Вы находитесь на странице: 1из 24

PRACTICE TEST IN LET BIOLOGY

1. Where do producers obtain their energy? A. From other producers B. From the consumers C. From the decomposers D. From the sun 2. Why do you experience not seeing things clearly for some seconds when you enter suddenly a well-lighted room after coming from a dark room, you? A. The pupils are not adapted to the dark B. The eyes are adapted to the light only C. The pupils are not dilated yet D. Light had caused temporary blindness 3. What term is used to describe the ability to maintain a constant internal environment? A. Metabolism B. Growth and development

C. Homeostasis D. Thermoregulation 4. What is the most common cause of cardiovascular disease? A. Fatty deposits in the arteries B. Inadequate supply of red blood cells C. Lack of sodium in the diet D. Increased heartbeat 5. Which is the smallest unit of life that can survive and reproduce on its own? A. Cell B. Organ C. Tissues D. Population 6. Which region of a vertebrate forebrain is considered with the neutralendocrine control of visceral activities? A. Cerebellum B. Thalamus C. Hypothalamus D. Pituitary 7. Which of the following is the building block carbohydrate? A. Amino acid B. Nucleotide C. Fatty acid D. Monosaccharide 8. Why it is necessary men have more red blood cells per cubic millimeter of blood than women? A. Man does strenuous activities and need more energy B. They have bigger physique and need more blood C. Man waste more blood cells and need extra

D. They are more prone to anemia disorders 9. Which of the following is the building block of protein? A. Amino acid B. Nucleotide C. Fatty acid D. Monosaccharide 10.Where does protein synthesis take place? A. Ribosomes B. Lysosomes C. Endoplasmic reticulum D. Golgi bodies 11.Why are our lips redder than our palm? A. There is increased blood flow in the lips B. Lips are heavily keratinized C. Lip epidermis is thinner D. Many blood vessels are located around the lips 12.Which of the following cannot be found in prokaryotes? A. Cytoplasm B. Plasma membrane C. Membrane-bound nucleus D. DNA 13.What do we call mutation that is brought about by the earth natural radioactivity? A. Continuous B. Induced C. Lysosomes D. Chloroplast

14.Which of the following organelles produces turbo pressure against cell wall and mainly acts as water reservoir A. Plastids B. Vacuole C. Lysosomes D. Chloroplast 15.What is the branch crobial organisms is used in the creation of genetically modified organisms? A. Pseudomonas vulgaris B. Bacillus thuringensis C. Agro bacterium tumafaciens D. Escherichia coli 16.What is the branch of zoology that is devoted to the study of fish? A. Helmintology B. Ichthyology C. Chondrichthyes D. Ornithology 17.The process involved in the production of mRNA using DNA as template is termed _______? A. Transcription B. Replication C. Gene manipulation D. Reverse transcription 18.What is the most abundant inorganic compound in the protoplasm? A. Fluid B. Blood C. Plasma D. Water

19.Which is the riches type of tropical rain forest in the Philippines? A. Molave forest B. Dipterocarp forest C. Mangrove forest D. Pine forest 20.What muscie is described as involuntary, not striated, and have a single nucleus? A. Smooth B. Skeletal C. Cardiac D. Connective 21.We feel warmer just before it rains because __________. A. Heat is released by the evaporation of water B. The clouds prevent heat from escaping the earth C. There is an increased relative humidity D. Heat is released by the condensation of water vapor 22.Which of the following is not considered as a reproductive cell? A. Gamete B. Somatic cell C. Egg cell D. Sperm cell 23.The cell wall of plant is made of _______. A. Lipids B. Cellulose C. Protein D. Cell membrane 24.Which of the following is the correct sequence of the level of organization from lowest to highest?

