Вы находитесь на странице: 1из 43

IGIEN, CALITATE I TEHNOLOGIE ALIMENTAR

Curs 4. Bune practici de fabricaie (GMP ).Procedurile standard pentru igienizare (preoperaional i operaional)(GHP)

Bune practici de fabricaie (GMP = Good Manufacturing Practices)


Bunele practici de producie (GMP) reprezint o combinaie de proceduri de producie i de control al calitii, care are ca scop de a se asigura c produsele sunt realizate strict n concordan cu specificaiile lor. GMP face parte din sistemul de asigurare a calitii produselor alimentare i reprezint msuri preventive ce vizeaz condiiile de organizare intern i extern n scopul reducerii probabilitii de contaminare a produsului din surse interne sau externe.
Toate persoanele care produc i distribuie produse alimentare trebuie s nvee s aplice n practic att prevederile Codex Alimentarius ct i RCE 852/2004- Privind reguli generale de igien i RCE 853/2004- Privind reguli specifice de igien

Bune practici de fabricaie (GMP = Good Manufacturing Practices)


Definiie: Ghidurile de bune practici pentru sigurana alimentelor sunt instrumente utile, de mare importan pentru operatorii din industria alimentar care i ajut s respecte regulile de igien n toate etapele lanului alimentar.
Scop i obiectiv: - Crearea unei structuri de baz privind condiiile generale pentru producerea de alimente sigure pentru sntatea consumatorilor, urmrind ntregul lan de circulaie al alimentelor: aprovizionare, producie, desfacere, transport, comer, consum i de a permite oricrui operator s-si adapteze propriul mod de lucru la acesta.

Bune practici de fabricaie (GMP = Good Manufacturing Practices)


GMP reprezint o combinaie ntre instruciunile tehnologice i procedurile de asigurare a calitii (verificarea cu conformitatea materiilor prime, verificri n diferite etape ale procesului tehnologic etc. ). Prin bunele practici de igiena (GHP) se verifica dac operatorii din sectorul alimentar aplic n mod curent i corect proceduri legate de :

Bune practici de fabricaie (GMP = Good Manufacturing Practices)

Controalele informaiilor privind lanul alimentar Proiectarea i ntreinerea spaiilor i a echipamentelor Igiena preoperaionala i post operaional Igiena personalului Pregtirea n domeniul igienei i al procedurilor de lucru Lupta mpotriva duntorilor Calitatea apei Controlul temperaturii Controalele mrfurilor alimentare, acre intra si ies din unitate i a documentelor care le nsoesc

Cerine ale aplicrii sistemului GMP pe crircuitul alimentar

Cerine pentru localuri i faciliti Condiii generale privind cldirile i anexele Cerine privind utilajele, instalaiile i ustensilele Cerine pentru procesul de fabricaie Cerine pentru procesul de producie Cerine pentru transportul produselor alimentare Igienizarea personalului

Cerine ale aplicrii sistemului GMP pe crircuitul alimentar


Amplasarea unitilor Trebuie s fie proiectate, construite, adoptate i meninute a.. s corespund scopurilor pentru care sunt destinate Localurile i structurile unitilor vor avea mrimea corelate cu volumul produciei Modul de construcie trebuie s uureze ntreinerea i aplicarea operaiunilor de igienizare Spaiile trebuie s fie amplasate logic, conform fluxului de fabricaie, pentru a se evita contaminrile ncruciate, interferenele i ntreruperea fluxului, precum i operaiunile de igienizare sau de meninere a acesteia.

Cerine ale aplicrii sistemului GMP pe crircuitul alimentar


Incinta i mediul nconjurtor Se face la o zona suficient de mare fa de zonele care genereaz factori de risc pentru sigurana alimentelor , a.. s se poat evita contaminarea produselor fabricate ( Ex. Combinate chimice, gropi de gunoi, grupuri sanitare publice etc.)
Terenul Configuraia terenului este conform cu specificaia tehnic, fr pante periculoase sau denivelri si nu prezint tendine de surpare sau alunecare. In timpul ploilor si zpezilor nu exist riscul de inundaie in incint.

