Вы находитесь на странице: 1из 18

GENERALITI DESPRE AMBALAJE

Istoria cartonului ondulat se ntinde pe o perioad de peste 100 de ani, iar apariia acestui material a fost impulsionat de nevoia unui nou tip de ambalaj superior celor existente pn atunci. Hrtia ondulat mecanic, ntre dou valuri canelate, a fost obinut prima dat n Anglia, n anul 1856 i a fost utilizat n premier ca ambalaj de ctre un american, n 1871. Cartonul ondulat propriu-zis a aprut n 1874, n America, cnd s-a adugat, prin lipire, un strat neted de hrtie peste hrtia ondulat. La nceputul secolului XX, apar primele maini de carton ondulat, iar acest produs se impune n industria ambalajelor din America i Europa. n timp, producia de carton ondulat i ambalaje se dezvolt n ritm alert, lrgindu-se gama sortimental i mbuntindu-se calitatea acestui produs. n ara noastr, cartonul ondulat s-a produs prima oar n anul 1957, n fabrica existent la Ghimbav, localitate aflat la 10 km de municipiul Braov. n anii urmtori, acest sector a cunoscut o dezvoltare important, cererea acestui produs pe pia fiind n continu cretere. Odat cu dezvoltarea i diversificarea produciei de bunuri concomitent cu dezvoltarea comerului, are loc i diversificarea i dezvoltarea activitilor de ambalare i implicit a produciei de ambalaje. La nivelul ntregii planete, se consider c aproximativ 99% din producia de mrfuri se tranzacioneaz n stare ambalat. Ambalajul este un sistem fizico-chimic complex, cu funcii multiple, care asigur meninerea sau, n unele cazuri, ameliorarea calitii produsului cruia i este destinat. Ambalajul favorizeaz identificarea produsului, nlesnind atragerea de cumprtori poteniali, pe care i nva cum s foloseasc, s pstreze produsul i cum s apere mediul nconjurtor de poluarea produs de ambalajele uzate sau de componenii de descompunere ai acestora.

Din punct de vedere comercial, ambalajul permite asigurarea n cele mai bune condiii a manevrrii, conservrii, depozitrii i transportului produselor. n Petit Robert (1989), ambalajul este un nveli din materiale i forme diferite n care se ambaleaz un produs pentru transport sau vnzare.

Institutul Francez al Ambalajului i Ambalrii propune urmtoarele definiii n Petit glossaire de lemballage: ambalajul este obiectul destinat s nveleasc sau s conin temporar un produs sau un ansamblu de produse pe parcursul manevrrii, transportului, depozitrii sau prezentrii, n vederea protejrii acestora sau facilitrii acestor operaii; ambalarea reprezint oparaia de obinere a primului nveli aflat n contact direct cu produsul. Institutul din Marea Britanie furnizeaz trei direcii n definirea ambalrii (Fril R., 2001): sistem coordonat de pregtire a mrfurilor pentru transport, distribuie, vnzare cu amnuntul i consum; cale de asigurare a distribuiei la consumatorul final, n condiii optime i cu costuri minime; funcie tehnico-economic, care urmrete minimizarea costurilor la livrare. n Romnia, conform STAS 5845/1-1986, ambalajul reprezint un mijloc (sau ansamblu de mijloace) destinat s nveleasc un produs sau un ansamblu de produse, pentru a le asigura protecia temporar, din punct de vedere fizic, chimic, mecanic i biologic n scopul meninerii calitii i integritii acestora, n decursul manipulrii, transportului, depozitrii i desfacerii pn la consumator sau pn la expirarea termenului de garanie. Tot n conformitate cu standardul amintit, ambalarea este definit ca fiind operaie, procedeu sau metod, prin care se asigur cu ajutorul ambalajului, protecie temporar a produsului. n contextul ambalrii se folosesc o serie de termeni, dintre care amintim materialul de ambalare, materialul de ambalaj, mediu de ambalare, produs de ambalat, preambalare, accesorii, materiale i operaii auxiliare ambalrii etc. Semnificaia i corelaiile terminologiei privind ambalarea mrfurilor, precum i succesiunea fazelor premergtoare ambalrii unui produs, sunt redate schematic n Figura II.1. reprezentnd fazele ambalrii i terminologia folosit. Preambalarea este operaia de ambalare a unui produs individual, n absena cumprtorului, iar cantitatea de produs introdus n ambalaj este prestabilit i nu poate fi shimbat dect prin deschiderea sau modificarea ambalajului.

