Вы находитесь на странице: 1из 4

II.

Msodik knyv
Taoista csikung
2.1 Taoista filozfia s a gyakorlatok elve A Gygyt csikung mellett mg ms knai trsasgok is jelents mrtkben hozzjrultak a csikung fejldshez. A legolvasottabb s leismertebb magas szintet elr trsasgok a taoistk, a buddhistk s a wushu (harcmvszet) gyakorli kzl kerlnek ki. A msodik knyvben a taoista csikung mdszereit vesszk grcs al. Kifejtjk a hossz let gyakorlatot, az edzsek magasabb szellemi cljait. Mi most azonban az leterre, a gygytsra s a hossz letre fogunk fkuszlni; hiszen az leters test az els lpcsfok a magasabb szint szellemi fejlds fel. Akik magasabb szellemi szintet szeretnnek elrni, azok eredmnyesnek talljk majd a msodik knyvet. A Tradicionlis Knai Orvosls (TKO) s a tao elvben s gyakorlatban klcsnsen egymsbl szrmaztatott, befolysolt s tovbbfejlesztett csikung. A legsibb s a legbehatbb knai orvosi feljegyzs a Srga csszr Bels Klasszikusa (egyarnt az egyik legfontosabb taoista nagygy is). Mindkett gy tartja, hogy az ember (kis kozmosz) s a menny (nagy kozmosz), az 5 elem teria, a yin-yang teria, a csi meridinok s a szervek lettani funkcii egysget alkotnak. A TKO-nak s a taoizmusnak sok kzs rtke van. Sok azonossg van a gygyts s az leter alapkoncepcijban. Eltr clok hvtk letre ket, ezrt sok gyakran hasznlt terminolgia ms jelentssel br. A hossz let s a halhatatlansg utn trtn sok szz ves kutats eredmnyeknt a taoista mesterek sok gygyt, lethosszabbt s szellemmvel mdszert fejlesztettek ki. Hatkonysguk, alapossguk s ezoterikus mveltsgk ltal sok csikung technika jtt ltre; melyek feladatokat tartalmaznak fekv helyzetnl az leter kialaktsra, a gygytsra s az lethosszabbtsra, tovbb megvilgost gyakorlatokat azoknak, akik magasabb szellemi szintet akarnak realizlni. A tao egy kifejezs volt, melyet az sszes gondolatiskola hasznlt Kna szerte a ksei Han dinasztia (i.sz. 25-220) eltt. A tao egy filozfia s egy tudomnyos alapvets, amely az ember alapvet szksgleteitl a Nagy Kozmoszban elfoglalt hely megtallsig ksr. A taot hasznltk a filozfia s a teria tantsra is. Az angolok tvesen az tnak fordtottk. A taoizmus egyarnt megfelel a taoista gondolatiskolnak s a taoista vallsnak is. A tantani kifejezs knaiul jiao; ugyanez a sz vallst is jelent. A ksei Han dinasztia eltt a

daojiao a sz szoros rtelmben azt jelentette, hogy ne a taoista vallst, hanem a taot hasznld tantsra. A ksei Han dinasztia utn a taoista gondolatiskolk eggy vltak az si knai vallssal s taoista vallss alakult.

A taoista gondolatiskola
A taoista gondolatiskola magba foglalt mindent a filozfitl a kormnyzsig, a tudomnyig, a technolgiig. Ez egy tja az letnek, svnye a vgs Igazsgnak. tment az idk prbjn s kveti folytatjk nagyrabecslst. A taoista gondolatiskola s a taoista valls tantsnak alapt iratai a legends Srga Csszr 4 klasszikusa, a Daodejing (Tao Teh Ching) s a Zhuangzi (Chuang Tzu). A Srga Csszr (i.e. 2697-2597) legends munkja a Srga Csszr 4 Klasszikusa, a knai civilizci alapja. Manapsg keveset lehet tudni e mrl, csak pr tredk bizonytk utal a ltezsre az si Knban. A legenda szerint a Srga Csszr s nhny tehetsges ember feltallta az ltzkdst, a koronkat, a palotkat, a hajkat, az jat s a nyilat, az irnytt, az asztrolgit, a naptrt, a zenei jellsi rendszert, stb. Kvetkezskppen a knai histris feljegyzsek szerint a Srga Csszr emberfeletti volt. Lehetetlen feladatokat teljestett, elment mindenhova halhatatlanokat s taot keresve, hogy megfelel mdon kormnyozhassa kirlysgt. Fizikai lete vgn srknyhton ment a mennyeknek orszgba s halhatatlann vlt. Hasonlan sok ms knai trsasghoz s vallsi csoporthoz (mg ha nem is volt kzvetlen hatssal a taoista gondolatiskolra), alaptjukknt tisztelik a Srga Csszrt, ezzel is tiszteletket fejezve ki a knai civilizci atyjnak. A Daodejing egy filozfiai elmlkeds, melyet Laozi (Lao Tzu) rt. Ezt a mvet az emberi civilizci trtnetnek egyik leginkbb impresszl knyvnek tartjk. A knai trtnelmi feljegyzsek szerint Laozi valamikor a Tavasz-sz (i. e. 722-480) korban szletett Knban. A Laozi nv Li Er ragadvnyneve volt. Lao sz szerinti fordtsban reget jelent. Zi ebben az esetben az erklcs s a csiszoltsg embere. Teht Laozi nemcsak egy nv volt Li Er szmra, hanem egy cm is, ami az egyik legjobban tisztelt ember szmra jrt ki a knai trtnelemben. Manapsg kt rszre oszlanak a npszerbb Daodejing terletek. Az els terlet bevezet a taoba, a msodik a De-be. Laozi knyvt ksbb neveztk el Daodejingnek; a jing jelentse klasszikus, vagy gy. A Daodejinget elmleti alapozsknt hasznltk a hossz let s a halhatatlansg elrshez.

