You are on page 1of 18

SCHS Nursing Specialist Exam Revision 2 1-the patient at risk of hypothermia a. preoperative patient b. new born c.

post operative patient d. b+c 2- temporary absence of breathing is called a. apnea b. dyspnea c. shallow d. all of them 3-when the apical radial (A-R) pulse are different it is called a. fever b. pulse deficit c. a+b d. non of them 4-TBR are called vital signs because they must be a. present for life continue b. present for life stop c. a+b d. none of them 5-the normal rate of respiration for adult a. 15-30 b. 20-30 c. 12-20 d. 30-50 6-when heart rate less then 50b/m is called a. Brady cardiac b. tachycardia c. tackypnea d. all of them 7-the normal rate of pulse for adult a. 60-100 b.120-160 c. 80-130 d. non of them 8-objective data obtain from a-his family b-his friend c-your observation d-all of them 9-TPR abbreviated for

a-temperature b-pulse c-respirations d-all of them 10-the sits for taking the body temperature a. An axial b. oral c. rectal d. all of them 11- P.O. Means a- By mouth. b- As needed. c- Twice a day. d- Nothing. 12-basic of medical asepsis practices a. hand washing b. linen handling c. a+b d. non of them 13-why put waist restrains a. protect patient from falling b. prevent eating of patient c. a+b d. non of them 14- the place on which organism grow and reproduce is a. portal entry b. susceptible host c. reservoir d. all of them 15-five (RIGHTS)of medication administration s a. right patient .dose and time b. right drug and route c. a+b d. non of them 16-surgical asepsis is called a. clean technique b. hand washing c. sterilization d. all of them 17- all operating rooms are equipped with a. high- speed (flash) sterilization b. hot air c. steam under pressure

d. all of them 18-The most dependable & economical method of sterilization is: a) autoclave b) Dry heat c) Chemical method d) All of the above

19- Dry-Heat Sterilization refers to:a- Hot air oven. b- Steam under pressure. c- Autoclave. d- Nothing. 20- When use Hot air oven as a method of sterilization for 180C minutes the time must be at least :a- 2 hours. b- 1 hours. c- 30 minutes. d- Nothing. 21-which of the following is an example of electrolytes replacement: a) 5% dextrose b)0.9% normal saline c) 5% dextrose in 0.9% normal saline d)Lactated ringer 22-all of the following is anions except: a) Mg b)Cl c) PO4 d)SO4 23-The normal range of blood PH is: a) 7-8 b)7.30-7.50 c) 7.35-7.45 d)7.20-7.40 24-The mode of mechanical ventilator used for the patient whose able to make an inspiratory effort but not enough called: a) Controlled mode b)Assist mode c) Assist-control mode d)All of the above

25-Urinary catheter for male should be taped in: a) Inner thigh b)Below thigh c) Abdomen d)a+c 26-Catheters with 20Fr or 22Fr size are used for: a) Male adult b) Female adult c) Children d) All of the above 27-The only type of urinary catheter that used for short period of time (5-10 minutes) is: a) Folys catheter b) Intermittent catheter c) Suprapubic catheter d) All of the above 28-decrease motility of esophagus result in: a) Constipation b) Indigestion c) Diarrhea d) All of the above 29-which of the following are disadvantages of wound dressing: a) Absorb drainage b) Protect wound from injury c) Rub or stick the wound d) Provide physical comfort 30-Reclean and dress the wound every 24 hours : a) right b) wrong c) not sure d) Non of the above 31which are the area exposed to skin breakdown: a) Elbow b) Abdomen c) Coccyx d) a+c 32-Factors that increase the risk of skin breakdown include a) Obesity b) immobility c) Emaciation d) all of the above

33-To clean or wash back we put patient in: a) Supine position b) Sitting position c) Sideline position d) Prone position 34-The method of sterilization that need 10 hours is: a) autoclave b) Dry heat c) Chemical method d) All of the above 35-The term used to describe the practice to prevent transfer of pathogenic organism is: a) Surgical asepsis b) Medical asepsis c) Hand washing d) Linen handling 36-bradycardia refer to: a- High temperature b-High heart rate c- Low temperature d-Low heart rate 37-The instance for hand washing include: a- before and after patient contact b-after using toilet c- before and after handling of food & drugs d-all of the above 38-Systolic blood pressure means: a) Pressure against blood vessel when ventricle is relaxed b)Pressure against blood vessel when ventricle is contracted c) Can be measured with sphygmomanometer only d)B+C 39-(The heart rate (pulse) is weak) you describe: a- Volume b- Rate c- Rhythm d- Non of the above 40-(Does patient complain from buzzing or ringing sounds?) one of question could asked in examinations of: a) Ears b)Chest c) Eyes