Exist instruciuni de metodologie legal referitoare la prembalarea unor produse n funcie de mas sau volum. Produsele care ndeplinesc condiiile prevzute de lege vor fi inscipionate cu litera e, de nalimea a cel puin 3 mm, plasat n acelai loc cu masa i volumul nominal. Este interzis tiprirea pe ambalaj a erorilor tolerate. Valorile cantitilor nominale sunt impuse prin lege, publicate n Monitorul Oficial al Romniei pentru fiecare categorie de produse. Este interzis, prin lege, producerea, importarea i comercializarea d e ambalaje neltoare. Preambalajul neltor este preambalatul care creaz impresia c are o cantitate mai mare dect cantitatea nominal. Se consider preambalat nelator dac peste 30% din volumul ambalajului nu este ocupat cu produs sau n cazul n care n pachet exist produs cu mai puin de 15% dect cantitile prevazute de lege. Toate preambalatele fabricate conform instruciunilor trebuie s poarte urmtoarele inscripii lizibile, care s nu poat fi terse: cantitatea nominal; marc sau o inscripie care s permit identificarea ambalatorului sau a importatorului de preambalare; marca e, de cel puin 3mm, situat n acelai cmp vizual cu cantitatea nominal. Aplicarea acestei mrci garanteaz c preambalatul ndeplinete cerinele prevzute de instruciuni. verificarea preambalatelor se face prin eantionare n dou etape: o verificarea coninutului real al fiecrui preambalat din eantion; o verificarea mediei coninutului real al preambalatului din fiecare eantion. pentru fiecare din aceste verificri exist dou planuri de eantionare; un plan pentru verificarea nedestructiv, care nu implic deschiderea ambalajului; alt plan pentru verificarea distructiv, care implic deschiderea ambalajului.

Din motive economice, verificarea distuctiv este limitat la minimum necesar. Un lot este constituit din preambalate cu aceeai cantitate nominal, aceeai arj de producie, ambalat n acelai loc.

Ambalajul se definete ca un mijloc (sau ansamblu de mijloace) destinat s cuprind sau s nveleasc un produs sau un ansamblu de produse, pentru a le asigura protecia temporar din punct de vedere fizic, chimic, mecanic, biologic, n scopul meninerii calitii i integritii acestora n stare de livrare, n decursul manipulrii, transportului, depozitrii i desfacerii pn la consumator sau pn la expirarea termenului de garanie. Operaia de ambalare este un procedeu sau o metod prin care se asigur, cu ajutorul ambalajului, protecia temporar a produsului n timpul manipulrii, transportului, depozitrii, vnzrii, contribuind la nlesnirea acestora, pn la consumare sau pn la expirarea termenului de garanie. n practica curent se mai ntlnete i termenul de preambalare, care reprezint ambalarea parial a produselor efectuat la locul de producie sau de depozitare, n scopul prevenirii unor deteriorri pe fazele de producie. De asemenea, unele produse sunt preambalate naintea vnzrii folosind ambalajele de desfacere. Ambalajul mrfurilor poate fi privit i analizat din dou puncte de vedere: tehnic i economic. Din punct de vedere tehnic ambalajul mrfurilor constituie un ansamblu de materiale destinat proteciei calitii i integritii produsului, destinat facilitrii tuturor operaiilor ce urmeaz n circuitul economic dup ambalarea produselor. Sub aspect economic ambalajul este privit ca un produs finit deoarece n el s-au investit cheltuieli materiale i umane pentru obinerea lui. n comerul actual, practic nu se mai poate concepe marfa fr ambalajul ei. Costuri necesare realizrii ambalajelor Valoarea creterilor calitative ale mrfurilor prin folosirea ambalajului este posibil cu costuri suplimentare apreciabile. Produsul la vnzare este o sum de activiti nmagazinate i reflectate prin pre.

Acestea sunt : valoarea achiziiei ca materii prime sau subproduse ; valoarea prelucrrilor necesare ; valoarea ambalajului ; valoarea transportului de la productor la consumator sau /i la piaa pentru desfacere;

valoarea impozitului pe profit revenit conform legislaiei n vigoare ; valoarea combustibililor i energiei electrice ; alte costuri. Realizarea unui ambalaj presupune efectuarea unor cheltuieli directe (proiectare, crearea funciilor estetice, materiale, manoper i utilaje), ct i cheltuieli indirecte (transport, manipulare, depozitare). Ca n orice alt activitate, i n fabricarea ambalajelor se urmrete obinerea unei eficiene tehnice, economice i sociale ct mai ridicate, mai ales n condiiile n care ambalajul a devenit el nsui un produs ca atare. Conform unor date publicate i prelucrate s-a constatat c valoarea ambalajului reprezint cca. 5-10 % din preul de vnzare al unui produs. Exist ambalaje, cum ar fi produsele cosmetice de lux, la care valoarea ambalajului poate egala sau chiar depi valoarea mrfii ambalate. Ponderea i repartizarea valorii pentru aceste componente ale preului produsului sunt ilustrate n fig. 4.1. pentru produsele alimentare pe piaa SUA, n anul 2001.