Cerine ale aplicrii sistemului GMP pe crircuitul alimentar


Cldirile i anexele sunt realizate astfel nct s se evite posibilitatea contaminrii. aceasta sunt ntreinute n stare corespunztoare pentru a evita apariia infiltraiilor , a igrasiei care poate contamina produsele.
Construciile sunt proiectate, amplasate si construite pentru a asigura o bun desfurare a procesului de producie astfel: Se permite efectuarea operaiilor de igienizare, reducnd contaminarea prin microclimat. Suprafeele i materialele care vin in contact cu alimentele sunt realizate din materiale netoxice, care permit curirea uoara si meninerea igienei. Ferestrele si uile exterioare sunt realizate din tmplrie uor de curtat i igienizat.

Cerine ale aplicrii sistemului GMP pe crircuitul alimentar


Tavanele i instalaiile fixate in partea superioara a ncperilor sunt realizate si finisate nct sa nu permit acumularea condensului si murdriei. Cldirile sunt sntoase, nu au igrasie, si sunt adecvate proceselor ce se desfoar n interior precum si depozitarii materiilor prime. Spatiile tehnologice sunt separate intre ele i realizeaz un flux tehnologic corect , evitndu-se contaminarea ncruciata. Fluxurile din spatiile de producie au fost stabilite astfel nct sa se evite contaminarea preparatelor culinare sau intersectarea acestora cu cele nealimentare materii prime, ambalaje, ustensile i utilaje, cele curate cu cele murdare. Cile de acces din spatiile de producie si depozitare sunt meninute in permanenta stare de curtenie.

Cerine ale aplicrii sistemului GMP pe crircuitul alimentar


Zidurile sunt astfel construite nct nu permit acumularea de murdrie si mucegaiuri. mbinrile intre perei/ ntre perei si pardoseala permit o buna igienizare. Pereii interiori sunt faianai. Pardoselile sunt netede i uor inclinate acoperite cu materiale non absorbante. Acestea sunt uor inclinate in jurul gurilor de scurgere care au rigole de inox. Tavanele spatiilor de producie si de depozitare sunt amplasate la o nlime corespunztoare pentru a permite exploatarea echipamentelor de lucru . Acestea sunt vopsite cu vopsea lavabila astfel nct pot fi igienizate si ntreinute corect. Ferestrele permit deschiderea in vederea aerisirii naturale , sunt din termopan, dotate cu plase mpotriva insectelor, plase care sunt detaabile si se pot curata ori de cate ori este nevoie. Ferestrele de sticla nu sunt amplasate in imediata apropierea a fluxului tehnologic.

Cerine ale aplicrii sistemului GMP pe crircuitul alimentar


Cerine pentru iluminat - este natural si artificial cu lmpi protejate cu carcase. Sistemul trebuie sa asigure iluminat de intensitate suficienta pentru desfurarea activitii de producie. Cerine pentru ventilaie - sistemul pentru ventilaie asigura schimbarea completa a volumului de aer interior ; in anotimpul rece se asigura condiiile termica de nclzire fora a se crea apariia condensului. Ventilaia este naturala si forata asigurndu-se microclimat corespunztor. Cerine pentru apa i canalizare apa utilizata respecta condiiile de potabilitate si este proprie consumului uman . ntreaga reea de distribuie a apei in spatiile de producie trebuie sa fie meninuta in bune condiii de funcionare , evitnd posibilitatea de impurificare prin deteriorare.

Cerine ale aplicrii sistemului GMP pe crircuitul alimentar


Controlul calitii apei va fi efectuat : permanent dpdv organoleptic de ctre lucrtori ; periodic dpdv microbiologic de ctre un laborator autorizat sau ori de cate ori exista o suspiciune in privina contaminrii apei , acest lucru se va nregistra intr-un registru de evidenta a calitii apei.
Apa utilizata n scop tehnologic este cea de la conducta oraului si este asigurata de Reeaua oraului sau din puuri proprii. Cerine pentru apa reziduala apa reziduala se elimina in instalaia de canalizare a oraului . Conductele de colectare nu trec prin spaiul de producie sau depozitare , astfel nu exista pericolul contaminrii produselor alimentare.