d)Skin 41-(A-R) apical radial reading of 80/70 means: a- Apical 70 ,radial 80 b-Apical 80 , radial 70 c- Pulse deficit d-b +c 42-An example of hydrating solutions include all the following except: a. 5% dextrose b. 0.9% normal saline c. 5% dextrose in 0.9% normal saline d. Lactated ringer 43-One of the following is cations: a. Mg b. Cl c. PO4 d. SO4 44-The normal range of blood ( pH ) is: a. 7-8 b. 7.30-7.50 c. 7.35-7.45 d. 7.20-7.40 45-The mode of mechanical ventilator used for the patient whose respiratory drive is absent called: a. Controlled mode b. Assist mode c. Assist-control mode d. All of the above 46-Urinary catheter that used for female should be taped in: a. Inner thigh b. Below thigh c. Abdomen d. All of the above 47-Catheters with 8Fr or 10Fr size are used for: a. Male adult b. Female adult c. Children d. All of the above 48-The only type of urinary catheter that used for continuous drainage is: a. Folys catheter b. Intermittent catheter c. Suprapubic catheter d. All of the above

49-Increase motility of gastric content in intestine results in: a. Constipation b. Indigestion c. Diarrhea d. All of the above 50-All of the following are advantages of wound dressing except: a. Absorb drainage b. Protect wound from injury c. Rub or stick the wound d. Provide physical comfort 51-clean and dress the wound every : a. 24 hours b. 5hours c. 2hours d. Non of the above 52-All of the following are area exposed to skin breakdown except: a. Elbow b. Abdomen c. Coccyx d. Heels 53-Factors that increase the risk of skin breakdown include all the following except: a. Obesity b. Mobility c. Emaciation d. Incontinence 54-To clean or wash genital area we must put patient in: a. Supine position b. Sitting position c. Sideling position d. Prone position 55-The most dependable & economical method of sterilization is: a. autoclave b. Dry heat c. Chemical method d. All of the above 56-The term used to describe the sterilization, storage, and handling articles to keep them free of pathogenic organism is: a. Surgical asepsis b. Medical asepsis c. Hand washing d. Linen handling

57-Pyrexia is: a. High temperature b. High heart rate c. Low temperature d. Low heart rate 58-The rectal method to take temperature is contraindicated if patient: a. Has Constipation b. Has Diarrhea c. Is an infant d. Non of the above 59-Systolic blood pressure means: a. Pressure against blood vessel when ventricle is relaxed b. Pressure against blood vessel when ventricle is contracted c. Can be measured with sphygmomanometer only d. B+C 60- The term: (The heart rate (pulse) is irregular) used for describing : a. Volume b. Rate c. Rhythm d. Non of the above 61- (Is the sclera appears bruised?) one of question could asked in examinations of: a. Ears b. Chest c. Eyes d. Skin 62- (A-R) apical radial reading of 77 / 70 means: a. Apical 70 ,radial 77 b. Apical 77 , radial 70 c. Pulse deficit d. b +c 63-The first step in providing health care is: a- Assessment b-Determine the need of patients c-Providing nursing care d-All of the above 64-To determine the effectiveness of nursing care after implementation you should do: aPlanning bAssessment cEvaluation dImplementation

65-To correct recording errors you: aDraw a single line through the error bWrite the word error above it and initial next to it cRecord the note correctly dAll of the above 66-Subjective data contain: aChief complaint bPhysical assessment cLab result dAll of the above 67-The doctor told you that temperature is 98.6 o F thats equal: a36.5oC b37oC c38oC d34oC 68-Listening to the heart directly is called: aTemporal pulse bApical pulse cRadial pulse dPopliteal pulse 69-Dose the patient appear oriented means: a) Oriented to time and place b) Oriented to place and person c) Oriented to equipment, place, time, and person d) Oriented to time, person, and place 70-Diastolic blood pressure means: a) Pressure against blood vessel when ventricle is relaxed b) Pressure against blood vessel when ventricle is contracted c) Can be measured with sphygmomanometer only d) None of the above 71-Physical assessment of mouth includes: aGum appearance bDifficult breathing cNasal opening dSniffling 72--The first step in providing health care is: a. assessment b. determine the need of patients c. providing nursing care d. all of the above