A. B. C. D.

Cells-system-organs-tissues System-organs-tissues-cells Cells-tissues-organs-system Tissues-systems-cells-organs

25.At metaphase of the meiotic division, the chromosomes are attached to the spindle fibers as ________. A. Double chromatids B. Non-homologous pairs C. Single chromatid strands D. A tetrad of four chromatids 26.Which of the following is an example of behavioral adaption? A. Thick green stems of the cactus plant B. Thick fur of the bear C. Shedding leaves during summer D. Presence of cuticle on the upper surface of the leaves 27.The bipolar nature of the cell membrane is due to _______. A. Presence of carries B. Presence of C. Phospholipids bilayer D. Integral proteins 28.Which of the following is made up of diploid number of cells? A. Zygote B. Sperm cell C. Egg cell D. Both B and C 29.Which plant has underground stem modified for reproduction? A. Ginger B. Camote

C. Tubers D. Strawberry 30.Which of the following structures serve as a passageway of food and air? A. Epiglottis B. Trachea C. Pharynx D. Larynx 31.Which kind of relationship is exhibited by algae and fungi in lichen? A. Commensalism B. Parasitism C. Symbiosis D. Competition 32.What do you call the finger-like folds on the inner linings of the small intestine? A. Villi B. Appendix C. Rugae D. Cecum 33.Aside from ADP, what else is the end production of the dark-reaction phase of ohotosynthesis? A. Carbon dioxide B. Surag C. Carbon D. Starch 34.What is that flap-like structure that prevents the food from going the wrong way during swallowing? A. Epiglottis B. Larynx

C. Esophagus D. Pharynx 35.Which pigment is dominant in red algae? A. Phycocyanin B. Fucoxanthin C. Chlorophyll D. Pharynx 36.What is the membrane that surrounds the lungs? A. Pleura B. Meninges C. Peritoneum D. Pericardium 37.What is that 3-carbon sugar formed during the dark reaction phase of the photosynthesis? A. ADP B. NADPH C. ATP D. PGAL 38.What is the product of carbohydrate digestion? A. Fatty acid B. Glucose C. Amino acid D. Nucleic acid 39.What process is responsible for the upward movement of the water in very tall trees? A. Osmosis B. Capillary action C. Turgor pressure

D. Transpiration 40.What is the enzyme in the mouth that breaks starch to maltose? A. Peptidase B. Ptyalin C. Pepsin D. Maltase 41.What do you call the types of symmetry where the body parts are paired on either side of the body? A. Dorsal B. Bilateral C. Radial D. Ventral 42.Which is considered as the respiratory center of the brain? A. Cerebellum B. Medulla oblongata C. Cerebrum D. Thalamus 43.Which stage of incomplete metamorphism is undergone by grasshopper? A. Nymph, pupa, adult B. Egg, larva, pupa, adult C. Egg, nymph, adult D. Egg, pupa, adult 44.Which of the following is NOT part of the thoracic cage? A. Clavicle B. Ribs C. Costal cartilages D. Sternum

45.Where does the toxin substance secreted by bees and ants through their sting originate? A. Silk glands B. Intestines C. Rectal glands D. Salivary glands 46.What is the longest bone in the body? A. Humerus B. Ferum C. Tibia-fibula D. Clavicle 47.Which cause our bones to turn brittle and easily break? A. Turning into muscle tissues B. Increase in flexibility C. Turbidity decrease D. Removal of collagen 48.How many bones does an adult human body has? A. 201 B. 200 C. 217 D. 206 49.What do you call automatic responses to an external stimulus? A. Reflex B. Instinct C. Impulse D. All of these 50.What structure provides flexible support and protection to the spinal cord? A. Skull

B. Ribs C. Vertebral column D. Sternum 51.Which hormone is insufficient in cretinism? A. Glucagon B. Adrenalin C. Insulin D. Thyroxine 52.Which of the following is both endocrine and an exocrine gland? A. Gastric glands B. Thyroid glands C. Pituitary glands D. Pancreas 53.What organ is controlled by the automatic nervous system? A. Skeletal B. Muscles C. Heart D. Both A and B 54.What do you call food in a semi-liquid form, partially digested and mixed with hydrochloric acid? A. Gastric secretion B. Gastric fluid C. Mucosa D. Chime 55.Which is considered the master gland due to its influence on the activity of all the other glands? A. Thyroid B. Adrenal

