You are on page 1of 3

Au inovat in timp ce altii i-au copiat!

Google - Inoveaza continuu

Este a doua cea mai admirata companie, dupa Apple, si are un motiv solid compania inoveaza tot timpul. Cauti o anumita reteta? Google te lasa sa selectezi rezultatele exact cum iti doresti, pe baza ingredientelor pe care le ai tu. Iti este teama ca ai putea trimite un mail cand esti in stare de ebrietate? Google a inventat Mail Googles probleme de matematica pe care trebuie sa le rezolvi inainte de a putea trimite un mail. Care este avantajul si beneficiul Google? Simplu: Isi vor ridica calitatea informatiiei locale disponibile pe Google Maps (prin user generated content), vor satisface mai bine clientii si in felul acesta vor castiga market share in fata diviziei online Yellow Pages.

Cum a ajuns Google sa domine internetul in 14 ani


Google a implinit 14 ani de existenta. In toti acesti ani, in care a evoluat de la un mic motor de cautare la cel mai vizionat site pe internet, compania si-a extins activitatea si in cercetarea offline. HIT.ro iti prezinta cele mai importante momente din istoria Google, ce demonstreaza cum a ajuns compania sa domine internetul in 14 ani. In septembrie 1998, compania Google a fost fondata de Sergey Brin si Larry Page, doctoranzi la Universitatea Stanford, dupa 2 ani de cercetare. Peisajul online dominat de motoare de cautare ca Yahoo!, Altavista si HotBot a fost schimbat complet in numai 4 ani de algortimii noi de cautare Google si sistemul PageRank.

1. Suprematia motorul de cautare Google Numele Google s-a nascut dintr-o greseala de scriere a cuvantului googol, ce reprezinta numarul 10 la puterea 100, ales de fondatorii companiei pentru a reprezenta cantitatea uriasa de informatii pe care motorul de cautare le pune la dispozitia utilizatorilor. Sistemul de relevanta a paginilor dezvoltat de Page si Brin, alaturi de designul simplu ce reflecta lipsa de experienta a fondatorilor in programarea HTML, au produs o combinatie de succes. Numarul vizitatorilor unici pe luna ai Google.com a depasit 1 miliard in luna mai 2011. Elementul cheie in succesul Google nu a fost insa doar atragerea utilizatorilor, ci si Google AdWords, principala sursa de venituri a companiei si in prezent. Sistemul pay-perclick a permis Google sa monetizeze numarul imens de utilizatori ai motorului de cautare.

2. Inovatiile Google - de la Android la Project Glass Extinderea portofoliului online ar fi fost poate suficienta pentru a mentine suprematia companiei in mediul online, dar ambitia fondatorilor Google i-a impins sa extinda compania si in alte domenii. Google a dat lovitura cu Android, sistemul de operare mobil open source, care i-a permis sa-si extinda gama de servicii pe gadgeturi mobile oferind in acelasi timp cel mai mare impuls producatorilor de gadgeturi sa-l foloseasca: gratuitatea. In spatiul social, Google s-a miscat mai incet si nu a putut concura pana acum cu Facebook. Google a inregistrat un esec prin Google Wave, dar a revenit la scurt timp cu Google+, retea sociala ce are deja 100 milioane utilizatori activi in doar un an de la lansare. Criticata pentru incalcarea drepturilor utilizatorilor prin strangerea de date folosita pentru reclame targetate, ce aduc venituri importante, Google lucreaza insa la proiecte offline ce i-ar putea aduce venituri importante pe viitor. Project Glass, ochelarii de realitate augmentata Google, si-ar putea face debutul intr-un an, revolutionand modul in care oamenii interactioneaza cu gadgeturile, iar proiectul de "self driving car" ar putea insemna un viitor pentru Google in industria auto.

Iata cateva idei de baza, care definesc inovatia Google:


1. Impreuna suntem mai destepti decat singuri Imaginea inventatorului cu ochelari fumirii si lentile groase care lucreaza in subsol pana noaptea tarziu, in speranta ca va descoperi un nou produs extraordinar este usor perimata Larry Page si Sergey Brin au avut curajul sa transforme / reinventeze?lumea motoarelor de cautare si sa dezvolte aplicatia Google in echipa. Cu toate acestea, elemente ei fundamentale (analizarea linkurilor catre un site) care ruleaza pe servere de performanta medie si joasa au ramas si astazi neschimbate. 2. Pionieratul intr-un domeniu nu-ti garanteaza pozitia de leader Teoria primului venit este un mare cliseu. Marile inovatii (mai ales cele tehnologice) tind sa fie mai degraba conservatoare in faza lor de inceput. Yahoo, avea in 1998 un motor de cautare si nu isi dorea nimci mai mult. Era unul unul dintre pionierii acestui domeniu si ocupa confortabila pozitia de leader. Google, a fost un produs destul de conservator, caruia i-au trebuit 3 ani pentru a se defini (1995 1998) si mintea vizionara a lui Andy Bechtolsheim care le-a dat celor 2 inovatori primul cec pentru a pornii pe propriile picioare. 3. Succesul (pe termen lung) nu provine neaparat dintr-o idee geniala Linus Paulin sustinea ca singura metoda de a avea idei bune este aceea de a avea multe idei. De acord. Nu putem genera permanent numai idei geniale si usor de implementat. Inovatia Google a constat in faptul ca desi in Septembrie 1998 (la infiintare) nu avea un motor de cautare perfect a inceput sa proceseze site-uri in timp ce a continuat sa se imbunatateasca. In doar 5 luni de la lansare Google procesa deja 500.000 de cautari pe zi. Aceeasi strategie au aplicat-o si ulterior si in dezvoltarea globala a companiei. 4. Idee vs. Inovatie Cei mai multi oamenii (la fel ca si cele mai multe companiile) cred ca exceleaza atat la idei cat si la inovatii. In fapt suntem buni fie la una fie la alta Multe companiile care au aplica idei extraordinare (intr-un ritm ametitor) n-au facut fata schimbarii si au falimentat. Google a inteles rapid acest principiu, si a ales sa inoveze (intr-un ritm mai lent) aducand in permanenta elemente noi care sparg gura targului. 5. Daca ai o idee buna, nu oascunde. Multi oameni care au o idee buna o tin ascunsa de teama sa nu le-o fure cineva. O teama naturala as zice eu, dar care, te indeparteaza definitiv de orice sansa de succes. Din curajului confruntarii reusim sa ne imbunatatim viziunea si sa ne perfectionezi idea. Google a avut curajul sa-si prezinte concetpul inca din perioada initiala unor nume mari precum Yahoo sau Sun MicroSystem. Nu s-au temut ca li se va copia ideea ci au perseverat in a inbunatatii platforma de cautare. Au inovat si inventat de fiecare data. BIBLIOGRAFIE: 1) http://www.hit.ro/stiinta-generala/Cum-a-ajuns-Google-sa-domine-internetul-in-14ani/3/ 2) www.wikipedia.ro 3) www.scribd.ro 3