73-The practical nurse support the professional nurse in planning by: a. Working to develop written plan of care b. Apply a working knowledge c. Obtain subjective& objective data d. All of the above 74-The correct order of nursing process are: a. Assessment, implementation, evaluation and planning b. Planning, assessment, implementation and evaluation c. Assessment, planning, implementation and evaluation d. Non of the above 75-In which step the nurses develops short & long term goals: a. Planning b. Diagnosis c. Implementation d. Evaluation 76-The purpose of clinical record is: a. Serve as a source of training & education b. Clinical record I legal document c. Valuable source of information d. All of the above 77-Risk factors associated with cerebral vascular accidents a- Hypertension b-Cardiac disease c- Diabetes d-All of them 78-A thermometer with blunt, short, fat bulb called: a. Oral b. Rectal c. Electronic d. Disposable 79-The vital signs includes all of the following except: a. Pulse & respiration b. Blood pressure c. Temperature d. Safety 80-Oral temperature are contraindicated for the following conditions except: a. Unconscious patients b. Diarrhea c. Infants d. Patient breath through mouth 81-Patients at risk of hypothermia includes : a. Post operative patients b. Newborn infants

10

c. Elderly d. All of the above

82-The pulse that found behind the knee called: a. Temporal b. Carotid c. Apical d. Popletial 83-(A-R) apical radial reading of 77 / 70 means: a. Apical 70 ,radial 77 b. Apical 77 , radial 70 c. Pulse deficit d. b +c 84-Gas exchange occurs in: a. Lung b. Chest c. Mouth d. Nose 85-Normal sputum characteristics are: a. Green, yellow and foul smell b. Clear, watery and frothy c. Blood tinged with sweetish smell d. Non of the above 86-The pressure against blood vessels when heart relaxed called: a. Diastolic pressure b. Systolic pressure c. Tachycardia d. a+b 87-Physical assessment of eye includes all except: a. Sclera clear, dull b. Pupil dilated or constricted c. Infested with lice d. Burning or itching 88-Patients at risk for injury include: a. Elderly or confused patients b. Patients with impaired vision c. Patients with impaired mobility d. All of the above 89-Physical assessment of mouth includes: a. Gum appearance b. Difficult breathing c. Nasal opening

11

d. Sniffling 90-physical condition that encourage skin breakdown in patient who is confined to bed: a. immobility b. Heart attack c. hypertention d. pyrexia

91-the purpose for urinary catheterization include: a. releave urinary retention b. empty the blader c. a+b d. non of the above 92-the most commonly used indwelling catheter is: a. intermittent b. folys catheter c. suprapubic catheter d. non of the above 93-the intracellular fluid composedof total body water: a. 1/3 b. 2/3 c. 3/4 d. 1/4 94-the acid base balance is expressed as: a. PH b. TEMP c. RR d. BP 95-Fluid output regulated by: a. kidney b. lungs c. skin d. all of the above 96-fluid loss occurred in all the following except: a. vomiting b. diarrhea c. burns d. intravenous fluid 97-one of the following is consider as medical asepsis: a. hand washing b. linen handling

12

c. sterilization d. a+b 98-one of the following is not apart of infection chain: a. reservoir b. port of entry c. host d. asepsis 99-P.o route means: a. intramuscular b. intravenous c. by mouth d. subcutaneous 100-the doctor order to give medication q.o.d this means: a. every day b. every other day c. twice a day d. as needed 101-Hypertensive patient require diet restriction in: a. protein b. Sodium c. Carbohydrate d. all of the above 102-The practical nurse support the professional nurse in implementation by: a. Working to develop written plan of care b. Apply a working knowledge c. Obtain subjective& objective data d. All of the above 103-first steps to provide health care a-planning b-determine the need of patient c-evaluation d-non of them 104: Stages of the illness experiences a- Denial b-Acceptance c- Recovery d-All of them E- Non of them 105: Cognitive behavioral strategies in non pharmacological treatment of pain include

13

abcd-

Relaxation therapy b-Education Distruction d-All of them

106: Encephalitis means a- Infection disease of the central nervous system b-Infection disease of the renal system c- Infection disease of the respiratory system d-Infection disease of the cardiac system 107: Categories of basic human needs .. a- Physical needs , emotional , Social b-Social , Emotional , Physical c- Emotional , Physical ,Social d-Non of them 108: Shock means aInadequate blood flow to tissues bb-Cardiac arrest cRespiratory arrest dd-Non of the above 109: Nonpharmacological treatment of pain include.. a- Cognitive behavioral Strategies b-Physical pain relief strategies c- All of them d-Non of them 110-General categories of shock a- Hypovolemic shock b-Cardiogenic shock c- Vasogenic shock d-All of them c-Non of them 111: The sequences of general adaptation syndrome related to stress are a- Alarm stage , Resistance , Exhaustion b-Resistance ,Exhaustion , Alarm c- Exhaustion , Alarm , Resistance d-All of them 112: Emotional responses to illness and hospitalization a- fear b-Anxiety c- Stress d-Over dependency E-All of them 113: Classification of pain according to. a- Intensity b-Sources