Cerine ale aplicrii sistemului GMP pe crircuitul alimentar


Cerine pentru ambalaje containere cu capac, etc. designul si tipul materialelor de ambalare asigura protecia corespunztoare a produselor reducnd riscul de contaminare , prevenind deteriorarea. Materialele de ambalare sunt netoxice care sunt avizate sanitar, uor de igienizat asigurnd protecia si meninerea caracteristicilor produsului. Controlul damnatorilor este controlat si executat cu o firma specializata. In unitate sunt asigurate urmtoarele aspecte. - cile de acces sunt dotate cu dispozitive de prevenire a ptrunderii insectelor si roztoarelor - sunt instituite proceduri pentru modul de meninere sub control a duntorilor prin dezinsecie si deratizare - exista un contract de dezinsecie si deratizare conform legislaiei in vigoare.

Cerine ale aplicrii sistemului GMP pe crircuitul alimentar


Cerine pentru managementul deeurilor n vederea desfurrii corespunztoare a evacurii deeurilor, unitatea asigura: depozitarea deeurilor se efectueaz n containere cu capac si saci de unica folosina, cu suprafee lavabile uor de igienizat, in stare buna de utilizare, nedeteriorate evacuarea deeurilor se realizeaz n spaiul special amenajat, care este meninut in stare corespunztoare de igiena, asemenea si containerele, conform programului de igienizare evacuarea deeurilor din unitate se efectueaz frecvent, astfel nct sa nu se creeze excedentul de deeuri, conform contractului cu firma specializata

Cerine ale aplicrii sistemului GMP pe crircuitul alimentar


Cerine pentru grupuri sanitare si vestiare filtru.
Grupurile sanitare ndeplinesc urmtoarele condiii: Toaletele sunt igienice, n numr suficient raportate la personal; Toaletele nu au ieire directa in spatiile de producie Chiuvetele funcioneaz cu acionare igienica (pe baza de senzori) Chiuvetele sunt prevzute cu apa potabila rece si calda, cu dozator pentru substane de igienizare si posibilitatea igienice de uscare a minilor Vestiarul filtru este zona prin care se realizeaz accesul personalului in spatiile de producie si este format din cele trei compartimente: zona pentru depozitarea hainelor de strada zona pentru duuri i toalete zona pentru depozitarea echipamentului de lucru

Cerine ale aplicrii sistemului GMP pe crircuitul alimentar


Hainele purtate in afara incintei nu se depozitarea in acelai loc cu cele de protecie purtate in cadrul incintei, evitndu-se contaminarea ncruciata, iar pentru hainele murdare se asigura strngerea lor intr-un sistem igienic (cos), igienizarea lor efectundu-se de ctre o firma specializata. Pentru vizitatori se asigura echipament de protecie si un traseu fix stabilit. Vestiarele sunt localizate in aceeai cldire cu spatiile de lucru, si sunt amplasate astfel nct sa permit accesul direct al personalului in ariile operaionale.

Cerine ale aplicrii sistemului GMP pe crircuitul alimentar


Spatii de depozitarea a materiilor prime Trebuie asigurate condiii de temperatura si umiditate in conformitate cu caracteristicile alimentelor depozitate, sa permit curtenia, dezinfecie si ventilaia corespunztoare. Fiecare tip de materie prima trebuie identificat ( inclusiv termenul de valabilitate). Materiile prime care pot mprumuta mirosuri se pot depozita in acelai spaiu, dar pe rafturi separate. Materiile prime sunt transportate cu mijloace auto special destinate si avizate sanitar. Furnizorii asigura condiii igienice de transport , rampa de recepie este protejata de intemperii , acoperita , pavimentul este realizat din gresie. Exista acte de atestare a calitativi.