V. achiz. V. Prelucr.

18 30

32

V. Amb. V. Transp.

5 8

V. Imp. prof. V.energ. Altele

Figura 4.1 Costul total al mrfurilor

Optimizarea ambalajelor Optimizarea ambalajului pentru un produs dat se face avnd n vedere urmtoarele: definitivarea cerinelor, stabilirea tipului de ambalaj, stabilirea ambalajului optim, stabilirea materialului pentru ambalaj, stabilirea metodei de ambalare, stabilirea tehnologiei de fabricare, marcare.

Ambalajul optim se recomand a se alege din gama de ambalaje standardizate. Concomitent cu diversificarea gamei sortimentale a produselor i ridicarea calitii acestora, ambalajul de prezentare i desfacere ctig n importan devenind ghidul principal de orientare i decizie a partenerilor de contract n alegerea calitii i competitivitii produselor . Realitatea comercial arat c numai n condiiile n care ntre calitatea produsului i calitatea recomandat de ambalaj exist concordan, produsul respectiv are succes pe pia ntrunind aprecierea unanim a consumatorilor. Pe parcursul procesului complex: producie circulaie - consum, produsul alimentar poate fi supus aciunii unor factori interni i externi , a cror prezen genereaz uzura fizic i moral. Uzura fizic a mrfurilor se refer la degradarea ambalajelor ca urmare a aciunii factorilor fizici, chimici, biologici etc. n ceea ce privete uzura moral, aceasta se refer la scderea interesului

consumatorilor, ceea ce duce la ncetinirea procesului de vnzare. Sub acest aspect, ambalajul reprezint unul dintre factorii care au menirea de a crea condiii n ceea ce privete frnarea uzurii fizice, dar i a celei morale. Temeinicia acestei afirmaii este justificat i de faptul c ponderea alimentelor care se ambaleaz a crescut continuu i are tendina s se extind din ce n ce mai mult pe msura dezvoltrii cercetrilor tehnico-tiinifice n acest domeniu. Preambalarea alimentelor a devenit o necesitate social tot mai evident a societii moderne, alimentaia oamenilor ajungnd s depind aproape exclusiv de hran preparat parial sau integral de o industrie consacrat acestui scop. Ambalajul trebuie s reduc minim posibil pagubele provenite din riscurile de manipulare, ncrcare, descrcare, transport, depozitare, distribuie sau cauzate de factori climatici, chimici, fizici, biologici etc. Alturi de caracteristicile funcionale, care asigur pstrarea calitativ i cantitativ a produselor, ambalajul trebuie s corespund i din punct de vedere economic.

Un ambalaj optim trebuie s protejeze bine produsul, s fie uor i ieftin, iar caracteristicile sale tehnice trebuie s faciliteze operaiile de manipulare, transport i stocare i totodat s reprezinte, prin modul n care este conceput, un instrument eficient de marketing.

Tendine de dezvoltare a ambalajelor pentru produsele alimentare Conjunctura actual a influenat si tendinele in dezvoltarea ambalajelor. Astfel, se tinde spre simplificarea acestora i ameliorarea calitii, determinate de criza de materii prime, energie i materiale, de problemele ecologice i exigenele consumatorilor. In general, se apreciaz c trebuie creat un astfel de ambalaj pentru produsul alimentar, care s permit ndeplinirea in cele mai bune condiii a tuturor funciilor sale. Specialitii n domeniu combat ideea unei economii pe seama ambalajelor, atunci cnd funciile de protecie, de raionalizare, de promovare i estetice nu pot fi ndeplinite in mod corespunztor. n rile dezvoltate, cu tradiie ndelungat n producerea ambalajelor, ambalajul este considerat ca parte integrant a produselor de nalt calitate. Consumatorii sunt dispui s plteasc mai mult pentru a avea un produs mai bun, pentru un asemenea produs , modul de ambalare, ambalajul n sine, avnd o importan deosebit. De altfel, n costul produsului ambalat, costul ambalajului variaz de la mai puin de 5% din valoarea produsului pn la 610% sau chiar 15 % din acesta. Preocuprile evidente sunt ndreptate ctre crearea materialelor complexe de ambalaj, multiplicarea i combinarea confeciilor de ambalaje, de mare eficacitate i cu consum specific tot mai mic de material de ambalaj, pe unitatea de mas a produsului alimentar comercializat. Reglementri U.E. referitoare la ambalajele pentru produsele alimentare Ambalajele produselor alimentare care circul n statele UE trebuie s satisfac cerine referitoare la gradul de satisfacere a cerinelor consumatorilor privind calitatea, sigurana, comoditatea i costul ei i n funcie de efectul lor asupra mediului. n acest sens, statele membre ale UE au prevzut:

promovarea ambalajelor standard care faciliteaz reutilizarea lor; favorizarea produciei de ambalaje reduse, volumul i necesarul ambalajelor fiind limitate. eliminarea discriminrilor dintre ambalaje noi i cele recuperate; fabricarea de produse specifice care permit utilizarea de ambalaje obinute din materiale reciclate. Statele membre UE vor exclude de pe pia ambalajele care nu sunt recuperabile sau reciclabile. Instrumentele economice care promoveaz recuperarea ambalajelor i a deeurilor provenite de la acestea sunt adoptate n funcie de specificul fiecrei ri, iar gestionarea deeurilor, mbuntirea tehnicilor de reciclare i utilizarea n acelai domeniu sau n altul a materialelor reciclabile sunt probleme comune tuturor statelor UE. Se impune, bineneles, educaia riguroas a consumatorilor, ca i adoptarea unor legi, a unor norme sanitare clare care s asigure protecia acestora, n condiiile n care relaia complex produs ambalaj mediu - consumator a dobndit noi valene n ultimii ani. Ambalajele nu trebuie s constituie surse de periclitare a sntii consumatorilor, prin interaciunea pe care o pot declana n contact cu produsele, n special cu cele alimentare. Drept pentru care, legislaia european cu privire la materialele i obiectele destinate a veni n contact cu mrfurile alimentare este cuprinztoare. n ara noastr n cadrul Normelor igienico-sanitare pentru alimente, aprobate prin Ordinul Ministerului Sntii nr. 975, aprilie 1998 se menioneaz: - materialele din care se confecioneaz ambalajele s aib grad ridicat de stabilitate fizico-chimic, care s nu permit cedarea, n timpul utilizrii, a substanelor strine peste limitele admise; - cernelurile i coloranii folosii la imprimarea i colorarea materialelor de ambalaj care vin n contact cu produsul alimentar s fie avizate de Ministerul Sntii; - nu este admis contactul direct al alimentelor cu partea colorat sau imprimat a ambalajului; - ambalajul s nu confere toxicitate produsului alimentar cu care vine n contact; - ambalajul s nu influeneze caracteristicile organoleptice, fizico-chimice sau valoarea nutritiv a produsului alimentar cu care vine n contact n timpul prelucrrii, manipulrii, transportului sau pstrrii acestuia.

ELEMENTE DE DESIGN I ESTETICA AMBALAJELOR Generaliti privind estetica, estetica industrial, design-ul industrial Dezvoltarea i modernizarea comerului, diversificarea formelor de comercializare au intensificat preocuparea productorilor i comercianilor de a extinde operaiile de preambalare. Aceasta a fost posibil datorit exploziei nregistrate n industria ambalajelor (statisticile dovedesc c n S.U.A. industria ambalajelor este comparabil ca volum de activitate cu cea a automobilelor). Un ambalaj de calitate trebuie s ndeplineasc o serie de cerine tehnice, constructive, economice i de durabilitate. La acestea s-a adugat o nou cerin, i anume dimensiunea estetic a ambalajelor. Problema crerii i producerii ambalajelor nu mai ine n mod exclusiv de domeniul cercetrii i dezvoltrii produciei, a unor noi tehnici i procedee de fabricaie. Ea devine din ce n ce mai mult legat de activitile de stocare, expediere i transport, comercializare i publicitate. Elementele de psihologie social, dorinele consumatorilor i importana mesajului informaional al ambalajului n asigurarea unei reale protecii a acestora, relaiile cu publicul i reclama, ecologia i, nu n ultimul rnd, designul sunt factori ce determin complexitatea procesului de creare a ambalajelor. n tratarea estetic a ambalajului trebuie s se in seama de existena unui complex senzorial, care determin o manifestare de aprobare sau de respingere din partea simului estetic al fiecrui individ, de efectul emoional declanat de actul de cumprare i de consum. Realizarea unui ambalaje necesit cunotine de design industrial, cunotine de estetic i cunotine legate psihologia de cumprare. Estetica studiaz: frumosul natural, armonia ambientului, aspectul obiectelor n strns legtur cu utilitatea lor, formele de comunicare vizual, dar mai ales creaiile artistice. Prima personalitate care s-a ocupat de estetic a fost germanul Alexander Baumgarten (1714 1762) care afirm existena mai multor tipuri de frumos: frumos natural, frumos artistic, la care se adaug n prezent frumosul industrial. Frumosul industrial extinde noiunea de frumos la obiectele rezultate n urma activitilor de producie; realizarea frumosului industrial se face cu ajutorul design -ului i a esteticii industriale.