A Daodejing lnyege a termszetes ltrl szl. Ezrt van az, hogy a Daodejingre azt mondjk, hogy a termszetes lt filozfija. Termszetesnek lenni annyit tesz, hogy engedjk a dolgokat / az esemnyeket megtrtnni gy, ahogy lennik kell mindenfle kls emberi beavatkozs nlkl. A Daodejing behat termszete halhatatlann tette Laozit. Halhatatlansga fokozatosan jutatta el a taoista vallst a ksei Han dinasztia hveihez, egyeslve a taoista gondolatiskola filozfijval, az si knai vallssal. A Zhuangzi egy knyv cme, melyet Zhuan Zhou rt. Ragadvnyneve ugyanez volt. Zhuang Zhou Laozi filozfijt kvette s kiemelked kpviselje lett a taoista gondolatiskolnak. a Hadvisel kirlysg (i. e. 403-221) korban lt Knban. A Zhuangzi a Daodejing folytatsa. Sok trtnet tartalmaz a taorl, a Srga Csszrrl, Laozirl s a hossz let gyakorlsrl. Ez a knyv egy munka a termszetes lt blcsessgrl. Zhuangzi gy vlte, hogy az emberek figyelmt fel kell hvni arra, hogy sajt ltk beplt rsze a vgtelen idnek s az univerzumnak. k klcsnsen s folytonosan hatnak egymsra. Az embernek a termszetet kell hasznlni minden tanulmnyozsnl. Ne msold t msok rtkrendjt magadnak, ne vlaszd el a mltat s a jvt a jelentl, ne vlaszd el a hallt az lettl, ne hasznld a vgtelent a vgestl elhatrolva! gy az emberek tllphetnek fogsgukon s elrhetik a szabadsgot. Zhuangzi felismerte, hogy az emberi bajok gykerei ppen a cskken szabadsgukbl erednek. Az emberek nem szabadok, mert tlzottan fggenek mindentl. Az emberek fggnek az anyagiaktl, az rzelmektl, a tudstl, a mvszettl, a szellemi vezetktl, az istenektl, jltk ezeken mlik mindennapi letkben. A fggsgei sllyesztik az embert a maga sta fogsg gdrbe. Hogy elrjk felszabadulsukat, az embereknek meg kell tiszttaniuk magukat a fggsgeiktl. Zhuangzi filozfija a szabadsg filozfija, ami az letet a vgtelen idbe s trbe helyezi, hogy tapasztalatokat gyjtsn. Az emberek ma felboncoljk a bkt, hogy megrtsk annak testt s mkdst, mg Zhuangzi az l bka rtkeit prblta megtapasztalni. Sok ember az alakjt s a sznt szereti a virgoknak; Zhuangzi szerette a virg lett. Zhuangzi azt rta: az ember letnek hossza hatros. A tuds hatrtalan. Elg veszlyes felhasznlni a vges letet a vgtelen tuds elrsre. Az mg veszlyesebb, ha tudod, hogy veszlyes, de mg mindig azt hiszed, hogy a tuds tesz okoss.

A taoista valls
A ksei Han dinasztia idejn (i. sz. 947-950) Zhang Dao-Ling megalaptotta az ts Egysgt a Rizs Taonak, az els vallsos csoportosulst, ami a Daodejinget alkalmazta elmleti alapnak a hitkhz. A nv (a risztao ts egysge) a tagsg megvltsbl eredt. Minden tagnak be kellet fizetnie 5 don (1 don kb. 10 pint) riszt. A kvetk gy tekintettek Zhang Dao-Lingre, mint Zhangra, aki gi tanr. Ezrt ez a korai taoista vallsos szervezetet gy is nevezik, mint a Mennyei Tantsok Taoja. Ez a taoista csoport gy hasznlta a Daodejinget, mint a sajt tudomnyos rst s Laozit szimblikus vezetjkknt tiszteltk. Amikor a daojiao kifejezs (jelentse - taoval tants) divatos terminolgiv vlt a taoista valls lersra, ms gondolatiskolk Kna szerte fokozatosan lelltak ennek a kifejezsnek a hasznlatval sajt tantsaiknl.

A taoista filozfia