Cerine ale aplicrii sistemului GMP pe crircuitul alimentar


Pereii spaiilor de producie sunt hidroizolai pana la o nlime corespunztoare. Nu sunt urme de prezenta a condensului si mucegaiurilor pe perei. Dotarea cu echipamente, utilaje , suprafee de lucru este conform capacitaii de producie i asigurrii desfurrii normale a procesului de producie i a controlului acestuia astfel nct sa se evite intersectarea fluxurilor salubre cu cele insalubre. Procesele de fabricaie se desfoar n spatii destinate unde sunt asigurate condiii de climatizare si ntreinerea unei stri de igiena stricta impusa de sistemul HACCP. Au fost amenajate puncte speciale pentru igienizare in incinta spaiului de producie, cum ar fi chiuvetele pentru splarea minilor si pentru splarea ustensilelor.

Cerine ale aplicrii sistemului GMP pe crircuitul alimentar


In spatiul de productie sunt organizate fluxuri distincte: Circulatia lucratorilor echipati cu material de protectie pentru desfasurarea procesului tehnologic Circulatia materiilor prime si a materiilor auxiliare; Prelucrarea termica si finala a materiilor prime prelucrate preliminar pentru realizarea preparatelor culinare; Ambalarea si transportul preparatelor culinare; Colectarea rebuturilor si circulatia deseurilor. Sunt asigurate conditii corespunzatoare de temperatura si umiditate.

Cerine ale aplicrii sistemului GMP pe crircuitul alimentar


n scopul desfurrii optime a activitii exista spatii ca :
Spaiu de depozitare a materiilor prime si auxiliare pentru consumul zilnic; Frigidere separate destinate pstrrii materiilor prime Spaiu special destinat pstrrii ambalajelor containerelor cu capac, tvi, tacmuri, vesela. Buctria Loc pentru igienizare vase, vesela si ustensile Loc pentru ambalare preparate si livrare Vestiar tip filtru cu grup sanitar

Cerine ale aplicrii sistemului GMP pe crircuitul alimentar


Echipamentele Echipamentele si utilajele sunt realizate din materiale inoxidabile cu suprafee netede si neabsorbante. Echipamentele si accesoriile care vin in contact direct cu alimentele sunt proiectate si construite astfel nct acestea permit uoara lor curare si igienizare , pentru a preveni contaminarea alimentelor . O serie de echipamente si sunt proiectate si construite astfel nct permit uoara lor curatore si igienizare pentru a preveni contaminarea produselor alimentare. Echipamentele utilizate sunt proiectate astfel nct asigura temperatura necesara conform cerinelor legale , cat de rapid este nevoie si asigura si menin sigurana si acceptabilitatea alimentelor . Aceste echipamente sunt prevzute cu mijloace de control si echipamente de monitorizare a temperaturii sau a duratei de meninere pentru prelucrarea termica .

Cerine ale aplicrii sistemului GMP pe crircuitul alimentar


Amplasarea n incinta Toate ariile de producie sunt amplasate astfel nct asigura desfurarea fluxului continuu pe principiul mers nainte al procesului de producie prevenind contaminrile ncruciate . Amplasarea echipamentelor si utilajelor permite ntreinerea si curirea facilitnd bunele practici de igiena , precum si monitorizarea lor . Sistemul de drenare si ndeprtare a deeurilor este astfel conceput nct sa nu existe riscul de contaminare a produselor sau apei potabile . Sunt disponibile si amplasate adecvat vestiare i toalete care asigura facilitai pentru igiena personalului.

Cerine ale aplicrii sistemului GMP pe crircuitul alimentar


Mijloace de transport Transportul se face numai cu mijloace de transport autorizate, n perfect stare de igien care s asigure pe toat perioada acestei activiti pstrarea nemodificat a caracterelor nutritive, organoleptice, fizico chimice, microbiologice, precum i protecia mpotriva prafului, duntorilor i a altor posibiliti de poluare, degradare i contaminare att a produselor transportate ct i a ambalajelor ncrcare - descrcare Este interzis ncrcarea mpreun, n acelai mijloc de transport al produselor alimentare mpreun cu cele non alimentare Pentru a nu contamina produsele, ncrcare se face n locuri special amenajate, de preferin cu rampe Este interzis aezarea ambalajelor direct pe sol, deoarece exist pericol de contaminare.