Estetica industrial este un proces de implicare a artei n realizarea produselor industriale; ea cuprinde: elemente de proiectare, de teorie a formelor, de teorie a culorilor, de sociologie a gusturilor. Design-ul are ca principal semnificaie procesul de concepere i proiectare a formelor produselor legate de utilitatea i funcionalitatea lor. Cnd noiunea se refer produsele industriale se utilizeaz termenul design industrial termen contemporan ce desemneaz ansamblul de concepii i procedee viznd proiectarea estetic a obiectelor de uz practic. (Dicionarul de art, 1995)

Caracteristicile obiectelor realizate n urma unui proces de design industrial: Logica formei s corespund ntrebuinrii produsului Materialele i structurile formei s fie alese avnd n vedere solicitrile la care va fi supus produsul n timpul funcionrii lui normale Realizarea obiectului s nu implice eforturi economice prea mari Obiectul realizat prin design industrial s fie mai uor de folosit, manipulat, manevrat Obiectul s ofere maxim de confort Obiectul s necesite un minim de cheltuieli pentru ntreinere sau funcionare

Elementele esteticii ambalajelor Ambalajele sunt privite ca produse finite de sine stttoare, integrate n categoria mrfurilor industriale. Pentru mrfurile industriale au fost definite urmtoarele elemente ale esteticii: funcia, forma, structura, linia, desenul, ornamentul, stilul, culoarea, simetria, proporia, armonia i contrastul. Deoarece proprietile estetice au un puternic caracter subiectiv, s-a cutat reducerea acestui subiectivism pentru a putea aprecia i compara concret mrfuri similare produse de firme concurente. Acest lucru a fost posibil cu ajutorul relaiilor care se stabilesc ntre elementele esteticii i celelalte categorii de proprieti ale mrfurilor industriale: relaii cu tectonica produsului includ raporturile form funcie, form material, form mediu ambiant; relaii cu elementele ergonomice cuprind relaiile om produs; relaii ntre aspectul i finisarea suprafeelor i marca de fabric ce individualizeaz produsul i l deosebete de alte produse similare;

relaii cu grafica ambalajului de prezentare a produsului. Pentru ambalaje, elementele particulare ale esteticii sunt considerate: forma, desenul (grafica), culoarea, simetria, armonia i contrastul. Forma ambalajului - se refer la figura spaial care are o anumit semnificaie. Se constat c forma a evoluat n timp, n strns legtur cu dezvoltarea tehnicii; astfel, s-a trecut de la forme greoaie, ncrcate, la forme simple, elegante i raionale. n cadrul tendinei actuale de simplificare a formelor ambalajelor se urmrete: Conceperea unor forme uor perceptibile Conceperea unor forme logice, inteligibile Conceperea unor forme cu o maxim valoare informaional Forma ambalajelor a devenit astzi un element de nnoire i diversificare, de cretere a competitivitii mrfurilor alimentare pe pia, n condiiile unor diferene mici n ceea ce privete celelalte caracteristici tehnico-economice. Se remarc, de exemplu, preocuparea modern de a adapta forma ambalajelor la ntrebuinri suplimentare: ambalajele unor produse alimentare pentru copii (zaharoase, buturi rcoritoare) se pot folosi i ca jucrii; unele ambalaje din carton sau plastic mbrac forma unor geni care servesc la transportul sticlelor sau cutiilor metalice; ambalajele din material plastic pentru lapte pot fi ulterior folosite drept cni. Desenul (grafica) ambalajului este un element estetic important pentru ambalaje, care, alturi de culoare, determin n mod semnificativ aspectul final. Grafica este esenial n formarea imaginii estetice a ambalajului. Grafica cuprinde totalitatea fotografiilor, desenelor, sloganelor i simbolurilor ce contribuie la impactul iniial pe care un produs prin ambalajul su l are asupra consumatorilor i joac un rol important n comunicarea de informaii i impresii despre produs. Stiluri de grafic: Grafica modern - urmrete crearea unei exprimri simbolice, schematizate, simplu de neles i de reinut; Grafica comercial - sugereaz, prin fotografii, desene i diferite alte mijloace, caracteristicile produsului, utilitatea, destinaia; Grafica umoristic - la care n soluia estetic se includ caricaturi sau alte elemente similare ce apropie produsul de consumator.

