hemoragia dadea nastere unor pete negre afecta tot organismul. Ciuma a fost probabil adusa din vestul Asiei de catre comercianti din China ce importau blanuri investate cu purici purtatori. In 1347,tatarii din Crimeea,ei insasi deja decimati de ciuma,au asediat Caffa,port locuit de multi negutatori italieni.Seful tatarilor a poruncit oamenilor sai sa catapulteze cadavre ciumate peste zidurile orasului,pentru a ii infecta pe locuitorii acestuia.Cand italienii din Caffa au fost atinsi de molima,ei au fugit acasa la Genova,Messina si Venetia,cele trei orase fiind primele din Europa care au simtit efectele Ciumei Negre.In iunie 1348,ciuma a ajuns la Paris.In aceeasi vara,ea a patruns in porturile din sud-vestul Angliei.Ciuma s-a abatut asupra Londrei la inceputul anului 1349 si a ajuns in Scotia in decembrie.Trecand marea nordului ea a pustiit Scandinavia in cursul anului 1350. Peste tot,aparitia brusca a simptomelor aducea groaza si nenorocie. Nimeni nu parea in siguranta:orasenii si taranii,bogatii si saracii,erau secerati deopotriva.Jumatate din cei 90.000 de locuitori ai Florentei au murit. Pe cand ciuma ucidea traiul normal si nadejdea,legaturile societatii au inceput sa se destrame.Cei sanatosi fugeau de cei bolnavi,parintii isi abandonau copiii.Recoltele ramaneauneculese,vitele neingrijite.Zeci de mii de sate ramaneau pustii,oamenii fugind din calea dezastrelor aduse de ciuma.

Orasele faceau in general tot ce puteau,dand decrete ce controlau comertul cu zonele infectate.Dar pe masura ce conducatorii cadeau prada bolii,legea si ordinea aproape se naruiau. Timp de 300 de ani,de la 1300 la 1600,ciuma a fost unul dintre flagelurile Europei alaturi de foamete si de razboi. Pe cand ciuma se stingea in apusul Europei,ea lasa in urma un continent in ruina.Estimarile numarului de morti sunt vagi-existau putine documente,iar impactul era diferit de la un loc la altul.Pe tot cuprinsul continentului probabil ca circa 20-25 milioane de locuitori au murit.Au trebuit sa treaca 150 de ani inainte ca populatia de pe continentul naruit sa revina la nivelul anterior.

MAREA CIUMA DIN 1665


Doi ani la rand, in secolul 17, Londra a suferit doua dezastre teribile. In primavara si vara anului 1665 o epidemie de ciuma bubonica s-a intins din parohie in parohie pana ce mii de oameni au murit. In anul 1666 Marele Foc din Londra a distrus majoritatea centrului marelui oras, dar a reusit sa omoare si multimea de sobolani negrii si pureci care transmiteau diversi bacili, printre care si ciuma.

Ciuma bubonica, sau Moartea Neagra, dupa cum a fost denumita in Anglia secole de-a randul, era o boala dureroasa; pielea victimelor se inegrea pe alocuri, glandele se umflau, apareau stari de voma, limba se inflama, iar durerile insuportabile de cap faceau viata pacientilor un adevarat iad pe pamant. Ciuma a avut originile in Est, probabil in China, imprastiindu-se in intreaga Europa cu o repeziciune incredibila. Comunitati intregi au fost sterse de pe fata pamantului iar corpurile neinsufletite bantuiau strazile, nimeni nu mai ramasese in viata pentru a le ingropa... Ciuma "europeana" a luat nastere in Londra, mai precis in parohia saraca St Giles-in-the-Field. A inceput lent, omorand doar 43 de oameni in Mai 1665. In Iunie omora deja 6137 de persoane, ajungand la maximum de tragedii in luna august a aceluiasi an 31 159 de morti.In total 15 % din populatia Angliei a disparut. Perioada de incubare a virusului era de 4 pana la 6 zile. In momentul in care ciuma aparea intr-o gospodarie, aceasta era sigilata, intreaga familie fiind condamnata la moarte. Gospodariile infestate erau marcate cu ajutorul unei cruci rosii, pe usa fiind scrise cuvintele Dumnezeu sa aibe mila de noi! Noaptea cadavrele erau scoase la usa si puse in carucioare care le duceau catre gropile comune pline de ciumati. Una dintre cele mai mari astfel de gropi, cunoscuta si sub numele de "The Great Pit" era situata la Aldgate in Londra. Regele Charles al II lea si curtea sa, a parasit Londra, fugind in Oxford. Cei care aveau posibilitatea , isi trimiteau familiile cat mai departe de Londra, cei saraci insa nu aveau alta varianta decat sa infrunte teribila moarte. Existau diverse asa zise leacuri impotriva ciumei, cum ar fi acoperirea cailor respiratorii cu buchetele mici de flori. Ciuma s-a intins in multe parti ale Angliei, York fiind unul dintre cele mai afectate orase. Victimele

ciumei au fost ingropate inafara peretilor orasului si se spune ca nu au mai fost deranjate niciodata, drept precautie impotriva resurgentei unei noi epidemii de ciuma. In unele orase si sate din Anglia inca mai exista cruci in pietele centrale care aduc aminte de tragica perioada. In Londra, ciuma a durat pana la sfarsitul toamnei cand vremea ara a ajutat la omorarea purecilor, principala cauza de raspandire a virusilor. De-a lungul secolelor ciuma bubonica a maturat Europa si Estul Indepartat. In anul 1900 au aparut astfel de epidemii chiar si in Portugalia si Australia. Gripa pare a fi o forma moderna de ciuma. La sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial o epidemie de gripa a facut inconjurul lumii omorand in doar un an de zile 20 de milioane de oameni in intreaga lume.