Bune practici de igien (GHP = Good Hygiene Practices)


Bunele practici de igiena (GHP) reprezint toate practicile referitoare la condiiile i masurile necesare n toate etapele lanului alimentar, pentru asigurarea siguranei i calitii corespunztoare alimentelor. Intr-o unitate de produse alimentare se aplic numeroase procedee de igienizare. Fiecare faza din procesul de recepie, producie, depozitare i livrare cuprinde unul sau mai multe procedee specifice.
Aplicarea acestor procedee se realizeaz prin igienizare preoperaional i operaional.

Bune practici de igien (GHP = Good Hygiene Practices)


Curtenia si dezinfecia n spatiile de producie i anexe, se executa dup un program ntocmit anual si este actualizat ori de cate ori este nevoie. Programul cuprinde : Proceduri de realizare Materiale folosite Frecventa Responsabilitatea Activitile ce trebuiesc realizate pentru asigurarea igienei in spatiile de producie sunt redate in Plan anual de Igienizare

Bune practici de igien (GHP = Good Hygiene Practices)


Igiena personalului Pentru a preveni contaminarea produselor alimentare de ctre persoanele care intra in contact direct / indirect cu acestea se are in vedere: Meninerea unui nivel adecvat de igiena personala Meninerea unui comportament adecvat Este absolut necesara respectarea unor reguli referitoare la : Controlul medical la angajare si controlul periodic Controlul strii de sntate nainte de nceperea lucrului Respectarea regulilor de igiena la terminarea programului de lucru Igiena personala si folosirea corespunztoare a spatiilor social sanitare Igiena echipamentului de protecie Educaie sanitara

Bune practici de igien (GHP = Good Hygiene Practices)


Controlul medical la angajare i controlul periodic
Se face numai dup un examen medical care sa confirme starea buna de sntate. Rezultatele controlului medical la angajare si controlului periodic trebuie consemnate in carnetul de sntate al angajatului. Conductor echipei sigurana alimentului verifica carnetele de sntate , asigura condiii pentru prezentarea la controale si pstreaz in condiii de sigurana carnetele de sntate.

Bune practici de igien (GHP = Good Hygiene Practices)


Controlul strii de sntate nainte de nceperea lucrului Acesta consta in observare si verificare de ctre seful de tura a : Semnelor de boala Semnelor de oboseala fizica avansata Semnelor de stres Prezentei strii de ebrietate. Personalul cu stare de sntate necorespunztoare nu este admis la lucru si trebuie trimis la medic. Personalul va fi reprimit numai cu avizul medicului. Personalul lucrtor este instruit si obligat sa aduc la cunotina sefului ierarhic orice afeciune digestiva, cutanata, respiratorie.

Bune practici de igien (GHP = Good Hygiene Practices)


Respectarea regulilor de igiena n timpul lucrului. Pe timpul desfurrii programului de lucru personalul respecta urmtoarele reguli de igiena: Sa lucreze echipat numai cu echipamentul de protecie specific activitii ce o desfura. Sa-si spele minile cu apa calda i spun si sa le dezinfecteze dup :
schimbarea operaiei de lucru manipularea materiilor prime si a ambalajelor fiecare pauza , la intrarea in zona de lucru curtarea si dezinfectarea locurilor de munca atingerea parului, nasului, gurii si pielii folosire WC-ului ori de cate ori este necesar

Sa nu intersecteze fazele salubre cu cele insalubre Sa utilizeze pentru colectarea si evacuarea deeurilor numai traseele stabilite In cazul in care in timpul desfurrii activitilor lucrtorul sufer o rnire acesta trebuie sa prseasc imediat locul de munca pentru a se evita contaminarea.

Bune practici de igien (GHP = Good Hygiene Practices)


Respectarea regulilor de igiena la terminarea programului de lucru Regulile respectate la terminarea programului sunt: Sa curee si sa dezinfecteze suprafeele , ustensilele si instalaiile cu care a lucrat Sa cur i sa dezinfecteze spatiile de producie Sa colecteze deeurile rezultate in urma activitii si sa le depoziteze in spatiile destinate acestui scop Sa prseasc spaiul de producie numai pe traseele stabilite in acest sens Sa mearg la vestiar , sa se spele si sa schimbe echipamentul de protecie sanitara cu hainele de strada Sa prseasc unitatea numai pe traseele stabilite care nu se vor intersecta cu spatiile de producie.

