Вы находитесь на странице: 1из 9

REVIEW FOR PROBABILITY - STATISTICS 1. The graph below shows the grades of students in general college math.

How many fewer students made D's than B's? A. 10 B. 20 C. 30

D. 40

2. The graph below represents the distribution of scores for students at Hy School on the math placement test. Select the statement that is true about the distribution of scores.
18 16 14 12 10 8 6 4 2 0 A B C D F

A. The mean is greater than the mode. C. The mean is greater than the median.

B. The mode is greater than the median. D. The mean, median and mode are all equal.

3. The circle graph shown below gives the number of credits required in each discipline of a college core curriculum.

What percentage of these hours is in English and natural science combined? A. 80% B. 55% C. 50% D. 18%

4. In a factory quality-control test, half of the light bulbs burned for 100 hours. Most of the remaining bulbs burned for 110 hours, while a few lasted for 120 hours. Which of the following is true about the distribution of the number of hours the bulbs burned? A. The mean is greater than the mode. B. The median is greater than the mean. C. The mean is less than the mode. D. The mean, median, and mode have the same value.

Tests\REVprobability

10/31/2006

5. The circle graph shown below represents the budget of a family. Of the next $5000 of the familys income, how much does not go toward savings or automobile expenses? A. 4000 B. 3750 C. 3250 D. 1750

6. The table below gives the distribution of family income based on whether or not the head of household had earned a college degree. Find the probability that a randomly chosen family had a head of household who had earned a college degree? Less than $25,000 $25.000 - $49,999 $50,000 or more 0.18 0.17 0.08 No college degree 0.06 0.27 0.24 College degree A. 0.24 B. 0.57 C. 0.43 D. 0.32 7. An insurance company determines its rates based on the likelihood that a person reaches a particular age. Using the table below, find the probability that a randomly selected woman lives to old age, given that she smokes. Number who die young 250 250 C. 64/173 Number who live to old age. 160 96 D. 80/173

Female non-smoker Female smoker A. 24/173

B. 48/173

8. Six men and four women are competing to become members of a drama group that will consist of two men and two women. How many different drama groups can be selected? A. 24 B. 48 C. 90 D. 96 9. The number of ways of going from City Alpha to City Beta is 5, from City Beta to City Gamma is 4, and from City Gamma to City Delta is 2. How many ways can one get from Alpha to Delta, going through Beta and then Gamma? A. 3 B. 11 C. 30 D. 40 10. How many three-digit odd numbers can be formed using the digits 3, 4, 6, 7 and 8, if no digit can be repeated? A. 12 B. 24 C. 60 D. 120 11. The number of cars on an interstate highway and the number of reported accidents per year for a 6-year period are given below: YEAR NUMBER OF CARS REPORTED ACCIDENTS 1990 36,480 183 1991 40,521 207 1992 43,863 235 1993 54,126 341 1994 57,432 357 1995 63,918 371 Which of the following best describes the information conveyed by this table? A. Increasing the number of cars caused an increased number of accidents. B. There is a negative association between the number of cars and the number of reported accidents in that as the number of cars increased, the number of reported accidents decreased. C. There was a smaller increase in the number of cars and reported accidents from 1994 to 1995 than from 1990 to 1991. D. There is a trend in the number of cars and the reported accidents for the years shown.
Tests\REVprobability 10/31/2006

12. The table below shows the distribution of the cause of fires in a particular state CAUSE Electrical System Heating System Smoking Cooking Appliances Other PERCENTAGE OF ALL FIRES 8 6 20 37 19 10 . How many of the next 400 fires would you expect to be caused by the electrical system or heating system? A. 14 B. 28 C. 54 D. 56

13. Which of the following is/are true for the frequency distribution shown below? i) The median is 3 ii) The mean is 2.25 SCORE 1 2 3 FREQUENCY 2 2 5 A. B. C. D. i) only ii) only i) and ii) Neither i) nor ii)

14. The table below shows the distribution of the number of pets owned by families in one state. What is the modal number of pets per family? Number of Pets Proportion of Families 0 0.45 1 0.25 A. 0 2 0.21 B. 0.45 3 0.04 C. 1 4 0.03 D. 2.5 5 0.02 15. Find the median of the data in the following sample: 5, 6, 10, 8, 4, 5, 17, 5, 8, 2 A. 4.5 B. 5 C. 5.5 D. 7 16. For the following sets of numbers, x represents the same type of measure of central tendency. {1, 3, 3, 5, 10} : x = 3 {2, 2, 6, 6} : x = 4 {1, 1, 1, 1, 1} : x = 1 What is the value of x for {7, 7, 11, 13}? A. 7 B. 9 C. 9.5

D. 13

17. The table below shows the distribution of weekly study hours for students at a public school. What percent of students studied less than 10 hours per week? Hours Spent Studying per Week 0-4 5-9 10-14 15-19 Percent of Students 17 34 29 20