14

c- Length of time d-All of the above 114: Morphin may be administered a- Oral b-Intramuscular c- Intravenous d-Subcutaneous F-All of them 115:-Urethroscope used to examine . a- ureter b-Kidneys c- Urethra d-Larynx 116: Vasogenic shock includes .. a- Neurogenic b-Septic c- Anaphylactic d-all of the above 117: General treatment procedures for shock.. a- Fluid and blood transfusion b-Positioning c- Oxygen if needed d-Drug therapy E-Constantly monitor and record F-Identify and treatment cause of shock g-All of them 118: The best early detection of internal bleeding through a- Vital sign b-Restlessness c- Cool , moist skin d-Non of them 119: If C P R is performed on a victim by one person which of the following ratios of cardiac compression to pulmonary ventilation would be used a- 6 compression to 2 ventilation b-5compression to 1 ventilation c- 15 compression to2 ventilation d-10 compression to 2ventilation 120-Basic life support include a- Open air way b-Restoring breathing c- Restoring circulation d-All of them 121: The immediate postoperative complication expected

15

a- Respiratory distress , Hypovolemic shock b-Cardiac arrest , hypertension c- Hypotension , renal failure d-All of the above 122: When a patient is vomiting postoperatively the most important nursing objectives is to prevent a- Aspiration b-Dehydration c- Rupture of suture line d-Metabolic acidosis 123: If C P R is performed on a victim by two persons which of the following ratios of cardiac compression to pulmonary ventilation would be used a- 6 compression to 2 ventilation b-4compression to 4 ventilation c- 5 compression to 1ventilation d-10 compression to 2 ventilation 124: List dimensions of adapting to change a- Developmental b- Psychosocial c-cultural d-Physiology e-All of them 125: Main purpose of leg exercises in postoperative period is . a- Prevent foot drop b-Prevent muscles atrophy c- Improve circulation d-Decrease pain

126: Which of the following position is optimal for a client having a nasogastric tube inserted a- Fowlers b-Prone c- Side ling d-Supine 127: In the normal adult woman the average number of red blood cells per cubic millimetes is from each kidney to the bladder: a- 3.8- 5.8 million/cumm b-4.5- 6.5 million/cumm c- 11.5- 16.5 million/cumm d-13.5- 16.5 million/cumm 128: In the normal adult normal value of fasting blood sugar is

16

a- 80-120 mg/dl b-65-100 mg/dl c- 70-100 mg/dl d-80-150 mg/dl 129: Casts are used to .. a- Immobilize fracture b-Prevent movment in soft tissue injuries c- Maintain proper alignment and correct deformities d-Permit early mobilization e-All of them 130: Traction is used to a- Reduce and immobilize fractures b-Prevent fracture deformities c- Relieve muscles spasm d-All of them 131: Signs and symptoms associated with fractures are a- Pain b-Deformity c- Abnormal mobility d-Discoloration e-All of them 132: When assessing patient with fracture check the . a- Pain , pulse , pallor , paresthesis , paralysis b-Temperature , pulse , respiration , pain c- Hypotension , pain , paresthesis d-All of above 133- Signs and symptoms of early stage of rheumatoid arthritis a-paresthesis b-Generalized weakness c-Worm , swollen , painful joint d-All of them

17

SCHS Answers (133) 1 D 28 2 A 29 3 B 30 4 A 31 5 C 32 6 A 33 7 A 34 8 C 35 9 D 36 10 D 37 11 A 38 12 C 39 13 A 40 14 B 41 15 C 42 16 C 43 17 A 44 18 A 45 19 A 46 20 C 47 21 D 48 22 A 49 23 C 50 24 B 51 25 C 52 26 A 53 27 B 54

B C A D D D C B D D B A A B D A C A A C C C C A B B A

55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81

A A A B B C C B B C D A B B C A A B D C A D D B D B D

82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108

D B A D A C D A A C B B A D D D D C B B D B D D A A A

109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133

C D A E A E C D G A C D A A C E C A B A E D E A D

18