Bune practici de igien (GHP = Good Hygiene Practices)


Igiena personala Normativele sanitare prevd pentru muncitorii din sectorul de producie care manipuleaz, prepara, ambaleaz produse sau care vin in contact cu utilajele folosite la prelucrarea acestora obligativitatea respectrii urmtoarelor reguli de igiena personala Dezbrcarea hainelor de strada in vestiare special amenajate in acest scop Scoaterea bijuteriilor, agrafelor, ceasurilor Curtarea minilor cu ap calda i spun , urmata de dezinfecie. Tierea unghiilor i strngerea parului sub boneta mbrcarea echipamentului de protecie sanitara care trebuie sa fie curat si bine ntreinut Prezentarea la controlul strii de igiena i sntate, efectuat de seful de tura sau Responsabilul cu igiena sau Conductor echipa HACCP.

Bune practici de igien (GHP = Good Hygiene Practices)


Echipamentul de protecie sanitara n conformitate cu normele de igiena personalul poarta in timpul lucrului echipament de protecie sanitara. Echipamentul ndeplinete urmtoarele condiii: Sa acopere corespunztor corpul Sa nu se ncheie cu accesorii care pot contamina prin cdere produsele Sa fie intr-o perfecta stare de curtenie Sa fie igienizat de ctre uniti specializate de prestri servicii Echipamentul de protecie trebuie folosit: Ori de cate ori se lucreaz in mediul pentru care sete destinat Tot timpul lucrului Numai in mediu de lucru, in nici un caz in afara lui ( la WC , afara ) Complet si curat , iar daca se murdrete trebuie schimbat imediat Numai de ctre posesorul lui Splarea i dezinfecia echipamentului se execut n spltoria societarii.

Bune practici de igien (GHP = Good Hygiene Practices)


Vizitatori Toate persoanele care intra in ariile de pregtire a produselor alimentare trebuie sa respecte regulile de igiena ale personalului din companie . Vizitatorii trebuie sa poarte echipament de protecie sanitara a alimentului si se supun tuturor regulilor care sunt stabilite , conform ,Instruciunilor de lucru si sa declare la intrare ca nu sunt contaminai sau purttori de boli transmisibile.

Bune practici de igien (GHP = Good Hygiene Practices)


Igienizarea spatiilor de producie are scopul de a asigura : un grad corespunztor de curtenie si masuri adecvate pentru meninerea ei ; controlul mpotriva agenilor patogeni si a altor factori cauzatori de boala ; modul de manipulare si ndeprtare a reziduurilor ; monitorizarea efectiva a procedurilor de meninere a curteniei . Programele de curtenie si dezinfecie precizeaz : zona care urmeaz sa fie curtata , tipul de echipamente si ustensile folosite ; responsabilitile pentru operaiunile de igienizare ; metodele de curatore si frecventa de realizare a ei ; modul de monitorizare ; substanele folosite , concentraia lor , temperatura soluiilor ; procedurile pentru curatore si dezinfectare .

Bune practici de igien (GHP = Good Hygiene Practices)


Temperatura de control Controlul acestor parametrii include timpul si temperatura de prelucrare termica, de rcire , procesare si servire. In cazul temperaturii este luata in considerare : natura alimentului durata de valabilitate a produsului metodele de procesare modul de utilizare al produsului , fiind precizate limitele de toleranta si frecventa monitorizrilor Procedurile in care sunt specificate aceste limite sunt incluse in studiul HACCP In cazul in care aceste limite sunt depite produsele sunt tratate conform procedurii "Controlul produsului neconform" ,iar aciunile corective fiind aplicate conform procedurii Aciuni corective .