C. Pituitary D. Parathyroid 56.Which part of the brain is responsible for intelligence, memory and learned behavior? A. Cerebellum B. Cerebrum C. Medulla D. Thalamus 57.Which of these materials is not a major component of the plasma membrane? A. Phospholipids B. Glycoprotein C. Proteins D. DNA 58.Which form of RNA delivers information from DNA to be used in making protein? A. Messenger RNA B. Ribosomal RNA C. Transfer RNA D. All of the above 59.Which of the following is not a type of cell? A. Bacterium B. Amoeba C. Sperm D. Virus 60.Which property of water is probably MOST important for the functioning of organisms at the molecular level? A. Cohesion and high surface tension

B. High specific heat C. High heat of vaporization D. Versatility as a solvent 61.Which of the following statements is true of diffusion? A. It requires an expenditure of energy by the cell B. It is a passive process C. It occurs when molecules move from a region of lower concentration to one of higher concentration D. It requires a membrane 62.Which of the following is FALSE in comparing prophase I of meiosis and prophase of mitosis? A. The chromosomes condense in both B. Tetrads form in both C. The nuclear envelope disassembles in both D. A spindle forms in both 63.Which are small, irregularly-shaped cells without nuclei but are rich in ATP? A. Leukocytes B. Thrombocytes C. Lymphocytes D. Erythrocytes 64.What branch of Biology is involved when one is studying the characteristic structure and functions of all kinds of cells? A. Cytology B. Morphology C. Physiology D. Histology 65.Which part of seed appears as a scar which marks the entry of the pollen tube during fertilization?

A. B. C. D.

Seed leaf Cotyledon Testa Hilum

66.Which type of tissue is responsible for the secondary growth in stems and roots of vascular plants? A. Meristematic cells B. Cambium C. Palisade layer D. Epidermis 67.Which biome grows tropical grassland with scattered individual trees and larger herbivores? A. Tundra B. Rain forest C. Grassland D. Savanna 68.What do you call that process in birds wherein they shed off features at least once a year? A. Skinning B. Molting C. Furrowing D. Migrating 69.What chemical controls metamorphosis among insects? A. Enzymes B. Estradol C. Pheromones D. Ethylene 70.Which of the following makes up the plant cell wall?

A. B. C. D.

Nucleic acid Cellulose Protein Lipids

71.Which of the following is not true of fungi? A. Some are pathogenic B. Some are photosynthetic C. Some are edible D. Form symbiotic relation with algae 72.Which of the following is not true of plants? A. Some are pathogenic B. Some are photosynthetic C. Some are edible D. Form symbiotic relation with algae 73. Which of the following is considered multi-cellular? A. Embryo B. Fertilized egg C. Egg cell D. Sperm cell 74.What hormone promotes the growth of the uterine lining for the implantation of the embryo? A. Lactogenic hormone B. Progesterone C. Testosterone D. Oxytocen 75.Which of the following pair of organisms are closely related? A. Spider and mosquito B. Frog and crocodile

C. Man and monkey D. Ants and aphids 76.What does it mean if the blood pressure of human is 110/70? A. The systolic pressure is 70 B. The diastolic pressure is 70 C. The pulse rate is 110 beats per minute D. Both B and C 77.Which of the following happens when man exhale? A. The residual volume of the lungs decreases B. The diaphragm contracts C. The volume of the thoracic cavity decreases D. The lung contracts 78.Which of the following regulate breathing? A. RBC concentration B. Number of haemoglobin C. Hormone level in blood D. CO2 and O2 concentration and pH level sensors 79.Which of the following has the lowest velocity of blood flow A. Veins B. Arteries C. Capillaries D. Arterioles 80.How many carbon atoms can each pyruvic acid supply into the Kirbs cycle? A. 8 B. 6 C. 4 D. 2

81.How many oxygen is required each time to a molecule of glucose is completely oxidized through aerobic respiration? A. 3 B. 6 C. 12 D. 24 82.Which of the following will not be accepted by glycolysis for catabolism? A. Starch B. Glycerol C. Fatty acid D. Sucrose 83.Which of the following characteristic is common between echinoderms and cnidarians? A. They are both radically symmetrical B. They have segmented bodies C. Both have stinging cells D. They have three embryonic tissue layers 84.Which of the following is true of Phylum Chordata? I. Presence of notochord that provides skeletal support II. Pharyngeal slits that have become modified for gas exchange III. Dorsal hallow nerve cord that develops into the central nervous system A. II and III B. I and II C. I and III D. I, II and III 85.Which of the following cannot be associated with fungi? A. Absorptive nutrition B. Decomposers