Caracteristicile graficii ambalajelor moderne pentru produsele alimentare: grafic simpl, dar expresiv grafic ce prezint produsul ntr-un mod atrgtor duce la remarcarea produsului declaneaz efectul de cumprare stimuleaz imaginaia Grafica ambalajului ajut la realizarea funciei de informare i promovare a produsului prin corelarea imaginii cu textul publicitar i cu coloristica. Unii autori consider c textul publicitar trebuie redus la minimum, funcia comunicrii informaiilor trebuind s fie preluat de coloristic, de simboluri i de forma ambalajelor. Efectul de reclam al ambalajelor este completat de marca de fabricaie, care trebuie s fac parte n mod obligatoriu din grafica ambalajului. Simetria ambalajului - este expresia unor raporturi de mrime i form, de ordine i dispunere, de potrivire i concordan existente la analiza unui ambalaj. Ambalajele simetrice sunt avantajoase din punct de vedere al realizrii practice (form regulat, consumuri mai mici de materiale, posibiliti de grupare a mai multor ambalaje, de paletizare i optimizare a produciei i a transportului).

Dezavantaje ale ambalajelor simetrice: asemntoare cu ale altor produse, se pot confunda necesit un efort mai mare de individualizare prin culoare, desen, plasarea informaiei, mrimea literelor, etc. Armonia i contrastul ambalajelor Armonia este o categorie estetic complex, ce include parial sau total, celelalte proprieti estetice, avnd ca scop prezentarea ambalajului produsului sub form atrgtoare care, ns, s sugereze i utilitatea i funcionalitatea lui. Armonia este considerat ca efect al frumosului. Contrastul este o categorie estetic ce se refer la variaie, constituind un element ce stimuleaz percepia. Contrastul nltur monotonia i confer unicitate ambalajului. Prin utilizarea contrastului se urmrete obinerea unui efect pozitiv, de evideniere a unor elemente constitutive ale ambalajului.

Contrastul poate fi: Contrast cromatic rezultat din combinaia a mai multor culori contrastante Contrast al formei rezultat din mbinarea de forme diferite, de exemplu variaii de diametru Contrast de materiale, dac ambalajul este realizat din combinarea de materiale de ambalare diferite Culoarea element estetic definitoriu n ambalarea mrfurilor Culoarea apare ca unul din cele mai importante elemente ale esteticii. Din cele mai vechi timpuri, omul s-a folosit de culoare, i-a atribuit cele mai interesante semnificaii i chiar puteri magice, dar cercetarea tiinific a culorilor ncepe abia n secolul al XVII-lea i va lua o amploare deosebit n secolele urmtoare, o dat cu dezvoltarea industriei coloranilor, industriei textile i pielriei, construciilor etc. Disciplina care studiaz astzi teoria i practica culorii poart numele de cromatologie. Actualmente, culoarea folosit adecvat este un element esenial ce definete valoarea estetic a produselor industriale. Privit din punct de vedere estetic, culoarea este o caracteristic de mare importan n cadrul procesului de nnoire i diversificare a gamei sortimentale de ambalaje. Acest lucru se datoreaz efectelor fiziologice i psihologice pe care culorile le au asupra oamenilor. Astfel, culorile calde (rou, portocaliu, galben) sugereaz apropierea n spaiu, determin o uoar cretere a presiunii sangvine i intensificarea respiraiei. Culorile reci (albastru, verde, violet) dau impresia de deprtare, duc la scderea presiunii sangvine i provoac o stare de depresie, de descurajare. Factorii care influeneaz aprecierea culorilor sunt: compoziia i intensitatea luminii, fondul i structura suprafeei. Astfel, la lumina becului cu incandescen, galbenul se vede mai intens, roul mai deschis, iar albastrul mai ntunecat. La lumina solar culorile se vd mai palide i albicioase; la scderea intensitii luminii, culorile se percep mai greu, unele din ele nu se mai pot observa sub un anumit prag al intensitii luminoase. Prima culoare care dispare este roul, apoi galbenul. Pe un fond nchis (gri, negru), culorile deschise apar foarte clar; pe un fond albastru, produsele de culoare roie se vd galben- portocalii. Cnd structura suprafeei este neted, lucioas, culorile devin mai luminoase, iar cnd structura suprafeei este aspr, culorile se vd mai ntunecate.

