You are on page 1of 34

ANALIZ DE CONFLICT

REALIZAT DE R. PANA

OCRIZA I

CONFLICTUL

Criza
un incident sau situaie (dificulti, tensiuni etc.) care implic existena unei ameninri la adresa unei naiuni, a teritoriilor acesteia, cetenilor, instituiilor, infrastructurilor sau intereselor sale vitale, care evolueaz rapid i creeaz premise de natur diplomatic, economic, politic sau militar ce oblig la analiza angajrii resurselor i a forelor pentru a realiza obiectivele de securitate naional

Tipurile de criz
POLITICE ECONOMICE

ECOLOGICE

SOCIALE

Criza
O , n cele mai multe cazuri, este generat

de faptul c factorii responsabili scap de sub control majoritatea sau toate prghiile activitii i proceselor politicodiplomatice, economice, militare etc., ceea ce duce la disfuncionaliti minore i/sau majore ale modului de organizare a unui sistem.

gestionarea crizei reprezint


un set de aciuni ce pot fi luate de autoriti i/sau de structurile regionale sau internaionale cu competene n domeniu pentru stpnirea unei situaii de criz i evitarea potenialelor efecte distrugtoare asupra sistemului respectiv.

etapele gestionrii unei crize sunt


O prevenire, O identificare, O schimb de informaii, O coordonare, O luarea deciziei.

Succesul unei misiuni de gestionare


previn reluarea ostilitilor armate ntre prile beligerante, tiut fiind faptul c meninerea unui acord de ncetare a focului reprezint funcia primar a oricrei entiti implicate i o condiie esenial n ncercarea de reconciliere a prilor. O n al doilea rnd, misiunea respectiv trebuie s faciliteze o soluionare final panic a disputei. Aceast ntreprindere poate constitui, adesea, o sarcin foarte grea, deoarece, chiar dac principalele surse generatoare ale disputei pot fi soluionate, ameninarea cu izbucnirea unei noi dispute este permanent prezent.
O n primul rnd, operaia de gestionare trebuie s

etapele de parcurs pentru succesul oricrei misiunii de gestionare a unei crize sunt:
identificarea riscurilor i vulnerabilitilor de orice natur; 2. centralizarea constatrilor, 3. formularea prioritilor i a msurilor recomandate; 4. implementarea msurilor recomandate.
1.

Nesoluionarea
O ct mai rapid a unei crize duce, adesea,

la un izbucnirea unui conflict.

conflict
O n general, la O conflictul armat lupt armat sau

ciocnire ntre grupri organizate n cadrul unei naiuni sau ntre naiuni cu scopul atingerii unor obiective politice sau militare limitate chiar dac sfera sa de cuprindere este mult mai larg.

conflictul
O este o manifestare a unor antagonisme

deschise ntre dou entiti, individuale sau colective, cu interese incompatibile pe moment, n privina deinerii sau gestionrii unor bunuri materiale sau simbolice.

un conflict ngheat
reprezint o disput/criz nesoluionat, aflat ntr-o stare latent, de echilibru, care poate izbucni oricnd. ntr-o astfel de situaie, dinamica conflictului este conservat, rmne neschimbat.

Profilul conflictului
O se refer la o scurt caracterizare a

contextului n care va fi plasat intervenia: O - geografia fizic, formarea populaiei, istoria recent, structura politic i economic, compoziia social, mediul, poziia geostrategic;

Profilul conflictului
O -

alegeri, procese de reform, descentralizare, construirea de infrastructuri noi, perturbarea reelelor sociale, lipsa de ncredere, ntoarcerea refugiailor i a persoanelor strmutate n interiorul rii, victime n rndul armatei i civililor, prezena forelor armate, zone minate;

Profilul conflictului
O - zone care se afl sub influena unor

factori specifici, fronturile din jurul zonelor cu resurse naturale, zone cu infrastructur i linii de comunicaii importante, zonele cu populaii marginalizate sau excluse din societate; O - evenimente critice, eforturi de mediere, intervenii externe.