C. Autotrophs D. Spore production 86.Which of the following does not involve mitosis? A. Development of embryo B. Growth C. Production of gametes D. Repairing of damaged tissues 87.Which of the followings is true of mammals? I. They have four chambered heart II. They produce milk for the young III. They are warm blooded A. I and II B. II and III C. I and III D. I, II and III 88.What term describes an egg develop into a new organism without itself being fertilized be a sperm? A. Regeneration B. Conjugation C. Parthenogenesis D. Fusion 89.Which of the following is responsible for formation of blood cell? A. Cartilage B. Bone narrow C. Joints D. Tendons 90.What is most likely happen when a species cannot adapt to the changes in the environment? A. It will be transform to another form

B. It will become extinct C. It will be isolated D. It will grow old 91.What term is used to describe the released of matured egg cell from the ovary? A. Fertilization B. Copulation C. Ovulation D. Germination 92.Which of the following blood cells is responsible for blood clotting? A. Erythrocytes B. Leukocytes C. Thrombocytes D. Neutrophils 93.Where does ectopic pregnancy occur? A. Uterus B. Ovary C. Cervix D. Fallopian tube 94.Why is cell membrane semi permeability important? A. It is important in determining the size of the cell B. It controls the kind of substances that enters and leaves the cell C. It controls the pressure and energy gradient D. It allows the molecules to diffuse freely in and out of the cell 95.What theory of evolution accounts for snakes disappearance of legs and development of giraffes long neck? A. Theory of use and disuse B. Theory of natural selection

C. Theory of chromosomal change D. Theory of action and interaction 96.Which of the following is an exocrine gland? A. Plastids and pigments B. Asters and centrioles C. Chloroplasts and vacuoles D. Cell wall and cell membrane 97.Which of the following is an exocrine gland? A. Thyroid gland B. Salivary gland C. Pituitary gland D. Adrenal gland 98.Which of the following is not an accessory organ of digestion? A. Liver B. Pancreas C. Salivary gland D. Adrenal gland 99.What hormone stimulates the development of male secondary sex characteristics? A. Estrogen B. Prolactin C. Testosterone D. Progesteron 100. Which of the following parts performs both as reproductive and urinary functions in males? A. Ureter B. Testes C. Urethra D. Scrotum

ANSWER KEY
1. D 2. C 3. C 4. A 5. A 6. C 7. D 8. A 9. A 10. A 11. C 12. C 13. C 14. B 15. D 16. B 17. A 18. D 19. B 20. A 21. D 22. B 23. B 24. C 25. A 26. C 27. C 28. A 29. C 30. C 31. C 32. A 33. B 34. A 35. D

36. D 37. D 38. B 39. B 40. B 41. B 42. B 43. C 44. A 45. C 46. B 47. D 48. D 49. A 50. C 51. D 52. D 53. C 54. D 55. C 56. B 57. D 58. A 59. D 60. D 61. B 62. B 63. D 64. A 65. D 66. B 67. D 68. B 69. A 70. B 71. B 72. D 73. A

74. B 75. C 76. B 77. C 78. D 79. A 80. D 81. B 82. C 83. A 84. D 85. C 86. C 87. D 88. C 89. B 90. B 91. C 92. C 93. D 94. B 95. A 96. B 97. B 98. D 99. C 100. C

BACKGROUND OF MR. CRISENCIO M. PANER: Ph.D. in Biological Science (Candidate), UST M.S. in Microbiology, UST B.S. Biochemistry, UST Italian Government Scholar College Scholar Certificate in Education

10th Placer Licensure Exams for Teachers 20 years of experience as a teacher (College, High School, Elementary) Expert in Internet, Computer (Software, Hardware, and Repair) Researcher and Blogger Art Restorer/Conservator PLS. CHECKOUT ALSO THE FOLLOWING BLOGS OF MINE: http://allaboutweightmanagement.blogspot.com http://thepregnancyplanner.blogspot.com http://internet-moneymakingsecrets.blogspot.com http://cmpaner.blogspot.com http://letsecrets.blogspot.com (HOW TO PREPARE FOR LET)