Bune practici de igien (GHP = Good Hygiene Practices)


Cerine privind gestionarea materialelor de igienizare
Control nainte de recepie se face prin: specificarea compoziiei substanelor de splare si dezinfectare certificate de calitate emise de ctre furnizori substana activa coninut avizul Ministerului Sntii pentru substana activa

Bune practici de igien (GHP = Good Hygiene Practices)


Cerine privind gestionarea materialelor de igienizare Control nainte de utilizare: stabilirea scopului in care vor fi utilizate substanele chimice asigurarea diluiei conform fisei tehnice verificarea cantitii utilizate Controlul condiiilor de depozitare si de manipulare: depozitarea separata ( ncpere/ dulap) sub o stricta supraveghere pentru a evita supradozarea sau neutilizarea acestor substane la epuizarea substanei chimice ambalajul se distruge.

Bune practici de igien (GHP = Good Hygiene Practices)


Gestionarea deeurilor Se face prin recipiente pentru colectarea fesurilor solide vor fi amplasai n zona de prelucrare preliminara a materiilor prime in zona de splare a veselei in zona de splare a spaiilor de recepie, depozitare si servire. Recipientele sunt cu capac si se deschid prin acionarea pedalei cu piciorul. In interiorul recipientelor sunt introduci saci de polietilena. Deeurile fluide vor fi evacuate prin canalizare. Uleiurile reziduale vor fi colectate in recipiente mecanice. Deeurile rezultate in urma dezambalrii materiilor prime ( hrtii, cutii, pungi, ldie polietilena) vor fi colectate in zona de recepie si vor fi evacuate in afara zone de recepie spre platforma de evacuare a deeurilor cu ajutorul sacului de polietilena. Transportul sacilor de polietilena se efectueaz de ctre lucrtorul destinat igienizrii.

Bune practici de igien (GHP = Good Hygiene Practices)


Gestionarea deeurilor Evacuarea deeurilor tehnologice se va face cu ajutorul sacilor de polietilena cu nchidere astfel nct sa nu existe posibilitatea contaminrii. La umplerea recipientelor de colectare in proporie de 75 % operatorii nceteaz activitile din ncpere, nchid sacul de polietilena avnd minile protejate cu mnui de unica folosina dup care vor evacua sacul imediat. Activitile vor fi reluate dup evacuarea deeurilor, aruncarea mnuilor si dezinfectarea minilor. Deeurile se evacueaz la sfritul fiecrui schimb de 8 ore sau cat de des este necesar. Sacii cu deeuri se transporta la platforma de colectare care va fi acoperita, nchisa si racordata la sistemul de alimentare cu apa permind igienizarea dup evacuarea deeurilor din pubele

Bune practici de igien (GHP = Good Hygiene Practices)


Instruirea personalului
Personalul care desfoar activitatea de producie, calificat ( prin cursuri sau la locul de munca) este supravegheat direct de RMC si Responsabilul Resurse Umane in executarea operailor procesului de fabricaie. Periodic, innd cont de condiiile specifice de lucru angajaii sunt instruii cu probleme legate de tehnologie si cerinele sistemului HACCP. Evaluarea instruirilor se face prin testare sau susinere de probe practice. Se menin ca nregistrri, testele si rezultatele probelor de lucru

Bune practici de igien (GHP = Good Hygiene Practices)


Duntori Pentru a preveni accesul damnatorilor si pentru eliminarea nmulirii acestora sunt luate urmtoarele masuri : cldirile sunt meninute in buna stare ; gurile , scurgerile sau alte locuri asemntoare sunt nchise ; geamurile sunt prevzute cu site ; uile si geamurile se nchid etan Pentru prevenirea contaminrii , se fac tratamente periodice cu ageni chimici , iar pentru roztoare s-au pus capcane care nu conin substane toxice , sau capcane mecanice Aceste momeli sunt examinate la intervale regulate pentru detectarea infestrilor. Eradicarea este realizata de ctre personal specializat

Bune practici de igien (GHP = Good Hygiene Practices)


Duntori Cnd se utilizeaz soluii chimice , produsele sunt protejate , iar efectuarea operaiei se face dup terminarea lucrului , respectiv la sfritul schimbului . Dup aplicare , echipamentele si ustensilele sunt curtate si igienizate nainte de utilizarea lor in procesul de producie. Personalul se instruiete cu mijloacele de precauie, in cazul utilizrii substanelor chimice de deratizare.

Оценить