Cauzele i factorii principali care contribuie la conflict


O cauze structurale ale conflictului O cauze proxime ale conflictului O factori declanatori O factori noi care contribuie la prelungirea

dinamicii conflictului O factori care contribuie la pace

cauze structurale ale conflictului:


O guvernarea nelegitim, O lipsa participrii n viaa politic, O absena oportunitilor economice i

sociale egale, O inechitatea accesului la resursele naturale, O proasta guvernare etc.;

cauze proxime ale conflictului:


O lipsa de control a sectorului de securitate, O proliferarea armelor uoare, O nclcarea drepturilor omului, O rolul destabilizator al rilor nvecinate, O rolul diasporei etc.;

factori declanatori
O alegerile, O arestarea/asasinarea unui lider sau O O O O

politician cheie, seceta, inundaiile, prbuirea brusc a economiei, lovituri militare

factori noi care contribuie la prelungirea dinamicii conflictului


O radicalizarea prilor implicate, O formarea de grupri paramilitare, O dezvoltarea economiei de rzboi, O agravarea nclcrii drepturilor omului, O disponibilitatea armelor

factori care contribuie la pace


O canalele de comunicare ntre prile O O O O

adverse, procesul de demobilizare, programele de reform, angajamentul societii civile de a susine pacea. politicile mpotriva discriminrii etc.

Dinamica conflictului
O se refer la o evaluare a ceea ce se poate

ntmpla n continuare n contextul dat, O ntr-un interval de timp anume, O pe baza analizei profilului, O cauzelor i actorilor conflictului.

Transnistria
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Descriere. Natura conflictului. Actorii implicai. Situaia politic actual. Prejudicii. Conflictul pe scurt. Situaia militar. Negocierile de pace

Descriere
Nistrului i ocup o suprafa de 4.163 km2 O n mare parte, regiunea este o vale ngust, mrginit de Republica Moldova n vest (411 km) i Ucraina n est (405 km). O Economia Transnistriei este una mixt, bazat pe industria grea (oel), producia de electricitate i produse manufacturiere (textile). O PIB-ul este estimat la 420 mil. de dolari, ceea ce nseamn c republica este una dintre prile cele mai srace ale Europei.
O Transnistria este situat pe malul stng al

Descriere
O n anul 1989, populaia regiunii totaliza, conform

ultimului recensmnt sovietic, 546.400 de locuitori. n decurs de circa 10 ani, aceasta a urcat la 633.600 locuitori (2001), ca urmare a politicii de ncurajare a ruilor de a se stabili aici. Din punct de vedere etnic, structura demografic este aproximativ uniform repartizat: moldoveni 32%, rui - 30% i ucraineni - 29%. n prezent, populaia totalizeaz circa 555.000 de locuitori, majoritatea cretini.

Natura conflictului
Teritorial, intrastatal disputa vizeaz statutul teritoriului din stnga Nistrului. n data de 27 august 1991, Moldova i-a proclamat independena. Declaraia de independen moldoveneasc specific foarte clar c zona transnistrean este, din punct de vedere etnic i istoric, parte a teritoriului Republicii Moldova. Pe 2 septembrie, ca rspuns la proclamarea suveranitii Moldovei, Republica Transnistrean a votat pentru alturarea la URSS.

Actorii implicai
non-statali: separatitii transnistreni (fore de 7.500 de oameni n anul 2007); statali: Moldova (fore de 6.750 oameni); teri: Federaia Rus (fore de 1.150 oameni), OSCE - prin Comisia Unificat de Control (fore de 450 oameni) i Ucraina (mediatori), UE i SUA (observatori).

Situaia politic actual


O Conflict inactiv.

Prejudicii
O 1.000 victime ncepnd cu anul 1992 i

circa 20.000 de persoane strmutate.

Situaia militar
secesioniti care acioneaz n Transnistria se presupune c sunt de origine rus i ucrainean. O Dei, ncepnd cu anul 1994, conflictul a devenit latent, forele secesioniste au continuat s achiziioneze arme de provenien sovietic i ruseasc, n special cele rmase n urma Armatei a 14a i, mai apoi, cele ale forelor ruse staionate aici.
O Cei aproximativ 5.000-10.000 de

Situaia militar
desfurat ntre 5.000-10.000 de trupe n Transnistria. n anul 2001, forele moldovene operau cu elicoptere nu aveau tancuri sau avioane de lupt n zon. O ns, armata Moldovei are n dotare un numr de vehicule de lupt blindate, piese de artilerie (tunuri M-30, lansatoare de rachete BM-21 etc.), arme uoare.
O Prin comparaie, guvernul moldovean a

Situaia militar
O n regiunea de conflict, Rusia are

desfurat circa 1.500 de oameni din Grupul operativ al forelor ruse, un batalion de infanterie moto (500 de oameni) i un regiment de rachete. O Aceste fore sunt nzestrate cu tancuri, transportoare, piese de artilerie, mortiere i diverse arme uoare.

Negocierile de pace
O Negocierile de pace purtate n martie

1992 au acord de ncetare a focului. O Soluiile de federalizare sau de regionalizare propuse n-au fost acceptate de ctre autoritile de la Chiinu, fiind considerate ncercri ale Federaiei Ruse de dominaie de facto n Republica Moldova