A. B. C. D.

29% 34% 49% 51%

Tests\REVprobability

10/31/2006

18. The line graph below shows the number of shares of a certain stock sold from June to December.

Which one of the following is true according to the graph given above? A. The number of shares of stock increased each month from June through September and then decreased for the remainder of the year. B. The difference between shares sold in September and July is 30 shares. C. The percent increase from July to August is 20% D. A change in the month of the year caused the number of shares to fluctuate. 19. Which of the following is true for a set of scores that is normally distributed? A. 100% of the scores fall within 3 standard deviations above and below the mean. B. The percent of scores between 2 and 3 standard deviations equals the percent of scores between 1 and 2 standard deviations. C. The percent of scores greater than 1 standard deviation above the mean is equal to the percent of scores less than 1 standard deviation below the mean. D. The mode is greater than the mean. 20. The probability that a newborn infant is a girl is 1/2. What are the odds in favor of a having a girl? A. 1 : 1 B. 1 : 2 C. 2 : 1 D. 1 : 4 21. There are 100 coins in a bag, including 23 pennies, 16 nickels, 18 dimes, 19 quarters, 11 half-dollars, and 13 silver dollars. If one coin is selected at random, what is the probability it is not a penny? A. 23/100 B. 1/2 C. 77/100 D. 0 22. Scores on a standardized examination are normally distributed with a mean of 310 and a standard deviation of 30 . Approximately what proportion of examinees score below 265? (See table below) A. 0.866 B. 0.433 C. 0.134 D. 0.067 Standard deviations above the mean .00 .25 .50 .75 1.00 1.25 1.50 Proportion of area between mean and indicated standard deviations above the mean .000 .099 .192 .273 .341 .394 .433 Standard deviations above the mean 1.75 2.00 2.25 2.50 2.75 3.00 Proportion of area between mean and indicated standard deviations above the mean .460 .477 .488 .494 .497 .499

Tests\REVprobability

10/31/2006

23. The table below indicates scores on an examination and their corresponding percentile ranks. What percentage of scores lies between 18 and 20? SCORES PERCENTILE 20 19 18 17 16 RANK 99 86 70 59 23 A. 70% B. 30% C. 29% D. 86%

24. A group contains 40 men and 80 women. If one person is randomly selected from the group, what is the probability of selecting a man? A. 1/3 B. 1/2 C. 2/5 D. 2/3

25. The following is a description of students at a large university by sex and grade level: Gender Female Male Freshman 7% 10% Sophomore 16% 12% Junior 9% 14% Senior 8% 24%

What is the probability that a randomly selected university student is a female or a freshman? A. 0.57 B. 0.50 C. 0.07 D. 0.40

26. Eight cards, numbered 1 through 8, are put into a box. If three cards are randomly selected (without replacement), what is the probability all three will be even? A. 1/14 B. 1/2 C. 1/8 D. 3/64

27 A box contains 10 tennis balls, of which 2 are defective. If two balls are randomly selected with replacement, find the probability that at least one is defective. A. 1/25 B. 16/25 C. 9/25 D. 24/25

28. A box contains four blue marbles and two green marbles. If two marbles are drawn in succession without replacement (that is, the first marble chosen is not returned to the box before the second is selected) what is the probability that the first selection is a blue marble and the second is green? A. 4/6 + 2/6 B. 4/6 + 2/5 C. 4/6 x 2/6 D. 4/6 x 2/5 29. A box contains three cards with the letters A, B and C. Two cards are selected from the box. After the first card is selected, it is immediately replaced in the box. A second card is then selected. Which set represents an appropriate sample space for this experiment? A. { A,B,C } B. { AB, AC, BC} C. { AB, AC, BA, BC, CA, CB} D. { AA, AB, AC, BA, BB, BC, CA, CB, CC. } 30. A teacher randomly selects 2 students from a group of 9 students to be on a committee. What is the probability the two oldest students were selected? A. 2/9 B. 1/9 C. 1/36 D. 1/18 31. The government of a large city wants to know if its citizens will support the construction of a new public library. The government is to conduct a survey of a sample of the citys residents. Which one of the following is most appropriate for obtaining an unbiased sample of the citys residents? A) Survey a random sample of writers, professors and students living in the city.
Tests\REVprobability 10/31/2006

B) Survey every fifth person who walks into the citys present library on a randomly selected day. C) Survey a random sample of persons within each geographic region of the city. D) Survey a random sample of persons within each geographic region of the state in which the city is located. 32. The probability that a person visiting Dr. Ruths office is retired is 0.3. Find the probability that exactly 4 of the next 10 people visiting the office are retired. 6 4 6 4 4 6 4 6 B. 10 C 4 (0.3) (0.7) C. 10 C 4 (0.3) (0.7) D. 10 C 4 (0.3) (0.97) A. 10 C 4 (0.3) (0.97) 33. The odds against a horse winning a race are 7:2. What is the probability the horse wins the race? A. 7/9 B. 2/7 C. 2/9 D. 9/2 34. The life of GE light bulbs are normally distributed with a mean of 1250 hours and a standard deviation of 100 hours. If 500 light bulbs are tested, about how many would be expected to last between 1250 and 1450 hours? USE TABLE THAT IS ON QUESTION 22 A. 477 B. 239 C. 200 D. 23