Preferina pentru culori este condiionat nu numai de legi ale percepiei, ci i de convingeri i de predilecii personale. n afar de valoarea afectiv, deoarece toate produsele cumprate sunt colorate, culoarea are i o mare valoare economic. n consecin, pe lng simbolul de marc, culoarea constituie cu siguran al doilea element de importan n identificarea ambalajului n context internaional. Galbenul pentru Kodak, culoarea roie pentru Coca-Cola sau albastrul pentru Gauloises au o pondere major (uneori peste 50%) din imaginea mrcii. Culoarea este unul din cele mai importante mijloace pe care-l dein designerii pentru a face din ambalaj o unealt efectiv de comunicare. Dar nainte de a decide folosirea unor culori, trebuie s se cunoasc efectul acestora i mecanismul perceperii lor. Culoarea ambalajului face un produs mai mult sau mai puin agresiv, mai feminin sau mai masculin, mai ieftin sau mai scump, mai clduros sau mai rece. De la alegerea unei culori pentru caracteristicile sale intrinseci trecem la cea care va fi condus de o grij determinat: aceea de a vinde, prin care facem un pas important, intervenind cu o motivare. Culoarea va fi un element de vnzare, impunndu-se mai nti alegerii cumprtorului prin seducia sa. Fabricantul a simit aceast valoare i o utilizeaz din ce n ce mai mult pentru scopurile sale comerciale. Culoarea este astfel o necesitate vital, peste tot ea ii revendic drepturile. Obiectele prezentate ntr-un magazin trebuie s atrag i s rein atenia, trebuie s se impun mai nti privirii, pe urm minii prin aspectul lor, adic prin form i culoare. Este foarte dificil a prescrie reguli de folosire a culorilor n domeniul ambalajelor, reguli care, de altfel, par s nu existe. Se poate admite i trebuie reinut faptul c anumite culori (gri, maro) sunt cel mai des defavorabile sau c anumite culori permit diferenierea articolelor de lux fa de celelalte: violetul, carminul, purpuriul. Mai sigur este faptul c anumite culori nu trebuie recomandate pe anumite piee unde, din anumite motive de tradiie, cultur, religie sau politic, nu favorizeaz desfacerea. Astfel, n China nu se pot vinde obiecte albe cci este culoarea doliului, a tristeii, a morii. Albastrul este culoarea suprrii, dar ambele culori sunt apreciate n Grecia. Chinezii ns admit un raport ntre culori i organele corpului: pancreasul i glanda renal sunt sub semnul violetului, ficatul al indigoului, organele nutriiei al verdelui, inima i creierul al galbenului, sistemul nervos al portocaliului. n Pakistan, Israel, Venezuela, culoarea galben nu este simpatizat. n SUA, roul este simbolul cureniei, n timp ce englezii sunt de prere contrar. n Suedia, albastrul simbolizeaz brbia, n timp ce n Olanda el simbolizeaz feminitatea. n Italia, ara nsorit,

roul este culoarea preferat, n timp ce n Anglia, Suedia, Olanda se prefer albastrul i auriul. Culoarea cea mai vizibil este galbenul auriu, urmeaz roul i verdele. Albastrul nchis, griul i maronul sunt cel mai puin capabile de a crea un apel. n concluzie, alegerea culorii unui ambalaj trebuie s se fac n funcie de natura obiectului, de locul de vnzare preferenial i de clientela medie.

