Вы находитесь на странице: 1из 2

Constituirea RSSM a avut consecine tragice, a declarat pentru Info-Prim Neo doctorul n tiine isorice, Mariana ranu, cu ocazia

celor 70 de ani care se mplinesc la 2 august 2010 de la constituirea Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneti (RSSM). Potrivit istoricului, decizia adoptat la Moscova n 1940 a fost una tragic, pe motiv c populaia btina, ulterior, a avut parte de deportri, persecutri i foamete, a fost lipsit de valorile strmoeti.

Doctorul n tiine istorice afirm c la 2 august 1940 a fost constituit o republic unional, fr s se in cont de interesele populaiei btinae, fiind nclcat legislaia internaional i cea care exista pe teritoriul Basarabiei de atunci. Anexarea de ctre URSS a teritoriilor de la Est de Prut a avut consecine tragice pentru populaia btina, pentru c a fost stopat evoluia fireasc a istoriei teritoriilor romneti anexate de sovietici, o parte fiind incluse forat n componena RSSM, cealalt n componena RSS Ucrainene, menioneaz Mariana aranu.

Istoricul spune c odat cu constituirea RSSM a nceput s fie promovat noiunea de popor moldovenesc, diferit de cel romn, care, din punct de vedere etnic, ar fi mai aproape de popoarele slave. Noiunea de popor moldovenesc a fost inventat de sovietici pentru a crea un stereotip precum c romnii de la Est de Prut sunt diferii de romnii ce au rmas s locuiasc n graniele istorice. n felul acesta propaganda imperial inteniona s distrug contiina naional a basarabenilor, oferindu-le n schimb o educaie n spirit sovietic, al internaionalismului proletar i al urii fa de statul i poporul romn. Mai mult, de la 1 martie 1941 este impus trecerea scrisului la grafia slav, spune Mariana ranu.

Mariana ranu infirm declaraiile adepilor regimului sovietic, potrivit crora anume n anii RSSM Moldova ar fi atins cel mai nalt nivel de dezvoltare din ntreaga sa istorie multisecular. Ea spune c, dei n anii 50-60 ai secolului trecut nivelul de trai al populaiei s-a mbuntit, comparativ cu anii 40, RSSM ns rmnea cu mult n urma rilor europene, chiar i n urma republicilor din cadrul URSS.

Datele statistice arat c nivelul de salarizare din RSSM era sub nivelul mediu unional. Plata muncii angajailor n sovhozuri era cu 22% sub media unional, iar n colhozuri cu 8%, dei la unitatea de teren n RSSM se obinea o producie de cteva ori mai mare. Totodat, n timp ce n URSS se consumau n medie cte 48 kg de carne pe cap de locuitor, n Moldova sovietic doar 8 kg, cantitatea medie a laptelui consumat n URSS era de 290 litri, iar n RSSM doar de 164 litri, consumul de ou constituia, respectiv, 147 i 128 buci, a precizat Mariana ranu.

Istoricul mai subliniaz c n perioada menionat populaia btina a avut de suferit din cauza terorii, care se manifesta prin persecutri, deportri i nfometri, dar i prin deznaionalizare. Prin intermediul propagandei i al terorii au fost distruse bisericile, iar feele bisericeti au fost persecutate sau deportate. Frica i teroarea au distrus personalitatea, astfel nct oamenii au devenit uor manipulabili i docili, a mai declarat doctorul n tiine istorice.

La finele sptmnii trecute, Comitetul Central al Partidului Comunitilor a adoptat la plenara sa declaraia Cu privire la jubileul de 70 de ani de la crearea RSSM. Potrivit declaraiei, decizia adoptat acum apte decenii a fost una important i o continuare logic n calea de restabilire a statalitii Moldovei.

Potrivit majoritii istoricilor, constituirea RSSM este o consecin a Pactului Ribbentrop-Molotov, cunoscut i ca Pactul Stalin-Hitler, semnat la 23 august 1939, al crui protocol secret prevedea anexarea la URSS a estului Romniei, precum i a estului Poloniei i a rilor Baltice. La 28 iunie 1940, Armata Roie a trecut Nistrul, ocupnd Basarabia, Nordul Bucovinei i inutul Hera. Drept urmare, la 2 august 1940, ase judee din teritoriul Basarabiei - Bli, Tighina, Chiinu, Cahul, Orhei i Soroca i alte ase raioane din cele 13 din componena Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldoveneti - Tiraspol, Grigoriopol, Dubsari, Camenca, Rbnia i Slobozia, au fost unite n cadrul noii republici unionale RSSM. n acelai timp, teritoriile romneti ale Nordului Bucovinei, inutului Hera, Nordului i Sudului Basarabiei, n baza aceluiai scenariu, au fost incluse n componena Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene (RSSU).