35. Students at one school were asked to rate their instructors on a scale of 0 to 5, with 0 being the worst rating and 5 being the best. The table below shows the ratings given and the corresponding percentile ranks. Seventy-eight percent of instructors received ratings below which number? Rating Percentile Rank 5 99 4 94 A. 1 3 78 B. 2 2 36 C. 3 1 19 D. 4 0 05 36. Which of the following would be the best estimate of the standard deviation for the data 5,7,9,9,11,13 A. 2 B. 5 C. 8 D. 9 37. The graph below shows the yearly average rainfall in inches for 1989-1994 in Florida.

50 40 30 20 10 0 1989 1990 1991 1992 1993 1994


What was the average rainfall for 1992? A. 28 B. 30 C. 35 38. What is the mean of the data in the following sample? A. 5 39. B. 6 C. 7

D. 40 5, 12, 5, 13, 8, 5, 7, 5 D. 7.5

What is the mode of the data in the following sample? 7, 2, 10, 5, 3, 12, 8, 5 A. 4 B. 4.5 C. 5
10/31/2006

D. 6 6

Tests\REVprobability

40.

Matthew has a quarter, a dime, a nickel, and a penny. He plans to use three of the coins. How many different groups of coins can he choose? A. 12 B. 6 C. 4 D. 3

Tests\REVprobability

10/31/2006

41.

The following plot depicts the rainfall in inches and the yields of wheat in bushels per acre. Which of the following best describes the relationship between the amount of rainfall and yields of wheat. A. There is no apparent association between rainfall and wheat yield. B. An increase in rainfall caused an increase in wheat yield. C. There is a positive association between rainfall and wheat yield. D. There is a negative association between rainfall and wheat yield.

42. The graph below shows the yearly average rainfall in inches for 1988-1994 in Florida. Find the average rainfall for 1993.
45 40 35 Inches 30 25 20 1989

1990

1991

1992

1993

1994

A. 35

B. 39

C. 40

D. 41

43. The table below shows the distribution of telephones per home. What is the mean number of telephones per home? Number of Telephones in Home Proportion of Homes 0 0.05 A. 2 1 0.19 B. 2.24 2 0.36 C. 2.5 3 0.29 D. 3 4 0.09 5 0.02 44. The table below shows the distribution of American cars by fuel consumption (highway miles per gallon) in 1984 and 1994. What was the interval that contained the median miles per gallon for an American car in 1984? Miles per Gallon 16 - 19 20 - 23 24 - 27 28 - 31 32 - 35 36 - or more Percentage of Cars 1984 9 27 18 34 10 2 Percentage of Cars 1994 0 3 31 50 13 3

A. B. C. D.

20 - 23 24 - 27 28 - 31 34

Tests\REVprobability

10/31/2006

45. The number of credit hours taken by students at a certain college out west is given in the following table. Select the statement that is true about the distribution of credit hours.
18 16 14 12 Number of 10 Students 8 6 4 2 0 18 15 12 13 16

Credit Hours

A. The mean is less than the mode. C. The mode and the mean are the same.

B. The mode and median are the same. D. The median is greater than the mode.

46. Find the area to the right of z = 1.25 on the standard normal curve. USE THE TABLE AT QUESTION 22 A. .106 B. .206 C. .794 D. .606 E. .894 47. Six swimmers will compete for first, second, and third prizes in the freestyle events. How many different ways can the awards be made? A. 3 B. 20 C. 25 D. 120 48. The probability that a student will pass an examination is 0.83. Find the probability that the student will not pass. A. 0 B. 1 C. 0.83 D. 0.17 49. Slips of paper numbered 1 through 10 are placed in a bowl, and one slip is chosen at random. What is the probability that the number is odd, or less than 5? A. 3/5 B. 9/10 C. 7/10 D. 1/5 50. A marble is chosen at random from a bag containing 7 red, 4 white and 5 orange marbles. What is the probability of choosing either a red or a white marble? A. 7/16 + 4/16 B. 7/16 + 4/15 C. 7/16 x 4/16 D. 7/16 x 4/15

********************************************************************************************************************** **********************************************************************************************************************

ANSWER KEY REVIEW PROBABILITY/STATISTICS QUES ANS QUES ANS QUES ANS 1 A 11 D 21 C 2 D 12 D 22 D 3 C 13 A 23 C 4 A 14 A 24 A 5 C 15 C 25 B 6 B 16 B 26 A 7 B 17 D 27 C 8 C 18 B 28 D 9 D 19 C 29 D 10 B 20 A 30 C

QUES 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

ANS C C C B C A C D C C

QUES 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

ANS C B B B A A D D C A

Tests\REVprobability

10/31/2006