Sunt cteva lucruri evidente i care nu trebuie scpate cu vederea. Mai nti, culoarea este nainte de orice o senzaie, ea presupune o stare de spirit, provoac o reacie imediat a organismului i psihicului. Primul rol al ambalajului va fi acela de a atrage atenia. Se va alege deci culoarea suficient de vizibil, innd cont de faptul c produsele stau alturi de cele concurente, nu sunt niciodat izolate, iar produsele care le nconjoar sunt la fel de colorate i concepute n acelai scop. Orice armonizare insuficient ntre forma i culoarea produselor are repercursiuni deosebite n viaa oamenilor. S-au facut studii interesante asupra modului n care consumatorii prefer s fie colorate produsele. S-au obinut rezultate care relev faptul c preferinele pentru anumite culori difer dup vrst, ocupaie, regiune, tradiii chiar i aspecte legate de educaie. Orice rezolvare superficial, care nu ine seama de destinaia produsului, zona geografic de folosin etc. genereaz pagube materiale i spirituale att n cadrul produciei ct i al consumului

Efectele culorilor la consumatori Roul este o culoare care atrage privirea, reine atenia. El simbolizeaz fora, pasiunea, sugereaz for i vigoare, ndeamn la aciune i dinamism. Dar roul trebuie folosit cu mult atenie. Un rou prea nchis, sngeriu sau purpuriu, poate provoca agitaie necontrolat i chiar stri depresive. Un exmplu foarte relevant n care s-a folosit culoarea roie cu un efect garantat este cel al firmei Coca-Cola. Recunoatem cu toii culoarea nconfundabil a emblemei Coca-Cola care este de un rou intens, nu foarte deschis, dar nici nchis, o culoare care inspir tineree i bun dispoziie. Produsele gen cafea, ciocolat, buturi revigorante (Red Bull) se folosesc des de culoarea roie i de semnificaiile ei.

Portocaliul nvioreaz, d impresia de curenie i intimitate. Portocaliul este o culoare cald, stimulatoare emotiv, ea mrete sociabilitatea i favorizeaz comunicarea. Verdele este n general o culoare tonic, dar i cea mai pretenioas i ambigu dintre culori. Verdele este asociat cu prospeimea, este culoarea ecologiei, de aceea este folosit des la produsele de curenie. Verdele pal d impresia de delicatee, un verde auriu sugereaz energie, verdele glbui oboseala, iar verdele nchis boal i deprimare. Se folosete n general la produsele care contin mult clorofil sau alte vegetale. (iaurtul Activia, care conine germeni de gru i fibre vegetale) Rozul pal indic feminitate i delicatete. Un roz mai accentuat d impresia de intimidate i distincie. Aceast culoare se folosete n general n ambalarea produselor alimentare pentru copii, a dulciurilor i a cosmeticelor. Galbenul este o culoare tinereasc, un galben-msliniu sugereaz ns descompunerea i deprim. Galbenul este des folosit pentru c este o culoare de semnalizare, folosit i n semnele de circulaie. l ntlnim pe bulinele de pre recomandat sau cnd este vorba de preuri speciale (2,5l la pre de 2l). n combinaie cu rou sau negru se realizeaz acel contrast menit s atrag atenia asupra unei promoii sau reduceri de pre. M-ul galben cu design special este distinctiv pentru lanul de magazine Mc'Donald. Alegerea este inspirat pentru orice fast-food, pentru c galbenul nu numai c este o culoare care avertizeaz, dar are rol i n ameliorarea digestiei. Albastrul deschis este culoarea senintii i linistii, dar albastrul prea nchis poate fi deprimant. Negrul este culoare de doliu, dar cnd este lefuit i i se da luciu poate sugera foarte bine elegana i distincia. Bronzul este o culoare universal simboliznd solidaritatea i durabilitatea. El nu este niciodat vulgar sau brutal. Argintiul este folosit n industria alimentar mai ales la produsele dietetice, cum ar fi buturile light, fr zahr. Albul combinat n special cu albastru, d impresia de prospeime i puritate. Aceast culoare este mai ales folosit n cazul produselor lactate pentru a sugera un produs igienic i proaspt. Alte culori folosite pe ambalajul acestor produse au rolul de a elimina monotonia i sunt de regul n nuane pastelate. Exist i culori nobile, cum ar fi auriul, argintiul, purpuriul, albastru nchis intens, care de regul indic nivelul premium al unui produs. Violetul tot o culoare nobil - este cel mai puin indicat pentru semnalizarea unui produs pentru c spun cei care au studiat efectul

culorilor - el este agreat doar de persoanele care au atins un anumit nivel spiritual, este o culoare prea rafinat pentru publicul larg.

BIBLIOGRAFIE

1. Reklitis Panaghiotis, Ambalajul-element fundamental al exportului reuit, Editura Bons Offices, Chiinu, 2001; 2. *** www. Scribd.com- Curs de Estetica i Designul Ambalajelor;